![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Popularność budowania własnego domu
Cytat:
Tak naprawdę są miliony ludzi dla których mieszkania są najlepszym rozwiązaniem i kolejne miliony tych dla których najlepsze będą domy. Nie ma sensu spierać się o to co lepsze, to tak jakby się kłócić który kolor lepszy: biały czy czarny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
palenie w piecu węglowym w takim stylu jak opisujesz to już przeszłość (no chyba, ze ktoś sobie zrobił najtańszą instalację "byle taniej"). teraz kupujesz piec z podajnikiem i regulatorem i ustawiasz ciepło jak chcesz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#94 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
Dla Ciebie na wsi a dla innego w mieście z sąsiadami za ścianą.
To dopiero koszmar jak trafisz na sąsiadów, którzy tłukà się gdy tylko mogà (6-22).
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
ja też z tych, którzy nie muszą palić w piecu - mam ogrzewanie na gaz (z butli). Chyba, że chcę sobie napalić w kominku, wtedy muszę rozpalać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja chce sie budowac na wsi, ale wiem, ze tam sprawnie dziala odsniezanie drog, jest tez dobry dojazd do miasta bo autobusy nie jezdza co 2 godziny, tylko czesciej. Co do zlotych raczek- w bloku jak cos nawali, tez musisz po kogos zadzwonic. Juz wole jakiegos fachowca ze wsi, ktory pasjonuje sie naprawami i wie co robi, niz panow z ogloszenia w gazecie, ktorych prace mialam okazje podziwiac w programie "Usterka". Ogrzewanie? Moi rodzice maja duzy dom i na ogrzewanie wydaja niewiele wiecej niz moja kolezanka, ktora ma trzypokojowe mieszkanie w bloku. Grabienie lisci? Wole to, niz lezenie przed telewizorem. Chociaz troche swierzego powetrza mozna zaczerpnac. Cale dziecinstwo spedzilam na wsi, teraz mieszkam w miescie i brakuje mi podworka. Denerwuje mnie tluczenie sie za sciana, gdy spie. 7 rano a ja sie budze bo sasiad wstal do pracy i schodzi po schodach. Z TZtem lubimy sobie obejrzec pozna pora jakis dobry film. Trzeba cicho ogladac bo sasiedzi maja male dzieci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Konto usunięte
|
Ano, ja całe życie mieszkałam w domu wolnostojącym na obrzeżach miasta, teraz w bloku i męczę się straszliwie. Mam serdecznie dość takiej ilości przypadkowych ludzi wokół, hałasu, wścibstwa. Obecnie mieszkam niedaleko centrum i właściwie nie korzystam z "zalet" mieszkania w mieście, bo to nie moja bajka. Dzieci nie planujemy, dlategoteż odpadają problemy logistyczne z dowożeniem potomstwa na rozmaite zajęcia. W przyszłości widzimy się w niewielkim domu na sporej działce, tak do 15km od miasta.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Konto usunięte
|
Hałasu na wsi nie brakuje, bo a to kosiarka, a to traktor jedzie, psy ujadają plus atrakcje typu sąsiadka paląca śmieci w ogrodzie. Koleżanka ma takiego sąsiada za płotem, że spokojnie może mu założyć sprawę w sądzie o nękanie psychiczne i to wieloletnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
Pewnie, ze nie musze lezec przed TV i moge sobie wyjsc do parku. Niestety do najblizszego mam kawal drogi. Jak bym miala zmeczona po pracy isc taki kawal, zeby sobie wsrod zieleni na laweczce posiedziec,to by to sensu nie mialo.
Z reszta w parku sobie warzyw nie posadze a wole sobe wyjsc przed dom i cos porobic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Mieszkałam 5 lat w mieście. Sasiedzi mieli kosiarki, cieli drzewo. Psy szczekały a o hałasie ulicznym nawet nie wspomnę. Plus, że dużo sklepów i w miarę blisko.
Po przeprowadzce na wieś (nie byłam zadowolona) nie moglismy się przyzwyczaić do ciszy. Do głównej drogi mam 10 min na nóżkach. I to co innego mieć sąsiada za ścianą cały rok a grillujących w porze letniej lub robiàcych opał na zimę. Nawet moje psy przestały w nocy szczekać.
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
Dom na pewno wymaga więcej uwagi i nie ma na to mocnych. O ile w budownictwie wielorodzinnym masz wspolnote i ktoś tym zarządza, tak w domu ty jesteś panem i władca. Ze wszystkimi tego konsekwencjami oraz zaletami.
Ja to bym mogła miec i jedno, i drugie :-D Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
Moja babcia miała w bloku, tuż pod sobą, sąsiada który miał do niej pretensje że w nocy chodzi to toalety. Twierdził że słyszy kroki, spłukiwaną wodę i nie może przez to spać. Na wsi przynajmniej od takich ma się spokój, bo ze swojej działki kroków w domu obok nie usłyszą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
My mieliśmy tez takiego sąsiada... :/ jak mieszkaliśmy w bloku |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#107 | ||
zielony stworek
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja uważam, że jeśli ktoś decyduje się przeprowadzić z dala od ludzi to coś z nim jest nie tak. Po co dziecku podwórko, na którym się będzie bawiło samo, bo do koleżanek i kolegów jest daleko, nie lepiej na placu zabaw z innymi dziećmi ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Po pierwsze, właśnie ktoś, kto nie ma OZM, będzie myślał bardziej o sobie, niż od dzieciach
![]() I wcale niemało jest takich rodziców, którzy nie podporządkowują swojego życia pod komfort dzieci, tylko odwrotnie. Po drugie - na wsi też są ludzie. Kolejny raz na Wizażu zbaczacie z tematu w bardzo dziwnym kierunku... temat jest o budowaniu domów. W ogóle. Czyli wcale nie musi być na zadupiu. Czyli "budowanie domów uważam za głupie, bo nie chciałabym mieszkać na zadupiu" nie jest argumentem w dyskusji ![]() Tak naprawdę jak komuś faktycznie zależy na zadupiu-zadupiu to buduje dom nie na wsi, a w lesie. Wtedy faktycznie absolutnie nikt nie przeszkadza, ale ryzyko jest takie, że jak będzie złodziej albo inne nieszczęście, to nikt z sąsiadów nie pomoże, bo nawet nie zauważy, a i zwierzęta mogą wejść na posesję itd. Z drugiej strony są plusy (i na wsi, i w lesie, i w ogólności z dala od miasta) - świeże powietrze! Aż dziw, że nikt tutaj tego nie wymienił... z dala od miasta żyje się po prostu bez porównania zdrowiej i pod tym kątem patrząc na wychowanie dzieci to lepiej wychować je na wsi. Jako że mam rodzinę na wsi to potwierdzam, że osoby, które się na niej wychowały i/lub mieszkają długo mają końskie zdrowie w porównaniu z mieszczuchami. PS. M.in. dlatego na wsi przejść 3 km na piechotę czy przejechać 10 km na rowerze to dla wielu osób tyle co nic, a dla mieszczucha 1 km do sklepu to: "łomatko, jak daleko, czemu te łautobusy tak rzadko jeżdzom?" ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Pantegram Czas edycji: 2016-08-04 o 17:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#110 |
Zadomowienie
|
U nas nie da się miec okna otwartego w nocy. Komary by nas zezarly i muchy.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zadomowienie
|
No ja mam do przystanku jakies 4 km, do głównej drogi.. Wiec zgadzam sie, najgorzej w śnieg i jesienią w błocie. W ciąży bylo najciężej, ale nie miałam wyjscia, trzeba bylo jeździć do,lekarza. Jak mogłam to zabieralam sie z mężem w jedna strone, jak nie moglam to w obie busem. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Moskitiera lub siatka na rzep.
![]() |
#114 |
Zadomowienie
|
Mamy moskitiere, ale jakos sie dostają i tak.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To co wpadnie drzwiami (m zwykłe i woalowe firany w 3 drzwiach ) unicestwiam klapką lub lampką na owady.
![]() |
![]() |
#116 |
Zadomowienie
|
Mi by nie przeszkadzało za bardzo, bardziej do syna lecą
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() a i jeszcze mi się przypomniało jedno na temat czemu ludzie budują domy zamiast je kupić, u części osób zauważyłam że zakup domu nie kojarzy im się z zakupem czegoś nowego, tylko myślą kupno domu = kupno jakiegoś starego budynku, a oni chcą przecież nowe |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Zadomowienie
|
Ja do sklepu mam jakieś 10 minut spacerkiem takze luz. Są zadupia gdzie w ogóle nie ma na wsi sklepu.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Konto usunięte
|
Z tym zdrowym wychowem dzieci na wsi bym nie przesadzala - wszystko dobrze dopoki jest dobrze.
Dziecko kolezanki zachorowalo. W wiejskiej przychodni powiedzieli, ze miastowa matka histeryzuje. W gminnym osrodku zdrowia powtorzyli "diagnoze". Dopiero jak dziecko stracilo przytomnosc w domu odwieziono je do szpitala powiatowego, ktory wyglada jak plan "Daleko od noszy". Dziecko podleczyli bez diagnozy (bo nie sa specjalistami) i wypuscili do domu. Oczywiscie znow stracilo przytomnosc w domu i dostalo drgawek wiec w koncu dostali skierowanie do szpitala specjalistycznego 200km od domu (najblizszy). Kolezanka nie ma prawa jazdy (stan zdrowia), wiec ma istna sielanke. Przeprowadzili sie na wies bo to "dobre dla dzieci" i znalezli mega tania duza dzialke na skraju wyludniajacej sie wsi. Edytowane przez 201712071518 Czas edycji: 2016-08-04 o 19:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama zamierzam w przyszłości rozpocząć budowę domu, ale nijak ze wstępnych kalkulacji nie wychodzi mi, że kupno działki i budowa domu mogą kosztować mniej niż mieszkanie w bloku.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:45.