Mamy marzec 2016 epizod 2 - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-06-21, 20:43   #91
moooniaaaa
Zakorzenienie

Dot.: Mamy marzec 2016 epizod 2

Cytat:
Napisane przez Darkanddark Pokaż wiadomość
Dziewczyny - mam pytanie. Jak reagować kiedy dziecko chce juz siadać. Lapane za rączki napina się i "domaga" siadu. Siadać? Chyba jest za wcześnie...
Jak ja raz podniose to potem mi krzyczy ze chce jeszcze.
To podobno nie jest chec siadania. Ktos chyba na watku o tym pisal i nie wolno podnosic, sadzac, lapac za raczki.

Co do bujaczka to szczerze ja bym na tym etapie odpuscila albo szukala czegos po taniosci. Nasza najczesciej po 5min w dupe parzy. Teraz tylko turlanie sie po powierzchniach plaskich ją zajmuje na dluzej
My mamy bujako hustawke hybrydowa za 5 stów, ktora dostalismy w prezencie i dla mnie to zmarnowana kasa. Taki sam efekt mamy z bujaczka z fp za 150zl.,ktory jest u moich rodzicow (młoda nie lubi bujania). Tyle, ze sam nie buja i dizajn brzydszy.

Idę stanik zmienić i ruszyc dupsko do biegania. Wybitnie mi sie dzisiaj nie chce. Zezerlismy do meczu z tż 2kg.czeresni. Moze nie puszcze hafta gdzies po drodze
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-21, 20:45   #92
Kiinga26
Zadomowienie

Dziewczyny jakie znacie powody badania HCG poza ciążą?
Zastanawiam się jakie tajemnicze powiklanie popołogowe powodujące krwawienia wychodzi z badania HCG.

Często rozmawiałyśmy tu o antykoncepcji i za każdym razem obstawialam, że jak już będę po porodzie i połogu, to założę spiralę. Niestety dzisiaj dowiedziałam się na wizycie, że spirala nie wchodzi u mnie w grę. Ze względu na tylozgiecie macicy.
Tabletek anty nie mogę, spirali nie mogę, jajników w naszym kraju nie podwiazują, a czwarta ciąża w moim przypadku byłaby dużym zagrożeniem... Widzicie tu logikę? Oczywiście wiem, że są jeszcze inne metody, które zresztą stosujemy,ale nie ukrywam, że dla mnie prezerwatywa to taka trochę loteria... Bo co jeśli pęknie? A przecież nie o to chodzi, żeby się martwić tylko zapobiegać niechxianym klopotom... Musiałam trzasnąć małe użalanko

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Kiinga26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-21, 20:46   #93
eeyesblue
Zadomowienie

Cytat:
Eeyesblue - chyba by mi ręce odpadły :-D chce iść do ludzi, przejść się do biedronki, kupić sobie kalafior albo truskawki w warzywniaku a to ponad kilometr drogi :-(
aa chyba że tak myślałam, że chodzilo Ci bardziej o przewietrzenie młodej
Stary 2016-06-21, 20:52   #94
mira81
Zadomowienie

Cytat:
Eeyesblue - chyba by mi ręce odpadły :-D chce iść do ludzi, przejść się do biedronki, kupić sobie kalafior albo truskawki w warzywniaku a to ponad kilometr drogi :-(

---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ----------

Marta - u nas to samo. I się nie uspokaja, ona tak krzyczy ze koniec.
Moja takie cyrki tez robila. Ale pozniej ja zaczelam brac jak juz byla na wpol uspiona takze spacer przesypiala. A teraz wkladam jej do wozka zabawki i jak wychodzimy to sie bawi, pokrzykuje i piszczy a potem ja na troche wyciagam i z powrotem do wozka. Przewaznie jak pooglada swiata troche to sie meczy i lulu az do domu.

A probowalas ja brac w foteliku samochodowym? Wiem ze to nie jest dobre rozwiazanie ale przynajmniej moglabys skoczyc gdzies do sklepu. Nie jestem zwolenniczka wozenia dzieci w fotelikach ale czasem nie ma wyjscia i ja tez musialam nie raz ja tak brac bo inaczej bym nie wyszla.

Envoyé de mon SM-G920F en utilisant Tapatalk
mira81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-21, 21:00   #95
moonunit
Wtajemniczenie

Dark ja też polecam bujaczek z Fisher price Pozyczylam od siostry taki z malym akwarium Fajne ma melodyjki i mały gada do konika morskiego ;-) Tylko ze mój gigant niedługo z niego wyrośnie

A może pomysl o krzesełku do karmienia? Ja mam takie po M które się nadaje dla młodszych dzieci bo można je rozłożyć do pozycji pollezacej M tam siedziala jak miała jakieś 5-6 miesięcy

---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:59 ----------

Dobranoc Padam na nos dzisiaj Ta poranna akcja z dymem mnie wykonczyla
Do jutra
Stary 2016-06-21, 21:02   #96
Lewek
Zakorzenienie

Dark a gdzie masz wózek? Bo jeśli w domu to można spróbować pocwiczyc jeżdżenie w domu z różnymi zabawkami itp. A z fotelikiem tez dobry pomysł jeśli inaczej się nie da.
Lewek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-21, 21:07   #97
mira81
Zadomowienie

I ja ide spac. Moje zlotko juz na mnie czeka. Tzn to male bo to duze na wyjezdzie. A matka sama spac nie lubi wiec sie tulamy dzisiaj z malutka.
Jeszcze tylko pampersa jej zmienie. Oby sie nie obudzila.
Dobranoc.

Ps Darka ja mam zwykly lezaczek kupiony z drugiej reki. I sie sprawdzil. Dokupilam tylko przywieszki do luku grajace i jest pelnia szczescia.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-06-21, 21:09   #98
Darkanddark
Zakorzenienie

No wlasbie ja juz wypróbowałam nosik.. U mnie to skomplikowana operacja bo mieszkamy na 3 piętrze a wózek jest w garażu. Czyli pakuje mała w nosik, schodze na dół, idę jakieś 200m, mam garaż. Otwieram, wyciągam wózek, przekładam mała do wózka, chowam nosik i zamykam garaż. I nawet jak wezmę ja na śpiocha to w trakcie przekładania się budzi. A w nosiku w aucie ostatnio robi cycki bo wierci się i wygina jakby chciała z tego nosika wyskoczyć. Ona się już nauczyła ze jak ja wyciągamy z nosika to ona prostuje plecy i spina kark a nóżkami się odpycha jakby chciała podskoczyc. I to samo robi nawet jak gdzieś jedziemy i jest zapięta pasami. Najgorsze jest to, że ona potrafi być spokojna w wózku 2h a potrafi się rozpłakałac po 20 min.. Albo rozpacze się od razu po wsadzeniu. Normalnie loteria, nigdzie spokojnie wyjść nie mogę, kisimy się w domu od zeszłego poniedziałku nie licząc weekendu w lesie na którym dała popis głosu i pójścia na ogródek gdzie też płakała :-P Ja zaczynam serio myśleć ze ona nie cierpi być na dworze. W domu robi drzemki, guga, śpi, leży spokojnie na kanapie, w łóżeczku. A tylko zobaczy ze jest na zewnątrz to panika :p
To Ci lobuz!
Darkanddark jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-21, 21:12   #99
_emma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania578 Pokaż wiadomość
Emma to nasze dzieciaczki prawie te same wymiary miały
Może jeszcze mieszkamy blisko siebie
Stary 2016-06-21, 21:23   #100
ania578
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _emma Pokaż wiadomość
Może jeszcze mieszkamy blisko siebie
Hehe ale by było
Ja z moim Tomusiem wychodze na spacer tylko jak widzę że przysypia, bo jeśli wsadze go do wózka jak nie śpi to często ciężko mu zasnąć na spacerze i zaraz mu się nudzi i zaczyna marudzic
ania578 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-21, 21:24   #101
mira81
Zadomowienie

Boziu jak to male cialko cudnie grzeje. Dobranoc.

Stary 2016-06-21, 21:42   #102
kallina_2014
Wtajemniczenie

Dark piękny wątek!

Misia super, że wszystko ok z serduszkiem Igora. My idziemy do kardiologa w sierpniu. Też mam nadzieję, że będzie wszystko ok.

Monia, Ktoregos_dnia mi też ten Lech Mojito nie smakuje. To chyba najgorsze piwo jakie piłam.

Ja też uciekam już spać, nie ma męża, śpimy z synkiem razem i całą noc się przytulamy

---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ----------

Witaj Aniu !
Stary 2016-06-22, 01:15   #103
Abii84
Rozeznanie

karmienie nr 1... trochę wcześnie :P
Abii84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-22, 01:22   #104
moonunit
Wtajemniczenie

My też już po karmieniu nr 1

Mira M spi dzisiaj ze mną przed chwila zarzucila na mnie noge ;-) ja się z nią nigdy nie wysypiam
Stary 2016-06-22, 02:48   #105
ania578
Raczkowanie

My karmienie nr 2. Oby teraz pospal do rana
ania578 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-06-22, 03:05   #106
marta1986222
Zakorzenienie

U nas karmienie nr 1 i kupa w gratisie

Najgorsze że się wybudziła przy przebieraniu.
Mam nadzieję ze zaśnie

Zuzia
04.09.2012
g.3.20
3020g,52cm

Hania
09.03.2016
g.20.45
3000g 53 cm

marta1986222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-22, 04:01   #107
moonunit
Wtajemniczenie

Nie mogłam zasnąć przez godzinę Potem M stwierdziła ze chce siusiu i wrócić do siebie spać Zasnelam po 3 o 4 znowu pobudka do M a o 5 karmienie nr 2 Głowa mi zaraz pęknie :-(
Stary 2016-06-22, 05:05   #108
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
Szmery zniknely Igor ma zdrowe serduszko
Super!😃

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Przyjechala Tosi chrzestna, jest w ciazy, spedzilysmy 5 godzin w dwóch sklepach z wózkami ... Juz nie wspomne, ze dla mnie wózek to dosc zbedna rzecz (przynajmniej gondola), wiec nie czaje idei kupowania za 2 tysie i nie potrafiłam sie wczuc w wybór. I jeszcze Ci sprzedawcy co wszystko powiedza byle wcisnac. Pod koniec Tosce wlaczyla sie maruda, chciala spac, a nie mogla zasnac, mialysmy jeszcze zajechac na kawke i nici z tego i tylko wrocilysmy do domu padniete. 1.5 godziny usypialismy z tż mała, taka była zmeczona, ze nie mogła usnac, tylko oczka pocierała, biedulka moja.
Dla drugiego dziecka będziesz mieć wózek w stanie idealnym 😉
U nas tak jest starszy synek był totalnym antywózkowcem, młodszy miłośnik wózka😃

Cytat:
Napisane przez milenujdka Pokaż wiadomość
[/COLOR]Aha, czy wszystkie dzieci płaczą już ze łzami?
Dawid mało płacze ale na szczepieniu poleciały łzy.

Cytat:
Dziewczyny - mam pytanie. Jak reagować kiedy dziecko chce juz siadać. Lapane za rączki napina się i "domaga" siadu. Siadać? Chyba jest za wcześnie...
Jak ja raz podniose to potem mi krzyczy ze chce jeszcze.
Nie wolno tak podciągać.

A dziecko siada z brzucha.

Czy wasze dzieci pełzają? Boje się że to za wcześnie. Dawid na brzuchu podkula nogi, prostuje i sunie do przodu.
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-22, 05:36   #109
moonunit
Wtajemniczenie

No i od 6 nie śpimy wszyscy co za noc Ehh Mam nadzieje ze odpoczne w ciągu dnia bo inaczej padne do wieczora a jeszcze dzisiaj jest dzień z orbitrekiem Ehh słabo to widzę
Stary 2016-06-22, 07:00   #110
_polly_
Zakorzenienie

ale sie wkurzyłam z rana. Dzwoniliśmy do dietetyczki żeby zmodyfikowała mi na beznabiałową. Dzisiaj dostałam i zmienione są może dwa posiłki.

Mam dobrą figurę. Koło to też figura.
_polly_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-22, 07:39   #111
eeyesblue
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Czy wasze dzieci pełzają? Boje się że to za wcześnie. Dawid na brzuchu podkula nogi, prostuje i sunie do przodu.
tak, próbuję już pelzac zwłaszcza jak leży wkurzona na brzuchu

Cytat:
Napisane przez moonunit Pokaż wiadomość
No i od 6 nie śpimy wszyscy co za noc Ehh Mam nadzieje ze odpoczne w ciągu dnia bo inaczej padne do wieczora a jeszcze dzisiaj jest dzień z orbitrekiem Ehh słabo to widzę
biedna Ty moja córcia też już drugi dzień o 6 na nogach, jestem nie przyzwyczajona do tego, zawsze jeszcze dosypiala do 8 przynajmniej, będę się musiała przestawić jak tak dalej będzie. obyś znalazła czas na regeneracje, najlepiej zorganizuj wspólna drzemke po południu, czasem wystarczy ta godzinka nawet żeby poczuć się lepiej i odespać zarwana nockę

dzień dobry my juz na nogach, przed 10 mamy szczepienie, buu nie boję się samego szczepienia a tego co będzie po, oby nie było jak ostatnio.. teraz taka wesolutka, dyskutuje na prawo i lewo
a ja muszę poszukać jakiś inspiracji na dietetyczne obiadki
Stary 2016-06-22, 07:54   #112
Cady_89
Raczkowanie

Cytat:
Laski jaki bujaczek polecacie? Chce kupić coś dla Małej bo w łóżeczku turystycznym jej się nudzi a tak mogłaby mnie oglądać np w kuchni, albo jak zacznę ja karmić stałymi pokarmami żebym mogła ja gdzieś "posadzić"
I jeśli miałby opcje leżenia to byłoby super. Coś prócz Tiny love?
My mamy BabyBjorn od mojej siostry i jest fajny tylko tam nie ma że samo buja/wibruje bo założenie jest takie że dziecko poruszając się samodzielnie wprawia go w bujanie - więc póki co trzeba bujać Małego nogą

Cytat:
Napisane przez ania578 Pokaż wiadomość
Hehe ale by było
Ja z moim Tomusiem wychodze na spacer tylko jak widzę że przysypia, bo jeśli wsadze go do wózka jak nie śpi to często ciężko mu zasnąć na spacerze i zaraz mu się nudzi i zaczyna marudzic
Też bym tak robiła tylko u nas jak u Dark 3 piętro i podczas akcji znoszenia wózka nie ma szans żeby się nie obudził

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
U nas od samego początku chciał pełzać my go na brzuch żeby ćwiczył główkę a on tylko by pełzał i pełzał teraz już trochę bardziej skupia się na innych czynnościach ale początki były ciekawe - zwlaszcza jak czytając że śpią na Was/TŻ na brzuchu to testowaliśmy z mężem tylko u mnie się wściekał bo chciał jeść a u niego właśnie próbował się wspinać, bosko to wyglądało

A nas Mały totalnie zaskoczył - spał prawie 8 godzin!! szok, szok, szok! chyba wczorajszy dzień tak go wymęczył i jak mi padł w końcu w chuście o 21.30 tak elegancko pospał do prawie 5.30
Stary 2016-06-22, 08:27   #113
moonunit
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _polly_ Pokaż wiadomość
ale sie wkurzyłam z rana. Dzwoniliśmy do dietetyczki żeby zmodyfikowała mi na beznabiałową. Dzisiaj dostałam i zmienione są może dwa posiłki.
To poszalala ;-)

Eeyesblue M zasnela ale od rana wymiotuje Nie mam pojęcia od czego Co prawda mnie wczoraj przeczyscilo raz a konkretnie ale myślałam ze cos zjadlam a teraz to już nie wiem o co chodzi Biedna znowu się męczy a jutro tz wyjeżdża Osiwieje niedługo całkowicie :-(

Kciuki za szczepienie
Stary 2016-06-22, 08:34   #114
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kiinga26 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jakie znacie powody badania HCG poza ciążą?
Zastanawiam się jakie tajemnicze powiklanie popołogowe powodujące krwawienia wychodzi z badania HCG.

Często rozmawiałyśmy tu o antykoncepcji i za każdym razem obstawialam, że jak już będę po porodzie i połogu, to założę spiralę. Niestety dzisiaj dowiedziałam się na wizycie, że spirala nie wchodzi u mnie w grę. Ze względu na tylozgiecie macicy.
Tabletek anty nie mogę, spirali nie mogę, jajników w naszym kraju nie podwiazują, a czwarta ciąża w moim przypadku byłaby dużym zagrożeniem... Widzicie tu logikę? Oczywiście wiem, że są jeszcze inne metody, które zresztą stosujemy,ale nie ukrywam, że dla mnie prezerwatywa to taka trochę loteria... Bo co jeśli pęknie? A przecież nie o to chodzi, żeby się martwić tylko zapobiegać niechxianym klopotom... Musiałam trzasnąć małe użalanko

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Jesli Ci bardzo zalezy to rozwazylabym podwiazanie za granicą

Cytat:
No wlasbie ja juz wypróbowałam nosik.. U mnie to skomplikowana operacja bo mieszkamy na 3 piętrze a wózek jest w garażu. Czyli pakuje mała w nosik, schodze na dół, idę jakieś 200m, mam garaż. Otwieram, wyciągam wózek, przekładam mała do wózka, chowam nosik i zamykam garaż. I nawet jak wezmę ja na śpiocha to w trakcie przekładania się budzi. A w nosiku w aucie ostatnio robi cycki bo wierci się i wygina jakby chciała z tego nosika wyskoczyć. Ona się już nauczyła ze jak ja wyciągamy z nosika to ona prostuje plecy i spina kark a nóżkami się odpycha jakby chciała podskoczyc. I to samo robi nawet jak gdzieś jedziemy i jest zapięta pasami. Najgorsze jest to, że ona potrafi być spokojna w wózku 2h a potrafi się rozpłakałac po 20 min.. Albo rozpacze się od razu po wsadzeniu. Normalnie loteria, nigdzie spokojnie wyjść nie mogę, kisimy się w domu od zeszłego poniedziałku nie licząc weekendu w lesie na którym dała popis głosu i pójścia na ogródek gdzie też płakała :-P Ja zaczynam serio myśleć ze ona nie cierpi być na dworze. W domu robi drzemki, guga, śpi, leży spokojnie na kanapie, w łóżeczku. A tylko zobaczy ze jest na zewnątrz to panika :p
To Ci lobuz!
A moze ona ma za duzo wrazen na podworku? Kolezanka mi opowiadala, ze jej dziecko balo sie drzew, musieli spacerowac po "czystych" terenach

Monicca
biorac pod uwage, ze wozek kupilismy uzywany, ale jak nówka i na gwarancji, za pol darmo, teraz tez nieuzywany to sprzedajac moglibysmy zrobic niezly deal bo w necie chodzi po 2x tyle co kupilismy. Ale tż chce zatrzymac dla drugiego dziecka
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-22, 08:51   #115
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Ja mam huśtawkę i uważam, że to był bardzo dobry zakup kupiłyśmy na olx używana za 130zl, więc bez szaleństw, a daje chwilę na kawę/obiad/meczyk

Ale nockę miałam, pobudka północ, trzecia z lulaniem do piątej, szósta i ósma. Ledwo oczy otworzyłam
Stary 2016-06-22, 08:55   #116
trzydziescidwa
Zakorzenienie

dzień dobry wątku
u nas dzisiaj klawo, Jurek wstał o 4, 7 i finalnie 9.30
dzisiaj tak baaaardzo kocham moje dziecko
Stary 2016-06-22, 09:13   #117
kallina_2014
Wtajemniczenie

U nas z kolei w nocy były chyba ze 4 pobudki. Chyba przez te ząbki Mały je często i mało, ale nie narzekam, bo pediatra mi wczoraj powiedziała, że niektóre dzieci podczas zabkowania wcale nie chcą jeść!

Całą noc to chyba przespie jak do szkoły pójdzie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-06-22, 09:24   #118
Darkanddark
Zakorzenienie

Juz nas juz norma - pobudka o 5-5;30 i 8-9.

Teraz kicia leży w łóżku w sypialni i ogląda coś tam a ja siedzę i pije kawę w spokoju <3
Darkanddark jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-22, 09:30   #119
_polly_
Zakorzenienie

A ja zrobiłam zakupy życia w lumpie! nowy wonderbra strapless i shock absorber max support, tez nowy! Kosztowały mnie moze max 15 zł tyle wygrać!

Mam dobrą figurę. Koło to też figura.
_polly_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-22, 09:32   #120
marta1986222
Zakorzenienie

Moonunit Współczuje mam nadzieję ze M sxybko przejdzie

U nas znowu wariacje z cycem,przystawić ja to mssakra tak sie rzuca

Zuzia
04.09.2012
g.3.20
3020g,52cm

Hania
09.03.2016
g.20.45
3000g 53 cm

marta1986222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości