|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
Pokaż wyniki sondy: rozsądek nakazuje mi ograniczyć się do | |||
1 flakonu |
![]() ![]() ![]() ![]() |
2 | 2,56% |
2 flakonów |
1 | 1,28% |
3 flakonów |
8 | 10,26% |
5 flakonów |
15 | 19,23% |
10 flakonów |
12 | 15,38% |
15 flakonów |
2 | 2,56% |
20 flakonów |
4 | 5,13% |
30 flakonów |
1 | 1,28% |
40 flakonów |
1 | 1,28% |
50 flakonów |
1 | 1,28% |
100 flakonów ale i tak się do tego nie przyznam ![]() |
0 | 0% |
i co z tego, że mi zdrowy rozsądek nakazuje??? ![]() |
19 | 24,36% |
a co to jest zdrowy rozsądek? ![]() |
15 | 19,23% |
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 78. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: granice rozsądku - czyli ile flakonów można posiadać? ;)
Zwykła dedukcja. Czasem dzieją się takie rzeczy w życiu, że nagle nas olśniewa i zdajemy sobie sprawę, że to co nas tak bardzo do tej pory zajmowało (i nasze myśli i pragnienia i nasz portfel) tak naprawdę nie ma żadnego znaczenia...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#93 |
To ja :)
|
Na zdrowy rozsadek juz powinnam zakonczyc zakupy, bo po prostu nie mam gdzie stawiac kolejnych buteleczek... Ostatni nabytek musial juz wyladowac w barku, ale jako, ze to termosik Kiliana, bardzo sie martwie, zeby mi go ktos w czasie jakiejs imprezy nie wypil
![]() No i co teraz? Czy to oznacza, ze koniec z nowymi zapachami?? Nie sadze... Choc szal zakupowy mi jakos powoli mija, to jeszcze jest kilka flakonikow, ktore chetnie bym do kolekcji dolaczyla...
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
mam już tego tyle, że o rozsądku trudno mówić
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Rozeznanie
|
Kiedyś wyznaczylam sobie granicę, ale dość szybko ją przekroczyłam.
Teraz na razie mam wszysko, czego pragnęłam, patrzę z zadowoleniem na kolekcję i wiem, że niczego więcej mi nie potrzeba do szczęścia. Nie wchodzę do perfumerii ani na ebaya przez najbliższe kilka miesięcy, bo chcę najpierw wykończyć kilka flaszek, co się raczej nieprędka zdarzy... Mam na liscie kilka zapachów, ale te mogą poczekać... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Ech, z tymi limitami...moj rekord ostatnimi czasy to 3 1/2 tyg bez kupowania perfum, a w zeszlym roku mialam takie kilka miesiecy (!!!). Nie powiem zeby to forum nie mialo wplywu na rozwoj sytuacji
![]() ![]() Na chwile obecna kolekcja to ok. 120 flakonow, co uwazam za przesade. W zwiazku z tym 20 flaszek idzie do sprzedazy w jesieni jak bede w Pl ![]() ![]() A ze w ostatnim miesiacu przybylo z 5 to inna sprawa... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
grozi wypollizowaniem
|
ja wyznaczyłam sobie limit 20 flaszek i myslę ze troche mi zajmie uzbieranie tych 20 zapachów (odlewki sie nie liczą)
![]() |
#99 |
Zadomowienie
|
Można posiadać tyle flakonów, na ile ma się ochotę
![]() Ja nie chcę przekroczyć 15 (teraz mam 11 flach pełnowymiarowych; miniatur i odlewek nie liczę), choć miałam plan zmieścić się w 10. 15 to górna granica - i tak ciężka dla mnie do zaakceptowania, bo mnie przytłacza ogrom, nadmiar i przybija obawa, że nigdy w życiu tego nie wykończę ![]() ![]()
![]() |
#100 |
perfumowy zawrót głowy
|
Każdy może sam ustalić sobie granicę, ja ustaliłam 10 a mam troszkę więcej ale dzielnie zużywam i nie myślę już o następnych pokusach.
Na pewno jesienią coś mi się nowego spodoba. Póki co jestem w pełni zaspokojona, choć jest kilka zapachów, które bardzo chcę poznać... A granice rozsądku? Oczywiście jak ktoś obsesyjnie tylko myśli o nowych nabytkach, spędza godziny na all czy w perfumeriach polując na nowe okazje to daje to do myślenia.Dopóki perfumeryjne zakupy nie odbywają się kosztem innych sfer życia nie widzę w tym nic groźnego.
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Przynajmniej szybko je zużywam... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Szef ds. Wymianek
|
widze, ze temat odkopany zostal byl, zatem i ja wrzuce don kamyczek
![]() otoz ja perfumami tak na serio zaczelam sie interesowac okolo grudnia, kiedy kupilam dwie nowe flaszki i mialam wtedy lacznie 5 sztuk perfum. a od stycznia to juz polecialo (...). zapewne anka_res mi zaraz przypomni, jak to deklarowalam posiadanie "okolo 10 flakonow" - coz, tak naprawde, to nawet nie wiem, kiedy Rubikon ten flaszkowy przekroczylam, ale tak w pamieci szukajac, zapewne jakos w marcu, zas w okresie od kwietnia do czerwca trwalo moje perfumowe szalenstwo (czyli: dzien bez szukania - chocby tylko szukania - pachnacych okazji na All dniem straconym. takich dni chyba nawet wtedy nie bylo, o ile pamietam ![]() ![]() ![]() ![]() i tyle w temacie tak w zasadzie ciut offtopowym, natomiast odnosnie do pytania z ankiety, stwierdzam, ze 3 - 5 flakonow to calkiem rozsadna liczba dla nieperfumomaniaka, a nawet sklonna jestem rzec, ze i 10 od biedy miec mozna - i o szalenstwo posadzanym nie byc ![]() przy czym zastanawiam sie czy mozliwym jest, abym wrocila do 10 flakonow - i stwierdzam, ze chyba byloby to dla mnie trudne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zadomowienie
|
Myślę, że rozsądnie (uhu uhu) byłoby mieć do 10 flaszek, nie więcej. Taka limitacja też ma swoje plusy (choćby natury psychologicznej pt "umiem panować nad sytuacją"
![]() ![]() I na ten czas jakoś średnio mi z tym uczuciem ![]()
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Napisałaś dokładnie to, co myślę w tym temacie ![]() Nie rażą mnie kolekcje składające się z kilkudziesięciu/kilkuset flakonów. Ba, nawet wrażenie robią ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#106 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przyznasz się, ile okazów liczy Twoja kolekcja? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Szef ds. Wymianek
|
to mnie zaskoczylas
![]() kolekcyjka, rzeklabym, przy Twoim imponujacym zbiorze (pisalam juz, ze pragnieniem moim skrytym jest ujrzec go kiedys?^^), ale fakt, ze przekroczylam te wskazane powyzej przeze mnie, granice rozsadnego posiadania ![]() obecnie mam 21 flakonow i 5 miniatur, z czego jednak dwie flaszki to takie klasyczne uzywko - testery sa, poniewaz licza sobie po okolo 10 - 15 ml. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A jeśli Ci się chce poszukać, to zamieściłam foty w wątku moja kolekcja czas temu jakiś - chyba jesienią. Co prawda sporo się w zestawie zmieniło (i nie obejmował on tego, co już podówczas było w Polandii), ale zarys jest ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
Mam mniej wiecej 10-12 flakonow, ale ich liczba zmienia sie, bo jedne dochodza do kolekcji, innych sie pozbywam.
Potrafię spojrzec krytycznie na nie i wybrac te , ktore mi sie znudzily i je sprzedać. Wtedy mam fundusze na nowe zakupy.
![]() |
#111 |
Guerlain Lover
|
Kiedyś, gdy miałam ok. 10 flakonów, postanowiłam, że nie przekroczę liczby 20m ale teraz to już mam 18 flakonów, dwie dziesięciomililitrowe odlewki i jedne perfumy w kremie, to sądzę, że najważniejsze jest dobre samopoczucie przy posiadaniu wielu flakonów. Jak na razie nie robiłam czystek, ale moje czystki polegają na tym, iż zapodaję więcej psików niż powinnam, gdy chcę coś wykończyć. Rodzinka uważa, że mam za dużo flakonów (zresztą oni widza tylko 10 :P), że powinnam się ograniczyć do dwóch/trzech ( czasami się zastanawiam nad tym, ale tylko dlatego, że w ten sposób uzyskałabym przyzwolenie na kolejne flakony, pod warunkiem, że wcześniejsze się wykończą...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Nolu, właśnie! Ja lubię oglądać kolekcje duże, imponujące, zachwycające... Lubię sobie powzdychać, pozazdrościć odrobinę, pomarzyć że też mam taką. Ale mieć takiej na serio bym nie chciała.
Coraz bardziej dochodzę do wniosku, że lubię w życiu porządek, a że jakoś "samo mi się" bałagani, gmatwa i zbiera, to muszę się bardzo pilnować, by nie zaśmiecić przestrzeni. Moja wymarzona, optymalna "kolekcja" miałaby około 15 pozycji (z 10 flaszek i kilka odlewek lub miniatur). Na ten moment do szczęścia brakuje mi jedynie pozbycia się lwiej części próbek (nareszcie ruszyłam z kopyta z testami, czego ciągle się bałam, no bo co jak mi się te wszystkie zapachy spodobają i zamarzą ![]() Wishlista moja jest króciutka, właściwie tylko z jedną pozycją, którą spełnię na pewno, prędzej czy później ![]() Mam nadzieję, że jestem na dobrej drodze do zadowolenia z kolekcyjki ![]()
![]() |
#113 |
BAN stały
|
ja nigdy nie ustanawiałam sobie jakis ograniczeń. ale ostatnio, kiedy to moja "kolekcja" zaczęła się rozrastać w zastraszającym tempie i zaczęła się zbliżać do ogromnej ilości flaszek pomyslałam sobie że chyba pora postawić sobie pewne granice(nie chce przekroczyć 100 flakonów) i zacząć redukcje flaszek lub przestać sie lenić, pasożytować na rodzicach-tylko iść do roboty! z robotą będzie już ciężko... ale postanowiłam że flaszki kupować bedę jedynie za pieniądzę które sama sobie zarobie sprzedając odlewki na przykład
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Rozeznanie
|
Ech... ja sie tez kiedys nad tym wszystkim zastanawialam. Z rozrostem mojej kolekcji coraz bardziej sie zle z tym czulam, bo wydawalo mi sie, ze cos jest ze mna nie tak, ze za duzo wydaje na perfumy, ze nigdy tego wszystkiego nie zuzyje i takie tam. Same zreszta pewnie wiecie co czulam, bo wszystkie przez to przechodzimy. A potem sobie pomyslalam, ze przeciez to przynosi mi taka radosc, ze kazda nowa flaszeczka to taki wspanialy poprawiacz humoru, a zycie jest za krotkie zeby sobie odmawiac czegos tak niewinnego jak nowe perfumy. No i teraz juz nie mam zahamowan. Nie mam gornej granicy, ktorej nie chce przekroczyc. Owszem, nie kupuje juz tak w ciemno i tylko po to, zeby przetestowac, ale jak na horyzoncie pojawi sie jakis smakowity kasek, to po prostu po niego siegam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chociaż dalej potrafi mnie zachwycić jakiś zapach ostatnio to Aoud Micallef i myślę sobie, że może kiedyś będę miała swoją flaszkę a może nie nie zajmuje mnie to no .... czasem mnie zajmuje ![]() (wtedy kiedy zaciągnę się zapachem z resztki odlewki ![]() ale nie szukam w perfumeriach internetowych i na allegro nie oragnizuję wspólnych zakupów do czasu mam nadzieję ![]() i nie wiem ile mam flakonów i dobrze mi z tym ![]() Edytowane przez taka taka Czas edycji: 2009-08-01 o 21:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie optymalna ilosc to 15. Niestety dawno ja przekroczylam i mam prawie 2x wiecej (nie liczac odlewek). Ciezko sie pozbyc czegokolwiek, wszystko ma swoj urok
![]() Ja jestem skazana na posiadanie duuuuzej ilosci flachonow z powodu swoich niesprecyzowanych upodoban ![]() ![]() ![]() Czy mam wyrzuty sumienia? Nie. Jedyny wyrzut to taki, ze nie mam wiecej kasy i wiekszego parapetu. Na to drugie wplywu juz nie mam ale na szczescie na to pierwsze jak najbardziej ![]() Kazdy ma prawo do swojego wlasnego "bzika". Nie kumam ludzi zbierajacych tonami ciuchy, bizuterie, torebki, figurki sloni ( z traba w dol lub w gore - nigdy tego nie moglam rozkminic) ale jesli to im daje szczescie to ok. Granice rozsadku nie isnieja, kazdy ma prawo robic co chce z wlasnym portfelem. ![]()
![]() |
#117 |
Nindżopesz
|
Hoho, widzę, że w październiku 2008 miałam 11 flakonów w tym dwa mini a teraz... 31 w tym 9 zapachów chcę się pozbyć, 6 do mnie leci a 4 to miniaturki. Czuję się przytłoczona i ostatnio spore wrażenie zrobiła na mnie kolekcja Escritory - taka spójna i minimalistyczna. Też tak chcę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Zadomowienie
|
Dla mnie ideałem byłoby tak 5-6 flakonów
![]() Niestety, ja miałam swego czasu 20 flaszek i musiałam cześć sprzedać, ponieważ ich ilosć mnie przytłaczała. Teraz mam 12 pełnowymiarowych i 3 miniaturki i to - jak dla mnie- jeszcze trochę za dużo, chyba dwóch pozbedę się w najbliższym czasie. Ale marzę o trzech następnych, i tu już pojawia się problem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
To bardzo ciekawy wątek, cieszę się że odkryłam to forum.
Perfumy uwielbiam, ale staram się mieć nie więcej niż 20-30 flaszek, bo tracę nad tym kontrolę ![]() ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o finanse (rzekomo trwonione na zapachy ![]() Ja zresztą w ogóle lubię kolekcjonować fajne rzeczy, torebki, ciuchy, acz chyba tylko do butów mam porównywalny ciąg jak do pachnideł. Ale jednak butów aż tyle, ile flaszek, nie posiadam (chyba, hmmm ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:25.