METAMORFOZY POKOI - opinie, porady, inspiracje - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-01-07, 14:54   #1201
aneta_live
Raczkowanie

GG do aneta_live
Dot.: duży pokój - co zrobić zeby był przytulny

Dziękuję bardzo za odp.!
Ściany na pewno będą fioletowe, widziałam aranżację z tymi meblami i ściany były takie różowo fioletowe i wyglądał świetnie! Nad łóżkiem się jeszcze zastanawiam, załącze kilka które mi się podobają. No właśnie będę chciała fajną narzutkę na łóżko, mnóstwo poduch, zasłony długie(żeby trochę miejsca zajęły),jakiś dywanik, zastanawiam się też gdzie by wstawić lustro(chciałabym takie większe). Z góry dziękuję za rady *

Jeśli chodzi o łóżka: takie jak na 1 zdjęciu ale w kolorze mebli, zdjęcie 2 - takie łóżko tylko pojedyncze albo zdjęcie 3 - śliczne łóżko, ale nie wiem czy będzie pasowało do moich mebli. Dodaję jeszcze kolorek o jaki mniej więcej mi chodzi
Kolorek natomiast ścian chce taki jak na zdjęciu poniżej tyle że jaśniejszy.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 22085_PE093888_S4.jpg (11,1 KB, 53 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 22199_PE107066_S4.jpg (12,5 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 36794_PE128050_S4.jpg (19,7 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: gif miejski47601.gif (34,9 KB, 88 załadowań)
aneta_live jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-07, 17:28   #1202
Lalik
Zadomowienie

Dot.: Jak urządzić kawalerkę dla dwojga?

frantic, a czy w gre wchodzi rozkladana kanapa, czy koniecznie chcecie zwykle lozko? mysle ze lozko we wnece byloby ok gdyby nie jego wymiar, ktory bedzie ocylowal w granicach 120-125 cm. to jednak troche malo, a chyba nie chcecie sie 'gniesc' caly czas z rozkladanymi kanapami jest ten minus, ze trzeba je dzien w dzien skladac i rozkladac i jednak nie wszystkie naleza do wygodnych.

mysle, ze pomysl bydgoszczanki z usunieciem sciany dzielacej kuchnie z pokojem moze sie sprawdzic- zyskacie miejsce np na stol z krzeslami (mozna spokojnie organizowac jakies kolacje/imprezy ze swiadomoscia, ze zmiesci sie wiecej osob niz na jednej kanapie, a na pewno bedzie wygodniej). wszystko zalezy od Waszego trybu zycia- czy jestescie bardzo 'towarzyscy' i czesto chcecie przyjmowac znajomych, czy moze wolicie powylegiwac sie na kanapie ogladajac filmy czy utrzymujecie wzgledny porzadek w kuchni i na biezaco zmywacie naczynia (otwarta kuchnia jak najbardziej ok), czy wolicie zostawic wszystko 'na pozniej' (zamykacie drzwi do kuchni i nikt nie widzi balaganu )

Lalik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-07, 18:05   #1203
Lalik
Zadomowienie

i 2 wizualizacje

wiekszosc opisana, reszta chyba wiadomo kacik z biurkiem mozna np odgrodzic parawanem albo roleta bambusowa podwieszona do sufitu, ewentualnie przesuwanymi azurowymi drzwiami
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg m1.JPG (73,4 KB, 111 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg M2.JPG (75,1 KB, 101 załadowań)

Stary 2007-01-07, 19:12   #1204
Moniś00
Raczkowanie

GG do Moniś00

Nie ma za co dywanik to taki jakiś jaśniejszy zeby w pokoju za ciemno nie było..
aa rzeczywiście kolorek fantastyczny
podusie jeśli szukać to w IKeI są.. tzn w tym nowym katalogu ja mam ... i na pewno bedą pasować.. bo tam też jest aranżacja z takim kolorem .. troszke ciemniejszym jeszcze..
a co do łózka to mi się wudaje że to drugie najlepiej sie bedzie prezentowało.. ale wtedy pościel musi być jaśniejsza, bo będzie zbyt ciemno.. a o to nam przecież nie chodzi..
3maj sie
Jakby co to pisz Chętnie pomogę
Moniś00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-07, 19:16   #1205
Moniś00
Raczkowanie

GG do Moniś00

Ja ci spróbuje wymyslić ustawienie mebli.. tzn to będzie taka moja propozycja.. ale podaj mi wymiary dokładne pokoju i mebl, jakbys oczywiście mogła ;*
Stary 2007-01-08, 09:40   #1206
selfish
Rozeznanie

Do tych mebli, które masz, wybrałabym łóżko nr 2 - choć ono i tak w 100% pasować nie będzie

Niestety, o łóżku nr 3 zapomnij - nie do tych mebli, nie ten styl. Będzie wyglądać w Twoim pokoju dziwacznie.

Ja Cię popieram w tym odcieniu fioletu na ścianach - to będzie dobry pomysł. Z tej zieleni zrezygnuj najszybciej, jak się da.

Czy ten monitor musi stać na krześle? Przecież masz obok szafko-ławę...

--------l
selfish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-08, 10:59   #1207
aneta_live
Raczkowanie

GG do aneta_live

Monitor to akurat bałagan czekał chwilowo na przeniesienie :P już go nie ma.
Ta zieleń na ścianach to pomyłka, dziecku się kiedyś zachciało takiej limonki na ścianach, niestety z wiekiem podoba się co innego i wtedy jeszcze nie miałam tych mebli, teraz skoro mebelki już są to trzeba się wziąść do pracy
Dodaję wymiary pokoju i mebli oraz fotkę mebli na fioletowej ścianie. I bardzo dziękuję za pomoc, szczególnie Tobie Moniś00
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg meble.JPG (46,6 KB, 56 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wymiary.JPG (26,6 KB, 52 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg sys_visavis_big_040.jpg (59,4 KB, 143 załadowań)

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-01-08, 11:25   #1208
selfish
Rozeznanie

Mogłoby być jeszcze tak z tym łóżkiem na wymiar, jak Ci tu na szybko nabazgrałam, ale myślę, że będzie dość ciasnawo. Nie sugeruj się tak do końca też moim planem, mebelki ciut przymałe rysowałam, nie chciało mi się mierzyć

W ogóle ja bym się upierała na łózko i wydzielenie takiej strefy nocnej - żeby zyskać przestrzeń, zrezygnowałabym z ławy w pokoju, dałabym poduchy na podłodze i tyle (ale to rozwiązanie tylko, jeśli zamierzacie mieszkać sami, bez przyjmowania gości - zwłaszcza rodziców, przy młodym towarzystwie to by przeszlo). Jak już muszą być te fotele i stolik (albo ława) - to ja je tak widzę, ale ostrzegam - dość blisko okna.
Żeby zmniejszyć wrażenie tłoku, dałabym jeszcze ażurowy, prześwitujący regał na ksiązki, a na nim akwarium - i oddzieliłabym tak łóżko od reszty pokoju.

Generalnie podoba mi się pomysł Lalik ten z 2 wizualki z otwarta kuchnią - ale nie cierpię rozkładanych sof, a już zwłaszcza rogówek, na których nijak nie mogę się wyspać. No i kącik do pracy tak daleko od okna, w dodatku odbijające się światło z okna w monitorze (bo okno będziemy mieć za plecami) - niezdrowo Jednak co kawalerka, to kawalerka - na pewne rozwiązania czasem jesteśmy zmuszeni.

Kolory mebli do salonu - jakieś jasne, zeby nie przytłaczały przestrzeni. Wklejam trzy zdjęcia, które Cię mogą zainspirować. Podoba mi się zwłaszcza to biurko - bo proste i funkcjonalne Można je zrobić samemu - mocując do ściany blat.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg m.jpg (86,1 KB, 96 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg z2238324X.jpg (31,4 KB, 52 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg z2245076X.jpg (38,3 KB, 48 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg z2457870X.jpg (19,2 KB, 75 załadowań)

--------l
Stary 2007-01-08, 16:51   #1209
Lalik
Zadomowienie

selfish ma racje, biurko we wnece wymagaloby swietnego doswietlenia, ale ma ten plus, ze jesli macie zawsze mase papierow itp to wystarczy je zakryc parawanem/drzwiami/roleta i balaganu nie widac

mam jeszcze jedna propozycje, ale ta juz wymaga wiecej pracy. jesli sie zdecydujecie, musielibyscie zlikwidowac sciany dzielace pokoj i przedpokoj i 'przesunac' je o jakies 20-30 cm. zyskacie wiecej miejsca na szafe w przedpokoju i ewentualnie jakis stojak czy slupek na kurtki/plaszcze itp. powiekszy sie wneka, tak aby zmiescilo sie lozko 160x200, wiec odpada problem robienia go na zamowienie, bo taki wymiar dostaniecie w kazdym sklepie i pewnie bedzie sporo tansze . sciana, ktora przenosicie od strony pokoju i tak nie jest zagospodarowana, wiec nic nie tracicie, a sporo mozecie zyskac na funkcjonalnosci. mozna np. tak zbudowac sciane by drzwi od 'sypialni' chowaly sie w niej (drzwi zbudowane jak parawan, na kolkach, po zlozeniu chowaja sie we wneke w scianie). biurko pod okno, kanapa i fotel (mimo wszystko obstaje przy kanapie zamaist 2 foteli- jak trzeba bedzie kogos przenocowac, chocby rodzicow to zawsze lepiej niz na ziemi a i ogladanie filmow przyjemniejsze jest we 2 na kanapie niz samemu na fotelu ) na przeciw okna. pod oknem niska polka pod tv (nie ma problemu z odbijaniem sie swiatla w ekranie), na scianie z prawej strony dlugi, waski regal (300x30 cm) - pomiesci ksiazki/plyty/dvd, jakies drobiazgi, a jak bedzie posiadal np na dole szuflady to dodatkowo zyskacie przestrzen do przechowywania (coz, rzeczy ciagle przybywa, wiec nawet jesli teraz sie miescicie w np w szafie i 2 komodach to dlugo taki stan raczje nie potrwa )

selfish- poducha-gorset jest genialna! jak znajde chwile to pokombinuje nad stworzeniem takiej

edit:
moznaby jeszcze zamiast w przedpokoju budowac szafe wstawic w jej miejsce sciane, a sciane miedzy przedpokojem a wneka wyburzyc- zyskacie wtedy bardzo waski pokoik (jakies 170-180x315) i w nim juz zbudowac szafe- cos na styl malej sypialenki z garderoba. ale to juz chyba za duzo zabawy z budowaniem i burzeniem

edit 2:
czerwone linie w przedpokoju sa w miejscu 'starych' scian.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg m3.JPG (70,3 KB, 69 załadowań)

Stary 2007-01-09, 11:05   #1210
mania12
Raczkowanie

Question Jak umeblować pokój w bloku????

no własnie.....chciałabym cos zmienic bo od 4 lat w najwiekszym pokoju w bloku wygląda tak samo ...problem polega na tym ze nie mam dużego pola manewru.W pokoju bedzie narożnik jakieś mebelki (komody) ,tv no i własnie małe biureczko z kompem mojego TŻ nie mam pojęcia gdzie to wszystko zmieścić
Najwięcej problemu sprawia komputer, a TŻ musi go mieć bo to jego praca Przenieśenie do innego pokoju nie wchodzi w gre! Myślałam zeby postawić taka ścianke działowa a za nią własnie mały gabinecik, ale odbyłoby się to kosztem pokoju...zmniejszył by sie.Ta ścianka byłaby na jednej ze ścian które mierzą 3,40 cm (rysunek poniżej) ale tak postawiona żeby mozna za nią wejść a po bokach jakieś swiatełka...
Myślałam też o jakimś parawanie, który oddzielałby biurko...nie wiem...może macie jakieś pomysły??

p.s 80 cm mierzą drzwi ,a 3,27 cm to okna
mania12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-09, 11:06   #1211
mania12
Raczkowanie

Dot.: Jak umeblować pokój w bloku????

zapomniałam dodać rysunek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bez☠tytułu.JPG (5,0 KB, 61 załadowań)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-01-09, 11:37   #1212
sinka84
Raczkowanie

GG do sinka84
nowy pokój

Wiem że temat przerabiania pokoju był tu już "maltretowany" wiele razy , ale akurat nie znalazłam takiego który odpowiada mojej sytuacji. Otóż mam pokój razem z bratem . Już przywykłam że mamy razem pokój no ale jak urządzić, lub przedzielić taki pokój?? Bo u nas sie tylko kolory ścian zmieniają i nic wiecej . Chciałabym coś zmienić, doradżcie coś, PROSZE....

Ps. Pokoj ma forme prostokąta i okna tylko na jednej ścianie(wąższej)
sinka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-09, 12:23   #1213
selfish
Rozeznanie

O, fajnie, na to nie wpadłam - bo nie brałam pod uwagę demolki ściany

Oczywiście z tym łózkiem we wnęce też za fajowo nie jest - bo kto będzie spał od ściany, będzie miał dyskomfort (jakby nie było) - wstawanie w nocy itp. przechodzenie nad druga osobą... Idealnym rozwiązaniem jest, gdy obie osoby mają swobodny dostęp do łóżka z obu stron.
Tyle, że tak mi się wydaje, że to jednak będzie najlepsze i jedyne rozwiązanie w tej kawalerce, jeśli zdecydujecie sie na łóżko, a nie na coś codziennie rozkładanego.
Kwestia wyboru pomiędzy kilkoma, nie oszukujmy się, nie idealnymi rozwiązaniami Uroki kawalerek...

Lalik - poduchę wyszperałam gdzieś na gazecie, łącznie z przepisem wykonania Były jeszcze inne fotki, poszukam i jak znajdę to wkleję. Fakt, wygląda bosko.

--------l
Stary 2007-01-09, 13:53   #1214
selfish
Rozeznanie

Dot.: nowy pokój

A może narusuj plan (nawet odręcznie) i zaznacz:
- wymiary ścian i okien i drzwi
- wymiary mebli
- napisz tez, jakie masz meble (które musowo muszą zostać, a które mogą wylecieć)

Dodaj też jakim budżetem zmianowym dysponujesz
A najlepiej - wrzuć fotki! Coś się doradzi.

--------l
Stary 2007-01-09, 13:56   #1215
selfish
Rozeznanie

Mania, te kreski to mają oznaczać drzwi i okno, tak? Balkonowe, jak mniemam?

Podaj jeszcze wymiary mebelków.

--------l
Stary 2007-01-09, 15:24   #1216
mania12
Raczkowanie

troche poprawiłam rysunek
odnośnie mebli to nie mam jeszcze żadnego pomysłu...zastanawiałam sie nad takimi "wydłużonymi" komodami-takie prostokątne wydłużyłyby chociaż optycznie pokój ale szuflady w nich są strasznie płytkie co jest zrozumiałe ze wzgledu na kształt.
Najwiecej problemu sprawia mi ten komputer, bo nie chciałaby żeby był widoczny.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bez☠tytułu1.JPG (8,5 KB, 46 załadowań)
Stary 2007-01-09, 16:49   #1217
selfish
Rozeznanie

Długość 4,80 jest chyba w sam raz, po co ją jeszcze dodatkowo zwiększac optycznie? Niskie szafki raczej pokoju nie wydlużą - za to długaśna pólka biegnąca na calej dlugości takiej ściany - a i owszem.
Za jakąś godzinę coś ci postaram sie powklejać

---
Ups, trochę czekalaś.
Wymiary wykorzystanych przeze mnie mebli (w cm):
rogówka: 120,5 x 95,9 x 42, 7
biurko 186 x 93 x 74,5
witryna wysoka w lewym rogu (prawym od wejścia), koło okna 72,2 x 197,7 x 36,8
komoda niska po lewej stronie koło drzwi 120,5x95,9 x 42,7
stolik przy rogówce 85 x 85 x 74

- nad biurkiem zawieszam lampę wiszącą na trzy żarowki - doświetli miejsce pracy
- biurko mozna rozdzielić parawanem, ja jednak tego nie robiłam, strefy w tym pokoju niejako same się wydzielą - będzie miejsce na wypoczynek i na pracę

- tv na wprost rogówki na specjalnym stoliku rtv

- przy rogówce stolik kwadratowy ze szklanym blatem, niski - jeśli rogówka będzie też służyć do spania, zwróć uwagę, czy łatwo będzie Ci go przestawiać (powinien być lekki i z kółeczkami)

- lampa stojąca koło rogówki (nastrój na zawołanie )

- w oszklonej witrynie koło okna możesz trzymać książki, płyty - co tam wolisz. Dzięki szklanym drzwiczkom mebel będzie wizualnie lżejszy.
Komoda koło drzwi może być na jakieś ciuszki i inne drobiazgi, których nie udało Ci się upchnąc gdzie indziej. Na niej możesz też poustawiac jakieś ramki, swiece itp. - co Ci tam w duszy gra.

- specjalnie wybrałam jak najmniej mebli i zaprojektowałam dużą rogówkę i duże biurko - pokój dzięki temu jest przestronny i spełnia swoje podstawowe funkcje. Z powodzeniem służy relaksowi i pracy. Niestety, im więcej komód i szaf tam będziesz chciała wepchnąć, tym będzie gorzej.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg projekt_misia.jpg (78,5 KB, 90 załadowań)

--------l

Edytowane przez selfish
Czas edycji: 2007-01-10 o 12:25
Stary 2007-01-10, 10:48   #1218
sinka84
Raczkowanie

GG do sinka84
Dot.: nowy pokój

kurcze postaram sie dać jakiś ogólny plan, tylko musze w Photoshopie narysować
sinka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-11, 20:34   #1219
Moniś00
Raczkowanie

GG do Moniś00

Czesc .. sory ze sie nie odzywałam.. ale ostatnio taka zalatana bylam ze nie mialam czasu.. teraz ferie to sie postaram ci cos fajnego wymyslić
pozdrowionka paa

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-01-11, 20:43   #1220
aneta_live
Raczkowanie

GG do aneta_live

Nie ma za co przepraszać, rozumiem że masz swoje zajęcia a mi się nie spieszy. Byłoby super gdybyś wpadła na jakiś pomysł. Najbardziej mi chodzi o dodatki, bo niby trzeba jakieś poduchy, obrazki (np. w Ikei nie ma cudów ale jednak te pokoiki są takie milusie ) tylko, że trzeba to umiejętnie połączyć. Bardzo dziękuję za chęci ;**
Stary 2007-01-12, 23:46   #1221
oczko
Raczkowanie

Mam taki pomysł: po przeciwnej stronie drzwi jest wnęka i z tego co widzę zmiesci się tam lozko obok lozka stolik nocny. Nie wiem czy to wszystko się pomieści, ale kanape bym zostawila ustawiłabym ja pod oknem a przed nia lawe i krzesla. Po stronie gdzie obecnie stoi terrarium ustawiłabym mebelki: np. 3,5,1, 8 (nad 8 polka) i 2 ; nad „,1,8,2” 6. a szafe tam gdzie obecnie stoi terrarium albo „za drzwiami”.
oczko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-13, 15:09   #1222
vie
Raczkowanie

ja bym poprzestawiala meble piszesz ze chcesz kupic łozko a tą kanapę wyrzucuc.. ja bym ją zostawila. Na łozeczku spisz, kanpa bardzije do codziennego uzytku. Moja wizja układu, ale nie jestem pewna czy wszystko sie zmiesci - szczegolnie ten układ kolo okna. Tv to ta mala szafka obok "szafki wysokiej" (wysoka to ta co w Twojej wersji stoi na scianie jak sie wchodzi do pokoju - szfka, plus otwarte polki). a ustawienie tv wg mnie wbrew pozorom jest wazne bo fajnie jest przeciez lezec w lozku i ogladac telewozor. Obok tv niepodpisane szafki to ta z wiezą i wiszące.
Nie wiem jak Ci sie podoba moja wersja ale mysle ze ja bym tak to zrobila
Kolor fioletowy mi sie bardzo podoba a i łozko z trzech ktore zaproponowałas, tak jak inne wizazanki wybrałabym drugie Kolorowe poduchy, i sie przytulniej zrobi
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg STA43653d.jpg (45,6 KB, 61 załadowań)
vie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-13, 18:59   #1223
Kas!a_Kati
BAN stały

Talking Sposób na pokój.....

Hej!!!! Mam do was prośbe. Mam niebieskie meble i mój pokój jest troche zimny....nie chodzi mi tu o wielkie zmiany bo ściany mam cieplutkie/żółte/ ale to nie dało rezultatów....chciałabym zrobić lub kupić sobie jakieś tanie dodatki które ożywią mój pokój i nadadzą mu charakter...więc prosze was o jakieś fajne pomysły na zmienienie mojego pokoju....
Z góry dziękuje!!!!!!!!!!!!!!!!
Kas!a_Kati jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-01-13, 19:13   #1224
Magda77
Raczkowanie

oj nie spychaj TŻ do kąta z tym biurkiem! wszystko da się ładnie skomponować. ja np mam pokój 2,5 m na 4m i jest on dla nas (mnie i TŻ) sypialnią, gabinetem, garderobą i pokojem gościnnym w jednym. jakoś się wszystko ładnie ułożyło i goście lubią do nas przychodzić ale przyznam myślałam nad tym trochę. powodzenia w urządaniu
Magda77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-13, 21:45   #1225
igusia13
Wtajemniczenie

Dot.: Sposób na pokój.....

kasiu znów pośpieszylas się . zalozylas kilka wątkow . CALe forum jest o tym . poszukaj . tutaj kazdy ma albo zbyt maly pokoj albo za duzy albo cieply albo zimny. Poświęć jakis czas na przeglądanie a zobaczysz ile tu jest rzeczy . wyszukiwarka przeciez nie gryzie buziaki i do roboty
igusia13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-13, 21:59   #1226
Kas!a_Kati
BAN stały

myślisz, że nie szukałam aż do znudzenia...... i dlatego prosze o pomoc
Stary 2007-01-14, 17:58   #1227
igusia13
Wtajemniczenie

alez kas!a to to forum bylo by bez sensu jakby kazdy tak mowil . pozdrawiam

jesli nic nie znalazlas to nie wiem juz co ci sie podoba . najpierw napisz co lubisz itp ... twoje hobby i wtedy mozemy myśleć ...
Stary 2007-01-14, 23:26   #1228
Elfir
Zakorzenienie

Poduchy, zaslony i abazury w cieplym kolorze scian. Zwlaszcza swiatlo nadaje atmosfere.
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-15, 18:12   #1229
Kas!a_Kati
BAN stały

Dzięki a jakieś zdjęcia??
Stary 2007-01-16, 15:05   #1230
igusia13
Wtajemniczenie

hmm szukalama w internecie ale nie znalazlam ale poszukam jeszcze na forum .
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości