Filologia polska - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-02-04, 19:50   #91
Edwina2111
Raczkowanie

Dot.: Filologia polska

Cytat:
Napisane przez k-n
Ja Pluty też nie kojarze
Od staropolskiej.
A Dybka kojarzę z nazwiska. Nie mogę sobie przypomnieć wyglądu, niestety. Ale coś mi się majaczy, że chyba babeczki się kłóciły o miejsce na zajęciach u niego. Ale może mi się coś poprzestawiało. W końcu trochę czasu upłynęło od mojego studiowania.

Czasem łatwiej zgasić w sobie światło niż rozjaśnić ciemność.

Mój wirtualny psiurek - Mundek http://dajmudom.pl/futro.php?id=1210
Edwina2111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-04, 19:55   #92
Sknerra
Przyczajenie

Dzieńdobry ;D jestem przyszłą panią filolog ,co prawda zawieszoną między 3 a 4 rokiem, ale zawsze ... ;P Czy jest ktoś jeszcze z UW?
Sknerra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-14, 18:53   #93
Kasia_gnr
Raczkowanie

GG do Kasia_gnr

Witam!
Bardzo się cieszę, że trafiłą tutaj na taki temat

Wybór jest jeszcze przede mną. W maju matura. I nie wiem co robić. Filologia polska to moja miłość od dziecka, tylko, ze wszyscy mi odradzaja!

Chciałabym studiowac na UJ. Ktoś tam studiował, jak tam jest? Z czym najtrudniej sobie poradzić?

Pomóżcie mi dziewczyny. Proszę.......
Kasia_gnr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-14, 19:54   #94
k-n
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kasia_gnr
Filologia polska to moja miłość od dziecka, tylko, ze wszyscy mi odradzaja!
Wiele osób pragnących studiować polonistykę utożsamia ten kierunek z lekcjami języka polskiego w szkole - nic bardziej mylnego
Wszyscy odradzają? Typowa reakcja otoczenia, któremu FP kojarzy się głównie z zawodem nauczyciela... => " I co będziesz nauczycielką polskiego w podstawówce/gimnazjum ?! "

Cytat:
Napisane przez Kasia_gnr
Z czym najtrudniej sobie poradzić?
Ogólnie postrach sieją "gramatyki" Ale nie taki diabeł straszny jak go malują

Poza tym sporo czasu musisz poświęcić na czytanie a jeszcze więcej na... notowanie (wszelkie szczegóły i szczególiki z lektur )
Stary 2006-02-14, 21:02   #95
Agusz
Raczkowanie

GG do Agusz Send a message via Skype™ to Agusz

Cytat:
Napisane przez Impersona
oooo k-n a ktory rok? I idziesz na kurs jezyka migowego? Bo mnie kusi zeby sie zapisac Ja jutro ide zdawac kolokwium z czasownikow no i dalej nie rozumiem tylko tych aglutacyjnych... pewnie znajac szczescie wylosuje takie pytanie
Impersona! Jeśli masz ochotę na język migowy , to idź . To naprawdę świetna sprawa i przednia zabawa . BYŁAM , WIDZIAŁAM , ŚWIETNIE SIĘ BAWIŁAM ,a teraz podpowiadamy sobie na kolokwiach z koleżanką (czyt . migamy )
Agusz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-14, 21:07   #96
żaba :)
Raczkowanie

GG do żaba :)

Dziewczyny zdałam!!! Gramatykę opisową mam wreszcie za sobą! Tak się denerwowałam przed tym egzaminem. Nikt nie chciał iść pierwszy, więc ja stwierdziłam, że jestem twarda i weszłam. Myślałam, że będę musiała jechać 25 lutego na poprawkę. Jeszcze została mi literatura angielska i psychologia. Więc jak na razie siedzę i kuję.
żaba :) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-14, 21:14   #97
courtney7
Raczkowanie

Akurat u mnie nie ma sesji zimowej, ale za to mam do napisania 3 prace zaliczeniowe HLP - kobiece portrety polskiego romantyzmu, poetyka - "Obcy" - monolog wypowiedziany i jeszcze coś na europejską. Z HLP mam już 4 strony, w tempie jedna dziennie, może skończę na czas

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-02-15, 07:45   #98
Edwina2111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Agusz
Impersona! Jeśli masz ochotę na język migowy , to idź . To naprawdę świetna sprawa i przednia zabawa . BYŁAM , WIDZIAŁAM , ŚWIETNIE SIĘ BAWIŁAM ,a teraz podpowiadamy sobie na kolokwiach z koleżanką (czyt . migamy )
Ja zaliczyłam II stopnie migowego. Fajna sprawa, choć teraz nie mam okazji do praktyki i trochę mi już z głowy ten język wywietrzał. Skonczyłam ten kurs jako dodatek do podyplomowej logopedii.

Stary 2006-03-02, 09:56   #99
iwciunia
Zakorzenienie

U mnie właśnie trwa rzeź niewiniątek o wdzięcznej nazwie 'egzamin poprawkowy z opisówki' W 1 nikt nie zdał, w 2... również nikt Po podniesieniu progu błędów do (aż ) 8 (z 6) okazało się, że jednak 5 osób zdało
Mam wrażenie, że do końca życia będę się z tym męczyła lub wcześniej oszaleję
iwciunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-02, 12:08   #100
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Napisane przez Agusz
Niestety bylo za duzo chetnych i wczoraj zrobili losowanie miejsc i niestety nie udalo mi sie zalapac... Ale moge chodzic jako "obserwator" , zawsze cos.

We wtorek czeka mnie egzamin z opisowki i mam stracha, bo to dla mnie zawsze byla czarna magia... Za to musze przyznac, ze zafascynowaly mnie metody scisle w jezykoznastwie. Siedze i licze wariancje i odchylenie standardowe w tekstach Krasickiego i Lermontowa i kurcze... wszystko sie zgadza Za to zdaje sobie sprawe, ze przedmiot malo humanistyczny, u nas nie zdalo go ponad 60% roku...
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-02, 14:31   #101
Edwina2111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Impersona
Niestety bylo za duzo chetnych i wczoraj zrobili losowanie miejsc i niestety nie udalo mi sie zalapac... Ale moge chodzic jako "obserwator" , zawsze cos.

We wtorek czeka mnie egzamin z opisowki i mam stracha, bo to dla mnie zawsze byla czarna magia...
Szkoda, że się nie załapałaś, bo to fajna sprawa jest.
Matko i córko, opisówka! W życiu się z trójki z plusem nie cieszyłam, a kiedy dostałam tę z opisówki, to mało się ze szczęścia nie popłakałam, że mam to za sobą...

Stary 2006-03-02, 18:47   #102
iwciunia
Zakorzenienie

Dziewczyny, a możecie mi powiedzieć jak na waszych uczelniach wygląda egzamin z opisówki? Bo u mnie coś z nim jest chyba NIE TAK!
Stary 2006-03-02, 18:54   #103
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

iwciunia- a co u Ciebie jest nie tak z opisowka? U nas egzamin jest ustny, sa 4 pytania, po 1 z kazdego dzialu...
Stary 2006-03-02, 19:47   #104
iwciunia
Zakorzenienie

U mnie jest ustny i pisemny, na pisemnym jest 5 zadań: 1) analiza fonetyczna i fonologiczna wyrazu (w sensie określanie głosek i fonemów po 5 cech do spółgłosek i 4 samogłosek) 2) zapis fonetyczny i fonologiczny asynchroniczny i synchroniczny zdania 3) analiza fleksyjna wyrazu (flektyw i flektem) 4) analiza słowotwórcza wyrazu 5) składnia, zdanie złożone-analiza. Egzamin trwa godzinę i żeby zdać można popełnić maksymalnie 6 błedów... (jako ciekawostkę dla osób niewtajemniczonych mogę dodać iż w jednym wyrazie w samym zadaniu nr 1 można popełnić około 30 błędów w samej analizie fonetycznej ) Na moim roku jest 70 osób, we wtorek piszemy 4 raz, do tej pory całość zdały 3 osoby
Stary 2006-03-02, 19:49   #105
magdzia33
Zakorzenienie

U mnie znowu byl pisemny, bylo 10 zadan... 1 to tekst fonetyczny - maczkiem jak nic 10 linijek, oczywiscie najwiecej punktow mozna bylo za to dostac i ostatnie zadanie to skladnia - kosmos, tez wysoko punktowana, pozostale pytania sa z kazdego dzialu i do tego teoria... no ale to bylo 3 lata temu, na szczescie

dziewczyny, glowy do gory! opisowka jest po to, zeby ja zdac!!!!

Jestem żoną

Maleństwo

Edytowane przez magdzia33
Czas edycji: 2006-03-02 o 19:50 Powód: brakowalo literki
magdzia33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-02, 19:51   #106
iwciunia
Zakorzenienie

No właśnie, wy macie normalnie na punkty egzamin, a my na BŁĘDY
Stary 2006-03-02, 19:58   #107
magdzia33
Zakorzenienie

studentki filologii polskiej, a moze mi pomozecie w pracy licencjackiej?? hmm... podaje link z watkiem, ktory juz chwile temu zalozylam.. jesli tak to bede bardzo wdzieczna

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=80325

Jestem żoną

Maleństwo
Stary 2006-03-02, 20:00   #108
magdzia33
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwciunia
No właśnie, wy macie normalnie na punkty egzamin, a my na BŁĘDY
jak na bledy??????? czemu wykladowcy tak utrudniaja zycie studentom:-/

Jestem żoną

Maleństwo
Stary 2006-03-02, 20:07   #109
iwciunia
Zakorzenienie

Pani Dziekan... Na nasze nieszczęście ona wykłada opisówkę Pocieszcie mnie i powiedzcie, że nie jestem cymbałem, tylko poważnie ciężko jest zdać ten egzamin, kiedy można zrobić 6 błędów
Stary 2006-03-02, 20:14   #110
magdzia33
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwciunia
Pani Dziekan... Na nasze nieszczęście ona wykłada opisówkę Pocieszcie mnie i powiedzcie, że nie jestem cymbałem, tylko poważnie ciężko jest zdać ten egzamin, kiedy można zrobić 6 błędów
iwciunia, slonce, glowa go gory jak zauwazylas, wiekszosc wizazanek mialo klopoty z opisowka... jak Ci tu pomoc... masz jakis pomysl???

Jestem żoną

Maleństwo
Stary 2006-03-03, 06:47   #111
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Magdzia- dalam Ci mala probke przezwisk na watku Swoja droga bardzo fajny temat pracy

Iwciunia- kochana...nie zrobic 6 bledow dla mnie graniczy z cudem... ja kazde kolokwium zdaje cudem, najczesciej latalam na konsultacje poprawiac. Dla mnie zdanie takiego egzaminu byloby niemozliwe... skoro moj wyglada jak wyglada, a boje sie go jak nie wiem co :/
Stary 2006-03-03, 08:05   #112
magdzia33
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Impersona
Magdzia- dalam Ci mala probke przezwisk na watku Swoja droga bardzo fajny temat pracy
Impresona, dziekuje a jesli chodzi o temat pracy to jest swietny, mam 156 przezwisk, pasuje mi jeszcze zdobyc z 20, niektore przezwiska sa swietne, mozna sie niezle usmiac i naprawde ciesze sie, ze pisze prace z jezykoznawstwa literatura dla mnie to kosmos

Jestem żoną

Maleństwo
Stary 2006-03-03, 08:10   #113
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Ja pisze prace pt. "Język polski w ustach dzieci przedszkolnych i wczesnoszkolnych" Mam latac z dyktafonem i pytac np. co sie robi cukrem z herbatka... (wiekszosc dzieci mowi, ze sie cukrzy :P ) Albo pytalam pierwszakow z klasy integracyjnej co to znaczy "integracyjny"...wszy scy jak jeden maz mysleli, ze to znaczy nienormalny, niedorozwiniety....
Stary 2006-03-03, 08:17   #114
magdzia33
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Impersona
Ja pisze prace pt. "Język polski w ustach dzieci przedszkolnych i wczesnoszkolnych" Mam latac z dyktafonem i pytac np. co sie robi cukrem z herbatka... (wiekszosc dzieci mowi, ze sie cukrzy :P ) Albo pytalam pierwszakow z klasy integracyjnej co to znaczy "integracyjny"...wszy scy jak jeden maz mysleli, ze to znaczy nienormalny, niedorozwiniety....
oooo, tez bardzo ciekawa praca podoba mi sie a czy te wszystkie nagrane odpowiedzi musisz przepisywac i umieszczac w pracy (slownik albo aneks)?? bo jesli tak, a podejrzewam, ze tak no to masz z tym duzo roboty... moja kolezanka pisze prace o "Piosenkach i zwyczajach ludowych w Kowalowej", Kowalowa to jest miejscowosc, z ktorej pochodzi, musi tez latac z dyktafonem i starsi ludzie jej tam opowiadaja rozne rzeczy, ale ma o tyle do kitu, bo musi to wszystko przepisac do aneksu FONETYCZNIE!! wspolczuje jej, a poza tym, nie ma przeciez na klawiaturze niektorych znakow fonetycznych... ale ma taka "fajna" pania promotor...

Jestem żoną

Maleństwo
Stary 2006-03-03, 08:21   #115
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Ja na szczescie mam zalaczyc kasete, a do pracy przepisac tylko to, o co pytalam dzieci i robic analize, ale to nie jest magisterka, wiec dlatego. U nas trzeba do licencjatu napisac prace z kazdego dzialu i to jest praca z jezykoznastwa
Stary 2006-03-03, 08:28   #116
magdzia33
Zakorzenienie

no ja tez pisze licencjacka jakis strasznych wymogow moj promotor nie stawia na szczescie tamten semestr leniuchowalam, na seminariach robilismy referaty-takie wprowadzenie do tematu, no a teraz musze sie juz sprezyc, w polowie maraca musze miec opracowany slownik-przezwiska i motywacje, no i wybrac klasyfikacje ale nie narzekam

Jestem żoną

Maleństwo
Stary 2006-03-03, 09:34   #117
iwciunia
Zakorzenienie

Dzięki dziewczyny za wsparcie Świetne macie tematy Na ten z przezwiskami nigdy bym nie wpadła Ja myślę o jakimś temacie związanym z językiem polityki/mediów (jak zdam kiedykolwiek opisówkę oczywiście )
Stary 2006-03-03, 09:41   #118
szyna
Zadomowienie

Konczylam ten kierunek dwa lata temu. Mam magistra z filologii polskiej, specjalizacja nauczycielska Nie pracuje w szkole, ale prace znalazlam, choc przyznam szczerze, ze pracodawcy na takich jak my patrza z przymruzeniem oka, a na ich twarzy rysuje sie pytanie: "do czego taka moze mi sie przydac" A jednak sie przydaje i to czesciej niz przypuszczaja A to trzeba napisac jakies podanko, a to ladnie porozmawiac z petentem, przekonac go do czegos. A w tym wlasnie jestesmy dobre, bo kto zna ojczysty jezyk lepiej niz my?
Co do wszystkich przedmiotow na tym kierunku, u nas mowilo sie, ze jak masz zaliczony SCS, to obrona magsterki to juz pikus Ja z egzaminu SCS-owego bylam zwolniona, bo udzielalam sie, nawet za bardzo, na cwiczeniach. Dacie rade. Nie taki diabel straszny jak go maluja. Zycze wam powodzenia polonisci. Obyscie znalezli po tych studiach prace. Najlepiej rozgladajcie sie juz teraz jeszcze za dodatkowymi specjalizacjami.
szyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-03, 10:27   #119
iwciunia
Zakorzenienie

Też jestem na nauczycielskiej, mgr chce jednak zrobić na komunikacji, nie wykluczam też możliwości pracy w szkole

Szyna, u nas mówi się, że jak zdamy egzamin z gramatyki przy Pani Dziekan to mgr na każej uczelni w Polsce mamy w kieszeni (i to nie studenci tak mówią )
Stary 2006-03-03, 16:22   #120
magdzia33
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwciunia
Dzięki dziewczyny za wsparcie Świetne macie tematy Na ten z przezwiskami nigdy bym nie wpadła Ja myślę o jakimś temacie związanym z językiem polityki/mediów (jak zdam kiedykolwiek opisówkę oczywiście )
ejejejejj!!! dostaniesz w pupe!!! zdasz opisowke!! czemu mialabys jej niby nie zdac?? ja zdalam za 2 razem, egzamin poprawkowy byl o 200% trudniejszy od pierwszego, a jaka mialam satysfakcje, ze zdalam na 3,5 bez pomocy sciag i kolezanek/kolegow glowa do gory!!! trzymam kciuki, mocno

Jestem żoną

Maleństwo
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości