Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy! - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-01-18, 17:59   #91
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Re: wizyta u ginekologa

obojetnie w czym ci wygodnie.

spodnie sciagniesz i bedziesz paradowac z golym tylkiem na fotel ,spodnice sciagniesz rajstopy i zakryjesz spodnica tylek wic moze to byc mniej krępujace
ja tam chodze w spodniach ,nie lubie sie motac za parawanem z rajstopami

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-18, 18:26   #92
Kaffulka
Raczkowanie

Dot.: Re: wizyta u ginekologa

Nie ma powodu do obaw. Bądźcie dzielne. A ubrać się macie tak jak wam wygodnie, dziewczyny to naprawdę nie jest tragedia!
Ty dajesz mi nadzieję.
Że się może spotkamy,
I też porozmawiamy"

Kaffulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-18, 18:48   #93
Fresa
Zakorzenienie

Dot.: wizyta u ginekologa

U lekarza do którego zawsze chodzę nie mam problemu,czy iść w spodniach,czy spódnicy.Zawsze są tam czyste,prześcieradełka do okrycia,osobne dla każdej pacjenki.Jest to wygodne i komfortowe,bo oszczędza defilady przed lekarzem.
Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-18, 19:08   #94
bini6
Wtajemniczenie

Dot.: wizyta u ginekologa

Rozumiem twoj nie pokoj kazda kobieta chyba to przechodzi jaka idzie na pierwsza wizyte ale nie taki diabel straszny jak go maluja wcale nie jest az tak zle ja chodze w spodniach rowniez na codzien nie posiadam w szafie zadnej spudniczki po prostu nienawidze rowniez gole miejsca intymnie jak ide na wizyte i jak narazie nie zwrocil mi uwagi ale to zalezy chyba od lekarza ale decyzja musi nalezec do ciebie jak ty sie bedziesz czula najlepiej i nie martw sie bedzie dobrze trzymam kciuki
bini6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-24, 17:48   #95
Nina17
Raczkowanie

Badanie Ginekologiczne Dziewicy

Już długo wybieram się do ginekologa, ale jakoś nigdy tam nie dochodzę. Panicznie się boje pierwszej wizyty Jak to jest z tym badaniem dziewic dokładnie? Prosze o odpowiedź, bardzo potrzebuje dokładnych informacji, ponieważ mam zamiar z moim chłopakiem rozpocząć niedługo współżycie, chciałabym zażywać tabletki antykoncepcyjne lub stosować inne środki zapobiegawcze, muszę sie odważyc na wizyte. I jeszcze jedno pytanie: czy potrzeba zgody rodzica na to żeby lekarz przepisał mi jakies środki antykoncepcyjne, 2 stycznia skończyłam 17 lat?
Nina17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-24, 18:09   #96
Sanderek
Wtajemniczenie

GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek
Dot.: Badanie Ginekologiczne Dziewicy

Jesli chodzi o tabletki w Twoim wieku nie potrzeba już zgody rodziców, zgoda jest potrzebna do 16 roku życia.

A co do pierwszej wizyty naprawdę nie ma się czego bac, to wcale nie takie straszne. Wazne to nie stresowac się samą wizytą. Jeśli jesteś jeszcze dziewicą lekarz najprawdopodobniej bedzie Cię badał (tzn wszystkie narządy rodne) poprzez odbyt (to się tak ładnie nazywa po "lekarsku" ale niestety nie pamiętam), badanie takie odbywa się zwykle za pomocą palca (oczywiście w rękawiczce). Jednak nie jest powiedziane że wystapi koniecznośc badania w ten sposób, zdarzają się przypadki że pomimo iż kobieta jeszcze nie współżyła, jej wejście do pochwy nie jest "zabezpieczone" błona dziewiczą (ja byłam taką szczesciarą) i wtedy badanie odbywa się w zwykły sposób. Samo badanie nie jest bolesne, może trochę nie przyjemne, oczywiscie dobrze jest gdy sie odprężysz. Dobrze gdybyś na taką wizytę wybrała się w spódniczce, gdyż po rozebraniu się za parawanem czy w miejscu do tego przeznaczonym nie musisz biegać po gabinecie z gołą pupą tylko bezposrednio przed ułozeniem się na fotelu podnośisz spódniczkę. Na fotel zwykle idzie się na bosaka, jednak polecam ubranie białych skarpetek. Lekarz powinnien przeprowadzic rowniez wywiad, po ktorym zdecyduje jaka metoda antykoncepcji jest dla Ciebie najbardziej odpowiednia.

Przejrzyj również te wąteki
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ierwsza+wizyta
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ierwsza+wizyta

Życze powodzenia i odwagi, to naprawde nic strasznego
Pozdrawiam
Sanderek

Edytowane przez Sanderek
Czas edycji: 2006-01-24 o 18:16 Powód: Dodanie linka
Sanderek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-24, 22:54   #97
naanahanae
Zadomowienie

myślę że towarzyszka Sanderek udzieliła wyczerpującej odpowiedzi, pod którą się podpisuje
naanahanae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-25, 11:56   #98
Nina17
Raczkowanie

Dziękuje bardzo Sanderek, naprawde bardzo mi pomogłaś
Stary 2006-01-25, 12:20   #99
młodaa
Wtajemniczenie

Ja sie takze podpisuje pod wypowiedzia Poprzedniczki, choc jeszcze dodam to, ze czesto dziewice sa badane jak kobiety, ktore juz wspolzyly... lekarz pewnie zada Ci pytanie, czy stosowalas tampony jesli tak, to razcej po blonie dziewiczej sladu nie ma

pozdrawiam i naprawde nie ma sie czego bac
młodaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-25, 14:33   #100
oshinek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez młodaa
Ja sie takze podpisuje pod wypowiedzia Poprzedniczki, choc jeszcze dodam to, ze czesto dziewice sa badane jak kobiety, ktore juz wspolzyly... lekarz pewnie zada Ci pytanie, czy stosowalas tampony jesli tak, to razcej po blonie dziewiczej sladu nie ma

pozdrawiam i naprawde nie ma sie czego bac
ejjjjj no nie mów mi że najprawdopodobniej dziewictwo straciłam z TAMPONEM (tego bym nie zniosła)

Bycie konfidentem to najgorsza forma upodlenia człowieka

oshinek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-25, 14:50   #101
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

Cytat:
Napisane przez młodaa
jesli tak, to razcej po blonie dziewiczej sladu nie ma
nie wiem, czy to są takie nagminne przypadki..bo przecież błona jest naprawdę "rozciągliwa". myślę, że trzeba być zdolnym, by dziewictwo z tamponem stracić ale mogę się mylić.
et-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-01-25, 16:18   #102
ann217
Raczkowanie

GG do ann217

[QUOTE=et-ka]nie wiem, czy to są takie nagminne przypadki..bo przecież błona jest naprawdę "rozciągliwa". myślę, że trzeba być zdolnym, by dziewictwo z tamponem stracić ale mogę się mylić.[/QUOTE

Generalnie blona jest rozciagliwa ale to bardzo indywidualna sprawa. Naprawde sporo dziewczyn ktore uzywaja tamponow juz blony nie posiada albo jest ona na tyle rozerwana ze da sie badac "normalnie". Dla samego "dziewictwa" to chyba nie ma znaczenia bo nie zmienia to faktu ze ktos jeszcze nie wspolzyl. A z punktu ginekologicznego to nawet lepiej bo takie badanie jest bardziej miarodajne (i chyba mniej nieprzyjemne) niz przez odbyt. Nie ma co sie bac lekarza. Wazne zeby byl mily bo mozna sie zrazic. pozdrawiam
ann217 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-26, 10:19   #103
Nina17
Raczkowanie

NO NIE STRASZCIE MNIE!! JA NIE CHCE STRACIĆ DZIEWICTWA Z TAMPONEM od dzisiaj używam podpasek...
Stary 2006-01-26, 13:18   #104
młodaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nina17
NO NIE STRASZCIE MNIE!! JA NIE CHCE STRACIĆ DZIEWICTWA Z TAMPONEM od dzisiaj używam podpasek...
Ale to nie takie straszne poza tym jak juz uzywalas, moze byc 'za pozno', a tak jeszcze... nie zyjemy juz w czasach, kiedy przed pierwszym zblizeniem, badano, czy kobieta jets dziewica czy nie i publicznie to oglaszano
Tez uwazam, ze takie badanie jest bardziej miarodajne, choc nie jestem pewna czy tez tak sadza lekarze.
Wiele dziewczyn obawia sie bolu przy pierwszym stosunku, wiec juz sie nei ma czego bac

pozdrawiam
Stary 2006-01-26, 13:23   #105
młodaa
Wtajemniczenie

A poza tym dziewictwo, to nie tylko posiadanie blony, nieprawdaz? bo akurat jak widac z tym roznie jest

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-01-26, 17:02   #106
fruzienka
Zadomowienie

GG do fruzienka
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa

Dziewczyny wiem ze mam bardzo smieszne pytanie, ale powiedzcie mi jaka depilacje intymna robicie przed wizyta? czytalam juz ze to nie przeszkadza lekarzowi, ale jednak wolalabym wiedziec jak robicie to Wy, zeby jakos dziwnie na mnie nie spojrzal jak pojde tylko z malutkim "paseczkiem" bardzo prosze, odpowiedzcie mi... wybieram sie do lekarza i nie wiem co i jak
fruzienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-26, 17:21   #107
Verena
Rozeznanie

wątpię, żeby lekarzowie w jakikolwiek sposób przeszkadzał "paseczek", juz bardziej "gąszcz" nieprzebyty....
Stary 2006-01-26, 17:30   #108
fruzienka
Zadomowienie

GG do fruzienka

dzieki Verena jakos musze sie przemoc i pojsc... ciagle mi tam nie po drodze no i najbardziej mnie wlasnie krepuje fakt depilacji
fruzienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-26, 17:53   #109
ila87
Zakorzenienie

ja tez bym chcial sie wybrac , ale tak zeby familia nie wiedziala , no i zeby nie bylo prywatnie tylko na kase chorych publicznie. tylko ze nie wiem jakie mam zabrac ze soba papiery i dokumenty, dowod itp . pomocy
ila87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-01-26, 19:10   #110
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ila87
ja tez bym chcial sie wybrac , ale tak zeby familia nie wiedziala , no i zeby nie bylo prywatnie tylko na kase chorych publicznie. tylko ze nie wiem jakie mam zabrac ze soba papiery i dokumenty, dowod itp . pomocy

Wybierz prywatny gabinet, który ma podpisaną umowę z NFZ - wtedy nie płacisz za wizytę, a takie gabinaty z reguły są dobrze wyposażone w cały sprzęt.
Z dokumentów to tylko dowód- pamiętam, że gdy zakładałam kartę to oprócz danych typu adres podawałam jeszcze PESEL.
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-27, 09:29   #111
ila87
Zakorzenienie

a nie trzeba zadnych ksiazeczek ubezp. rodziny itd ? kiedys poszlam ale na miejscu dowiedzialam sie o calej stercie (tak mi sie wtedy wydawalo choc to bylo 3 lata temu) papierow.
ila87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-27, 10:40   #112
primavera
Zakorzenienie

Hmm, no nie wiem...
Przecież (sądząc po twoim wieku) to się uczysz, prawda? A uczniowie i studenci mają bezpłatne leczenie (chyba że to całkiem ptywatny gabinet bez umowy z NFZ) i nie trzeba mieć żadnych dodatkowych książeczek czy ubezpieczeń.

Pamiętam, że gdy się zapisywałam do przychodni to nie musiałam mieć nic takiego, tylko PESEL.

Gdybyś chciała, to mogę ci podać adres tej przychodni, do której chodzę (jest we Wrocławiu).

Jeśli nadal bedziesz miała wątpliwości, to może p prosty przedzwoń do lekarza, do którego się wybierasz i zapytaj?
Stary 2006-02-06, 10:04   #113
emememsik
po prostu Em :)

a jeśli nie jestem pełnoletnia, a nie chcę iść do prywatnego, tylko np. do takiego, który ma podpisaną umowę z NFZ to jakie papiery muszę mieć? i co mam pokazać zamiast dowodu? legitymację szkolną?
Stary 2006-02-06, 11:17   #114
Sanderek
Wtajemniczenie

GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek

Cytat:
Napisane przez emememsik
a jeśli nie jestem pełnoletnia, a nie chcę iść do prywatnego, tylko np. do takiego, który ma podpisaną umowę z NFZ to jakie papiery muszę mieć? i co mam pokazać zamiast dowodu? legitymację szkolną?
Nawet idać do lekarza z NFZ nie musisz zabierać żadnej doukmentacji. Przy rejestracji musisz pokazać legitymacje ubezpieczeniowa (jesli jesteś nieletnia i nie pracujesz jesteś na ubezpieczeniu rodziców) stąd potrzeba posiadania przy rejestracji tego dokumentu. Tam jest równiez Twoj pesel, prznajmniej powinnien być.
Stary 2006-02-16, 21:37   #115
MyLifeIsMusic
Rozeznanie

heja laski. Ja mam takie pytanko czy któas miala tak jak ja?? albowiem moja miesiaczka jest nieregularna że szooook. Mniejwiecej tak że co miesiac dostaje z tygodniowym wyprzydzeniem, raz o pare dni sie spóźnia i potem jak mam sie przygotować..? cały miech z podpaską chodzic heh śmieszne ale prawdziwe. Wiec tez sie wlasnie zastanawiam nad pójsciem do ginekologa...hmm Paaapaaty

A co do facetów ginekologów. To do takiego przystojniaczka młodego byscie nie poszły ?? hihihi
MyLifeIsMusic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-17, 14:49   #116
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MyLifeIsMusic
Mniejwiecej tak że co miesiac dostaje z tygodniowym wyprzydzeniem, raz o pare dni sie spóźnia
Jak mozesz co miesiac dostawać z cotygodniowym wyprzedzeniem? Może to po prostu twój cykl jest dłuższy o odpowiednią ilosć dni; nie każda kobieta ma cykl 28-dniowy.
Cykl uważany jest za regularny, jeżeli różnica miedzy najdłuższym a najkrótszym w ciągu ostatnich 6 miesięcy nie wynosiła wiecej niż 5 dni - wahania do 5 dni są w normie.

Cytat:
Napisane przez MyLifeIsMusic
A co do facetów ginekologów. To do takiego przystojniaczka młodego byscie nie poszły ?? hihihi
Dla mnie liczy się podejście do pacjentki i kompetencja lekarza; jego płeć, wiek i aparycja nie mają znaczenia.
Stary 2006-02-17, 14:57   #117
bini6
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez primavera
Jak mozesz co miesiac dostawać z cotygodniowym wyprzedzeniem? Może to po prostu twój cykl jest dłuższy o odpowiednią ilosć dni; nie każda kobieta ma cykl 28-dniowy.
Cykl uważany jest za regularny, jeżeli różnica miedzy najdłuższym a najkrótszym w ciągu ostatnich 6 miesięcy nie wynosiła wiecej niż 5 dni - wahania do 5 dni są w normie.

Dla mnie liczy się podejście do pacjentki i kompetencja lekarza; jego płeć, wiek i aparycja nie mają znaczenia.
też tak uwazam ja chodze do mlodego ginekologa i wcale mi to nie przeszkadza wazne ze moge sie go o wszystko zapytac zawsze mi odpowie i doradzi
bini6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-02-17, 15:08   #118
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emememsik

Trzeba pokazać jakiś dowód, że jesteś ubezpieczona - powinnaś mieć swoją książeczkę zdrowia, z którą chodzisz do każdego lekarza i koniecznie PESEL.
Stary 2006-02-24, 07:14   #119
Nicole
Zakorzenienie

A jeśli chciałabym iść całkowicie prywatnie, do lekarza który np. nie ma podpisanej umowy,czy też muszę mieć jakiś dokument stwierdzający tożsamość? Czy można iść do jakiegoś gabinetu bez takiego dokumentu?

Nicole jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-24, 07:33   #120
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nicole
A jeśli chciałabym iść całkowicie prywatnie, do lekarza który np. nie ma podpisanej umowy,czy też muszę mieć jakiś dokument stwierdzający tożsamość? Czy można iść do jakiegoś gabinetu bez takiego dokumentu?
Nie musisz mieć ze sobą żadnego dokumentu; dane możesz przecież podac z pamięci. W gabinatech publicznych powinnaś miwć ze sobą dowód, aby podać numer PESEL.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości