|
|
#91 |
|
Disaster
|
Dot.: Studentki 2016/2017
Wynajem pokoju. Zawsze to mniejsze ryzyko imprezujących codziennie współlokatorów i większa wygoda, trochę ciszy, spokoju, inne warunki i standard. Poza tym można przebierać w ofertach, żeby znaleźć upragnioną lokalizację.
|
|
|
|
|
#92 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chociaż jest jeszcze kwestia finansowa, niestety nie mogę sobie pozwolić na złożenie na zbyt wiele kierunków/uczelni... No właśnie się zastanawiam na co postawić... Jeśli będę studiowac najbliżej domu w Lublinie to wynajem pokoju, ale jeśli Kraków albo Poznań to sama nie wiem. Z jednej strony chciałabym do akademika (no i taniej), ale też się boję i już sama nie wiem :c |
|
|
|
|
|
#93 |
|
Przyczajenie
|
hej! Ja planuję położnictwo na umed w Łodzi, albo mikrobiologie lub biotechnologię na UŁ. Ktoś, coś w tym kierunku?
|
|
|
|
|
#94 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Większość dnia i tak będę spędzać poza "lokum". Praca na pół etatu, uczelnia, na koniec jakaś biblioteczka czy inne miejsca do nauki. Postaram się tam głównie spać, jeżeli nie trafi mi się lokator ze snów ![]() Będzie dwa razy taniej niż pokój...
|
|
|
#95 | ||
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, co wy z tym strachem o bycie w dużej mniejszości na AGH? Tu jest pełno dziewczyn chyba na każdym wydziale. Na moim kierunku (inżynieria materiałowa, WIMiIP, polecam) jesteśmy na oko połową osób i wśród ludzi, którzy już poodpadali jest zdecydowanie więcej chłopaków.
Cytat:
Ale ja się nie znam, może to akurat będzie miało dobry poziom i będzie w jakiś sposób przyszłościowe. Cytat:
), szybkość internetu przyzwoita. No i nie obchodzą was rachunku za media, wszystko jest w cenie, można lać wodę całą i świecić światło do woli. A co do prywatności, atmosfery i tak dalej - wszystko zależy od ludzi. Nie polecam zaklepywania pokoju z osobami, których nie znacie, szczególnie ze swojego kierunku. To się może skończyć po prostu źle i zostaje personany kwas na kierunku. Jeśli nie macie z kim mieszkać, to już lepiej, żeby wrzucili przypadkowe osoby. W razie problemów ze współlokatorką zawsze można zmienić pokój albo wywalić kogoś. Od tego jest Rada Mieszkańców i kierownik akademika.
|
||
|
|
|
|
#96 | |||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
A jak znowu zacznę szukać innych opcji, to nigdy się nie zdecyduję ![]() Cytat:
Ech, a ja jeszcze 3 tygodnie będę żyć w nieświadomości wyników matur ![]() Cytat:
![]() Dobra strona na schodach? A to któraś jest zła? ![]() Cytat:
Będę celować w jedynkę w akademiku, a jak się nie uda, to zdecyduję się na wynajem pokoju. |
|||||
|
|
|
|
#97 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak wybiorę Warszawę to mieszkam u rodziny, ale czeka mnie codzienna podróż metrem i dwa autobusami, więc sama nie wiem. Jak wybiorę Poznań to szukam pokoju ![]() Dziewczyny, odechciewa mi się tych studiów. Każdy mi doradza, chcę pomóc, ale to działa zupełnie inaczej. Najlepiej jakbym dostała się tylko na jeden kierunek i po kłopocie. |
|
|
|
|
|
#98 | |
|
Disaster
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#99 | ||||
|
フワフワの猫
|
Cytat:
![]() Tylko że filologia to nie kurs językowy. Jak ktoś chce się tylko nauczyć języka, to lepiej niech idzie na kurs. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Inaczej będziesz się zastanawiać "a co by bylo gdyby...". Na tej samej zasadzie się rekrutuję na hungarystykę. ![]() Tzn. MISH to nie tyle kierunek, co sposób studiowania (Międzywydziałowe Indywidualne Studia Humanistyczne), więc nie masz zajęć z innymi ludźmi z MISHu (chyba że akurat ktoś się trafi na tym samym kierunku co Ty). Mając na myśli specyficznych ludzi chodziło mi m.in. o to, że tam bez olimpiady raczej nie ma co się wybierać... no i resztę możesz sobie dopowiedzieć. ![]() No niestety, ponad miesiąc (bo w I turze się nie dostanę). Chociaż dla Ciebie te najbliższe 3 tygodnie pewnie będą dużo bardziej stresujące. ![]() No widzisz, to już prawie jak w domu. Kurcze zawsze wydawało mi się to oczywiste. Staje się po prawej stronie, a lewą zostawia wolną żeby ludzie mogli przejść jak im się spieszy. Powiedziałabym że o ile w CH jeszcze nie jest to tak ważne, o tyle w metrze jak staniesz po lewej stronie, to możesz być pewna że ludzie Cię mordują w myślach. |
||||
|
|
|
|
#100 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. To tylko taka mala nadzieja, najwyżej życie w kłamstwie <3. W dwójce jakoś wytrzymam .
|
|
|
#101 |
|
フワフワの猫
|
To widać też zależy od akademika, bo w niektórych jedynek w ogóle nie ma.
|
|
|
|
|
#102 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#103 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
, że długie rzadkie podróżowanie do domu będzie mnie męczyć i tak dalej, i tak dalej... a jednak chciałabym spróbować gdzieś dalej... chciałabym być rzucona na głęboką wodę, spróbować takiego życia na wlasną rękę, usamodzielnić się bardziej i w ogóle.Jak będą niskie wyniki z matury to nie będzie problemu, bo wtedy się pewnie na UAM i UJ nie dostanę (zwłaszcza, że marzą mi się dość popularne teraz kierunki), ale mam nadzieję na lepsze wyniki oczywiście. Mam wrażenie, że cokolwiek wybiorę, to będę żałować :x |
|
|
|
|
|
#104 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jeśli myślisz o filologii, to moim zdaniem warto. |
|
|
|
|
|
#105 | |
|
Disaster
|
Cytat:
Na studiach i tak poznasz bardzo wiele nowych osób, z którymi będziesz spędzać czas. Z tego co słyszałam, to nie ma powodu do obaw odnośnie samotności na studiach, bo ludzi jest mnóstwo, bardzo różnych i każdy znajdzie jakieś odpowiadające mu towarzystwo - kwestia bycia otwartym na te nowe znajomości. Co do dojazdu - do Warszawy mam nie więcej niż 1,5 godziny bezpośrednim autobusem. Do Krakowa muszę jechać zawsze z przesiadką. Ale ja akurat nie planuję co weekend wracać do domu. Chcę chociaż częściowo zasmakować samodzielności, sama o siebie zadbać i stęsknić się za bliskimi. No i przyzwyczaić się do tego w jakiś sposób, bo nie sądzę, bym po studiach wróciła do swojego rodzinnego miasta. Jeśli będę chciała przyjechać, to spokojnie się da - i wierzę, że z Poznania do Ciebie też, choćby z przesiadką w Warszawie, czyż nie? Nie będę Ci mówić, co robić. Nie chcę być kolejnym doradcą, który tylko miesza w głowie. Prawda jest taka, że studiowanie blisko domu ma swoje plusy i chyba nikt tego nie podważy. Ale studiowanie gdzieś dalej też nie jest złe, a jeśli pozwala robić to, co lubisz, to być może jest tego warte. Jedyne, co mogę Ci z czystym sumieniem doradzić, to... Wycieczkę do Poznania Są wakacje, więc wierzę, że czasowo to nie problem. Jedź, zobacz, czy podoba Ci się to miasto, czy się w nim jakoś odnajdujesz. To też istotne, bo gdybyś się na nie zdecydowała, to spędziłabyś tam kilka najbliższych lat. Może taki drobny wyjazd pomoże Ci podjąć decyzję.
|
|
|
|
|
|
#106 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I jak tu podjąć decyzje? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dojechać się do mnie da z przesiadką w Radomiu lub w Warszawie, i jeszcze jedną przesiadką w obu miejscowościach W rankingach lepiej wypada UE w Poznaiu niż SGGW, jeszcze składam na PW (ale po co to nie wiem ) Ciężkie te wybory, ech... |
|||
|
|
|
|
#107 | |
|
Disaster
|
Cytat:
![]() A na jaki kierunek startujesz i co za wymarzona specjalizacja, jeśli można wiedzieć? |
|
|
|
|
|
#108 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zadowolę się normalnym trybem studiów, samo dostanie się na UW jest wystarczająco... prestiżowe ![]() Cytat:
Przynajmniej wiesz, że jesteś na osiągalnej granicy.Właściwie mój wrodzony optymizm napawa mnie nadzieją pomieszaną z pewnością, że będę mieć dobre wyniki, a czy słusznie - o to będę się martwić dopiero dzień przed ogłoszeniem wyników. Będę czekać na północ, by natychmiast zalogować się do oke ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#109 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na tygodniu pomagam w geodezji, a na weekendach pracuje jako kelnerka na weselach ![]() Towaroznawstwo specjalizacja: menedżer produktu |
|
|
|
|
|
#110 | |
|
フワフワの猫
|
Cytat:
Ale możesz sobie jeszcze zrobić MISH DIY jak pewien osobnik na UW. Znowu się źle wyraziłam z rozbiegu. W I turze się dostanę (tzn. o ile progi nie podskoczą o 30 pkt na każdym kierunku ), II i III tury na tych kierunkach na które składam pewnie w ogóle nie będzie. Nie dostanę się z I listy, raczej z II. Nie robi to żadnej różnicy poza tym, że będę musiała kilka dni dłużej poczekać w niepewności. ![]() Nie radzę, lepiej idź spać i wstań ok. 5 żeby sprawdzić. ![]() Nie ma za co, mam nadzieję że dzięki temu będzie o jedną blokującą schody osobę mniej.
|
|
|
|
|
|
#111 |
|
Disaster
|
Co do logowania się do OKE i sprawdzania wyników o północy, to ja mam nadzieję, że uda mi się to zrobić. O tej porze i tak nigdy nie śpię jeszcze, więc to żaden problem ani wyrzeczenie, żeby poczekać i sprawdzić, jak mi poszło - a zdecydowanie bardzo będzie mnie kusiło
![]() Obawiam się tylko przeciążenia serwerów - z tym jest wieczny problem. W zeszłym roku mojej znajomej udało się zalogować chyba dopiero koło trzeciej czy nawet czwartej w nocy. Na szczęście strony jednych OKE są chyba mniej oblegane od innych i z tego co wiem, to z moją akurat nie było problemów. Po cichu liczę na to, że w tym roku również nie zawiedzie
|
|
|
|
|
#112 |
|
Przyczajenie
|
A ja mam ciągle mieszane uczucia i nie wiem na jakie studia iść .... jak myślicie co jest najlepsze z tych kierunków : Geodezja i kartografia, Geofizyka, Górnictwo i Geologia czy Ochrona Środowiska ?? Celuję w AGH gdyż tam mam w miarę blisko i tam jedynie na tych kierunkach może mi się przydać wiedza z lekcji geografii którą rozszerzałam w LO ... sama nie wiem w co lepiej się pchać ... doradźcie
chyba że ktoś może mi coś innego zaproponować
|
|
|
|
|
#113 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W razie czego, służę pomocą! Właściwie to mam też współlokatorkę, która rzuciła towaroznawstwo na UE. A teraz czepiłam się FiRu na UE, więc czepiam się i was, dzień dobry, dziewczęta. (btw, jeśli mam 238 punktów, zeszłoroczny próg to 227, a ja nie rejestrowałam się na nic innego, to jak bardzo jestem głupia?) Cytat:
Na szczęście pozostałam na placu boju pomimo dzikiej histerii, bo pojawiły się nagle chyba w okolicach 3. Edytowane przez 3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891 Czas edycji: 2016-06-16 o 19:48 |
||
|
|
|
|
#114 |
|
Raczkowanie
|
[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;61844871]Nie bój się Poznania, miałam ponad 600 km, znajomych nie zabierałam, odnalazłam się tu mimo wrodzonej ciapowatości i lubię to miasto! Tak bardzo, że kierunek zmieniam, ale Poznań zostaje, chociaż już nie mam sensownego usprawiedliwienia.
W razie czego, służę pomocą! Właściwie to mam też współlokatorkę, która rzuciła towaroznawstwo na UE. A teraz czepiłam się FiRu na UE, więc czepiam się i was, dzień dobry, dziewczęta. (btw, jeśli mam 238 punktów, zeszłoroczny próg to 227, a ja nie rejestrowałam się na nic innego, to jak bardzo jestem głupia?)[/QUOTE] Dzień Dobry ![]() Oj Kochana, dziękuje za pomoc w ciemno, hahhahahahah (Nie jesteś głupia Składasz na jaki wydział?)
|
|
|
|
|
#115 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Składam na wydział ekonomii. A co do pomagania w ciemno, to współlokatorkę też mam z wizażu i w ciemno i się nie przejechałam, więc korzystam ze swojego szczęścia do ludzi!
|
|
|
|
|
|
#116 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny
![]() Startuję na wieczorową koreanistykę na UW. Obecnie studiuję na UJ, pierwszy rok, ale to nie moja bajka. Od pierwszej liceum marzyłam o koreanistyce, ale w zeszłym roku się nie dostałam :< W tym roku UW rekrutuje niestety tylko na wieczorowe, a nie chcę czekać na następny nabór w 2017. Z tego co wiem, to jeszcze UAM i UWr mają koreanistykę, ale tam wymagają przedmioty których nie zdawałam:< Stresuje się wyjazdem i mieszkaniem w obcym mieście, zwłaszcza, że miałam jechać z przyjaciółką, która nagle zmieniła zdanie... Ale mam nadzieję, że wszystko się ułoży
|
|
|
|
|
#117 |
|
Raczkowanie
|
[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;61851631]Już nie pamiętam, o co dokładnie chodziło i trudno mi się wypowiadać w jej imieniu, ale wydaje mi się, że dobił ją głównie poziom trudności.
Składam na wydział ekonomii. A co do pomagania w ciemno, to współlokatorkę też mam z wizażu i w ciemno i się nie przejechałam, więc korzystam ze swojego szczęścia do ludzi! [/QUOTE]Troszkę mnie przestraszyłaś. Na razie staram się nie myśleć że czeka mnie tyle matmy Żyje w krainie słodkiej nieświadomości ![]() Zazdroszczę szczęścia i korzystaj Może jak się zdecyduje na 100% to się może kiedyś spotkamy
Edytowane przez annambre Czas edycji: 2016-06-16 o 22:49 |
|
|
|
|
#118 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#119 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Powodzenia i obyś była zadowolona, cokolwiek wybierzesz. |
|
|
|
|
|
#120 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:54.

Zadowolę się normalnym trybem studiów, samo dostanie się na UW jest wystarczająco... prestiżowe 

Na szczęście pozostałam na placu boju pomimo dzikiej histerii, bo pojawiły się nagle chyba w okolicach 3.