![]() |
#91 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nauczyciel tez czlowiek
Tygrysie nie musisz mi wierzyc, ktoras z dziewczyn zalecila mi skorzystanie z Kart Nauczyciela, wprawdzie poczatkowo nie bylam chetna ale sie skusilam. Wiec ta liczba godizn nie jest wzieta z kosmosu to niestety sa realia. Niedowiarek z Ciebie. Moze i inni pracuja wiecej ja przedstawilam obowiazujacy czas pracy.
![]() |
#92 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
tez nie wiem, i nie chce sobie tego wyobrazac ![]()
![]() |
![]() |
#93 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#94 |
Konto usunięte
|
![]() A ja wlasnie sprobowalam sobi ewyobrazic i moze ta dziewczyna mu jakos wyjatkowo pyskowala pod nosem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
Ale prosze zwrócić uwage, że oprócz 18 godzin pracy KAŻDY nauczyciel ma obowiązek uczestniczyć w Radach Pedagogiczbnych, szkoleniach, warsztatach, spotkaniach Zespołów Przedmiotowych,ewaluacji Wewnątrzszkolnego Systemu Oceniania, ewaluacjach Programów Wychowawczych, ocenach wyników matur czy sprawdzianów kompetencji, dniach otwartych szkoły itd. itd.A potem pisać z tego sprawozdania do teczki. Takie spotkanie są zazwyczaj pare razy w miesiącu. Przykład, nawet raz w tygodniu masz którąs z tych rzeczy, załózmy w poniedziałek, to ucząc od 8.00 do 12.35, siedząc od 12.45 do 18.00 na takim spotkaniu, pisząć godzine sprawozdanie z tego wydarzenia, a na koniec sprawdzając pare godzin klasówki lub wypracowania, to nauczcyiel ma 18 godzin odpracowane do wtorkowego popołudnia
![]() "Czas obowiązujący" czyli 18 godzin są to godzinny ODBYWANYCH ZAJĘĆ LEKCYJNYCH, za pozostałe zajęcia nikt dodatkowo (o których pisałąm powyżej) nie otrzymuje wynagrodzenia, a sa one również "obowiązujące". Dla szukających Karty Nauczyciele: Pewnie jest w necie, ale wybierzcie tą po nowelizacji, bo dawna jest już nieaktualna! Dużo wiadomości tam jest, może zniechęcić do czytania, ale poszerzy horyzonty na temat pracy nauczyciela ![]() Jak tak sie wszyscy pozdrawiamy, to ja rózwniez pozdrawiam osoby biorace udział w tym wątku! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Nutka nie gryzie!
|
Dodam na koniec tylko jedno, do Zlośnicy i innych broniących uczniów. Ja mam dziecko teraz w gimnazium wy bedziecie mieć za lat kilka lub kilkanaście. Już teraz jest horror nie do opanowania,brak szacunku i to wszystko o czym tu pisano. Na porządku dziennym jest skopanie czy oplucie osoby niepopularnej,nie pozwalanie na prowadzenie lekcji -przez co traca pozostali uczniowie... Wyzwiska typu "zamknij się ty suko" "ty psie" "dziwko,szmato..."itp itd..
Guzik daje tłumaczenie,proszenie,łag odna perswazja,wizyty u pedagoga i psychologa- te rozwydrzone dzieciaki mają wszystko i wszystkich gdzieś! Oby do liceum -tam jak się komus nie podoba to kopa ze szkoly i spokój. Teraz ten problem jest ogromny i dla mnie i dla mojego dziecka, ale gdy pójdą Wasze dzieciaki ...wtedy zobaczymy jak bedziecie mówić..a problem narośnie ![]() ![]() życzę sukcesów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
oprocz zajec dydaktycznych, dochodzi wiele innych, ktore zostaly tu juz wymienione, nie wspominajac juz o tym, ze do tych zajec ttezba sie przygotowywac w domu, nauczyciel nie wchodzi do sali lekcyjnej "na zywca", ale musi wczesniej te zajecia opracowac. jakkolwiek by nie liczyc, to spokojnie wyjdzie 40 - godzinny tydzien pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
PODPISUJĘ SIE GONIU POD TWOJĄ WYPOWIEDZIĄ OBIEMA RĄCZKAMI I NOŻKAMI ![]() Niestety, uczniowie mają więcej praw niż obowiązków - taka jest prawda... A uczniowie potrafią być podli, mają wszystko gdzieś, nic im sie nie chce - najlepiej, zeby nauczyciel sam się za nich nauczył a ich zwolnił do domu... Szkoda gadać. Nie popieram wrzeszczenia na uczniów , jeśli sa spokojni, siedzą cicho i słuchają. Jednak kiedy zaczynają się "szumy " w klasie - uwagę trzeba zwrócić. Jeśli to nie pomaga - należy wrzasnąć - tak właśnie. Bo normalny czlowiek rozumie, że szkoła to szkoła - w szkole należy się uczyć a nie gadać na lekcjach i przeszkadzać. Normalny czlowiem wie, że kiedy rozmawia, zwrócą mu uwagę i wteyd ma zamilknąć - a jesli tego nie zrobi i zacznie bezczelnie pyskować, to znaczy, że nie jest "normlany" - i wtedy należy się uciec do drastycznych metod ![]() ![]() Aha - moj tata jest nauczycielem w szkole średniej i wiecie co, szkoda słów. Jest tam taki jeden " uczeń" , do ktorego nic nie trafia... Ostatnio powiedział na cały głos : " I tak nic mi nie możecie zrobić. Jestem bezkarny" . Byl wysylany do psychologa, pedagoga i nic!!! A potrafi wyprowadzic z równowagi nawet najbardziej spokojnego n-la. Moim zdaniem nie powinien chodzic do normalnej szkoły. Uważam poza tym, że na uczelnie o kier. nauczycielskim powinny być specjalne testy psychologiczne - bo nie kazdy się nadaje na n-la, ale takie testy powinny również obowiązywać dla uczniow - jeśli chce chodzic do szkoły, musi wiedzieć i być świadomy po co tam idzie. Jeśli nie jest tego świadom - to trudno, musi zaczekać i iśc pozniej, bo nie nadaje sie na UCZNIA. A uczeń, jak wiadomo, ma się uczyć, ma chceić zdobywać wiedzę i ją przyswajać , powinien wiedzieć, jak się zachowac w szkole. NAUCZYCIEL z kolei - ma wiedzę przekazać i nauczyć, jak wiedzę zdobywać - gdzie szukac informacji, jak szukac samodzielnie. Nauczyciel równiez powinien wiedzieć, jak się zachować W PRACY. W pracy trzeba być profesjonalistą i nie wolno łączyć swoich PRYWATNYCH emocji z życiem zawodowym - czyli np. problemy w domu, prywatne znajomosci z uczniami. Ale jeśli uczeń szaleje na lekcji - to nauczyciel ma prawo go upomnieć lub nawet krzyknąć - bo to już się dzieje w jego pracy i w tej pracy mu przeszkadza. Nikt nie ma prawa wyładowywac sie na innym czlowieku. Ani nauczyciel na uczniu ANI UCZEŃ na nauczycielu - to dziala w dwie strony. Tak samo, jak nauczyciel nie powinien krzyczeć na ucznia (w sytuacji normalnej, nie wymagającej podnoszenia głosu- czyli takiej, kiedy uczniowie słuchają), tak samo uczeń nie powinien przeszkadzac n-lowi w pracy, rozmawiając i wrzeszcząc na lekcjach. Tyle.
DLA NAS NAJWAŻNIEJSZE SĄ PSY Dla jednych ważne są wieloryby, dla innych drzewa, a dla nas Psy. Te duże i te małe. Obronne i bezbronne. Rasowe i kundelki. Dla nas ważne są psie drzwiczki, psie smutki i psie marzenia. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Wtajemniczenie
|
Wiesz, nie tylko nauczyciele maja szkolenia i zebrania, zwykly pracownik rowniez w czyms takim musi uczestniczyc, oprocz tego dochodza jeszcze jakies spotkania sluzbowe itp. Poza tym chcialam nawiazac do przygotowywania sie do lekcji, moze i musi sie przygotowywac, ale jezeli nauczyciel ma juz kilku lub kilkunastoletni staz i od tego czasu uczy ciagle tego samego to nie widze w tym duzego problemu...
