Wystarczająco Dobre Panie Domu - część II - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-03, 13:54   #1171
Molise
Zakorzenienie

Dot.: Wystarczająco Dobre Panie Domu - część II

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Bu, co z tego że piątuś jak mam zjazd
Ja też mam zjazd, do tego idziemy na wesele i na dodatek mamy 2 imprezy z fotobudką

Leon
Molise jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 14:30   #1172
Dotka90
Zakorzenienie

Irenka, ja gotuje pod przykryciem w stosunku 1:2 czyli wlasnie 1 szkl kaszy na 2 szkl wody (lub 1 szkl mleka, 1 szkl wody).
Wczesniej mocze kasze w wodzie i odlewam, zalewam czysta. Gotuje do wsiakniecia wody, nie patrze na czas. Daje szczypte soli i 1/2 lyzeczki masla. Kaszy nie trzeba mieszac, ale trzeba pamietac, ze jak juz RAZ zamieszasz, to trzeba mieszać, bo sie przypali.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 14:38   #1173
Miss Saeki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Irenka, ja gotuje pod przykryciem w stosunku 1:2 czyli wlasnie 1 szkl kaszy na 2 szkl wody (lub 1 szkl mleka, 1 szkl wody).
Wczesniej mocze kasze w wodzie i odlewam, zalewam czysta. Gotuje do wsiakniecia wody, nie patrze na czas. Daje szczypte soli i 1/2 lyzeczki masla. Kaszy nie trzeba mieszac, ale trzeba pamietac, ze jak juz RAZ zamieszasz, to trzeba mieszać, bo sie przypali.
A jak się w ogole nie zamiesza to się nie przypali?

Ile mniej więcej trwa takie gotowanie? 5 minut? 15? może pół godziny?
Stary 2014-10-03, 14:50   #1174
irenkaaa
Zakorzenienie

Dotka ja ogólnie kasz / ryżu nie mieszam jak juz wodę naleje bo sie właśnie moze przypalić albo złe ugotować. Kanaliki sie tym rozwala i to juz nie to samo.
Tego sie nauczyłam kiedyś przy gotowaniu ryżu od hindusów i w sumie z ryżu juz uzywam głownie basmati albo jak gdzieś trafie to jasminowy .
Z kasz lubię jaglanke i jęczmienna. Ewentualnie gryka ale niepalona a taka rzadko mozna dostac.

Sent from my iPhone using Tapatalk
irenkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 14:56   #1175
Dotka90
Zakorzenienie

Miss, jak nie zamierzasz wcale, to sie nie przypali, ale musisz wyczaic moment, jak woda wsiaknie i odstawic, bo jak tego nie zrobisz, no to przypalisz.
Ok. 15 minut
Stary 2014-10-03, 15:16   #1176
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Molise Pokaż wiadomość
Ja też mam zjazd, do tego idziemy na wesele i na dodatek mamy 2 imprezy z fotobudką
Wow, jak się wyrobicie to gratulacje Oddaję Tobie prawo do narzekania

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 15:57   #1177
Miss Saeki
Zakorzenienie

Cytat:
Miss, jak nie zamierzasz wcale, to sie nie przypali, ale musisz wyczaic moment, jak woda wsiaknie i odstawic, bo jak tego nie zrobisz, no to przypalisz.
Ok. 15 minut
Tego nie wiedziałam. Trochę mnie dziwi, że od mieszania miałoby się przypalić, ale może faktycznie tak jest...

Cytat:
Napisane przez irenkaaa Pokaż wiadomość
Dotka ja ogólnie kasz / ryżu nie mieszam jak juz wodę naleje bo sie właśnie moze przypalić albo złe ugotować. Kanaliki sie tym rozwala i to juz nie to samo.
Tego sie nauczyłam kiedyś przy gotowaniu ryżu od hindusów i w sumie z ryżu juz uzywam głownie basmati albo jak gdzieś trafie to jasminowy .
Z kasz lubię jaglanke i jęczmienna. Ewentualnie gryka ale niepalona a taka rzadko mozna dostac.

Białej gryczanej to teraz wszędzie pełno. Nawet w Biedronce jest. Już nawet ją w torebki pozamykali. Bo kiedyś to chyba tylko w Tesco sypaną kupowałam.
Stary 2014-10-03, 21:18   #1178
ParoleParole
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miss Saeki Pokaż wiadomość
Ja też. Ale piję tylko zero/light. Zwykła mi nie smakuje i mi po takiej ilości cukru niedobrze. Ale tłumaczę sobie to tym, że kawy nie pijam, więc w pracy zamiast kawy mam puszkę coli.

e?
mam podobnie;d piję tylko light/zero Normalna za słodka dla mnie

Mam nadzieję, ze jutro w miarę ogarnę uczelnię Jeszcze tam nie stuidowałam i się nie orientuję co gdzie jest
Stary 2014-10-03, 21:24   #1179
Arya90
Zakorzenienie

Kupiłam jaglankę i zrobiłam z bananem, mleczkiem kokosowym, żurawiną jutro bierzemy z Tż do pracy i zobaczymy czy nam zasmakuje.

6cs
Arya90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 22:58   #1180
irenkaaa
Zakorzenienie

Wystarczająco Dobre Panie Domu - część II

Miss nie mieszkam w Polsce od 2007 roku. Niestety nie mam biedronki i gryki białej. Ledwo tu jaglanke znalazłam w BIO sklepie 2,7 e za kg a w leclerc za prawie 6 e za kilo wielu rzeczy tu niema jak w PL ( cos za cos sa tez rzeczy które nie w każdym polskim sklepie kupie .
moze i gryczana znajdę gdzieś kiedyś. Narazie tez wielu rzeczy nie wiem jak sie nazywają wiec pewnie i to wiele by ułatwiało ale powoli cos tam wiecej wiem. Z kasz to tutaj widze bardziej popularny jest kuskus i bulgar czy jakoś tak. W Irlandii w sumie jak mieszkałam to kasze głownie w polskich sklepach mogłam kupić . Tu polskiego niemam pod ręka ale w BIO maja sporo rzeczy
Jak nie to tez nie będzie tragedii.

Edytowane przez irenkaaa
Czas edycji: 2014-10-03 o 23:02
Stary 2014-10-04, 07:47   #1181
201608160903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ParoleParole Pokaż wiadomość
ja też od coli uzależniona jestem

zdrowia

opowiadaj jak było?
Bajecznie, pomijając tłumy brytoli, syf rano kiedy śmieci leżały wzdłuż ulicy i nasz hotel-porażkę ciepła woda, przejrzysta, pełna rybek, pogoda codziennie ok 30 stopni, dobra komunikacja. Całą wyspę zwiedziliśmy, a wisienką na torcie był rejs statkiem połączony z nurkowaniem i plażowaniem

Dotka - fajnego masz bloga, właśnie siedzę i czytam

W temacie kaszowym jest teraz boom na blogi śniadaniowe, których ja osobiście nie znoszę, ale macie tam odjechane pomysły na kasze. Tutaj jest agregat: http://sniadaniowiec.blogspot.com/

Nie mogę przeżyć, że się rozminęłam urlopowo z moją duchową wizażową siostrą, czyli Kash Bawcie się tam dobrze z TŻtem

Poranna zmiana wątkowa wraca do gry! Wczoraj prosto z polskiego busa pierwszy dzień w nowej pracy, później tylko relaks i odsypianie wakacji, a teraz weekend... jakie plany? Pójść dziś na cross, jutro na jakiś fitnessik, zjeść coś dobrego i ogólnie odpoczywać w swoim własnym domu, za którym się stęskniłam

Plan na obiad na dziś
http://wbrzuchu.blogspot.com/2014/10...twarogiem.html

miłej soboty
201608160903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-04, 10:08   #1182
Dotka90
Zakorzenienie

Rise, dopiero zaczynam, jeszcze duuużo przede mną
Stary 2014-10-04, 10:38   #1183
201608160903
Konto usunięte

Ma mnóstwo przepisów w moim stylu! No i ta notka o yerba mate ja muszę wrócić do swojego bo ostatnio go zaniedbałyśmy srodze...

Byłyście kiedyś na targu śniadaniowym? Ja dziś właśnie pierwszy raz się na taki natknęłam po drodze z piekarni i bazarku... Wyszłam z wybornymi kiełbaskami bez konserwantów i dodatków i bazylią od Baziółka. TZ kocha mięso od tej firmy, ale sie ucieszy jak wrócę z taką zdobyczą :brokuł:
Cytat:
Rise, dopiero zaczynam, jeszcze duuużo przede mną
Stary 2014-10-04, 10:56   #1184
Dotka90
Zakorzenienie

Ja mam nadzieję, że uda nam się na taki Targ wybrac w przyszlym roku, u nas od wiosny takie robią, ale ja wiecznie byłam w pracy
Teraz pracuję pon-pt, więc jest szansa
Fajne są też targi produktów lokalnych.
Stary 2014-10-04, 11:40   #1185
201608160903
Konto usunięte

Cytat:
Ja mam nadzieję, że uda nam się na taki Targ wybrac w przyszlym roku, u nas od wiosny takie robią, ale ja wiecznie byłam w pracy
Teraz pracuję pon-pt, więc jest szansa
Fajne są też targi produktów lokalnych.
Dotka, Ty wwa? Jeśli tak to często są w Blue City, co kilka tygodni praktycznie ale widziałam ich nawet w moim małym miasteczku rodzinnym, więc jeżdżą po polsce
Stary 2014-10-04, 15:07   #1186
201604250957
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez rise_against Pokaż wiadomość

Nie mogę przeżyć, że się rozminęłam urlopowo z moją duchową wizażową siostrą, czyli Kash Bawcie się tam dobrze z TŻtem
Buziaki Kochana! cieszę się, że Wam się urlop udał i przesyłam pozdrowienia z póki co pochmurnego, ale mimo to i tak cudownego Zakopanego

wczoraj zaliczyliśmy Morskie Oko i Czarny Staw, w sumie jakieś 25km więc dziś ledwo chodzę ale przynajmniej jest szansa, że przy takim wysiłku nie przytyję od tego obłędnie pysznego góralskiego jedzenia

Dziś wieczorem wybieramy się z Tż do karczmy posłuchać góralskiej muzyki
na żywo i wypić grzańca

Dagunia wybacz, że nie zrobiłam dla Ciebie zdjęcia nad Czarnym Stawem ale niestety na górze była taka mgła że prawie nic nie było widać ale Kochana od wczoraj łączy nas jedna rzecz- mój Tż też się mi oświadczył w drodze na Czarny Staw
więc od wczoraj mam Narzeczonego możecie wypić nasze zdrowie przy sobocie uściski Dziewczyny i do następnego razu!
201604250957 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-04, 16:56   #1187
irenkaaa
Zakorzenienie

Kashmirka gratulacje.
Byliśmy na tym targu ( 20 lecie w tym samym mieście targów sera Brie , jakies inne sery , wina lokalne i miody) tyle ze pisało ze do 18 a po 14 juz mało stoisk było. Orkiestra , poprzebierani ludzie w regionalne stroje .
Potem moze do przyjaciela wyskoczymy bo z nimi chociaz spędzimy jakos pololudnie / wieczór a tu w domu to za wiele nie zrobimy a do tego remont ciagle i hałas i kurz wszędzie ( niewiem jak oni sie za to zabierali nie mając pojęcia o tym ale w koncu wzięli Polaka do zrobienia hydrauliki gdzie pan domu pracuje jako hydraulik (!) .
Tam pewnie programy w jenga albo badaboom , chłopaki na gitarach itd .no i tam jest spokoj ( tu okna na główna ulice ).

Sent from my iPad using Tapatalk
Stary 2014-10-04, 18:06   #1188
201608160903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kashmirka Pokaż wiadomość
Buziaki Kochana! cieszę się, że Wam się urlop udał i przesyłam pozdrowienia z póki co pochmurnego, ale mimo to i tak cudownego Zakopanego

wczoraj zaliczyliśmy Morskie Oko i Czarny Staw, w sumie jakieś 25km więc dziś ledwo chodzę ale przynajmniej jest szansa, że przy takim wysiłku nie przytyję od tego obłędnie pysznego góralskiego jedzenia

Dziś wieczorem wybieramy się z Tż do karczmy posłuchać góralskiej muzyki
na żywo i wypić grzańca

Dagunia wybacz, że nie zrobiłam dla Ciebie zdjęcia nad Czarnym Stawem ale niestety na górze była taka mgła że prawie nic nie było widać ale Kochana od wczoraj łączy nas jedna rzecz- mój Tż też się mi oświadczył w drodze na Czarny Staw
więc od wczoraj mam Narzeczonego możecie wypić nasze zdrowie przy sobocie uściski Dziewczyny i do następnego razu!
Wow!!! Gratulacje kochana uściski dla Ciebie i świeżo upieczonego narzeczonego :róża: Ogromnie się cieszę, reszta wyjazdu upłynie pewnie teraz w szampańskiej atmosferze
Stary 2014-10-04, 19:03   #1189
Arya90
Zakorzenienie

kashmirka gratulacje

6cs
Stary 2014-10-04, 19:29   #1190
_agg_
Zakorzenienie

kash gratuluję
_agg_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-04, 19:34   #1191
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
super, brawo !!! Myśleliście już nad terminem ?

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-04, 21:17   #1192
ijaa
Zakorzenienie

Cytat:
Raz jeszcze gratuluję.

Witam się wieczorową porą.

U nas sobota, jak sobota.
Od rana zakupy, później sprzątanie - nawkurzałam się tylko (żeby nie powiedzieć dobitniej - bluzgi leciały), że nie mogę posprzątać tak jak chcę.
Później obiadek, dwie sprawy 'na mieście' i krótka wizyta na tort u rodziców TŻ - urodziny Taty.
Przykro mi to mówić, bo moją Teściową darzę na prawdę dużą sympatią, gotuje dobrze, może ciut monotonnie/standardowo, ale na prawdę smacznie, tak torty robi bardzo nie fajne. Biszkopt 'ciężki' i ZAWSZE kremy 'z papierka'. Po ciężkich masłowych kremach, to druga opcja której bardzoooo nie lubię i szczerze nie rozumiem, dlaczego osoba która potrafi gotować wybiera rozwiązanie najgorsze z możliwych. Przecież jest tyle możliwości na fajny tort to nie.. bleeee!

Rise
, fajnie brzmią te leniwe z wędzony twarogiem. Muszę kiedyś wypróbować.

U nas dzisiaj było tagliatelle ze szpinakiem i blue cheese.

TŻ szlifuje ściany, a ja trochę postanowiłam trochę pobuszować w papierach. Rozłożyłam się na kanapie i przeglądam.
Dywagowaliśmy też dzisiaj z TŻ nad naszym remontem i dalszymi etapami. Mamy jakiś tam plan kroków, ale się zastanawiamy czy jednak nie zmienić kolejności i obrać inny tor. Póki co decyzji brak.

...i przyrzekam Ci, uśmiech każdego dnia, kawę o poranku i rowerowe wycieczki!
ijaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-04, 21:32   #1193
Luzia
Zakorzenienie

Kash gratuluje!!

Luzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-04, 21:38   #1194
scarlett26
Zakorzenienie

Kash gratulacje!

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-04, 23:05   #1195
Dotka90
Zakorzenienie

Rise, nie, ja Krk

Kash,
ogromne gratulacje!!! Dawaj tu relację, zdjęcie pierścienia i wszystko
Ale musisz się cieszyć, ja do dziś pamiętam moje emocje z tego dnia

Domyślałaś się, czy totalne zaskoczenie?
Stary 2014-10-04, 23:26   #1196
Miss Saeki
Zakorzenienie

Kash gratuluję!

Dziewczyny, mam pytanie.

Mój TŻ podpisał dziś umowę o przeniesienie numeru do Play i wybrał sobie nowy telefon. Babka opowiadała i cechach i w ogole i zapomniała o jednej ważnej rzeczy... nie poinformowała, że telefon jest na microSIM.

Umowa z Play "zadziała" dopiero w grudniu, bo do tego czasu ma stary numer. Babka informowała, że już od dziś może korzystać z nowego telefonu na starej karcie. A tu się okazuje, że nie może.

Co powinien teraz zrobić? Można anulować taka umowę?

Generalnie nie brał telefonu za 1 zł tylko trochę droższy. Za dwa miesiące ten telefon może być dużo tańszy...
Stary 2014-10-05, 04:36   #1197
kraven
Zakorzenienie

Idzcie do dotychczasowego operatora i wymiencie karte na wlasciwa. Ja tak wymienialam w T mobile za darmo.
Kash jeszcze raz gratulacje.

Jestem żonką

Dwa szczęścia:
Jaś - 08.11.2012
Hania - 06.11.2015
kraven jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-05, 08:44   #1198
201608160903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ijaa Pokaż wiadomość
Raz jeszcze gratuluję.

Witam się wieczorową porą.

U nas sobota, jak sobota.
Od rana zakupy, później sprzątanie - nawkurzałam się tylko (żeby nie powiedzieć dobitniej - bluzgi leciały), że nie mogę posprzątać tak jak chcę.
Później obiadek, dwie sprawy 'na mieście' i krótka wizyta na tort u rodziców TŻ - urodziny Taty.
Przykro mi to mówić, bo moją Teściową darzę na prawdę dużą sympatią, gotuje dobrze, może ciut monotonnie/standardowo, ale na prawdę smacznie, tak torty robi bardzo nie fajne. Biszkopt 'ciężki' i ZAWSZE kremy 'z papierka'. Po ciężkich masłowych kremach, to druga opcja której bardzoooo nie lubię i szczerze nie rozumiem, dlaczego osoba która potrafi gotować wybiera rozwiązanie najgorsze z możliwych. Przecież jest tyle możliwości na fajny tort to nie.. bleeee!

Rise
, fajnie brzmią te leniwe z wędzony twarogiem. Muszę kiedyś wypróbować.

U nas dzisiaj było tagliatelle ze szpinakiem i blue cheese.

TŻ szlifuje ściany, a ja trochę postanowiłam trochę pobuszować w papierach. Rozłożyłam się na kanapie i przeglądam.
Dywagowaliśmy też dzisiaj z TŻ nad naszym remontem i dalszymi etapami. Mamy jakiś tam plan kroków, ale się zastanawiamy czy jednak nie zmienić kolejności i obrać inny tor. Póki co decyzji brak.
Dam znać jak wyszły! A wy pochwalcie się jakimiś zdjęciami mieszkania
Do do tortów, to mam tą przewagę moralną ( ) że gotuję bardzo dobrze, a ona ma b. ograniczony repertuar - robi jeden rodzaj ciastek, trzy-cztery rodzaje ciast od lat. I są takie jak u Twojej - ciężkie i mocno maślane, plus ten sam sernik. Mój TŻ zawsze mnie nosi na rękach za to, że non-stop eksperymentuję i mamy nowe rzeczy i gotowanie sezonowe, a nie tylko kotlety, pierogi i sałatka z majonezem A ciasta znam na pamięć: Kubuś, Sernik i ciężko-maślane. Tylko karpatka mi przypasowała. Mam taki niecny plan, żeby zrobić coś wypasionego na święta (nigdy tego nie robię z zasady, bo tego jedzenia jest tak dużo że później mnóstwo się marnuje), na przykład Pavlową i delektować się tytułem najlepszego ciasta

To jest interesujące pytanie - wasi TŻci umieją/lubią gotować?

Cytat:
Napisane przez Miss Saeki Pokaż wiadomość
Kash gratuluję!

Dziewczyny, mam pytanie.

Mój TŻ podpisał dziś umowę o przeniesienie numeru do Play i wybrał sobie nowy telefon. Babka opowiadała i cechach i w ogole i zapomniała o jednej ważnej rzeczy... nie poinformowała, że telefon jest na microSIM.

Umowa z Play "zadziała" dopiero w grudniu, bo do tego czasu ma stary numer. Babka informowała, że już od dziś może korzystać z nowego telefonu na starej karcie. A tu się okazuje, że nie może.

Co powinien teraz zrobić? Można anulować taka umowę?

Generalnie nie brał telefonu za 1 zł tylko trochę droższy. Za dwa miesiące ten telefon może być dużo tańszy...
Wymieniają ci taką kartę za darmo na micro sim w każdym salonie, od ręki

Edytowane przez 201608160903
Czas edycji: 2014-10-05 o 08:55
Stary 2014-10-05, 10:55   #1199
Miss Saeki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rise_against Pokaż wiadomość
Dam znać jak wyszły! A wy pochwalcie się jakimiś zdjęciami mieszkania
Do do tortów, to mam tą przewagę moralną ( ) że gotuję bardzo dobrze, a ona ma b. ograniczony repertuar - robi jeden rodzaj ciastek, trzy-cztery rodzaje ciast od lat. I są takie jak u Twojej - ciężkie i mocno maślane, plus ten sam sernik. Mój TŻ zawsze mnie nosi na rękach za to, że non-stop eksperymentuję i mamy nowe rzeczy i gotowanie sezonowe, a nie tylko kotlety, pierogi i sałatka z majonezem A ciasta znam na pamięć: Kubuś, Sernik i ciężko-maślane. Tylko karpatka mi przypasowała. Mam taki niecny plan, żeby zrobić coś wypasionego na święta (nigdy tego nie robię z zasady, bo tego jedzenia jest tak dużo że później mnóstwo się marnuje), na przykład Pavlową i delektować się tytułem najlepszego ciasta

To jest interesujące pytanie - wasi TŻci umieją/lubią gotować?

Wymieniają ci taką kartę za darmo na micro sim w każdym salonie, od ręki
Za darmo niestety nie było. Orange zawołało 29 zł chyba że kupi jakieś akcesoria do telefonu w salonie. Wiec sobie kupił pokrowiec za 25 zł. I tak pokrowca by potrzebował

Mój TŻ coś tam ugotuje. Potrafi zrobić naleśniki, spagetti, nóżki kurczaka też upiecze. Myślę, że kotlety też by jakieś zrobił, chociaż on woli sobie ugrillować mięso na patelni.

Moja przyszła teściowa gotuje całkowicie przeciętnie, w kółko to samo (kotlety, ziemniaki + ogórki w każdej postaci), niedoprawione to wszystko itp. Ale torty za to robi świetne. Nie robi własnie takich maślanych tylko śmietankę ubija z galaretką więc wychodzą te kremy całkiem lekki jak na kremy I nie są przesadnie słodkie a lekko owocowe + koniecznie jakieś owoce na górę.

Cytat:
Napisane przez kraven Pokaż wiadomość
Idzcie do dotychczasowego operatora i wymiencie karte na wlasciwa. Ja tak wymienialam w T mobile za darmo.
Kash jeszcze raz gratulacje.
Tak jak pisałam. Orange zawołało 29 zł.
Stary 2014-10-05, 11:10   #1200
Arya90
Zakorzenienie

Mój Tż coś tam potrafi, ale robi jak musi, woli moje gotowanie

6cs
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości