|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: wizyta u ginekologa
obojetnie w czym ci wygodnie.
spodnie sciagniesz i bedziesz paradowac z golym tylkiem na fotel ,spodnice sciagniesz rajstopy i zakryjesz spodnica tylek wic moze to byc mniej krępujace ![]() ja tam chodze w spodniach ,nie lubie sie motac za parawanem z rajstopami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
Dot.: Re: wizyta u ginekologa
Nie ma powodu do obaw. Bądźcie dzielne. A ubrać się macie tak jak wam wygodnie, dziewczyny to naprawdę nie jest tragedia!
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
Dot.: wizyta u ginekologa
U lekarza do którego zawsze chodzę nie mam problemu,czy iść w spodniach,czy spódnicy.Zawsze są tam czyste,prześcieradełka do okrycia,osobne dla każdej pacjenki.Jest to wygodne i komfortowe,bo oszczędza defilady przed lekarzem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: wizyta u ginekologa
Rozumiem twoj nie pokoj kazda kobieta chyba to przechodzi jaka idzie na pierwsza wizyte ale nie taki diabel straszny jak go maluja wcale nie jest az tak zle ja chodze w spodniach rowniez na codzien nie posiadam w szafie zadnej spudniczki po prostu nienawidze rowniez gole miejsca intymnie jak ide na wizyte i jak narazie nie zwrocil mi uwagi ale to zalezy chyba od lekarza ale decyzja musi nalezec do ciebie jak ty sie bedziesz czula najlepiej i nie martw sie bedzie dobrze trzymam kciuki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
Badanie Ginekologiczne Dziewicy
Już długo wybieram się do ginekologa, ale jakoś nigdy tam nie dochodzę. Panicznie się boje pierwszej wizyty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Badanie Ginekologiczne Dziewicy
Jesli chodzi o tabletki w Twoim wieku nie potrzeba już zgody rodziców, zgoda jest potrzebna do 16 roku życia.
A co do pierwszej wizyty naprawdę nie ma się czego bac, to wcale nie takie straszne. Wazne to nie stresowac się samą wizytą. Jeśli jesteś jeszcze dziewicą lekarz najprawdopodobniej bedzie Cię badał (tzn wszystkie narządy rodne) poprzez odbyt (to się tak ładnie nazywa po "lekarsku" ale niestety nie pamiętam), badanie takie odbywa się zwykle za pomocą palca (oczywiście w rękawiczce). Jednak nie jest powiedziane że wystapi koniecznośc badania w ten sposób, zdarzają się przypadki że pomimo iż kobieta jeszcze nie współżyła, jej wejście do pochwy nie jest "zabezpieczone" błona dziewiczą (ja byłam taką szczesciarą) i wtedy badanie odbywa się w zwykły sposób. Samo badanie nie jest bolesne, może trochę nie przyjemne, oczywiscie dobrze jest gdy sie odprężysz. Dobrze gdybyś na taką wizytę wybrała się w spódniczce, gdyż po rozebraniu się za parawanem czy w miejscu do tego przeznaczonym nie musisz biegać po gabinecie z gołą pupą tylko bezposrednio przed ułozeniem się na fotelu podnośisz spódniczkę. Na fotel zwykle idzie się na bosaka, jednak polecam ubranie białych skarpetek. Lekarz powinnien przeprowadzic rowniez wywiad, po ktorym zdecyduje jaka metoda antykoncepcji jest dla Ciebie najbardziej odpowiednia. Przejrzyj również te wąteki http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ierwsza+wizyta http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ierwsza+wizyta Życze powodzenia i odwagi, to naprawde nic strasznego Pozdrawiam Sanderek Edytowane przez Sanderek Czas edycji: 2006-01-24 o 18:16 Powód: Dodanie linka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zadomowienie
|
myślę że towarzyszka Sanderek udzieliła wyczerpującej odpowiedzi, pod którą się podpisuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
Dziękuje bardzo Sanderek, naprawde bardzo mi pomogłaś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Wtajemniczenie
|
Ja sie takze podpisuje pod wypowiedzia Poprzedniczki, choc jeszcze dodam to, ze czesto dziewice sa badane jak kobiety, ktore juz wspolzyly... lekarz pewnie zada Ci pytanie, czy stosowalas tampony
![]() ![]() pozdrawiam i naprawde nie ma sie czego bac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=et-ka]nie wiem, czy to są takie nagminne przypadki..bo przecież błona jest naprawdę "rozciągliwa". myślę, że trzeba być zdolnym, by dziewictwo z tamponem stracić
![]() Generalnie blona jest rozciagliwa ale to bardzo indywidualna sprawa. Naprawde sporo dziewczyn ktore uzywaja tamponow juz blony nie posiada albo jest ona na tyle rozerwana ze da sie badac "normalnie". Dla samego "dziewictwa" to chyba nie ma znaczenia bo nie zmienia to faktu ze ktos jeszcze nie wspolzyl. A z punktu ginekologicznego to nawet lepiej bo takie badanie jest bardziej miarodajne (i chyba mniej nieprzyjemne) niz przez odbyt. Nie ma co sie bac lekarza. Wazne zeby byl mily bo mozna sie zrazic. pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
NO NIE STRASZCIE MNIE!! JA NIE CHCE STRACIĆ DZIEWICTWA Z TAMPONEM
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Tez uwazam, ze takie badanie jest bardziej miarodajne, choc nie jestem pewna czy tez tak sadza lekarze. Wiele dziewczyn obawia sie bolu przy pierwszym stosunku, wiec juz sie nei ma czego bac ![]() pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Wtajemniczenie
|
A poza tym dziewictwo, to nie tylko posiadanie blony, nieprawdaz? bo akurat jak widac z tym roznie jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa
Dziewczyny wiem ze mam bardzo smieszne pytanie, ale powiedzcie mi jaka depilacje intymna robicie przed wizyta? czytalam juz ze to nie przeszkadza lekarzowi, ale jednak wolalabym wiedziec jak robicie to Wy, zeby jakos dziwnie na mnie nie spojrzal jak pojde tylko z malutkim "paseczkiem"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Rozeznanie
|
wątpię, żeby lekarzowie w jakikolwiek sposób przeszkadzał "paseczek", juz bardziej "gąszcz" nieprzebyty....
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zadomowienie
|
dzieki Verena
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
ja tez bym chcial sie wybrac , ale tak zeby familia nie wiedziala
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wybierz prywatny gabinet, który ma podpisaną umowę z NFZ - wtedy nie płacisz za wizytę, a takie gabinaty z reguły są dobrze wyposażone w cały sprzęt. Z dokumentów to tylko dowód- pamiętam, że gdy zakładałam kartę to oprócz danych typu adres podawałam jeszcze PESEL. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
a nie trzeba zadnych ksiazeczek ubezp. rodziny itd ? kiedys poszlam ale na miejscu dowiedzialam sie o calej stercie (tak mi sie wtedy wydawalo choc to bylo 3 lata temu) papierow.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Hmm, no nie wiem...
Przecież (sądząc po twoim wieku) to się uczysz, prawda? A uczniowie i studenci mają bezpłatne leczenie (chyba że to całkiem ptywatny gabinet bez umowy z NFZ) i nie trzeba mieć żadnych dodatkowych książeczek czy ubezpieczeń. Pamiętam, że gdy się zapisywałam do przychodni to nie musiałam mieć nic takiego, tylko PESEL. Gdybyś chciała, to mogę ci podać adres tej przychodni, do której chodzę (jest we Wrocławiu). Jeśli nadal bedziesz miała wątpliwości, to może p prosty przedzwoń do lekarza, do którego się wybierasz i zapytaj? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
po prostu Em :)
|
a jeśli nie jestem pełnoletnia, a nie chcę iść do prywatnego, tylko np. do takiego, który ma podpisaną umowę z NFZ to jakie papiery muszę mieć? i co mam pokazać zamiast dowodu? legitymację szkolną?
![]()
![]() |
![]() |
#114 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#115 |
Rozeznanie
|
heja laski. Ja mam takie pytanko czy któas miala tak jak ja?? albowiem moja miesiaczka jest nieregularna że szooook. Mniejwiecej tak że co miesiac dostaje z tygodniowym wyprzydzeniem, raz o pare dni sie spóźnia
![]() ![]() A co do facetów ginekologów. To do takiego przystojniaczka młodego byscie nie poszły ?? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cykl uważany jest za regularny, jeżeli różnica miedzy najdłuższym a najkrótszym w ciągu ostatnich 6 miesięcy nie wynosiła wiecej niż 5 dni - wahania do 5 dni są w normie. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzeba pokazać jakiś dowód, że jesteś ubezpieczona - powinnaś mieć swoją książeczkę zdrowia, z którą chodzisz do każdego lekarza i koniecznie PESEL.
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
A jeśli chciałabym iść całkowicie prywatnie, do lekarza który np. nie ma podpisanej umowy,czy też muszę mieć jakiś dokument stwierdzający tożsamość? Czy można iść do jakiegoś gabinetu bez takiego dokumentu?
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:14.