![]() |
#1171 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Hejsterskie filolożki
Cytat:
Ja też zaczynałam od podstaw i piszę z teorii przekładu i porównania przekładu w 3 językach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1172 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1173 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1174 |
Zakorzenienie
|
Ja miło wspominam pisanie pracy licencjackiej
![]() Za to niemiło (już) wspominam pisanie pracy magisterskiej, bo książek do mojego tematu praktycznie nie ma ![]() U mnie już jest parcie na pisanie magistra, ale ja jakoś się za to zabrać nie mogę. W zasadzie, to bardziej mi się nie chce niż nie mogę :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1175 |
Konto usunięte
|
Ja nie daję rady. Piszę po polsku i będę tłumaczyć, podejrzewam że poproszę nejtiwa o konsultacje językowe, bo mi jest wstyd oddawać pracę z babolami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja część pisałam po polsku i tłumaczyłam, a część od razu po rosyjsku. Było mi tak łatwiej i bardzo szybko to szło ![]() Edytowane przez seductivee Czas edycji: 2013-11-26 o 18:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1177 |
Konto usunięte
|
Ja tę część którą napisałam w języku docelowym od razu, właściwie w całości wywaliłam do kibla. Przyszedł nejtiw na konsultacje i trzy godziny trzy strony mu tłumaczyłam bo on nie wiedział o co właściwie chodzi gdzie sens i logika, bo właśnie stylistycznie u mnie jest masakra - ortografia to nie problem, komputer podkreśla błędy, fleksyjne też ale po prostu to co pisałam za wafla nie pasowało do stylu naukowego w jakim mniej więcej pisze się prace. Więc usiadłam i po prostu się popłakałam, że nie potrafię w pełni używać tego wszystkiego czego powinnam. Gdzie się podziały te wszystkie struktury i "techniczne" słownictwo... Promotor za mnie pracy nie napisze językowo, dodatkowo jestem w plecy z jednym kołem z praktycznej nauki, mam ochotę naprawdę sobie zrobić krzywdę.
![]() ---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ---------- I właśnie najbardziej mnie załamuje to, że nie jestem najgorsza - jestem przeciętna i czasem mam jakieś przebłyski geniuszu (np z czeluści mojego umysłu wyłoni się jakaś piękna nieznana nikomu fraza którą uslyszałam jednym uchem w tramwaju czy coś ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- Pospamuje jeszcze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To trochę Cię zdołował ten nativ, ale nie wierzę, że było tak źle. To tylko praca licencjacka, żadne tam arcydzieło literackie ![]() ![]() ![]() Ja pisałam to po polsku, bo jeśli chodzi o dłuższe wypowiedzi, zwłaszcza używając słownictwa specjalistycznego nie umiem tego skleić po rosyjsku ![]() ![]() Mi wystarczyła tylko wskazówka, że w języku rosyjskim piszemy od strony "my", a nie ja i to mi wystarczyło ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1179 | |
Konto usunięte
|
To była lekka tragedia, jak ja to czytałam - masakra, myślę w dwóch językach naraz, nawet w trzech bo źródła mam różne, wyszły mi takie kwiatki
"No, i tak oto przyszła katastrofa" (dafuq?) Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1180 | |
Konto usunięte
|
Byłam na filologii zaawansowanej (w sensie: nie od podstaw) i pisałam licencjat od początku w języku obcym, korzystając z literatury jedynie w tym języku. Gdybym miała to pisać najpierw po polsku, to musiałabym przetłumaczyć w głowie całą literaturę na język polski, a po napisaniu po polsku tłumaczyć z powrotem - namęczyłabym się i zmarnowała czas. Polecam, jeśli macie taką możliwość, żeby korzystać ze źródeł w języku obcym. Wtedy nie musicie szukać wielu słów, bo macie je podane na tacy w książce.
Cytat:
Czemu jako au pair? Może poszukaj np. wolontariatu europejskiego EVS - to przynajmniej nadaje się jako wpis do CV ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1181 |
Konto usunięte
|
Nooo toooo fajnie, gratulujemy, ale spróbuj napisać sobie licencjat po 2 latach nauki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1182 |
Zakorzenienie
|
Na moje jeszcze zależy jaki język, ale to tylko moje skromne zdanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1183 |
Konto usunięte
|
Rzecz jasna sie zgadzam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1184 |
Zakorzenienie
|
[1=5e39f43c776cd63a5691dbe eeb4c12a7b21f7a21_63e1948 2c3766;43902891]Byłam na filologii zaawansowanej (w sensie: nie od podstaw) i pisałam licencjat od początku w języku obcym, korzystając z literatury jedynie w tym języku. Gdybym miała to pisać najpierw po polsku, to musiałabym przetłumaczyć w głowie całą literaturę na język polski, a po napisaniu po polsku tłumaczyć z powrotem - namęczyłabym się i zmarnowała czas. Polecam, jeśli macie taką możliwość, żeby korzystać ze źródeł w języku obcym. Wtedy nie musicie szukać wielu słów, bo macie je podane na tacy w książce.
[/QUOTE] Ale to nie chodzi o tłumaczenie źrodeł. Ja miałam całą bibliografię po rosyjsku i jej w żaden sposób nie tłumaczyłam, bo całą rozumiałam i części pomiędzy cytowanymi fragmentami, czy streszczonymi po prostu ładnie łączyłam. Pisałam sobie po polsku tę swoją część pracy, jak wstępy do rozdziałów, czy wnioski, bo tu nie posiłkowałam się literaturą i musiałam wymyślić coś bardziej twórczego ![]() ![]() Ja mam taki sposób pisania i nie zajął mi on dużo czasu. Jako pierwsza oddałam całkowicie poprawnie napisaną pracę, bo nie siedziałam i nie głowiłam się, jakiego słowa użyć i jak sformułować zdanie w języku obcym, by brzmiało dobrze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1185 |
Zakorzenienie
|
Ja również najpierw układam sobie w głowie co i jak chciałabym napisać, a dopiero potem tłumaczę to na język niemiecki. Źródła mam różne i polskie i niemieckie. Ale przyznam szczerze, że jest jazda... bez trzymanki
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1186 |
Konto usunięte
|
Ja całkowicie straciłam sens pisania tego w obcym języku. Jak to wygląda?
Drabineczka ma w głowie mądre zdanie. Drabineczka zaczyna je pisać. Drabineczce brakuje odpowiedniego słowa. Drabineczka spędza 10 minut na szukaniu najlepszego ekwiwalentu. Drabineczka 5 minut myśli w której części zdania umieścić to słowo i w jakiej formie. Drabineczka zapomina o jakie zdanie chodziło. I od nowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1187 | |
Konto usunięte
|
Dzięki za gratulacje Drabineczka, ale obędzie się bez.
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1188 |
Zakorzenienie
|
[1=5e39f43c776cd63a5691dbe eeb4c12a7b21f7a21_63e1948 2c3766;43915013]Dzięki za gratulacje Drabineczka, ale obędzie się bez.
Ok, już myślałam, że całą pracę pisałaś po polsku i tłumaczyłaś, a to byłaby (moim subiektywnym zdaniem) strata czasu ![]() A gdzie tam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ale powiem, że napisanie pracy licencjackiej bardzo dużo mi dało pod względem poznania języka i rozwinięciu umiejętności myślenia w języku obcym. ![]() drabineczko - nie przejmuj się tak ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1189 |
Konto usunięte
|
Plan zakłada oddanie tego przed sesją - po co w ogóle robić seminaria w drugim semestrze nikomu to nie jest na rękę
![]() ![]() Mnie naprawdę najbardziej boli brak wyszukanego słownictwa naukowego i takich... "ęą" konstrukcji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale przecież praca licencjacka opiera się na łączeniu ze sobą cytatów i streszczaniu artykułów. Nie da się na tym poziomie wiedzy napisać nic innego. Ba, nawet nie można. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1191 |
Konto usunięte
|
zimową zimową
![]() taki jest ambitny plan ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1192 |
Zakorzenienie
|
Mój ambitny brzmiał : do grudnia oddam magisterkę. Teraz marzę, by oddać chociaż pierwszy rozdział za tydzień :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1193 |
Zakorzenienie
|
Szok
![]() U nas najpóźniej 2 tygodnie przed obroną trzeba było zdać pracę, a napisać trochę wcześniej i wysłać do sprawdzenia dla promotora. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1194 |
Konto usunięte
|
ja się boję, bo znając moje szczęście, w styczniu promotor pójdzie na lekarskie zwolnienie, a znam moja uczelnie i wiem że nie podstawią nikogo w zamian.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1195 |
Zadomowienie
|
Mnie promotor zaakceptował temat z entuzjazmem, chwaląc, że bardzo dobry. Po 2 tygodniach mojego zbierania materiałów odrzucił go i kazał szukać nowego. Dowiedziałabym się o tym jeszcze później, gdybym nie poszła na konsultacje, bo na seminarium stracił 40 minut na wymyślanie tematu studentce, która nie zrobiła zupełnie niczego przez prawie 2 miesiące i dla mnie już czasu zabrakło.
![]()
![]() |
#1196 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:24 ---------- Poprzedni post napisano o 00:22 ---------- bo po ponad miesiącu stwierdziłam że skoro juz teraz są zgrzyty, to nie widzę dalszej współpracy to była najlepsza decyzja jaką podjęłam ;p |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1197 |
Zadomowienie
|
Nie mam zbyt wielkiego pola manewru. Z literatury jak do tej pory odbyły się 3 seminaria.
![]() ![]()
![]() |
#1198 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1199 |
Konto usunięte
|
Bardzo was rozumiem, ja straciłam 2 miesiące na bezsensownym siedzeniu na seminariach po zajęciach - obecność obowiązkowa, sprawdzanie obecności, a nawet tematu nie miałam.
Może ktoś z pracowników waszych kierunków ma seminaria na innych filologiach? Ja nie wiem, to jest proste jak budowa cepa. Bierzesz temat, siadasz z promotorem, mi to zajęło 15 minut. Co chcę napisać, jaka budowa, forma, plan pracy, ile stron, a potem jej błogosławieństwo i won pisać. Bierzesz ksiązki z biblioteki, przeglądasz no i piszesz, a u mnie też niektórzy znoszą jajo, z badaniaaami, z sześcioma rozdziałami itp ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1200 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:45.