![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: ćwiczenia w czasie ciąży
Cytat:
![]() tyle że mi się basen marzy...taka chłodna woda...i mało ludzi...i chlup pod wodę (uwielbiam pływać pod wodą) i płynąć, płynąć...dopóki starczy powietrza w płucach...a potem siup na plecy..oj rozmarzyłam sie strasznie...aj tam- chyba jednak zrobię tak jak mi dziewczyny na forum radziły- nystatyna (czopek) w wiadome miejsce + tampon i jednak pójdę na ten basen w piątek...tak strasznie mi się tego chce, że nawet nie macie pojęcia...no ale ja w ogóle jestem ryba,jakby się dało, to najchętniej całe życie bym w wodzie spędziła ![]() dziewczynki, a rozciągacie się? znaczy ćwiczenia rozciągające robicie tak w miarę regularnie? bo ja sobie obiecywałam że będe...a teraz jak już brzusio duży, to nie chce mi się i troche o nich zapominam ![]()
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
la'Mbria, normalnie prawdziwa RYBKA
![]() Wyobraź sobie, że ja już w 6 m-cu nie mogę ćwiczyć. Musiałam zrezygnować z fitnessu. Jedynie rowerek i hantelki mi zostały. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a rowerek- też przyjemnie...ale mi się chce na basen...a TŻ chory- nie mam z kim iść (sama już się troszkę obawiam w końcu to 8 miesiąc...jak zasłabnę albo coś- wolałabym mieć męskie ramię przy sobie)
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z hantli i tak zrezygnowałam do czasu kolejnej wizyty, a Twoja wypowiedź mnie jeszcze utwierdziła w decyzji ![]() Z tym basenem, to sama nie wiem, co poradzić. Zdecydowanie bezpieczniej z Kimś. A już sobie wyobrażam, jak całą rodzinką latacie na basen ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Słuchajcie,a co byście wybrały jogę czy pilates ?
Czy mozna zaczac od 5 miesiąca ciązy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
Najlepiej spytać lekarza, bo to sprawa bardzo indywidualna.
Moja lekarz od początku zalecała dużo odpoczywać, a jak spytałam o ćwiczenia będąc w II trymestrze to powiedziała, że jej zdaniem wystarczą regularne spacery. Bardzo ważna jest także nauka oddychania. Podobno bardzo później pomaga - tzn. skurcze da się łatwiej znieść i przede wszystkim dzidziuś w trakcie porodu jest lepiej dotleniony niż gdyby kobieta nie potrafiła w odpowiedni sposób oddychać. Na temat ćwiczeń w ciąży czytałam głównie: - w książce "W oczekiwaniu na dziecko" - jest tam kilka przykładów, np. kocie grzbiety czy rozciąganie; - na http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠pl/artykuly/czytaj/9...eciazania.html - tutaj akurat zwracają uwagę na to, aby decyzję na temat ćwiczeń uzależniać m.in. od tego, czy kobieta jeszcze przed ciążą była aktywna. Poza tym zwróć uwagę na to, co piszą o wysiłku fizycznym przez podnoszenie czegokolwiek; - http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod...1,2098844.html - stąd sobie wydrukowałam cały zestaw ćwiczeń. Część koleżanek mówi, aby być aktywną w czasie całej ciąży. Inne twierdzą, że lepiej poodpoczywać więcej przez te 9 miesięcy i pomęczyć się trochę w czasie porodu zamiast decydować się na zbyt małą ostrożność i ryzykować, że coś się stanie.
Przebieg ciąży i porodu - dla ciężarnych i młodych mamusiek Parentingowo - a to już dla rodziców małych dzieci Edytowane przez Martha82 Czas edycji: 2011-03-14 o 13:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
klara01 ja chodzilam na joge, b.polecam, pilates to raczej nie bo tam sie skacze i bardziej sie czlowiek meczy...
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#98 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Oczywiście pod warunkiem, że ma się rozsądnego lekarza, a nie takiego co na wszelki wypadek wszystkiego zabroni i jeszcze luteinę w prawidłowej ciąży przepisze. Jestem teraz w 22 tc - nadal biegam, pływam, chodzę na TBC i Magic Bar - wszystko za przyzwoleniem ginekologa. Co do cwiczeń polecam filmiki z You Tube, ale z wyszukiwaniem anglojęzycznym - jest większy wybór. Znajdzie się nawet cardio dla ciężarnych ![]() Cytat:
Zresztą jak na mój gust w cwiczeniach fizycznych o to właśnie chodzi -żeby się zmęczyc. Jak człowiek ziewa na zajęciach fitness, to nie bardzo rozumiem jaki ma byc z tego pożytek... Edytowane przez Foka29 Czas edycji: 2011-03-15 o 08:00 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
Foka no a ja bylam raz na pilates i tak sie skakalo, normalnie przez godzine to myslalam, ze padne zywcem, nie dal mnie, nawet przed ciaza...
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
W ramach uzupełnienia moich poprzednich postów, dodam, że teraz - półtora miesiąca przed porodem - moimi jedynymi aktywnościami są:
- fitness dla ciężarnych 1 x tyg - spacer 2-3 x w tyg na więcej nie mam siły ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
moja aktywnosc fizyczna to obecnie mycie podlogi
![]()
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny, jestem 3 tygodnie po porodzie- co do ćwiczeń w ciąży mogę powiedzieć tylko tyle- jeśli byłyście aktywne przed ciążą- ćwiczcie nadal. Dokładnie to samo co przed ciążą (wiadomo- lżej ale te same dyscypliny) natomiast jeśli nie ćwiczyłyście wcale- to się za to w ciaży nie bierzcie! ewentualnie jakieś lekkie rozciąganie i cwiczenia na plecy- to się przyda każdej przyszłej mamie ![]() A co do basenu- smigałam praktycznie do końca ciąży, ostatni raz byłam chyba 2 tygodnie przed porodem i zdecydowanie polecam- nic tak nie odciąża kregosłupa jak woda. Mi się już marzy pływanie...narazie nie mogę- trzeba jeszcze 3 tygodnie minimum poczekać, moze nawet dłużej- zobaczymy co mi ginekolog powie...ale marzę po prostu o popływaniu na plecach, także dziewczyny, dopóki możecie- to korzystajcie! potem ze sportów zostają tylko dyscypliny typowo mamuśkowe np: "sprint do wc zanim mały się obudzi", "prysznic na czas" "dźwiganie dziecka jedną ręką i dźwiganie oburącz" "gimnastyka artystyczna przy desce do prasowania" "taniec nowoczesny z dzieckiem na ręku" itp... ![]()
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
la'Mbria, trochę uaktualniłam moje aktywności, a niedługo pewnie będę uprawiać dziedziny wymienione przez Ciebie
![]() ![]() muszka_90, jeśli przeczytasz ten wątek, to uzyskasz odpowiedź na zadane pytanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
Witam,
załamałam się jak przeczytałam, czy można zaczać w 5 miesiacu. A wcześniej co siedziało się na kanapie, a przed zajściem też się nie ruszało, by dzidziuś się zagnieździł. Dziewczyny, które się nie ruszały przed ciąża mogą sobie pozwolić na lekkie ćwiczenia- te mięsnie są niewyćwiczone i zastane. Ja przed ciąża ćwiczyłam pilates ( tam się nie skacze, tam sie rozciaga i wzmacnia mięsnie), fizjofitness, nordic walking. Teraz moge kilka cwiczen z pilatesu wykonywac i spaceruje z kijami. Czemu nie spaceruje bez kiji? Bo mnie bola plecy, a tak miesnie masuja mi kregosłup. Ale z kijamy tez trzeba umiec chodzić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ćwiczenia w ciąży
Mnie również interesuje ten temat. No rowerze lubię jeździć, orbitreka w domu mam no i uwielbiam tańczyć
![]() Też myślę że lekarze są przewrażliwieni.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Rozeznanie
|
Zajęcia dla kobiet w ciąży są na szczęście coraz bardziej popularne, znam instruktorki, które ćwiczą nawet do 8 miesiąca ( oczywiście warunkiem jest prawidłowo przebiegająca ciąża ) ja polecam zajęcia FIT Mama na Tamce, w Warszawie, kameralnie, bez tłoku, fajna atmosfera, wklejam opis
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
"Też myślę że lekarze są przewrażliwieni."
A ja myślę, że te 9 miesięcy można sobie dać spokój i uważać jak najbardziej ze względu na maluszka. Mnie np. od początku ciąży bolało podbrzusze, ale podczas badań wyszło, że wszystko jest OK. Mimo wszystko lekarz kazała jak najwięcej wypoczywać i też w pewnym momencie wydawało mi się, że przesadza. W końcu nawet moja gin powtarza, że "ciąża to nie choroba", ale jednak zgodnie z jej zaleceniem kładłam się do łóżka już przy delikatnym bólu. Jak się okazało podczas połówkowego USG, miałam problemy z łożyskiem. Nie wiem, czy te bóle miały cokolwiek z nim wspólnego, ale gdybym ćwiczyła do momentu, w którym się o tym dowiedziałam, mogłoby to się kiepsko skończyć. Po wykryciu problemu miałam nakaz oszczędzania się, a później dosłownie leżenia plackiem. Nie wszystkie problemy da się od razu wykryć i chociaż będąc w ciąży nie powinno się nastawiać na najgorsze, to jednak warto prowadzić ten oszczędny tryb życia i nie zastanawiać się, czy się przypadkiem nie przesadza.
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
a ja mam xboxa i ćwiczę sobie zumbę i inne fitnessy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Rozeznanie
|
O właśnie, ja sie ostro zastanawiam nad zumbe, połączenie tańca z fitnessem. Fajna sprawa, tańczyć w ciąży można więc nie powinno być problemu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
"a ja mam xboxa i ćwiczę sobie zumbę i inne fitnessy"
No właśnie... mam zumbę i zupełnie o niej zapomniałam ![]()
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ....tak jestem mamą ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Ja właśnie ostatnio nic tylko zumba i zumba, a mam te wszystkie rwąće rzeki i inne na kinekta, nawet płyta z Your Shape Fitness Envolved poszła w zapomnienie. Muszę chyba urozmaicić sobie ćwiczenia :P. Do tego jeżdżę na rowerze całkiem sporo, bo nie mam prawa jazdy, a zakupów dźwigać nie zamierzam. Wolę być aktywna, niż patrzeć, jak mi przybiera nadprogramowych kilo, a to dopiero jeszcze się ciąża na tyle nie rozwinęła, żeby coś gwałtownie wzrosło w tym kierunku. Póki co mam zmiany nastrojów i to przeważa ten płaczliwy, lekko irytujące. Do tego dbam o swój wygląd, bo nic mnei nie wkurza, jak zaniedbane laski w ciąży. Tak więc zmieniłam nieco kolor włosów, bo wcześniej miałam brązowe z czerwonymi pasemkami, które się sprały do miedzianego blondu. Teraz mam czerwone
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Rozeznanie
|
Heh, jednak klub fitness koło mnie nie wyraził zgody, żebym uczestniczyła w zajęciach Zumby. Napisali do mnie, że w czasie ciąży nie jest wskazane wykonywanie pewnych ćwiczeń i uczestnictwo w zajęciach wiąże się z pewnym - co prawda minimalnym - ale ryzykiem, no i że nie chcą zbędnie ryzykować mojego zdrowia ani dziecka. Myślałam, że choć z początkiem II trymestru pochodzę trochę i się rozruszam. Bo wiadomo jak już wielki bęben będę mieć to wtedy odpuszczę.
Jest inny klub u mnie, który prowadzi zajęcia dla kobiet w ciąży, ale mam wrażenie że tam to nudy, sama gimnastyka mnie nie zadowala. A chciałabym chodzić na bardziej fitnessowe zajęcia. Pewna znajoma to chodziła do 8 miesiąca na zwykły fitness, oczywiście nie wykonywała bardziej intensywnych ćwiczeń, ale wszystko było dobrze i szybko doszła do siebie po porodzie. No i nie wiem co teraz robić. To tylko pozostanie mi basen? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny! jestem przyszłą mamą z wątku marcowo- kwietniowego
![]() ![]() W Platinium Fitness na Lea pojawiły się zajęcia Aktywne9Miesięcy http://www.aktywne9miesiecy.pl/a9m.html ![]() ![]() Od razu chcę zaznaczyć, że nie jest to żadna reklama ![]() ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
BAN stały
|
odświeżam wątek: w ciąży czuję się świetnie, ale nie ćwiczyłam dotychczas, czy joga pod koniec ciąży to dobry pomysł?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
Ja również podbijam, przed ciążą byłam raczej aktywna, nic wyczynowego, po prostu wszędzie pieszo, dużo pracy w ogrodzie, joga, rower, bieganie. Od czasu kiedy dowiedziałam się o ciązy- nic. Lekarz kazał się oszczędzać i odpoczywać ze względu na bóle podbrzusza , ale twierdził również, że to prawdopodobnie rozciągające się mięśnie macicy. Teraz zaczęłam 16tc i nie ukrywam, że brakuje mi ruchu- spaceruje (do miasta i z powrotem) i wykonuje normalne prace domowe- trochę pielenia w ogródku, sprzątanie domu, łażenie po schodach... Wizytę mam dopiero za 3 tygodnie, ale nie ukrywam, że chciałabym wrócić do jogi- kupiłam specjalną książkę z zestawem ćwiczeń dla ciężarnych. Ryzyko poronienia znacząco spadło, a bez ćwiczeń czuję się znużona, ospała i mam chandrę...
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
tez jestem zainteresowana.... kilka linków znalazłam juz na poprzednich stronach, ale jeśli macie przykłady ćwiczen - głównie interesuje mnie joga... to wrzucajcie
![]()
![]() |
#118 |
Przyczajenie
|
Jogę w ciąży lepiej ćwiczyć pod okiem kogoś doświadczonego.
Ćwicząc na własną rękę można zrobić krzywdę sobie i dziecku. Można poszukać tutaj joga w ciąży wyszukiwarka
![]() |
#119 |
BAN stały
|
Szanowne Panie,
jeśli uprawiałyście jogę przed porodem to wiecie ile radości potrafiła dać Wam i Waszemu ciału. Po ciąży potrzebujecie jej jeszcze bardziej gdyż ma ona dobroczynny wpływ na kręgosłup, mięśnie oraz całą sylwetkę. Joga pomoże dokonać samoobserwacji i samokontroli ciała jak i ducha. Ujędrni i uelastyczni mięśnie, ścięgna i stawy, a także wzmocni organizm i wyzwoli w nim pozytywną energię. Po porodzie wskazane są ćwiczenia otwierające klatkę piersiową, która po trudach dnia codziennego zamyka się, jak i pozycje wzmacniające mięśnie brzucha, pozycje odciążające kręgosłup oraz pozycje relaksacyjne i regenerujące ciało młodej mamy. Coraz popularniejsze stają się także zajęcia jogi z dzieckiem, które wzbogacone o wspólne ćwiczenia zbliżając jeszcze bardziej mamę i jej pociechę. Warto już od maleńkości zapoznawać dziecko ze zdrowym trybem życia. Potem istnieje większe prawdopodobieństwo, że jako osoba dorosła sama w pełni świadomie wybierze taki sposób na życie. Opener Klub Mam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
a ja szukam miejsca w Wawie, gdzie można pójśc poćwiczyć a przy okazji będzie tam miejsce do zabawy lub możliwość współuczestnictwa w ćwiczeniach ale z 2 latkiem czyli dzieckiem już spory,, aktywnym ruchowo.
Macie pomysły? Bo joga z moim 15-kilowcem to byłoby lekkie przegięcie z resztą- zanudziłby się na śmierć, bardziej chodzi mi o jakieś taneczno-akrobatyczne zajęcia, ewentualnie zwykłą siłkę ale połączoną z kulkownią dla dziecia, albo inną atrakcją
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:38.