![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: co kupujecie w Polsce?
Nam z Polski znajomi podaja skorzane kapcie (takie do chodzenia po domu) poniewaz sa bardzo wygodne i jakos najlepiej je lubimy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Rozeznanie
|
Cos nam watek podupada....
Wiec postanowilam, moze nie za bardzo zwiazane z watkiem, ale poprosic o Wasza rade. Otoz, niedlugo lece do Polski, i kompletnie nie wiem co kupic na jakis drobny prezent, dalszym znajomym, i np. ciociom i wujkom. Z siostra, czy bratem to nie mam problemu, bo oni powiedzieli co chca. Z dziecmi w rodzinie to raczej tez nie, bo to przewaznie slodycze sie daje jako drobny upominek. Ale nie wiem co poczac z reszta... Bo przeciez za kazdym razem upominkow z wizerunkami NY nie bede przywozic. Moze mi poradzicie, powiecie gdzie sie wybrac na zakupy pod tym katem. Dziekuje z gory za wszyskie odpowiedzi... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Ordnung muss sein!
|
a ja mam 500metrow od domu sklep pani basi,15km polskich sklepow sztuk 2,a co piatek pod moj dom podjezdza polskie auto.
i o ironio losu nic w nich nie kupujemy bo nie mamy sentymentu do polskich rzeczy. jedyne co przywoze z pol to gazety. aha-prawie wszystkie odpowiedniki polskich produktow mozna znalezc w supermarketach(dortmund)a herbaty to tylko w sklepach,,na wage'' nie ma zadnej roznicy kluczbork czy tu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
czesc
ja zawsze przywoze z polski -kielbase -zupki hinskie i gorace kubki -przyprawy do bigosu itp. -oczywiscie ubrania jakies -czasopisma -no i oczywiscie ide wpolsce zawsze do fryzjera hehe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Ordnung muss sein!
|
no prosze!
czyzby ktos tu przyjechal z klu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
BAN stały
|
ja zawsze zaopatruje się w przyprawy, mięso - przde wszystkim schab, a że jesteśmy w PL raz w miesiącu to akurat zapasiki mi starczają, żel do kąpieli antycellulitowy ( ten pomarańczowy) dr.Ireny Eris, witamine C, książki i gazety ( a propo's wczoraj dałam niecałe 5 funtów - a dokładnie 4,70 za Twój Styl, wyobrażacie to sobie? :/ )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
Hallo Luba I wszystkie dziewczyny poszukujace polskiego twarogu w Niemczech!
Ja kupuje go w ruskim sklepie, w Norymberdze sa sklepy sieci Mix Markt i w nich mozna kupic polski twarog. Sa to takie krazki sera o roznej wadze ale ok. 300g+- napisy na nich sa po rusku ale wazny jest owalny maly znaczek na ktorym sa jakies numerki i PL. To jest wizytowka, skad jest zaklad w ktorym wyprodukowano dany towar. Dodam, ze pracuje w REWE i tam jast np. Losos wedzony, tez z niemieckimi w tym wypadku napisami ale owalna pieczatka zdradza nam , ze towar pochodzi wlasnie z Polski. Analogiczna sytuacja jest z wedzonymi filetami z pstragow. Szukajcie a znajdziecie!!! ![]()
![]() |
#100 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No prosze, prosze! Jaki ten swiat maly!
Witam goraco i mam nadzieje, ze sie pojawisz na nastepnym spotkaniu. ![]()
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
Glumanda ruski sklep to Luba ma i w Ambergu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
Desti! ja nie proponowalam jej przyjazdu do Norymbergi... tylko napisalam gdzie mozna kupic polski ser... A o ruskim sklepie napisalam tez, ze taka siec tych sklepow jest w Norymberdze. Polskie wedliny tez maja, i tansze niz w polskim (niestety). Jakos drwina zapachnialo z Twojej odpowiedzi... albo tez ja kot przed wysłaniem sprawdzil??
![]() |
#103 |
Zadomowienie
|
No i kupilam te pedzle
![]() ale dalam ciala, watki pomieszalam. Wstyd!
![]() |
#104 |
Zadomowienie
|
Przede wszystkim wedliny ,roznosci na kanapki bo za ichnimi nie przepadam.
Twarozek bo tu jest tylko podobny do wiejskiego Udka i piersi z kurczaka. Wino czerwone slodkie. Kosmetyki Ksiazki z serii za 9,90 Szkla kontaktowe. To chyba tak z grubsza |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
Przede wszyskim polski chleb, nastepnie wedline, schab i ser Gouda, serki plesniowe Turek. Niektore polskie kosmetyki, gazety, ksiazki. No i przywoze tony kisielu, troche fixow knorra i sosy winiary. Ostatnio opetalo mnie pieczenie ciast, wiec nawiozlam cukrów waniliowych, przypraw do piernika, moja mam najchetniej to by mu jeszcze 10kg maki wcisnela..ale wybilam jej to z glowy. W PL odwiedzam równiez fryzjera.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a tak przy okazji... najlepsze ruskie pierozki jakie tu znalazlam sa polskiej produkcji a do kupienia w ruskim sklepie... ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]()
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Glumanda a powiedz mi czy w Nbg jest wiecej polskich sklepow czy tylko jeden... bo jedyny jaki udalo mi sie znalezc znajduje niedaleko dworca DB a wlasciwie za nim...
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
Ostatnio kupilam sobie w Polsce: herbatki Wellness tea: relaksujaca, na dobre spanie i oczyszczajaca, PYCHOTA!
Oczywiscie mase ksiazek bo bez nich zyc nie moge no i pierogi Malma, pyszne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Wtajemniczenie
|
Widzę że, dominują wędliny,przyprawy,w tym budynie i kisiele oraz lekarstwa ,książki ,czasopisma .To przywozicie do polski a co, dajecie swoim bliskim. Typowe upominki jakieś figurki itp czy bardziej wyszukane prezenty. Nie wiem jak jest teraz bo nie byłam za granicą, ale kiedyś z Niemiec przywoziło się głównie słodycze( przynajmniej ja tak myśle) Po tych wpisach widze że nie doceniam polskiej żywności i odzieży.Musze to zmienić.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Glumanda zdrowka zycze
![]() ![]() ![]() ![]() ale wedliny od nich bardzo mi smakuja... ![]()
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
desti! wedliny maja super szczegolnie kabanosy, drobiowe i normalne oraz kielbasa krakowska sucha i wiejska!! Ale jak mowisz oni mnie stracili, bo co tam ide to mi sie to przypomina i .. cale szczescie, co sroda i czwartek, wlasciciel sklepu jezdzi po "wsiach" i sprzedaje z wozu!
Dodam tylko, ze po awanturze z ptasim mleczkiem widzialam tam ptasie mleczko na wage.... a te zapakowane sie stracilo z polek... nie chce niczego sugerowac, ale.... rozne mysli mi sie nasuwaja ... Zycze fajnej niedzieli. Dalej kaszle i jestem cala mokra. ![]()
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
o kabanosy maja boskie... to fakt
![]() ![]() ![]()
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
kabanosy
![]() ![]() Oddam wszysko za kabanosa!Moze byc nawet niemiecki ![]() Ide wyszperac w lodowce jakies zastepstwo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Wtajemniczenie
|
ja zawsze zabieram z polski:
-kubusie -sosy -golabki -plyn do hig.intymnej -gazety -poledwice -ogorki kiszone -piwko -chlebek -zawsze zaliczam fryzjera i kosmetyczke |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
Ja z polski zawsze przywoze:
chleb poniewaz angielski jest nie dobry ogorki kiszone kabanosy i kielbase krakowska kisiele i budynie przyprawy lekarstwa gazety w polsce rowniez odwiedzam fryzjera o kosmetyczke |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
BAN stały
|
A ja juz zaczynam robic liste zakupow w PL
![]() ![]() ![]() Zerkam na wasze listy,bo moze cos sobie przypomne.Slodycze!!!Chle b ![]() Do fryzjerki tez obowiazkowo,bo tu mi nie podpasowalo.Kosmetyczka chcial nie chcial, dorwie mnie sama w swoje rece (siostra mi nie przepusci ![]() Caly czas zerkam na wasze posty i przypominam sobie - Juwit w aptece i wit E do serum,bo juz sie konczy. Pewnie ubrania,zwlaszcza dla dzieciakow. Obowiazkowo Vegete dla kumpeli,ja jakos bez tego gotuje ostatnio.Wiecie co,gozdzikow tu nie ma i sezamki tez przywioze.O ile zdaza dojechac na miejsce ![]() Na razie to tyle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Rozeznanie
|
ze mnie to napewno bedziecie sie smialy - MAJONEZ KIELECKI
![]() ![]() no i obowiazkowo pudelko pierogow i ciasto mojej mamy - robilam pierogi tutaj ale ani w polowie nie byly takie dobre jak te od mamy (robilam ruskie - wyszly cale szare a do tego farsz sie rozplywal..) buziaki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
o tak
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:11.