![]() |
#1201 |
Zakorzenienie
|
Dot.: on nie płaci za mnie na randkach, czy to normalne?
A fuj, weź nie rób jaj... Booker, Knob's Creek, Basil Hayden, Old Overholt nawet > JD
![]() Przyznam się bez bicia, że jestem whiskeyowym / whiskyowym nerdem ![]()
![]() |
#1202 | ||||
stary jednooki dachowiec
|
Cytat:
Jak sie przez cale zycie slyszy, ze facet ma sie starac i zaskakiwac i dzikie weze, to trudno, zeby sie myslalo inaczej.[/QUOTE] Cytat:
Zakładacie, że jeśli ktoś oczekuje płacenia na tej, podkreślę, pierwszej czy drugiej randce, to od razu jest rozpieszczony, w życiu wszyscy sprzątali mu pyłki spod stóp, wymaga mniej od siebie, niż od innych, w związku cały czas jest roszczeniowa. Bo wtedy macie waszą stereotypową księżniczkę, i jest wam łatwiej ją zaszufladkować i nią gardzić. Czerń albo biel, żadnych szarości. Albo jesteś zakonnicą, albo Hitlerem, nic pomiędzy. Bardzo jestem ciekawa, o której jej mówisz, Coccinelle? Bo jeśli o mnie, to nie staraj się dostrzec między wierszami, czegoś, czego nie ma. Specjalnie nie pisałam o relacji w długim związku, ani o tym, co ja robię i jestem skłonna robić dla partnera - bo to nie powinno mieć żadnego znaczenia dla oceny kryterium dotyczącego jednej czy dwóch randek. Już nie wspominam o tym dzieciństwie, w którym życie rozpieszczało, bo jeśli chodzi o mnie, to przestrzeliłaś się bardzo. Koncertowo wręcz. Ale może nie chodzi, więc nie będę się personalnie do tego odnosić. Pogarda dla osób, które mają inne standardy w związku, wybija się tu wyraźnie. Możecie mówić, że jej nie ma, ale same operujecie bardzo pejoratywnym słownictwem, sami piszecie o skreślaniu ze znajomych. I spoko, wolno wam. Tylko dla mnie nie ma różnicy pomiędzy: wyrzucam koleżankę z mojego życia, bo dowiedziałam się, że chce, żeby facet zapłacił za nią na pierwszej randce, a wyrzucam koleżankę z mojego życia, bo dowiedziałam się, że uprawia seks analny. A jakoś to drugie to już wpieprzanie się w cudze sprawy i wścibstwo. Cytat:
Cytat:
![]()
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
Edytowane przez srebrnykot Czas edycji: 2018-09-27 o 17:04 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1203 | |
BAN stały
|
Cytat:
A śmieszne jest co innego - oczekiwanie części kobiet (na szczęście chyba coraz mniejszej), że będą noszone jak w lektyce tylko dlatego, że istnieją haha ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1204 |
stary jednooki dachowiec
|
I własnie to, że nie rozumiesz różnicy między jej postem a swoimi słowami sprawia, że podtrzymuję swoją opinię na temat twojej kultury osobistej.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1205 | |
mad lad
|
Cytat:
Daniel's był pierwszy, każda kolejna whiskey jaką próbowałem, zawsze smakowała dla mnie gorzej. Zapiszę sobie te nazwy, bo też się muszę przyznać bez bicia, że o nich wcześniej nie słyszałem. A za smakosza whiskey zawsze się wśród znajomych uważam. ![]() Nic nie poradzę, że do takich osób czuję niechęć. Przynajmniej pod tym względem.
![]() |
![]() |
#1206 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zatem ja siebie podsumuje i spadam: 1. Nigdy nie zrozumiem jak można oczekiwać od osoby zapłaty za swój posiłek tylko i wyłącznie dlatego, że ma coś innego między nogami 2. Skąpcem mogłabym nazwać kogoś kto był na pięciu randkach i nie dotknął portfela 3. Skąpcem nie nazwałbym kogoś jednorazowo nie zasponsoruje jedzonka obcej w zasadzie osobie 4. Rozumiem (choć ciężko mi to przychodzi), że spora część kobiet ma takie dziwczane poglądy. Śmiem twierdzić, że część z nich nie zdaje sobie sprawy jak bardzo są nielogiczne i że posiada je tylko dlatego że gdzieś tam zostały wpojone przez przekaz kulturowy. Ośmielę się również wysnuć tezę, że takie poglądy, głoszone wszem i wobec, mogą być szkodliwe społecznie , szczególnie dla młodych, niedoświadczonych dziewczyn, które pomyślą, że to prawda objawiona i mogą stracić szansę na jakiś wartościowy związek. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#1207 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a Czas edycji: 2018-09-27 o 20:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1208 |
Zadomowienie
|
Mężczyźni na wizażu to jakieś odrzuty społeczne
![]() Przecieram oczy ze zdumienia ilekroć czytam dywagacje męskich nicków na wizażu XD |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1209 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- Cytat:
![]() Ale nie bede tego pisac glosno, bo zaraz jakis kot albo transformer wykoczy mi z lodowki i machnie postem na 10 stron. ![]() PS I faktycznie przesadzilas z tym obrazliwym okresleniem. Edytowane przez 7719e1289fd8f2cabe4d2763ed6d1b81d4eb2186 Czas edycji: 2018-09-28 o 00:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1210 | |
mad lad
|
Cytat:
Ale dziękuję – bardzo miło mi się zrobiło. ![]()
![]() |
![]() |
#1211 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jest ok. Bo też jest seksizmem. Sugeruje, że jeżeli mężczyzna nie płaci, to mu nie zależy. Typowy seksizm i stereotyp. Mężczyzna (i kobieta) może płacić jak mu nie zależy i mężczyzna (I kobieta) może nie płacić kiedy mu zależy. I wszelkie kombinacje powyższych. ---------- Dopisano o 01:27 ---------- Poprzedni post napisano o 01:13 ---------- Dziewczyny. Jestem na forum trochę, wiem, że nie jesteście głupie. Oczekiwanie, że mężczyzna zapłaci, bo jak nie to mu nie zależy/żałuje/nie stać go przy jednoczesnym nieoczekiwaniu, że kobieta zapłaci i w ogóle jest hojna i samowystarczalna jak proponuje, że zapłaci za siebie to są podwójne standardy. Po prostu. Mam taką zasadę w życiu. Jeżeli nie robię czegoś sama to nie oczekuję tego od kogoś. Więc oczekując, że ktoś zawsze zapłaci za randkę jest podwójnym standardem (najczęściej bazowanym na płci). Jaśniej nie umiem. Co innego kobieta, która płaci za niektóre pierwsze randki w całości i nie przyjmuje od mężczyzny jego połowy. Wtedy może oczekiwać podobnej kurtuazji bez oskarżenia o podwójne standardy. Ale kiedy zawsze się czegoś oczekuje, a nigdy tego nie daje, jak najbardziej mając możliwość, jest to po prostu słabe podejście. Więc błagam, nie wyskakujcie mi tu z "a bo ja za cośtam zapłaciłam, a TŻ upiekł ciasto". Szczerze, we własnym sumieniu. Czy to, czego oczekujecie od partnera (nie licząc rzeczy spowodowanych biologią) byłybyście gotowe zrobić same dla niego dokładnie w tych samych okolicznościach? Nie? No to są to podwójne standardy. A jeśli partner jest innej płci, to jest to właśnie seksizm. Nie było mnie chwilę, starałam się napisać w miarę holistyczną odpowiedź i jasno wyjaśnić, o co mi chodzi. Przepraszam, że nie mam czasu was pocytować i odpowiedzieć każdemu z osobna.
![]() |
![]() |
#1212 |
Wizażowy Kot Igor
|
PoPoo, ja bardzo proszę- bez takich uszczypliwości. Nazywanie kogoś "odrzutem społecznym" jest nie tylko hejterskie ale i bardzo nieeleganckie. Myslę, że jakieś przeprosiny za to określenie byłyby wskazane.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1213 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1214 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1215 |
po drugiej stronie szafy
|
O, temat zaczyna ewoluować w stronę "jak możesz wymagać od faceta prawa jazdy, skoro sama go nie masz!"
![]() [1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;85922123]Limonka nie, nie zrobiłabym tego samego dla mojego partnera bo choćbym miała zawału dostać to nie udźwignę 30 kg worka cementu, który mój facet musiał wnieśc do domu. [/QUOTE] "nie licząc rzeczy spowodowanych biologią" ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1216 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rasizm to podwójne standardy odnośnie jakiejś konkretnej rasy. Seksizm to podwójne standardy odnośnie płci. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ---------- To go zacytujcie jeszcze raz, bo nie wiem, o co chodzi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:25 ---------- Cytat:
Bo inaczej to skąpiec, nie zależy mu, nie utrzyma potem potomstwa etc. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:28 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:30 ---------- Poprzedni post napisano o 08:28 ---------- Cytat:
Ale reszta to jak najbardziej seksizm. W końcu sv zakłada inne zasady dla mężczyzn i kobiet. ---------- Dopisano o 08:30 ---------- Poprzedni post napisano o 08:30 ---------- Cytat:
Dla mnie obie rzeczy są równie niefajne. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:31 ---------- Poprzedni post napisano o 08:30 ---------- Cytat:
A temat wątku to facet nie płaci, a nie partner nie płaci. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:31 ---------- Cytat:
Obie płcie na tym tracą. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:35 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ---------- Cytat:
Jeśli oczekujesz czegoś od czarnego, bo jest czarny - jesteś seksistką. Gdybyś na przykład oczekiwała, że ci wymasuje stopy na pierwszej randce jak dobry niewolnik. A od białego już nie. Preferencje seksualne to nie seksizm. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:35 ---------- Płacisz na pierwszych randkach czasem za wszystko? ---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ---------- [1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;85922123]Limonka nie, nie zrobiłabym tego samego dla mojego partnera bo choćbym miała zawału dostać to nie udźwignę 30 kg worka cementu, który mój facet musiał wnieśc do domu. Natomiast w ZAMIAN ja przygotuję mu jego ulubiony posiłek i wyprasuję koszule bo on poprostu tego nie ogarnia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Gratuluję. Oficjalnie nie umiesz czytać. W nawiasie wyraźnie zaznaczylam, że nie liczymy biologii. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:39 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#1217 |
Zakorzenienie
|
Nie, na pierwszych randkach nie płacę za wszystko. Tak jak i nie robi tego mężczyzna na pierwszej randce ze mną. Na pierwszej randce każdy płaci za siebie. I każdy dorzuca coś do napiwku od siebie.
Na kolejnych randkach płacę raz ja, raz osoba z którą się spotykam. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1218 | |
stary jednooki dachowiec
|
Cytat:
*I nie znaczy to, że ja w swoim związku i wobec swojego męża hojna nie jestem, tak uprzedzając ewentualny zarzut i kolejne rzucanie księżniczkowaniem. Aż pozwolę sobie zacytować moje z tamtego wątku: Jeśli chcę przystojnego dużego faceta, który mnie zamknie w ramionach, muszę być przystojnym dużym facetem? Jeśli mężczyzna chce kobiety, która jest czuła i rozmarzona, musi być czuły i rozmarzony? Jeśli chce gotującej, musi gotować? Tak retorycznie. Chociaż po tym wątku aż nachodzi mnie myśl, że prawidłową odpowiedzią jest pewnie - nie musisz/nie musi, ale jesteś/jest seksistą ![]() Możemy sobie pisać na wizażu, że w związkach należy mieć dokładnie identyczne oczekiwania względem partnera i siebie, ale to nie zmieni faktu, że życie tak nie działa. I wcale nie jest tak, że ci, co te oczekiwania mają wobec siebie różne, wzajemne, to spaczeni seksiści.
Edytowane przez srebrnykot Czas edycji: 2018-09-28 o 08:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1219 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1220 |
Zakorzenienie
|
[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;85923549]Naprawdę mam odkopywać wątek w którym dziewczyna się skarzyła że facet nie nosi jej toreb i ona musi dźwigać a on chodzi z pustymi rączkami. Naprawdę? Tam nic o biologi nie było, natomiast pisano że nakazywanie noszenia czegokolwiek mężczyzną bo silniejszy to seksizm i kobieta to nawet na budowie może zasuwać
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]No... A czemu miałby nosić? Przecież ona nakupiła, były w jej zakresie wagowym, który unosiła, więc nie był to jego obowiązek. I dokładnie takiej odpowiedzi udzieliłam w tamtym wątku. Bo biologia oznacza, że facet zwykle podniesie więcej, ale nie znaczy, że ma nosić wszystko za jaśnie panią. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#1221 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie, biologiczna oznacza że posiada się jakąś unikalną cechę, której płeć przeciwna posiąść nie może. Bez macicy facet dziecka nie urodzi ale ja mogę tyrać na siłce 5 lat i unieść te 30 kilo. Tylko za 5 lat to remont 50 razy by się zrobił ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1222 |
Konto usunięte
|
[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;85923549]Naprawdę mam odkopywać wątek w którym dziewczyna się skarzyła że facet nie nosi jej toreb i ona musi dźwigać a on chodzi z pustymi rączkami. Naprawdę? Tam nic o biologi nie było, natomiast pisano że nakazywanie noszenia czegokolwiek mężczyzną bo silniejszy to seksizm i kobieta to nawet na budowie może zasuwać
![]() Możesz odkopać, to jej napiszę, żeby brała mniej swoich toreb, żeby nie mieć tego problemu ![]() ---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ---------- [1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;85923998]Nie, biologiczna oznacza że posiada się jakąś unikalną cechę, której płeć przeciwna posiąść nie może. Bez macicy facet dziecka nie urodzi ale ja mogę tyrać na siłce 5 lat i unieść te 30 kilo. Tylko za 5 lat to remont 50 razy by się zrobił ![]() Nie, cechy uwarunkowane biologicznie oznaczają coś innego, niż ci się wydaje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1223 |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85924025]Możesz odkopać, to jej napiszę, żeby brała mniej swoich toreb, żeby nie mieć tego problemu
![]() ---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ---------- Nie, cechy uwarunkowane biologicznie oznaczają coś innego, niż ci się wydaje.[/QUOTE] Przepraszam ale bardziej ogólnie chyba się nie dało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1224 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1225 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1226 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1227 | |
mad lad
|
Cytat:
No, dziewczyny – śmiało. Może się dowiem o sobie czegoś nowego. ![]()
![]() |
![]() |
#1228 |
Przyczajenie
|
Generalnie jest jakieś dziwne społeczne oczekiwanie że to facet będzie płacić za wspólne wyjścia - można to łatwo zweryfikować.
Przyjaźnię się z jedną dziewczyną już od wielu lat, ostatnio wpadliśmy na pomysł testu knajpek śniadaniowych w naszym mieście. Zasady były proste - raz wybierała ona, raz ja. Byliśmy łącznie w kilkunastu lokalach, płaciła zawsze osoba która wybierała miejsce. Gdy ja płaciłem było ok, ale gdy podchodziliśmy razem do kasy i ona wyciągała portfel można było zauważyć jakieś dziwne spojrzenia, uśmieszki itp. ze strony obsługi (najczęściej młodych dziewczyn w wieku studenckim - nie chodziliśmy do żadnych wykwintnych restauracji z dobrze przeszkoloną obsługą). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1229 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Z góry założyłeś że tylko dziewczyny mogłyby Ci coś wygarnąć. Są tu też Panowie! Normalnie to seksizm! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1230 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:53.