|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1201 |
Raczkowanie
|
Dot.: duży pokój - co zrobić zeby był przytulny
Dziękuję bardzo za odp.!
![]() Ściany na pewno będą fioletowe, widziałam aranżację z tymi meblami i ściany były takie różowo fioletowe i wyglądał świetnie! Nad łóżkiem się jeszcze zastanawiam, załącze kilka które mi się podobają. No właśnie będę chciała fajną narzutkę na łóżko, mnóstwo poduch, zasłony długie(żeby trochę miejsca zajęły),jakiś dywanik, zastanawiam się też gdzie by wstawić lustro(chciałabym takie większe). Z góry dziękuję za rady ![]() Jeśli chodzi o łóżka: takie jak na 1 zdjęciu ale w kolorze mebli, zdjęcie 2 - takie łóżko tylko pojedyncze albo zdjęcie 3 - śliczne łóżko, ale nie wiem czy będzie pasowało do moich mebli. Dodaję jeszcze kolorek o jaki mniej więcej mi chodzi ![]() Kolorek natomiast ścian chce taki jak na zdjęciu poniżej tyle że jaśniejszy. |
![]() ![]() |
![]() |
#1202 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jak urządzić kawalerkę dla dwojga?
frantic, a czy w gre wchodzi rozkladana kanapa, czy koniecznie chcecie zwykle lozko? mysle ze lozko we wnece byloby ok gdyby nie jego wymiar, ktory bedzie ocylowal w granicach 120-125 cm. to jednak troche malo, a chyba nie chcecie sie 'gniesc' caly czas
![]() mysle, ze pomysl bydgoszczanki z usunieciem sciany dzielacej kuchnie z pokojem moze sie sprawdzic- zyskacie miejsce np na stol z krzeslami (mozna spokojnie organizowac jakies kolacje/imprezy ze swiadomoscia, ze zmiesci sie wiecej osob niz na jednej kanapie, a na pewno bedzie wygodniej). wszystko zalezy od Waszego trybu zycia- czy jestescie bardzo 'towarzyscy' i czesto chcecie przyjmowac znajomych, czy moze wolicie powylegiwac sie na kanapie ogladajac filmy ![]() ![]()
#1203 |
Zadomowienie
|
i 2 wizualizacje
wiekszosc opisana, reszta chyba wiadomo ![]() ![]()
#1204 |
Raczkowanie
|
Nie ma za co
![]() ![]() aa rzeczywiście kolorek fantastyczny ![]() podusie jeśli szukać to w IKeI są.. tzn w tym nowym katalogu ja mam ... i na pewno bedą pasować.. bo tam też jest aranżacja z takim kolorem .. troszke ciemniejszym jeszcze.. a co do łózka to mi się wudaje że to drugie najlepiej sie bedzie prezentowało.. ale wtedy pościel musi być jaśniejsza, bo będzie zbyt ciemno.. a o to nam przecież nie chodzi.. ![]() 3maj sie ![]() Jakby co to pisz ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1205 |
Raczkowanie
|
Ja ci spróbuje wymyslić ustawienie mebli.. tzn to będzie taka moja propozycja.. ale podaj mi wymiary dokładne pokoju i mebl, jakbys oczywiście mogła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1206 |
Rozeznanie
|
Do tych mebli, które masz, wybrałabym łóżko nr 2 - choć ono i tak w 100% pasować nie będzie
![]() Niestety, o łóżku nr 3 zapomnij - nie do tych mebli, nie ten styl. Będzie wyglądać w Twoim pokoju dziwacznie. Ja Cię popieram w tym odcieniu fioletu na ścianach - to będzie dobry pomysł. Z tej zieleni zrezygnuj najszybciej, jak się da. Czy ten monitor musi stać na krześle? Przecież masz obok szafko-ławę... |
![]() ![]() |
![]() |
#1207 |
Raczkowanie
|
Monitor to akurat bałagan czekał chwilowo na przeniesienie :P już go nie ma.
Ta zieleń na ścianach to pomyłka, dziecku się kiedyś zachciało takiej limonki na ścianach, niestety z wiekiem podoba się co innego ![]() ![]() Dodaję wymiary pokoju i mebli oraz fotkę mebli na fioletowej ścianie. I bardzo dziękuję za pomoc, szczególnie Tobie Moniś00 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1208 |
Rozeznanie
|
Mogłoby być jeszcze tak z tym łóżkiem na wymiar, jak Ci tu na szybko nabazgrałam, ale myślę, że będzie dość ciasnawo. Nie sugeruj się tak do końca też moim planem, mebelki ciut przymałe rysowałam, nie chciało mi się mierzyć
![]() W ogóle ja bym się upierała na łózko i wydzielenie takiej strefy nocnej - żeby zyskać przestrzeń, zrezygnowałabym z ławy w pokoju, dałabym poduchy na podłodze i tyle (ale to rozwiązanie tylko, jeśli zamierzacie mieszkać sami, bez przyjmowania gości - zwłaszcza rodziców, przy młodym towarzystwie to by przeszlo). Jak już muszą być te fotele i stolik (albo ława) - to ja je tak widzę, ale ostrzegam - dość blisko okna. Żeby zmniejszyć wrażenie tłoku, dałabym jeszcze ażurowy, prześwitujący regał na ksiązki, a na nim akwarium - i oddzieliłabym tak łóżko od reszty pokoju. Generalnie podoba mi się pomysł Lalik ten z 2 wizualki z otwarta kuchnią - ale nie cierpię rozkładanych sof, a już zwłaszcza rogówek, na których nijak nie mogę się wyspać. No i kącik do pracy tak daleko od okna, w dodatku odbijające się światło z okna w monitorze (bo okno będziemy mieć za plecami) - niezdrowo ![]() Kolory mebli do salonu - jakieś jasne, zeby nie przytłaczały przestrzeni. Wklejam trzy zdjęcia, które Cię mogą zainspirować. Podoba mi się zwłaszcza to biurko - bo proste i funkcjonalne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1209 |
Zadomowienie
|
selfish ma racje, biurko we wnece wymagaloby swietnego doswietlenia, ale ma ten plus, ze jesli macie zawsze mase papierow itp to wystarczy je zakryc parawanem/drzwiami/roleta i balaganu nie widac
![]() mam jeszcze jedna propozycje, ale ta juz wymaga wiecej pracy. jesli sie zdecydujecie, musielibyscie zlikwidowac sciany dzielace pokoj i przedpokoj i 'przesunac' je o jakies 20-30 cm. zyskacie wiecej miejsca na szafe w przedpokoju i ewentualnie jakis stojak czy slupek na kurtki/plaszcze itp. powiekszy sie wneka, tak aby zmiescilo sie lozko 160x200, wiec odpada problem robienia go na zamowienie, bo taki wymiar dostaniecie w kazdym sklepie i pewnie bedzie sporo tansze ![]() ![]() ![]() ![]() selfish- poducha-gorset jest genialna! jak znajde chwile to pokombinuje nad stworzeniem takiej ![]() edit: moznaby jeszcze zamiast w przedpokoju budowac szafe wstawic w jej miejsce sciane, a sciane miedzy przedpokojem a wneka wyburzyc- zyskacie wtedy bardzo waski pokoik (jakies 170-180x315) i w nim juz zbudowac szafe- cos na styl malej sypialenki z garderoba. ale to juz chyba za duzo zabawy z budowaniem i burzeniem ![]() edit 2: czerwone linie w przedpokoju sa w miejscu 'starych' scian.
#1210 |
Raczkowanie
|
![]()
no własnie.....chciałabym cos zmienic bo od 4 lat w najwiekszym
![]() ![]() ![]() ![]() Najwięcej problemu sprawia komputer, a TŻ musi go mieć bo to jego praca ![]() Myślałam też o jakimś parawanie, który oddzielałby biurko...nie wiem...może macie jakieś pomysły?? p.s 80 cm mierzą drzwi ,a 3,27 cm to okna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1211 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak umeblować pokój w bloku????
zapomniałam dodać rysunek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1212 |
Raczkowanie
|
nowy pokój
Wiem że temat przerabiania pokoju był tu już "maltretowany" wiele razy
![]() ![]() ![]() Ps. Pokoj ma forme prostokąta i okna tylko na jednej ścianie(wąższej) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1213 |
Rozeznanie
|
O, fajnie, na to nie wpadłam - bo nie brałam pod uwagę demolki ściany
![]() Oczywiście z tym łózkiem we wnęce też za fajowo nie jest - bo kto będzie spał od ściany, będzie miał dyskomfort (jakby nie było) - wstawanie w nocy itp. przechodzenie nad druga osobą... Idealnym rozwiązaniem jest, gdy obie osoby mają swobodny dostęp do łóżka z obu stron. Tyle, że tak mi się wydaje, że to jednak będzie najlepsze i jedyne rozwiązanie w tej kawalerce, jeśli zdecydujecie sie na łóżko, a nie na coś codziennie rozkładanego. Kwestia wyboru pomiędzy kilkoma, nie oszukujmy się, nie idealnymi rozwiązaniami ![]() Lalik - poduchę wyszperałam gdzieś na gazecie, łącznie z przepisem wykonania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1214 |
Rozeznanie
|
Dot.: nowy pokój
A może narusuj plan (nawet odręcznie) i zaznacz:
- wymiary ścian i okien i drzwi - wymiary mebli - napisz tez, jakie masz meble (które musowo muszą zostać, a które mogą wylecieć) Dodaj też jakim budżetem zmianowym dysponujesz ![]() A najlepiej - wrzuć fotki! Coś się doradzi. |
![]() ![]() |
![]() |
#1216 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() odnośnie mebli to nie mam jeszcze żadnego pomysłu...zastanawiałam sie nad takimi "wydłużonymi" komodami-takie prostokątne ![]() Najwiecej problemu sprawia mi ten komputer, bo nie chciałaby żeby był widoczny. |
![]() ![]() |
![]() |
#1217 |
Rozeznanie
|
Długość 4,80 jest chyba w sam raz, po co ją jeszcze dodatkowo zwiększac optycznie? Niskie szafki raczej pokoju nie wydlużą - za to długaśna pólka biegnąca na calej dlugości takiej ściany - a i owszem.
Za jakąś godzinę coś ci postaram sie powklejać ![]() --- Ups, trochę czekalaś. Wymiary wykorzystanych przeze mnie mebli (w cm): rogówka: 120,5 x 95,9 x 42, 7 biurko 186 x 93 x 74,5 witryna wysoka w lewym rogu (prawym od wejścia), koło okna 72,2 x 197,7 x 36,8 komoda niska po lewej stronie koło drzwi 120,5x95,9 x 42,7 stolik przy rogówce 85 x 85 x 74 - nad biurkiem zawieszam lampę wiszącą na trzy żarowki - doświetli miejsce pracy - biurko mozna rozdzielić parawanem, ja jednak tego nie robiłam, strefy w tym pokoju niejako same się wydzielą - będzie miejsce na wypoczynek i na pracę - tv na wprost rogówki na specjalnym stoliku rtv - przy rogówce stolik kwadratowy ze szklanym blatem, niski - jeśli rogówka będzie też służyć do spania, zwróć uwagę, czy łatwo będzie Ci go przestawiać (powinien być lekki i z kółeczkami) - lampa stojąca koło rogówki (nastrój na zawołanie ![]() - w oszklonej witrynie koło okna możesz trzymać książki, płyty - co tam wolisz. Dzięki szklanym drzwiczkom mebel będzie wizualnie lżejszy. Komoda koło drzwi może być na jakieś ciuszki i inne drobiazgi, których nie udało Ci się upchnąc gdzie indziej. Na niej możesz też poustawiac jakieś ramki, swiece itp. - co Ci tam w duszy gra. - specjalnie wybrałam jak najmniej mebli i zaprojektowałam dużą rogówkę i duże biurko - pokój dzięki temu jest przestronny i spełnia swoje podstawowe funkcje. Z powodzeniem służy relaksowi i pracy. Niestety, im więcej komód i szaf tam będziesz chciała wepchnąć, tym będzie gorzej. Edytowane przez selfish Czas edycji: 2007-01-10 o 12:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#1218 |
Raczkowanie
|
Dot.: nowy pokój
kurcze postaram sie dać jakiś ogólny plan, tylko musze w Photoshopie narysować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1219 |
Raczkowanie
|
Czesc .. sory ze sie nie odzywałam.. ale ostatnio taka zalatana bylam ze nie mialam czasu.. teraz ferie to sie postaram ci cos fajnego wymyslić
![]() pozdrowionka paa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1220 |
Raczkowanie
|
Nie ma za co przepraszać, rozumiem że masz swoje zajęcia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1221 |
Raczkowanie
|
Mam taki pomysł: po przeciwnej stronie drzwi jest wnęka i z tego co widzę zmiesci się tam lozko obok lozka stolik nocny. Nie wiem czy to wszystko się pomieści, ale kanape bym zostawila ustawiłabym ja pod oknem a przed nia lawe i krzesla. Po stronie gdzie obecnie stoi terrarium ustawiłabym mebelki: np. 3,5,1, 8 (nad 8 polka) i 2 ; nad „,1,8,2” 6. a szafe tam gdzie obecnie stoi terrarium albo „za drzwiami”.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1222 |
Raczkowanie
|
ja bym poprzestawiala meble
![]() Nie wiem jak Ci sie podoba moja wersja ale mysle ze ja bym tak to zrobila ![]() Kolor fioletowy mi sie bardzo podoba a i łozko z trzech ktore zaproponowałas, tak jak inne wizazanki wybrałabym drugie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1223 |
BAN stały
|
![]()
Hej!!!! Mam do was prośbe. Mam niebieskie meble i mój pokój jest troche zimny....nie chodzi mi tu o wielkie zmiany bo ściany mam cieplutkie/żółte/ ale to nie dało rezultatów....chciałabym zrobić lub kupić sobie jakieś tanie dodatki które ożywią mój pokój i nadadzą mu charakter...więc prosze was o jakieś fajne pomysły na zmienienie mojego pokoju....
Z góry dziękuje!!!!!!!!!!!!!!!! ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1224 |
Raczkowanie
|
oj nie spychaj TŻ do kąta z tym biurkiem! wszystko da się ładnie skomponować. ja np mam pokój 2,5 m na 4m i jest on dla nas (mnie i TŻ) sypialnią, gabinetem, garderobą i pokojem gościnnym w jednym. jakoś się wszystko ładnie ułożyło i goście lubią do nas przychodzić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1225 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Sposób na pokój.....
kasiu znów pośpieszylas się . zalozylas kilka wątkow . CALe forum jest o tym . poszukaj . tutaj kazdy ma albo zbyt maly pokoj albo za duzy albo cieply albo zimny. Poświęć jakis czas na przeglądanie a zobaczysz ile tu jest rzeczy . wyszukiwarka przeciez nie gryzie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1226 |
BAN stały
|
myślisz, że nie szukałam aż do znudzenia......
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1227 |
Wtajemniczenie
|
alez kas!a to to forum bylo by bez sensu jakby kazdy tak mowil . pozdrawiam
![]() jesli nic nie znalazlas to nie wiem juz co ci sie podoba . najpierw napisz co lubisz itp ... twoje hobby i wtedy mozemy myśleć ... |
![]() ![]() |
![]() |
#1228 |
Zakorzenienie
|
Poduchy, zaslony i abazury w cieplym kolorze scian. Zwlaszcza swiatlo nadaje atmosfere.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1229 |
BAN stały
|
Dzięki a jakieś zdjęcia??
|
![]() ![]() |
![]() |
#1230 |
Wtajemniczenie
|
hmm szukalama w internecie ale nie znalazlam ale poszukam jeszcze na forum .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:42.