|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1201 |
Przyczajenie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Mikoryza
Wstawiam zdjęcia korzonków. Może mało widoczne, ale lepiej nie potrafię uchwycić. Storczyki przesadzałam i część dostała 2 tyg temu mikoryzę. Na pierwszym zdjęciu korzonki tego który dostał, na drugim korzonki storczyka dla którego zabrakło. Ogólnie wszystkim bez wyjątku po przesadzeniu wyrosły nowe, ale te które dostały mikoryzę mają korzonki ok5-7mm grube, a ten dla którego zabrakło ok3-5. Widać różnicę. Kupiłam mikoryzę na stronie zielonego domu za 17 zł za 15 ml. Nazywa się inaczej, ale produkuje ją mykoflor. Ciekawe jest jednak to, ze w przeliczeniu na 1ml ta z mykofloru (25zł za 20ml) wychodzi drożej od tej z zielonego domu. I w zielonym domu jest promocja, że kupując 3, czyli przekraczając kwotę 50zł kurier gratis i 25% zniżki na pozostałe produkty. Do Norka: Mikoryza na tej stronie którą znalazłaś: http://www.mikoryza.sklep.pl/index.p...uct&prod_id=21 niestety kosztuje 30zł, 5,88 to ocena użytkowników. Edytowane przez beata.86 Czas edycji: 2009-03-13 o 18:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#1202 |
Przyczajenie
|
A teraz się trochę pochwalę
![]() Na pierwszym zdjęciu storczyk od którego wszystko się zaczęło. W końcu rozwija pączki, ma wielkie kwiaty. Na drugim różowy storczyk z obi, teraz przedłuża pędy. Na trzecim storczyk z giełdy, terazw pełni rozkwitł, 31 kwiatów, jestem z niego dumna ![]() Na 4 i 5 storczyk, którego wczoraj mama przyniosła z lidla. Zaraz obok puszcza nowego. I tu moje pytanie. Jakgo pielęgnować. Zawsze omijałam storczyki tego rodzaju, bo nie wiem jak o nie zadbać. Poradźcie co ile podlewać itd. Kiedy powinien znow zakwitnąć, i czy na tej samej bulwie, czy dopiero na tej co wyrasta? |
![]() ![]() |
![]() |
#1203 |
Raczkowanie
|
Norko przykro czytać
![]() Mój faktycznie taki zdrowiutki mi się trafił (odpukać w niemalowane drewno). W kwiaciarni stał w takim pudełku z kilkonastoma innymi, ale tamte jakieś takie mizerne były. No i tylko jeden był w takim pięnym kolorze ![]() ![]() Cały czas grzebię tym moim biednym kwiatkom w doniczkach, bo poszukuję optymalnego sposobu podlewania ![]() ![]() Beatko to trzecie zdjęcie mnie rozwaliło. Leżę i kwiczę ![]() Edytowane przez liwias Czas edycji: 2009-03-13 o 19:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#1204 |
Zakorzenienie
|
Beatko ten na 4 zdjeciu to cambria - ja tez mam i w skrocie powiem ze traktujesz jak falki tyle ze nie przesusasz ale tak po okolo 7 dniach - kiedy zaczyna robic sie lekko w doniczce- wsadzasz do wody na 20 min. Zajrzyj tu http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html i z prawej strony jest cambria. Ladne masz te kwiatuchy
![]() Liwias no cieszy mnie ten nowy korzonek - znaczy sie ze jeszcze dyhra ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-03-13 o 19:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#1205 |
Zakorzenienie
|
beata pięękne
![]() a ja mam takie pytanie: jak storczyk kwitnie bądz puszcza pęd to mozna w tym czasie wymieniac podłoze i robic porzadek z korzeniami?? czy lepiej przeczekac ??
#1206 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1207 |
Zakorzenienie
|
A oto moj kuracjusz z fytoftoroza - zgubil wszystkie kwiaty ale za to przedluza wszystkie pedy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1208 |
Raczkowanie
|
Norka weszlam na stonke ktora podalas wczesniej i sie zmartwilam troche. Przeczytalam ze nie kupuje sie storczykow ktorym ped kwiatow wyrasta ze stozka wzrostu bo roslina nie ma szans na dalszy rozrost i w koncu umrze. A moj biedronkowy tak wlasnie ma. Dziewczyny dziecko mi namieszalo w klawiaturze nie mam polskich znakow jak to naprawic
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm Edytowane przez teacher Czas edycji: 2009-03-13 o 21:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#1209 |
Zakorzenienie
|
Teacher jak wylaczysz kompa to wroci do normy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1210 |
Zakorzenienie
|
Norka- troszke niewyrazne fotki Ci wychodzą
![]() ![]() dzięki za odpowiedz- tak sie własnie zastanawiałam, bo ciapatkowi przydała by sie zmiana podłoza (kto wie czy i tam wełnowce nie siedzą), no i doniczka zaczeła sie zielona robić w srodku....ale to nie jest nic z czym bym sobie nie poradziła ![]()
#1211 |
Przyczajenie
|
do teacher
widziałam w necie pare takich przypadków, że pęd kwiatowy wyrastał ze środka, ale za to roślina ta wypuszczała nową roślinkę "córkę". Nie jestem jednak pewna czy to jest reguła, czy poprostu u tych osób taksię działo. No ale zasze to jakaś nadzieja ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1212 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() ![]() pisalam tydzien temu ze jeden z moich zaczal miec dziwne liscie...tak wyglada teraz.. nie wiem co z nim zrobic ;/ odciac mu liscie te ktore sa zotle czy co z nim zrobic ![]()
#1213 |
Raczkowanie
|
faktycznie korzenie wygladaja dobrze a nawet bardzo dobrze- ja bym odciela ten lisc- ale prawde mowiac to nie wiem co jest temu storczykowi
|
![]() ![]() |
![]() |
#1214 |
Zakorzenienie
|
Korzenie to on ma wypasione, nie ma co ale ten lisc to na moje on jest zaatakowany zgnilizna - obetnij go koniecznie.
Isis dzieki, postaram ie to makro poszukac - mam mojego TZ aparat a tam wszystko po norwesku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1215 |
Zakorzenienie
|
Ale masz ładnego grudnika
![]() ![]()
#1216 |
Zakorzenienie
|
Dzieki, ale ten grudnik zostal kupiony dla mojego tatka i u mie tylko tymczasowo jest - tatek jest milosnikiem
![]() ![]() ![]() Zazdrosnico - zrob jeszcze fotke takiego liscia z jakby zoltymi plamami - dojrzalam go na foctce - najpierw myslalam ze to moze byc bakteryjna planistoc lici falenopsisa ale moze to byc cos innego, jesli tamte liscie sa zaatakowane jak mysle. To moze wtedy byc antraknoza - zobacz na ten link http://www.storczyki.pl/?pokaz=uprawa&dzial=6 - zupelnie na dole masz a plamistosc i jest jeszcze przypadek antraknozy. Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-03-14 o 15:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#1217 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
juz te liscie obciełam i zostawilam tylko 3 od gory ktore nie maja zadnych objawow, ale napewno zaczelo sie od plamistosci bo wygladaly jak n zdjeciu ponizej a tylko jeden z nich zrobil sie taki paskudny ![]() liscie zasypane cynamonem i czekam co bedzie dalej, jak przejdzie na kolejne liscie pozegnam sie z nim i kupie nowego bialego giganta tkiego jakim byl on
![]() |
#1218 |
Zakorzenienie
|
Zazdrosniczko ja wiem ze my wszystkie mamy checi je ratowac i tak dalej ale ja juz coraz czesciej sie poddaje kiedy mam wlasnie takie przypadki, ostatnie 2 zwyczajnie wyrzucilam. Mozna oczywiscie spryskac i bardzo fajnie ze da sie odratowac kwiatka ale u mnie zamowiony oprysk nie przyszedl i nie przyjdzie wiec albo poczekam do kwietnia kiedy bede w polsce i kupie albo bede ostro ciac
![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-03-14 o 19:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#1219 |
Zakorzenienie
|
Kurka ale zla jestem, po wczorajszej kapieli u tego z fytoftoroza jeden z pakow zaczal robic sie zolty i znajomo marszczony
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1220 |
Raczkowanie
|
Robiłam dziś zdjęcia moim kwiatkom, więc pomyślałam ze wstawię... Niestety biały juz nie kwitnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1221 |
Zakorzenienie
|
paulaaa- piekne
![]() tylko z bardziej widocznym żyłkowaniem ... tygrysek taki ![]()
#1222 |
Zakorzenienie
|
Paula alez sie kolorowo dzieki tobie zrobilo
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1223 |
Raczkowanie
|
temu białemu musiałam obciąć łodygę gdyż była ogromnie długa, ledwo się trzymała i liście zaczęły się marszczyć temu storczykowi. Teraz po obcięciu liście są grube i jędrne
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1224 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1225 |
Wtajemniczenie
|
A ja dzisiaj kupiłam sobie 2 storczyki w Praktikerze, były za 5zł
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1226 |
Zakorzenienie
|
O to bardzo sympatycznie, takie odratowane zawsze wdzieczne sa.
U mnie juz paczek odpadl a do tego zauwazylam ze 2 sa zarazone czyms podobnym do tego z fytoftoroza, chyba zle oplukalam miske po ostatniej kapieli, ah mam nadzieje ze wytrzymaja poki nie bede w polandii i kupie chemiczne paskudztwo na oprysk ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1227 | |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1228 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
znalazłam objawy na necie takie: Objawy - kłaczki waty, rosa miodowa, opóźnienie kwitnienia, opadanie liści, zahamowanie rozwoju rośliny. wogóle to Cie nie pociesze: ![]()
![]() |
#1229 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny - dzień taki smutny, to wrzucę fotkę mojej multiflory
![]() ![]() To ja tak na odwrót na kolorowo, żeby może chociaż troszkę odwrócić złą passę ![]() Czekam z utęsknieniem do czwartku - obiecałam sobie białaska z Biedronki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1230 |
Raczkowanie
|
liwias.. piękny storczyk
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:02.