Nauczyciele maja trudna prace bo pracaja z ludzmi...a w tym przypadku z dziecmi i mlodzieza. Ale po to te udgodnienia wymyslili, zeby w jakis sposob im to zrekompensowac, wiec ludzie nie przesadzajcie bo wyglada na to, ze wszystkie udogodnienia nic nie znacza i nauczyciel to najgorszy zawod na swiecie. Na koniec napomkne jeszcze, ze nauczyciel bardzo latwo moze sobie dorobic. Bo za glupie korepetycje niektorzy z nich biora po 50/70 zl. i na dodatek nie placa od tego podatku.
![]() |
#102 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam uprzedzenie do nauczycieli. Nie uznaje tego, ze nauczyciel wszystko moze, a uczen nic. Przypomnialo mi sie kilka historyjek z mojej uczelni. Np. wczoraj przed kolokwium kolezanka z mojej grupy zaczela zartowac z panem doktorem...na poczatku pan doktor sie usmiechal....kolezanka moze troszke przesadzila bo cos nie mogla sie uspokoic
![]() Druga historyjka...wykladowca po wyborach pyta na kogo glosowalismy...(ona glosowala na Kaczynskiego) i dlaczego. Jedna z dziewczyn tlumaczy, ze glosowala na Tuska bo Kaczynski tak zawile mowi, ze nic z tego nie rozumie...na co pani doktor odpowiada "jak Ty ciemna masa jestes to co chcialas z tego zrozumiec...to jest profesor" Wiem, ze to zbytnio nie jest zwiazane z tematem, ale naprawde wydaje mi sie, ze niektorzy grubo przesadzaja...Znam jeszcze wiele innych podobnych do tych sytuacji, ale za duzo by tu o tmy pisac.
![]() |
#103 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ale widac, ze masz bardzo negatywny stosunek do zawodu nauczyciela, wiec cokolwiek bym nie napisala, nie zmieni chyba twojego nastawienia. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Wtajemniczenie
|
Hah, nazwalam korepetycje glupimi bo moim zdaniem to lekka przessada by tyle pieniedzy za nie brac. Zaznacze jeszcze raz, ze ja widze porpstu oprocz minusow tej pracy rowniez plusy. A z tymi dojazdami do uczniow to niebardzo rozumiem
![]()
![]() |
#105 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a co do twojej opinii i twoich znajomych, to zycze wam aby ktores z was mialo okazje popracowac w szkole skoro jest to takie wspaniale zajecie. zobaczymy jak szybko zmienilibyscie zdanie. i nie za bardzo rozumiem co znaczy "przecietny pracownik"? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
cena korepetycji jest taka na jaka zgadza sie rynek, mamusia placi 60 to nauczuciel bierze 60.. niska cena zniecheca wielu rodzicow bo mysla ze nauczyciel jest do bani, miej wiec na uwadze podstawowe zasady ekonomiczne zanim wysnujesz pochopne wnioski
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#108 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() A wlasnie, a gdzie ja napisalam, ze zawod nauczyciela jest wspanialym zajeciem? Nic takiego nie napisalam!! Prosze czytaj to co pisze, wiele razy podkreslalam, ze to jest trudny zawod...
![]() |
![]() |
#109 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ech, ale ta dyskusja miedzy nami chyba do niczego nie prowadzi... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
o to mi chodzi ze kursy przygotowawcze np. do matury kosztuja mniej wiecej tyle samo u nauczyciela. roznice w cenach wynikaja z tego ze kazdy ma swoja nisze: jeden uczy dzieci zdesperowanych rodzicow a drugi normalnych rodzicow i za ta sama prace biora rozne wynagrodzenie. tzn mam na mysli to ze nie musisz chodzic na korepetycje za tyle kasy, a jesli ktos chce tyle placic to juz jego sprawa...
a po za tym, problem z tym systemem edukacji polega na tym ze uczniowie nie moga sie realizowac - szkoly zadko kiedy potrafia zorganizowac dzieciom czas, nie ma np. druzyn sportowych, organizacji ucznowskich gdzie moznaby bylo sie wyzyc w jakis pozytywny sposob, co powoduje ze w szkolach jest straaasznie nudno. moim zdaniem nauczyciel nie powinien wymagac tylko uczyc, reszta zalezy od ucznia to on traci swoj czas. w moim liceum nigdy nie spotakalam sie z sytuacja gdzie nauczyciel skrytykowal kogokolwiek ani w cztery oczy ani na forum klasy. raczej wychodzono z zalozenia ze jak ktos chce to moze i my mu pomozemy a jak nie chce to nie musi. za brak szacunku w obydwie strony wyciagano konsekwencje, raz koleszka zaproponowal randke pani od historii to zostal zawieszony na tydzien, czyli proste reguly i czytelne zasady. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
czytam ten watek i nie wierze własnym oczom...
moja mama jest nauczycielem. zawsze chciala nim byc. nie wybrala studiow historycznych poniewaz nic innego jej nie wyszlo, lecz dlatego ze sie tym interesuje i czuje takie powołanie. praca nauczyciela łatwa??? jasne. moja mama, zeby sie utrzymac w PODSTAWOWCE ma zribione trz rodzaje studiow podyplomowych. teraz robi czwarte. ponad to co miesiac ma wywiadowki na ktorych musi znosic obelgi, na ktorych musi tłumaczyc dlaczego uczniowie nie moga zniekstzałcac hymnu Polski i rzucac sie sniezkami. co 3 miesiace siedzi godzinami na radach pedagogicznych. pod koniec polrocza weekendy spedza z dziennikiem, sprawdzianami i kartkowkami. pod koniec roku nie schodzi z kompa wypisujac swiadectwa. korepetycji nie udziela. ale ja sama chodze na korepetycje. spotykalam sie z nauczycielami, ktorzy brali naweet 60 zł, wychodzac z załozenia ze jesli ktos chce chodzic to zapłaci. ja za korepetycje z matmy płace 15 zł za francuski 25. wycieczki szkolne. za***ista sprawa. 30 żygajacych(przepraszam za wyrazenie), wrzeszczacych bachorow, ktore traca pieniadze w pierwszym dniu. gimnazjum i ogolniak- nastolatkowie, ktorzy tylko czekaja zeby sie na***.** i cos wywinąc by pamiec o nich zbyt szybko nie znikła. taaak. zawod nauczyciela jest zawodem godnym pogarddy. jasne, pomyslcie sami. gdyby nie oni wy bylibyscie nikim. wasze zawody nie miałyby prawa istniec bo wasza wiedza byłaby nikła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
No prosze... najpierw dokazywali uczniowie ( o czym było głośno ) , a teraz dokazuje nauczyciel....... A TAK SWOJĄ DROGĄ to uważam, że w większości przypadków jednak to uczeń prowokuje nauczyciela...
![]() |
#116 |
Zadomowienie
|
jesli chodzi o korepetycje to dla mnie w wiekszosci wypadkow to glupota jest!! uczen nie uwaza na lekcjach (ma je gleboko w *&^) dostaje slabe oceny grozi mu powtarzanie klasy i co wtedy sie dzieje? rodzice postanawiaja dziecko wyslac na korepetycje!
![]() oczywiscie sa tez korepetycje ktore maja na celu przygotowanie do matury, jakies dodatkowe zagadnienia, testy sprawdzajace wiedze itd w tym przypadku jestem w stanie to zrozumiec ![]() a co do ceny korepetycji, jelsi mozna zarobic wiecej, to czemu nie? gdyby zaoferowano mi ta sama prace w dwoch roznych firmach i w jednej dawali by mi polowe mniej kasy to napewno bym nie chcial w niej pracowac ![]()
![]() |
#117 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo jeśli nauczyciel tak podchodzi do swojej pracy to już wole udawać że tego nie cztałam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wiem czy post byl kierowany bezposrednio do mnie, ale ostatni raz chcialam wyjasnic, ze nie uwazam by praca nauczyciela byla latwa. Wybaczcie, ale musialam to podkreslic ![]()
![]() |
![]() |
#119 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#120 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:52.