Grecja - praktyczne porady - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-04, 15:23   #1171
*Niki*
Zakorzenienie

Dot.: Grecja - gdzie najlepiej?

ja w Grecji byłam w Nei Pori (spokojne miasteczko z piękną piaszczystą plażą), w ubiegłe wakacje byłam w Leptokarii- bardziej rozrywkowa miejscowość, plaża już troszkę gorsza bo żwirkowo- piaszczysta, ale też całkiem ok, woda śliczna turkusowa czyściutka

jechałam ze Skarpa Travel płaciłam ok 1300 zł a co do paszportu, to jeśli jedziecie autokarem/autem to paszport jest potrzebny (sprawdzają na granicach)
Stary 2010-07-04, 20:03   #1172
pumas
Zakorzenienie

Ja polecam wyspe Thassos, Zakynthos, Santorini, Skiathos Takze wyspy i jeszcze raz wyspy !!!!!!!
pumas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-05, 07:24   #1173
juleene
Przyczajenie

Dot.: wakacje->-grecja->>paralia:)

ja jadę z FunClubu
juleene jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-05, 11:38   #1174
Ada1986
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Ja polecam wyspe Thassos, Zakynthos, Santorini, Skiathos Takze wyspy i jeszcze raz wyspy !!!!!!!
zgadzam się co do wysp z czystym sumieniem powiem że warto je odwiedzić!
Ada1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-05, 21:40   #1175
Kajol7
Przyczajenie

ja również jadę z FanClubu do Hotelu Konstantin! Czy może się ktoś podzielić jak jest w tym hotelu...;>
Kajol7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-06, 17:31   #1176
michelle_1987
Przyczajenie

Witam!
W piątek wróciłam z Paralii więc jestem dość na bieżąco. Mieszkaliśmy w słynnym tutaj pokoju 102, w apartamentach "John & Eve". Hotelik schludny, czysty, zadbany. Właściciele przesympatyczni i bardzo mili. Ogólnie za tą cenę jestem bardzo, baaardzo zadowolona. Byliśmy z biurem Ok Services, do którego też nie mam większych zastrzeżeń. Owszem, zdarzyły się jakieś gafy ale na szczęście nie w moim turnusie . Jeżeli ktoś ma jakieś pytania to chętnie odpowiem .
Aha! Od John&Eve na plażę idzie się około 5 minut takim fajnym i przyjemnym spacerkiem. Na plażę dochodzi się zaraz obok dyskoteki Cocus, a do centrum (czyt. do cerkwi) wystarczy iść wzdłuż morza ulicą i za chwilkę zaczynają się puby i sklepiki więc spacer tak samo przyjemny. Myślę, że około 10 minut od Cocusa jest do cerkwi, ale szczerze mówiąc sama tego nie sprawdziłam, bo zawsze coś zainteresuje i człowiek wejdzie, a to do sklepu z pamiątkami, a to coś zjeść . Warto pospacerować między uliczkami. My na koniec znaleźliśmy taki fajny i tani market. No i Lidl w Paralii rządzi oczywiście pod względem cenowym :p. Aha, niedaleko John&Eve jest taki markecik. Ceny też są tam znośne, ale szczerze mówiąc można znaleźć tańsze artykuły w innych sklepach .
Przyjemne i fajne wakacje. Mieszkając na obrzeżach mieliśmy spokój, a jak chciało się zaszaleć to wystarczyło iść do centrum. Brakowało mi jednak tego "zapachu wakacji", który uświadczyłam we Włoszech. W Paralii można wypocząć, ale raczej już tam nie wrócę . Coś na zasadzie, zobaczyłam i mi wystarczy .
michelle_1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-08, 12:11   #1177
laurynka
Rozeznanie

A jak jest jeśli chodzi o ceny jedzenia na miejscu? Ile kosztuje średnio obiad?

63 62 61 60 59 58 57 56 55 54 53 52 51 50 kg
laurynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-07-08, 13:39   #1178
anioleczek311
Przyczajenie

Talking Dot.: wakacje->-grecja->>paralia:)

michelle
Witaj. Wybieram się do apartamentów j&e. Ciesze się ktoś wreszcie tam był i może udzielić mi informacji. Chciałam zapytać o klimatyzacje,słyszałam że nie ma ich w pokojach,i warto ją wykupić. Szczerze to nie wyobrażam sobie spać w takim upale I jeszcze jedno pytanie czy mam zabrać długie spodnie i bluze? i czy sa tam jakieś kubeczki i widelce,bo nie wiem czy mam zabrać ze sobą,jestem przerażona bo pierwszy raz wyruszam na wakacje bez wykupionego jedzenia. Pozdrawiam
anioleczek311 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-09, 17:50   #1179
michelle_1987
Przyczajenie

do laurynka:
idąc wzdłuż morza promenadą w knajpkach zjesz obiad za około 4-9€, zależy na co masz ochotę mini gyros pita (piszę mini bo taki jest w porównaniu z naszymi kebabami) kosztuje od 1,8-2,2€, z colą 2,9€.
piwo kosztuje średnio 0,50-1,2€ (zależy jaka wielkość), chleb kosztuje około 0,60-1,5€, prażona kukurydza-1,5€, "za***iste" pączki na plaży - 1,5€ (warto spróbować tych z czekoladą)

do anioleczek311:
my nie używaliśmy klimatyzacji, mieliśmy taras i okna na zachód więc wcale nie było upalnie, nawet spałam w bluzie, ale w sumie to dlatego, żeby komary mnie nie jadły :p niestety nie powiem Ci jak to jest z tym wykupieniem klimatyzacji. właścicielka umie mówić po angielsku i po niemiecku, a jej mąż po niemiecku - da się z nimi dogadać (poza tym są baaardzo mili i sympatyczni)
ja miałam kurtkę jeansową i przyznam szczerze, że wieczorami czasem mi się przydawała - szczególnie gdy nocą spacerowaliśmy po plaży i wiał dość chłodny wiaterek
w pokojach jest wszystko, szklanki, kubki, różne wielkości talerzyków i miseczki, są też garnki, sztućce i deska do krojenia. niestety nie ma patelni - grecy jej nie używają
jeżeli macie jeszcze jakieś pytania - śmiało.
jeżeli chodzi o ceny jedzenia - chętnie podam te, co będę znała, ale proszę o konkretne pytania

pozdrawiam!
Stary 2010-07-11, 00:21   #1180
patryk0402
Przyczajenie

GG do patryk0402

Zaje***iste pączki, jak nie kupisz to nie stanie xD
Hello my friend!
patryk0402 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-11, 23:41   #1181
michelle_1987
Przyczajenie

hehehe, hello my friend, sun-glasses, sun-glasses :p

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-12, 09:37   #1182
anioleczek311
Przyczajenie

michelle
Dzięki wielkie za odpowiedź. A jak wygląda toaleta w pokojach,słyszałam ze nie wolno wrzucać papieru toaletowego do muszli,
Planujemy jechać na Meteory,czy w pobliżu znajduje się jakieś biuro podróży?
Stary 2010-07-12, 09:45   #1183
Tynusia
Zakorzenienie

Ja byłam w Parali rok temu i dla mnie wycieczka na Meteory to było istne dno

Po prostu wchodzisz na góre i schodzisz istna nuda i strata pieniędzy,

Jak ja byłam rok temu to nie wolno było wrzucać papieru do muszli tylko właśnie do kosza

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret
Tynusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-12, 10:42   #1184
michelle_1987
Przyczajenie

łazienki w apartamentach j&e całkiem całkiem - nie ma co narzekać, papieru owszem nie wyrzuca się do toalety i pewnie długo jeszcze to się nie zmieni sprzątać w apartamentach trzeba samemu, ale duży kontener na śmieci stoi zaraz przy ogrodzeniu hotelu więc nie trzeba daleko wynosić i po drodze do sklepu, na plażę czy na miasto można wyrzucić
my korzystaliśmy z naszego biura podróży, które na miejscu organizowało wycieczki - jakoś tak bałam się zaryzykować w greckie biura podróży tym bardziej, że różnica w cenach za wycieczkę była niewielka 2-5€.
my byliśmy tylko w salonikach, podobno meteory robią wrażenie i warto jechać, jednak stwierdziliśmy, że innym razem
Stary 2010-07-12, 11:27   #1185
wizav
Przyczajenie

kto leci 1 sierpnia do 12 do scotina beach?? z gro tour?
wizav jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-12, 12:26   #1186
cherry pie
dream big

dziękuję

„The future belongs to those
who believe in the beauty of their dreams”
cherry pie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-12, 12:49   #1187
anioleczek311
Przyczajenie

Dzięki za szybką odpowiedź Z tym papierem toaletowym to myślałam że to jakiś żart ale widzę że nie
Meteory słyszałam że piękne - chodź widzę że nie każdemu się podobają tu na forum. Boję się tych meduz w morzu czy muszę zabrać coś na oparzenia? i filtr do opalania 20 faktor wystarczy?
Stary 2010-07-12, 13:10   #1188
justine333
Zakorzenienie

meduz nie ma dużo ..idź na plażę w kierunku wesołego miasteczka jest ona szeroka i nie ma właśnie tylu meduz ..i ludzi
na oparzenia weź ..
a 20 hmm..jeśli masz ciemną karnacje to jasne ..jeśli jesteś blada jak ściana to to mało..radziłabym zabrać 30-stkę ..i po paru dniach zacząć smarować się 20-stką
Stary 2010-07-13, 05:13   #1189
michelle_1987
Przyczajenie

do aniołeczek311:
jeżeli będzie w j&e to wcale nie musisz iść na plażę w kierunku wesołego miasteczka, po co przechodzić całą Paralię jak koło dyskoteki cocus masz szeroką plażę, muzyczka gra (akurat nie z cocusa, ale z pubu obok) i w dodatku nie jest tak tłoczno jak w centrum. meduz tam nie ma, mój TŻ widział kraba (ja nie uświadczyłam) ale przy brzegu pływają rybki ) takie cienkie i długie hehe
ja nie potrzebowałam dodatkowych butków.
jeżeli chodzi o faktory. my przez pierwsze dni mieliśmy średnią pogodę, to znaczy niby było ciepło, ale słońca więcej nie było niż było, bo stale chowało się za chmurami. oboje z mężem mamy średnie karnacje i mieliśmy kremy z filtrem 20. ja po 4 dniach przerzuciłam się na olejek z spf 6 i jak dotąd skóra mi nie schodzi (ale polecam silnie nawilżać skórę po kąpieli po powrocie do domu z plaży). wywaliłam na siebie 2 kremy, ale myślę, że to dzięki temu nadal moja skóra jest dobrze nawilżona.
przyznam szczerze, że mój mąż tylko 20stką się smarował i był słabiej opalony niż ja. teoretycznie polecają 50 spf - ale ja bym nie przesadzała, skoro do Grecji 50 to do egiptu albo maroka chyba trzeba by mieć faktor 80..
aha, skorzystaj z upałów w Polsce i troszkę się opal tutaj, skóra w Grecji lepiej to znosi no i nie przesadzaj tam na miejscu z godzinami plażowania, 3-4h na słońcu na pewno wystarczy, żeby zdobyć przez te kilka dni ładną opaleniznę a nie spalić się i na koniec wyjazdu płakać nad schodzącą płatami skórą

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-13, 09:44   #1190
anioleczek311
Przyczajenie

witajcie
wielkie dzięki za odpowiedzi. Też myślę ze faktor 50 to lekka przesada. W Tunezji i Turcji miałam 30 i było w sam raz. Nie jestem bledziuchem więc zakupiłam wczoraj faktor 25 i 10 myślę że będzie dobrze zwłaszcza że jestem już opalona.
Z tymi plażami to się już pogubiłam, wolałabym plaże mniej tłoczną więc gdzie mam się udać? Pokoje mam w j&e chociaż z biurem z którym jadę to nic nie wiadomo czytałam że po przyjeździe na miejsce okazywało się że zakwaterowanie było w zupełnie innym apartamencie także nie wiadomo gdzie nas dadzą..
Czy jedzonko dobre? gdzie można dobrze zjeść? wyczytałam że są knajpki gdzie mają nawet polskie Menu. Ulżyło mi że nie ma meduz,jakoś nie wyobrażam sobie pływać między nimi ręczniki muszę zabrać? i czy na plażach są leżaki ?
Stary 2010-07-14, 11:15   #1191
Oli0210
Raczkowanie

dziewczyny a słyszała któraś o hotelu Port del sol? w necie jest niewiele opinii
Oli0210 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-14, 22:24   #1192
cherr
Rozeznanie

justine333 czytałam kilka stron wcześniej że polecasz hotel Atlantis. Możesz napisać coś więcej bo wybieram się do niego w tym roku?
Stary 2010-07-15, 09:09   #1193
patisonek24
Przyczajenie

A powiedzcie mi dziewczyny czy do John & Eve trzeba brać swoje ręczniki?
patisonek24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-15, 11:07   #1194
anioleczek311
Przyczajenie

w jakim terminie jedziesz do j&e ? też sie tam wybieram odjazd mam z katowic
Stary 2010-07-15, 12:19   #1195
patisonek24
Przyczajenie

Samolotem z Katowic 7 września na 14 dni
patisonek24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-15, 13:01   #1196
anioleczek311
Przyczajenie

To ja troszkę wcześniej bo 30 lipca i niestety w tym roku autokarem
Stary 2010-07-15, 16:47   #1197
cherr
Rozeznanie

i jak myslicie czy moj kolega (17 lat w tym roku) może jechać na dowodzie tymczasowym do Paralii?
Stary 2010-07-16, 00:43   #1198
seli
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cherr Pokaż wiadomość
i jak myslicie czy moj kolega (17 lat w tym roku) może jechać na dowodzie tymczasowym do Paralii?
Jeżeli jedziecie autokarem i jest przejazd przez Macedonie to nie możecie ponieważ Macedonia nie jest w UE i wymagany jest paszport
Stary 2010-07-16, 08:21   #1199
seli
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez seli Pokaż wiadomość
Jeżeli jedziecie autokarem i jest przejazd przez Macedonie to nie możecie ponieważ Macedonia nie jest w UE i wymagany jest paszport
Sorry, Serbie miałam na myśli
Stary 2010-07-16, 14:57   #1200
Waniliova
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anioleczek311 Pokaż wiadomość
Meteory słyszałam że piękne - chodź widzę że nie każdemu się podobają tu na forum.
ja bylam rok temu w Paralii i meteory rowniez odwiedzilam piękne widoki, wycieczka nie droga więc polecam

Edytowane przez Waniliova
Czas edycji: 2010-07-16 o 15:01
Waniliova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości