ile pieniędzy do koperty? - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-30, 14:52   #1201
201607111050
Konto usunięte

Dot.: ile pieniędzy do koperty?

Jestem trochę zszokowana kwotami które podajecie...

Idę w tym roku na dwa wesela, dwóch sióstr. Są to moje kuzynki. Widujemy się niezbyt często, praktycznie ze sobą nie rozmawiamy. Na wesela chcę się udać - są to dzieci mojej cioci, którą bardzo lubię i nie chciałabym jej sprawiać przykrości moją nieobecnością.
Udam się z osobą towarzyszącą.

Planowałam dać do koperty po 200zł. Jednak czytając 'stawki' widzę że to mało. Myślę, że maksymalnie mogłabym uzbierać po 300zł ale szczerze mówiąc podliczając wydatki na sukienkę itd. dla mnie to za duże pieniądze
Myślicie, że 200zł to za mało?
201607111050 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-30, 15:00   #1202
awia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oh! Pokaż wiadomość
Jestem trochę zszokowana kwotami które podajecie...

Idę w tym roku na dwa wesela, dwóch sióstr. Są to moje kuzynki. Widujemy się niezbyt często, praktycznie ze sobą nie rozmawiamy. Na wesela chcę się udać - są to dzieci mojej cioci, którą bardzo lubię i nie chciałabym jej sprawiać przykrości moją nieobecnością.
Udam się z osobą towarzyszącą.

Planowałam dać do koperty po 200zł. Jednak czytając 'stawki' widzę że to mało. Myślę, że maksymalnie mogłabym uzbierać po 300zł ale szczerze mówiąc podliczając wydatki na sukienkę itd. dla mnie to za duże pieniądze
Myślicie, że 200zł to za mało?
Jeśli idziesz sama to nie. Jesli z partnerem - 300 zł to takie minimum. Przynajmniej ja bym mniej nie dała za 2 osoby - zwyczajnie bym się źle czuła.
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-30, 15:27   #1203
201607111050
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość
Jeśli idziesz sama to nie. Jesli z partnerem - 300 zł to takie minimum. Przynajmniej ja bym mniej nie dała za 2 osoby - zwyczajnie bym się źle czuła.
No właśnie cały czas się zastanawiam. Będę miała w tym okresie na prawdę sporo wydatków, więc może lepszą opcją będzie 200zł + pójście samej. Ale z drugiej strony to takie wesela, że nawet 16 latki pójdą z osobami towarzyszącymi i raczej sama się będę po prostu nudzić.
Eh, nie lubię takich dylematów
Stary 2013-01-30, 15:28   #1204
shonyen
Zakorzenienie

Cytat:
podobnie - źle bym się czuła, ale swego czasu idąc na wesele daliśmy parze właśnie 200zł, bo zwyczajnie byliśmy bez grosza i nawet te 200zł zbieraliśmy z dużym trudem. ale znajomi się nie obrazili, więc chyba jest ok
shonyen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-30, 15:32   #1205
awia
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie cały czas się zastanawiam. Będę miała w tym okresie na prawdę sporo wydatków, więc może lepszą opcją będzie 200zł + pójście samej. Ale z drugiej strony to takie wesela, że nawet 16 latki pójdą z osobami towarzyszącymi i raczej sama się będę po prostu nudzić.
Rozumiem Twój dylemat bo sama mialam podobny, zostalismy zaproszeni na ślub w momencie dosc ciezkiej sytuacji finansowej do akurat dosc bliskiej rodziny, brat cioteczny uparł się ze musimy być i oni zadnych prezentow nie potrzebują, moglismy na koperte przeznaczyć 200 zl ale wstyd mi bylo tyle dać wiec kupilismy im prezent.

Moze nad tym pomysl? Od kuzynek mamy moze sprobuj sie dowiedziec czy jest cos co by chcialy dostac, mozesz poszukac inspiracji w necie - ja osobiscie ucieszylabym sie nawet bardziej z prezentu ale takiego przemyslanego, w ktorego ktoś włożył jakis wysiłek (nie wiem, reczniki z haftowanymi imionami chociazby) niz z jakiejs tam kwoty w kopercie.

Jesli kuzynki sa w porzadku to na pewno docenią Twoj wysilek
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-30, 15:40   #1206
201607111050
Konto usunięte

Cytat:
Rozumiem Twój dylemat bo sama mialam podobny, zostalismy zaproszeni na ślub w momencie dosc ciezkiej sytuacji finansowej do akurat dosc bliskiej rodziny, brat cioteczny uparł się ze musimy być i oni zadnych prezentow nie potrzebują, moglismy na koperte przeznaczyć 200 zl ale wstyd mi bylo tyle dać wiec kupilismy im prezent.

Moze nad tym pomysl? Od kuzynek mamy moze sprobuj sie dowiedziec czy jest cos co by chcialy dostac, mozesz poszukac inspiracji w necie - ja osobiscie ucieszylabym sie nawet bardziej z prezentu ale takiego przemyslanego, w ktorego ktoś włożył jakis wysiłek (nie wiem, reczniki z haftowanymi imionami chociazby) niz z jakiejs tam kwoty w kopercie.

Jesli kuzynki sa w porzadku to na pewno docenią Twoj wysilek
Będę musiała podpytać, ale wiem, że młodzi finansowo też nie bardzo, więc raczej mniejsza gotówka niż ładny ręcznik będzie ich satysfakcjonować bardziej.
No nic, mam jeszcze trochę czasu, może wcześniej uda mi się wyjść na prostą z moimi finansami
Stary 2013-01-30, 17:08   #1207
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Witam z jednej strony najlepsza jest kasa. Mlodzi zazwyczaj maja na co ja wydac.A z drugiej otwieranie prezentow jest bardzo emocjonujace

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 12:00   #1208
monique_05
Raczkowanie

Dot.: ile daje się w koperte?????

Niby się mówi, że powinno się dać tak, żeby się zwróciło za talerzyk. Ale wiadomo, nie każdego stać, żeby tyle dać. Jednak uważam, że takie minimum, które wypada włożyć w kopertę to 200zł/para.
monique_05 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 14:35   #1209
laska4
BAN stały

Cytat:
Daj 250 zł w koperte i nie kupuj kwiatów ani innego dodatku w postaci wina czy czekoladek,idź z partnerem i baw sie dobrze
laska4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 17:33   #1210
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monique_05 Pokaż wiadomość
Niby się mówi, że powinno się dać tak, żeby się zwróciło za talerzyk. Ale wiadomo, nie każdego stać, żeby tyle dać. Jednak uważam, że takie minimum, które wypada włożyć w kopertę to 200zł/para.

mi się wydaje, że to ile się daje w kopertę zależy tez od regionu i stopniu zażyłości z młodymi. Inną kwotę dam koleżance a inną przyjaciółce, kuzynce czy siostrze. Inną młodzi dostaną od znajomego a inną od chrzestnego. Oczywiście najważniejszą kwestią są kwestie finansowe gości i to jest absolutnie priorytetowe- możliwości finansowe.
Ogólnie faktycznie daje się minimum "za talerzyk" ale wiadomo, że różnie bywa. Moim zdaniem 300 zł za dwie osoby to kwota jak najbardziej w porządku (choć w moich stronach "standardem" jest min 500 zł od pary)

Edytowane przez magnusia
Czas edycji: 2013-01-31 o 17:34
magnusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 19:11   #1211
confused women
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
mi się wydaje, że to ile się daje w kopertę zależy tez od regionu i stopniu zażyłości z młodymi. Inną kwotę dam koleżance a inną przyjaciółce, kuzynce czy siostrze. Inną młodzi dostaną od znajomego a inną od chrzestnego. Oczywiście najważniejszą kwestią są kwestie finansowe gości i to jest absolutnie priorytetowe- możliwości finansowe.
Ogólnie faktycznie daje się minimum "za talerzyk" ale wiadomo, że różnie bywa. Moim zdaniem 300 zł za dwie osoby to kwota jak najbardziej w porządku (choć w moich stronach "standardem" jest min 500 zł od pary)
Otóż to, wszystko na temat U mnie też 500zł/para to taki standard, ale czytając wątek też odniosłam wrażenie, że w niektórych regionach Polski już niekoniecznie.
Stary 2013-01-31, 19:30   #1212
Ifwka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez confused women Pokaż wiadomość
Otóż to, wszystko na temat U mnie też 500zł/para to taki standard, ale czytając wątek też odniosłam wrażenie, że w niektórych regionach Polski już niekoniecznie.
Ja jestem z podkarpacia i nigdy za parę nie dałam mniej niż 500zł, do bliskiej rodziny więcej; sama w 2011 od znajomych ze studiów - singli dostawałam 400zł, więc jak kto uważa; ja wychodzę z założenia: żeby zwrócił sie talerzyk + coś dla młodych zostało.
19.02.2013 - Oliwka
Ifwka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 21:47   #1213
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ifwka Pokaż wiadomość
Ja jestem z podkarpacia i nigdy za parę nie dałam mniej niż 500zł, do bliskiej rodziny więcej; sama w 2011 od znajomych ze studiów - singli dostawałam 400zł, więc jak kto uważa; ja wychodzę z założenia: żeby zwrócił sie talerzyk + coś dla młodych zostało.

dokładnie
ale rozumiem osoby, które wkładaja do kopert 200-300 zł. Dla niektórych to duża kwota i trzeba to szanować
Stary 2013-02-01, 17:47   #1214
Ifwka
Zakorzenienie

Cytat:
dokładnie
ale rozumiem osoby, które wkładaja do kopert 200-300 zł. Dla niektórych to duża kwota i trzeba to szanować
Jasne, przeważnie jest kasa + życzenia więc wiem kto dał np 200 zł i wiem tez że dla niego to kupa kasy. Mieliśmy jedną pustą kopertę i tak się złożyło że wszytskie inne były podpisane i ta pusta pochodziła od bliskiej kuzynki i to takiej która akurat kase ma - dla mnie to obciach, wolałabym dac kwiaty czy wino czy książke i nie wygłupiać się z pustą kopertą.
19.02.2013 - Oliwka
Stary 2013-02-01, 18:05   #1215
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ifwka Pokaż wiadomość
Jasne, przeważnie jest kasa + życzenia więc wiem kto dał np 200 zł i wiem tez że dla niego to kupa kasy. Mieliśmy jedną pustą kopertę i tak się złożyło że wszytskie inne były podpisane i ta pusta pochodziła od bliskiej kuzynki i to takiej która akurat kase ma - dla mnie to obciach, wolałabym dac kwiaty czy wino czy książke i nie wygłupiać się z pustą kopertą.
moim zdaniem danie pustej koperty to.... no nawet nie wiem jak to ująć... Rozumiem, że ktoś nie ma pieniędzy- OK takie czasy ale można dać kartkę z życzeniami i właśnie jakieś wino czy drobny prezent typu tak jak piszesz książka, ramka na zdjęcia itp. U nas była kuzynka, która nie pracuje i ma ciężką sytuację, włożyła do koperty 100 zł co dla niej jest dużą kwotą. Byliśmy bardzo zaskoczeni bo wiedzieliśmy, że nie stać ją właściwie na żadne dodatkowe wydatki. Kiedyś na ślubie znajomych była dziewczyna, która też ma ciężką sytuację finansową a że była bliska osobą dla młodych chciała dac im jakieś pieniążki. No i dała i chyba z 50 zł w 1 groszówkach- zapakowała to w taki prezent- worek jakby skarb (sama zrobiła) i bardzo fajnie to wyszło. Młodzi mieli pamiątkę a dziewczyna nie czuła się źle
Stary 2013-02-02, 11:43   #1216
Ifwka
Zakorzenienie

Cytat:
Kiedyś na ślubie znajomych była dziewczyna, która też ma ciężką sytuację finansową a że była bliska osobą dla młodych chciała dac im jakieś pieniążki. No i dała i chyba z 50 zł w 1 groszówkach- zapakowała to w taki prezent- worek jakby skarb (sama zrobiła) i bardzo fajnie to wyszło. Młodzi mieli pamiątkę a dziewczyna nie czuła się źle
Super pomysł, jako PM cieszyłabym sie z tego bardzo
19.02.2013 - Oliwka
Stary 2013-02-04, 11:27   #1217
clara099
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez confused women Pokaż wiadomość
też uważam, że 400-500 zł to taki standard za parę, tym bardziej jak młodzi organizują nocleg czy poprawiny. i wcale nie chodzi, o to, by im zwrócić, za to co wydali, bo kopertą nie wykupuje się biletu wstępu na ślub i wesele.
Stary 2013-02-25, 19:48   #1218
bambulina
Przyczajenie

Ile dajecie do koperty?

W 2007 roku byłam na weselu kuzyna. Wesele w postkomunistycznej restauracji. Niby z poprawinami ale poprawiny polegały na tym, że w niedzielę o 12:00 kelnerka podała ciepły posiłek, przyniosła na stół wszystko co zostało z poprzedniego dnia i poszła do domu, nie było żadnej już muzyki. Goście po zjedzeniu posiłku w 70% rozjechali się do domu. Jechałam ze swoim TZ z drugiego końca Polski, za nocleg w kwocie 120,-zł od pary płaciliśmy sami. Do koperty włożyliśmy 600,-zł. Teraz w kwietniu idziemy na wesele kuzynki, które będzie w bardzo ładnym domu weselnym. Oczywiście z porannym poczęstunkiem. Nocleg jest już opłacony. Nie wiemy ile dać, bo byłam na różnych forach i czytałam, że co niektórzy dawali w 2012 r. po 400,zł. Czy my 6 lat temu daliśmy za dużo?
bambulina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-25, 20:01   #1219
talkative2
Zakorzenienie

Dot.: Ile dajecie do koperty?

daje się tyle, na ile kogoś stać my z mężem dajemy ogólnie ok 400 zł, natomiast kiedy byliśmy na weselu, gdzie nocowaliśmy w hotelu (na koszt Państwa Młodych), daliśmy 600 zł. Sami po ślubie we wrześniu dostaliśmy koperty z przeróżnymi kwotami od 100 zł do 1000 zł - tak jak mówię - każdy na tyle, na ile stać

talkative2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-25, 20:03   #1220
acidka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez talkative2 Pokaż wiadomość
daje się tyle, na ile kogoś stać my z mężem dajemy ogólnie ok 400 zł, natomiast kiedy byliśmy na weselu, gdzie nocowaliśmy w hotelu (na koszt Państwa Młodych), daliśmy 600 zł. Sami po ślubie we wrześniu dostaliśmy koperty z przeróżnymi kwotami od 100 zł do 1000 zł - tak jak mówię - każdy na tyle, na ile stać
jak ja nie pracowałam to dwa lata temu daliśmy 250zł. Teraz oboje pracujemy, w kwietniu idziemy na wesele i myślę, że damy 500zł.

mama 2015 i 2018
acidka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-25, 20:06   #1221
misiadelko
BAN stały

My dajemy zawsze 400, ale sami sobie opłacamy nocleg. Raz tylko poszliśmy na wesele bez noclegu (bo blisko) to wtedy 600.
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-25, 20:07   #1222
misia880
Zakorzenienie

zależy też czyje to wesele. hmm gdybym szła do koleżanki jakieś dalszej to dałabym mniej niż np. siostrze bratu bliskiej kuzynce.
Jak nie pracowałam to dałam 250 zł ( z os. towarzysząca) a jakym teraz miała isc to myśle ze 400-500 zł.

sama byłam na weselu gdzie goscie dawali 100- 200 zł... ale to już zależy od ludzi.

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-25, 20:09   #1223
siempre
Wtajemniczenie

Tyle na ile nas stać taka prawda
siempre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-25, 20:19   #1224
misia880
Zakorzenienie

ja bym nie miała nikomu za złe gdyby dał 100- 200 zł, bo rozumiem że ludzie teraz poprostu kasy NIE mają.

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-25, 20:52   #1225
bambulina
Przyczajenie

Z 10 lat temu nie poszłam na kuzyna wesele, bo mnie nie było stać. Mogłam na tamte czasy dać co najwyżej 100,-zł ale wydawało mi się to za mało jak na jedna parę. Myślę, że ktoś kogo nie stać, nie powinien chodzić na wesela, no chyba, że jest się bardzo zaprzyjaźnionym z PM i młodzi wiedzą o naszej sytuacji materialnej.
bambulina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-25, 20:55   #1226
burlesque90
Zakorzenienie

Ale z drugiej strony gości zaprasza się dla kasy czy dlatego, że Młodzi chcą, aby te, a nie inne osoby były z nimi w tym dniu?
Każdy daje tyle ile może, nie ma określonej reguły moim zdaniem

burlesque90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-25, 20:59   #1227
karoolecka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez burlesque90 Pokaż wiadomość
Ale z drugiej strony gości zaprasza się dla kasy czy dlatego, że Młodzi chcą, aby te, a nie inne osoby były z nimi w tym dniu?
Każdy daje tyle ile może, nie ma określonej reguły moim zdaniem
zgadzam się
karoolecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-25, 21:00   #1228
famka89
Zadomowienie

Przyjęło się ogólnie ,że płaci się minimum za "talerzyk" czyli ok.150 zł za osobe/ 300 zł za parę. I sądzę ,że jak na znajomych to taka kwota wystarczy. Jeśli rodzina to dałabym 400-500 zł.
famka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-25, 21:08   #1229
kroooliczek89
Zakorzenienie

GG do kroooliczek89

Na ostatnim weselu na jakim byliśmy z TŻ, daliśmy 150zł od nas oboje. Wtedy on jeszcze nie pracował, a ja zarabiałam po 600zł więc dałam i tak dużo jak na moje możliwości.
Teraz dalibyśmy co najmniej 300zł. Ale zależy też komu. Wiadomo że bratu dałabym o wiele więcej niż znajomym.

Razem od 27.06.2008r
Zaręczeni: 25.05.2012r
Wedding
kroooliczek89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-25, 21:48   #1230
Kate Noir
Zakorzenienie

my zazwyczaj dajemy 400zł/para. Nigdy nie patrzymy na to gdzie jest wesele. Czy to dom ludowy czy hotel... ważne jest by wspomóc jakoś PM Jeżeli para młoda zapewniałaby nam nocleg w hotelu to pewnie dalibyśmy więcej.
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości