Wrocławskie mamusie i przyszle mamusie :D - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-24, 17:30   #91
ulalav
Raczkowanie

Dot.: Wrocławskie mamusie i przyszle mamusie :D

w Magnolii też jest od 2 lat i taki mały szkrab może tam zginąć tudzież zostać stratowany przez starszych kolegów

w Arkadach jest taki mini małpi gaj na poziomie -1 darmowy czynny w godzinach otwarcia centrum, możesz tam iść zobaczyć jak małe będzie się czuło

Tez słyszałam, że w Piotrusiu jest fajnie chociaż nie byłam, w Magnolii jest ok ale nie w weekendy bo jest dziki tłum no i nie nadaje się na robienie urodzin imo, bo nie ma żadnej osobnej sali ani barku.
ulalav jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-24, 20:10   #92
Kancia
Zakorzenienie

ulalav dzięki wielkie

w taka pogodę to już sama nie wiem co z tym maluchem robic
Stary 2008-11-25, 19:57   #93
christina
Raczkowanie

Witam wszystkie teraźniejsze i przyszłe mamusie Mam do Was prośbę... napewno bedąc w ciąży przeglądacie jakąś literaturę itd W tym roku piszę pracę licencjacką na temat pielęgnacji pań w ciąży bardzo dużo informacji znajduję w internecie, ale niestety nie mogę się ograniczyć do takiego źródła z wiadomych przyczyn Jeżeli znacie jakieś ciekawe książki czy artykuły na temat pielęgnacji, zmian zachodzących w organizmie kobiety w czasie ciąży, zabiegach w gabinecie, problemach typu rozstępy, cellulit itd itp to byłabym wdzięczna jakbyście do mnie napisały może prywatną wiadomość, żeby nie zapychać wątku

Pozdrawiam serdecznie

christina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-28, 23:05   #94
ulalav
Raczkowanie

dziewczyny nie wiecie gdzie można kupić we Wrocławiu duże klocki magnetyczne dla młodszych dzieci....coś w tym rodzaju:
http://www.allegro.pl/item490462827_...ziandrzej.html

szperałam pół wieczoru w necie w poszukiwaniu informacji na ten temat ale znalazłam tylko coś takiego: http://www.bajkowo.pl/PrintProduct.p...&categorie=220
no ale po pierwsze cena dość zawrotna biorąc pod uwagę ilość klocków..... zresztą one chyba są dla zupełnie maleńkich dzieci a ja potrzebuję dla chłopca przeszło 2,5 rocznego myślę, że 4 klocki go nie usatysfakcjonują
Stary 2008-11-29, 11:22   #95
Kancia
Zakorzenienie

ulalav kurcze ale fajowe te klocki nawet nie wiedziałam, ze sa takie niestety z racji tego, ze nie wiedziałam to tez ich nie widziałam nigdzie ale dziś jade po marketach to się rozejrze
Stary 2008-11-29, 13:36   #96
ulalav
Raczkowanie

ja się troszkę rozglądałam ale nigdzie nie zauważyłam....
jakby Ci gdzieś wpadły w oko to będę wdzięczna za info na pewno nie ma w tesco na długiej ani w magnolii bo tam niedawno patrzyłam
Stary 2008-12-02, 11:13   #97
Kancia
Zakorzenienie

niestety w Carrefourze ani w Tesco ani w Auchanie na bielanach nie widzialm tych klocków
Stary 2008-12-07, 13:07   #98
primavera
Zakorzenienie

Wrocławskim mamom i ich pociechom polecam wycieczkę do Bajkowego Lasku w Rynku
Są tam "gabloty" z bajkami - (Czerwony kapturek, Calineczka, Kopciuszek, Królewna śnieżka, śpiąca królewna, królowa śniegu) - przy każdej "szopce" z głośnika leci bajka, zas figurki poruszają się.
Jest to naprwwdę fajnie zrobione - moje dziecko co prwda bajek nie słuchało, ale do postaci piało z zachwytu
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-08, 19:31   #99
993cbb8736fd7ff43d80e12db3e1b3b563c869fb_62bf7e975b609
Konto usunięte

Witam - jestem mamą 8-miesięcznego Ignasia - rodziłam na Kamieńskiego, mieszkam w Śródmieściu, koło parku Nowowiejskiego
w razie pytań służę pomocą

ulalav - klocków niestety nie widziałam
pozdrawiam
993cbb8736fd7ff43d80e12db3e1b3b563c869fb_62bf7e975b609 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-09, 15:03   #100
Mbu83
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to Mbu83

[1=993cbb8736fd7ff43d80e12 db3e1b3b563c869fb_62bf7e9 75b609;10012717]Witam - jestem mamą 8-miesięcznego Ignasia - rodziłam na Kamieńskiego, mieszkam w Śródmieściu, koło parku Nowowiejskiego
w razie pytań służę pomocą

ulalav - klocków niestety nie widziałam
pozdrawiam[/quote]

Witam,
mam pytanko odnośnie porodu na kamieńskiego a konkretnie tego co trzeba ze sobą zabrać - czy kosmetyki dla maluszka trzeba mieć swoje i ile potrzeba pieluszek? Czy do porodu dostanę szpitalną koszulę czy lepiej mieć swoją? Ile podkładów powinnam wziąć? Co może jeszcze się przydać oprócz standardowych rzeczy?
Ogólnie jak wspominasz poród i moze masz jakieś porady dla wkrótce rodzącej?
Będę wdzięczna za odpowiedz i pozdrawiam.
Stary 2008-12-09, 16:05   #101
Kancia
Zakorzenienie

co prawda ja miałma cesarkę na kamieńskiego więc mogę powiedziec tylko o wyposażeniu
koszulę dostałam, w zamian musiałam dać do depozytu swoje rzeczy. Dzien po cesarcę przebralam sie w swoją koszulę ale szpitalną zatrzymałam zeby odebrac swoje rzeczy.
Kosmetyki dla małego miałam swoje, tam w szpitalu stosują ( a przynajmniej stosowali )Johnsona. Pieluszek niestety zuzyłam całą paczkę ale ja byłam tam ponad tydzien.
Podkładów zuzyłam z 16.
Proponuje wziąc tylko kilka sztuk np 5 podkładów i z 10 pieluszek, jakby co to ktoś z rodziny dowiezie . CO do tetry to miałam jej trochę i czesto mąz mi dowoził. Tetra mi ginęła niestety ( mały był na chorych noworodkach i tam przy kąpaniu czy lekach zabierali brudne tetry i dawali czyste, czasem nie dali

ps. weź sztućce i kubek

Edytowane przez Kancia
Czas edycji: 2008-12-09 o 16:06
Kancia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-10, 12:42   #102
ulalav
Raczkowanie

również chciałam polecić spacer po rynku-najlepiej po zmroku...jest mnóstwo kolorowych światełek, którymi Bartosz się zachwycał, gabloty z bajkami miał w nosie-bardziej emocjonowały go karuzele jest ogromna choinka i budy z różnościami....
Stary 2008-12-10, 20:36   #103
Kancia
Zakorzenienie

bylismy dziś w Pasazu na placu zabaw mojemu dziecku się bardzo podobało i szczerze polecam w sam raz dla takich maluchów, duzo miejsca do łażenia i odkrywania nowych miejsc zabaw
Stary 2008-12-11, 12:54   #104
993cbb8736fd7ff43d80e12db3e1b3b563c869fb_62bf7e975b609
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mbu83 Pokaż wiadomość
Witam,
mam pytanko odnośnie porodu na kamieńskiego a konkretnie tego co trzeba ze sobą zabrać - czy kosmetyki dla maluszka trzeba mieć swoje i ile potrzeba pieluszek? Czy do porodu dostanę szpitalną koszulę czy lepiej mieć swoją? Ile podkładów powinnam wziąć? Co może jeszcze się przydać oprócz standardowych rzeczy?
Ogólnie jak wspominasz poród i moze masz jakieś porady dla wkrótce rodzącej?
Będę wdzięczna za odpowiedz i pozdrawiam.
  • tak jak pisała Kancia kubek i sztućce koniecznie + herbatę, wodę niegazowaną i soki - ja miałam jeszcze ze sobą mały czajnik elektryczny, który używałam sobie w pokoju
  • z kosmetyków to chusteczki i coś do smarowania pupy to miej swoje - na miejscu jest spirytus do pępka i mydło do mycia dla maluchów - pielęgniarki jak przychodzą myć to robią to bardzo szybko i używają swojego mydła,
  • pieluszek miałam całe opakowaniu newborn - i chyba całe wykorzystałam - (nie pamiętam już) - ale byłam 5 dni bo mały miał żółtaczkę,
  • do porodu dają szpitalną koszulęi rzeczywiście trzeba coś zostawić w depozycie (możesz wziąść jakąś koszulkę specjalnie w tym celu, ja tak zrobiłam i zostawiłam ją potem w szpitalu, a te rzeczy co miałam na sobie wziął do domu mąż)
  • później już na salo chyba na drugi dzień przebrałam się w swoją koszulę, a że jest tam baaardzo gorąco, więc się pocisz, więc albo weż ze sobą np. 2 swoje koszule, albo niech ktoś bierze ci ją do prania
  • podkładów chyba miałam dwie paczki belli, ale ile zużyłąm to nie pamiętam - zreszta to bardzo indywidualna sprawa, zależy przecież od tego jak krwawisz po, więc weź więcej najwyżej nie zużyjesz
  • na korytarzu na stoliku są zmiany pościeli - sama sobie z tego korzystaj bo nikt nie zmieni ci pościeli nawet jakbyś tam leżała 2 tygodnie
  • ciuszki dla malucha miej swoje, nie wie jak po cesarce, ale ja rodziłam normalnie i prawie cały czas miałam synka przy sobie i pielęgniarki korzystały tylko z moich rzeczy
  • co do tetry, to z góry założyłam że zostawię tam ich trochę, więc weź więcej - zresztą szpital właśnie prosi o takie datki jak tetry, pieluchy itp. a w pokoju jest kosz na brudną tetrę, więc ja tam także swoją wrzucałam
  • co do porodu to ja teraz pamiętam same pozytywy - zresztą dzień po było tak samo ogólnie jak przyjechaliśmy to zatrzymali mnie na patologii, bo odeszły mi wody podczas badanie ktg, mąż pojechał do domu i był pod telefonem, miałam dodatkowo bóle krzyżowe i to mnie najbardziej męczyło i bolało, nie skurcze - dla mnie skurcze do pewnego momentu były naprawdę spoko, pielęgniarki są naprawdę w porządku ja całą noc chodziłam sobie po korytarzu i przytulałam się do kaloryfera, bo to mi pomagało na krzyż, nie mogłam leżeć, co jakiś czas brały mnie do sprawdzenia czy jest rozwarcie i prosiły abym sobie trochę pospała albo chociaż poleżała bo się wykończę, ale nie mogłam niestety jak już się zaczęło to trafiliśmy na bardzo fajną pielęgniarkę a że oprócz mnie rodziła tylko jeszcze jedna dziewczyna więc było spokojnie, mąż robił mi okłady ja sie bujałam na piłce, pielęgniarką przychodziła co jakiś czas sprawdzić jak wygląda akcja i tyle... ja ją na początku poprosiłam że jak będzie taka możliwość to niech mnie nie tną i niech tego pilnuje i jak będą już bóle parte to chce spróbować rodzić w pozycji na czworaka, a nie na leżąco...i jak przyszło co do czego to i tak musiałam dostać oksytocynę i pocięli mnie troszkę, ale to ona wtedy pilnowała Pania doktor żeby tylko tyle ile jest potrzeba i próbowaliśmy innych pozycji przy rodzeniu, ale w sumie nawet dla mnie najwygodniejsza była taka niby na plecach ale w siadzie.
  • co jeszcze... podsumowując - bardzo miło sobie wspominam cały poród i pobyt na Kamieńskiego, boli jak cholera i owszem są różne pielęgniarki jedne pomocne drugie opryskliwe, ale stwierdzam że dużo zależy od Ciebie... od Twojego podejścia, ja przed porodem nastawiłam się że będzie bardzo ciężko, ale postanowiłam że w miarę możliwości będę o wszystko pytac i o wszystkim rozmawiać i z góry jesli mi na czyms zależy to od razu o tym mówić i prosić - no i tak było a chwilę po porodzie i tak o bólu już nie pamiętasz
nie wiem co jeszcze... pytaj

Edytowane przez 993cbb8736fd7ff43d80e12db3e1b3b563c869fb_62bf7e975b609
Czas edycji: 2008-12-11 o 13:05
993cbb8736fd7ff43d80e12db3e1b3b563c869fb_62bf7e975b609 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-11, 15:55   #105
Kancia
Zakorzenienie

dodam tylko, ze po cesarce mały tez był ubierany w nasze ciuszki tylko odrazu po cięciu był ubrany w szpitalne ale szybko go przebrałysmy

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-11, 16:18   #106
Mbu83
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to Mbu83

Dzięki Kancia i teso.
Torba juz spakowana wiec pozostaje mi czekać - oby nie za długo
Stary 2008-12-12, 08:56   #107
Kancia
Zakorzenienie

no to powodzenia i szybkiego lajtowego porodu
Stary 2008-12-13, 11:26   #108
ulalav
Raczkowanie

...ja tak z ciekawości dopytam.....
koszule nocną dostajesz tylko jedną i potem trzeba mieć swoje???

ja rodziłam na dyrekcyjnej i tam koszule leżały na korytarzu-zmieniałaś sobie wg potrzeb co mi bardzo odpowiadało, bo krwawiłam baaaardzo i koszule przebierałam kilka razy dziennie-swoich musiałabym mieć z 10 żeby wyrobić z praniem .....
Stary 2008-12-13, 18:29   #109
Kancia
Zakorzenienie

mozna wymieniac ale ja lepiej się czułam w swoich koszulkach przynajmniej nie miałam tyłka na wierzchu miałam 3 i tak co 2 dni Tz zabierał do pranka
Stary 2008-12-17, 16:04   #110
ulalav
Raczkowanie

to może zalezy jakie koszule w danym szpitalu są, tam gdzie ja rodziłam były dobrze za kolano i też nie miałam tyłka na wierzchu a pierwszego dnia to bym mi 3 do wieczora nie starczyły
Stary 2010-01-04, 23:24   #111
olakola
Zadomowienie

Witam,
nie wiem czy tu jeszcze ktoś zagląda. Ja mam termin na lipiec 2010, ale będzie cesarka więc chyba koniec czerwca. Czytam o szpitalach i właściwie to nie ma żadnego, na który nie byłoby skarg - może przez to że zawsze się znajdzie ktoś kto miał trudny poród i był źle potraktowany, może przez to, że jest taki niski standard u nas we Wrocku. Czy ktoś wie może kiedy będzie porodówka na Borowskiej?
Proszę doradźcie mi lekarza i szpital do cc.
olakola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 14:26   #112
Kancia
Zakorzenienie

ja niestety nie doradzę bo nie mam pojęcia. Nie przygotowuje się jakos specjalnie. Poprzednim razem jechałam z bólem brzucha na Kamienskiego i tam juz zostałam, robili mi cc. Teraz jak się cos rozkręci jade na Brochów, co ma byc to będzie

u mnie na wątku lutowym jedna z mam rodziła planowaną cesarką na Kamienskiego ale nie znam więcej szczegołów
Stary 2010-09-10, 14:32   #113
Kancia
Zakorzenienie

dawno tu nikogo nie było ale może ktoś zajrzy

mamusie prosze o pomoc w wypełnieniu ankiety nie zajmie to duzo czasu.
dziękuje za poświęcony czas.

tutaj link do ankiety
http://moje-ankiety.pl/respond-1678/sec-tx6XiqLe.html
Stary 2011-04-10, 13:20   #114
hawea
Rozeznanie

GG do hawea
Wrocławskie mamusie, łączcie się:)

Jeżeli jesteś mamusią mieszkającą we Wrocławiu, chciałabyś poznać inne mamusie z tego miasta, podzielić się swoim doświadczeniem oraz troskami życia codziennego, spotkać się od czasu do czasu, to ten wątek jest dla Ciebie

Ja jestem mamą prawie dwumiesięcznego Szkraba

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cwn152n2pkwo6.png

hawea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-10, 16:02   #115
hawea
Rozeznanie

GG do hawea
Dot.: Wrocławskie mamusie, łączcie się:)

Nie ma żadnej mamusi z Wrocławia? Nie wierzę

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cwn152n2pkwo6.png

hawea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-10, 16:23   #116
martaN23
Zadomowienie

hehhe ja jestem z powiedzmy okolic wrocławia- Świdnica
martaN23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-10, 20:21   #117
Agusia_a9
Zadomowienie

GG do Agusia_a9

łączę się z wami wrocławianki, ja wprawdzie z trzebnicy ale baardzo często we wrocku jestem

to może się ładnie przestawimy;>

Agnieszka 21lat mama Filipka łobuza ur. 31.10.2009

'Uwielbiam ludzi, którzy umieją cieszyć się najbardziej zwykłą chwilą, ludzi którym nie potrzeba zbyt wiele.'

Fifi

Agusia_a9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-10, 20:27   #118
biankaaa
Zadomowienie

Też się dopiszę, co mi tam

Ola, 28l, mama 3,5 letniej przedszkolaczki i Witka - 11 mcy. Mieszkamy w centrum
biankaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-10, 20:29   #119
martaN23
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Agusia_a9 Pokaż wiadomość
łączę się z wami wrocławianki, ja wprawdzie z trzebnicy ale baardzo często we wrocku jestem

to może się ładnie przestawimy;>

Agnieszka 21lat mama Filipka łobuza ur. 31.10.2009
halloooAgusia:br zydal:
hehhe
no dobra to i ja:
Marta lat 25 mama Oliwii ur.26.11.2009
przedstawiam moją córeczkę
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 100_7015.jpg (45,2 KB, 6 załadowań)

Edytowane przez martaN23
Czas edycji: 2011-04-10 o 20:31
martaN23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-10, 20:44   #120
Agusia_a9
Zadomowienie

GG do Agusia_a9

Cytat:
Napisane przez martaN23 Pokaż wiadomość
halloooAgusia:br zydal:
hehhe
no dobra to i ja:
Marta lat 25 mama Oliwii ur.26.11.2009
przedstawiam moją córeczkę
osz to znowu ty?? Oliwcia słodka

Fifiorkowy łobuz
802b30d4ee.jpgdd894f5a59.jpg

Witaj Bianka pokazesz nam swoje dzieciaczki?

'Uwielbiam ludzi, którzy umieją cieszyć się najbardziej zwykłą chwilą, ludzi którym nie potrzeba zbyt wiele.'

Fifi

Edytowane przez Agusia_a9
Czas edycji: 2011-04-10 o 20:46
Agusia_a9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości