HP I KP - UWAGA! Jeśli jeszcze nie przeczytałaś - NIE WCHODŹ! - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-02-02, 12:21   #91
ciekawa_świata
Wtajemniczenie

Dot.: HP I KP - UWAGA! Jeśli jeszcze nie przeczytałaś - NIE WCHODŹ!

Ktoś tu chyba pisał o tym, że przecież były głosy, że Syriusz też miał "zmartwychwstać" i że śmierć Dumbledore'a to jednak prawda... ale mi się wydaje, że Syriusz to jednak coś innego. Nie odgrywał żadnej ważnej roli w świecie czarodziejów, nie był takim autorytetem jak Dumbledore, taką podporą dla wieku osób, nie tylko Harry'ego... choć Syriusz też był podprorą dla Harry'ego. A to w końcu ksiązka "Harry Potter i ..."
Już nic nie wiem, niecierpliwie czekam na ostatni tom
Tylko tak sobie myślę, jeśli Harry naprawdę nie wróci do Hogwartu albo Hogwart zostanie zamknięty to ksiązka nie będzie już tak ciekawa. Niby ważniejsze jest życie głównego bohatera, to co robi, jak się zachwuje, ale bez tej całej oprawy szkoły to już nie będzie "to"

ciekawa_świata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-02, 12:30   #92
obca
Zadomowienie

jak się wali świat trudno cieszyć sie urokami sielskiego bezpiecznego dziecięcego szkolnego życia

dla mnie to w ogóle dziwne że jedna książka ma teraz wystarczyć na odszukanie wszystkich części duszy Voldemorta (przecież to temat na dobre 2 książki ) i ostateczną walkę ze złem..
chyba że to będzie bardzo gruba książka
obca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-02, 13:14   #93
soulsweeper
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez et-ka
a ja się zastanawiam, czy o nich była już mowa we wczesniejszych tomach (o nich razem) czy to taki suprajs i nagle sie wszyscy dowaidują, że oni ślub biorą ( nie pamiętam, oświećcie)
a tutaj bardzo mi sie podobało zachowanie Fleur..a myślałam, że to taki pustak
W 5 części była mowa o tym, że Fleur pracuje w banku w celu podszkolenia swojego angielskiego, a Bill jest niezwykle uradowany mogąc być jej nauczycielem- jak to ironicznie powiedział Ron
soulsweeper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-02, 18:08   #94
awia
Zakorzenienie

poczytalam:

http://en.wikipedia.org/wiki/Severus_Snape

i daje duzo do myslenia
zwlaszcza zdanie:

Harry attempts to engage Snape in a duel, but Snape blocks all of Harry's spells and curses, and yet also prevents the escaping Death Eaters from harming Harry. He warns Harry that he must learn Occlumency and non-verbal use of spells if he is to be an effective wizard

i jeszcze cos. sorki ze po angielsku, ale nie mam czasu tlumaczyc. mam nadzieje,z e dacie sobie rade:

If Professor Snape killed Professor Dumbledore on his orders, why did this have to happen?

One possibility is that it was done to remove once and for all any doubts in Voldemort's mind where Snape's loyalties lie. It is clear from the beginning of "Harry Potter and the Half Blood Prince" that Bella (Lucius Malfoy's Sister in law) has no trust in Snape and only believes that he will protect Draco by taking an unbreakable oath.

Another possibility is that Dumbledore dying at Snape's hands is the lesser evil. As a result of the Unbreakable Vow, Snape, Dumbledore and Draco are bound to one of the following scenarios:

A) Draco kills Dumbledore; Dumbledore dies and Draco's soul is tainted

B) Snape kills Dumbledore; Dumbledore dies but Draco is saved

C) Neither Draco nor Snape kill Dumbledore; Snape dies

Perhaps Snape in his role as Voldemort's aide is a more valuable asset in the war than an already weakened Dumbledore?

Paradoxically despite what the Aurors and the Death Eaters believe it appears Snape has the trust of both Dumbledore and Voldemort alike. What we do not know so far is to what extent the raid on Hogwart's by the Death Eaters and Dumbledore's death were planned. Consider:

1) Snape has had many opportunities to kill Harry Potter, including the episode in The Philosopher's Stone where Quirrel (controlled by Lord Voldemort) tries to make Harry's broomstick throw him off. In fact on this and several other occasions, Snape intervenes to save Harry's life.

Edytowane przez awia
Czas edycji: 2006-02-02 o 18:29
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-02, 18:32   #95
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

Cytat:
Napisane przez soulsweeper
W 5 części była mowa o tym, że Fleur pracuje w banku w celu podszkolenia swojego angielskiego, a Bill jest niezwykle uradowany mogąc być jej nauczycielem- jak to ironicznie powiedział Ron
dobrze, że mama kupiła sobie wszystkie części i że mam teraz ferie do 20
et-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-02, 18:36   #96
Rei
Zakorzenienie

GG do Rei
Talking Dot.: HP I KP - UWAGA! Jeśli jeszcze nie przeczytałaś - NIE WCHODŹ!

Cytat:
Napisane przez awia
poczytalam:

http://en.wikipedia.org/wiki/Severus_Snape

i daje duzo do myslenia
zwlaszcza zdanie:

Harry attempts to engage Snape in a duel, but Snape blocks all of Harry's spells and curses, and yet also prevents the escaping Death Eaters from harming Harry. He warns Harry that he must learn Occlumency and non-verbal use of spells if he is to be an effective wizard

i jeszcze cos. sorki ze po angielsku, ale nie mam czasu tlumaczyc. mam nadzieje,z e dacie sobie rade:

If Professor Snape killed Professor Dumbledore on his orders, why did this have to happen?

One possibility is that it was done to remove once and for all any doubts in Voldemort's mind where Snape's loyalties lie. It is clear from the beginning of "Harry Potter and the Half Blood Prince" that Bella (Lucius Malfoy's Sister in law) has no trust in Snape and only believes that he will protect Draco by taking an unbreakable oath.

Another possibility is that Dumbledore dying at Snape's hands is the lesser evil. As a result of the Unbreakable Vow, Snape, Dumbledore and Draco are bound to one of the following scenarios:

A) Draco kills Dumbledore; Dumbledore dies and Draco's soul is tainted

B) Snape kills Dumbledore; Dumbledore dies but Draco is saved

C) Neither Draco nor Snape kill Dumbledore; Snape dies

Perhaps Snape in his role as Voldemort's aide is a more valuable asset in the war than an already weakened Dumbledore?

Paradoxically despite what the Aurors and the Death Eaters believe it appears Snape has the trust of both Dumbledore and Voldemort alike. What we do not know so far is to what extent the raid on Hogwart's by the Death Eaters and Dumbledore's death were planned. Consider:

1) Snape has had many opportunities to kill Harry Potter, including the episode in The Philosopher's Stone where Quirrel (controlled by Lord Voldemort) tries to make Harry's broomstick throw him off. In fact on this and several other occasions, Snape intervenes to save Harry's life.
mógłby ktoś to chociasz tak ogólnikowo przetłumaczyć???
Ja mam z tym niestety problemy buuu...
Prosze....

Nowe na blogu
Rei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-02, 18:39   #97
awia
Zakorzenienie

ach i wyczytalam jeszcze jedno.
NIE zostalo wyjasnione, czemu reka Dumbledora byla poparzaona i czarna. wiemy tylko ze spowodowal ja pierscien Gaunta.
przeczytalam, ze istnieje teoria, ze Horcrux ktoryt znalezli Dubledore i Harry mozna bylo otworzyc TYLKO za pomoca avada kedavra.
bo jak harry znalalzl Dumbledora na dole, medalion byl otawarty. mioglo spowodowac to uderzenie....ale...no wlasnie..

i jeszcze znalalzam artykul pt Dumbledore nie umarl
http://www.dumbledoreisnotdead.com/

Edytowane przez awia
Czas edycji: 2006-02-02 o 19:00
Stary 2006-02-02, 19:23   #98
awia
Zakorzenienie

to znowu ja. az mi sie goraco zrobilo jak poczytalam te rzeczy rozne dziwne z tych stron
jak bum cyk kucyk Dumbledore zyje albo zaplanowal wlasna smierc.
czemu?
chocby samo avada kedavra.
czytalismyt opis smierci Cedrika tym zakleciem.
zdecydowanie rozni sie "efektem" od tego, ktory dotknal D.
tamten byl bolesny, zas Albusa wznioslo w powietrze i wylecial za mury.
zwroccie uwage tez ze caly czas w ksiazce cwiczyli zaklecia niewerbalne.
Snape byl w tym BARDZO dobry.
zeby zabic, trzeba chciec zabic calym soba. chciec zadac bol.
zaklecie rzucone przez snape bylo inne. mogl powiedziec avada kedavra a niewerbalnie rzucic inne.
auwazcie tez ze Dumbledor nie blagal o zycie. nie byl zdziwiony nawet ! prosil. ale o co? o dkonczenie misji?
Stary 2006-02-02, 19:40   #99
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

A mnie ciekawi, dlaczego Harry nie powiedział Dumbledorowi, ze Snape złożył przysiegę. Przecież podsłuchał rozmowe o tym i Ron wyjaśnił mu o co chodzi, ale nie przypominam sobie, żeby powiedział o tym Dumbledorowi... A przeciez powinien...
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się.

TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
YenneferD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-02, 19:59   #100
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

Yennefer..bo Harry jest wielkim bohaterem i myśli, że sam ocali cały świat

a tak na poważnie, to nie potrafie odpowiedzieć na Twoje pytanie. i tez uważam, że powinien powiedzieć.
Stary 2006-02-02, 20:38   #101
lawenda-w-chodakach
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nisinen
Harry po długiej walce nie wiedząc już co ma zrobić, rzuci się na Voldiego i da mu całusa (i wyzna mu miłość), a Voldi tak się tym przerazi, że padnie trupem na miejscu. I tak oto Harry Potter pokona Czarnego Pana

Ok, ok
Teraz mam nadzieję, że wypiszę wszystkie myśli jakie zebrałam
Ja jestem bądź co bądź dzieckiem (16 lat ) i mam duzo czasu, więc każdą część HP czytałam po kilka razy.
Uważam, że Pan Polkowski istotnie mógł zostawić "horcrux" bo to brzmi normalnie, a nie jakieś "horkruks" jak nazwa potrawy
Myślę, że Dymbledore mógł jakoś zniknąć na swoim pogrzebie, jego feniks mógł go teleportować czy coś, ja wiem... a z drugiej strony ten feniks tak beczał, że to raczej niemożliwe (btw: chciałabym mieć feniksa )

Ale jest jeszcze jedno!: DUMBLEDORE PRZECIEŻ BĘDZIE JAKO OBRAZ! To zawsze jakieś pocieszenie, przecież można będzie z nim gadać i wogule to prawie jak żywy, nie? Może ten obrazowy Dumbel jakoś pomoże ciapie Harremu

Gdyby tak Snape umył włosy, poszedł na wybielanie żębów to może było by coś z niego

I jak dla mnie to ta strona podana przez kogoś o ta http://www.i-ksiazka.pl/view_book.php?kid=13494 to wszystkie małe tajemnice książki ujawnia i odbiera radość czytania, temu kto jeszcze jej nie czytał

Jak coś mi jeszcze wpadnie, to dam znać. I jak powtórzyłam kogoś wypowiedź to wybaczcie bo z czytaniem doszłam tylko chyba do 3 strony

P.S. Ale fajnie taki długi mój wątek się zrobił Nie myślałam, że tyle z Was jest oczytane w Harrym, bo np. moja mama tego nie czytała nigdy (chociaż moja mama wogule nie lubi czytać, a ja mam wręcz manię książek po tacie )
Dobra paplam i paplam macie mnie pewnie dość

nie zrażam się.

Edytowane przez lawenda-w-chodakach
Czas edycji: 2006-02-02 o 21:10
lawenda-w-chodakach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-02, 21:13   #102
lawenda-w-chodakach
Rozeznanie

Przypomniał mi się WAŻNY WNIOSEK: faktycznie Nasz Kochany Snape był mistrzem oklumencji, a to co w 5 części ciapa Harry się "wdarł" to pewnie z nieuwagi Snape'a który z jego strony nie spodziewał się, bo Harry to ciapa
Może być tak, że Dumbel jak wpadł za tą zasłonę to się teleportował (w Hogwarcie nie można, ale po 1 to jest dyrektor, a po 2 w 5 części jak ujawniło się GD i Umbrigde ta zła baba złapała Harrego to Dumbel jakoś zniknął). Poza tym Dumbel cały czas się upierał, że ufa Snape'owi itp itd. No i jak Snape zabijał Go, to faktycznie mógł kombinować z tymi niewerbalnymi zaklęciami, może Dumbel wiedział, że Snape ma go zabić i mu o tzm powiedyia czy coś i zmówili się. A poza tym uważam, że Dumbledore dlatego unieruchomił Harrego, żeby ten właśnie nie mógł nic zrobić, bo skoro zmówił się ze Snape'm to ciapa Harry mógł wszystko zepsuć
A przy składaniu przysięgi matce Malfoya, mógł znaleźć jakiś sposób, żeby ją obejść, przy pomocy Dumbledora, on zawsze jakiś wyjątek od reguł znajdzie.
A z tą czarną ręką to skoro ten pierścień był Slitherina, to może gdy nosił go Dumbledore, szlachetny, dobry i wogule z Gryffindoru to dlatego się taka zrobiła? A poza tym po cholerkę on nosił ten pierścień

Co sądzicie o moim skromnym wniosku?

nie zrażam się.

lawenda-w-chodakach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-02, 22:34   #103
awia
Zakorzenienie

lawenda-bylo wyjasnione, ze Dumbledore nosil pierscien jak juz zniszczyl zawartego w nim hor5cruxa.
w dodatku bylo juz wyjasnione, ze harry nie wdarl sie do mysli Snape'a tylko wlozyl leb do myslodsiewni, gzdie byly wspomnienia Snape z przeszlosci

ja raczje mysle, ze w 7 tomie Harry bedzie probowal oddac zycie za ktoregos ze swoich przyjaciol. np Ginny.
i tak milosc ostatecznie zniszczy voldemorta.
Stary 2006-02-02, 22:37   #104
Rei
Zakorzenienie

GG do Rei

Cytat:
Napisane przez awia
lawenda-bylo wyjasnione, ze Dumbledore nosil pierscien jak juz zniszczyl zawartego w nim hor5cruxa.
w dodatku bylo juz wyjasnione, ze harry nie wdarl sie do mysli Snape'a tylko wlozyl leb do myslodsiewni, gzdie byly wspomnienia Snape z przeszlosci

ja raczje mysle, ze w 7 tomie Harry bedzie probowal oddac zycie za ktoregos ze swoich przyjaciol. np Ginny.
i tak milosc ostatecznie zniszczy voldemorta.
myśle podobnie

Nowe na blogu
Stary 2006-02-02, 22:51   #105
soulsweeper
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez awia
W myślodsiewni Harry zobaczył, jak jego ojciec i Syriusz znęcali się nad Snapem, ALE udało mu się też zobaczyć jego myśli, gdy użył zaklęcia tarczy A tam parę scen z dzieciństwa. Jestem na 100% pewna bo niedawno odświeżyłam swoją znajomość z 5 częścią.
soulsweeper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-02, 23:31   #106
ciekawa_świata
Wtajemniczenie

Ja chyba muszę Harry'ego na nowo przeczytać Księcia Półkrwi... narzuciłam sobie takie tempo, że nic nie pamiętam i umknęło mi wiele ważnych szczegółów. Ale mam zarys i jeszcze ponad tydzień ferii, więc... jak przeczytam to znowu tu zawitam

ciekawa_świata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-02, 23:32   #107
rachela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lawenda-w-chodakach
Gdyby tak Snape umył włosy, poszedł na wybielanie żębów to może było by coś z niego
Ja wiem? Nie wygląda tak źle. W przypływie szału hormonów nawet bym go z chęcią wykorzystała Lubię takich mrocznych i złych, mrrrau
(Czy to już znak, że pora zmienić pigułki?... )

No i przez to, że wlazłam na ten wątek i przeczytałam Wasze wypowiedzi; idę jutro okraść jakieś dziecko z HP i przeczytam wszystkie tomy, bo to się ciekawe robi. Jak nie zaliczę sesji, to mnie będziecie miały na sumieniu!

Oscar Wilde
rachela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-02, 23:43   #108
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

Rachela po co dziecko? wystarczy okraść wizażankę z warszawy
Stary 2006-02-02, 23:45   #109
rachela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez et-ka
Rachela po co dziecko? wystarczy okraść wizażankę z warszawy
Nad dzieckiem mam przewagę?
A co, czyżbyś dała się obrabować?

Oscar Wilde
Stary 2006-02-03, 00:00   #110
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

dałabym,dałabym, ale na razie 1,2,4 część są w rozpożyczeniu
Stary 2006-02-03, 01:10   #111
Germini
Zakorzenienie

przedyskutowalam sprawe z Mezem (skonczyl czytac) i powaznie zaczelam sklaniac sie ku temu, ze snejp jest dobry
Stary 2006-02-03, 12:38   #112
Rei
Zakorzenienie

GG do Rei

Germani , wiec ja też rozmawiałam sobie dość dłuuuugo z kumpelą i powoli też się do tego skłaniamy, ale nie jestem Snejpa pewna na 100% ....takie to pokręcone wszystko hehe
nie moge sie doczekac tego nastepnego i ostaniego juz NIESTETY tomu

Nowe na blogu
Stary 2006-02-03, 13:15   #113
Germini
Zakorzenienie

a z drugiej strony tak sobie pomyslalam, ze wiele rzeczy wskazuje na to, ze snape jest dobry, a z dumble bedzie wszystko ok.
i chyba dlatego nie moze tak byc, bo to by bylo malo zaskakujace - a rowling zawsze czyms zaskakuje

ech, sama juz nie wiem...
Stary 2006-02-03, 16:01   #114
obca
Zadomowienie

Red face Dot.: HP I KP - UWAGA! Jeśli jeszcze nie przeczytałaś - NIE WCHODŹ!

a ja mam pytanie z trochę innej beczki: jak to zrobić żeby po ukazaniu się 7 części Harrego dotrwać do ukazania się polskiego przekładu i nie usłyszeć wcześniej od nikogo jak się to wszystko kończy?
obca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-03, 16:49   #115
Mad'i
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez obca
a ja mam pytanie z trochę innej beczki: jak to zrobić żeby po ukazaniu się 7 części Harrego dotrwać do ukazania się polskiego przekładu i nie usłyszeć wcześniej od nikogo jak się to wszystko kończy?
Odłączyć internet <tam zawsze napiszą> i przez pół roku nie wychodzić z domu, aż do ukazania się przekładu
Przekład p.Polkowskiego nie jest zły, przeczytałam sobie i mogę się czepić tylko o te durne horkrusy, co naprawdę brzmi jak jakaś potrawa A co do Snape'a, to okaże się wszystko w 7 tomie.
Ale ona musi mieć głowę... żeby teraz wszystko rozwiązać.
and love that cannot imagine betrayal.
And then there is love that corrupts
and love that destroys,
and love that works in blood like poison.
And they are not so far apart as you might think."
Mad'i jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-03, 17:14   #116
kate1991
Wtajemniczenie

szkoda, ze Dumbledor umarł (o ile umarł), bez niego to juz nie bedzie ta sama ksiazka. jeszcze gorsze jest to ze zrobił to Snape, jest ciekawa postacia, mysle ze on nie jest tak do konca zly. ciesze sie ze Harry wreszcie dostrzegł Ginny, chcialam zeby byli razem juz od przeczytania drugiej czesci.
jestem coraz bardziej ciekawa 7 tomu tz. czy Harry zwyciezy. ja osobiscie wolalabym zeby umarl, ale autorka pewnie skonczy to jak zwykla bajke-dobro zwyciezy zło i wszyscy beda zyli długo i szczesliwie. Ale w sumie Harry nie bylby juz dobry- przeciez zabil.
ja juz chce 7 tom!!!
kate1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-03, 17:16   #117
kate1991
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mad'i
Ale ona musi mieć głowę... żeby teraz wszystko rozwiązać.
gdzies slyszalam ze HP to dzieło kilku ludzi, a Rowling to tylko wynajeta aktorka, ale w to nie wierze.
kate1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-03, 18:51   #118
rachela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez et-ka
dałabym,dałabym, ale na razie 1,2,4 część są w rozpożyczeniu
Daj znać, jak się dasz (obrabować z pierwszego tomu )

Oscar Wilde
Stary 2006-02-03, 20:14   #119
In_ThE_ShAdOwS
Wtajemniczenie

Nie chciało mi się czytac całego wątku i przeczytałam tylko kilka stron Dzisiaj skończyłam czytac KP i kiedy byłam na stronach opowiadających o wydarzeniach na Wieży Astronomicznej i kątem oka zauważyłam zdanie "Avada kedvara" serce zaczęło mi mocnej bić Nie mogłam w to uwierzyć. Ale rzeczywiście tak jak przypuszczacie może to być sfingowana śmierć i dlatego na lekcji Snape'a poruszono temat zaklęc werbalnych i niewrbalnych. Jednak jeśli Dumbledore naprawdę umarł, Harry będzie musiał sam przeciwstawić się temu wszystkie, oczywiście obok siebie bedzie miał Rona i Hermionę. Perspektywa zamknięcia Hogwartu mnie przeraża to już nie będzie to samo.No i strasznie jestem ciekawa co będzie z Draco i jego matką Ciekawi mnie też co stanie się z pozostałymi szkołami czy oni wszyscy się jakoś połączą? Ahhh ile pytań i niepewności jest po przeczytaniu tej książki Mogłabym cały czas o niej paplać HP i KP ma świetny klimat, taki mroczny i niepewny Uwielbiam takie coś! Już nie mogę sie doczekac VII części Nie chce, żeby HP się kiedykolwiek skończyło
In_ThE_ShAdOwS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-03, 22:00   #120
awia
Zakorzenienie

moim zdaniem szkoly nie zamkna. McGonnagal zostanie dyrektorem, a harry w wakacje dostanie pewnie sowe z listem dziwnej tresci, i rozpozna pismo dumbledora, zeby bez wzgeldu na wszytsko zostal ostatni rok w szkole.
i harry da sie przekonac
ale zeby nie bylo od razyu wiadomo ze Dumbledore zyje, to moze byc vczyjs dopisek, ze znaleziono ten list w gabinecie dyrektora jak McGonnagal przejela urzad.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości