![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Cytologia - do 14. dnia cyklu?
żabusia, ja biorę tabletki anty i pani doktor każe mi robić cytologię między 10 a 18 dniem cyklu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Rozeznanie
|
![]()
A moja ginekolożka mówi, że nie ma znaczenia kiedy, tylko żeby krwawienia nie było
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Przyczajenie
|
cytologia u dziewic
Witam.
Ostatnio bylam po raz pierwszy u ginekologa...Zwrocilam sie z prosba o pigulki antykoncepcyjne-otrzymalam recepte na Hormonet. Mam jednak watpliwosci co do ich zazywania- Czy przepisywanie pigulek jest tak proste? Nie mialam zrobionych zadnych badan (oprocz zwyklego ginekologicznego) np cytologii (jeszcze nie wspolzylam, a moj poziom stresu i napiecia miesniowego wspial sie na wyzyny...albo jeszcze wyzej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Dot.: cytologia u dziewic
A dlaczego cytologia miałaby nie być wskazana?Jak najkbardziej jest wskazana ,raz w roku lub gdy zajdzie taka konieczność -częściej.Co do tabletek to lekarze tak je przepisują,jakie inne badania masz na myśli-miałaś ginekologiczne,cytologię, to reguła.Lekarz powinien także zbadać piersi i przeprowadzię wywiad.
![]() |
#95 |
Rozeznanie
|
Dot.: cytologia u dziewic
Myślę, że lekarz zrobi cytologię, przy następnej wizycie
- kontrolnej, np. za 2 miesiące, która jest niezbędna także w celu ewentualnego przepisania nowej porcji tabletek. Kwestia wykonania cytologii kilka tygodni wcześniej, czy później, nie ma znaczenia.
![]() |
#96 |
Przyczajenie
|
cytologia
Przy badaniu cytologicznym, po wyjęciu wziernika prysnęła ze mnie krew i potem jeszcze przez kilka godzi musiałam nosic podpaskę.Lekarz specjalnie się tym nie przejął. Wynik badania to 2 grupa. Czy to jest normalne? Jeżeli tak to z jakiego powodu to krwawienie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
Dot.: cytologia
Nie wiem z jakiego powodu krwawiłaś, ale jeśli chodzi o wynik: mój lekarz twierdzi, ze jest to normalny wynik badania cytologicznego u zdowej, wspołżyjacej kobiety. 6 tyg temu robilam cytologie i tez mam taki wynik - nigdy nie mialam infekcji, grzybicy, nadzerki. Nie ma sie czym martwic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
dziewczyny, a jakie moga byc ewentualne wyniki cytologii? i jak sie robi to badanie? od czego zależą wyniki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
Jeśli przy pobieraniu poleciała krew i pózniejteżplamiłaś ,to znaczy,że lekarz pobrał materiał do biopsji Prawdopodobnie zauważył coś niepokojącego ,zresztą druga grupa wyniku na to wskazuje.Ale nie martw się na zapas-lekarz ci wszystko objaśni,a przynajmniej powinien.
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Nie wydaje mi się żeby lekarz robił biopsję bez zgody pacjentki poza tym biopsję wykonuje się zupełnie innym przyżądem niż cytologię.
Brendo nie martw się II grupa jest najpowzechniejsza wśród kobiet, które rozpoczęły współżycie (.Grupa II – zmiany mogące świadczyć o stanie zapalnym ale nie koniecznie). A krwawieniem też się nie martw ponieważ żeby badanie było wykonane prawidłowo lekarz musi pobrać materiał komórkowy a dokonuje tego poprzez pocieranie powierzchni tkanek pochwy specjalnymi narzędziami, np. metalową lub drewnianą szpatułką bądź specjalnym stalowym drutem, zakończonym pętlą w kształcie strzemienia. Żeby badanie było prawidłowe lekarz musi pobrać dużo komórek więc czasami wyst ępuje krwawienie. Acha i jeszcze jedno jeśli się robi cytologię kilka dni po zakończeniu okresu wtedy błona śluzowa jest jeszcze cienka i wtedy najłatwiej o krwawienie dlatego najlepiej poczekać aż się błona trochę odbuduje. Pozdrawiam Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2007-07-12 o 14:35 Powód: Post pod postem. Istnieje opcja edycji/multicytowania, z której proszę korzystać! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zadomowienie
|
ja tez miałam kiedyś podczas badania taką samą sytuację jak opisujesz .Ale lekarz mi powiedział,ze to efekt mojego dużego spięcia i blokady związanej z badaniem .A także może tak być jak jesteśpo miesiączce parę dni bo związane jest to z ciałkiem żóltym .Wziernik jest sztywny i mógł tez Ci w środku delikatnie podrażnić w środku .
nie denerwuj się na pewno krwawienie minęło i będzie ok asia26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Kasiasiar- druga grupa cytologii świadczy o zmianach łagodnych,możliwych stanach zapalnych.Jeśli lekarz ci mówi,że to normalna grupa u kobiet,które rozpoczęły współżycie to pogratulować lekarza.Ale dla niego to obojętne,w końcu to nie jego zdrowie.Przy trzeciej grupie powie pewnie,że po przekroczeniu pewnego wieku to normalne?Poza tym,opisałam jedną z możliwości wystąpienia krwawienia ,a jaka była w tym przypadku przyczyna powinien odpowiedzieć lekarz wykonujący badanie.Nigdy nie zdarzyło mi się,aby po robieniu cytologii leciała mi krew.
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
Odetchnęłam z ulgą,zaliczam się do 2% mniejszości
![]()
![]() |
#105 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny bardzo wam dziękuję
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
Nie ma za co
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
Według mnie również II grupa występuje bardzo powszechnie, szczerze powiem, że żadna z moich koleżanek chyba nie ma I. Ja oczywiscie też od zawsze mam II grupę. U mnie niestety też od kilku lat jest stale nawracająca nadżerka, z niej pobierany mam zawsze materiał do badania cytologicznego. Za każdym razem kiedy lekarz mi pobiera cytologię, wtedy następuje u mnie krwawienie z nadżerki. Nie sądzę aby to był powód do zmartwienia. Ale na przyszłość najlepiej pytac się lekarza dlaczego tak się dzieje, oni są po to, aby wiele rzeczy wyjaśniać nam, swoim pacjentkom. Mało tego - powinni robić to z uśmiechem na ustach. A to już niestety prawdziwa rzadkość, zwłaszcza kiedy nie chodzi się prywatnie. Dziewczyny, nie bójcie się pytać swoich ginekologów!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zadomowienie
|
a moze lekarz poprostu cos uszkodzil zadrapal cos w srodku i dlatego ta krew...
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie mam nadżerki,tylko raz miałam zakażenie grzybicze (spowodowane nadmierną higieną i pozbawiłam się tym samym naturalnej flory bakteryjnej i drożdżaki zaatakowały)i od kiedy rozpoczęłam współżycie mam II grupę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
dziewczyny czy nie wspolzyjaca jeszcze kobieta moze miec po cytologi grupe II
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do grup mowiac skrotowo: I i II - uznawane sa za norme, czyli zasadniczo w porzadku III, IV, V - sygnal ze cos sie niebezpiecznego dzieje w organizmie. im wyzsza grupa tym powazniejsza sprawa |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
dzieki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Przyczajenie
|
Dot.: cytologia u dziewicy???
mialam cytologie przeprowadzana jako dziewica i wprowadzenie wziernika naprawde bolalo.. pobieranie tkanki szyjki macicy szczoteczka juz wcale
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zadomowienie
|
dokładnie zgadzam sie z wuypowiedzią Oshinek .Lekarz wie co robi także spokojna w tym jego głowa bez nerwów i obaw
pzdr asia26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
kiedyś moja ginekolog, za czasów dziewictwa
![]() ![]() ale ta sama doktor całkiem niedawno powiedziała mi że jestem w ciąży choć cztery testy i to krwi nawet wykazały że nie, więc trudno zgadnąć kto jej ten dyplom dawał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Wziernik jest pomocny do badania kolposkopowego.Lekarz wprowadza do pochwy wziernik,który rozszerza jej ściany ,a uwidocznioną w ten sposób ściankę macicy bada się za pomocą kolposkopu(mikroskop)
![]()
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
Dot.: Cytologia
mam pytanie odnosnie wynikow cytologii. czytalam gdzies, ze branie hormonow[tabletki,plastry] moze zafalszowac wynik badania. czy rzeczywiscie? jak bardzo wynik moze byc falszywy? wyszla mi pierwsza grupa, ale uzywam plastrow antykoncepcyjnych, a w tym czasie gdzy mialam badanie, mialam rowniez jakas infekcje.. dlatego zastanawia mnie, jak bardzo wiarygodny moze byc tenwynik. dzieki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Cytologia
Cytat:
Zresztą to mijało by się z celem, bo nie wyobrażam sobie żeby robić przerwe w hormonach na okoliczność cytologi, a potem zaczynać całą szopke od nowa. ![]() Jesli masz pierwszą grupę cytologi to tylko się ciesz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:34.