Dolegliwości związane z miesiączką - wątek zbiorczy - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-02-26, 14:10   #91
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26
Dot.: BARDZO bolesne miesięczki... :(

CZEŚĆ
Ja tam miałam znim nie zaczęłam stosowac antykoncepcji i środków przeciwbólowych!(rozumiem ,że antykoncepcje stosujesz!)
Powinnaś iść w takim razie do lekarza żeby Ci cos przepisał i dokładnie zbadał czy wsztystko ok.Ja do momentu aż nie zaczęłam brać tabletek nie mogłam funkcjonowac podczas miesiączki ból ogromny , skurcze, obfite krwawienia,słabo mi się robiło.Teraz juz minęło
pzdr
asia26
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-26, 14:19   #92
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez diamentowa
Nie wiem czy taki temat już był ale szukałam i nie znalazłam. Nie wiem jak wy ale ja znoszę "kobiece dni" bardzo ciężko. Przez pierwsze dwa dni okresu konam z bólu, chodzę po ścianach, płlaczę - nie jestem w stanie normalnie funkcjonować . Czy wy też tak macie? A może znacie jakieś wypróbowane sposoby na zlagodzenie tego comiesięcznego koszmaru?
Droga Diamentowa.....dzis jest moj "pierwszy dzien", ktory zaczal sie dzieki okresowi o 5rano. Godzine pozniej - o 6 wyslalam mojego TZ po tabletki przeciwbolowe do nocnego, bo bol stawal sie nie do wytrzmania. TZ wrocil po 20 min z wiadomoscia ze tabletek niet. do tego czasu zaczelam juz wymiotowac i miec zawroty glowy, wiec TZ zawlokł mnie na pogotowie [dzieki bogu mamy blisko], gdzie dostalam zastrzyk z Pyralginum i czegos tam jeszcze przeciwwymiotnego. O 7 bylam juz w domu i poniewaz zastrzyk dziala nasennie, spalam do 12.30.
Oto i moja niedziela. teraz jest juz na tyle dobrze, ze moge siedziec przed kompem, ale rewelacja to to nie jest.

Co do twojego pytania - nie znam zadnego domowego sposobu na zlagodzenie bolu, bo na mnie zaden nie dziala. Zaczynam dzis nowe opakowanie pigulek, wiec wlasnie z hormonami lacze wielkie nadzieje na poprawe samopoczucia.

Jesli, tak jak piszesz, masz bardzo bolesne miesiaczki, to sugeruje wybrac sie do lekarza, ale nie do takiego co to powie "Jak urodyzsz dziecko to przestanie cie tak bolec tzyko do kogos wyrozumiałego i swiatłego.

pozdrawiam
L_V jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-26, 15:17   #93
diamentowa
Zakorzenienie

Taaak o urodzeniu dziecka słyszałam aczkolwiek na razie nie planuję ;P. Zdarzają mi się wymioty o skutkowaniu ziółek alebo ćwiczeń w ogóle nie ma mowy. Nawet Nospa Forte nie działa. Pigułek niestety nie stosuję ale już kiedyś lekarz mówił że powinnam się na nie przerzucić bo to skuteczny sposób. Chyba wybiorę się do lekarza bo z każdym miesiącem mam wrażenie że jest coraz gorzej .
diamentowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-26, 15:54   #94
Agucia
Raczkowanie

GG do Agucia

W moim przypadku ból zniknął po stosowaniu tabletek antykoncepcyjnych. Niestety po porodzie, boli nadal, więc w moim przypadku tylko tabletki.
Agucia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-26, 17:28   #95
Levander
Raczkowanie

Dot.: Dolegliwości związane z miesiączką - wątek zbiorczy

Mnie bardzo bolało, próbowałam wielu metod i nic ! Dopiero angielski lekarz kazał mi łykać tabletki z olejkiem z wiesiołka , bardzo sceptycznie do tego podchodziłam "bo co mi tam da jakiś wiesiołek, skoro silne tabletki nie pomagały", ale pomyślałam sobie raz kozie śmierć. I ku mojemu zaskoczeniu teraz prawie nic mnie nie boli ! Łykam regularnie, oprocz tego cera mi sie poprawiła. Polecam, mi pomogło
Levander jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-26, 17:31   #96
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Levander
Mnie bardzo bolało, próbowałam wielu metod i nic ! Dopiero angielski lekarz kazał mi łykać tabletki z olejkiem z wiesiołka , bardzo sceptycznie do tego podchodziłam "bo co mi tam da jakiś wiesiołek, skoro silne tabletki nie pomagały", ale pomyślałam sobie raz kozie śmierć. I ku mojemu zaskoczeniu teraz prawie nic mnie nie boli ! Łykam regularnie, oprocz tego cera mi sie poprawiła. Polecam, mi pomogło
Naprawdę te kapsułki z wiesiołkiem pomagają??? A propos cery - czy nie zauważyłas wzmożonego przetłuszczania sie skóry? [sorry za offtopic]
L_V jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-12, 11:31   #97
aku$ia
Raczkowanie

a ja mam dlugotrwale i bardzo obfite miesiaczki czy zelazo pomorze?jak ktos juz pisal?
aku$ia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-03-14, 19:35   #98
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

Cytat:
Napisane przez aku$ia
a ja mam dlugotrwale i bardzo obfite miesiaczki czy zelazo pomorze?jak ktos juz pisal?
Żelazo pomoze Ci na możliwą anemię...A na takie obfite miesiączki wypróbuj "Hemorigen". To ziołowy lek zmniejszający krwawienia. Ja go łykałam co prawda po założeniu spirali, bo wystąpiło dodatkowe krwawienie, ale gdzieś na forum wyczytałam, że można go stosować właśnie przy obfitych miesiączkach. Pozdrawiam
P.S. Znalazłam w necie, poczytaj http://www.lmm.pl/porady/cykle/menstruacja.html
bergamia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-14, 20:13   #99
Agucia
Raczkowanie

GG do Agucia

Więc musze podzielić się z Wami moimi doświadczeniami.
Brałam tabletki przez około 4 lata, poto, by nie bolało w czasie miesiączki. Zaszłam w ciąże. Około roku po porodzie zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne. po pieciu miesiacach zrobiłam sobie przerwę w braniu, by zobaczyć czy faktycznie jest tak jak mówią lekarze a mianowicie, że jak już urodzi się to miesiączki nie będą bolesne.
Po odstawieniu bolało!! Tak samo jak wcześniej, więc stwierdziłam, że po porodzie ten ból wcale nie ustepuję, więc znów wróciłam do tabletek. Brałam przez około 3 lata, i znów przerwa, i wiecie co zdumiewające!!!!!!!!
Już drugi miesiąc jestem bez tabletek, i NIE BOLI, więc pewnie coś w tym jest, że po pordzie ból menstruacyjny mija, tylko kwestia czasu, jak długo po porodzie. W moim przypadku, nie był to od razu, tylko kilka lat
DZIEWCZYNY POWODZENIA< mam nadzieją, że kidyś tak, jak ja, pozbędziecie sie tego cholernego bólu na zawsze.
Trzymajcie się!!!!
Stary 2006-03-16, 21:24   #100
aku$ia
Raczkowanie

Bergamia dziekuje Ci bardzooooo
aku$ia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-16, 21:42   #101
ASIUNIA20
Przyczajenie

GG do ASIUNIA20

hej wiem co to za ból ja 1.5 roku temu tez miałam strasznie bolesne miesiączki poprostu koszmar pierwszego dnia to wstać nie mogłam a do tego jeszce wymioty i biegunka wszystko sie skończyło kiedy lekarz przepisał mi tabletki antykoncepcyjne "cilest" wszystko sie skończyło jak ręką odjął sa swietne miiesiączka trwa 4-5 dni a o bólu nie ma mowy. moze masz po prostu niedpowiednie tabletki? może lekarz który je przepisał nie był zbyt kompetenyny pozdrowionka
ASIUNIA20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-04-23, 22:04   #102
marzenka_19
Raczkowanie

GG do marzenka_19
Arrow Sposob na bolesny okres

Czesc dziewczynki,mam pytanko jakie macie sposoby na bolace miesiaczki?U mnie jest ciezko z tym bo pierwsze dni nie moge sie ruszac z bolu, a caly okres trwa 7 dni ;/ od czego to zalezy nie wiem.
marzenka_19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-24, 07:26   #103
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Sposob na bolesny okres

a leki ogolnie dostepne nie pmagaja? jesli nie to trzeba pojsc do gina ,przepisze cos na recepte i z pewnoscia ci ulzy,po sie tak męczyc?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-24, 07:38   #104
marcelina73
Wtajemniczenie

Proponuję wizytę u dobrego gina i koniecznie badanie usg.
Ja przez wiele lat miałam bardzo, bardzo, bardzo bolesne miesiączki - non stop musiałm być na lekach p/bólowych. Po zwykłych badaniach kolejni lekarze przez wiele lat twierdzili że wszystko jest w porządku i tak już musi być, i że przejdzie mi po dziecku. Wreszcie sama poszłam na usg i okazało się, że przyczyną bóli była ogromna bo o średnicy 10 cm cysta na jajniku - po jej usunięciu wreszcie zrozumiałam, że przy okresie można nie cierpieć.
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-24, 09:42   #105
freya82
Raczkowanie

ja zauwazylam, jezeli spedzam czas aktywnie przed okresem np rowerek, spacery to pozniej mniej mnie boli i pomagaja zwykle tabletki p/bulowe, lubie tez w czasie okresu polezec sobie z termoforkiem na brzuszku ;P
freya82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-24, 09:57   #106
agajot
Zakorzenienie

Ja też przez wiele lat cierpiałam tak jak Ty. Zaczęłam miesiączkować mając 11 lat. Odwiedzałam najlepszych specjalistów. Nie stwierdzali oni żadnych medycznych powodów takiego stanu rzeczy. Jednak większość z lekarzy zapewniała mnie, że objawy ustąpią po założeniu rodziny. Początkowo myslałam, że chodzi im o rozpoczęcie współżycia, ale z czasem okazało się, że chodziło o urodzenie dziecka. Nie będę pisać, że początkowo brałam leki, które w niewielkim stopniu uśmierzały mój ból, potem były zastrzyki itd. Kiedy urodziłam dziecko wszystko ustąpiło a moje bóle menstruacyjne odeszły w zapomnienie. Nie jest to jednak recepta na pozbycie się problemu.
agajot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-24, 15:14   #107
olciak88
Raczkowanie

GG do olciak88

ja miesiaczkuje od 12 roku zycia. Na poczatku miesiaczka byla regularna i wszystko bylo dobrze bez bolu. Gdy zaczelam wspolzycie zaczelam miec bolesne miesiaczki, pozniej jeszcze doszedl bol piersi chociaz wczesniej mnie nie bolaly, i byl tez okres ze zawsze jak dostawalam miesiaczke to pierwszego dnia mialam rozwolnienie.... :/ od niedawna zaczelam brac tabletki antykoncepcyjne i juz nie mam zadnych bolow.
olciak88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-24, 15:57   #108
Kalama
Przyczajenie

ja proponuje masaż podbrzusza, ciepło i sen, mi po śnie zawsze przechodzi, nieważne ile tabletek wezme (które oczywiście nie pomagają) i ile godzin bedzie mocno bolec, jak zasypiam to przechodzi samoczynnie, myśle że to za sprawą tabletek i rozluźnienia
Kalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-24, 19:48   #109
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26

Taka niestety Twoja uroda jak moja zresztą.Wiesz ja się ratuje tabletkami preciwbólowymi ponadto anty tabletki mi tez troszke pomagają no tez cierpie niestety.A jak nie to może wybierz się do lekarza może Ci coś skuteczniejszego zapisze

asia26
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-04-24, 19:51   #110
moee
Zakorzenienie

ja zawsze plackiem leze ,nogi w gorze i poducha rozgrzewajaca na podbrzusze
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."
moee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-24, 20:44   #111
marzenka_19
Raczkowanie

GG do marzenka_19

Teraz bedac u Mojego Misia zauwazylam ze pieszczoszki i czule masowanie misiowate pomaga dziekuje dzewczyny za rady ahhh my to sie mamy z okresem
marzenka_19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-29, 21:21   #112
atusia
Raczkowanie

GG do atusia

witam najlepeij isc do ginekologa on przepisze tabletki dzieki ktorym ci to przejdzie wiem o tym bo sama tak mialam a teraz mam 0 bolu najlepiej ginekolog
atusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-29, 21:43   #113
kootek_mamrotek
Zakorzenienie

GG do kootek_mamrotek

chyba tez musze sie wybrac .. pierwszy dzien jest zawsze koszmarny... taki ból ze nie jestem w stanie sie ruszyc.. tabletki nie pomagają( vagatalgin, ziolowe Bonifraty) , zdarza mi sie wymiotowac z bolu.. mam skurcze...

moj sposob.. do tej pory przeczekac.. oczywiscie tabletki, ale trzeba przeczekac pierwszy dzien (jezeli wymiotuje) to przytulona do kibelka i to nie na kolanach tylko musze sobie spocznac na podlodze bo omdlec tez juz mi sie zdarzalo, (jak boli troche mniej) to cieplutki koc i wyrozumialych sąsiadów bo tak głośno rycze jakby mnie conajmniej ktos porzadnie zlał

mam pytanko.. zauwazylam ze co druga miesiaczke mam takie ostrzejsze przejscia.. - wymioty, drgawki.. co to moze byc? taka wyliczanka bez znaczenia czy moze ma to swoje podloze gdzies indziej (chory jajnik?) skoro co druga to taka straszna?
Stary 2006-04-29, 21:46   #114
mala_czarna
Zadomowienie

UU mam ten sam problem! Pierwszego dnia jestem wylaczona z zycia. Osttanio wzielam 2 ibupromy i 2 nospy i dopiero pomoglo. Zastanawiam sie czy nie pojsc z tym problemem do ginekologa. Bo to powazna uciazliwosc.

Nie dosc ze boli mnie brzuch to jeszcze dolna czesc kregoslupa. Ja leze caly dzien. Podkurczam nogi, bo to mi pomaga i masuje brzuch. Innych sposobow brak.
Stary 2006-04-30, 18:36   #115
n_itka
Raczkowanie

mam ten sam problem, zwyczajnie jakos sobie radze, tabletki przeciwbolowe, masazyk, ciepla kapiel, ale... no wlasnie, wyliczylam, ze pierwszy dzien okresu (czyli wtedy keidy bardzo boli) wypadnie mi w dzien matury!!! powiedzcie co zrobic?? tabletka w moim przypadku dziala po okolo 3h jesli wezme ze 2 i to z tych silnych :/ strasznie sie boje ze bede wyc z bolu a zalezy mi na dobrym wyniku czy jest jakis sposb zeby albo 1. opozniec miesiaczke (jestem juz w drugiej polowie cyklu), albo 2. czy sa jakies tabletki dostepne bez recepty, albo inne specyfiki, ktore mozna zazywac np na 5 dni przed okresem i lagodza one te objawy? albo jakiekolwiek srodki??
jajniki wszystko jest w porzadku mialam nie tak dawno usg brzucha, ale niestety nie da rady w najblizszych 2 tyg pojsc do lekarza bo totalny brak czasu...
n_itka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-30, 20:46   #116
tutusia
Rozeznanie

Z tego co słyszałam to witamina C troche pomoga, spróbuj też poprosić o jakieś zioła w aptece. Gdybyś jednak miała czas na lekarza to może Ci przepisze Ketonal forte. To są bardzo silne (ale i pomagające) tabletki przeciwbólowe dostepne na receptę. A przesunąć da się tylko tabletkami anty. Idź do apteki i popytaj farmaceutkę.
tutusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-30, 21:33   #117
blue _eyes
Zadomowienie

Kiedys nic mnie nie bolalo przy okresie (ohh jak bylo dobrze wtedy). Teraz natomiast cierpie z czasem coraz gorzej. Kiedys pomagal mi apap i bol znikal na caly dzien. Teraz juz on na mnie nie dziala. Przezucialam sie na ibuprom...

Bolesci moga byc spowodowane zapaleniem albo nadzerka???

blue _eyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-01, 21:38   #118
bandziorka007
Rozeznanie

ja mam rowniez podobnie.jednego miesiaca czuje sie dobrze , praktycznie funkcjonuje normalnie a w nastepnym miesiacu ale tylko pierwszego dnia zwijam sie z bolu.wlasnie za pare dnio spodziewam sie okresu i juz sie zastanawiam jak bedzie tym razem.brrr mam tylko taki problem ze kiedys okres mialam gora 5 dni a teraz wydluzyl sie do 7 nawet. porazka bo piec dni to dla mnie duzo a co dopiero 7
bandziorka007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-01, 21:58   #119
Ektoria
Raczkowanie

GG do Ektoria
Post Dot.: Sposob na bolesny okres

Moee - z tą poduszką to chyba nie tak. Nie boisz się,że dostaniesz krwotoku.

Regularne cwiczenia pomagają, bo rozluźniają a przynajmniej nie naprężają tak mocno mięśnii. Nabywamy wtedy umiejętności rozluźniania. Zapytajcie nauczycieli w-f i trenerów fitness. Zażywac ale nie nadużywac.

Osobiście polecam środki farmakologiczne ogólnie dostępne, ale nie przeciwbólowe. Ostatnio dostałam takie przy zakupie pełnego opakowania Silica (na włosy). Jest to tego samego producenta. Nie pamiętam nazwy ale okres miałam 3 dni a nie 6.
No-spa też może byc jeśli pomaga (mnie nie).
Stary 2006-05-02, 13:24   #120
atusia
Raczkowanie

GG do atusia

najlepiej co drugi dzien zmieniac tabletki bo organizm sie na nie po jakims czasie uodparnia wiem to po sobie a ja od 3lat mam tak bolesne miesiaczki ze szok ale poszlam do ginekologa i mam spokoj jednak ginekolog wie co i jak
atusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości