Novynette/Mercilon - wątek zbiorczy! - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-18, 12:36   #1201
_Emi_
Zakorzenienie

Dot.: mercilon....cos mi namotał...big probelm

A nie lepiej wybrac sie do lekarza?
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-25, 09:28   #1202
bea2736
Przyczajenie

Dot.: Tabletki NOVYNETTE - zbiorczy

Cześć Ja biorę takie tabletki i są ok ) Nie ma żadnych skutków ubocznych i waga jest taka jaka była, bez żadsnych dodatkowych kilogramów. Polecam Cena też jest przystępna)
bea2736 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-25, 12:39   #1203
margotek
Rozeznanie

Dot.: Novynette - wątek zbiorczy

Właśnie pani gin przepisała mi Novynette, mam nadzieję, że nie przytyję, ani mi piersi nie urosną bo moje 70D w zupełności mi wystarczy.

Po lekturze wątku widzę, że musze nastawić się psychicznie na różne sytuacje, ale jestem twarda bedzie dobrze

margotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-25, 15:31   #1204
iris_ek
Rozeznanie

Margotek, nastaw sie psychicznie, że będzie dobrze, to już jest połowa sukcesu. A gdyby się okazało, że wcale nie jest dobrze, że coś Ci w lekach przeszkadza lub utrudnia życie - idź do lekarza i zmieniaj tabsy. Nie ma sensu sie męczyć

Twarde dziewczyny radzą sobie ze wszystkim
iris_ek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-01, 11:52   #1205
sanetka
Zakorzenienie

czesc. jeszcze nie zaczelam brac tabletek a juz problemy

boli mnie brzuch na @,zaczelam plamic. pewnie dzis w nocy sie rozkreci. zaczac brac dzis tabletki czy czekac do jutra?

biore je po to zeby nie miec okresu na slub. mam brac 2 opakowania bez przerwy ale teraz to juz sama nie wiem. nie mam chyba gwarancji. pewnie mam sie spodziewac plamienia?
a moze zrobic przerwe po 1 opakowaniu i liczyc na to ze dostane okresu na poczatku 7 dniowej przerwy. (slub wypada na 7 dzien przerwy)

sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-01, 14:55   #1206
Elfryd
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
czesc. jeszcze nie zaczelam brac tabletek a juz problemy

boli mnie brzuch na @,zaczelam plamic. pewnie dzis w nocy sie rozkreci. zaczac brac dzis tabletki czy czekac do jutra?

biore je po to zeby nie miec okresu na slub. mam brac 2 opakowania bez przerwy ale teraz to juz sama nie wiem. nie mam chyba gwarancji. pewnie mam sie spodziewac plamienia?
a moze zrobic przerwe po 1 opakowaniu i liczyc na to ze dostane okresu na poczatku 7 dniowej przerwy. (slub wypada na 7 dzien przerwy)
Wszystko jedno czy weźmiesz tabletkę dziś czy jutro. Czasami dostaje się okres w nocy i wtedy trzeba tak czy owak wziąć drugiego dnia, ja słyszałam że to nie ma większego znaczenia, chodzi o to by wziąć przy początku tego największego krwawienia (czy jakoś tak, jakby co to proszę mnie poprawić) Poza tym tabletkę można wziąć zarówno pierwszego jak i drugiego dnia okresu, tyle że przy drugim dniu należy się przez tydzień jeszcze zabezpieczać. Z tą przerwą to niewielę Ci doradzę. Jeśli bierzesz dwa opakowania pod rząd to plamienia jaknajbardziej mogą wystąpić, tym bardziej że przy pierwszych opakowaniach plamienia mogą występować do 3-go opakowania, niezależnie czy jest przerwa czy nie...
pozdrawiam i mam nadzieje że choć trochę pomogłam
Elfryd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-01, 15:00   #1207
sanetka
Zakorzenienie

elfryd dzieki. pewnie ze pomoglas.

tabletke wezme dzis.
plamienia tez jakos bede musiala przezyc. lepsze to niz zostawic sprawe losowi i w dniu slubu wyladowac na pogotowiu z bolem, wymiotami,delirka itp.

sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-01, 18:53   #1208
sidek
Raczkowanie

Witam właśnie dzisiaj ginekolog przepisał mi te tabletki- i to jest mój pierwszy raz i mam takie pytanko czy dopiero po miesiącu zażywania tabletek mogę uprawiać sex? bo właśnie nie wiem jak to jest :P z Góry DZiękuje za odpowiedź Pozdrawiam

sidek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-01, 18:57   #1209
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez sidek Pokaż wiadomość
Witam właśnie dzisiaj ginekolog przepisał mi te tabletki- i to jest mój pierwszy raz i mam takie pytanko czy dopiero po miesiącu zażywania tabletek mogę uprawiać sex? bo właśnie nie wiem jak to jest :P z Góry DZiękuje za odpowiedź Pozdrawiam
jeżeli pierwszą tabletkę weźmiesz w pierwszy dzień miesiączki to jesteś zabezpieczona od PIERWSZEJ tabletki
jak wykupisz tabsy to przeczytaj DOKŁADNIE ulotke, bo tam sa wszystkie informacje których potrzebujesz

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-02, 15:41   #1210
witka43
Przyczajenie

Hej. Tabletki novynette biorę juz od ponad dwóch latek, na początku ich brania nic mi nie było, dopiero tak po roku zaczęłam tyć (przytyłam ponad 5kg), boli mnie często głowa i piersi. Biorę je nadal, bo myślę że to mi minie. Ale przez ostatni miesiąc praktycznie codziennie boli mnie głowa i tak myślę żeby je zmienić. Jak myślićie czy to od tabletek może mnie boleć glowa?
witka43 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-08, 19:22   #1211
misty82
Zadomowienie

Mam pytanie - podczas drugiego dnia przerwy zaczełam brac antybiotyk obniżający skutecznośc tabletek.Czy podczas tej przerwy to ma znaczenie? czy tyczy sie to tylko czasu kiedy sie je bierze?nie stosowalam zadnych dodatkowych zabespieczen i zaczynam sie obawiac???powiedzcie jak to jest? Czy podczas przerwy antybiotyk tez osłabia działanie?

19.IX.2009 Nasz dzień
misty82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-08, 19:23   #1212
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez misty82 Pokaż wiadomość
Mam pytanie - podczas drugiego dnia przerwy zaczełam brac antybiotyk obniżający skutecznośc tabletek.Czy podczas tej przerwy to ma znaczenie? czy tyczy sie to tylko czasu kiedy sie je bierze?nie stosowalam zadnych dodatkowych zabespieczen i zaczynam sie obawiac???powiedzcie jak to jest? Czy podczas przerwy antybiotyk tez osłabia działanie?
oczywiście, że osłabia!

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-09-15, 13:26   #1213
alcatella
Rozeznanie

Dziewczyny, czy Wy też teraz kupujecie Novynette bez tej folii ochronnej - po prostu listek i ochronne etui w pudełeczku?

Tabletki produkowane w 2007 miały listek dodatkowo opakowany, a teraz kupiłam opakowanie wyprodukowane w 2008 i tej folii już nie ma.

Ot, z czystej ciekawości pytam, bo mnie zastanawia ta sprawa

alcatella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-15, 15:01   #1214
tutaj
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alcatella Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy Wy też teraz kupujecie Novynette bez tej folii ochronnej - po prostu listek i ochronne etui w pudełeczku?

Tabletki produkowane w 2007 miały listek dodatkowo opakowany, a teraz kupiłam opakowanie wyprodukowane w 2008 i tej folii już nie ma.

Ot, z czystej ciekawości pytam, bo mnie zastanawia ta sprawa
też się zdziwiłam, ale widocznie producent zmienił opakowanie miałam już dwa takie przypadki

Edytowane przez tutaj
Czas edycji: 2008-09-15 o 15:03 Powód: dop
tutaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-15, 16:37   #1215
Asienka187
Zakorzenienie

A ja dziś kupiłam, data produkcji 02. 2008 i są w folii dodatkowo
Stary 2008-09-16, 09:59   #1216
blanx
Zadomowienie

Dot.: Mercilon - wątek zbiorczy!

Hej babki,

ja brałam Mercilon przez 2 lata - były to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne ale rewelacyjnie się po nich czułam - nie tyłam, wręcz schudłam, waga mi się ustabilizowała, cera zrobiła się bardzo ładna, moje libido też nie ucierpiało - wręcz przeciwnie no ale musiałam odstawić tabletki ponieważ rozstałam się z facetem więc...Boję się że gdy kiedyś znów zacznę brać tabsy nie będą już one tak dobrze dobrane jak Mercilon
blanx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-16, 10:08   #1217
Hest
Raczkowanie

Na mnie Mercilon ogólnie działa dobrze.Nie mam problemów z wagą, z cerą -jedynie przed okresem wyskakują mi 2 symboliczne, małe wypryski ale tak było też przed tabsami.Jednak mogę ponarzekać trochę na spadek libido.Nie jest na szczęście całkowity , ale w pewnym stopniu wyczuwalny.
Hest jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-16, 13:31   #1218
Andzia1986
Przyczajenie

Dot.: Novynette

Ja biorę novynette od jakies 3miesięcy i nie przytyłam no może troszke ale to jest sprawa indywidualna bo mozesz miec dobra przemiane materii i nie przytyjesz
Andzia1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-22, 15:47   #1219
k_asiaczek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kosheen Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!

Ja biorę Mercilon od ok 2 lat. Pierwszych objawów nie bardzo pamiętam, może lekkie bóle głowy i mdłości. Ale po pierwszym opakowaniu ustały. Jeśli chodzi o libido to od dłuższego czasu mam wrażenie, że niekiedy jest aż za wysokie Także Wam też się może poprawić.

Od pewnego czasu mam tylko dziwne objawy związane ze zemiennym nastrojem, złym humorem i napadami depresji. Chciałam się Was poradzić czy miałyście coś podobnego i czy może to być wywołane działaniem tych tabletek? Niekiedy przychodzi mi do głowy że mogę być w ciąży.
jejku ja też mam ciągle zły humor i wszystko mnie denerwuje a wyżywam się oczywiście na biednym Tż

Cytat:
Napisane przez kosheen Pokaż wiadomość
Ostatnio (w piątek) miałam dziwną sytuację. Od samego rana jak tylko wstałam bolał mnie żołądek, nie miałam apetytu. Zjadłam na śniadanie 1 kanapkę, którą po ok godzinie zwymiotowałam. Potem cały dzień niewiele jadłam i ok 14 znowu wymiotowałam (ale się zmusiłam bo już nie mogłam wytrzymać), potem się przespałam i się lepiej poczułam, a wieczorem miałam gorączke. Na drugi dzień wszystko przeszło. Jak myślicie to mogą być objawy związane z tabaletkami, ciążą czy po prostu jakimś zatruciem pokarmowym?

Prosze o wasze opinie, bo jestem lekko zaniepokojona!!
wydaje mi się, że to raczej jakieś zatrucie pokarmowe skoro bierzesz je 2 lata i nigdy Ci się nic podobnego nie przydarzyło

Cytat:
Napisane przez blanx Pokaż wiadomość
Hej babki,

ja brałam Mercilon przez 2 lata - były to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne ale rewelacyjnie się po nich czułam - nie tyłam, wręcz schudłam, waga mi się ustabilizowała, cera zrobiła się bardzo ładna, moje libido też nie ucierpiało - wręcz przeciwnie no ale musiałam odstawić tabletki ponieważ rozstałam się z facetem więc...Boję się że gdy kiedyś znów zacznę brać tabsy nie będą już one tak dobrze dobrane jak Mercilon
jejku a ja mam zupełnie odwrotnie, przytyłam 3kg, libido równe zero o ile nie niższe masakra

k_asiaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-22, 16:01   #1220
mademoiselle jeanne
Zakorzenienie

Dziewczyny, mam problem!
Podobnie jak u dziewczyn, które wypowiadały się powyżej, mój organizm źle reaguje na tabletki. Jestem w trakcie drugiego opakowania (miałam trzymiesięczną przerwę przed nimi, wcześniej też brałam Mercilon i było ok) i od początku ich brania po wspomnianej przerwie co kilka dni mam po około 3-4h od wzięcia tabletki okropne mdłości, silne bóle brzucha, czasami wymioty lub biegunkę. Nie jestem w ciąży, po pierwszym opakowaniu w przerwie miałam normalne krwawienia (bezpośrednio przed nim jak i kilka dni po nim było wszystko ok, a teraz znowu zaczęło się to wszystko od początku). Bardzo mnie to męczy, nie mogę normalnie spać w co drugą-trzecią noc.
Myślicie, że to minie czy lepiej już teraz wybrać się z tym do ginekologa?

Każdy szuka swojego miejsca na świecie,
gdzie czułby się tak dobrze, jak u Tiffany'ego

mademoiselle jeanne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-22, 16:33   #1221
shyshq
Raczkowanie

Dot.: Re: Stediril, któraś brała? było: Mercilon-efekty uboczne

Cytat:
Napisane przez Buzia Pokaż wiadomość
Ja biorę Stediril 30 i jestem bardzo zadowolona, nie tylko ze względu na cene (10 złoty 3 opakowania), bardzo dobrze się po nich czuje i nie przytyłam. Chciałam chce zaznaczyć że niem mam tendencji do tycia i jak brałam inne tabletki hormonalne to też nie tyłam. A co do ceny to jest taka niska, ponieważ Sediril jest dofinansowywany w 30% przez Ministerstwo

Ja po Stediril'u miałam zapaść, lekarze dziwili się że wogóle przezylam mialam strasznie niskie cisnienie, omdlenia, wymioty, slabe krazenie a po 10 dniach wyladowalam w szpitalu - ODRADZAM
shyshq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-30, 19:17   #1222
margotek
Rozeznanie

Dziewczyny jak duża (w godzinach) przerwa ma realny wpływ na obniżenie skurteczności tabletek?
Bo dzis moją ostatnia tabletke wezmę z 3h opóźnieniem, myslicie, że to wpłynie na skutecznośc antykoncepcji?

Stary 2008-09-30, 19:33   #1223
Asienka187
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez margotek Pokaż wiadomość
Dziewczyny jak duża (w godzinach) przerwa ma realny wpływ na obniżenie skurteczności tabletek?
Bo dzis moją ostatnia tabletke wezmę z 3h opóźnieniem, myslicie, że to wpłynie na skutecznośc antykoncepcji?
masz 12h na połkniecie tabletki
Stary 2008-09-30, 19:34   #1224
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Asienka187 Pokaż wiadomość

dokładnie

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-09-30, 20:08   #1225
natijka201
Raczkowanie

Dla mnie tabletki novynette były boskie. ładna cera, powiększyły mi sie piersi na wadze nie przybrałam, libido sie podwuższyło. Polecam!
Stary 2008-09-30, 20:17   #1226
Asienka187
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natijka201 Pokaż wiadomość
Dla mnie tabletki novynette były boskie. ładna cera, powiększyły mi sie piersi na wadze nie przybrałam, libido sie podwuższyło. Polecam!
Tabletek się nie poleca! Są dobierane indywidualnie, dla Ciebie były super dla kogos innego nie beda sie nadawały...
Stary 2008-09-30, 20:19   #1227
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Tabletek się nie poleca! Są dobierane indywidualnie, dla Ciebie były super dla kogos innego nie beda sie nadawały...
znowu się zgadzam

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-09-30, 21:47   #1228
margotek
Rozeznanie

Cytat:

Uff dzięki

Stary 2008-10-02, 12:09   #1229
agatacwi
Raczkowanie

Dot.: Tabletki NOVYNETTE

Novynette to moje poierwsze tabletki, biorę je już 7 miesięcy.Mi te tabletki bardzo pasują,waga taka sama,libido bez zmian,żadnych skutków ubocznych. Polecam!
agatacwi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-02, 16:06   #1230
Asienka187
Zakorzenienie

Dot.: Tabletki NOVYNETTE

Cytat:
Napisane przez agatacwi Pokaż wiadomość
Novynette to moje poierwsze tabletki, biorę je już 7 miesięcy.Mi te tabletki bardzo pasują,waga taka sama,libido bez zmian,żadnych skutków ubocznych. Polecam!
po raz kolejny:
Tabletek się nie poleca! Są dobierane indywidualnie, dla Ciebie są super dla kogos innego nie beda sie nadawały...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości