Cytologia - pytania, wyniki - zbiorczy - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-03-19, 11:30   #91
*Aga*
Raczkowanie

Dot.: Cytologia - do 14. dnia cyklu?

żabusia, ja biorę tabletki anty i pani doktor każe mi robić cytologię między 10 a 18 dniem cyklu.
*Aga* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-19, 19:25   #92
kasieńka:)
Rozeznanie

Wink Dot.: Cytologia - do 14. dnia cyklu?

A moja ginekolożka mówi, że nie ma znaczenia kiedy, tylko żeby krwawienia nie było I popieram poprzednicze... "skrob, skrob" jest ochydne:/
kasieńka:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-30, 17:19   #93
gosiaw
Przyczajenie

cytologia u dziewic

Witam.
Ostatnio bylam po raz pierwszy u ginekologa...Zwrocilam sie z prosba o pigulki antykoncepcyjne-otrzymalam recepte na Hormonet. Mam jednak watpliwosci co do ich zazywania- Czy przepisywanie pigulek jest tak proste? Nie mialam zrobionych zadnych badan (oprocz zwyklego ginekologicznego) np cytologii (jeszcze nie wspolzylam, a moj poziom stresu i napiecia miesniowego wspial sie na wyzyny...albo jeszcze wyzej ). Czy cytologia nie jest wskazana? Mam juz zdecydowanie wiecej niz 21 lat...help....
gosiaw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-30, 17:25   #94
Fresa
Zakorzenienie

Dot.: cytologia u dziewic

A dlaczego cytologia miałaby nie być wskazana?Jak najkbardziej jest wskazana ,raz w roku lub gdy zajdzie taka konieczność -częściej.Co do tabletek to lekarze tak je przepisują,jakie inne badania masz na myśli-miałaś ginekologiczne,cytologię, to reguła.Lekarz powinien także zbadać piersi i przeprowadzię wywiad.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-30, 17:56   #95
dr W.Kazimierak
Rozeznanie

Dot.: cytologia u dziewic

Myślę, że lekarz zrobi cytologię, przy następnej wizycie
- kontrolnej, np. za 2 miesiące, która jest niezbędna także w celu ewentualnego przepisania nowej porcji tabletek.
Kwestia wykonania cytologii kilka tygodni wcześniej, czy później,
nie ma znaczenia.
Leczenie nie może być bardziej uciążliwe od choroby
dr W.Kazimierak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-02, 21:14   #96
branda
Przyczajenie

cytologia

Przy badaniu cytologicznym, po wyjęciu wziernika prysnęła ze mnie krew i potem jeszcze przez kilka godzi musiałam nosic podpaskę.Lekarz specjalnie się tym nie przejął. Wynik badania to 2 grupa. Czy to jest normalne? Jeżeli tak to z jakiego powodu to krwawienie?
branda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-02, 21:53   #97
L_V
Zakorzenienie

Dot.: cytologia

Nie wiem z jakiego powodu krwawiłaś, ale jeśli chodzi o wynik: mój lekarz twierdzi, ze jest to normalny wynik badania cytologicznego u zdowej, wspołżyjacej kobiety. 6 tyg temu robilam cytologie i tez mam taki wynik - nigdy nie mialam infekcji, grzybicy, nadzerki. Nie ma sie czym martwic.
L_V jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-04-03, 10:51   #98
kasia135
Raczkowanie

dziewczyny, a jakie moga byc ewentualne wyniki cytologii? i jak sie robi to badanie? od czego zależą wyniki?
kasia135 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-03, 15:32   #99
Fresa
Zakorzenienie

Jeśli przy pobieraniu poleciała krew i pózniejteżplamiłaś ,to znaczy,że lekarz pobrał materiał do biopsji Prawdopodobnie zauważył coś niepokojącego ,zresztą druga grupa wyniku na to wskazuje.Ale nie martw się na zapas-lekarz ci wszystko objaśni,a przynajmniej powinien.

Stary 2006-04-04, 10:34   #100
kasiasiar
Zakorzenienie

Nie wydaje mi się żeby lekarz robił biopsję bez zgody pacjentki poza tym biopsję wykonuje się zupełnie innym przyżądem niż cytologię.
Brendo nie martw się II grupa jest najpowzechniejsza wśród kobiet, które rozpoczęły współżycie (.Grupa II – zmiany mogące świadczyć o stanie zapalnym ale nie koniecznie).
A krwawieniem też się nie martw ponieważ żeby badanie było wykonane prawidłowo lekarz musi pobrać materiał komórkowy a dokonuje tego poprzez pocieranie powierzchni tkanek pochwy specjalnymi narzędziami, np. metalową lub drewnianą szpatułką bądź specjalnym stalowym drutem, zakończonym pętlą w kształcie strzemienia. Żeby badanie było prawidłowe lekarz musi pobrać dużo komórek więc czasami wyst ępuje krwawienie.

Acha i jeszcze jedno jeśli się robi cytologię kilka dni po zakończeniu okresu wtedy błona śluzowa jest jeszcze cienka i wtedy najłatwiej o krwawienie dlatego najlepiej poczekać aż się błona trochę odbuduje.
Pozdrawiam

Edytowane przez jaga_2001
Czas edycji: 2007-07-12 o 14:35 Powód: Post pod postem. Istnieje opcja edycji/multicytowania, z której proszę korzystać!
kasiasiar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-04, 18:27   #101
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26

ja tez miałam kiedyś podczas badania taką samą sytuację jak opisujesz .Ale lekarz mi powiedział,ze to efekt mojego dużego spięcia i blokady związanej z badaniem .A także może tak być jak jesteśpo miesiączce parę dni bo związane jest to z ciałkiem żóltym .Wziernik jest sztywny i mógł tez Ci w środku delikatnie podrażnić w środku .

nie denerwuj się na pewno krwawienie minęło i będzie ok
asia26
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-04-04, 19:06   #102
Fresa
Zakorzenienie

Kasiasiar- druga grupa cytologii świadczy o zmianach łagodnych,możliwych stanach zapalnych.Jeśli lekarz ci mówi,że to normalna grupa u kobiet,które rozpoczęły współżycie to pogratulować lekarza.Ale dla niego to obojętne,w końcu to nie jego zdrowie.Przy trzeciej grupie powie pewnie,że po przekroczeniu pewnego wieku to normalne?Poza tym,opisałam jedną z możliwości wystąpienia krwawienia ,a jaka była w tym przypadku przyczyna powinien odpowiedzieć lekarz wykonujący badanie.Nigdy nie zdarzyło mi się,aby po robieniu cytologii leciała mi krew.

Stary 2006-04-04, 20:48   #103
kasiasiar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa
Kasiasiar- druga grupa cytologii świadczy o zmianach łagodnych,możliwych stanach zapalnych.Jeśli lekarz ci mówi,że to normalna grupa u kobiet,które rozpoczęły współżycie to pogratulować lekarza.Ale dla niego to obojętne,w końcu to nie jego zdrowie.Przy trzeciej grupie powie pewnie,że po przekroczeniu pewnego wieku to normalne?Poza tym,opisałam jedną z możliwości wystąpienia krwawienia ,a jaka była w tym przypadku przyczyna powinien odpowiedzieć lekarz wykonujący badanie.Nigdy nie zdarzyło mi się,aby po robieniu cytologii leciała mi krew.
Co do II grupy to ma ją 98% współżyjących kobiet.Z taką opinią zetknęła się też LV a także wszystkie moje koleżanki, więc to nie jest wymysł mojego lekarza
Stary 2006-04-04, 21:36   #104
Fresa
Zakorzenienie

Odetchnęłam z ulgą,zaliczam się do 2% mniejszości

Stary 2006-04-05, 08:36   #105
branda
Przyczajenie

Dziewczyny bardzo wam dziękuję
branda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-05, 08:59   #106
kasiasiar
Zakorzenienie

Nie ma za co
Pozdrawiam
Stary 2006-04-05, 12:21   #107
chiefowa
Raczkowanie

Według mnie również II grupa występuje bardzo powszechnie, szczerze powiem, że żadna z moich koleżanek chyba nie ma I. Ja oczywiscie też od zawsze mam II grupę. U mnie niestety też od kilku lat jest stale nawracająca nadżerka, z niej pobierany mam zawsze materiał do badania cytologicznego. Za każdym razem kiedy lekarz mi pobiera cytologię, wtedy następuje u mnie krwawienie z nadżerki. Nie sądzę aby to był powód do zmartwienia. Ale na przyszłość najlepiej pytac się lekarza dlaczego tak się dzieje, oni są po to, aby wiele rzeczy wyjaśniać nam, swoim pacjentkom. Mało tego - powinni robić to z uśmiechem na ustach. A to już niestety prawdziwa rzadkość, zwłaszcza kiedy nie chodzi się prywatnie. Dziewczyny, nie bójcie się pytać swoich ginekologów!!!
chiefowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-05, 12:25   #108
natalia21
Zadomowienie

a moze lekarz poprostu cos uszkodzil zadrapal cos w srodku i dlatego ta krew...

5.01.2011 [*] Mój aniołek
natalia21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-05, 13:29   #109
kasiasiar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natalia21
a moze lekarz poprostu cos uszkodzil zadrapal cos w srodku i dlatego ta krew...
Cytologia właśnie na tym polega że specjalną szpatułką zdrapuje się komórki nabłonka

Ja nie mam nadżerki,tylko raz miałam zakażenie grzybicze (spowodowane nadmierną higieną i pozbawiłam się tym samym naturalnej flory bakteryjnej i drożdżaki zaatakowały)i od kiedy rozpoczęłam współżycie mam II grupę.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-04-20, 21:33   #110
freya82
Raczkowanie

dziewczyny czy nie wspolzyjaca jeszcze kobieta moze miec po cytologi grupe II
freya82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-21, 07:19   #111
nekome
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez freya82
moze

co do grup mowiac skrotowo:

I i II - uznawane sa za norme, czyli zasadniczo w porzadku
III, IV, V - sygnal ze cos sie niebezpiecznego dzieje w organizmie. im wyzsza grupa tym powazniejsza sprawa
nekome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-21, 14:50   #112
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez freya82
Tak jak pisze poprzedniczka-może,na przykład,gdy masz jakąś infekcję.

Stary 2006-04-23, 11:51   #113
freya82
Raczkowanie

dzieki jestem w tych sprawach nowicjuszka ;\ dopiero w tym tygodniu bylam na pierwszej wizycie u ginekologa, dowiedzialm sie je mam nadzerke, pobrala mi tez cytologie i mowila wlasnie ze prawdopodobnie bede miec II grupe, myslalam ze to cos groznego, a po miesiaczce mam isc na jakies smarowanie plynem ;\
freya82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-27, 20:07   #114
lilusienka
Przyczajenie

Dot.: cytologia u dziewicy???

mialam cytologie przeprowadzana jako dziewica i wprowadzenie wziernika naprawde bolalo.. pobieranie tkanki szyjki macicy szczoteczka juz wcale
lilusienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-27, 20:34   #115
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26

dokładnie zgadzam sie z wuypowiedzią Oshinek .Lekarz wie co robi także spokojna w tym jego głowa bez nerwów i obaw

pzdr
asia26
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 13:57   #116
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85

kiedyś moja ginekolog, za czasów dziewictwa powiedziała mi że nei może wykonać cytologii u dziewicy i że mam przyjść jak mnie rozdziewiczą
ale ta sama doktor całkiem niedawno powiedziała mi że jestem w ciąży choć cztery testy i to krwi nawet wykazały że nie, więc trudno zgadnąć kto jej ten dyplom dawał
Stary 2006-04-28, 14:30   #117
ineez
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Absynthia
Cytologia to pobranie komórek nabłonka z ujścia szyjki macicy. Lekarz wykonuje ją taką szpatułką, podobną do patyczka, którym sie czyści uszy. Ponieważ błona dziewicza jest elastyczna i zawsze jest w niej niewielki otwór (krew menstruacyjna zawsze sie przecież wydostaje na zewnątrz organizmu, nawet u dziewicy), nie ma obawy, że taki cienki patyczek ją uszkodzi.
patyczek moze nie, ale wydaje mi sie wziernik owszem..
ineez jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-04-28, 17:18   #118
Fresa
Zakorzenienie

Wziernik jest pomocny do badania kolposkopowego.Lekarz wprowadza do pochwy wziernik,który rozszerza jej ściany ,a uwidocznioną w ten sposób ściankę macicy bada się za pomocą kolposkopu(mikroskop) .I z tego co wiem,nie powinien on nic uszkodzić.

Stary 2006-05-11, 06:22   #119
ineez
Raczkowanie

Dot.: Cytologia

mam pytanie odnosnie wynikow cytologii. czytalam gdzies, ze branie hormonow[tabletki,plastry] moze zafalszowac wynik badania. czy rzeczywiscie? jak bardzo wynik moze byc falszywy? wyszla mi pierwsza grupa, ale uzywam plastrow antykoncepcyjnych, a w tym czasie gdzy mialam badanie, mialam rowniez jakas infekcje.. dlatego zastanawia mnie, jak bardzo wiarygodny moze byc tenwynik. dzieki
ineez jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-11, 09:29   #120
Kattie7
Wtajemniczenie

Dot.: Cytologia

Cytat:
Napisane przez ineez
mam pytanie odnosnie wynikow cytologii. czytalam gdzies, ze branie hormonow[tabletki,plastry] moze zafalszowac wynik badania. czy rzeczywiscie? jak bardzo wynik moze byc falszywy? wyszla mi pierwsza grupa, ale uzywam plastrow antykoncepcyjnych, a w tym czasie gdzy mialam badanie, mialam rowniez jakas infekcje.. dlatego zastanawia mnie, jak bardzo wiarygodny moze byc tenwynik. dzieki
Nie wydaje mi sie ze branie hormonów fałszuje wyniki. Ginekolog kazała mi robić kontrolną cytologię w czasie plastrów, więc chyba jedno nie ma wpływu na drugie.
Zresztą to mijało by się z celem, bo nie wyobrażam sobie żeby robić przerwe w hormonach na okoliczność cytologi, a potem zaczynać całą szopke od nowa.

Jesli masz pierwszą grupę cytologi to tylko się ciesz bo to rzadkość. Pilnuj tego!! Najczęściej wystepuje grupa II (ja taką mam i też jest wszystko ok)
Kattie7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości