Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz.33 - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-12-29, 21:07   #91
cherry_flamme
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz.33

Cytat:
Napisane przez okapi Pokaż wiadomość
Ja dowiedziałam się teraz od Ciebie xD
Serio??? To w takim razie ja też zostałam właśnie uświadomiona
Czyli te krowy są jakoś stymulowane?

Ale pytałam teraz mamę, która jako dziecko jeździła na wieś do rodziny i tamte krowy były codziennie dojone, a nie miały cielaków To jak to w końcu jest?

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-29, 21:12   #92
okapi
Rozeznanie

Może Twoje krowy to jakieś gmo
okapi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-29, 21:19   #93
Kathinna
Zakorzenienie

GG do Kathinna

Krowy są inseminowane. Cielaki są odbierane matce i sprzedawane, albo chowane w innym pomieszczeniu. Krowa jest w oborze, a cielak w cielętniku.
Jemy też cielęcinę oprócz wołowiny
Krowa jak każdy ssak daje mleko swoim młodym,więc trzeba ją zapładniać co jakiś czas, żeby pobudzić produkcję mleka.

No nie powiem rozbawiłyście mnie
Stary 2015-12-29, 21:43   #94
macka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość

Ale pytałam teraz mamę, która jako dziecko jeździła na wieś do rodziny i tamte krowy były codziennie dojone, a nie miały cielaków To jak to w końcu jest?
Poza cielakami i zapładnianiem, ważny jest mechanizm powstawania mleka. Jest zapotrzebowanie = Cielak, ssanie lub w zastępstwie dojenie = jest mleko. Krowa ma mleko, jest dojona, to dalej ma mleko i musi być dojona, kółko się zamyka
Jakby człowieka doić w nieskończoność, to też miałby ciągle mleko . Podobno da się nawet wywołać laktację u matki adopcyjnej, która nie rodziła.

Edytowane przez macka
Czas edycji: 2015-12-29 o 21:44
macka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-29, 21:55   #95
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość

W sumie tuz nade mna bardzo dobrze wytlumaczono mechanizm.
Jesli taka krowe "wsiowa" zostawi sie bez cielaka i BEZ DOJENIA przez kilka dni,to zaniknie jej mleko.

A i pewnie tez nie wiecie,ale jajka kurze też nie wymagaja ciazy kury

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-29, 22:36   #96
Fantasmagori
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez macka Pokaż wiadomość
Poza cielakami i zapładnianiem, ważny jest mechanizm powstawania mleka. Jest zapotrzebowanie = Cielak, ssanie lub w zastępstwie dojenie = jest mleko. Krowa ma mleko, jest dojona, to dalej ma mleko i musi być dojona, kółko się zamyka
Jakby człowieka doić w nieskończoność, to też miałby ciągle mleko . Podobno da się nawet wywołać laktację u matki adopcyjnej, która nie rodziła.
Ale nie w nieskończoność laktacja u krowy mimo ciągłego dojenia po paru miesiącach zanika i znowu ją trzeba zapłodnić
Odkąd się o tym dowiedziałam to jakoś mleko mniej mi smakuje. Smutne to w sumie.

Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-29, 22:36   #97
CherrryCat
Zakorzenienie

Kuki9 i dobrze, czasem (szczegolnie orzy malych kwotach) lepiej odpuscic niz psuc sobie krew

Wymiana

CherrryCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-29, 23:53   #98
201708160922
Konto usunięte

Nie mam zaburzeń odżywiania, ale mam problem z jedzeniem. Są dni, że do pracy zabieram jedzenie i przyjść głodna, bo nie miałam na nic ochoty. W domu potrafię się z tego powodu popłakać, a nie jestem płaczkiem. Zauważyłam jednak, że często, gdy nie mam na nic ochoty, a TŻ coś ugotuje /zrobi kanapkę to ja to zjem. Widzę w tym jakiś związek, ale nie potrafię go dokładnie opisać. Co robić? Jak żyć? Już nie mam siły. Zaraz zacznę wypisywać herezje.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-30, 00:08   #99
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Nie mam zaburzeń odżywiania, ale mam problem z jedzeniem. Są dni, że do pracy zabieram jedzenie i przyjść głodna, bo nie miałam na nic ochoty. W domu potrafię się z tego powodu popłakać, a nie jestem płaczkiem. Zauważyłam jednak, że często, gdy nie mam na nic ochoty, a TŻ coś ugotuje /zrobi kanapkę to ja to zjem. Widzę w tym jakiś związek, ale nie potrafię go dokładnie opisać. Co robić? Jak żyć? Już nie mam siły. Zaraz zacznę wypisywać herezje.
(Pół-żartem, pół-serio) A jakby TŻ Ci robił kanapki do pracy? Może jego kanapki są pyszniejsze bo robione z miłością?
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-30, 00:13   #100
201708160922
Konto usunięte

To nie byłoby takie głupie, ale na odległość się nie sprawdza ��
Stary 2015-12-30, 00:17   #101
macka
Zadomowienie

Cytat:
A w czym w ogóle problem i czemu Cię to tak spina? Że powinnaś/nie powinnaś/jesz/nie jesz... - może warto się przyjrzeć skąd niechęć/przymus się bierze?
Stary 2015-12-30, 00:18   #102
CherrryCat
Zakorzenienie

Cytat:
To nie byłoby takie głupie, ale na odległość się nie sprawdza ��
Ja mam rowniez probleny z jedzeniem (ogolnie nie lubie robic jedzenia i np. Wiele rzeczy mi w nim nie pasuje.. w jajku zawsze wygrzebuje tą taka biala "pepowine" w kurczaku wszystkie biale zylki) a jak tz robi to o tym nie mysle i poprostu jem.. czasami zjem jeden posilek dziennie.. (czasami tylko mc'd) :/.

Wymiana

CherrryCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-30, 00:38   #103
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
A w czym w ogóle problem i czemu Cię to tak spina? Że powinnaś/nie powinnaś/jesz/nie jesz... - może warto się przyjrzeć skąd niechęć/przymus się bierze?
Jestem głodna. Chcę coś zjeść, ale na nic nie mam ochoty. A brzuch aż boli i słabo mi się robi. Idę do sklepu, na targ, powiedzmy, że najedzona. Gapię się na półki i nic. Na samą myśl mi słabo. Jeszcze gdybym chociaż szczupła była... Życie, które kręci się wokół żarcia, które raczej nie sprawia przyjemności nie jest komfortowe. Lekarz rodzinny, psychiatra i gastrolog olali temat. Może powinnam rozryczeć się w gabinecie...

---------- Dopisano o 01:38 ---------- Poprzedni post napisano o 01:34 ----------

Cytat:
Napisane przez CherrryCat Pokaż wiadomość
Ja mam rowniez probleny z jedzeniem (ogolnie nie lubie robic jedzenia i np. Wiele rzeczy mi w nim nie pasuje.. w jajku zawsze wygrzebuje tą taka biala "pepowine" w kurczaku wszystkie biale zylki) a jak tz robi to o tym nie mysle i poprostu jem.. czasami zjem jeden posilek dziennie.. (czasami tylko mc'd) :/.
Mieszkasz z TŻ-tem? Ja tak, ale nawet gdyby on miałby się zająć przez tydzień szykowaniem jedzenia, to nie wróżę sukcesów.

Ostatnio tak bardzo cierpię z tego powodu. Już nie wiem, co mam robić, tylko wizaż został.
Stary 2015-12-30, 01:19   #104
201605051021
Konto usunięte

Cytat:
Nic madrego nie doradze, ale pociesze Cie, ze mialam dokladnie tak samo, lacznie z rykiem przed lodowka (pelna zacia) pt. 'bo ja nie mam nic dobrego do zjedzenia' przeszlo chyba czesciowo samo, czesciowo, kiedy zaczelam miec pelna kontrole nad zakupami spozywczymi i zwyczajnie kupowac to na co mam ochote, bez trzymania sie zadnych planow itp.
201605051021 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-30, 01:23   #105
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Tak serio to też miałam ten problem Byłam głodna ale jak przychodziło coś zjeść to mi w gardle stawało. Wkurzało mnie to, że muszę coś żuć, gryźć, połykać. Zmuszałam się do jakiegoś jednego jogurtu dziennie. Później zaczęłam blendować jabłka i jadłam papki. Trwało to kilka miesięcy, schudłam znacznie bo coś ok. 13kg mimo, że wcale się nigdzie nie ruszałam. Bliscy zaczęli mi zwracać uwagę, żebym coś zjadła bo nie wyglądam, chciałam oddać krew to mi powiedzieli, że sama jej potrzebuję. Ale samo przeszło jak poznałam TŻ-a. Zaczął mnie zabierać to tu to tam na jedzonko i z nim zaczęłam normalnie jeść. Tak przeszło, że przytyłam z 62kg do 96kg
O ile wtedy nie badałam hormonów bo chudnięcie mi się podobało o tyle przy tyciu zbadałam i wyszła tarczyca.
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-30, 09:04   #106
IzzieSt
Zakorzenienie

Kupowałam w aptece tabletki, nie chciałam od razu wszystkich opakowań więc wzięłam odpis. Nie spojrzałam na niego w aptece, dopiero później się zorientowałam, że pani wbiła, że recepta została wydana w dniu 30.12.1899
W dodatku termin realizacji odpisu jest też na wczoraj, tak ma być?
Sorki jeśli głupie pytanie ale pierwszy raz brałam odpis i nie chcę mieć później problemów z wykupieniem tabletek, a nie mam jak skoczyć do tej apteki zapytać bo jestem 300km od tego miasta
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-30, 09:15   #107
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość
Kupowałam w aptece tabletki, nie chciałam od razu wszystkich opakowań więc wzięłam odpis. Nie spojrzałam na niego w aptece, dopiero później się zorientowałam, że pani wbiła, że recepta została wydana w dniu 30.12.1899
W dodatku termin realizacji odpisu jest też na wczoraj, tak ma być?
Sorki jeśli głupie pytanie ale pierwszy raz brałam odpis i nie chcę mieć później problemów z wykupieniem tabletek, a nie mam jak skoczyć do tej apteki zapytać bo jestem 300km od tego miasta
termin realizacji zawsze mam wpisany na ten dzień, kiedy kupuję lek. Nie ma to wpływu na realizację odpisów. Dla świętego spokoju proponuję zadzwonić do apteki.
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-30, 10:44   #108
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Zapytam również tutaj, bo tu was więcej.
Dziewczyny, co mi polecicie na garba? Kilka lat temu nieustannie, codziennie, bolała mnie szyja. Poszłam do lekarza , zrobiono prześwietlenie i wyszło, że nie mam lordozy szyjnej, do tego mam zmniejszone przestrzenie pomiędzy kręgami w znacznym stopniu oraz tendencje do kyfotycznego ustawienia kręgosłupa. Zaczęłam chodzić na jogę i pilates. Na ból jak najbardziej pomogło, wraca tylko wtedy kiedy dłuższy czas nie ćwiczę, ale na moje garbienie nic to nie pomogło. Co chwilę się poprawiam, a za nie więcej niż 3 minuty po raz enty w ciągu dnia słyszę od mamy/narzeczonego/koleżanki czy innych, że jestem strasznie zgarbiona. Poradźcie coś proszę, bo nie wiem, co mam już z tym zrobić. Mam dopiero 25 lat, a pierwszy raz, że się garbię usłyszałam mając lat 16 od pielęgniarki w szkole i niestety z roku na rok wygląda to coraz gorzej.

Treningi
2016: 117/100
2017: 71/100

SekretnyWachlarz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-30, 10:46   #109
szatek92
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez SekretnyWachlarz Pokaż wiadomość
Zapytam również tutaj, bo tu was więcej.
Dziewczyny, co mi polecicie na garba? Kilka lat temu nieustannie, codziennie, bolała mnie szyja. Poszłam do lekarza , zrobiono prześwietlenie i wyszło, że nie mam lordozy szyjnej, do tego mam zmniejszone przestrzenie pomiędzy kręgami w znacznym stopniu oraz tendencje do kyfotycznego ustawienia kręgosłupa. Zaczęłam chodzić na jogę i pilates. Na ból jak najbardziej pomogło, wraca tylko wtedy kiedy dłuższy czas nie ćwiczę, ale na moje garbienie nic to nie pomogło. Co chwilę się poprawiam, a za nie więcej niż 3 minuty po raz enty w ciągu dnia słyszę od mamy/narzeczonego/koleżanki czy innych, że jestem strasznie zgarbiona. Poradźcie coś proszę, bo nie wiem, co mam już z tym zrobić. Mam dopiero 25 lat, a pierwszy raz, że się garbię usłyszałam mając lat 16 od pielęgniarki w szkole i niestety z roku na rok wygląda to coraz gorzej.
Mam to damo, tylko ze 23 lata.. Nie mam pojecia co z tym zrobic. Kompletnie nie pamietam o tym zeby sie nie garbic. Przypomina mi sie raz na jakis czas.
szatek92 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-12-30, 10:55   #110
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Muszę jeszcze dodać, że po godzinie ćwiczeń pilates lub po 1,5h jogi strasznie bolą mnie te mięśnie, co odpowiadają za prostą sylwetkę. Bo czas jogi i pilatesu to jedyny czas kiedy tak długo jestem prosto.

Treningi

Stary 2015-12-30, 11:16   #111
macka
Zadomowienie

Są jakieś "szelki" przypominające o prostej postawie, przy garbieniu dźwięk czy coś mają wydawać.
Stary 2015-12-30, 11:26   #112
IzzieSt
Zakorzenienie

ja mam takie szelki http://www.mr-sport.pl/upload/erhem/szelki_1.jpg, nie nie piszczy ale trzymają mi proste plecy. kupiłam w sklepie medycznym, dałam może ze 35-40zl

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ----------

Cytat:
Napisane przez kisielova Pokaż wiadomość
termin realizacji zawsze mam wpisany na ten dzień, kiedy kupuję lek. Nie ma to wpływu na realizację odpisów. Dla świętego spokoju proponuję zadzwonić do apteki.
Dzięki, tak zrobię
Stary 2015-12-30, 11:28   #113
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość
ja mam takie szelki http://www.mr-sport.pl/upload/erhem/szelki_1.jpg, nie nie piszczy ale trzymają mi proste plecy. kupiłam w sklepie medycznym, dałam może ze 35-40zl
A nie rozleniwiają ci pleców jeszcze bardziej? Ja zawsze czytałam, że owszem to działa, ale rozleniwiają mięśnie, bo całą robotę za nie robią.

Treningi

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-12-30, 11:38   #114
IzzieSt
Zakorzenienie

Hmm, sama nie wiem, jak zdejmę to trzymam się przez jakiś czas prosto. Nie noszę tego od zbyt długiego czasu więc nie wiem jaki skutek będzie na dłuższą metę
Stary 2015-12-30, 11:45   #115
Lottie69
Zakorzenienie

Oszaleję.
Wyrastają mi (po raz enty) dwie ósemki po prawej stronie, górna i dolna. Oprócz tego swędzą mnie dziąsła po prawej stronie (po lewej nic a nic), pewnie jest to jakoś powiązane. Dostaję już na głowę, ciągnie się to od drugiego dnia świąt. Smaruję dentoseptem a, zęby myję zielonym elmexem, miękką szczoteczką, ruchy wymiatające. Z przeciwbólowych brałam panadol (słabe, ale mi wybitnie służyło i pomagało), ale za dużo nie daje.
Jak dożyć momentu, aż się wyrżną te ósemki? Doskwiera mi szczególnie dolna, promieniuje mi strasznie.
Zęby są ok, byłam niedawno u dentysty i wszystkie były sprawdzone.

Co do garbienia się, im mniej jestem zmęczona tym bardziej pilnuję postury. Mi bardzo pomaga jakaś przypominajka o prostowaniu naklejona na tablicę/podwieszona na ekranie. Za każdym razem jak spojrzę to automatycznie się prostuję.
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-30, 11:55   #116
macka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
Oszaleję.
Wyrastają mi (po raz enty) dwie ósemki po prawej stronie, górna i dolna. Oprócz tego swędzą mnie dziąsła po prawej stronie (po lewej nic a nic), pewnie jest to jakoś powiązane. Dostaję już na głowę, ciągnie się to od drugiego dnia świąt. Smaruję dentoseptem a, zęby myję zielonym elmexem, miękką szczoteczką, ruchy wymiatające. Z przeciwbólowych brałam panadol (słabe, ale mi wybitnie służyło i pomagało), ale za dużo nie daje.
Jak dożyć momentu, aż się wyrżną te ósemki? Doskwiera mi szczególnie dolna, promieniuje mi strasznie.
Zęby są ok, byłam niedawno u dentysty i wszystkie były sprawdzone.

Co do garbienia się, im mniej jestem zmęczona tym bardziej pilnuję postury. Mi bardzo pomaga jakaś przypominajka o prostowaniu naklejona na tablicę/podwieszona na ekranie. Za każdym razem jak spojrzę to automatycznie się prostuję.
Robiłaś prześwietlenie gdzie je widać? Czy jest w ogóle na co czekać i czy rosną prawidłowo? Bo jak w bok, ukośnie itp, to się tylko niepotrzebnie będziesz męczyć, nawet i latami...
A jak rosną ok, to czekać można dłuuuugo...
Stary 2015-12-30, 11:55   #117
Kaataarzynaa1
Zakorzenienie

Poczta Polska

Status przesyłki to: Oczekiwanie przesyłki do odbioru w placówce.
Chodzi o to, ze listonosz ma ją odebrać i dostarczyć czy taki statut oznacza awizowanie?
Stary 2015-12-30, 12:10   #118
Kathinna
Zakorzenienie

GG do Kathinna

Cytat:
Napisane przez Kaataarzynaa1 Pokaż wiadomość
Poczta Polska

Status przesyłki to: Oczekiwanie przesyłki do odbioru w placówce.
Chodzi o to, ze listonosz ma ją odebrać i dostarczyć czy taki statut oznacza awizowanie?
awizo
Stary 2015-12-30, 12:19   #119
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Robiłaś prześwietlenie gdzie je widać? Czy jest w ogóle na co czekać i czy rosną prawidłowo? Bo jak w bok, ukośnie itp, to się tylko niepotrzebnie będziesz męczyć, nawet i latami...
A jak rosną ok, to czekać można dłuuuugo...
Prześwietlenia nie mam, one już mi rosną któryś raz, wyrastają do połowy i się chowają. Także raczej w bok ani na ukos nie rosną, po prostu w szczęce się nie mieszczą, ale obecna dentystka nie chciała wyrywać, bo zdrowe. Po nowym roku poszukam kogoś, kto mi je załatwi, bo raz do roku wychodzą i zarastają.
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-30, 14:04   #120
psotka_kotka
Raczkowanie

Hej Zna ktoś dobry i tani krem na blizny? Blizny są już od dawna po podrapaniach przez kota.
psotka_kotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości