|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1171 | |
Kasia o...
|
Dot.: Oleje i hydrolaty.
Cytat:
![]() ![]() ![]() PS Uświadomiłam sobie, że napisałam o oleju "ratyfikowanym" ![]() ![]() Pozdrawiam!! ![]() Zapomniałabym, czy ktoś używał może oleju lnianego? Naczytałam się o jego niesamowitych właściwościach wewnętrznych i zewnętrznych i zastanawiam się nad nim, co uważacie? Tutaj kikla właściwości wypisanych co robi dla skóry , włosów i paznokci a dal bardziej zainteresowanych link: http://www.olejlniany.zdrowe-produkt...?go=olejlniany "* Ze względu na swoje dobroczynne właściwości olej lniany bywa używany w leczniczym masażu skóry, odżywiając ją i nadając jej elastyczność. * Niedobór NNKT jest związany z występowanie różnego rodzaju chorób skóry, w tym m.in. egzemy i łuszczycy. * Polecany dla skór suchych z objawami łuszczenia, mało elastycznych, szorstkich. * Kwasy omega-3 aktywizują procesy likwidujące zgubne skutki nadmiernej ekspozycji na promienie UV na komórki naskórka (suchość, akantoza). * Udowodniono też, że bez kwasów omega-3 poddana działaniu czynników agresywnych (WR, mydło, warunki atmosferyczne, itd.) warstwa rogowa skóry nie jest w stanie utrzymać odpowiedniego stopnia nawilżenia. * W przypadku skór tłustych odpowiedni procent kwasu alfa-linolenowego gwarantuje właściwą płynność łoju skórnego i jego równomierne rozprowadzanie na powierzchni naskórka. Nie dochodzi wówczas do zaczopowania ujść gruczołów łojowych i powstawania zaskórników. * Lignany zawarte w oleju lnianym hamują aktywność 5-alfa-reduktazy, enzymu uczestniczącego w przekształcaniu testosteronu do dihydrotestosteronu, który powoduje łysienie u mężczyzn." No nie... nie sądziłam, że mnie kiedykolwiek wciągną oleje!! I to do tego stopnia! Właśnie jestem na etapie kiedy porównuję ceny, co mi się bardziej opłaca kupić na Ecospa a co w sklepie ze zdrową żywnością!! Lodówko, miej się na baczności bo przybędzie Ci olejów! ![]() ![]() ![]()
Blogerka z totalnie porąbanym poczuciem humoru ![]() Edytowane przez 19katarina82 Czas edycji: 2007-06-23 o 21:28 Powód: coś mi się przypomniało |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1172 |
Wtajemniczenie
|
Katarino, olej lniany mam (tłoczony na zimno, ale z niską zawartością omega-3, kupiony normalnie w sklepie spożywczym) i używam go od dawna do sałatek i do polewania białego sera albo mozarelli - mniam! Na skórę go jeszcze nie kładłam, choć jest raczej lekki i nietłusty. W sklepie internetowym Organic Farma jest olej lniany wysokolino...cośtam, a nawet dwa takie oleje (polskiego Oleofarmu i francuskiej olearni Vigean), ale oba na zamówienie, bo są bardzo nietrwałe:
http://www.ekosfera.pl/cgi-bin/shop....&psz=8102&pcz= http://www.ekosfera.pl/cgi-bin/shop....&psz=8102&pcz= Oj, oleje wciągają, ja to wiem. Siedzę właśnie z konopnym na pyszczku, krokoszowym na łapkach i winogronowo-makademiowo-jojobowym na odwłoku i dobrze mi z tym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1173 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakiś tonik z tych kwasów ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1174 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1175 |
Rozeznanie
|
Noooo ja to tak zrozumiałam - na stronie clarinsa jest napisane "corps" a nie "visage"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1176 |
Rozeznanie
|
No to pewnie, ze dobrze, ja tak szybko przeczytalam i sobie pomyslalam, ze to do buzi i sie nawet zdziwilam, ze miete uzywacie do buzi, ale pomyslalam, ze moze cos nie wiem. Ja to miete uzywam w peelingu do ciala, albo lubie cos do stop z mieta.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1177 |
Wtajemniczenie
|
Kwasy BHA, czyli kwas salicylowy i jego pochodne. W mazidłach jest przepis na tonik z kwasem salicylowym, o ile pamiętam (dziewczyny chwaliły), ale go nie robiłam. Ja używałam klasyki, czyli Effaclaru K La Roche Posay - jest o nim osobny wątek, to krem bardzo łagodny i działa powoli, ale dla mnie jest skuteczny.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1178 |
Kasia o...
|
Dzisiaj robiłam sobie balsam do ciała i chciałam użyć hydrolatu neroli...
![]() ![]() ![]() ![]()
#1179 |
Raczkowanie
|
dziewczyny, używacie mięty do kąpieli? ja się przestraszyłam, jak przeczytałam "nie używajcie miętowego olejku do kąpieli, chyba że chcecie zamienić się w sopel lodu"
#1180 |
Rozeznanie
|
Ale jaki sopel lodu??? Przecież tego się leje niewiele. Ja na całą wannę (wiem, wanna wannie nierówna - moja jest spora, z tych klasycznych wąskich, ale długa) daję w sumie 10-15 kropel różnych (trzech) olejków. Co mi w duszy gra i na co mam nastrój. Często mięta właśnie, eukaliptus, jodła, fenkuł, ylang, rozmaryn, tymianek. Szkoda mi trochę cytrusowych, bo te lubię do twarzy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1181 |
Rozeznanie
|
Ja nie lubie tego efektu zimna, jak kupowal peeling z mieta to sie balam, ale jest ok, czuc miete tak w sam raz i nie jest zimno.
Najbardziej nie lubie takich zeli na cellulit co robia zimno, bo pewnie wala tam duzo mentolu i mysla sobie, ze jak mi bedzie zimno to bede sobie myslala, ze efekt jest i ze dziala. |
![]() ![]() |
![]() |
#1182 |
Wtajemniczenie
|
Ja sobie bardzo chwalę różany
![]() mam też lawendowy- ale nie pachnie mi grzybkami ![]() mam z biochemii- dzieki któremu nie muszę 3-mać w lodówce, tlyko w temp. pok. ![]() nieługo mi isę pokończą oleje(macademia,jojoba) i hydrolaty będzie trzeba zamówić tak za m-c ![]() mam też kokosowy w pudełeczku- zmieszałam ostatnio z jojoba i nałożyłam na suche wlosy na godzinke, potem umyłam 2xszamponem i włoski miałam broń boże nie puszące się ![]() a znacie jakieś inne przepisy? w ogóle musze zamówić NMF albo kw.hialuronowy, bo chciałabym aby te oleje dot warzy nie tylko natłsuzczały ale i nawilżały ![]() ![]() p.s. moja mama ma olej migdałowy i bardzo jej się podoba p.s.2. ten laskowy chyba sobie zamówię, bo gdzies wyczytałam ze na naczynka jest super ![]() ![]() p.s.3. zastanawiałam się nad oliwką Hipp, ale tak sobie myslę, ze bardziej "zdrowszy" dla skóry są te z biochemii ![]() ja w lodówce 3-mam tylko kokosowy i macademia |
![]() ![]() |
![]() |
#1184 |
Wtajemniczenie
|
Na mazidłach jest napisane, że konopny szybko jełczeje i że trzeba trzymać go w lodówce, ale ja zapas, owszem, przechowuję w lodówce, a porcyjkę 5 ml zmieszaną z olejkami eterycznymi do maziania na bieżąco - w łazience. Nic złego się nie dzieje
![]() Edytowane przez niezamienna_juz_na_nic Czas edycji: 2007-06-25 o 09:31 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
#1186 |
Zakorzenienie
|
O wybacz, faktycznie w lodówce. Pomyliłam go z czymś innym, bo miałam naraz otwartych pare produktów i przeglądałam:P
![]()
#1187 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny jesteście genialne.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1188 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() schaetzen, ja się przestraszyłam opisu w książce ![]() ![]()
![]() |
#1189 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1190 |
Zakorzenienie
|
Co do wyparzania buteleczki na hydrolat... Najpierw wrzątek, potem alkohol, a na końcu po tym alkoholu wypłukać to jeszcze jakąś wodą?
I jeszcze jedno, a mianowicie na suche/rozdwajające się końcówki używam oleju rycynowego - coś jeszcze można? Może olej kokosowy się nada albo jakieś tłuste masło? I jeszcze jedno:P. Ten tonik z kwasem salicylowym na wągry można stosować latem czy dopiero jesienią? Nie chcę, żeby coś mi się stało:/.
#1191 |
Zakorzenienie
|
Właśnie wyczytałam, że kwas hialuronowy działa na przyśpieszenie wzrostu włosów. Zapuszczam aktualnie włosy, bardzo mnie zaintrygowało to. Ktoś używał?
#1192 |
Zadomowienie
|
mam cere mieszana (bez stalej tendencji - raz sucha, raz tlusta
![]()
#1193 |
Raczkowanie
|
nri, ja polecam do takiej cery olej z orz.laskowego
![]() http://mazidla.com/index.php?page=sh...mart&Itemid=27 bardzo dobrze robił mi też macerat brzozowy z mazideł, przy czym ma on dodatkowo przyjemny zapach (nie to co olej z cz.porzeczki - zgroooza) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1194 |
Zadomowienie
|
gdybym chciala takim olejkiem zastapic zel do mycia twarzy - to jak go uzywac? czy dochodzac metoda prob i bledow nie zrobie sobie krzywdy tj. czy jak zle dobiore olejek to nie bede miala klopotow z cera?
#1195 |
Rozeznanie
|
Dziuniaaa- ostatni alkohol i potem juz nic, bo zepsujesz efekt
![]() Ja kwasy stosuje caly rok, bo uzywam filtrow codziennie i nie ma problemu. A na ten kwas hialuronowy i efekt na wlosy tez sie napalilam, ale mnie uswiadomiono, ze to musi byc inny typ kwasu, ze ten z mazidel czy BU sie nie nadaje. Nri- ja bym Ci radzila zostawic sobie inne oleje jak morelowy czy laskowy czy te jeszcze drozsze do uzywania na buzie czy cialo w olejkach co sie nie splukuje jako nawilzacze, bo do olejku do mycia to ich szkoda, w tym olejku typ oleju nie jest taki wazny, bo to zaraz zmyjesz. Olejek do mycia robi sie tak prosto ze trudno go zle zrobic, uda Ci sie na pewno! A hydrolaty stosuj jak toniki rano i wieczorem, ja tak robie juz od paru lat i do gotowych tonikow nie tesknie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1196 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1197 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
chodzilo mi raczej o to czy jesli uzyje olejek nieodpowiedni dla mojej cery to czy mnie nie zapcha albo nie podrazni; czyli np. jako zel - olej slonecznikowy z BU, jako tonik hydrolat lawendowy/rozany, jako plyn do demakijazu - olejek morelowy, jako peeling - enzymatyczny z BU i pielegnacja twarzy z glowy ![]()
![]() |
#1198 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1200 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A jak sie olejek zmywa z buzi to rodzaj oleju nie powinien byc problemem. Ja to tak rozumiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:59.