Figura po porodzie - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-09-30, 12:15   #91
fascynacja25
Raczkowanie

Dot.: figura po porodzie

Po pierwszej ciąży przytyłam duzo za duzo bo 25 kg i mimo karmienia powrót do wagi i figury sprzed ciąży zajał mi 6 miesięcy Teraz przy drugiej ciąży przytyłam mniej, ale też mi się poodkładało tu i ówdzie, dziś 2 tygodnie po porodzie, karmię piersią oczywiście i ważę 7 kg mniej niż w dniu porodu przypuszczam, że waga teraz zacznie spadać powoli dalej, jem normalnie , zdrowo ale nie objadam się słodyczami ani rzeczami ciężkostrawnymi bo mi na razie nie wolno ale już nie mogę się doczekać jak wskoczę w swoje ulubione jeansy

fascynacja25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-08, 15:55   #92
N.K.
Raczkowanie

Jak to jest z wygladem po ciazy?

Dziewczyny czy jest szansa powrocic do figury sprzed ciazy?Szczerze prosze.Wiem,powiecie,ze widok zdrowego i wlasnego dziecka zrekompensuje wszystko,ale naprawde nie chce stracic figury na ktora tak ciezko pracowalam,choc dziecko jest moim marzeniem.Mam juz male rozstepy,po bokach bioder(efekt odchudzania przy pomocy glodowek,bez cwiczen i balsamow nawilzajacych),oraz cellulit z ktorym walcze od dwoch lat i wciaz siedzi to paskudztwo na zewnetrznej stronie ud.Z tego co czytam to w trakcie ciazy to moze sie jedynie pogorszyc.Czy sa jakies sposoby zeby wrocic do wygladu sprzed ciazy,moze odpowiednia dieta i cwiczenia,wlasnie czy w trakcie ciazy mozna cwiczyc?Z gory dziekuje za rady i pozdrawiam wszystkie mamy i dziewczyny z forum.
N.K. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-08, 17:05   #93
esti
Raczkowanie

GG do esti
Dot.: figura po ciazy?

część myśle że tu dużą rolę odgrywają geny i twoje skłonności do tycia itp rzeczy , ja w pierwszej ciąży przytyłam 22 kg i zeszło to ze mnie w ciągu niecałych 3 miesięcy, a po 6 miesiącach byłam aż zachuda(nie lubie takiej figury), Małą karmiłąm piersią więc zupełnie zmieniłam sposób żywienia no i bite 2 godziny spacer czyli 2 godziny chodzenia. Teraz przytyłam 18 kg i zobaczymy jak to będzie ale narazie mam poród przed sobą więc jestem na tym skupiona.pozdrawaiam
esti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-08, 17:13   #94
manolita
Zakorzenienie

Moze pomcny bedzie ten wątek?
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...gura+ci%B1%BFy

mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-08, 19:13   #95
N.K.
Raczkowanie

Dziekuje Dziewczyny za odpowiedzi.Czytajac podobne watki dochodze do wniosku,ze trzeba byc szczesciara i wlozyc sporo wysilku po zeby znow wygladac ladnie.Piszecie o genach,pytalam moja mame,mowi,ze zaraz schudla nie zostal jej zaden rozstep i w ogole nie cwiczyla,miala malo pokarmu i przez to nie zniszczyla piersi,tylko brodawki zrobily jej sie takie jakies duze i sterczace.Mama rodzila tylko raz i miala 23 lata.Ja mam 28 i zastanawiam sie czy tez bede miala tyle szczescia?Zawsze bylam grubiutka,dopiero jakies trzy lata temu udalo mi sie dojsc do wymarzonej wagi i utrzymac ja.Niestety zaplacilam za to rozstepami,ktore co prawda z czasem zbladly,ale juz nie zniknely.Tak wiec obawiam sie,ze po ciazy bedzie jedynie gorzej a caly wysilek i dbanie o figure bede musiala zaczac od poczatku i pewnie bedzie jeszcze trudniej.Chyba powiem trudno i zobacze co da sie zrobic,zeby bylo jak najlepiej.Wciaz czekam na wasze sposoby naprawiania figury po dzidziusiu.Pa,pozdrawiam wszystkich.
Stary 2005-10-08, 19:59   #96
manolita
Zakorzenienie

Jesli zamierzasz zajsc w ciaze to zacznij juz teraz dbac o skore. Nawilzaj ja i masuj Dobrze nawilzna skora jest bardziej elastyczna, wlokna kolagenu i elastyny staja sie bardziej sprezyste i lepiej beda sie dostosowywaly do nowego rzmiaru
Nawilzanie to podstawa zdrowej skory

mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-08, 20:29   #97
emurulez77
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do emurulez77 GG do emurulez77 Wyślij wiadomość przez Yahoo do emurulez77

jesli zas chodzi o piersi to slyszalam inna opinie, ze lepiej "sie schodza" im dluzej sie karmi, gdyz stopniowo beda sie obkurczaly... niestety w ciazy nie jestem i nie bylam wiec z wlasnego doswiadczenia Ci nie doradze. Nawilzaj skore, podobno przed ciaza dobrze jest rowniez wzmocnic miesnie brzucha, gdyz to one utrzymuja nasz brzuszek w plaskiej formie. Nie zapomnij tez o miesniach plecow, ktore beda Ci potrzebne do utrzymywania kresgoslupa we wlasciwiej pozycji.
emurulez77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-08, 20:37   #98
N.K.
Raczkowanie

Dzieki Dziewczyny,staram sie chodzic na silownie 2-3 razy w tygodniu,do tego maszeruje do pracy codziennie pol godziny.Wszystko to wyraznie poprawilo moja sylwetke i stan miesni.Moze da to rowniez pozytywne rezultaty gdy bede w ciazy.Zadna jeszcze nie napisala czy wraz z wiekiem miala wieksze problemy z powrotem do dobrej figury?
Stary 2005-10-09, 14:49   #99
nunek
Raczkowanie

przeczytalam wszystkie wypowiedzi i musze przyznać że się trochę pocieszylam,bo jestem na przelomie siudmego i ósmego miesiąca(rodze w grudniu) a na przyszły rok sierpień/wrzesień planuje swój ślub więc rozumiecie jaki mam stres żeby dobrze wyglądać.wszyscy znajomi i w rodzinie muwią mi że jest to niemożliwe żebym w tak krótkim czasie wruciła do formy.
nunek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-09, 15:02   #100
vincencik
Raczkowanie

Ja moje 20 kg nadwagi po dwóch ciążach straciłam zupełnie bez wysiłku w 7 miesięcy. Chyba najbardziej pomogło mi karmienie piersią...A jeśli chodzi o piersi to najgorsze rzeczy dzieją się w ciąży - karmienie już nie rujnyuje ich wyglądu. Pozdrawiam
Stary 2005-10-10, 13:10   #101
Sonika
Raczkowanie

Ja urodziłam pierwsze dziecko, kiedy mialam 28 lat. Nie zostały mi żadne rozstępy i błyskawicznie wróciłam do swojej figury, czyli do rozm. 36, cialo też było jędrne, brzuch, tydzień po porodzie płaski (przez natępny tydzień schodziły się biodra i miednica). Muszę jednak zaznaczyc, że przed zajściem w ciążę miałam dość silne mięśnie brzucha, pośladków i ud. Sądzę, że to miało istotny wpływ zarówno na szybki poród, jak i na powrót do poprzedniej figury. Odżywiając się wykreśliłam też szkodliwe tłuszcze i słodycze. Po prostu układałam menu z książką w ręku. Kiedy urodziłam, nie musiałam już zrzucać zbędnego tłuszczu, bo go po prostu nie było. W tej ciąży przez pierwsze 3 mieś. za bardzo zaszalałam i teraz wracam od kilku mieś. do sensownych nawyków żywieniowych.
Sonika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-10, 21:37   #102
N.K.
Raczkowanie

Dziekuje Soniu,dalas mi nadzieje,ze bedac w dobrej kondycji przed ciaza mozna szybko i skutecznie wrocic do niej rowniez po.Pozdrawiam.
Stary 2005-10-11, 08:34   #103
Sonika
Raczkowanie

Cieszę się, że mogłam Ci pomóc. Buziaki i powodzenia
Stary 2005-10-11, 11:36   #104
beata78
Raczkowanie

To jeszcze ja podziele sie swoimi doświadczeniami.

Jestem młodą (stażem ) mamą i muszę przyznać, że faktycznie duzy wpływ na figurę po ciąży ma styl życia przed nią.
Starałam się prowadzić aktywny tryb życia - rower, aerobik itp. ale bez przesady! Również będąc w ciąży dużo się ruszałam, chodziłam na spacery, ale jeśli chodzi o jedzenie to... niespecjalnie sie oszczędzałam
W sumie to miałam szczęście bo przytyłam tylko ok. 8-9 kg. Oczywiście zgadzam się z przedmówczyniami - dużą role odgrywaja geny.
W każdym razie teraz, 2 m-ce po porodzie, ważę o 3 kg mniej niż przed zajściem w ciążę. Powód? - karmienie piersią+zajmowanie się dzieckiem.
Będzie dobrze
Pozdrawiam!
beata78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-11, 17:24   #105
frytusia2000
Raczkowanie

ja mialam zawsze problemy z utrzymaniem rozmiaru 38, zawsze unikalam wszelkich niezdrowych pokarmów, w ciazy czułam sie tak cudownie ze jadłam wszystko na co miałam ochote i ... przybrałam 25kg! po 8 miesiacach karmienia piersią (co nierozerwalnie wiaze z racjonalnym i zdrowym odzywianiem) schudłam 28kg i dziasiaj (17 miesiecy po porodzie) mam lepsza figure niz kiedykolwiek - rozmiar 36. niestety bardzo zmalał mi biust ale to raczej wina mniejszej wagi . aha urodziłam w wieku 27 lat.
pozdrawiam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-10-11, 19:03   #106
anita0874
Przyczajenie

GG do anita0874 Wyślij wiadomość przez MSN do anita0874

Witam. Kiedy zaszlam w ciążę mając 27lat bylam pelna obaw, podobnie jak Ty. Myślalam, że kiedy urodzę to zostanę gruba, ponieważ moje ciotki, kuzynki... wszystkie są grube i mają wytlumaczenie, że to po dziecku. W ciąży przytylam 20kg, wzrostu mam 176cm i moja waga to zwykle 60 kg. Kiedy mój synek Nikodem skończyl 2 miesiące ja ważylam już 50kg, czyli 10!kg mniej niż przed zajściem w ciążę. Tak więc nie masz się czego obawiać, tylko zamiast biadolić, że nie możesz schudnąć, zdrowo się odżywiaj, korzystaj z każdej wolnej chwili, żeby skoczyć na jakiś maly sporcik. Postaw sobie za punkt honoru, 50 brzuszków każdego ranka. Karm dziecko piersią jak dlugo się da. Ja karmilam 2 lata i 3 miesiące i wcale nie narzekam na swój biust. Dzisiaj mój synek ma 4lata, ja ważę nadal 55kg, czuję się świetnie i zamiast siedzieć przed telewizorem z kawą i ciachem, gram z synem w pilkę lub jeżdżę na rowerze. Jak naprawdę chce się schudnąć to tylko silna wola i nie ma żadnych problemów, a gadanie "zostalo mi po dziecku" to przejaw typowego lenistwa. Pozdrawiam.
anita0874 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-12, 00:00   #107
N.K.
Raczkowanie

Dziekuje Kochane.Teraz juz jestem pewna,ze wszystko w moich rekach,skoro udalo mi sie juz raz dojsc do wymarzonej figury ,to i ciaza nie zepsuje niczego.Nie bede wierzyla juz kobietom,ktore mowia,"oj, zobaczysz kochana po ciazy juz nie bedziesz tak dobrze wygladac".
Troche silnej woli i mozna zrobic wszystko!
Pozdrawiam,dziekuje za odpowiedzi i czekam na wiecej opinii.
Stary 2005-10-12, 09:08   #108
Sonika
Raczkowanie

Natalii - opowieści takich kobiet to zwykłą zawiść. Ja też przed pierwszą ciążą nasłuchałam się różnych historii od ,,życzliwych". Tak naprawdę usprawiedliwają one tylko swoją słabą wolę. Głowa do góry!
Stary 2005-10-12, 21:03   #109
kapka
Zadomowienie

A jak z jędrnością piersi?Przed porodem maiałam śliczne jędrne piersiątka,a teraz mam melonyz którymi dość dziwnie się czuje,na dodatek nie mogę spać na brzuszku bo mi przeszkadzają:.A jak z bioderkami?Jestem 3,5 miesiąca po porodzie i ostatnio mierzyłam swój obwód bioder(96cm)!!Dla mnie tragedia!Bo wygląda na to ,że staneły w miejscu i niechcą wracać do wcześniejszego rozmiaru jak przed ciążą (czyli 90 cm)!!Wyglądam przez to śmiesznie,bo w tali mam nie wiele tłuszczyku ,potem wcięcie i wielgachne biodrzyska!! czy wiecie do którego miesiąca powinny się one zejść?pozdrawiam cieplutko!
kapka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-12, 21:41   #110
moskara
Raczkowanie

Witam,
ja też myslę wciąż o tym, czy szybko wróće do stanu sprzed ciąży, ja juz mam końcówke a przytyłam okropnie duzo bo22kg!!!!!! jest to moja pierwsz ciąża, więc nawet nie wiem jak postepować po niej, by szybko wrócic do normy,
ale teraz sobie zakładam, że zaczne ćwiczyć, bedę chodzic na step i tego typu sprawy,
mąż powiedział, że mi wtym pomoże, czyli zajmie się dzidziusiem
zobaczymy
spróbuję, tylko faktycznie trzeba miec silną wolę i pomoc, wsparcie drugiej osoby
pozdrawiam
moskara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-13, 21:24   #111
kapka
Zadomowienie

Moskaro ja też w ciąży dużo przytyłam bo 20kg!Nigdy nie miałam problemów z nadwagą wręcz odwrotnie,zawsze jadłam to na co miałam ochotę a waga zawsze była na miejscu.Mam nadzieje,że któraś z Wizażanek pomoże mi i odpisze na moje pytania.Pzdr cieplutko
Stary 2005-10-13, 22:25   #112
N.K.
Raczkowanie

Kapka,nie martw sie,poprostu zacznij cwiczyc.Ja juz nie mam watpliwosci,tak jak dziewczyny pisza sila woli da sie zrobic wszystko.Ja co prawda nie rodzilam jeszcze,ale przez lata mialam nadwage i wmawialam sobie,ze nic nie da sie zrobic.Jak tylko zawzielam sie to w dosc krotkim czasie osiagnelam to co bylo wczesniej marzeniem(wiecej ruchu i zdrowe jedzenie).Mysle,ze po ciazy jest podobnie,bo to przeciez to samo cialo.Poza tym Twoje cialo jeszcze samo wraca do formy,3,5 m-ca to nie duzo.Pozdrawiam serdecznie.
Stary 2005-10-13, 22:58   #113
muron
Zakorzenienie

nie martw się. Moja mama przytyła w ciązy 8 kg. Potem nie miała rozstepów, 2 dni po porodzie załozyła obcisłą w talii sukienkę. jedyne co się zmieniło to to, że zaczęły jej kreęcić się trochę włosy

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=890431
muron jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-14, 13:43   #114
kasiulka
Zakorzenienie

A ja wlasnie podłapałam lekkiego doła bo zabrałam sie do pakowania do lamusa ciuszków w które na pewno nie wleze w ciągu najbliższego pół roku... albo i dłużej . Najbardziej sie martwie ze nie zejdzie mi tłuszczyk z talii, zawsze miałam ładną i wciętą choc do chudzielców nie należe, a teraz moja figura zaczyna przypominac walec - cycki, brzuch i biodra mają ten sam obwód .

Oliwka
kasiulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-14, 20:16   #115
..::agnieszka::..
Raczkowanie

GG do ..::agnieszka::..

WITAM!
Przed ciąża ważylam równe 60 kilo... nie chciałam przytyć ale chciałam stracić pare kilo.... z wielkim zadowoleniem przyjełam to że na niedługo bede grubiutka (chciałam dodac że mam 164cm) w dzień porodu wazyłam równe 70 kilo wiec dużo nie przytyłam. Moj Synus po urodzeniu ważył 3200 a ja w czasie ciąży bardzo chudłam... tylko brzuszek robił sie grubuitki.
3 miesiace po porodzie ważyłam 57 kilo... a teraz jestem prawie 7 miesiecy po porodzie i waże około 55 kilo... i jakos mi z Tym dobrze wiec jest ogroma szansa ze wrócicie do swojej wagi. 3mam kciuki. pozdrówka

PS. A co do Cycuszków to jestem załamana nosiłam kiedys miseczke ... ciute wiekszą niż D a teraz heheh C... no ale to nie jest najgorsze... moj synus nie chciał mleczka z cycusi ... a moje cycusie zrobiły sie ;( hmm ... nie chciałabym komentować... takie wiszące.. juz nie stoją jak kiedys (piersi najtrudniej wytrenować) ;] ale ciesze sie z Marcelka ;] buziaki
Stary 2005-10-15, 21:16   #116
frytusia2000
Raczkowanie

Jak pisałam wyżej mnie udało się zrzucić ciązowe kilogramy (kiedy wychodziłam do szpitala waga wskazywała "jedyne" 89 kg!) z drobną nadwyżką , ale przyznam wam się że niestety nie znalazłam czasu na ćwiczenia nad czym ubolewam bo przed ciążą czesto korzystałam z siłowni. a schudłam dzięki karmieniu i diecie jaką to wymaga, 2 miesiące jadłam tylko gotowane mięsko, żadnych słodyczy, warzywka, żadnych słodkich napojów, tylko woda i soczek jabłkowy bardzo bałam sie żeby mały nie miał kolek i na szczeście udało sie. poza tym dużo ruchu mamy przy dzidziusiach, skończyło się wylegiwanie na kanapie po obiadku czy innym posiłku, zjeść szybciutko i do dzidziusia, albo jesli spi wykorzystać chwilke na zajęcie sie domkiem , tu spacerek, tam noszenie płaczącego maleństwa (to wykorzystywałam zawsze na streching pupy - nie wiem jak to sie pisze) i tak chudłam "sama z siebie" ok. 1 kg na tydzień, najgorsze były pierwsze 4 miesiące kiedy niby wiedziałam że chudne ale wciaz przypominałam wielkiego klocuszka, mąż dodawał mi otuchy i jakoś to przetrwałam. chciałam dołączyć zdjęcie z 9 miesiąca i teraz, ale tych ciążowych nie potrafię znaleźć . moja połówka gdzieś je sobie skrzetnie ukryła.
Stary 2005-10-16, 13:42   #117
szukate
Raczkowanie

5,5 mies. temu urodziłam drugie dzicecko . W ciązy przytyłam 23-24 kg!!!!Na porodówce wyglądałam potwornie z 76 kg na wadze. Na końcu nawet stawy mi wysiadały a mama sie niedawno przyznała,że niewiedziała,że mogę być taka gruba ( w udzie 60cm czyli tyle co normalnie w pasie )W 3 mies miałam swoja figure. Mam 167 cm wzrostu i waże 52-53 kg. Mąz nie może sie nadziwic dlaczego im sie robie starsza tym piekniejsza i seksowniejsza . Mysle ,że chudniecie po ciaży to sprawa genów, jestem raczej drobną osobą ale nie wolno sie tez obżerac i głęboko wierzyc ,że sie schudnie
szukate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-10-16, 23:03   #118
kapka
Zadomowienie

No dziewczyny dodałyście mi poweru .Od 3 tygodni ćwiczę i jak na razie widze co nie co zmiany na pośladkach i pupci brzuch,boczki i piersi zostawiają wiele do życzenia(szczególnie piersi,które wyglądają jak piersi kobiety z Etiopii tylko na plecy zarzucić )ale jestem uparta i mam nadzieje,że za kilka miesięcy i to zmienię!Tylko martwie się o te bioderka czy napewno się zejdą?Mam nadzieje,że wszystko wróci do normy-oby!pzdr cieplutko
Stary 2005-10-17, 00:00   #119
Sejamira
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kapka
Mam pytanie do mam wizażanek:czy długo wracałyście do wcześniejszej figury po porodzie?Urodziłam niecałe 3 miesiące temu,w czasie porodu przytyłam dokładnie 20kg ,troszke mi już spadło sadła,ale zastanawiam się czy bioderka długo się schodzą,bo wyglądam jak szafa 3-drzwiowa !!!jak było w waszym przypadku?pzdr cieplutko
Ja w ciąży przytyłam bagatela 24kg! Zaraz po porodzie zeszło mi tylko 7kg, następne 3kg zeszły w połogu, no a potem już powolutku samo leciało głównie dzięki temu, ze karmiłam, nie jadłam w ogóle słodyczy i od czasu do czasu chodziłam na basen. Jak moja mała miała 5 miesięcy to miałam na minusie 20kg, w sumie nic specjalnego nie robiąc, tylko to co wyżej napisałam. Samo karmienie dużo daje, bo na produkcję mleka zużywasz dziennie około 500kcal.
Niestety nie wszystko tak pięknie poszło . Po pół roku przestałam karmić, bo straciłam mleko i przytyłam 4kg A że przed ciażą nie miałam swojej wymarzonej wagi, to miałam jeszcze do zrzucenia z 10kg przynajmniej. Zrobiłam więc sobie dietę Cambridge, która zdziałała cuuda. W ciągu 6 tygodni schudłam 10kg, zniknał mi cellulit, a centymert mnie szokował! W samym pasie schudłam 10cm. Jestem juz prawie dwa lata po Cambridge, a efektu jo-jo nigdy nie było, choć różnie przez ten czas u mnie wyglądało z jedzeniem, raz się obżerałam raz stopowałam (a dodam, ze ogólnie mam tendencję do tycia).
Na dzień dzisiejszy ważę 53kg, czyli 5 kg mniej niż przed ciążą.
Aha, a bioderka już zawsze będą trochę szersze niż przed ciążą, bo niestety w czasie porodu przesuwają się kości. U mnie jest w ten sposób, ze teraz mam pupę troszeczkę szerszą niż przed, ale chyba bardziej płaską.
Wiem, ze dużo też zdziałać moze codzienna jazda na rowerku treningowym. Ja jeżdziłam na nim dopiero po Cambrigde i zawsze niwelowal szybko moje małe skoki kilogramowe.
Sejamira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-18, 20:32   #120
N.K.
Raczkowanie

Masz racje cwiczenia sa najwazniejsze.Ja co prawda nie po ciazy,ale zdolalam ujedrnic cialo i poprawic wyglad w 4 m-ce.Wytrwalosci zycze Kapko i pozdrawiam.Na pewno sie uda!
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości