|
|
#91 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: HP I KP - UWAGA! Jeśli jeszcze nie przeczytałaś - NIE WCHODŹ!
Ktoś tu chyba pisał o tym, że przecież były głosy, że Syriusz też miał "zmartwychwstać" i że śmierć Dumbledore'a to jednak prawda...
ale mi się wydaje, że Syriusz to jednak coś innego. Nie odgrywał żadnej ważnej roli w świecie czarodziejów, nie był takim autorytetem jak Dumbledore, taką podporą dla wieku osób, nie tylko Harry'ego... choć Syriusz też był podprorą dla Harry'ego. A to w końcu ksiązka "Harry Potter i ..."Już nic nie wiem, niecierpliwie czekam na ostatni tom ![]() Tylko tak sobie myślę, jeśli Harry naprawdę nie wróci do Hogwartu albo Hogwart zostanie zamknięty to ksiązka nie będzie już tak ciekawa. Niby ważniejsze jest życie głównego bohatera, to co robi, jak się zachwuje, ale bez tej całej oprawy szkoły to już nie będzie "to" ![]()
|
|
#92 |
|
Zadomowienie
|
jak się wali świat trudno cieszyć sie urokami sielskiego bezpiecznego dziecięcego szkolnego życia
![]() dla mnie to w ogóle dziwne że jedna książka ma teraz wystarczyć na odszukanie wszystkich części duszy Voldemorta (przecież to temat na dobre 2 książki ) i ostateczną walkę ze złem..chyba że to będzie bardzo gruba książka
|
|
|
|
|
#93 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
poczytalam:
http://en.wikipedia.org/wiki/Severus_Snape i daje duzo do myslenia ![]() zwlaszcza zdanie: Harry attempts to engage Snape in a duel, but Snape blocks all of Harry's spells and curses, and yet also prevents the escaping Death Eaters from harming Harry. He warns Harry that he must learn Occlumency and non-verbal use of spells if he is to be an effective wizard i jeszcze cos. sorki ze po angielsku, ale nie mam czasu tlumaczyc. mam nadzieje,z e dacie sobie rade: If Professor Snape killed Professor Dumbledore on his orders, why did this have to happen? One possibility is that it was done to remove once and for all any doubts in Voldemort's mind where Snape's loyalties lie. It is clear from the beginning of "Harry Potter and the Half Blood Prince" that Bella (Lucius Malfoy's Sister in law) has no trust in Snape and only believes that he will protect Draco by taking an unbreakable oath. Another possibility is that Dumbledore dying at Snape's hands is the lesser evil. As a result of the Unbreakable Vow, Snape, Dumbledore and Draco are bound to one of the following scenarios: A) Draco kills Dumbledore; Dumbledore dies and Draco's soul is tainted B) Snape kills Dumbledore; Dumbledore dies but Draco is saved C) Neither Draco nor Snape kill Dumbledore; Snape dies Perhaps Snape in his role as Voldemort's aide is a more valuable asset in the war than an already weakened Dumbledore? Paradoxically despite what the Aurors and the Death Eaters believe it appears Snape has the trust of both Dumbledore and Voldemort alike. What we do not know so far is to what extent the raid on Hogwart's by the Death Eaters and Dumbledore's death were planned. Consider: 1) Snape has had many opportunities to kill Harry Potter, including the episode in The Philosopher's Stone where Quirrel (controlled by Lord Voldemort) tries to make Harry's broomstick throw him off. In fact on this and several other occasions, Snape intervenes to save Harry's life. Edytowane przez awia Czas edycji: 2006-02-02 o 18:29 |
|
|
|
|
#95 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#96 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam z tym niestety problemy buuu... Prosze....
|
|
|
|
|
|
#97 |
|
Zakorzenienie
|
ach i wyczytalam jeszcze jedno.
NIE zostalo wyjasnione, czemu reka Dumbledora byla poparzaona i czarna. wiemy tylko ze spowodowal ja pierscien Gaunta. przeczytalam, ze istnieje teoria, ze Horcrux ktoryt znalezli Dubledore i Harry mozna bylo otworzyc TYLKO za pomoca avada kedavra. bo jak harry znalalzl Dumbledora na dole, medalion byl otawarty. mioglo spowodowac to uderzenie....ale...no wlasnie.. i jeszcze znalalzam artykul pt Dumbledore nie umarl ![]() http://www.dumbledoreisnotdead.com/ Edytowane przez awia Czas edycji: 2006-02-02 o 19:00 |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
to znowu ja. az mi sie goraco zrobilo jak poczytalam te rzeczy rozne dziwne z tych stron
![]() jak bum cyk kucyk Dumbledore zyje albo zaplanowal wlasna smierc. czemu? chocby samo avada kedavra. czytalismyt opis smierci Cedrika tym zakleciem. zdecydowanie rozni sie "efektem" od tego, ktory dotknal D. tamten byl bolesny, zas Albusa wznioslo w powietrze i wylecial za mury. zwroccie uwage tez ze caly czas w ksiazce cwiczyli zaklecia niewerbalne. Snape byl w tym BARDZO dobry. zeby zabic, trzeba chciec zabic calym soba. chciec zadac bol. zaklecie rzucone przez snape bylo inne. mogl powiedziec avada kedavra a niewerbalnie rzucic inne. auwazcie tez ze Dumbledor nie blagal o zycie. nie byl zdziwiony nawet ! prosil. ale o co? o dkonczenie misji? |
|
|
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
A mnie ciekawi, dlaczego Harry nie powiedział Dumbledorowi, ze Snape złożył przysiegę. Przecież podsłuchał rozmowe o tym i Ron wyjaśnił mu o co chodzi, ale nie przypominam sobie, żeby powiedział o tym Dumbledorowi... A przeciez powinien...
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
|
|
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
Yennefer..bo Harry jest wielkim bohaterem i myśli, że sam ocali cały świat
![]() a tak na poważnie, to nie potrafie odpowiedzieć na Twoje pytanie. i tez uważam, że powinien powiedzieć. |
|
|
|
|
#101 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ok, ok Teraz mam nadzieję, że wypiszę wszystkie myśli jakie zebrałam ![]() Ja jestem bądź co bądź dzieckiem (16 lat ) i mam duzo czasu, więc każdą część HP czytałam po kilka razy.Uważam, że Pan Polkowski istotnie mógł zostawić "horcrux" bo to brzmi normalnie, a nie jakieś "horkruks" jak nazwa potrawy Myślę, że Dymbledore mógł jakoś zniknąć na swoim pogrzebie, jego feniks mógł go teleportować czy coś, ja wiem... a z drugiej strony ten feniks tak beczał, że to raczej niemożliwe (btw: chciałabym mieć feniksa )Ale jest jeszcze jedno!: DUMBLEDORE PRZECIEŻ BĘDZIE JAKO OBRAZ! To zawsze jakieś pocieszenie, przecież można będzie z nim gadać i wogule to prawie jak żywy, nie? Może ten obrazowy Dumbel jakoś pomoże ciapie Harremu Gdyby tak Snape umył włosy, poszedł na wybielanie żębów to może było by coś z niego I jak dla mnie to ta strona podana przez kogoś o ta http://www.i-ksiazka.pl/view_book.php?kid=13494 to wszystkie małe tajemnice książki ujawnia i odbiera radość czytania, temu kto jeszcze jej nie czytał Jak coś mi jeszcze wpadnie, to dam znać. I jak powtórzyłam kogoś wypowiedź to wybaczcie bo z czytaniem doszłam tylko chyba do 3 strony P.S. Ale fajnie taki długi mój wątek się zrobił Nie myślałam, że tyle z Was jest oczytane w Harrym, bo np. moja mama tego nie czytała nigdy (chociaż moja mama wogule nie lubi czytać, a ja mam wręcz manię książek po tacie )Dobra paplam i paplam macie mnie pewnie dość
nie zrażam się. ![]() Edytowane przez lawenda-w-chodakach Czas edycji: 2006-02-02 o 21:10 |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#102 |
|
Rozeznanie
|
Przypomniał mi się WAŻNY WNIOSEK: faktycznie Nasz Kochany Snape był mistrzem oklumencji, a to co w 5 części ciapa Harry się "wdarł" to pewnie z nieuwagi Snape'a który z jego strony nie spodziewał się, bo Harry to ciapa
![]() Może być tak, że Dumbel jak wpadł za tą zasłonę to się teleportował (w Hogwarcie nie można, ale po 1 to jest dyrektor, a po 2 w 5 części jak ujawniło się GD i Umbrigde ta zła baba złapała Harrego to Dumbel jakoś zniknął). Poza tym Dumbel cały czas się upierał, że ufa Snape'owi itp itd. No i jak Snape zabijał Go, to faktycznie mógł kombinować z tymi niewerbalnymi zaklęciami, może Dumbel wiedział, że Snape ma go zabić i mu o tzm powiedyia czy coś i zmówili się. A poza tym uważam, że Dumbledore dlatego unieruchomił Harrego, żeby ten właśnie nie mógł nic zrobić, bo skoro zmówił się ze Snape'm to ciapa Harry mógł wszystko zepsuć ![]() A przy składaniu przysięgi matce Malfoya, mógł znaleźć jakiś sposób, żeby ją obejść, przy pomocy Dumbledora, on zawsze jakiś wyjątek od reguł znajdzie. A z tą czarną ręką to skoro ten pierścień był Slitherina, to może gdy nosił go Dumbledore, szlachetny, dobry i wogule z Gryffindoru to dlatego się taka zrobiła? A poza tym po cholerkę on nosił ten pierścień ![]() Co sądzicie o moim skromnym wniosku?
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
lawenda-bylo wyjasnione, ze Dumbledore nosil pierscien jak juz zniszczyl zawartego w nim hor5cruxa.
w dodatku bylo juz wyjasnione, ze harry nie wdarl sie do mysli Snape'a tylko wlozyl leb do myslodsiewni, gzdie byly wspomnienia Snape z przeszlosci ja raczje mysle, ze w 7 tomie Harry bedzie probowal oddac zycie za ktoregos ze swoich przyjaciol. np Ginny. i tak milosc ostatecznie zniszczy voldemorta. |
|
|
|
|
#104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#105 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A tam parę scen z dzieciństwa. Jestem na 100% pewna bo niedawno odświeżyłam swoją znajomość z 5 częścią.
|
|
|
|
|
|
#106 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja chyba muszę Harry'ego na nowo przeczytać
Księcia Półkrwi... narzuciłam sobie takie tempo, że nic nie pamiętam i umknęło mi wiele ważnych szczegółów. Ale mam zarys i jeszcze ponad tydzień ferii, więc... jak przeczytam to znowu tu zawitam
|
|
#107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(Czy to już znak, że pora zmienić pigułki?... )No i przez to, że wlazłam na ten wątek i przeczytałam Wasze wypowiedzi; idę jutro okraść jakieś dziecko z HP i przeczytam wszystkie tomy, bo to się ciekawe robi. Jak nie zaliczę sesji, to mnie będziecie miały na sumieniu!
|
|
|
#108 |
|
Zakorzenienie
|
Rachela po co dziecko? wystarczy okraść wizażankę z warszawy
|
|
|
|
|
#109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co, czyżbyś dała się obrabować?
|
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
dałabym,dałabym, ale na razie 1,2,4 część są w rozpożyczeniu
|
|
|
|
|
#111 |
|
Zakorzenienie
|
przedyskutowalam sprawe z Mezem (skonczyl czytac) i powaznie zaczelam sklaniac sie ku temu, ze snejp jest dobry
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
Germani , wiec ja też rozmawiałam sobie dość dłuuuugo z kumpelą i powoli też się do tego skłaniamy, ale nie jestem Snejpa pewna na 100%
....takie to pokręcone wszystko hehenie moge sie doczekac tego nastepnego i ostaniego juz NIESTETY tomu
|
|
|
|
|
#113 |
|
Zakorzenienie
|
a z drugiej strony
tak sobie pomyslalam, ze wiele rzeczy wskazuje na to, ze snape jest dobry, a z dumble bedzie wszystko ok.i chyba dlatego nie moze tak byc, bo to by bylo malo zaskakujace - a rowling zawsze czyms zaskakuje ech, sama juz nie wiem...
|
|
#114 |
|
Zadomowienie
|
a ja mam pytanie z trochę innej beczki: jak to zrobić żeby po ukazaniu się 7 części Harrego dotrwać do ukazania się polskiego przekładu i nie usłyszeć wcześniej od nikogo jak się to wszystko kończy?
|
|
|
|
|
#115 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przekład p.Polkowskiego nie jest zły, przeczytałam sobie i mogę się czepić tylko o te durne horkrusy, co naprawdę brzmi jak jakaś potrawa Ale ona musi mieć głowę... żeby teraz wszystko rozwiązać.
Love that cannot harm and love that never abandons and love that cannot imagine betrayal. And then there is love that corrupts and love that destroys, and love that works in blood like poison. And they are not so far apart as you might think." |
|
|
|
|
|
#116 |
|
Wtajemniczenie
|
szkoda, ze Dumbledor umarł (o ile umarł), bez niego to juz nie bedzie ta sama ksiazka. jeszcze gorsze jest to ze zrobił to Snape, jest ciekawa postacia, mysle ze on nie jest tak do konca zly. ciesze sie ze Harry wreszcie dostrzegł Ginny, chcialam zeby byli razem juz od przeczytania drugiej czesci.
jestem coraz bardziej ciekawa 7 tomu tz. czy Harry zwyciezy. ja osobiscie wolalabym zeby umarl, ale autorka pewnie skonczy to jak zwykla bajke-dobro zwyciezy zło i wszyscy beda zyli długo i szczesliwie. Ale w sumie Harry nie bylby juz dobry- przeciez zabil. ja juz chce 7 tom!!! |
|
|
|
|
#117 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(obrabować z pierwszego tomu )
|
|
|
#119 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie chciało mi się czytac całego wątku i przeczytałam tylko kilka stron
Dzisiaj skończyłam czytac KP i kiedy byłam na stronach opowiadających o wydarzeniach na Wieży Astronomicznej i kątem oka zauważyłam zdanie "Avada kedvara" serce zaczęło mi mocnej bić Nie mogłam w to uwierzyć. Ale rzeczywiście tak jak przypuszczacie może to być sfingowana śmierć i dlatego na lekcji Snape'a poruszono temat zaklęc werbalnych i niewrbalnych. Jednak jeśli Dumbledore naprawdę umarł, Harry będzie musiał sam przeciwstawić się temu wszystkie, oczywiście obok siebie bedzie miał Rona i Hermionę. Perspektywa zamknięcia Hogwartu mnie przeraża to już nie będzie to samo.No i strasznie jestem ciekawa co będzie z Draco i jego matką Ciekawi mnie też co stanie się z pozostałymi szkołami czy oni wszyscy się jakoś połączą? Ahhh ile pytań i niepewności jest po przeczytaniu tej książki Mogłabym cały czas o niej paplać HP i KP ma świetny klimat, taki mroczny i niepewny Uwielbiam takie coś! Już nie mogę sie doczekac VII części Nie chce, żeby HP się kiedykolwiek skończyło
|
|
|
|
|
#120 |
|
Zakorzenienie
|
moim zdaniem szkoly nie zamkna. McGonnagal zostanie dyrektorem, a harry w wakacje dostanie pewnie sowe z listem dziwnej tresci, i rozpozna pismo dumbledora, zeby bez wzgeldu na wszytsko zostal ostatni rok w szkole.
i harry da sie przekonac ![]() ale zeby nie bylo od razyu wiadomo ze Dumbledore zyje, to moze byc vczyjs dopisek, ze znaleziono ten list w gabinecie dyrektora jak McGonnagal przejela urzad. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:27.

ale mi się wydaje, że Syriusz to jednak coś innego. Nie odgrywał żadnej ważnej roli w świecie czarodziejów, nie był takim autorytetem jak Dumbledore, taką podporą dla wieku osób, nie tylko Harry'ego... choć Syriusz też był podprorą dla Harry'ego. A to w końcu ksiązka "Harry Potter i ..."

buuu...

) i mam duzo czasu, więc każdą część HP czytałam po kilka razy.