|
|
#1201 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamuśki Marcóweczki 2021 :)
Ja też byłam niedawno u fryzjera, ostatni raz byłam w marcu przed lock down'em i w dodatku kolor wyszedł zupełnie nie taki jak chciałam. Także w końcu znowu wyglądam jak człowiek
![]() W temacie porodów rodzinnych i tego co będzie możliwe w marcu, to ja jeszcze o tym nie myślę. Oczywiście chciałabym rodzić z TŻ, ale nie mam na tę sytuację wpływu, więc nie chcę się martwić na zapas i myśleć co to będzie w marcu. Cytat:
W sumie to ja byłam w 13 rozpoczętym tygodniu na badaniu, bo 12+1, ale mimo wszystko nie dało się jeszcze jednoznacznie sprawdzić nosa. Także za tydzień mam iść jeszcze raz. A jutro albo we wtorek idę pobrać krew na nifty. Zdecydowaliśmy z TŻ, że mimo całkiem ok wyników, chcemy zrobić nifty dla naszego spokoju. Uznaliśmy, że to jest inwestycja w nasz spokój. Cytat:
Gratulacje chlopca, a dziewczyna będzie następna. Jakie imię macie wygrane? Cytat:
Cytat:
, ale TŻtowi nie może jeszcze mu się zmieni.Super, że miałaś dzień dla siebie! Cytat:
To u nas na szczęście nikt nie wygadał. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||||||
|
|
|
#1202 |
|
Zakorzenienie
|
To wprawdzie na pozniej, ale moja koleżanka prowadzi groszkoweblw o żywieniu swojego za chwile roczniaka. Tam jest tyle przepisów, że odpada problem wymyslania obiadkow 😁 (ona ma wykształcenie w kierunku pracy z maleńkimi dziecmi, ma bardzo rzeczowe podejście i poleca mase innych podobnych profili)
|
|
#1203 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, które robicie testy genetyczne, a bierzecie pod uwagę, że one nie sprawdzają wszystkich możliwych wad? Że tak naprawdę na każdym etapie może dojść do powikłań, których efektem mogą być ciężkie choroby? Ja jestem jak najbardziej za robieniem badań, ale jednak 100% spokoju nie czuję.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#1204 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1205 |
|
Rozeznanie
|
Oczywiście ze wiem, ze nie mam 100% pewności ze dziecko będzie zdrowe, ale po moich przejściach jeśli mogę chociaż cześć rzeczy wykluczyć to mój niepokój jest troszkę mniejszy.
Ale strach będzie mi towarzyszył i tak, chociaż nie daje mu sobą zawładnąć bo to tez nie jest dobre dla dziecka. |
|
|
|
#1206 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1207 | |||
|
pani.dietetyk
|
Cytat:
![]() Dziękuję bardzo, na sto procent ogarnę książkę!!! Bardzo mnie zaciekawiłaś, chyba w tym momencie szczególnie pod kątem "zrozumienia" własnych zachowań. Gratuluję dojścia do porozumienia z imieniem! Cytat:
Cytat:
Dieta mamy i dziecka: @paulina.ihnat - jedna z najlepszych dietetyczek w Pl, właśnie urodziła, bardzo obszerne relacje (w wyróżnionych) nt. ciąży (nie tylko dieta), można bardzo dużo wynieść @dr_wojciechjfalecki & @michal_lipa lekarze gin - poł SUPER źródło merytorycznej lekarskiej wiedzy, częste ciekawostki @fizjoterapiakobieca - fizjoterapeutka urogin. z tego co widziałam, ma fajną platfromę z treningami dla kobiet w ciąży - planuję kupić od II sem, będę dawała znać jak coś @marta_lekarzkobiet !!!! KONIECZNIE do follow, BARDZO edukuje nt ochrony krocza!!!! BARDZO POLECAM OGARNĄĆ TEN PROFIL klasyk, czyli @zaufajpoloznej - btw. z tego profilu też dowiedziałam się o fajnym webinarze nt. różnic w porodzie naturalnym a CC, podsyłam link do wydarzenia: https://www.facebook.com/events/221339449312140 last but not least: @fizjoterapeutka_z_misja - bardzo dużo dowiaduję się od niej, np. na temat pielęgnacji dziecka, jak trzymać, jak sadzać, jak prawidłowo powinno uczyć się chodzić itp itd Oby któreś z profili się Wam przydały )))
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1208 |
|
Zakorzenienie
|
Noooo dalej jestem wściekła i się nie odzywam do Starego. Nie umieją uszanować mojej prywatnosci, to już ja o siebie sama zadbam.
@Solony_karmel - jasne, że zdaje sobie z tego sprawę. Tzw. przesiewowe gebetyczne testy diagnostyczne nie istnieja (nifty czy sanco choc są nazywane przesiewowymi to sa testami kierunkowymi, sprawdzajacymi ileś najczęściej występujących i najlepiej zbadanych mutacji) i pewnie nigdy nie powstana ze względu na staly postęp wiedzy medycznej i nieustanne weryfikowanie dotychczasowych osiągnięć, koszty i kwestie związane z ochrona i gromadzeniem tego rodzaju danych. Ale po takim teście wiem wiecej niż po usg. Czy fakt, że usg wszystkiego nie wykryje, powstrzymal kogos przed zrobieniem tego badania? Raczej nie. Tak samo podchodzę do badań genetycznych tym bardziej, że to badanie nieinwazyjne (w przeciwieństwie do amniopunkcji, choć jeśli mi lekarz zaleci wykonanie badania inwazyjnego, to też zapewne zaufam lekarzowi, byc może prosząc o konsultacje u innego lekarza). Jesli sie zastanawiasz czy juz teraz mam gotową odpowiedź na pytanie czy jesli coś na takim teście wyjdzie, to podejme decyzję o terminacji, to odpowiedź brzmi nie. Nie mam gotowej opowoedzi i nie rozważam tego w ogóle, bo stojąc przed taka decyzją poza chłodną kalkulacją w grę wchodzą jeszcze emocje, których nie umiem sobie w tym momencie wyobrazić. Nie wybiegam więc w przyszłość i zmierzę się z tym, jesli przyjdzie na to pora.
|
|
#1209 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A samo badanie prenatalne, czyli specjalistyczne usg, to ono właśnie jest kierowane pod sprawdzenie wszystkich części ciała i organów. I tu niestety może coś pojawić się w każdym czasie. Dlatego robi się badania ok 12,20 i 28 tyg. Jeśli po pierwszym prenatalnym występują jakieś podejrzenia, to w kolejnych tyg ponownie się je wykonuje, a jeśli jest ok to prowadzący gin jeśli coś wypatrzy i go zaniepokoi to wysyła ponownie na prenatalne ww tygodniach. W pierwszej ciąży Mały miał jakiś problem z przepływami i gin nas wysłał na dodatkowe badania, na szczęście tylko na strachu się skończyło. Kasy chorych tylko te 3 badania z usg sponsorują, ja wolę jednak raz na miesiąc zrobić usg i zapłacić, bo co mi z badania "macanego" oczy gina nie sięgną tam, gdzie trzeba Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:58 ---------- Powiem Wam, że mi się nie mieści w głowie głupota ludzi i ich bezczelność ![]() Jak można komuś powiedzieć swoje negatywne zdanie na temat imienia lub płci? Wybór imienia, to jest kwestia gustu, a jak wiadomo o guście się nie dyskutuje. Tylko przyjmuje się jakaś wiedzę i akceptuje lub milczy. Współczuję Wam takich znajomych i bliskich. U nas na szczęście nigdy do czegoś takiego nie doszło, ufff. Mimo, że Synek ma rzadko spotykane imię i nie polskie, nikt tego w żaden obraźliwy sposób nigdy nie skomentował. Jedynie co ja od siebie mogę powiedzieć, to od dziecka podobało mi się imię Zuzia, dziś nie dałabym tak Corce na imię. Patrzę też na to jak bardzo jest popularne imię i nie chciałabym, żeby w otoczeniu było 10 Zuzek. Ale mimo wszystko, jeśli ktoś ze znajomych wybiera imię z pierwszej czołówki, to nie komentuje tego. To są ich decyzję i upodobania. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Bazille Czas edycji: 2020-08-23 o 20:12 |
|
|
|
|
#1210 |
|
Rozeznanie
|
Pani Smith, oj wkurzyłoby mnie to tez, rozumiem Cię aż za dobrze
ja powoli informuje najbliższe osoby i raczej to są przyjaciółki niż rodzina :p mamie tylko powiedziałam dosyć wcześnie, jeszcze czeka mnie poinformowanie szefa, tego najbardziej się obawiam... |
|
|
|
#1211 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się właśnie zdecydowałam na nifty. Nie wiem jak to się stało, ale czytałam wątek sierpniówek 2020 i nagle przełączyło mnie na terminację ciąży... Nie powinnam tego czytać, ale kilka stron przeczytałam i zaczęłam się dodatkowo stresować. "Świetny" sposób na spokojny sen.
