Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-11-05, 22:11   #91
ajah
wańka wstańka

Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III

Cytat:
Napisane przez balletoevs Pokaż wiadomość
Nic takiego nie powiedziałam Czyli wg Ciebie kto jest dość wyspecjalizowany do takiej roli jaką pełni wolontariusz?
Pytanie nie do mnie, ale powiem jak wg mnie powinno to wyglądać.
Załóżmy, że na poziomie rekrutacji odrzucamy wszelkie nawiedzone, egzaltowane osoby, które nie są w stanie porzucić egzaltację i czegoś się nauczyć.
Poza tym preferujemy osoby z wiedzą i doświadczeniem z zakresu nauk społecznych, psychologii, pracy z klientem (najlepiej trudnym) itd. cokolwiek może się przydać.

Szkolenie powinna prowadzić osoba kompetentna (co jak wspomniano wielokrotnie w innych częściach wątku jest bardzo problematyczne, bo prowadzą szkolenia w wielu przypadkach osoby niekompetentne).

Może być szkolenie jednodniowe i zajęcia online- czemu nie.
Jak się uprzeć ze względów finansowych to można tak bardzo to skrócić , choć osobiście uważam dwa dni to jest minimum.
Dzień 1 teoria
Dzień 2 warsztaty
lub zrobić miks czyli pół dnia teoria/ warsztaty drugiego dnia powtórka

Poza tym, za nim osoby pojawiają się na szkoleniu powinny mieć materiały, z którymi powinny się zapoznać; w takim stopniu, by w razie wątpliwości mieć możliwość omówinia ich podczas dnia treningowego.

Ot, wszystko.
Problemem głównym nie jest czas szkoleń, a ich jakość.

Osoby piszące opisy, przeprowadzające ich korektę powinny być odpowiednio rekrutowane; w przeciwieństwie opisy będę napisane z błedami, na poziomie dziecka z gimnazjum.
Stary 2015-11-06, 06:42   #92
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Pytanie nie do mnie, ale powiem jak wg mnie powinno to wyglądać.
Załóżmy, że na poziomie rekrutacji odrzucamy wszelkie nawiedzone, egzaltowane osoby, które nie są w stanie porzucić egzaltację i czegoś się nauczyć.
Poza tym preferujemy osoby z wiedzą i doświadczeniem z zakresu nauk społecznych, psychologii, pracy z klientem (najlepiej trudnym) itd. cokolwiek może się przydać.

Szkolenie powinna prowadzić osoba kompetentna (co jak wspomniano wielokrotnie w innych częściach wątku jest bardzo problematyczne, bo prowadzą szkolenia w wielu przypadkach osoby niekompetentne).

Może być szkolenie jednodniowe i zajęcia online- czemu nie.
Jak się uprzeć ze względów finansowych to można tak bardzo to skrócić , choć osobiście uważam dwa dni to jest minimum.
Dzień 1 teoria
Dzień 2 warsztaty
lub zrobić miks czyli pół dnia teoria/ warsztaty drugiego dnia powtórka

Poza tym, za nim osoby pojawiają się na szkoleniu powinny mieć materiały, z którymi powinny się zapoznać; w takim stopniu, by w razie wątpliwości mieć możliwość omówinia ich podczas dnia treningowego.

Ot, wszystko.
Problemem głównym nie jest czas szkoleń, a ich jakość.

Osoby piszące opisy, przeprowadzające ich korektę powinny być odpowiednio rekrutowane; w przeciwieństwie opisy będę napisane z błedami, na poziomie dziecka z gimnazjum.
Mądrze piszesz.

Tyle tylko, że gdyby na wstępie odsiano wszystkich tzw. "Pożytecznych idiotów" (egzaltowane osoby płci obojga) to SZP ostałaby się bez wolontariuszy. No..prawie, bo kilku rozsądnych zapewne też jest, co ewidentnie widać po wyborze beneficjentów i po opisach.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!

Edytowane przez Mijanou
Czas edycji: 2015-11-06 o 06:44
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 08:09   #93
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

Cytat:
Tak, widzę, że nie rozumiesz, więc do tego co napisała nouvelle dopiszę i rozjaśnię co mam na myśli:

- wkurza mnie podejście- to system jest winny, a nie jednostka.
System tworzą ludzie. Jak słyszę takie tłumaczenia, ze system to, system tamto to mi mdło się robi: bo nikt nie chce wziąć odpowiedzialności za brak komepetencji
- piszesz o jakiś mitycznych szkoleniach, specach od sprawdzania opisów. To nie istnieje, to nie są spece tylko banda niekompetentnych ludzi.
- ty patrzysz na kwestię z perspektywy osoby, która się z systemu SzP wypisała, a mnie interesuje perspektywa z drugiej strony czyli potencjalnych beneficjentów, którzy na tym tracą oraz ludzi płacących podatki na rodziny, które żyją dzięki paczkom i takiej głupiej pomocy jak SzP, na skutek czego nie idą do przodu, ich byt się nie polepsza, a ilość osób, która żyje w ten sposób potencjalnie może się powiększyć.
Mówiąc krótko paczka nie tylko jest mało skuteczna, ale jest również szkodliwa.
Sorry, ale jak mam nie pisać, że winny jest system? Starałam się, nie wlaczalam do paczki rodzin, które były roszczeniowe, które miały życzenia niczym gwiazdki z nieba itd. Widziałam jak tłumaczyli jakie to ważne. A potem czytam te opisy w bazie i widzę różne kwiatki, widzę rzeczy, które nie powinny się tam znaleźć i się wkurzam. Więc tak, nie jestem zadowolona z tego systemu ich działania. Nie systemu wartości jak ktoś napisał. Myślałam że to działa inaczej. Ja nikogo nie tłumaczę, że to jest winny system a nie jednostka i nikt nie chce wziąć odpowiedzialności. Jak każdy brałam odpowiedzialność za swoje czyny i uważam że nie mam sobie nic do zarzucenia, bo starałam się zakwalifikować rodziny, które naprawdę potrzebują pomocy. Jesliw jednak wkdzew że system w znaczeniu: organizacja nie działa tak jakbym chciała to mogę przestać brać w tym udział. Ale przecież organizaji nie obale, tak? Więc nie praw mi że czegoś nie rozumiem. To wy oceniacie to z boku a nie mialyscie z tym do czynienia bezpośrednio. Nie każdy, kto jest lub był w paczce to wspiera patologie i promuje kuppwanie plejakow i marnowanie środków publicznej pomocy.
Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
A moim zdaniem to jest do zrobienia, tylko trzeba chęci z obu stron, zarówno wolontariuszy, jak i beneficjentów, której nie ma. Nie wiem, ja np jestem tak wychowana, że wiem, że muszę pracować, bo jestem zdrowa, mam dwie ręce i głowę. I gdybym była bezrobotna i świadoma, że przyjdzie do mnie wolontariusz, który wrzuci opis mojej sytuacji życiowej na stronę internetową, którą przeglądają setki osób, to w pierwszej kolejności powiedziałabym mu, żeby napisał, że mam 25 lat, umiem to i to, mam takie kwalifikacje, bla bla bla... więc gdyby ktokolwiek z darczyńców poszukiwał pracownika to proszę o kontakt, cokolwiek. Logistycznie da się to zorganizować, niestety większość beneficjentów Paczki to leniwe dziecioroby i prawdopodobnie wyśmialiby jakąkolwiek propozycję pracy. W końcu szlachta nie pracuje.
Tylko że są pewne zasady układania opisów i tam się nie pisze o kwalifikacjach do pracy. Bo to nie jest ogłoszenie szukam pracy. To pokazuje sytuacje rodziny. Mogło się zdarzyć, że w opisie było hasło, że podejmę się każdej pracy - bo opis ma pokazywać, że rodzina jest skora do działania i chce coś zmienić. Natomiast nie będzie to nigdy ogłoszeniem, że mam doświadczenie w handlu i umiem obsługiwać pakiet ofice, bo to nie jest po prostu zakresem działalności paczki. Zresztą już jest jedna instytucja w kraju, która się zajmuje takim pośrednictwem pracy, nazywa się urząd pracy :p skuteczna jak mało która, haha.

I nigdy nje powiedziałam, że wolontariusz po szkoleniu już jest jakimś specjalistą. Po prostu tak to się nazywa "specjalista ds opisów". Mogliby to nazwać jakkolwiek, np "człowiek, który sprawdza opisy", ale tak byłoby dłużej i to tylko nazwa. I nie dziwię się, że ktoś twierdzi że na przeczytanie opisu ma 3 minuty. Bo do nich splywaja opisy z całej Polski, czyli mase, wiele na ostatnią chwilę bo woontariusze robią wiele rodzin wostatnim momencie, ppza tym muszą robić poprawki opisów, które też spływają, często też brakuje wolontariuszy i na ostatnią chwilę ich się szuka i potem mają mniej czasu na odwiedziny rodzin. No i potem pewnie przechodzą takie kwiatki.
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 08:45   #94
20160901857
Konto usunięte

Ale tak poważnie, naprawdę: co szkodzi napisać w opisie, że ktoś szuka pracy? Poza tym, że Paczka to nie pośredniak. Ja nie czaję kompletnie. Połowa opisów to jakieś pierdy o rumianych buziach, miłości, szczęściu i tęczą o bohaterskiej postawie rodziny - dlaczego na takie bzdury jest miejsce, a brakuje go na konkrety i przydatne informacje?

I po raz kolejny: system tworzą ludzie. Jak ludzie są do bani, to i system jest kijowy, nie wiem jak można tego nie rozumieć.

---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:43 ----------

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Nouvelle, ale Ty myślisz logicznie i pragniesz sama zapracować na swój byt. I właśnie to jest zasadnicza różnica między Tobą a beztroskimi producentami rumianych buziek. Bo Ty chciałabyś pracować, oni NIE. Oni chcą tylko produkowac kolejne buźki i wymagać, żeby ktoś im za tę produkcję płacił i o potrzeby materialne tych buziek się troszczył. Oni mają zawód: rodzic.
Żebyś kurna wiedział rudy kocie jaki miałam dzisiaj problem ze wstaniem z łóżka i przemieszczeniem moich zwłok w kierunku pracy
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 08:59   #95
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Ale tak poważnie, naprawdę: co szkodzi napisać w opisie, że ktoś szuka pracy? Poza tym, że Paczka to nie pośredniak. Ja nie czaję kompletnie. Połowa opisów to jakieś pierdy o rumianych buziach, miłości, szczęściu i tęczą o bohaterskiej postawie rodziny - dlaczego na takie bzdury jest miejsce, a brakuje go na konkrety i przydatne informacje?:
Bo to pewnie w 95% mija się z prawdą?
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 10:04   #96
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
Ale tak poważnie, naprawdę: co szkodzi napisać w opisie, że ktoś szuka pracy? Poza tym, że Paczka to nie pośredniak. Ja nie czaję kompletnie. Połowa opisów to jakieś pierdy o rumianych buziach, miłości, szczęściu i tęczą o bohaterskiej postawie rodziny - dlaczego na takie bzdury jest miejsce, a brakuje go na konkrety i przydatne informacje?

I po raz kolejny: system tworzą ludzie. Jak ludzie są do bani, to i system jest kijowy, nie wiem jak można tego nie rozumieć.

Bo, a nuż się znajdzie?

Wielu benificjentów SzP nie szuka tak naprawdę pracy. Jak czytam te opisy, że byk 20-, 30-sto letni aktywnie szuka roboty przez kilka lat i nie może jej znaleźć to wiadomo, że to ściema.
201607121236 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 10:09   #97
TheDocha
Dossisława I

Nie jestem za tym, żeby wolontariusz chodził od zakładu do zakładu i pytał o miejsce pracy dla nich, tylko o to żeby było jedno zdanie w opisie typu: Pan X chętnie przyjmie ofertę pracy. Proszę o kontakt...
Wiadomo, że jak się zna ciężką sytuacje rodziny to się jest bardziej chętnym do pomocy niż jak ktoś jest skierowany niewiadomo skąd z PUP. Takie trochę branie na litość, ale dla osób potrzebujących pracy jest to lepsze niż jednorazowa paczka na święta.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-11-06, 10:30   #98
Konto usunięte

Cytat:

I po raz kolejny: system tworzą ludzie. Jak ludzie są do bani, to i system jest kijowy, nie wiem jak można tego nie rozumieć.[COLOR="Silver"]
Wiem, że system tworzą ludzie, ale niektórzy naprawdę potrafią coś mądrze napisać i zrobić. I potem są w bazie rodziny, którym chce się pomóc a i wizaz pomaga. Szukacie odpowiedzialności? Przy każdej rodzinie jest wypisany wolontariusz z imienia i nazwiska w bazie. Dlaczego by nie zadzwonić do lidera i zapytać o tą rodzinę, dlaczego ona chce playstation? - Przecież to drogi prezent i wielu rodzin na to nie stać, dlaczego w bazie jest rodzina roszczeniowa? No ale oczywiście nie tylko wolontariusz jest odpowiedzialny, ale też cały szereg ludzi, którzy opis przepuszczaja. Ale zawsze można kwiatki zgłaszać. Oni potem wiele takich kwiatków omawiaja na szkoleniach.

I najbardziej mnie wkurza jak ktoś uważa, że tylko on ma święta racje, a jak ktoś ma inny pogląd lub podejście, to jest ono głupie, bo ten ktoś NIC NIE ROZUMIE, oh ah...

Jeszcze raz co do pracy. Paczka po prostu takie sobie wytyczne przyjęła. Nie opisuje poszukiwań pracy tylko przedstawia rodzine jako bohaterska, pełną miłości, tęcze, jednorozce i tak dalej. Że w rodzinie wszyscy się, kochają, wspierają i wspólnie lepia pierogi. Takie mają po prostu założenie. I pośrednictwem pracy też się nie zajmują, choć może się zdarzyć, że darczyńca przeczyta historię rodziny, wzruszy się a potem zaproponuje miejsce w swojej firmie.
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 11:18   #99
wkropkizielona
Raczkowanie

Co do ostatniego zdania to równie dobrze można założyć, że ktoś poruszony historią rodziny odda im swoje mieszkanie, bo biedni mają siedem dzieci to im ciasno w jednym pokoju.
Wolontariusze poznając rodziny zapewne wiedzą, że w większości przypadków tej pracy nie poszukują więc o tym nie piszą.
wkropkizielona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 11:26   #100
20160901857
Konto usunięte

[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;53365449]Wiem, że system tworzą ludzie, ale niektórzy naprawdę potrafią coś mądrze napisać i zrobić. I potem są w bazie rodziny, którym chce się pomóc a i wizaz pomaga. Szukacie odpowiedzialności? Przy każdej rodzinie jest wypisany wolontariusz z imienia i nazwiska w bazie. Dlaczego by nie zadzwonić do lidera i zapytać o tą rodzinę, dlaczego ona chce playstation? - Przecież to drogi prezent i wielu rodzin na to nie stać, dlaczego w bazie jest rodzina roszczeniowa? No ale oczywiście nie tylko wolontariusz jest odpowiedzialny, ale też cały szereg ludzi, którzy opis przepuszczaja. Ale zawsze można kwiatki zgłaszać. Oni potem wiele takich kwiatków omawiaja na szkoleniach.

I najbardziej mnie wkurza jak ktoś uważa, że tylko on ma święta racje, a jak ktoś ma inny pogląd lub podejście, to jest ono głupie, bo ten ktoś NIC NIE ROZUMIE, oh ah...

Jeszcze raz co do pracy. Paczka po prostu takie sobie wytyczne przyjęła. Nie opisuje poszukiwań pracy tylko przedstawia rodzine jako bohaterska, pełną miłości, tęcze, jednorozce i tak dalej. Że w rodzinie wszyscy się, kochają, wspierają i wspólnie lepia pierogi. Takie mają po prostu założenie. I pośrednictwem pracy też się nie zajmują, choć może się zdarzyć, że darczyńca przeczyta historię rodziny, wzruszy się a potem zaproponuje miejsce w swojej firmie.[/QUOTE]

Tak, pewnie jakieś 20% starszych, chorych, itp. Reszta, tak jak napisała Mijanou: zawód rodzic/cierpiący na chorobę alkoholową/astygmatyzm, skazę białkową lub inną śmiertelną chorobę uniemożliwiającą podjęcie pracy.

Omawiają, ehe. I co roku jest to samo.

W tym przypadku inne poglądy nie są głupie, bo są inne, tylko są głupie, bo są SZKODLIWE.
Stary 2015-11-06, 11:52   #101
TheDocha
Dossisława I

Od którego roku życia można zostać wolontariuszem?
Stary 2015-11-06, 13:37   #102
balletoevs
Zakorzenienie

[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;53363544]Sorry, ale jak mam nie pisać, że winny jest system? Starałam się, nie wlaczalam do paczki rodzin, które były roszczeniowe, które miały życzenia niczym gwiazdki z nieba itd. Widziałam jak tłumaczyli jakie to ważne. A potem czytam te opisy w bazie i widzę różne kwiatki, widzę rzeczy, które nie powinny się tam znaleźć i się wkurzam. Więc tak, nie jestem zadowolona z tego systemu ich działania. .[/QUOTE]

Popieram w stu procentach M.in. dlatego zrezygnowałam z wolontariatu.

[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;53363544]

I nigdy nje powiedziałam, że wolontariusz po szkoleniu już jest jakimś specjalistą. Po prostu tak to się nazywa "specjalista ds opisów". Mogliby to nazwać jakkolwiek, np "człowiek, który sprawdza opisy", ale tak byłoby dłużej i to tylko nazwa. I nie dziwię się, że ktoś twierdzi że na przeczytanie opisu ma 3 minuty.[/QUOTE]

Poza tym, opisy są pisane przez zwykłych wolontariuszy a potem sprawdzane przez liderów, koordynatorów regionalnych i krajowych. I im wyżej jest taka osoba tym więcej szkoleń przechodzi.

Cytat:
U mnie w regionie w opisach zawsze padała informacja, że ktoś "aktywnie szuka pracy" w celu pokazania darczyńcom, że dana osoba chętnie podejmie się pracy.
Nie padają natomiast szczegółowe informacje o kwalifikacjach czy rodzaju szukanej pracy żeby darczyńca wybierający daną rodzinę nie czuł się zobligowany do uczestnictwa w jej szukaniu.
balletoevs jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 13:39   #103
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:

U mnie w regionie w opisach zawsze padała informacja, że ktoś "aktywnie szuka pracy" w celu pokazania darczyńcom, że dana osoba chętnie podejmie się pracy.
Nie padają natomiast szczegółowe informacje o kwalifikacjach czy rodzaju szukanej pracy żeby darczyńca wybierający daną rodzinę nie czuł się zobligowany do uczestnictwa w jej szukaniu.
Chyba raczej żeby większą litość wzbudzić taki biedaczek szuka i nie ma nic
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 14:14   #104
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez wkropkizielona Pokaż wiadomość
Co do ostatniego zdania to równie dobrze można założyć, że ktoś poruszony historią rodziny odda im swoje mieszkanie, bo biedni mają siedem dzieci to im ciasno w jednym pokoju.
Wolontariusze poznając rodziny zapewne wiedzą, że w większości przypadków tej pracy nie poszukują więc o tym nie piszą.
Wolontariusz zadaje dużo pytań o pracę i pyta jakie starania ktoś podejmuje, by ją znaleźć. Na ilu był rozmowach i tak dalej. W zasadzie, jeśli ktoś nie przejawia chęci do podejmowania pracy, tylko jest nasawiony na roszczenia, to nie powinien zostać zakwalifikowany. No ale same widzicie jak jest...
Cytat:
Napisane przez TheDocha Pokaż wiadomość
Od którego roku życia można zostać wolontariuszem?
Od 18-stego a jak ktoś nie ma jeszcze 18 to może być chyba jakimś wolontariuszem wspomagającym, nie może chyba wszystkiego robić, tylko pomaga, nie znam szczegółów.
Stary 2015-11-06, 21:07   #105
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
Nic takiego nie powiedziałam Czyli wg Ciebie kto jest dość wyspecjalizowany do takiej roli jaką pełni wolontariusz?
wiesz redagowac opisy - w sensie stylistycznym etc to moze sobie rzeczywiscie robic pierwszy lepszy student,
ale ejsli chodzi o przesiewanie je pod katem osob , ktore nie powinny dostac pomocy, bo dla nich pomoc oznacza tylko i wylacznie wyludzenie plejaka czy telewizora to mysle,ze ktos z doswiadczeniem w pracy w MOPSie, psycholog, pedagog etc - ale wlasnie raczej doswiadczony i wiedzacy jak wyglada zycie, bo jak widac mlodzi studenci, ktorzy jeszcze nawet sami nie rpacuja a pieniazki im z nieba leca(czy tam od rodzicow) nie potrafia dostrzec roznicy miedzy kims kto potrzebuje pomocy a spolecznym pasozytem - a szkoda bo akcja na tym jednak troche traci

Cytat:
ta tyle, ze w tych opisach to chyba kazdy aktywanie szuka pracy...
wiesz jak jest - dla jednego aktywane szukanie rpacy to lazenie po firmach i urzedach, wysylanie cv na kilkanascie(dziesiat) ogolszen tygodniowo a dla innego wyprawa do UP raz na miesiac
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 21:25   #106
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Aktywnie szuka pracy, to znaczy, chodzi raz w miesiacu do pośredniaka? Czy zbiera po firmach pieczątki, że był ale pracy tam dla niego nie ma? Ja bym jednak sceptycznie podchodziła do słowa "aktywnie" (chyba, że to małe miasteczko lub wieś popegeerowska). Aktywnie natomiast, zawsze można jakąś pracę załapać w dużym mieście choć niekoniecznie z posiadanymi kwalifikacjami.

Moim zdaniem oprócz lakonicznej informacji o "aktywnym" szukaniu pracy powinna być konkretna informacja o kwalifikacjach i doświadczeniu danej osoby (nawet ogólnikowa). Czy może być piekniejszy prezent, jak zwócenie komuś godności i poczucia własnej wartości oferując mu pracę? To przecież też jest rodzaj prezentu i to bardzo wartościowego i mądrego.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2015-11-06, 21:26   #107
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Napisane przez Nocna Nimfa Pokaż wiadomość

ta tyle, ze w tych opisach to chyba kazdy aktywanie szuka pracy...
wiesz jak jest - dla jednego aktywane szukanie rpacy to lazenie po firmach i urzedach, wysylanie cv na kilkanascie(dziesiat) ogolszen tygodniowo a dla innego wyprawa do UP raz na miesiac
No właśnie, zdarzało się 'aktywnie szuka pracy od 5-6 lat' więc hmmm...

2015: 70
2016: 67

kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 21:28   #108
20160901857
Konto usunięte

Ale zrozum Mijanou, że Paczka tak nie działa, bo oni nie są od szukania pracy i takie mają zasady, a inni mają inne
Stary 2015-11-06, 21:39   #109
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Ale zrozum Mijanou, że Paczka tak nie działa, bo oni nie są od szukania pracy i takie mają zasady, a inni mają inne
No właśnie ja tego nie rozumiem. Można bez problemu pogodzić jedno z drugim. Przecież darczyńca akurat może potrzebować dozorcy, sprzątaczki, ochroniarza, niani, kucharki, ....., .......

Obawiam się jednak, że cały ckliwo-pierdzący image SZP wziąłby w łeb, gdyby okazało się jak "aktywnie" szuka pracy większość beneficjentów tak naprawdę. Lub (w razie zatrudnienia) okazałoby się jak bardzo zależy im na utrzymaniu pracy. I wtedy większość darczyńców mogłaby się wycofać. Lepiej więc pewnie nie kusić licha i stale opisywać rzygające tęczą jednorożce, uśmiechy na rumianych buźkach, miłość i harmonię rodzinną itp.

Dla mnie to jedna, wielka fikcja (nie dotyczy pomocy osobom starym i chorym oraz rejonów, gdzie nie ma przemysłu i usług a PKS jeździ raz dziennie).

No pasaran!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-11-06, 22:00   #110
ajah
wańka wstańka

Cytat:
No właśnie ja tego nie rozumiem. Można bez problemu pogodzić jedno z drugim. Przecież darczyńca akurat może potrzebować dozorcy, sprzątaczki, ochroniarza, niani, kucharki, ....., .......

Obawiam się jednak, że cały ckliwo-pierdzący image SZP wziąłby w łeb, gdyby okazało się jak "aktywnie" szuka pracy większość beneficjentów tak naprawdę. Lub (w razie zatrudnienia) okazałoby się jak bardzo zależy im na utrzymaniu pracy. I wtedy większość darczyńców mogłaby się wycofać. Lepiej więc pewnie nie kusić licha i stale opisywać rzygające tęczą jednorożce, uśmiechy na rumianych buźkach, miłość i harmonię rodzinną itp.

Dla mnie to jedna, wielka fikcja (nie dotyczy pomocy osobom starym i chorym oraz rejonów, gdzie nie ma przemysłu i usług a PKS jeździ raz dziennie).
To jest dość proste.
Każda organizacja pomocowa/ oddział takiej organizacji ma określone cele i sposób ich wypełniania.
SzP nie ma na celu wsparcia w znalezieniu pracy, nie ma odpowiednio do tego przeszkolonych osób, narzędzi itd.
Ich celem jest obdarowanie rodziny prezentem na Boże Narodzenie.
Łączenie tych dwóch usług spowodowałoby większy bałagan niż jest teraz i większe nadużycia niż zyski.
DLatego jedną z opcji dla Wiosny byłaby kolejna inicjatywa obok SzP i Akademii Przyszłości.
Stary 2015-11-06, 22:10   #111
balletoevs
Zakorzenienie

Cytat:
Moim zdaniem oprócz lakonicznej informacji o "aktywnym" szukaniu pracy powinna być konkretna informacja o kwalifikacjach i doświadczeniu danej osoby (nawet ogólnikowa). Czy może być piekniejszy prezent, jak zwócenie komuś godności i poczucia własnej wartości oferując mu pracę? To przecież też jest rodzaj prezentu i to bardzo wartościowego i mądrego.
Absolutnie. Ale to jest akcja świąteczna, której celem jest ofiarowanie "prezentu" na Boże Narodzenie. Owszem znajdą się darczyńcy, którzy poszukują niani, sprzątaczki, dozorcy itd. Ale dużo paczek jest przygotowywanych przez klasy czy grupy znajomych, zwykłych
Kowalskich i Nowaków. Gdyby opis poświęcony był temu, że pani Krysia poszukuje pracy jako niania i ma doświadczenie bo wychowała trójkę dzieci i opiekowała się dzieckiem sąsiadki zamiast temu, że potrzebuje mąki i ręczników to grono darczyńców znacznie by się zawęziło.I w konsekwencji ani pracy ani mąki.
Stary 2015-11-06, 22:25   #112
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Absolutnie. Ale to jest akcja świąteczna, której celem jest ofiarowanie "prezentu" na Boże Narodzenie. Owszem znajdą się darczyńcy, którzy poszukują niani, sprzątaczki, dozorcy itd. Ale dużo paczek jest przygotowywanych przez klasy czy grupy znajomych, zwykłych
Kowalskich i Nowaków. Gdyby opis poświęcony był temu, że pani Krysia poszukuje pracy jako niania i ma doświadczenie bo wychowała trójkę dzieci i opiekowała się dzieckiem sąsiadki zamiast temu, że potrzebuje mąki i ręczników to grono darczyńców znacznie by się zawęziło.I w konsekwencji ani pracy ani mąki.
A co za problem żeby zawrzeć obie te informacje?
Stary 2015-11-06, 22:31   #113
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Jest problem właśnie wkwestiach formalno/ organizacyjnych.
Jeśli chcę robić paczkę: robię paczkę
jeśli chcę kogoś zatrudnić- korzystam z innej inicjatywy.

Pani Zosia chce pracować jako niania, bo ma doświadczenie.
Serio brałabyś panią Zosię jako potencjalną kandydatkę?
Ja nie. Dopóki nie zobaczyłabym jej CV, sprawdziła to czy jest karana i nie, nie przeprowadziła wywiadu co dzieje się z jej dziećmi) itd. nie byłabym uwagą, że szuka pracy jakoś specjalnie zainteresowana.
Po prostu na wszystko jest odpowiednie miejsce: kojarzenie pracodawcy i pracownika również.
Stary 2015-11-06, 22:39   #114
balletoevs
Zakorzenienie

Cytat:
Żaden problem. Po prostu gdyby ludzie widzieli, że oprócz paczki jest tam też ogłoszenie o pracę to by takiej rodziny nie wybierali, gdyby mogli sobie pozwolić tylko na paczkę. Tak samo jest teraz. Gdy w opisie znajduje się jakiś droższy sprzęt czy meble to trudniej jest znaleźć osobę chętną do przygotowania paczki, co dopiero gdyby w co drugim opisie były informacje o pracy. Ludzie wybierający SzP chcą przygotować paczkę, osoby chcące kogoś zatrudnić wybierają inne formy pomocy.

Edytowane przez balletoevs
Czas edycji: 2015-11-06 o 22:40
Stary 2015-11-06, 22:44   #115
20160901857
Konto usunięte

Ale przecież nie trzeba spełniać wszystkich potrzeb rodziny, więc jeżeli darczyńca akurat nie byłby zainteresowany potencjalnym pracownikiem, to nie musi dawać żadnej oferty Po prostu ładniej to wygląda i stawia w o wiele lepszym świetle beneficjenta, kiedy wspomina, że chciałby pracować. Większość jednak nie wspomina, bo nie chce, przecież to jest jasne.
Stary 2015-11-06, 23:11   #116
201701300929
Konto usunięte

Cytat:

szukania pracy i paczek swiatecznych akurat bym w ten sposob nie laczyla - jakby nie patrzec to dwie bardzo odlegle kwestie, ale uwazam,ze osoby ktore zamiast szukac pracy zbijaja baki i szukaja swiatecznych prezentow w kieszeniach darcyzncow nie powinny byc do paczki kwalifikowane
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-07, 00:13   #117
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Nocna Nimfa Pokaż wiadomość
szukania pracy i paczek swiatecznych akurat bym w ten sposob nie laczyla - jakby nie patrzec to dwie bardzo odlegle kwestie, ale uwazam,ze osoby ktore zamiast szukac pracy zbijaja baki i szukaja swiatecznych prezentow w kieszeniach darcyzncow nie powinny byc do paczki kwalifikowane
Ja się z tym zgadzam.
Ale przyznasz, że jest w tym coś naiwnego, graniczącego z głupotą, jeśli wolontariusz pisze opis typu: "Pan Darek, mieszkaniec Warszawy, zdrowy na ciele i umyśle, ojciec sześciu buziek, od 6 lat aktywnie szuka pracy". W Warszawie, serio? I przez sześć lat nie znalazł żadnej, absolutnie żadnej? Owszem, pan Darek przyzwyczajony do cwaniaczenia. Ale wolontariusz też powinien się zastanowić, zanim strzeli takiego babola. Tego typu opisy są najzwyczajniej w świecie żałosne. Lepiej już rzeczywiście nic nie pisać o aktywnym poszukiwaniu pracy. Bo wiadomo, że większość beneficjentów SZP szuka tej pracy i prosi Boga, by jej nie znaleźć.

Dla mnie sprawa prosta: jesteś stary/chory, państwo powinno pomagać i każdy człowiek w sumie powinien. Ale jeśli jesteś zdrowy i nie chce się pracować to sobie głoduj aż z głodu padniesz albo bierz taką robotę, którą proponują, bez przebierania i wybrzydzania. Żadnych paczek, żadnych zasiłków, żadnego socjalu. Wyjątek robię tu dla niewielkich miejscowości, gdzie faktycznie nie ma możliwości zarobkowania. To też jestem w stanie zrozumieć. Ale nie rozumiem, jak można premiować patologicznych nierobów, którzy nigdy pracą się nie zhańbili za pomocą kupowania plejaków, mebli, sprzętów, komputerów itp. Tylko po to, by przez chwilkę darczyńca poczuł się jak Mesjasz.

No pasaran!
Stary 2015-11-07, 04:12   #118
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
To jest dość proste.
Każda organizacja pomocowa/ oddział takiej organizacji ma określone cele i sposób ich wypełniania.
SzP nie ma na celu wsparcia w znalezieniu pracy, nie ma odpowiednio do tego przeszkolonych osób, narzędzi itd.
Ich celem jest obdarowanie rodziny prezentem na Boże Narodzenie.
Łączenie tych dwóch usług spowodowałoby większy bałagan niż jest teraz i większe nadużycia niż zyski.
DLatego jedną z opcji dla Wiosny byłaby kolejna inicjatywa obok SzP i Akademii Przyszłości.
Cytat:
Pardon my french, ale gowno. Prezent na boze narodzenie. Aha. Lozka, meble, lodowki, kuchenki, ciuchy, zapasy zarcia i srodkow czystosci, ktore wystarcza na pol roku i do tego "upominki specjalne". To nie jest prezent na boze narodzenie, to nie jest zorganizowanie swiat. To jest ogromna pomoc na dluzszy czas.

Send from my mind using the Force.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-07, 06:47   #119
dacn
Zakorzenienie

Wiecie co. Mieszkalam w duzym miescie i wielu rzeczy nie zauważam teraz mieszkam na wsi. Kurcze ile tu jest ofert pracy dla krawcowych, spawaczy, sprzataczek zwlaszcza sprzątaczek, niani i opiekunek osob starszych. Sprzedawców sklepy szukają dlugo pracowników. Praca jest w nienajgorszych warunkach tylko leniom się nie chce.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-07, 08:04   #120
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Ale przecież nie trzeba spełniać wszystkich potrzeb rodziny, więc jeżeli darczyńca akurat nie byłby zainteresowany potencjalnym pracownikiem, to nie musi dawać żadnej oferty Po prostu ładniej to wygląda i stawia w o wiele lepszym świetle beneficjenta, kiedy wspomina, że chciałby pracować. Większość jednak nie wspomina, bo nie chce, przecież to jest jasne.
Wydawalo mi się, ze trzeba. Jak rozmawiałam z wolontariuszami, to jest nacisk na spełnienie wszystkich. Jak ktos chce lodowke i czekoladę, a Ty mozesz tylko czekolade kupic, to nie dostaniesz danej rodziny.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości