![]() |
#1201 | |
Przyczajenie
|
Dot.: A kto studiuje prawo?
Cytat:
![]() I teraz pytanie, co decyduje o aplikacji? Tylko dobre chęci studenta i znalezienie stażu/praktyk na aplikacji czy coś jeszcze? ;> I po studiach, bez aplikacji to kim jest taki student? Co może robić? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1202 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Egzamin na aplikację zdaje ok połowa przystepujacych. Nie kazdy przystepuje i faktycznie tez nie kazdy konczy aplikacje, wiec mozna powiedziec, ze to dosyc malo. O aplikacji decyduje egzamin i pieniadze, bo aplikacje korporacyjne, komornicze i notarialne są platne. Tyle. A student bez aplikacji jest potem po prostu prawnikiem. Moze pracować w firmach, kancelariach, urzedach etc ale oczywiście nie moze np wystepowac przed sadem etc. Kiedyś aplikacja nie byla konieczna do tego by sobie fajnie zyc, w sumie calkiem niedawno bo osobiscue znam takich ludzi, teraz to juz raczej mus. Nie chcę być niemiła, ale czy wy się w ogóle interesowalyscie co studiujecie/chcecie studiować i z czym się to potem je? Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2014-12-12 o 18:36 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1203 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A prokuratorzy są różni, niektórzy chcą szkolić aplikantów. Cytat:
Cytat:
Z mojego roku poszło na aplikacje około 20-25 % osób, tak mniej więcej. Nie wszyscy dostali się za pierwszym razem. Inna kwestia ile z tych osób skończy aplikacje i zda egzamin zawodowy. Co robią pozostałe osoby? Studia podyplomowe, studia doktoranckie, kolega został kuratorem, ktoś wstąpił do partii i tam aktywnie działa ![]()
![]() Edytowane przez ewanka1989 Czas edycji: 2016-12-08 o 18:47 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1204 |
Raczkowanie
|
harleyka
Ja tylko się spytałem, gdyż byłem tego ciekawy, jak to naprawdę jest z aplikacjami ![]() Nie zabij mnie, że jestem ciekawy pewnych kwestii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1205 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Jak to cenowo wygląda bo szukam szukam i znaleźć nie mogę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1206 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Bo na ogólną w tym roku startujących było chyba ok. 1800 a miejsc 10 razy mniej. Z korporacyjnymi to jest chyba tak, że jak uzyskasz jakiś wynik to zostajesz aplikantem i w Twoim interesie jest sobie znaleźć patrona. Na ogólnej praktyki tak czy tak odbędziesz. Na każdej aplikacji masz zjazdy, wiec to nie tylko praktyki. ewanka1989 a Ty na jakiej jesteś?
![]() |
![]() |
#1207 |
Rozeznanie
|
Prof. Łojko przeprowadziła badania na grupie absolwentów WPiA UW i z tego co pamiętam to na pewno było mniej niż 20%.
![]() |
#1208 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Za samą ogólną się nie płaci, dostaje się co miesiąc stypendium, tyle że trzeba dojeżdżać do Krakowa na zjazdy, jeśli ktoś tam nie mieszka. Za aplikacje korporacyjne się płaci. W zeszłym roku za radcowską chyba około 5200 zł (za jeden rok), ale co roku jest drożej bo jest to kwota 3,10 krotności minimalnego wynagrodzenia (za adwokacką jest 3,05 krotności), a w 2015 minimalne wynagrodzenie ma wynieść 1750 zł. 1750 x 3,10 = 5425. Na korporacyjnych płaci się też składki na samorząd, na radcowskiej w Warszawie jest to 20 zł miesięcznie, na adwokackiej w Warszawie jest chyba jakoś więcej. (piszę o Warszawie ale na radcowskiej wszędzie jest chyba 20 zł)
![]() Edytowane przez ewanka1989 Czas edycji: 2016-12-08 o 18:46 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1209 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Prawo.
Cytat:
Znam parę osób, które dostały się bez historii, ja sama zdawałam podstawową (zdaną średnio ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1210 |
Konto usunięte
|
Lektorat specjalistyczny na prawie to juz na szczęście w ogóle standard
O właśnie, pytanie chyba do tych juz raczej po studiach. Przystepowal ktoś do ileca? Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2014-12-12 o 21:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1211 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Plus korporacje. Ja właśnie przeskoczyłam na swoisty legal audyt (głównie z perspektywy kadr, prawa pracy i ubezpieczeń społ., i to niekoniecznie polskich) i już wiem, że "to jest to" i że wszelkie aplikacje mam oficjalnie w nosie ![]() Uważam, że fajne mamy czasy dla absolwentów prawa. Jak ktos się nie widzi w typowo prawniczych zawodach (jak w moim przypadku - szla.g jasny by mnie trafił na aplikacji i w każdej pracy typowo poaplikacyjnej. Ze stażów/ pracy w kancelarii i sądu uciekałam tak szybko, że się za mną kurzyło), to żadna tragedia. Prawnik (niekoniecznie ktoś kto może popylać do sądu i zajmować się reprezentacją, ale po prostu ktoś kto ogarnia prawne rzeczy z powodu swojego wykształcenia) jest naprawdę potrzebny w wielu branżach ![]() Na kasę też nie narzekam. W przeciwieństwie do tego jojcenia, które słyszałam przez całe studia (głównie od osób, które o realiach pracy po prawie nie mieli bladego pojęcia), to jest bardzo dobrze ![]()
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2014-12-13 o 13:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1212 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
I jacy są ludzie? Mili i "normalni" czy raczej bufony? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1213 |
Zakorzenienie
|
Ja skończyłam aplikację prokuratorską, ale los tak pokierował moim życiem, że w tej chwili jestem adwokatem, pracuję w kancelarii lubelskiej, współpracuję z warszawską i szczerze mówiąc cieszę się z takiego obrotu wydarzeń. Praca prokuratora jest bardzo ciężka, lubiłam ją, ale miałam silne poczucie, że potrzebuję większej niezależności. Takie doświadczenie, jak aplikacja ogólna i prokuratorska to naprawdę mocna szkoła, a ta praca dała mi tak wiele wiedzy i umiejętności, że w zawodzie adwokata czuję się teraz jak ryba w wodzie.
Pytacie o znajomości. Powiem krótko. Warto je mieć, kiedy otwierają się przed Wami jakieś drzwi, nigdy już ich nie zamykajcie, nigdy nie wiadomo, kiedy taka znajomość może się przydać. I nie mówię tu absolutnie o tym, że koniecznie trzeba mieć tatę mecenasa i mamę sędzię. Od 3 roku studiów szukałam sobie praktyk. A to w poradnictwie prawnym, w kancelariach, działach prawnych firm. Dzięki temu miałam okazję poznać wybitnych specjalistów, którzy chętnie dzielili się wiedzą i doświadczeniem, a dzięki pracy w ramach wolontariatu mogłam udowodnić swoje zaangażowanie, lojalność. Najwięcej nauczyłam się w praktyce. Polecam to wszystkim osobom, które poważnie myślą o wykonywaniu zawodu. Kontakty z okresu studenckiego przetrwały do tej pory. Teraz pracuję z mecenasem, do którego chodziłam na praktyki ![]() Koszty aplikacji korporacyjnej na szczęście mnie ominęły, ale trzeba się liczyć z faktem, że aplikacja to koszt ok. 15 tysięcy, do tego pomoce naukowe, dostęp do systemów informacji prawnej. Należy też pamiętać o tym, że stałą praktyką jest nieodpłatne wykonywanie pracy u swojego patrona. Wszystko zależy od osoby, na którą się trafi. Oczywiście, patrona zawsze można zmienić, ale co z tego, jeśli kolejny również nie zaproponuje wynagrodzenia? Na szczęście coraz częściej widać oferty współpracy dla aplikantów, które pochodzą od kancelarii, ale nie są połączone z patronatem. Poza tym aplikant może znaleźć pracę w dziale prawnym przedsiębiorstwa, w windykacji, banku, poradnictwie prawnym albo założyć własną działalność. Kontakty liczą się w tym zawodzie, są jego częścią. Nie dotyczy to tylko aplikacji korporacyjnych. Perspektywy po prawie są różne i naprawdę nieograniczone. Brak aplikacji to nie jest żaden koniec świata. Znam wiele osób, które nie chciały iść na żadną, a w tym momencie mają świetnie prosperujące przedsiębiorstwa, pracują w urzędach, bankach, w nieruchomościach, ubezpieczeniach. W zawodzie stricte prawniczym pracuje niewielki odsetek absolwentów i bardzo często dzieje się tak z ich własnego wyboru. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1214 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Radę daję, nawet na imprezy jakoś czas udaje mi się znaleźć ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1216 |
Konto usunięte
|
ustawa? jeszcze sie ich naczyta, wystarczy wpisać google.pl aplikacja cena et voila! o tym pisałam właśnie w moim poprzednim poście.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1217 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, a idzie pogodzić pracę ze studiami na I czy II roku prawa stacjonarnego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1218 |
Zakorzenienie
|
Zapraszam na WPIA UJ, jedynym obowiązkowym przedmiotem był WF (na I roku).
Plan zajęć do ułożenia jak Ci się tylko wymarzy, ja miałam wszystkie zajęcia (czyli ćwiczenia) po 17, a z wykładów aktualne notatki (jeśli w ogóle są potrzebne...) zawsze ktoś wrzuci na nasze forum studenckie. Praca na pełen etat możliwa przez 5 lat ![]() Z nauką i sesją też da się pracę pogodzić, po prostu leserowania jest mniej ![]() Na I roku to w ogóle bym się nawet nie zastanawiała, bo on po prostu jest najłatwiejszy. Typowo prawniczych przedmiotów masz na początku jak na lekarstwo.
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2014-12-14 o 09:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1219 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1220 |
Zakorzenienie
|
zrób wywiad jak śmiga układanie sobie zajęć (czy w ogóle jest) na innych wydziałach
![]() to naprawdę życie ułatwia jak się chce pracowac ![]()
![]() |
#1221 |
Konto usunięte
|
Jeśli się pracuje, zawsze też można postarać się o indywidualną organizację studiów, wtedy plan układasz samemu i można sprobować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1222 |
Przyczajenie
|
Na UG wygląda to tak:
"1. Dziekan może wyrazić zgodę na indywidualną organizację studiów w odniesieniu do Studentów: a) samodzielnie wychowujących dzieci, b) niepełnosprawnych, c) studiujących na dwóch lub więcej kierunkach studiów, d) studiujących wybrane przedmioty na innych kierunkach studiów lub specjalnościach, e) uczestniczących w pracach badawczych, f) odbywających część studiów w uczelniach zagranicznych, g) w innych szczególnie uzasadnionych przypadkach. W przypadkach, o których mowa pod lit. c), d) i g) Dziekan może uzależnić zgodę od uzyskanych przez Studenta wyników w nauce." Więc albo machnę sobie szybko dziecko ![]() ![]() Albo zacznę dwa kierunki :p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1223 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1224 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1225 |
Konto usunięte
|
może, ale nie musi, wymyślasz problemy, tam gdzie ich nie ma, najwyzej zostanie ci praca w weekendy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1226 |
Rozeznanie
|
Na UW jest tak samo, z tym, że na ćwiczeniach trzeba bywać. Ostatnie zajęcia 18.30 - 20.00, ja mam zajęcia tylko w dwa dni wieczorami i daję radę
![]()
![]() |
#1227 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ludzie się bardzo różni, większość po prostu siedzi w książkach, wspólnych imprez raczej nie ma, bufonów też nie ma. Raczej sami indywidualiści, tak bym to nazwała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1228 |
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o UO to tak kolorowo nie jest
![]() Najbardziej "znanym" przedmiotem jest podstępowanie karne z znanym panem profesorem od czarnej księgi oraz jego dobrym przyjacielem ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1229 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No chyba, ze bierzemy pod uwagę kryterium kto ma ile warunkow. Proszę cie... ja wiem, ze kazdy swoje chwali, ale podpierajmy to czyms. Az sie pofatygowalam. W tegorocznym rankingu rp az 17 miejsce na 22. Czolowka przez duże CZY. Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2014-12-15 o 00:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1230 | |
Zakorzenienie
|
Hej, ale nie chcę się kłócić, chwalić czy faworyzować
![]() Cytat:
![]() Poczułam się przez Ciebie prawie że zaatakowana ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:31.