![]() |
#91 |
Przyczajenie
|
Dot.: co pieczecie na swięta?
U mnie biegania nie było, wszystkie gorące i zimne potrawy stawiało się na stół
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Rozeznanie
|
Ja jeszcze nie mam ustalonego menu ciastowego na pewno będzie murzynek (bo dzieci uwielbiają)i sernik na zimno i jeszcze jakieś dwa ciasta może ciasto jabłkowo- orzechowe podoba mi się przepis od Snieżynki i coś jeszcze ....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zadomowienie
|
na pewno będzie makowiec, karpatka i ciasto budyniowo-orzechowe, bo ma zawsze branie.
![]() I może milky-way, boo też ma wzięcie. ![]() a na razie mam pierniczki i może dzisiaj będę się 'keksować' z babcią, ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie bedzie makowiec i ernik wiedenski mojej mamy,pierniczki, które tydzien temu zrobiłyśmy, no i ja mam po;le do popisu - musze wymyśleć i zrobić trzecie ciasto. Macie jakie prawdzone przepisy na typowo świąteczne ciasta?
wymiana minerały AM i kosmetyki MUA Edytowane przez Madaaa Czas edycji: 2009-12-13 o 21:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Będzie ciasto pomarańczowo- migdałowe i keks- to co zawsze.
![]()
![]() |
#97 |
Konto usunięte
|
ciastka lub pierniczki
sybirak skubaniec z porzeczkami |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
No nareszcie zrobiłam listę, to tak:
-snikers -napoleonek -makowiec -skubaniec -rolada z bananem w waflu - i jakieś ciastka albo śmietankowe albo rogaliki na piwie Trochę tego jest |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
a ja w tym roku popisuje sie:
- keksem - piernikiem - pierniczkami - murzynkiem lub combrem - chcialabym makowcem ale nie wychodzil mi ostatnie 2 lata i nie mam dobrego przepisu ![]() - jakims dobrym ciastem z kremem albo budyniem ale nigdy nie robilam - polecacie cos latwego? ![]() mama tradycyjnie zrobi pewnie sernik lub szarlotke ![]() nie moge sie doczekac...
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Rolada z bananem
2paczki wafli(andruty) 6bananów 2paczki herbatników niepełna szkl cukru galaretka wiśniowa 2 łyżki kakao margaryna 10 dkg orzechów galaretkę rozpuscivc w 1,5szkl wody. Margarynę roztopic z cukrem, wlac galaretkę, wsypac pokruszone herbatniki, dwa wafle i posziekane orzechy, wszystko dokładnie wymieszac. 4 wafle posmarowac gorącą masą, położyc po półtora banana, zwiląc jak roladę. gdyby wafel się łamał trzeba poczekac chwilę aż trochę zmięknie. Skubaniec 3szkl mąki 1/4 kostki margaryny gęsta śmietana 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5jajek 2łyżki kakao powidła szkl cukru Z mąki, połowy cukru, margaryny,żółtek, śmietany, proszku zagnieśc cisto podzielic na 2 części. Jedną częśc rozwałkowac i wyłożyc na blachę do pieczenia. Drugą częśc podzieli na pól i do jednej doda kakao. Na cieście rozsmarowac powidła, na to nałoży pianę z białek i reszty cukru. Na wierzch zetrzec na przemian ciasto białe i z kakaem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
BAN stały
|
U mnie w tym roku będzie piernik staropolski, makowiec, keks pomarańczowy a z drobnicy Linzer Cookies z dżemem morelowym i powidłami śliwkowymi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
ktos niedawno pytal o moj przepis na pierniczki.
wlasnie znalazlam gazete wedlug ktorej przepisu zrobilam pierniczki na swieta ![]() oto przpis na ciasto: 10 dag cukru 30dag mąki pół szklanki miodu łyżka przyprawy korzennej łyżka masła pół łyżeczki proszku do pieczenia 2jaja na lukier: cukier puder + wyciśnięty sok z cytryny Podgrzewamy miód i masło. Przesiewamy mąkę, dodajemy otudzony miód i masło. Wsypujemy cukier, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia. Zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je, wycinamy pierniczki. Układamy delikatnie na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 20min. Gdy pierniczki wystygną, dekorujemy je lukrem. Ja posypałam je także kolorowymi posypkami i kawałkami czekolady, które się przykleiły do lukru ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Przyczajenie
|
ja robię tylko jedno moje ulubione tiramisu, palce lizać i kupuje to nawet takie w pudełku, łatwe do przygotowania, no takie łatwe to nie jest, trochę trzeba się z tym pobawić , no ale myślę, że warto
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Rozeznanie
|
Ja zrobię rafaello(kokosanka) z krakersów. To pyszniutkie ciasto, te krakersy moga przestraszyć, ale ciasto jest słodkie i naprawde smaczne, krakersy nasiakaja tym kokosem i soli nie ma
![]() Podam przepis, może komus sie spodoba ![]() -1duża paczka wiórków kokosowych -2 duże paczki krakersów, albo więcej, to zależy na jakiej blaszce będzie robione, bo musza byc 3 wartstwy krakersów -3żółtka ( białko zostaje) -półtora szklanki cukru -3łyżki mąki wrocławskiej -3łyżki mąki ziemniaczanej -3szklanki mleka -1kostka margaryny, ja robię z Kasi Sposób przyrządzania: Gotować 2szklanki mleka z cukrem, mąkę rozpuścić w pozostałej 1 szklance mleka, roztrzepać żółtka, połączyć z mlekiem, i to wszystko wlać na gotujące się mleko z cukrem. wychodzi z tego taki budyń. Ostudzić, połączyć z Kasią żeby powstała jednolita masa, taki krem. Do tego dodać paczkę wiórek kokosowych, troszkę zostawić do posypania. i mamy kokosowy krem. Blache wykładamy warstwą krakersów, na to krem, znów krakersy, znów krem,krakersy,krem, i posypać wierzch reszta wiórek. Wstawic do lodówki. Ciasto jest z tych dość słodkich, mi bardzo smakuje ![]()
![]() |
#107 |
Przyczajenie
|
Podusia no muszę przyznać, że brzmi przepysznie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() generalnie, poszperaj na tym blogu mojewypieki, tam dużo jest przepisów na pyszne i proste przekładańce z masą budyniową. ![]() a u mnie, po dłuuuuuuuugim wyszukiwaniu przepisów, na stole świątecznym zagoszczą: Pychotka, właśnie. ![]() Tygrysek (z książki '100 ciast siostry Anastazji) Makowiec z masą orzechową - to jest broszka mojej mamy, bo ona sobie zapragnęła. ![]() Piernik przekładany Sernik orzechowy Bożonarodzeniowe babeczki. ![]()
![]() |
![]() |
#109 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja napewno w święta będę się obżerała a potem nie dopnę spodni, bo kurcze czasem to nawet nie chce się jeść a te słodkości tak kuszą ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#110 |
La Moderatoiure
|
Ja już na 100% piekę w niedzielę ciasteczka orzechowe
![]() Pozostałe wypieki to będzie pewnie jeszcze piernik kętrzyński, keks, zawijaniec drożdżowy z makiem, sernik z rumem i bakaliami... i to chyba tyle. A widzę, że u Was też same pyszności. flawless sernik orzechowy brzmi wspaniale ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() poza tym, przepis na ten sernik jest chwalony baaaardzo na moichwypiekach. zobaczymy. ![]()
![]() |
![]() |
#112 | |
La Moderatoiure
|
Cytat:
Kurcze, jak go zobaczyłam to mi się go zachciało, ale muszę to skonsultować z mamą, bo ona się napaliła na inny sernik ![]() A ten orzechowy wygląda przepysznie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
La Moderatoiure
|
Kusicie
![]() Musiałabym go zrobić z podwójnej porcji. Bo dla mojej rodzinki tortownica 23 cm to zdecydowanie za mało. W grę wchodzi tylko kwadratowa wtedy, trochę większa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() no ja miałam dylemat pomiędzy tym a Sernikiem Tiramisu i Sernikiem na piernikowym spodzie. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#116 |
La Moderatoiure
|
Zgadzam się, też z niego korzystam, bo przepisy są sprawdzone i pyszne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
targowisko: książki ciuchy Pain is inevitable, suffering is optional. blog kulinarny ![]() Edytowane przez ewelinka_111 Czas edycji: 2009-12-19 o 15:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
To ja tez napisze co upieke:
snickersa i buche de noel ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zadomowienie
|
Ja mam zamiar upiec Milky Way`a, Bounty, i sernik cappucino. Do tego tradycyjnie wafle przekładane masą krówkową.
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
ja upieke piernika i ciasto kawowe chociaz jeszcze sie zastanawiam....ciekawe jak smakuje milky way albo bounty
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:59.