Bromergon - wątek zbiorczy! - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-17, 08:36   #91
makunia3
Raczkowanie

Dot.: Bromergon - wątek zbiorczy!

Witam. też jestem po pierwszej tabletce bromergonu (na noc) i mam fatalne samopoczucie. Spałam 11 godzin, a jestem nieprzytomna, kręci mi się w głowie, przed oczami latają mro9czki, gdy tylko wstanę. Ledwo zrobiłam sobie herbatę, bo mam drżenie mięśni. Powinnam wziąć teraz drugą tabletkę, ale się boję, bo jestem sama w domu... Do tego naturalnie mam zbyt niskie ciśnienie, a ten lek jeszcze je obniża Ale tak bardzo pragnę dziecka, że muszę przez to przejść
Stary 2009-07-17, 09:47   #92
beoneself
Zakorzenienie

Brrrr Bromergon... Brałam go jakiś rok temu przez 6 miesięcy, w dawce 2 tabletki dziennie (jedna rano, jedna wieczorem). Bardzo niemiło wspominam ten okres - mdłości, zawroty głowy, bóle. Skarżyłam się kilka razy u ginekologa ale kazano mi je brać do końca i koniec.

Jeśli moge Was jakoś pocieszyć - to są bardzo skuteczne, wszystko mi się pięknie uregulowało i problem nie wraca
beoneself jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-17, 19:10   #93
indywidualistka
Rozeznanie

gin też przepisał mi dziś bromergon (2x dziennie). Wynik prolaktyny to 389 ulU/ml a po MCT 3512. Mam nieregularne miesiączki i długie przerwy między nimi. Troszkę obawiam się tych skutków ubocznych :/

indywidualistka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-17, 23:29   #94
narcissius
Przyczajenie

Mam wrażenie, że oni już tak odruchowo ten Bromergon przepisują. Biorę go od miesiąca. Najpierw były mdłości, potem zawroty głowy i migreny. Dalej pojawiły się zaparcia, a teraz nawet nawet. Choć zawroty głowy nie mijają to da się wytrzymać.

Inny sprawa, że ten lek jest strasznie tani… ciekawe dlaczego.
narcissius jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-18, 10:32   #95
indywidualistka
Rozeznanie

a czy bromergon wpływa w jakiś sposób na stan cery?

Stary 2009-07-20, 08:05   #96
makunia3
Raczkowanie

Czwarty dzień z bromergonem i samopoczucie nawet znośne. Po porannej dawce (ok. 8.00) łapie mnie senność tak ok. 11.00. Poza tym chwilowe zawroty głowy i lekkie wzdęcia, z dnia na dzień coraz słabsze. Od strony psychicznej - totalny "tumiwisizm", co u mnie jest zaskakującą nowością, gdyż jestem bardzo emocjonalną osobą Ale to dobrze, w końcu mam się nie stresować
Stary 2009-07-20, 09:14   #97
bini6
Wtajemniczenie

Witam ja biore Bromergon trzeci dzień i mam straszliwe mdłosci mam nadzieje ze niedlugo miną i nie mam wogole apetytu wy tez tak macie? trzymajcie sie dziewczyny razem damy rade

Edytowane przez bini6
Czas edycji: 2009-07-20 o 09:16
bini6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 12:38   #98
indywidualistka
Rozeznanie

już 3 dzień z bromergonem... dziś już zdecydowanie lepiej! mam nadzieje, że z każdym dniem będę się lepiej czuła, bo to co było po zażyciu pierwszej tabletki to koszmar jakiś...senność, ból i zawroty głowy, wymioty

mam tylko nadzieję, że mi pomoże i że nie będę musiała zażywać go dłużej niż ten miesiąc...

Stary 2009-07-20, 15:30   #99
makunia3
Raczkowanie

Z tym apetytem to chyba coś jest na rzeczy... Też jakby mniej jem. A to mnie wcale nie cieszy, bo ja już nie mogę chudnąć!
Stary 2009-07-20, 15:42   #100
bini6
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez makunia3 Pokaż wiadomość
Z tym apetytem to chyba coś jest na rzeczy... Też jakby mniej jem. A to mnie wcale nie cieszy, bo ja już nie mogę chudnąć!
Ja tez nie bo za chwile bedzie skóra i kości a mam jeszcze jedno pytanko czy macie równiez po bromergonie zaparcia?

Edytowane przez bini6
Czas edycji: 2009-07-20 o 19:36
Stary 2009-07-20, 20:31   #101
narcissius
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez bini6 Pokaż wiadomość
Ja tez nie bo za chwile bedzie skóra i kości a mam jeszcze jedno pytanko czy macie równiez po bromergonie zaparcia?
Ja miałam przez jakieś 5 dni, ale na to pomagają herbatki ziołowe. Teraz już mi to nie doskwiera, wystarczy filiżanka ziółek dziennie i mam spokój.

Cytat:
Napisane przez indywidualistka
mam tylko nadzieję, że mi pomoże i że nie będę musiała zażywać go dłużej niż ten miesiąc...
Z tego co mi wiadomo to takie tabletki zażywa sie dość długo. Za pierwszym razem, jakieś 10 lat temu, lekarz powiedział, że pewnie będę musiała je brać cały czas. Sama je wtedy odstawiłam, bo nie wiedziałam na co mnie leczą. Lekarz stwierdził, że 15-latka nie musi wiedzieć co powoduje prolaktyna. Teraz znowu zaczęłam, bo przestałam miesiączkować. Za miesiąc mam ponownie zrobić badania, ale tylko dlatego żeby sprawdzić czy dawka jest odpowiednia tz. czy mam łykać więcej bo poziom prolaktyny nadal jest wysoki, czy mniej bo jest poniżej normy.
Stary 2009-07-20, 20:51   #102
indywidualistka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez narcissius Pokaż wiadomość

Z tego co mi wiadomo to takie tabletki zażywa sie dość długo. Za pierwszym razem, jakieś 10 lat temu, lekarz powiedział, że pewnie będę musiała je brać cały czas. Sama je wtedy odstawiłam, bo nie wiedziałam na co mnie leczą. Lekarz stwierdził, że 15-latka nie musi wiedzieć co powoduje prolaktyna. Teraz znowu zaczęłam, bo przestałam miesiączkować. Za miesiąc mam ponownie zrobić badania, ale tylko dlatego żeby sprawdzić czy dawka jest odpowiednia tz. czy mam łykać więcej bo poziom prolaktyny nadal jest wysoki, czy mniej bo jest poniżej normy.
mi gin powiedział, żebym zażywała miesiąc a po dwóch przyszła na kontrolę i oczywiście zrobić badanie krwi. I choćby nie wiem co, nie będę dłużej brała tego świństewka

Stary 2009-07-20, 21:03   #103
narcissius
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez indywidualistka Pokaż wiadomość
mi gin powiedział, żebym zażywała miesiąc a po dwóch przyszła na kontrolę i oczywiście zrobić badanie krwi. I choćby nie wiem co, nie będę dłużej brała tego świństewka
No i patrz jakie to dziwne. Ta sama sprawa a każdy lekarz zaleca coś innego. Myślisz, że prolaktyna zostanie w normie bez tych tabletek? Bo to takie ...dziwne. Po miesiącu skończy ci się opakowanie, zrobisz badania żeby po kolejnym miesiącu pójść do lekarza. A co jak się okaże, że dalej prolaktyna jest wysoka? Znowu je przypisze na miesiąc a na wizytę kaze przyjść po dwóch? I tak w kółko?

Ja też ich nie chcę brać, od miesiąca piwa nie piłam.
Stary 2009-07-20, 21:31   #104
indywidualistka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez narcissius Pokaż wiadomość
No i patrz jakie to dziwne. Ta sama sprawa a każdy lekarz zaleca coś innego. Myślisz, że prolaktyna zostanie w normie bez tych tabletek? Bo to takie ...dziwne. Po miesiącu skończy ci się opakowanie, zrobisz badania żeby po kolejnym miesiącu pójść do lekarza. A co jak się okaże, że dalej prolaktyna jest wysoka? Znowu je przypisze na miesiąc a na wizytę kaze przyjść po dwóch? I tak w kółko?

Ja też ich nie chcę brać, od miesiąca piwa nie piłam.
no i co, tak bez końca miałabym zażywać bromergon? bo jak odstawie to prolaktyna znów pójdzie w górę? to też bez sensu... Nie zgodzę się na dalsze zażywanie, bo jak zacznie się rok akademicki to muszę być w jako takiej formie, jakoś funkcjonować i mieć siłę, żeby chodzić na wykłady i jeszcze coś z nich "wynieśc"

co do piwa...ja jutro idę na imprezę i zamierzam wypić jedno piwko, może nie będzie tragedii

Stary 2009-07-21, 07:26   #105
makunia3
Raczkowanie

Ja biorę z innego powodu - okres mam jak w zegarku, tyle że poprzedzony plamieniem. Ale ja przede wszystkim walczę o zajście w ciążę i mam brać bromergon do skutku, czyli do dwóch kresek na teście
Stary 2009-07-21, 11:19   #106
Rogalia
Raczkowanie

Makunia ale czemu ty bierzesz bromergon zamiast progesteronu na plamienia???? Plamienia przed okresem moga sugerowac niedobor wlasnie progesteronu. Lepiej go sprawdz okolo 6/7 dnia po owulacji.

Jesli masz okres w porzadku i owulacje to bromergon nie pomoze.

---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ----------

Ja bralam bromergon przez kilka miesiecy z malymi przerwami. Czulam sie po nim bardzo dobrze, ale wlosy zaczely mi wypadac garsciami, nie przytylam ani grama.
Moja prl z 48ng spadla na 35ng. Sama zdecydowalam odstawic ten lek i zmienilam diete ( zero slodyczy, kurczakow, wieprzowiny, duzo owocow i jarzyn) a takze zaczelam stosowac cwiczenia relaksacyjne, staram sie mniej denerwowac ( hehe to jest najtrudniejsze) ale o dziwo moja prl spadla sama?? do 16ng, czyli prawie w normie.

Ale niestety mleko to ja nadal produkuje i lekarze nie wiedza co jest grane, poniewaz wyniki tarczycy, hormonow, cukru, MRI glowy sa ok. Niestety zyje w kraju gdzie woda, gleba i jedzenie sa zanieczyszczone chemia, a moj organizm jest wrazliwy na hormony z zewnatrz.
Rogalia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-21, 21:57   #107
bini6
Wtajemniczenie

Dziewczyny jak narazie herbatka na przeczyszczenie nic mi nie pomogla zobaczymy co bedzie jutro jak wypije kolejna

Stary 2009-07-22, 14:36   #108
indywidualistka
Rozeznanie

ja też mam zaparcia..zaraz jadę po coś do apteki...

Stary 2009-07-22, 14:56   #109
bini6
Wtajemniczenie

Cytat:
ja też mam zaparcia..zaraz jadę po coś do apteki...
Dzisiaj od kilku dni poszłam do ubikacji wreszcie nawet nie wiecie jaka ulga bo dzis rano skrecalo mi kiszki

Stary 2009-07-22, 19:35   #110
lenka007
Przyczajenie

Witam, ja również tak jak makunia3 biorę bromergon aby zajść w ciążę, biorę go od ok. 1,5 miesiąca i tak jak wcześniej pisałam czułam się po nim okropnie mimo, że lekarz zalecił brać jedną tabletkę na noc, aby przespać skutki uboczne. Jednak chcąc jakoś funkcjonować przez pewien czas brałam pół tabletki na noc, a teraz biorę pół na noc i pół na dzień. Jedynie co mi dokucza w dzień to lekka senność i zaparcia.
Dla tych dwóch kresek na teście warto cierpieć, ja na nie czekam z niecierpliwością i Tobie makunia3 też ich życzę...
lenka007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 21:50   #111
indywidualistka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lenka007 Pokaż wiadomość
Witam, ja również tak jak makunia3 biorę bromergon aby zajść w ciążę, biorę go od ok. 1,5 miesiąca i tak jak wcześniej pisałam czułam się po nim okropnie mimo, że lekarz zalecił brać jedną tabletkę na noc, aby przespać skutki uboczne. Jednak chcąc jakoś funkcjonować przez pewien czas brałam pół tabletki na noc, a teraz biorę pół na noc i pół na dzień. Jedynie co mi dokucza w dzień to lekka senność i zaparcia.
Dla tych dwóch kresek na teście warto cierpieć, ja na nie czekam z niecierpliwością i Tobie makunia3 też ich życzę...
przynajmniej macie jakąś motywację, żeby TO zażywać. Życzę powodzenia

Stary 2009-07-22, 22:09   #112
bini6
Wtajemniczenie

Cytat:
przynajmniej macie jakąś motywację, żeby TO zażywać. Życzę powodzenia
Zgadzam sie bo ja nie mam zadnej chyba ze tylko po to zeby mnie głowa nie bolala bo bol jest nie dozniesienia ja również zycze powodzenia

Stary 2009-07-22, 22:30   #113
natee
Zakorzenienie

Ja zmieniłam lekarza, ten przepisał mi zamiast Bromka Dostinex, jedna tabl na tydzień, troszkę senna jestem w tym dniu co biore,ale duuuużo lepiej go toleruje z resztą to obiecywał lekarz

natee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-24, 11:27   #114
indywidualistka
Rozeznanie

już nie wiem co mam zrobić z tymi zaparciami :[ nic nie pomaga

Stary 2009-07-24, 11:38   #115
bini6
Wtajemniczenie

Cytat:
już nie wiem co mam zrobić z tymi zaparciami :[ nic nie pomaga
Juz tutaj pisałam tez mam ten problem i kupiłam sobie Siemię lniane mielone i codziennie wieczorem jem dwie lyzeczki i dzisiaj rano bylam w ubikacji mozna to pic ale ja tego nie wypije bo jest wstretne jak jest zaparzone wiec jem to na sucho spróbuj moze ci pomoze mi pomoglo

Stary 2009-07-24, 14:46   #116
indywidualistka
Rozeznanie

byłam dziś w ubikacji-w końcu! ale siemię lniane kupię

Stary 2009-07-26, 16:45   #117
Rogalia
Raczkowanie

a probowalas suszone sliwki na czczo, potem popic szklanka cieplej wody???

Suszone sliwki czyszcza moje jelita z sila wodospadu, wiec unikam ich)))

---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ----------

Bini6 mialas badanie przysadki na obecnosc tego mikrogruczolaka skoro boli cie glowa??? Jak prl wynosi okolo / ponad 100ng to jest podejrzenie o obecnosc jakiegos paskudztwa w glowie.

Popatrzcie jakie to obledne kolo, stres powoduje wzrost prl a prl powoduje, ze jestesmy bardziej nerwowe. Trzeba jakos walczyc ze stresem i pomagac sobie magnezem, jak na razie to mnie bardziej to pomoglo niz bromergon))

Pozdrawiam
Stary 2009-07-26, 17:00   #118
bini6
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Rogalia Pokaż wiadomość
a probowalas suszone sliwki na czczo, potem popic szklanka cieplej wody???

Suszone sliwki czyszcza moje jelita z sila wodospadu, wiec unikam ich)))

---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ----------

Bini6 mialas badanie przysadki na obecnosc tego mikrogruczolaka skoro boli cie glowa??? Jak prl wynosi okolo / ponad 100ng to jest podejrzenie o obecnosc jakiegos paskudztwa w glowie.

Popatrzcie jakie to obledne kolo, stres powoduje wzrost prl a prl powoduje, ze jestesmy bardziej nerwowe. Trzeba jakos walczyc ze stresem i pomagac sobie magnezem, jak na razie to mnie bardziej to pomoglo niz bromergon))

Pozdrawiam
Tak miałam nie mam gruczolaka na szczeście a po a po tygodniu brania bromergonu juz teraz czuje sie dobrze tylko dalej mnie mecza zaparcia

Stary 2009-07-27, 18:02   #119
Rogalia
Raczkowanie

Bini6 to wyprobuj te sliwki suszone, siemie lniane tez jest dobre, ale na czczo zazywaj
Dziewczyny z 'bociana', ktore maja problemy z prl a miesiaczki sa ok zazywaja castagnus, zeby zajsc w ciaze.

Dziewczyny, czy lekarze powiedzieli wam o diecie przy klopotach z prl???

Ja zaczynam masowac receptory przysadki na stopach, jak na razie boli jak ch.....ra.

Pozdrawiam serdecznie
Stary 2009-07-27, 22:04   #120
indywidualistka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Rogalia Pokaż wiadomość
Bini6 to wyprobuj te sliwki suszone, siemie lniane tez jest dobre, ale na czczo zazywaj
Dziewczyny z 'bociana', ktore maja problemy z prl a miesiaczki sa ok zazywaja castagnus, zeby zajsc w ciaze.

Dziewczyny, czy lekarze powiedzieli wam o diecie przy klopotach z prl???

Ja zaczynam masowac receptory przysadki na stopach, jak na razie boli jak ch.....ra.

Pozdrawiam serdecznie
a jak powinna wyglądać dieta przy kłopotach z prl?

co boli?

i jeśli mogę spytać z jakiego powodu zażywasz bro?

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości