![]() |
#91 |
Zadomowienie
|
Dot.: Mąz po 6 latach nie chce dziecka :(
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;63638236]widzisz ja akurat uważam jego argumenty za sensowne i zdecydowanie dojrzałe
ja też nie chcę mieć dzieci dlatego że kosztują kupę kasy a ja wolę wydać ja na siebie czy to ważne jaki ma argument? nie chce to nie najważniejsze że mówi to otwarcie i daje szansę na podjęcie decyzji o rozstaniu ona za to zachowuje się niedojrzale wierząc że jemu się odmieni,że nie wie co mówi i że po tym co powiedział będzie dobrym wspierajacym ojcem nie nie będzie bo to co mówi pokazuje jasno że się nie nadaje się na ojca i ojcostwo nie jest czymś w czym będzie się spelnial[/QUOTE] Zgadzam sie chęć lub jej brak, co do posiadania potomka nie świadcy o dojrzałośći ale niektóre forumowiczki uznają posiadanie (lub chęć) potomka jako dojrzałość... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
po drugiej stronie szafy
|
Wiesz, ja bym się bała zajść w ciążę z kimś, kto co roku/co kilka miesięcy zmienia zdanie w tej kwestii. Tak więc wcale ta wizja jego ewentualnej kolejnej zmiany o 180 stopni wcale nie jest taka optymistyczna, jak by się Ci mogło wydawać.
![]() |
#93 |
Konto usunięte
|
Jak wyżej. Niestety ale wygląda na to, że coś tam niby zostało wyjaśnione, omówione, a tak naprawdę problem tak jakby został przykryty firanką, czy wręcz zamieciony pod dywan. Bo z tych ustaleń nic nie wynika.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
Mnie zastanawia zbieg okoliczności, że facet chciał niby dziecko, jak Autorka nie chciała, a jak ona zachciała, to jemu się odwidziało
![]() ![]() I rozbawiło mnie to, jak któraś napisała o adopcji zwierzaka online, by zbadać instynkt macierzyński. Serio? ![]()
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Autorka raz pisze, że chce dziecka a raz, że nie. A jej mąż to chyba nigdy dzieci nie chciał.
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2016-07-31 o 16:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Xfrida, zgadzam się z Tobą, chyba jak zawsze. Jesteś jedną z (bardzo) niewielu matek, które cenię na tym forum. Wysłane z mojego X600 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Konto usunięte
|
oh dziekuje
jestes chyba jedna z niewielu osob ktore zgdzaja sie ze mna w pogladach... tzn mysle ze wiele matek mysli podobnie do mnie ale obciach sie przyznac bo co inne matki pomysla ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zadomowienie
|
Nie, wcale tak nie uwazam, ale nie ma to jak na Wizazu - najlepiej z calej wypowiedzi wyrwac kilka kluczowych slow i zlepic je w nowa, fascynujaca oryginalnoscia wypowiedz. Jak dla mnie wiele z opisow tego faceta moze sugerowac, ze jest on niedojrzaly, niezdecydowany, niestabilny emocjonalnie i malo odpowiedzialny, a to nie za dobrze rokuje o nim jako o partnerze, nie wspominajac w ogole o ojcu. Skoro w obliczu takich "teoretycznych" na razie problemow wykazuje sie on tak skrajnie roznymi pogladami (nie chce miec dziecka, ale to jeszcze przemysli; jest gotowy rozstac sie z autorka, ale tak naprawde to ja kocha i nie chce odchodzic itp.), to ja bym nie spodziewala sie po nim niczego dobrego i odpowiedzialnego w sytuacji np. zajscia w ciaze autorki, albo jej powaznej choroby, bo obie te sytuacje wymagalyby poswiecenia swoich pragnien i aspiracji i podporzadkowania wiekszosci zycia innym osobom. Ja uwazam, ze ten niestabilny emocjonalnie gosc nie bylby dla autorki zadnym oparciem w potrzebie, a predzej dolozylby jej jeszcze wiecej klopotow swoja osoba.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zadomowienie
|
Daj se spokoj z rozbijaniem goowna na atomy. Bo, to ze autorka wyladowala po 6 latach zwiazku na goownianej pozycji czuc na odleglosc. Nie ma sensu tworzyc potretu charakterologicznego jej faceta na Twoje potrzeby, bo Ty chcesz wiedziec. Dla nnie liczy sie fakt, ze autorka znalazla sie na rozdrozu, samotna i niepewna jutra, a jedyna osoba, na ktora powinna liczyc wystawila ja do wiatru. Dla mnie to skrajna nieodpowiedzialnosc i egoizm partnera i koniec kropka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
po drugiej stronie szafy
|
Wzajemna pomoc jest jednym z obowiązków małżeńskich.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Zadomowienie
|
Autorko pewnie ciężko ci jest to sobie wyobrazić ale postaw sie w odwrotnej sytuacji. Mąż chce dziecka a ty nie. Nalega, prosi,błaga,grozi, że odejdzie jeśli się nie zgodzisz no i jakbyś się w takiej sytuacji czuła ? Zastanów się
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Skrajny egoizm i nieodpowiedzialność cały czas na podstawie powodów, które wymienił? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Wtajemniczenie
|
Przykra sytuacja, strasznie :/ pamiętam, że jakiś czas temu był podobny wątek, ale stworzony przez faceta, który chciał dziecko. Może poszukaj, może któraś z odpowiedzi ci pomoże?
o, o ten mi chodzilo: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=814383
![]() |
#112 |
BAN stały
|
W tym samym zdaniu piszesz, że "nie wykluczał tego", co w żaden sposób nie równa się uzgodnieniu, że będziecie mieli dzieci. Sama również przyznajesz, że nie czujesz instynktu. Jeśli nie widzisz różnicy między "chce, planuje" a "nie wyklucza" i jeśli sama sobie przeczysz w kolejnych postach, to ja w tej kwestii nie widzę problemu, po prostu oboje nie chcecie mieć potomstwa, ale tobie się wydaje, że wypada i tylko w tym kłopot.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
po drugiej stronie szafy
|
Przecież to się wiąże - ciężka choroba partnera bardzo często się wiąże z przynajmniej czasowym poświęceniem mu większości życia i swoich planów. Ciąża i dziecko też potrafią wiele aspiracji co najmniej odłożyć.
![]() |
#114 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
po drugiej stronie szafy
|
Ależ oczywiście. Pytałaś o obowiązek, więc Ci napisałam, że takowy istnieje. A czy się tego przestrzega, to już zupełnie inna kwestia. Wymusić na nikim pomocy w chorobie nie można i się nie powinno, natomiast sama instytucja małżeństwa taką właśnie pomoc zakłada.
![]() |
#116 |
BAN stały
|
Gdzie? Gdzie widnieje taki obowiązek?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
po drugiej stronie szafy
|
W Kodeksie Rodzinnym i Opiekuńczym, w dziale Prawa i Obowiązki Małżonków.
Art. 23. Małżonkowie mają równe prawa i obowiązki w małżeństwie. Są obowiązani do wspólnego pożycia, do wzajemnej pomocy i wierności oraz do współdziałania dla dobra rodziny, którą przez swój związek założyli. prawo.money.pl - "Małżonków obowiązuje obowiązek wzajemnej pomocy i wierności. Wierność pojmowana jest nie tylko w aspekcie fizycznym, ale również odnosi się do sfery pomocy wobec współmałżonka. Przyjmuje się, że w prawidłowo funkcjonującym małżeństwie, małżonkowie winni sobie nawzajem udzielać pomocy w najtrudniejszych chwilach życiowych. Takimi momentami, w których jako słuszne jawi się oczekiwanie na pomoc ze strony współmałżonka, to bez wątpienia między innymi choroba małżonka, śmierć osoby bliskiej współmałżonka. Jeśli w takich chwilach nie można liczyć na pomoc współmałżonka, wówczas naruszony zostaje obowiązek pomocy i wierności."
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
BAN stały
|
Ale o poświęceniu większości życia i swoich planów nic nie ma. Nie ma nic o tym, że małżonek > wszystko pozostałe/ja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak się nie bierze pod uwagę poświecenia własnego życia (w domyśle: na opiekę, wsparcie itd.) dla chorego małżonka to się nie wchodzi w związek małżenski, z którym wiążą się określone obowiązki. Proste. Tu już nawet nie chodzi o kwestie prawne, ale przede wszystkim moralne.
Bohemian like you Edytowane przez phony Czas edycji: 2016-08-02 o 07:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
po drugiej stronie szafy
|
Pozwól, że nie będę się powtarzać.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:13.