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1212 |
|
Rozeznanie
|
Ale mnie TŻ wkurzył... Odkąd jestem w ciąży nie pozwala mi odkurzać podłóg i myć łazienek. Wszystko byłoby super, gdyby to wtedy robił regularnie. A ja się go doprosić nie mogę, bo ma tyle pracy. Teraz chciałam szybko przelecieć takim ręcznym odkurzaczem kuchnię, salon i sypialnię, to mi dzwoni z wanny, że mam to zostawić, bo potem będę płakać, jak się coś stanie (w domyśle z dzieckiem). Pytam się go czy więc odkurzy sypialnie dzisiaj, żebyśmy poszli spać w takiej świeżutkiej, to mi powiedział, że już nie ma czasu. No kurde... Rozumiem troskę, ale gdyby chociaż on faktycznie za mnie posprzątał, a on znajdzie czas raz na dwa tygodnie. Co mi bardziej zaszkodzi? Spanie w kurzu czy kilka minut odkurzania?
Powiedzcie kto ma rację w tej całej sytuacji i jak to rozwiązać, żeby wszyscy byli zadowoleni ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1213 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
część osób z Twojej listy już obserwuję pozostałe właśnie dodaje właśnie zależy mi na merytorycznych treściach a nie na idealnych instamamusiach Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1214 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Oczywiście badanie zawsze warto zrobić, na pewno dzięki temu będziemy bardziej spokojne ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1215 |
|
Rozeznanie
|
Mam dla was wyjście. Kupcie odkurzacz typu roomba
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1216 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1217 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1218 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale może faktycznie następnym razem powiem TŻtowi, żebyśmy kupili roombę, jak nie kupimy roomby, to może chociaż on odkurzy. Ostatnio mówiłam, że skoro mi nie pozwala sprzątać, on nie ma czasu, to niech załatwi jakąś osobę do sprzątania i wtedy nagle go to zmotywowało i posprzątał. Teraz też tak próbowałam, ale już nie podziałało ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1219 |
|
Rozeznanie
|
Ja odkurzam i inne rzeczy tez robię jak się dobrze czuje, Przestałam za to kosić trawę ciezka kosiarka spalinowa, kategorycznie odmówiłam, mój TZ probowal negocjować, czasem bym wolała żeby mój TZ bardziej się przejął moim odmiennym stanem :p
Tak zle, tak nie dobrze Może powiedz ze w kurzu zle Ci się śpi i niezdrowo
|
|
|
|
#1220 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Koszenie to jednak już cięższa aktywność, także dobrze, że nie dałaś się wrobić. Oczywiście, że mu mowilam, że nie lubię spać w kurzu. Zresztą mam uczulenie na kurz i roztocza. Jak się dzisiaj wkurzę, to pójdę spać do salonu (tu zdążyłam odkurzyć zanim TŻ zaingerował) Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1221 |
|
Zakorzenienie
|
Ooooo ja też kocham mojego xiomiego. Cyk dwa kliknięcia i sprzątnięte. Lubie go sobie wlaczyc, jak jestem w pracy i wracam dto czystej chałupy.
Z nowinek agd kupilam sobie oststnio jeszcze mopa ze spryskiwaczem, bo nic mnie bardziej nie wpienia niz tachanie wiadra. No baja... Na koniec dnia 3 piknięcia i mam porządek w kuchni. A z zadan domowych ograniczylam w zasadzie tylko dzwiganie zakupow. Zawsze sie o to na Starego wkurzałam więc bardzo dosłownie potraktowałam slowa lekarki (z pracy wracam z laptopem, damsja torebka, siata z zarciem, psem na smyczy i jeszcze w szpilkach, takze po calym dniu zawsze mialam dość i czulam sie jak muł w górach 🤦☠♀️).
|
|
#1222 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U mnie przez 2miesiace wszystkie obowiązki domowe przejął P. bo ja po prostu byłam nie do życia. Teraz jak jest trochę lepiej to pomagam mu w gotowaniu, sprzątamy razem z tym że nie dotykam silnej chemia i on się tym zajmuje. Co do ciężkich rzeczy to nigdy nie pozwalał mi za bardzo nosić nic ciężkiego, noszenie zakupów, wynoszenie śmieci itp. to jego zadanie. Co do odkurzania jak z ciąża jest ok to nie ma przeciwwskazań, co do mycia łazienki po prostu używaj łagodnych środków do czyszczenia. Jak masz alergię na kurz i roztocza to bardziej zaszkodzi Ci alergen niż sprzątanie... Sama wiem po sobie że jak kilka dni nie odkurzamy to zaczyna mnie dusić... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1223 |
|
Zadomowienie
|
Rozczulające jest to w pierwszej ciąży, że człowiek może tak w 100% dbać o siebie, karzystajcie z tego dziewczyny, jeśli Was chce ktoś wyręczyć
jak macie szanse to odpoczywajcie, itd., bo taki czas raczej prędko się nie powtórzy. Ja widzę ogromną różnice, kiedy w pierwszej ciąży mogłam spać pół dnia, bo tego potrzebowałam, mąż nosił za mnie najdrobniejsze zakupy itd., a teraz nie ma zmiłuj chociaz i tak często proszę o pomoc, to córkę dźwigać trzeba i być non stop na wysokich obrotach, bo ma coraz to "lepsze" pomysły Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1224 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1225 |
|
Zadomowienie
|
W ogóle u mnie dzis 10+0 i ze zdziwieniem odkrylam, że nie mogę wciągnąć brzucha od pępka w dół
a jak tam Wasze brzuszki? Za tydzień mam prenatalne, jestem przygotowana, że lekarka mnie odeśle, bo dziecko będzie za malutkie chociaż niby się będę mieścić w tych widełkach. Chciałam się jeszcze załapać z tego programu darmowych badań na Śląsku, a akurat się kończy 31.08 czyli w 11+0 u mnie. Najwyżej umowie kolejny termin płatnie jak się nie uda. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#1226 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry, Dzisiaj już trochę optymistyczniej patrzę na świat, ale nie mogę się doczekać środy i wizyty u pani doktor.
Cytat:
Co głupiego robię to czasem dźwigam, ale już coraz mniej. Najgorzej bo w pracy muszę tachać laptopa z drukarką a do pod dobre 8-10 kg podchodzi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1227 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzisiaj idę na prenatalne. Juz się lekko stresuję. Na szczęście mam u swojego lekarza prowadzącego to chociaż wiem czego się spodziewać. Jeśli chodzi o imiona to mój syn ma imię po kocie - mnie to nie rusza. Bardzo mu pasuje ale pamiętam jak długo myśleliśmy i jak będzie drugi chlopak to nie wiem co to będzie bo juz wyczerpaliśmy możliwości Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1228 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1229 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1230 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:39.

marzyłam o dziewczynce ale ważne teraz jest tylko żeby był zdrowy
Gratulacje chlopca, a dziewczyna będzie następna. Jakie imię macie wygrane? 
ale jakos tak czlowiekowi od razu lepiej i lżej (ciachnelam z 10-15 cm tych włosów, jak nic + odswiezony kolor).
, ale TŻtowi nie
może jeszcze mu się zmieni.

część osób z Twojej listy już obserwuję pozostałe właśnie dodaje

chociaz i tak często proszę o pomoc, to córkę dźwigać trzeba i być non stop na wysokich obrotach, bo ma coraz to "lepsze" pomysły