![]() |
#1201 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ...:::Świnki Morskie:::...
Lavi92: nie ma za co
![]() Motylek: swinki maja sie dobrze ![]() ![]() ![]() Karmilam je dzis wlasnorecznie mleczykami i trawa...jak im podstawilam pod pyszczek, to ani drgnely! nie chcialy jesc...ale odsunelam troche reke z mleczami, to ta brazowa zaczela wysuwac pyszczek, wachac, odsuwalam coraz bardziej, zeby sie w koncu ruszyla ![]() ![]() ![]() Tak sobie mysle ze nazwe je Blanca(oczywiscie czytamy Blanka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aha! jutro juz bede miala klateczke! udalo mi sie kupic za super cene na Allegro i nie musze placic za przesylke bo odbiore sobie osobiscie w Krakowie z Zoologa ![]() ![]() ![]() Takze bede jutro swiniaczkom wszsytko uzadzac ![]() ![]() Aaa...i dolaczam sie do pytania Kasi: gdzie kupie takie fajne norki? ![]() Ps: Motylek, nie moge oderwac wzroku od fotki pt: Bibi z cykorią ![]() Edytowane przez Maripossa Czas edycji: 2007-08-10 o 16:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#1202 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szyje też hamaczki ![]() jestem bardzo zadowolna z tych norek - koszt jednej 6zł ![]() podaje linka, możecie sobie obejrzec inne wersje http://forum.szczury.org/index.php/topic,15833.15.html i bezpośrednie gg (za zgodą autorki) 3333112 Niestety z tego co wiem, nie ma obecnie materiału na norki ![]() Ja akurat moje norki mam poza klatka, bo mam półke i ciezko mi zamontować a moje prosiaki pół dnia maja wybieg i chetnie sobie w niej leżą. Norki mają takie 2 zaczepli z przodu aby wejscie sie zrobilo i 2 z tył ![]() Dziekuje Maripossa za komplemnet dotyczący Bibiego ![]() ![]() Swinki beda szczesliwe w niej ![]() Ciesze się że juz oswają sie z Toba ![]() jeśli mogę coś doradzić odnośnie żywienia świnek bo polecam (oczywiscie jak już troszke się oswoją z Tobą) podawac im wit C strzykawka (bez igły) do pyszczka. Mam na myśli taka w płynie dla dzieci, do kupienia w aptece (Juvit lub Cebion). Jeśli będziesz zainteresowana to napisze dokładnie co i jak ![]()
[*] 11.09.2012 jeszcze się kiedyś spotkamy... Edytowane przez motylek1007 Czas edycji: 2007-08-10 o 19:55 Powód: dopisek o wit C |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1203 |
Przyczajenie
|
mojeswinki uwielbiaja norke i hamaczki
![]() ![]() ![]() http://swinkimorskie.org/sforum/view...?p=87147#87147 a tu mozna poogladac moje mordki ![]() http://swinkimorskie.org/sforum/view...?p=87144#87144 jesli chodzi o wit C to polecam juvit kropic na np pomidorka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1204 |
Zakorzenienie
|
w tym linku co podalam też
![]() ![]() Moje nie maja już żadnego stresa z podawaniem wit C, nawet sie nie wyrywają. Nalezy pamietac aby nie podawaj jej na ogórku bo wtedy świnkowy ograznim mniej pochłonie.
[*] 11.09.2012 jeszcze się kiedyś spotkamy... Edytowane przez motylek1007 Czas edycji: 2007-08-11 o 15:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#1205 |
Rozeznanie
|
Jak juz decydujemy sie podawac witamine , to trzeba codziennie , bo tylko regularne jej podawanie odniesie jakis skutek.
A tak swoja droga , to w poidelku podawac sie nie poleca , bo szybko sie z wody ulatnia (no chyba , ze swinka wypije na naszych oczach , co jest niemozliwe) na owoc czy warzywko nie kazda swinka lubi a jesli wkraplamy do pyszczka to z boku pyska , lepiej nie lac bezposrednio na same zeby , bo te po jakims czasie kontaktu z witamina moga sie zrobic nadwrazliwe. Witamina C ( Juwit , Cebion itp) musi byc po ok 3 miesiacach wymieniona .Traci swoja waznosc. Dalsze podawanie tejze witaminy mija sie z celem i moze byc tak jak bylo w moim przypadku , ze swinki mialy niedobor i w zwiazku z tym trafily do weta , pomimo tego iz codzien dostawaly witamine ( jakze sie pozniej okazalo juz przeterminowana). Ja nie podaje juz witaminy .Bronily sie przed tym zaciekle , wiec teraz kupilam granulat z duza zawartoscia witaminy , do tego urozmaicone jedzonko i jakos wszystko gra. |
![]() ![]() |
![]() |
#1206 |
Zadomowienie
|
Xeniu- jaki granulat (pełnowartościowy + witamina C- tak jak piszesz) poleciłabyś mi? Chyba bedę musisala Pchłę na taki przestawić, bo zaczyna porządnie wybrzydzać, choć do tej pory prawie wszystko (oprocz kolorowych dodatków) z miseczki wyjadała a do tego potwornie nie lubi podawania do pyszczka witaminy C.
Mam teraz z nią kolejny problem- nie daje sobie obciąć pazurków... Do tej pory nie było problemu, dziś sie strasznie wyrywała, aż obcięliśmy jej jednego troszke za wysoko... od razu odkaziłam, ale zostały mi do obcięcia jeszcze pazurki na tylnych łapkach- moze macie jakis pomysl jak to zrobić? |
![]() ![]() |
![]() |
#1207 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli masz problem z obcieciem pazurkow polecam isc do weta. Ja z moimi chlopakami chodze. Wszystko przebiega sprawnie a przy okazji skontroluje im ząbki. Podaje też rózne granulanty ale od razu mowie że swinke ciezko przekonac do ich chrupania: http://animalia.pl/produkt.php?id=3588 ja mam włąsnie ten http://animalia.pl/produkt.php?id=7458 http://animalia.pl/produkt.php?id=3578 ten mialam ostatnio - może nie ma zabójczej wit C (chociaz ja moim daje do pyszczka) to moje uwielbialy go chrupac i scierac sobie przy okazji ząbki http://animalia.pl/produkt.php?id=7517 zerknij też w tego linka ![]() http://cavia.vel.pl/forum/viewtopic.php?t=161
![]() |
#1208 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Wczoraj bylo pierwsze ich wieelkie wyjscie!! ![]() ![]() ![]() ![]() Klatke niestety bede miala doppiero we wtorek ![]() ![]() ![]() ![]() Tak sobie mysle, ze nie bede miala gdzie im dac tych norek(ale kupie chyba te norki-kieszenie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1209 |
Zakorzenienie
|
fajnie że swinki juz sobie polatały
![]() smycze owszem są, ja osobiscie nie polecam, bo prosiaczki są za delikatne a niektóre w ogole sobie ubrac nie pozwolą. Najlepiej byloby zbudowac takie ogrodzenie i niech sobie hasają.
#1210 |
Zakorzenienie
|
moja "świnka" już trochę się przyzwyczaiła, nie ucieka tak do domku jak na początku i mogę już ją brać na ręce. Zauważyłam że uwielbia jabłka i liście od selera
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1211 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wczoraj znow wyszly na wybieg ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zrobilam im troche zdjec, choc Rosie wlasnie nie zbyt sie dalo, bo strasznie ruchliwa jest. Blanka za to 80% czasu przesiedziala przestraszona pod kaloryferem, ale pozniej teraz zaczela biegac - az sie zderzyly noskami ![]() ![]() Zdjatka powinnam wkleic jutro - dzis niestety, praca... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1212 |
Zakorzenienie
|
hehehe jak sie ciesze ze swiniaki tak sie zaklimatyzowały
![]() ja mam wyścigi na codzien, ale najlepiej jak sie gonia wokół stołu i nie wiadomo kto kogo goni ![]()
#1213 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak samo było z kolbą. Nie chciał jej jeśc, ale kiedy zaczęła mi wybrzydzać z jedzeniem z miseczki, to po jakimś czasie zgłodniala (bo wybrała to co jej smakowało). Teraz wsuwa kolby aż miło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1214 |
Zakorzenienie
|
moje akurat nie wybrzudzaja, az sama sie dziwie hehe.
jednyne co to kolby musza byc Vitapola a karme każda zjedzą ![]() Zawsze mozesz zamówic jedzonko przez net ![]() ![]()
#1215 |
Zakorzenienie
|
Cos odwlekam i odwlekam to wklejanie zdjec tu
![]() ![]() ![]() ![]() Nie widzialam moich mordek caaaly dzien,a le sie stesknilam!! ![]() ![]() ![]() Jutro wielkie urzadzanko klatki i tak sobie mysle, ze kupie chyba kawal materialu i sama im cos uszyje ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1216 |
Zakorzenienie
|
wiem cos o świnkowej zazdrości
![]() Dam przykład: jak Czandor lezy sobie spokojnie pod stołem a ja podejde do Bibusia i go pogłąskam natychmiast, powtarzam natychmiast migiem błyskawicy biegnie Czandor do mnie z głosnym obudzającym piskiem, jak śmialam nie jego pierwszego pogłaskac HAHA To jeden wielki zazdrośnik ![]() Czekam z taka niecierpliwościa na fotki Twoich prosiakow, że namietnie co prae minut sprawdzam ten wątek ![]()
#1217 |
Zakorzenienie
|
wiem cos o świnkowej zazdrości
![]() Dam przykład: jak Czandor lezy sobie spokojnie pod stołem a ja podejde do Bibusia i go pogłąskam natychmiast, powtarzam natychmiast migiem błyskawicy biegnie Czandor do mnie z głosnym obudzającym piskiem, jak śmialam nie jego pierwszego pogłaskac HAHA To jeden wielki zazdrośnik ![]() Czekam z taka niecierpliwościa na fotki Twoich prosiakow, że namietnie co prae minut sprawdzam ten wątek ![]()
#1218 |
Zakorzenienie
|
Tak wygląda Bloo teraz:
|
![]() ![]() |
![]() |
#1219 |
Zadomowienie
|
Ojej! Jaka okrąglutka! Podoba mi się jej sierść
|
![]() ![]() |
![]() |
#1220 |
Zakorzenienie
|
Juz golym okiem widac jak dzieciaki kopia...mysle ze juz blisko do porodu aczkolwiek dwa tygodnie temu tez to mowilam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1221 |
Zakorzenienie
|
duża kulka
![]() ![]() Życzę aby przebiegł bez komplikacji a prosiaczki zdrowe. Załacz fotki maluchow jak będziesz mogła ![]()
#1222 |
Przyczajenie
|
Bloo jest śliczna, trzymam kciuki za szczęśliwy poród i maleństwa!!
Dziewczyny, mam problem. Niedawno pisałam na tym forum o swojej śwince - Wallym. Jakieś pół roku temu kupiliśmy mu towarzysza - drugiego świnka - Speedy'ego. Dwa tygodnie temu kupiliśmy trzeciego świnka - jeszcze nie ma imienia. Mówimy o nim Malutki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1223 |
Zakorzenienie
|
niestety szczękanie zębami nie oznacza nic dobrego a wręcz przeciwnie przygotowanie do ataku
![]() Może jest to sytaucja przejsciowa? jednak obserwuj je bardzo dokładnie, bo jest ryzyko że sie pogdyza (nawet jesli do tej pory zyły zgodnie). Myśle że trzeba pomyslec o kastracji - niestety całej trójki bo wtedy hormony im ustaną i nie będą do siebie miały takiego nastawienia. Nie wiem ile trwa taka sytacja, więc jesli to początki to poobserwuj dokładnie i informuj nas na bieżąco.
#1224 |
Przyczajenie
|
Trwa to mniej więcej tydzień i też mam nadzieję, że to przejściowe. Czasem jest lepiej - potrafią np. razem jeść, czasem jest gorzej - pokazują sobie ząbki. Oni przechodzili już różne etapy, trwały one zazwyczaj kilka dni. Mam nadzieję, że teraz też tak będzie. Dziękuję za szybki odzew
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1225 |
Zakorzenienie
|
obserwuj je cały czas. Ogolna zasada brzmi że nie wtrącamy sie w świnkowe sprawy dopóki krew sie nie poleje (rzadko sie to zdarza) wiec na razie zostaje obserwacja.
U mnie sa przepychanki miedzy chlopakami ale nigdy nie szczękoliły na siebie (jak pisalam oznacza to atak). Byc moze u Ciebie jakis prosiak za mocno sie stawia i zostaje ostrzegany ze przegina. jeśli jednak dojdzie do rozlewu krwi to niestety trzeba bedzie wszystkie wykastrowac, ale miejmy nadzieje ze tak sie nie stanie. Maripossa czekam na fotki i czekam :P
#1226 |
Rozeznanie
|
kasia_no87 mysle , ze w ciagu 2 -3 dni maluchy przejda na swiat . Tak wyglada swinka na dzien , dwa przed porodem.
Pierwsza faza ciazy jest niewidoczna a w drugiej koncowej swinke nagle wysadzi jak balonik. To juz koncowka. Jak juz widac to porod na dniach. Porod najczesciej nastepuje pozno w nocy lub nad ranem. Zazwyczaj podczas pierwszej ciazy rodza sie 2 maluchy . Swince nie powinno sie przeszkadzac a juz karygodne jest niepotrzebne asystowanie z rekami w klatce lub blyskanie fleszem. Mozna obserwowac z ukrycia i w razie jakichkolwiek problemow ( nie zycze nikomu) pomoc wyjac maluchy z blony. Jednak calkiem uczciwie trzeba przyznac , ze samice same , instynktownie wiedza co robic i radza sobie dosyc szybko. Sam porod boli (jak kazdy) na szczescie u swinek nie slychac zadnych jekow i odglosow. Swinka rodzi w pozycji "siedzacej" .Pozniej uwalnia malenstwo z blony i ja zjada . Musi zjesc , poniewaz w niej sa cenne elementy , ktore sa odpowiedzialne za laktacje ( gdzies czytalam , nie odpowiem fachowo). Maluszki rodza sie cale i kompletne . Widza , slysza , maja zeby. Po kilku godzinach prawdopodobnie beda chodzic i zwiedzac klatke. Jak beda juz suche i w miare oswojone z nowym swiatem mozna wyczyscic klatke ale wyjac garsc zakrwawionych trocin i rzucic ja w kacik , gdzie byl porod, na swieze trociny. To podobno pozwala rozwinac uczucia macierzynskie. Male trzeba zwazyc. Te ponizej 60 g maja niedowage i beda sie gorzej rozwijac , takie swinki mozemy pipetka dokarmiac (papki warzywne , owocowe a jak matka odrzuci male - wtedy mlekiem , nigdy krowim ! (dla kociat, kozie ) Mleko beda pily jeszcze ok miesiaca ale od pierwszych swoich dni beda podjadac taki pokarm co matka. Nalezy uwazac wiec ,co wkladamy do klatki . Mozna ich uczyc wszystkiego jednak z umiarem. Zycze aby wszystko przebieglo pomyslnie i bylo tak jak u wiekszosci osob ,czyli idziesz spac a rano zagladajac do klatki masz juz w niej nowych lokatorow w kaciku. Nie martw sie , bedzie ok. liaa byc moze to stan przejciowy , bo ludzie hoduja po kilku samcow. Jesli jednak ataki na ofiare beda sie nasilac i zeby pojda w ruch , wyjscia sa dwa : oddac slabego komus u kogo bedzie bezpieczny lub wykastrowac prowodyra . Nie ma potrzeby kastrowania tych co zaczepiaja. Najwiecej bojek jest w wyniku szalejacych hormonow. Swinka po kastrowaniu jest nieco spokojniejsza i spada jej pewnosc siebie . |
![]() ![]() |
![]() |
#1227 |
Zakorzenienie
|
Nooo wreszcie forum dziala!!!
![]() ![]() Motylek: zdjecia juz wkleilam an forum swinkowe ![]() http://img75.imageshack.u...=img0199or2.jpg - Rosa ![]() http://img134.imageshack....e=blankath8.jpg - Blanka ![]() http://img408.imageshack....nkairosaup5.jpg - gonimy się http://img134.imageshack....age= rosaly5.jpg - jeszcze raz Rosa http://img402.imageshack....=bla nka2ma0.jpg - i znów Blanka ![]() to takie zdjatka na szybko, nie chcialam ich zbytnio stresowac, tym bardziej ze zdj. robilam z lampa... Sa juz w swojej nowej klateczce-gigancie ![]() ![]() ![]() ![]() Troche smutna wiadomosc... ![]() ![]() ![]() ![]() Za to Rosa to wiem zeby szalala...jak ja wczoraj wyciagalam to zajelo mi to chyba z 5min. tak latala... ![]() Widac mam swinke ulozona i spokojna i swinke rozbojnika ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1228 |
Zakorzenienie
|
Jaki masz nick na świnkowym? taki sam???????
Biedny prosiaczek, ale na pewno szybko wydobrzeje ![]() Uwierz że ta klatka tylko na początku wydaje sie taka BIG hehe ![]() ![]() ![]() ![]()
#1229 |
Zadomowienie
|
Nie otwierają mi sie zdjecia
![]() Trzymam kciuki, za prosiaczka! Będzie dobrze! ![]() Zamiast jogurtu dawaj jej 2x dziennie po pół ampułki lakcidu. |
![]() ![]() |
![]() |
#1230 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdjęcia tez mi nie działaja na wizazu ale na świnkowym juz tak ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:45.