|
|
#1201 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
A ja niedawno nialam bardzo ciekawa recepte.
![]() pt: "Maść Mikulicza" Rp. Argenti nitrici 0,2 Balsamum peruviani 2,0 Vaselini flavi ad 20,0 Mf. ung. Co ciekawe w tej recepcie. Jest podobno na sprawy ginekologiczne po szyciu/zabiegach (przyznaję, ze dokladnie nie wiem). I za pierwszym razem mi nie wyszla ![]() ![]() Aby wykonac ją poprawnie (wiem to z googli, bo nikt w aptece nie wiedzial )nalezy zmieszać Balsam peruwiański z olejem rycynowym w stosunku 1:1 (kosztem podłoża) a nastepnie wprowadzic do wazeliny wymieszanej wczesniej z argentum (i wtedy juz wyszla ).Niezgodnosc ta zalezy od jakości wazeliny żółtej. zapytajcie o nią waszych wykladowców jak juz dojdziecie do przerabiania maści. Jestem ciekawa, czy sie z takim dziwadełkiem spotkali i co o nim powiedzą.
![]() Edytowane przez meggara Czas edycji: 2010-10-08 o 17:29 |
|
|
|
#1202 |
|
Zadomowienie
|
Hehe... na bank zapytam:P W poniedziałek koło z analizy leków:/ I farmakognozji też kiedyś, ale jeszcze nie wiadomo kiedy. Życie mnie napawa ostatnio optymizmem
|
|
|
|
#1203 | |
|
Zakorzenienie
|
My anatomie zaliczamy ustnie tylko. Na jednej lekcji przepytywane sa 3-4 osoby. Ale oceny dosyć dobre
|
|
|
|
#1204 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja sie przed chwila dowiedzialam, ze ide jutro do roboty... heh.. czlowiek tylko sie pozna trochu na kamsofcie i ma przekichane
![]() na 5tym dniu stazu mnie rzucili do pierwszego stołu. nie ma źle (tak sie pocieszam)
|
|
#1205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1206 |
|
Wtajemniczenie
|
cooooo? a u mnie magistrzy szukali w receptariuszu
sklad znalezli ale rozwiazanie niezgodnosci - nie na przyszlosc bede czesciej do "Krówki" zagladała
|
|
#1207 |
|
Raczkowanie
|
Co chwile czytam na bieżąco co piszecie a sama nie mam czasu coś napisać :P
Ja mam za parę dni sprawdzian z gnozji, dobrze, że nie ma za dużo materiału to może dobrze pójdzie W sumie to dopiero jesteśmy przy zbiorze, uprawianiu, suszeniu itp. ziół :P pewnie miałyście już to u siebie? Co do anatomii... u mnie to PORAŻKA. Ta co nas uczy tak szybko dyktuje, że szkoda gadać. Miałyśmy dopiero parę spotkań ale fakt, po dobrych pare godzin na raz, i tyle się nazbierało materiału, że jak przyjdzie to zaliczyć to ja nie wiem jak to będzie a mamy już zapowiedziany sprawdzian właśnie.Dobrze, że coś tam zawsze na bieżąco się uczę bo bez systematycznej nauki ciężko by było na raz wszystko zapamiętać :/ A jak Wam idzie dziewczyny na pierwszym roku na TPL-u? My już porobiliśmy sporo recept, zwykle doustnych. Już mamy za sobą obliczanie dawek jednorazowych, dobowych, takich dla dzieci powyżej i poniżej jednego roku. Też macie to już za sobą? Ciekawa jestem, bo ciekawi mnie jak w porównaniu z innymi szkołami, my idziemy z materiałem mam nadzieję, że nie wpadnę w depresję, że Wy już robiłyście nie wiadomo co a my dopiero takie cuś ![]() Zresztą druga grupa z mojej "klasy" już jest przy robieniu różnych (jak ja to nazwałam kiedyś) SPECYFIKÓW A my dopiero w przyszłym tygodniu zabieramy się za laborkę ehh...
Po to mam oczy, by samodzielnie oglądać świat, nie potrzebuję pomocy innych. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Farmacja 2010/2012- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 27.08.11. Edytowane przez PP1820 Czas edycji: 2010-10-09 o 12:15 |
|
|
|
#1208 | |
|
Zakorzenienie
|
My robimy roztowry, obliczania dawek moja grupa jeszcze nie miała.. Na faramkologii mieliśmy ostatnio LADME, na gnozji nadal takie mało konkretne rzeczy.
|
|
|
|
#1209 |
|
Przyczajenie
|
My na Tplu juz po Ladme ,po stezeniach .po obliczniu dawek ,niedługo mamy przyjsc w fartuchach wiec wreszcie bedzie sie cos dziac!
|
#1210 |
|
Raczkowanie
|
A u nas nic konkretnego
W ogóle facet miesza Tpl, gnozje i farmakologie, nie wiem w ogóle co do czego... Z Tplu mieliśmy tylko synonimy i tak to nic konkretnego, w farmakognozji tylko cukry i witaminy a farmakologie może mieliśmy 3 razy bo facet nie miał notatek Byliśmy ze skargą u dyrektorki, obiecała że przyjdzie, zobaczy jak facet prowadzi zajęcia i poszuka kogoś na jego miejsce, minęły 3 tygodnie i nic, nawet nie pofatygowała się żeby przyjść. Odechciało mi się...
|
|
|
|
#1211 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I też we wtorek mamy przyjść już z fartuchami Będziemy się brać prawdopodobnie za płyn Lugola ![]() ---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- Cytat:
. Jednak na Twoim miejscu nie przepisywałabym się do szkoły zaocznej na tym kierunku, podobno nie chcą po takiej do pracy przyjmować. Podobno, tak tylko słyszałam. Lepsze dzienne bo jednak ten zawód do czegoś zobowiązuje, tak mi się wydaje
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1212 |
|
Wtajemniczenie
|
renekmgb- ja chodzilam zaocznie i nauczylam sie wszystkiego co jest potrzebne do egzaminu oraz w przyszlej pracy. Nauczyciele podali nam wszystko. Reszta zalezala od tego, czy sie tego nauczymy czy nie. Zatem osobiscie nie moge narzekać na nauczanie zaoczne. Chodzilam w pt i sb oraz co drugi czwartek. Zrealizowalismy caly program.
Jesli czujesz, ze cos faktycznie nie tak - jest jeszcze czas na przepisanie sie PS. dostalam sie na staż i nieskromnie napisze, ze szefostwo oraz wspolpracownicy sa zadowoleni z mojego poziomu wyksztalcenia oraz checi do nauki. Tutaj naprawde wszystko zalezy od danej osoby. Jak ktos chce - to i zaocznie wszystkiego sie nauczy.
![]() Edytowane przez meggara Czas edycji: 2010-10-10 o 12:02 |
|
|
|
#1213 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I właśnie wszystko zależy od podejścia, nawet na dziennych można źle skończyć jak się nie będzie chciało uczyć.
|
|
#1214 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Musicie interweniowac nadal , bo jak zobacza , ze dajecie spokoj to nic nie zrobia pacany, jesli bys wybrala szkole TEB to na pewno tam nie jest napisane , ze skonczysz zaocznie tylko jako dziennie , bo takie szkoly na pewno nie widnieja, a i jeszcze jeno nie skreslajcie ludzi ktorzy chodza na zaoczne , bo to glupota niektorzy maja wiecej oleju w glowie niz Ci po dziennych i na odwrot, takze takich porowan to ja nie lubie,
|
|
|
|
|
#1215 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Po prostu ja tylko tak słyszałam, to wszystko ![]() ---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 --------- Tak, że sorki
Po to mam oczy, by samodzielnie oglądać świat, nie potrzebuję pomocy innych. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Farmacja 2010/2012- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 27.08.11. Edytowane przez PP1820 Czas edycji: 2010-10-10 o 14:09 |
|
|
|
|
#1216 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo to jest fakt. Uwaza sie, ze zaoczniacy sa słabiej wyedukowani od dziennych. Ale jednoczesnie jest to mitem.
|
|
|
#1217 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki Dziewczyny
Trochę boję się przenosić do innej szkoły bo nie wiadomo jak tam będzie a ta szkoła, do której chodzę jest najbliżej więc dlatego się na nią zdecydowałam. Będziemy chodzić do dyrektorki i namawiać ją na zmianę wykładowcy do skutku bo płacę za szkołę sporo - 400zł miesięcznie, chodzę 5 dni w tygodniu więc i czas tracę a później nie zdam egzaminu |
|
|
|
#1218 | |
|
Zakorzenienie
|
My tez bylismy u dyrektorki z problemem z jednym wykładowcą. Jest lepiej.
|
|
|
|
#1219 |
|
Rozeznanie
|
Ja sie o nic nie gniewam , ale glupie sa takie stereotypy
Moge tylko zacytowac Megarke nic dodac nic ujac Oby takich ludzi wiecej stapalo po Ziemii A ja sobie dzis cwiczylam recepty
|
|
|
|
#1220 |
|
Wtajemniczenie
|
a jak? dawki? czy wykonanie?
pochwal sie. Moze mialas cos ciekawego?Ja juz stoje na okienku i sprzedaje wszystko lacznie z receptami. tylko z odczytaniem bazgrolow mam problem
|
|
#1221 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Robie recepty z Jachowicz i Pani Krowki , a teraz zamowilam sobie Pania Krowke sama A obstawaicie cos jaka bedzie recepta w czerwcu? |
|
|
|
|
#1222 |
|
Konto usunięte
|
edytka ja tez martwię się poniewaz dopiero teraz zaczęliśmy niezgodności i trochę mnie one przerazaja:/ Jednak staram się byc dobrej mysli...
|
|
|
|
#1223 |
|
Rozeznanie
|
Ja tez staram sie byc dobrej mysli , ale czasem nie mam juz sily
Moze za duzo od siebie oczekuje , chcialabym wszystko naraz i w mig sie nauczyc
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1224 |
|
Raczkowanie
|
Chyba każdy tak ma na początku,ja też, a połowa się nawet do tego nie przyznaje
Damy radę, dziewczyny. Jak inni mogą to my też
|
#1225 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;22606504]edytka ja tez martwię się poniewaz dopiero teraz zaczęliśmy niezgodności i trochę mnie one przerazaja:/ Jednak staram się byc dobrej mysli...[/QUOTE]
Ja też dopiero teraz zaczęłam niezgodności i też nieco mnie przerażają
|
|
#1226 |
|
Wtajemniczenie
|
całodobówka
![]() Dziewczyny dacie rade! Zapał macie i jak najbardziej chęci! A ja dzis uczylam w recepturze dwie praktykantki. Biedactwa tak im sie rece trzesly, ze nawet numerkow przykleic nie umialy ![]() W sumie wyszly usmiechniete, czyli chyba im sie podobaly moje tlumaczenia W kazdym razie mam nadzieje, ze im pomoglam.
|
|
#1227 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- Cytat:
Nasza tez calodobowa troche przerabane w takiej pracowac
|
||
|
|
|
#1228 |
|
Raczkowanie
|
Ja jestem przerażona tym wszystkim też
![]() boję się, że nie dam rady... mam jeszcze do tego drugi kierunek i stąd moje złe myśli ![]() choćbym nie wiem jak się starała, to często brak mi czasu i sił, żeby wszystkiemu podołać nie wiem jak to będzie ze mną.. ale będę się starać ile mogę!!! ps. co do niezgodności to ja też jestem lekko przerażona tym;/ |
|
|
|
#1229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Robić w domu recepty z niezgodnościami, wejdzie Wam to w krew
|
|
#1230 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja sie zajmuje praktykantami bo nikt inny nie chce a mi ich zal, ze sa tak sami sobie zostawieni jak i ja kiedys bylam ![]() ale dzieki Troche przerabane ale ile mozna sie nauczyc! Jednego jestem pewna - po stazu ide do malej apteki ![]() I Nefre bardzo dobrze mowi. Po prostu czytajcie, analizujcie i przerabiajcie recepty z niezgodnosciami
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:27.

)

sklad znalezli ale rozwiazanie niezgodnosci - nie
2010/2012

W ogóle facet miesza Tpl, gnozje i farmakologie, nie wiem w ogóle co do czego... Z Tplu mieliśmy tylko synonimy i tak to nic konkretnego, w farmakognozji tylko cukry i witaminy a farmakologie może mieliśmy 3 razy bo facet nie miał notatek
Musicie interweniowac nadal , bo jak zobacza , ze dajecie spokoj to nic nie zrobia pacany, jesli bys wybrala szkole TEB to na pewno tam nie jest napisane , ze skonczysz zaocznie tylko jako dziennie , bo takie szkoly na pewno nie widnieja, a i jeszcze jeno nie skreslajcie ludzi ktorzy chodza na zaoczne , bo to glupota niektorzy maja wiecej oleju w glowie niz Ci po dziennych i na odwrot, takze takich porowan to ja nie lubie,