No dobrze... ale co z MOTORAMI? :) - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-13, 16:11   #1201
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek
Dot.: No dobrze... ale co z MOTORAMI? :)

Cytat:
Napisane przez parodia Pokaż wiadomość

Dziękuję bardzo słyszałam o stosunkowo niskiej awaryjności i to cieszy będę szukała takiego do 7-8 tys. gdzieś w lutym, do tego czasu mam nadzieję, że ja, za 3 miesiące już biedna studentka, jakoś uzbieram brakującą kwotę

Jeśli nie chcesz młodzika, tylko zadowolisz się jakimś starszym rocznikiem (94-96, czyli nie znowu jakiś emeryt ) to i za 5 tys znajdziesz Ojciec sprzedał za 4200 (+/- 200 zł), a nic jej nie dolegało

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-13, 21:48   #1202
mala19881
Zadomowienie

GG do mala19881

Zrobilam dzis swoje pierwsze 50 km co prawda jechalam jak ostatnia dupa prawym pasem, nie wyprzedzalam, nie przeciskalam sie, a najszybciej jechalam 100 - ale pocieszam sie, ze w miescie to i tak za szybko Nie balam sie, tylko wiem, ze mam zerowe umiejetnosci i cos wywine pomiedzy samochodami i bedzie czapa, z czasem mam nadzieje, ze sie wprawie
Jutro rano mam jeszcze poprawde egzaminu, a ja sie tak podjaralam, ze chyba juz nic do glowy mi dzis nie wejdzie
mala19881 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-13, 22:15   #1203
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Cytat:
Napisane przez mala19881 Pokaż wiadomość
Zrobilam dzis swoje pierwsze 50 km co prawda jechalam jak ostatnia dupa prawym pasem, nie wyprzedzalam, nie przeciskalam sie, a najszybciej jechalam 100 - ale pocieszam sie, ze w miescie to i tak za szybko Nie balam sie, tylko wiem, ze mam zerowe umiejetnosci i cos wywine pomiedzy samochodami i bedzie czapa, z czasem mam nadzieje, ze sie wprawie
Jutro rano mam jeszcze poprawde egzaminu, a ja sie tak podjaralam, ze chyba juz nic do glowy mi dzis nie wejdzie
Normalne na pierwszej jeździe Ja ją wspominam podobnie, z tym, że ja dodatkowo zaliczyłam na wpół glebę

Stary 2010-07-13, 23:55   #1204
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Świniaczek Pokaż wiadomość
Jeśli nie chcesz młodzika, tylko zadowolisz się jakimś starszym rocznikiem (94-96, czyli nie znowu jakiś emeryt ) to i za 5 tys znajdziesz Ojciec sprzedał za 4200 (+/- 200 zł), a nic jej nie dolegało
Nie mam jakichś szczególnych wymagań, że musi być >98 np
Naczytałam się, że lepiej kupić droższego, w którego później mniej trzeba będzie włożyć, ale z tego co mówisz, nie jest tak źle

mala ja też chcę... Czekam, jak Tż wróci, a ja odbiorę prawko, bo już obiecał, że Virago trochę pojeżdżę
A nie myślałaś, żeby na pierwszy raz wybrać się bardziej w trasę?

parodia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-14, 10:54   #1205
Ewuska_90
Raczkowanie

To znowu ja...
Mam nadzieje ze w ciagu godziny, któras z Was zdazy mi dac kopa w dupe.
Wczoraj bylam mega podjarana, natomiast rodzice jak sie dowiedzieli, postawili mi wrecz ultimatum (co prawda w chacie moge mieszkac, ale wszelkie wydatki place sama, dodam ze pracuje na pol etatu. To jest opcja jesli nie zrezygnuje z moto, czyli po prostu szantaz).
Naczytalam tez sie na forach o wypadkach, naogladalam zdjec. No mało kto by sie nie przestraszyl. Boje sie ze nawet zwykly najzwyklejszy upadek konczy się zdarciem ciała do kosci...
Zawsze bylam troche hardkorem (jezdze tez konno, najwieksza frajde mialam wsiadajac na znarowione konie lub skaczac przez przeszkody) ale jednak jezdzac na moto ryzyko jest mega duze.. TAk mi sie wydaje. Ogolnie ciezko mi to wszystko ocenic. Wiadomo tez jakie są fora, niektórzy popadaja w przesade.
Czesto zdarzaja Wam sie wypadki,upadki?
Wczoraj bylam juz zdecydowana zrezygnowac z prawka.. Dzisiaj natomiast ciągnie mnie dalej, wiem ze kiedys i tak sie za to wezme.
Za godzine ide odwołac..... chyba..
Ewuska_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-14, 20:09   #1206
1qazse4
Raczkowanie

Gdyby ktos postawił mi ultimatum to bym wręcz po złosci poszła . Sama wiesz co dla Ciebie najlepsze i co chcesz. Co do koni tez sa niebezpieczne - znajoma dochodziła do siebie przez 4mce, a z moto jest tak samo jak z samochodem - mozesz przejezdzic cale zycie i nie miec wywrotki, albo pierwsza glebe zaliczyc pierwszego dnia
1qazse4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-14, 20:11   #1207
MdM
in love with life

Cytat:
Napisane przez Ewuska_90 Pokaż wiadomość
To znowu ja...
Mam nadzieje ze w ciagu godziny, któras z Was zdazy mi dac kopa w dupe.
Wczoraj bylam mega podjarana, natomiast rodzice jak sie dowiedzieli, postawili mi wrecz ultimatum (co prawda w chacie moge mieszkac, ale wszelkie wydatki place sama, dodam ze pracuje na pol etatu. To jest opcja jesli nie zrezygnuje z moto, czyli po prostu szantaz).
Naczytalam tez sie na forach o wypadkach, naogladalam zdjec. No mało kto by sie nie przestraszyl. Boje sie ze nawet zwykly najzwyklejszy upadek konczy się zdarciem ciała do kosci...
Zawsze bylam troche hardkorem (jezdze tez konno, najwieksza frajde mialam wsiadajac na znarowione konie lub skaczac przez przeszkody) ale jednak jezdzac na moto ryzyko jest mega duze.. TAk mi sie wydaje. Ogolnie ciezko mi to wszystko ocenic. Wiadomo tez jakie są fora, niektórzy popadaja w przesade.
Czesto zdarzaja Wam sie wypadki,upadki?
Wczoraj bylam juz zdecydowana zrezygnowac z prawka.. Dzisiaj natomiast ciągnie mnie dalej, wiem ze kiedys i tak sie za to wezme.
Za godzine ide odwołac..... chyba..
Twoi rodzice przesadzaja. Trzeba miec troche oleju w glowie, a uwazac na moto trzeba bardziej niz w samochodzie. Trzeba wiedziec, ze polskie drogi sa nierowne, sa wyboje, na ktorych mozna sie wywalic. Trzeba wiedziec, zeby nie jechac po bialych pasach na jezdni, gdy sa mokre, a juz na pewno na nich nie hamowac, bo tez latwo sie wywalic. Ale ogolnie trzeba miec rozum i starac sie ocenic niebiezpieczenstwo. Jak jest ograniczenie do 50 to nie jechac stowa. Widac, ze Twoi rodzice prawka na moto nie maja, bo inaczej by reagowali.
Rodzicow przekonac Ci nie pomoge, ale mozesz sama z nimi porozmawiac. Jesli zrozumieja, ze jestes rozsadnym doroslym czlowiekem to Ci zaufaja. Z reszta niczego nie da sie przewidziec.
Siedzac w domu tez moze sie cos stac.
A wypadki sie zdarzaja, nie powiem, ze nie, lecz nie ma co panikowac. Trzymam za Ciebie kciuki!!

Ja wypadku nigdy nie mialam. 2 albo 3 lata temu wywalil mi sie motocykl podczas postoju, upadl mi na noge, ktora byla pocharatana, ale sie nie zlamala, a to najwazniejsze.

Juz kiedys pisalysmy o naszych wywrotkach na motocyklach. Poszukaj w watku. Pisalysmy o tym jakos z rok temu.

Pozdrawiam
MdM jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-07-14, 21:13   #1208
aguna
Rozeznanie

A ja mam pierwsze jazdy na sobą na początku gdy zobaczyłam egzaminacyjny motocykl, to pomyślałam sobie " o matko jakie to wielkie ". pewnie nawet nogami nie dosięgnę, nie mam pojęcia, jak utrzymam 170 kg?
jeździłam na jakimś małym motocyklu ważącym ok 100 kg i ciężko mi było go utrzymać. No ale nic... Wsiadłam, nie mogłam wyczuć gazu, za bardzo gazowałam, jechałam slalomem, zapominałam o sprzęgle, ciągle mi gasł, a raz nawet go położyłam, bo mnie przeciążył. Instruktor powiedział, że gorzej jeździła tylko zakonnica Po godzince już opanowałam w miarę ruszanie i nawet ósemki kręciłam profesjonalne
Ogólnie wrażenia super, ale jestem przerażona rozmiarami motocykla egzaminacyjnego
aguna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-14, 23:42   #1209
1qazse4
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aguna Pokaż wiadomość
Ogólnie wrażenia super, ale jestem przerażona rozmiarami motocykla egzaminacyjnego
Dla mnie to debilizm, ze motocykl egzaminacyjny jest wyzszy niz nie jedna 600stka. Ale za pewnie ktos miał w tym interes zeby był taki motor a nie inny
Stary 2010-07-15, 11:51   #1210
aguna
Rozeznanie

Wysokość jak nie jedna 600setka powiadasz Moje nogi maja ok 77 cm, jeszcze dochodzi szerokość kanapy, nie wiem jak sam sobie radę Są tu jakieś dziewczyny, które były w podobnej sytuacji?
Stary 2010-07-15, 12:27   #1211
mala19881
Zadomowienie

GG do mala19881

Aguna bez stresa.... ja sie uczylam na romecie 125 - wazacym 100 kg a na poczatku wydawal mi sie tez ciezki.... potem jak przesiadlam sie na yamahe YBR 250 to prawie w mur wjecjalam - na niej zdawalam egzamin - siegalam na paluszkach i ona wazy ok 120 kg a nie 170 chyba, ze u was jest inny egzaminacyjny motocykl... Moja Suzka wazy tez ze 180 i dzwigam ja bez problemu. Dodam, ze jestem malutka - mam 156 cm i waze 52 kg jak taki trol jak ja sobie poradzil to ty tez na pewno dasz rade
Stary 2010-07-15, 12:31   #1212
szarak
Rozeznanie

GG do szarak

Cytat:
jak taki trol jak ja sobie poradzil to ty tez na pewno dasz rade
dokładnie tak każda/y da radę
Stary 2010-07-15, 15:09   #1213
aguna
Rozeznanie

my jeździmy na hondzie varadero 125. instruktor mówił, że waży 170 kg chyba zacznę szukać butów na jakiejś platformie...
Stary 2010-07-15, 17:42   #1214
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Cytat:
Napisane przez aguna Pokaż wiadomość
my jeździmy na hondzie varadero 125. instruktor mówił, że waży 170 kg chyba zacznę szukać butów na jakiejś platformie...

Ale to to wielkie jak na 125. I okrutnie wysokie. Moje nogi mają 72 cm i sięgam ziemi z większości motocykli bez jakichś tam gigantycznych problemów, więc jeśli masz 4 cm długości nogi więcej do dyspozycji, to wydaje mi się, że powinno obejść się bez problemów.

Stary 2010-07-15, 19:11   #1215
mala19881
Zadomowienie

GG do mala19881

A mi idzie coraz lepiej, mimo, ze nadal nie przeciskam sie miedzy samochodami to czuje sie coraz pewniej, wyprzedzam, wiec juz nie musze jechac za ciezarowka co prawda jeszcze dluga droga przedemna az sie wprawie, ale juz widze postepy Suzke mi troche obnizyli, ale przy mojej wadze i tak "usiadla" nieznacznie. No i zgubilam szkielko od kierunkoskazu na szczescie w motocyklowym dostalam je od reki za 3,60 zl
Stary 2010-07-15, 21:22   #1216
Magdalena3city
BAN stały

GG do Magdalena3city

drogie Panie
nie MOTOR a motocykl
motor macie w motorówkach...
Magdalena3city jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 21:34   #1217
MdM
in love with life

Cytat:
Napisane przez Magdalena3city Pokaż wiadomość
drogie Panie
nie MOTOR a motocykl
W moich pierwszych postach na tym watku napisalam to samo i dziwilam sie czemu dziewczyny sie oburzaja. Teraz wiem i sama mowie motor. Troche z motorami pobedziesz i tez tak bedziesz mowic. Motocykl to zdecydowanie za dlugie slowo!
Stary 2010-07-15, 22:02   #1218
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Cytat:
drogie Panie
nie MOTOR a motocykl
Temat był już dawno temu poruszany

Mala19881, jeszcze trochę a się sama zdziwisz jak Ci idzie

Stary 2010-07-15, 23:57   #1219
eiko
Raczkowanie

Dziewczyny i ja do was niedługo dołączę w poniedziałek zaczynam kurs właściwie to wykłady.. od razu będę robiła kat. a i b
eiko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 00:04   #1220
MdM
in love with life

Cytat:
Napisane przez eiko Pokaż wiadomość
Dziewczyny i ja do was niedługo dołączę w poniedziałek zaczynam kurs właściwie to wykłady.. od razu będę robiła kat. a i b
Powodzenia!!
Stary 2010-07-16, 08:01   #1221
Stefannia
Wtajemniczenie

Cytat:
A mi idzie coraz lepiej, mimo, ze nadal nie przeciskam sie miedzy samochodami to czuje sie coraz pewniej, wyprzedzam, wiec juz nie musze jechac za ciezarowka co prawda jeszcze dluga droga przedemna az sie wprawie, ale juz widze postepy
Bardzo fajne uczucie, jak idzie coraz lepiej i się jest coraz pewniejszym. Też tak mam
Stefannia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 16:17   #1222
Magdalena3city
BAN stały

GG do Magdalena3city

Cytat:
Napisane przez MdM Pokaż wiadomość
W moich pierwszych postach na tym watku napisalam to samo i dziwilam sie czemu dziewczyny sie oburzaja. Teraz wiem i sama mowie motor. Troche z motorami pobedziesz i tez tak bedziesz mowic. Motocykl to zdecydowanie za dlugie slowo!

nie ma opcji bym mówiła motor, jeżdze kilka lat, mój mąż jeździ juz prawie 20 lat i jak oboje słyszymy widzimy motor, motór itd to nas w dupieee drze ...
Ludzie kaleczą język ,i nie odróżniają wielu rzeczy od siebie...
Pozdrawiam i szerokości
Magdalena3city jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 16:43   #1223
mala19881
Zadomowienie

GG do mala19881

Cytat:
nie ma opcji bym mówiła motor, jeżdze kilka lat, mój mąż jeździ juz prawie 20 lat i jak oboje słyszymy widzimy motor, motór itd to nas w dupieee drze ...
Pozdrawiam i szerokości

A jak ktos nazwie samochod autem to tez Cie w "w dupie drze"?! Nie przesadzajmy... czy to motor, motór czy motocykl - kazdy wie o co chodzi, a mowi jak mu wygodnie
Stary 2010-07-16, 16:51   #1224
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Cytat:
Pozdrawiam i szerokości

Proponuję w takim razie zacząć pracę w szkole i uczyć poprawnej polszczyzny
Nie wiem co staż jazdy na motorze (chciałam napisać motocyklu, ale się poprawiłam ) ma do nazewnictwa

Stary 2010-07-16, 22:54   #1225
1qazse4
Raczkowanie

no ja zeby sie nie czepiali pisze/mowie "moto" chociaż jest milion durniejszych skrótów, wiec tez nie rozumiem tej "akcji". Idac takim tokiem myslenia na samochody mówimy puszki, a puszki to sa w lodówce z cola i takich przykładów mozna wymieniac
Stary 2010-07-17, 12:39   #1226
MdM
in love with life

Cytat:
Pozdrawiam i szerokości
Tylko jest roznica, gdy ktos mowi motor bo nie odroznia slow od kogos, kto chce cos powiedziec szybciej i skraca. W rzeczywistosci nigdy nie mowie motor, tylko zawsze motocykl, ale na forum w toku wywodow to i tak nie ma znaczenia. Tym bardziej, ze wszystkie dziewczyny udzielajace sie w tym watku juz maja prawko na A lub sa w trakcie, wiec i tak wiedza o co chodzi.
Stary 2010-07-17, 13:19   #1227
parodia
Zakorzenienie

Co do kursu, na obu egzaminach rozmawialiśmy między sobą zdający i każdy "motor, motor", a do egzaminatora - wiadomo"motocykl", nikt nie miał problemu się przestawić. Wśród znajomych (18-19 lat), którzy wiadomo, więcej niż rocznego stażu nie mają też tak mówimy, jeden kolega nawet uparcie mówi "motÓr"

parodia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-17, 13:29   #1228
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Cytat:
Napisane przez parodia Pokaż wiadomość
Co do kursu, na obu egzaminach rozmawialiśmy między sobą zdający i każdy "motor, motor", a do egzaminatora - wiadomo"motocykl", nikt nie miał problemu się przestawić. Wśród znajomych (18-19 lat), którzy wiadomo, więcej niż rocznego stażu nie mają też tak mówimy, jeden kolega nawet uparcie mówi "motÓr"

Jak gadam z bracholem to zawsze jest motÓr
Ogólnie to różnie, jak się nawinie, kompletnie nie zwracam na to uwagi, bo nie widzę powodu, dla którego miałabym zwracać

Stary 2010-07-17, 14:01   #1229
MdM
in love with life

Ja na swojego chomika mowie mysza i tez jest niepoprawnie, bo nie ma nawet takiego slowa. Ale i tak wiem o co chodzi.

Slowa 'motur' (wiem, ze o z kreska ale nie mam polskiej klawiatury, a chcialam zebyscie dobrze przeczytaly) chyba jeszcze nie slyszalam. Tzn nie przypominam sobie, zeby ktos kogo znam tak mowil.

Moj TZ postanowil zmienic motocykl. Zastanawia sie nad Yamaha TDM. Czy ktos z Waszych znajomych ja moze ma i moglybyscie powiedziec czy jest zadowolony? Dla TZta wazne jest, zeby motocykl byl wysoki, bo TZ ma prawie 195cm i bardzo sie meczy jezdzac na niskich motocyklach. Musimy go kupic jeszcze w lipcu, wiec zostalo juz malo czasu na decyzje.
Stary 2010-07-18, 10:59   #1230
mala19881
Zadomowienie

GG do mala19881

Wczoraj ganiałam R1 mojego chłopa i się z lekka podłamałam..... szło mi marnie, jechałam wolno, pare razy prawie nie wyrobiłam zakrętu - przez to, że się spieszyłam. Jechaliśmy pomału bo średnio 80km/h a ja i tak nie nadążałam duże natężenie mnóstwo lewoskrętów i znaków STOP do tego przez jakieś wiochy gdzie były ograniczenia prędkości do 40, może za trudna trasa jak na początek, a może to ja jestem dupa i tyle. Byłam na niego wściekła, poniekąd rozumiem, że sportem nie da się jeździć 80 i podziwiać widoczków jak moja suzką, byłam zła, że się mnie czepia, że za wolno, że nie wyprzedzam, dupek, dupek, dupek no i raz się zgubiłam przeciskaliśmy się, on pojechał a ja wróciłam na pas jak samochody zaczęły ruszać, jeszcze mi życie miłe... w drodze powrotnej już było lepiej, czekał na mnie, ale widziałam, że się męczy.... Chyba powinnam jeździć ze skuterkami Ale, że kiedyś on był początkującym i nie szło mu wszystko rewelacyjnie to już nie pamięta... Ostatnio wracałam z pracy z kolegą i jechało mi się super bo.... jechałam pierwsza i droga prosta, więc można było odwinąć. A jak wy dziewczyny wspominacie początki? Bo mój TŻ już zaczął swoje wywody w stylu po co ci motocykl jak się wleczesz jak żółw

Edytowane przez mala19881
Czas edycji: 2010-07-18 o 11:01
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości