|
|
#91 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Perypetii Październikówek 2016 cz. III
Spojrzałam na kalendarz dzis mam 3 mies do porodu
|
#92 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#93 |
|
Rozeznanie
|
Megilla-ale sie uśmiałam z tych kotów i kangurow😀
Ogólnie to poród powinien rozpocząć sie od skurczy.... Jak sie rozpocznie od odejścia wód to ciezko potem urodzić SN..... Mówią ze taki poród zaczyna sie od tylu-tzn w odwrotnej kolejności..... Dlatego wam zycze najpierw skurczy😀 Marrticzka-mnie moja lekarka namawia na cc ze względu na to, ze 2 lata temu miałam cc i..... Twierdzi ze teraz tez sie tym skończy wiec od razu ona zaleca.... |
|
|
|
#94 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
marticzka, kiedy Ty masz termin? I co mieszka u Ciebie w brzuszku, bo niepamiętami i nie wiem co wpisać na pierwszej stronie |
|
|
|
|
#95 |
|
Rozeznanie
|
Mi to nawet nikt nie powiedział kiedy mam jechać do szpitala i w ogóle.. Ja to bym odrazu jechała do szpitala jakby mi wody odeszły. Ale u mnie to było troche inaczej. Obudziłam się o 10 i miałam takie leciutkie skurcze ale były juz regularnie co 5 minut. Zjadłam śniadanie powiedziałam z mamą i zadzwoniłam do położnej czy coś robić czy czekać do wizyty bo miałam na 15. I powiedziała że po 38tc jak cokolwiek się dzieje to jechać odrazu do szpitala. Spakowałam się i tak o 11.30 byłam w szpitalu. Takie bardzo bolesne skurcze zaczęły mi się może o 14, o 15 dopiero odeszły mi wody a o 15.35 już było po
Nie powiem że było łatwo i przyjemnie ale mam nadzieje że drugi poród będzie co najmniej taki jak pierwszy
|
|
|
|
#96 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny czy w ciąży można stosować clotrimazolum? Stosowała któraś?
Bo chyba złapałam jakąś infekcje,ale dopiero mi się zaczyna. Bo wczoraj mnie nic nie swędziało ani nie szczypało a dzisiaj to co jakiś czas czuje że mnie swędzi,ale nie jest to ciągłe. Więc nie wiem czy odrazu iść do lekarza(wizyte mam za tydzień,więc bym musiała przekładać)czy spróbować tym clotrimazolum... |
|
|
|
#97 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#98 |
|
Rozeznanie
|
Megilla tu masz dokładny opis kremu clotrimazolum: https://www.google.pl/search?q=clotr...IIKE6QTWjpzIDQ
Zasadniczo wolno po I trymestrze. Jednak najlepsze w ciąży na grzyba są globulki Nystatyna lub Natamycyna, bo się nie wchłaniają przez drogi rodne. Z kremów pimafucin. To wszystko jest na receptę niestety. Ja na twoim miejscu bym albo poszła od razu do lekarza, albo poszła do Rossmana lub apteki i kupiła test na PH pochwy - bo jeśli nie jesteś pewna to to może też być infekcja bakteryjna, a one mogą być niebezpiecznie w ciąży. |
|
|
|
#99 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
Jak czułam, że coś się zaczyna, to na noc brałam pałeczki kwasu mlekowego a na noc clotrimazol i tak przez kilka dni. Zwykle wystarczało. Jeśli nie, to wtedy pojecvhałabym do lekarza po pimafucin.
|
|
|
|
#101 |
|
Wtajemniczenie
|
Czytałam ze sa nawet przypadki ze skurcze sa tak lekkie albo ich nie ma wcale a rozwarcie juz wielkie i kobiety rodzą w domu lub ledwo im sie uda zdążyć do szpitala. To dopiero hardcore
w książce która mam jest opisane jak odebrać samemu poród.
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, które robiły już badanie poc. Czy byłyście na czczo? Mam różne informacje. Koleżanka wczoraj poszła nie będąc na czczo i nie wykonano jej badania. A w internecie czytam, że to nie ma znaczenia, czy jest się na czczo, czy nie... Zadzwonię jeszcze do labu i sprawdzę co powiedzą z ciekawości... Jutro się wybieram.
Wróciłam właśnie z poczty, gdzie spotkał mnie zatarg z... siostrą zakonną. Niesamowite, prawda? Kobieta w okienku zawołała mnie poza kolejką, a że siostrzyczka była przede mną, to się oburzyła i powiedziała, że "W prawie kościoła katolickiego nie ma mowy o przepuszczaniu ZACIĄŻONYCH" To jej powiedziałam: "W prawie kościoła katolickiego nie ma też mowy o nieuprzejmości ludzkiej wobec bliźniego. Bóg zdaje się nakazywał, by być dobrym, prawda?" Odwróciła głowę i syknęła. W duchu się śmiałam...
|
|
|
|
#103 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#104 |
|
Rozeznanie
|
WKasiarr moim zdaniem to badanie się powinno robić na czczo, bo pierwszy pobór krwi to właśnie sprawdzenie poziomu cukru na czczo, a tak inaczej to chyba można by od razu badać po obciążeniu. Poza tym mi na wstępie zbadali glukometrem, czy w ogóle można robić to badanie.
A co w ogóle ma prawo kościoła katolickiego do kolejki na poczcie? Toż to świecka instytucja. Co za babsko. Mogłaś jej odszczeknąć że to ty jesteś w stanie BŁOGOSŁAWIONYM ![]() Gosia coś mi gdzieś mignęło że nie zamierzasz nic prasować. Ja nienawidzę prasowania i dla siebie nie prasuję nic oprócz sukienek na wesela itp. Wszędzie jednak trąbią że dla dziecka trzeba itp. Co o tym sądzić? |
|
|
|
#105 |
|
Raczkowanie
|
U mnie zaczelo sie od skurczów o 3.08( pamiętam ta godzinę dokladnie) tyle ze ja juz lezelam na patologii ciąży bo bylam 10dni po terminie.jak się upewnilam ze to na pewno to i sa regularne to o 4.30 poszlam do dyzurki poloznej ona kazała iść pod cieply prysznic i przyjść za 2 godziny bo jeszcze może sie wszystko wyciszyć a po prysznicu jak to juz porod powinny bardziej dać popalić te skurcze. O 5.30 jednak przyszla po mnie i mnie zbadala- okazalo sie ze mam 4 cm tozwarcia i przeszłam na porodowke. Wody odeszly mi o dopiero o 10.30 byly zielono- brązowe bleee ale to od tego ze tak dlugo czekali z porodem. O 11 mialam 7 cm dopiero i skurcze takie ze myślałam ze wystrzelę w kosmos 😁 o 12.30 mialam pelne rozwarcie a urodzilam dopiero o 14.05. Gdzie juz się wspominali o cesarce bo tętno malej skakalo no i druga faza nie może trwać dluzej niż 1,5godziny. W miedzy czasie podawali mi jeszcze antybiotyk bo mialam dodatnieg o gbs :/ wszystko do przeżycia. Nastawiajcie sie pozytywnie na zwykly naturalny poród a nie jakies kleszcze, chwyty itp
traficie na dobra polozna to Was ze wszystkim pokieruje ![]() . Mnie spotkala mila sytuacja wczoraj w biedronce. Bylam na zakupach i stanelam na końcu kolejki jak zawsze a tu niespodziewanie kasjerka kazala ludziom mnie przepuścić na sam początek i jeszcze gadala do nich ze powinno im być wstyd żeby kobiety w tak zaawansowanej ciąży nie przepuścić ze kiedys ich matki tez tak się meczyly na zakupach bo taka znieczulica wśród ludzi. Zrobilo mi się bardzo miło bo przeciez w biedronkach kas pierwszeństwa nie ma i nie musiała nic robic. Chociaż po co moj wieeeelki bebzon sie przydal
|
|
|
|
#106 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ewula, ta położna tak z dobrej woli pozwoliła do siebie dzwonić i w razie czego przyjedzie, czy jakoś jej to wynagrodziłaś? Dziewczyny, a powiedzcie o co chodzi z tym antybiotykiem? Na co ten antybiotyk i czy podaje się go zawsze profilaktycznie? Nie słyszałam o czymś takim..
|
|
#107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dostałam skierowanie i mam to zrobić między 28 a 30 tyg, więc w tym tyg muszę. Rh mam plus.
Edytowane przez WKasiarr Czas edycji: 2016-07-19 o 10:12 |
|
|
|
|
#108 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Perypetii Październikówek 2016 cz. III
Cytat:
Ja tez z tych co nie prasują nienawidzę tego i tego nie robię. Sztukę wieszania prania opanowalam do perfekcji aby nie było zgniecen niestety mam zamiar prasować wyprawkę chociaż ten pierwszy raz. Potem sie zobaczy.---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ---------- Cytat:
Tak z własnej woli to jest położna ba NFZ i pod telefonem 24h ![]() ---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ---------- Cytat:
|
|
#109 |
|
Rozeznanie
|
Przed porodem masz z krwi badany GBS-jak masz dodatni-dostajesz antybiotyk. Badanie to wykrywa paciorkowce w pochwie-jak masz dodatni-czyli sa to mogą przenieść sie na dziecko.
W przypadku gdy odejdą ci wody-to tez po jakimś czasie podają antybiotyk-ja miałam ujemny GBS ale odeszły wody i długo nic sie nie działo i podali bo bali sie zakażenia dziecka.... Co do prasowania-to zaleca sie dlatego, ze wysoka temp żelazka niszczy bakterie i wirusy.... Ja prasowałam tylko w 1 tygodniu-tez nienawidzę tego robic i stwierdziłam, ze nie moze byc za sterylnie zeby mała nie miała potem alergii😀 ---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ---------- Dziewczyny-jak czytam wasze opisy porodów to stwierdzam ze..... Niektóre z was sa wprost stworzone do rodzenia dzieci😉 |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje skurcze były jak przy bolesnej miesiączce (zawsze takie miałam) wiec gdyby nie to ze na ktg pisały się duże skurcze tp nie pomyslalabym ze to juz TE skurcze ![]()
|
|
#111 | |
|
Erudycja
|
Cytat:
|
|
#112 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczęta dzisiaj ja się witam w dniu mojej studniówki
Ale pędzicie z postami Ja wczoraj musiałam trochę pojeździć z córką gdyż spuchło jej policzko Najpierw do dentysty bo wychodzą jej szóstki i myślałam że to od tego Dentystka mówi ze nie ze raczej to zapalenie sliniawek przyusznych No to do lekarza i jak tu się szybko wbić Postraszylam recepcjonistke ze mam dziecko z podejrzeniem świnki To weszłam bez kolejki Lekarz stwierdził że to nie świnka tylko zapalenie gardła i powierzony węzeł chłonny Masakra
|
|
#113 |
|
Wtajemniczenie
|
co to jest GBS?
|
#114 |
|
Zakorzenienie
|
Wymaz z pochwy i odbytu na bakterie ... nie pamiętam jakie... wykonuje się je między 32 a 37 tc zazwyczaj chyba ok. 35 tc
![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ---------- http://m.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-...gsb_37433.html ![]()
|
#115 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja kupiłam w hm. Taki grubszy pajac to jest i chce miec właśnie na wyjście ze szpitala. Nie widzę go juz na stronie, ale jest piękniejszy. Zdjęcie w załączniku (może Ci sie spodoba). ImageUploadedByWizaz Forum1468917982.379419.jpg mój jest delikatnie ocieplany, ten pewnie tez.
|
|
#116 |
|
Wtajemniczenie
|
Pearl, jest piękny!
dzięki Fasolka, dzięki za info w takim razie czeka mnie to pewnie przy okazji ostatniego USG w 32 tc.---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ---------- na stronie widzę, ze nie ma rozmiaru jest tylko 50, a ja chciałam 62. Moze stacjonarnie coś jeszcze znajdę takiego.
|
#117 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#118 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#119 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny pomocy!!
Pomozcie mi prosze wybrac jeden zestaw, bo za chwile na leb dostane od tego przegladania... 1) http://www.makaszka.pl/component/jsh....html?Itemid=0 2) http://www.makaszka.pl/component/jsh....html?Itemid=0 3) http://www.makaszka.pl/component/jsh....html?Itemid=0 |
|
|
|
#120 |
|
Rozeznanie
|
Ja10003-masz racje-GBS nie jest z krwi tylko wymaz z pochwy i odbytu.... Eh.... Juz zapomniałam skad to pobierane było-na każdej wizycie mi gmera w kroczu ze człowiek juz to traktuje jak codzinnosc.....jeszcze chwile i u dentysty sie zapomne i majciochy w dół pójdą......
Paula-jak na moj gust to 1 lub 2..... 1 jest fajny bo taki czysty i jasny..... Drugi natomiast ma miętowy kolor😀 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:17.

Nie powiem że było łatwo i przyjemnie ale mam nadzieje że drugi poród będzie co najmniej taki jak pierwszy

Moje skurcze były jak przy bolesnej miesiączce (zawsze takie miałam) wiec gdyby nie to ze na ktg pisały się duże skurcze tp nie pomyslalabym ze to juz TE skurcze