![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaki koszt całościowo?
Może na każdy dzień inny, w końcu wesele jest dwudniowe
![]()
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
acha... no tak
ja - poznańskie skompiradło - myślę nieco inaczej: mój mąż miał garnitur ślubny także na obronie mgr, a teraz dobrze mu służy na różne okazje, bo wybraliśmy czarny, uniwersalny. A tak EOT: m.a.r.t.a.: dobrze, że jesteś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
dokladnie na kazdy dzien inny, ja naszczescie suknie na poprawiny juz mam(wisi w szafie juz 2 lata- z metka jeszcze heh), gorzej bedzie z kupnem sukni slubnej bo troszke wybredna jestem..
![]()
![]() |
#94 |
Rozeznanie
|
ja dziś jeździłam po salach trochę więc talerzyk tak około 200 zł ( na rok 2009) czyli wesele ze wszystkim do 35 tysi powinno się zamknąć co oznacza że....spłuczemy się doszczętnie i nei wygrzenbiemy się z tego do końca życia chyba ;-(
![]() |
![]() |
#95 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
My planujemy wesele na 40 osob, dla najblizszej rodziny i przyjaciol i kosztuje nas to 11 tys. Za wszystko placimy sami, nie chcemy pomocy rodzicow. Skoro przez reszte zycia mamy radzic sobie sami to organizacja wesela wspolnymi silami to niezla proba dla patnerow. Szkoda mi rodzicow, ktorych dzieci ida na latwizne i zakladaja ze wyprawienie wesela to dzialka nalezaca to ich rodzicow!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rozumiem czemu oceniasz tak surowo innych, może u całkiem-spoko to także wielopokoleniowa tradycja. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
wczoraj podliczylismy wstępne koszty ponad 16 tyś. na 40 osób (wliczając 6 dzieci)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
W mojej rodzinnie też jest taka tradycja. Gdyby jednak moich rodziców nie było na to stać ta myśl nawet nie wpadła by mi do głowy. Z drugiej strony jeśli ich stać i jeśli bardzo chca pomóc to gdybym odmówiła sprawiłabym im bardzo dużą przykrość. Nie uważam, zaś aby ranienie rodziców, w imię pokazania jaka ja jestem dorosła i samodzielna było dobrym sposobem na rozpoczęcie nowej drogi życia.
![]() |
#99 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każdy najlepiej wie jaka jest sytuacja w jego rodzinie i czy taki wydatek stanowi dopuszczalne obciążenie. Na pewno nie chciałabym, żeby moi rodzice musieli rezygnować ze swoich planów, czy marzeń, bo byłby to egoizm. Natomiast podkreślanie, że jedyną słuszną droga jest samodzielne zapłacenie za wszystkie wydatki jest narzucaniem swojego zdania. Nikt nie ma patentu na życie. Dla mnie nie ma nic niestosownego w takiej tradycji. Najpierw tobie ktoś wyprawia wesele, a za kilkanaście lat samemu funduje się je swoim dzieciom. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
Koszt całościowy dwudniowego wesela na 80 osób wyniósł nas około 30zł. Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę to bardziej rozpisać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
BAN stały
|
30 złotych!?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
ups... miało być 30 tys.zł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
BAN stały
|
Hehe, no tak myślałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
Cena za 1 gościa na dwa dni ( do białego rana a nie tylko obiad na 2 dzień ) = 200zł
orkiestra = 3300zł Wódka po oddaniu tego co zostało = 3200zł Wino= 1000zł zaproszenia =100zł zawieszki na alkohol=80zł transport gości po weselu, na poprawiny i spowrotem = 200zł paski wybielające zęby ![]() przybranie samochodu = 60zł wizytówki na stół = 70zł Ksiądz + organista+ kościelny = 600zł sprawy urzędowe nie pamiętam dokładnie ale około 130zł nauki przedmałżeńskie = 40zł Moja suknia = 1300zł Moja suknia na poprawiny =230zł Buty - 130zł Bielizna =100zł Bizuteria na dwa dni = 120zł wypożyczenie bolerka i etoli = 100zł rękawiczki =70zł bukiet = 200zł balejaż na włosy = 120zł fryzura próbna =30zł french manicure + makijaż =115zł fryzura ślubna = 70zł Strój Pana młodego w całości z butami =1200zł noclegi dla gości 1300zł fotograf =2000' Oczywiście czasem trochę sumę zaokrągliwałam..wyszło trochę ponad 30tys. Dużo ale warto było! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
no to u mnie po wstępnym podliczeniu wesele wyniesie ok. 55 tys.zl.
Ale bedzie to wesele jakiego jeszcze w naszej rodzinie nie było i dlugo, długo nie bedzie ![]() -moja suknia w stylu średniowiecznym, piekna, z długim ternem, -aleja do ołtarza wysypana płatkami róż -gołębie przed Kościołem -bryczka z białymi końmi -przyjęcie w zamku lub w karczmie ( zal. od ilości osób, wesele na narazie na 160 osób, może więcej) -pokaz walki rycerskiej -tort piętrowy z sztucznymi ogniami -pokaz fajerwerek -prezentacja w PP z naszymi fotografiami zebranymi z dzieciństwa i z całego okresu narzeczeństwa super sprawa: -ze Chrztu, z Komunii, zdjęcia z mojej studniówki, z Sylwestrów, z koncertów, z wakacji, z pracy( bo razem rozpoczelismy działalnośc, od poczatku, od podstaw), z wspólnego remontu mieszkania, ze Swiąt, z majówek z dni codziennych -księga do wpisów -wóz chłopski z szyną, kiełbasami, kapustą itp ![]() -beczka pitnego miodu -stół z dobrym alkoholem -podróż poślubna , 2 tyg. na Kubie i może jak uda nam się zgrac w czasie i starczy kaski 1 tydz. w Egipcie Oj nie mogę się już doczekac ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Martiii przewidziałaś ciekawe atrakcje. Sama pewnie nie będę mieć tak wystawnego przyjęcia, ale chciałabym być kiedyś gościem na takim weselu jak twoje.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Wtajemniczenie
|
Straszne to koszta-55 tysiecy,
ale poki co zapytaj księdza czy zgadza sie na płatki róż(kto to bedzie potem sprzątał??) z tego co wiem niektórzy księża sie na coś takiego nie godzą (na pewno nie przejdzie to w Międzyzdrojach!!!) Walki rycerskie,średniowieczna suknia-skoro takie jest Twoje marzenie to czemu nie ![]() Ja kiedyś chciałam by goście przyszli w kimonach ![]() No ale mój przyszły mąż nie jest karateką- za to świadek będzie ![]() hmm coś mi właśnie przyszło do głowy.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
Jeśli ktoś chce zrobić niezapomniane wesele to czemu nie?oczywiście jeśli się ma kaske na to.
Martii idea wspaniała pozazdroscić można atrakcji na twoim weselu Napewno bedzie niezapomniane no coż ale kosztuje niemało.
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Avatar nick... ![]() Genialne. Gratuluje pomysłu. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
Amber no i co ze nie w temacie chyba nikomu to nie przeszkadza....
![]() |
#114 |
Konto usunięte
|
A mnie te koszta przerażają. W tej chwili nie mam ani grosza, moja mama także nie, nie wiem, jak u TŻta. Wiem, ze odpadłyby nam koszta wizytówek na stół i zaproszeń - sama takie rzeczy robię
![]() ![]() ![]() Ale cała reszta mnie przeraża ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Szajajaba a kiedy ślubujecie?
![]() My zaczęliśmy przygotowania już 1,5 roku przed ślubem i już wtedy rozmawialiśmy o finansach, ile co powinno nas wynieść, ale powiem Tobie że im bliżej tej wielkiej daty tym jakieś dodatkowe koszta się pojawiają. ![]()
![]() |
![]() |
#116 |
Wtajemniczenie
|
Mnie też koszta przerażały ale powoli, powoli oswajam sie z myślą że 30 tysięcy sie pozegna z naszym kontem.Co to jest przy 200000 ktore uciekly z kieszeni podczas kupna mieszkania??
Planowalismy slub 2,5 roku wczesniej.Odkladalam wakacyjne zarobki .Zawalczylam o stypendium zatem fundatorem mojej sukienki bedzie Politechnika Wrocławska ![]() Jakoś trzeba sobie radzić.Ale nigdy nie zadłużyłabym się na przyjęcie ani nie liczyłabym na hojność gości.Bo wiem że niektórzy tak liczą- zaprosimy tych bo oni nam dadzą-masakra |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Konto usunięte
|
Marta - nie mamy nawet daty ustalonej. Jak też nie mamy ani grosza, żadnych oszczędności. I za bardzo nie mamy jak ich mieć, mieszkamy sami, pensje niewielkie. Dodatkowo muszę jescze rozpocząć studia uzupełniające mgr, i jestem na etapie czarnej rozpaczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Wtajemniczenie
|
Szajajaba właśnie weszłam na Twoj blog z tymi cudeńkami.A nie myślałaś by te swoje piękności wstawić do jakiejs galerii?? Uważam że masz talent i to ogromny!!
Nie rozpaczaj tylko kombinuj |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
hej izazusia ![]() ![]() p.s co ci przyszło do głowy? podziel się ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Wtajemniczenie
|
poprawinowy pokaz karate w wykonaniu panny młodej świadka i kilku zaproszonych gości
![]() Bo wiekszosc moich znajomych to karatecy a moj TŻ jeszcze nie widział mnie w akcji ![]() Ale juz widze miny babć Kama gdybym tak wyskoczyła w kimonku ![]() No w sumie też na biało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:25.