Diane 35 / Cyprest / OC 35 / Syndi 35 - wątek zbiorczy - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-24, 13:25   #1201
_Emi_
Zakorzenienie

Dot.: ~~Syndi 35-nowa tabletka antykoncepcyjna~~

Cytat:
Napisane przez marynka42 Pokaż wiadomość
wlasnie wybieram sie do ginekologa z prosba o przepisanie mi tej pigulki - wspolzycia na razie w planach nie mam, ale mam dosc problematyczna cere i niestety bardzo bolesne miesiaczki myslicie ze to dobry pomysl ?
Przeciez to lekarz decyduje jakie pigułki Ci zapisze...

Ja je stosuje 4 miesiące, cera się uspokoiła , jestem zadowolona A poza tym to najlepsze tabletki jakie brałam.
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-24, 15:35   #1202
marynka42
Zakorzenienie

tak tak wiem ale chcialabym wyjsc sama z taka propozycja poza tym moja dermatolog mnie do tego namawia
marynka42 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-24, 15:55   #1203
kkaarroollaa
Raczkowanie

Brałyście te tabsy na obniżenie testosteronu? z jakim skutkiem? czy po odstawieniu problem powrócił?
kkaarroollaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-25, 09:11   #1204
teleskop86
Rozeznanie

Dot.: Diane35 - wątek zbiorczy

Czesc dziewczyny,
tak sie zastanawiam czy zmiana czasu ma wplyw na termin przyjmowania tabletek. tzn. jezeli zwykle bralam o godzinie 17 a teraz mamy zmiane czasu to od dzis powinnam brac o godz. 16?? no bo jak wezme o 17 wg nowego czasu to tak jakbym wziela o 18 wg staregoczyli organizm to odczyta jako godzinne opoznienie mam nadzieje ze mnie rozumiecie a Wy jak sobie z tym radzicie??

teleskop86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-25, 09:35   #1206
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: Diane35 - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez teleskop86 Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny,
tak sie zastanawiam czy zmiana czasu ma wplyw na termin przyjmowania tabletek. tzn. jezeli zwykle bralam o godzinie 17 a teraz mamy zmiane czasu to od dzis powinnam brac o godz. 16?? no bo jak wezme o 17 wg nowego czasu to tak jakbym wziela o 18 wg staregoczyli organizm to odczyta jako godzinne opoznienie mam nadzieje ze mnie rozumiecie a Wy jak sobie z tym radzicie??
godzina nie robi roznicy, bierz normalnie.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-25, 23:30   #1207
kkaarroollaa
Raczkowanie

Dot.: Cyprest - nowe tabletki

dziewczyny czy u Was po odstwieniu cyprestu łojotok wrócił? a może którejś z Was wszystko się uregulowało i nie było potrzeby stosowania tabsów antyandrogenowych. Bo jeśli po ostawieniu wszystko wraca to ja się chyba zastanowię czy je brać
kkaarroollaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-25, 23:40   #1208
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

u mnie tradzik zniknal wlasciwie, mimo odstawienia. twarz wyglada lepiej niz sie spodziewalam, nie biore od 2 miesiecy, a bralam prawie 8 miesiecy Cyprest, wczesniej antyandrogenowe Yasminelle. niestety wrocily problemy z łojotokiem glowy nad czym strasznie ubolewam. twarz nie przetluszcza mi sie za to tak strasznie jak przed braniem

jezeli masz zamiar brac tylko i wylacznie dla cery- to zastanow sie jeszcze, bardzo prawdopodobne, ze bedziesz nalezec do grupy tych, na ktorych Diane 35/Cyprest dzialaja "doraznie"
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-26, 10:41   #1209
taja144
Przyczajenie

GG do taja144

marika22
"Wczoraj wzięłam pierwszą tabletkę i szczerze... czułam się fatalnie. Bolał mnie brzuch, chciało mi się wymiotować. Tabletkę wzięłam o 20.00. Pomyślałam, że jak pójdę spać to przez noc jakoś dam radę wytrzymać i że do rana przejdzie. Obudziłam się o 6.00 rano z tak potwornym bólem brzucha, miałam wrażenie, że żołądek mi się wykręca (coś jakby skurcz). "

ja czuje sie tak samo, a konczę juz pierwsze opakowanie
taja144 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-01, 09:38   #1210
jennuś
Zakorzenienie

czesć dziewczyny, biorę syndi 35 od prawie roku, jakiś strasznych skutków ubocznych nie zauważyłam, rozmiar persi zmienił mi się z D do DD :/ co mnie nie cieszy, bo wczesniej miałam duze piersi a po tych tab jeszcze wieksze ale na szczescie nie jak u Pameli A. muszę zrobić badania na żyły, bo jakoś ostatnio pojawiło mi się więcej takich pajączków na nogach, ale moja mama i babcia też takie mają wiec pewnie zaczyna u mnie sie pojawiac, chociaz miałam nadzieje ze mnie to ominie bo brzydko nogi wyglądają z tym

nurtuje mnie jedna sprawa - jedna pani ginekolog powiedziala mi ze tych tab nie bierze sie dluzej jak 9 mies, poszłam do innego lekarza a tamten powiedział ze pierwsze slyszy takie cos i ze przepisuje od lat je pacjentkom i zadna sie na nic nie skarzyla, slyszalyscie moze jakies opinie na ten temat? bo jednak w kazdej bujdzie jest ziarnko prawdy wiec zastanawia mnie jaki moze byc powod takiego przeciwwskazania

Pozrawiam
Stary 2009-11-01, 15:44   #1211
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jennuś Pokaż wiadomość
czesć dziewczyny, biorę syndi 35 od prawie roku, jakiś strasznych skutków ubocznych nie zauważyłam, rozmiar persi zmienił mi się z D do DD :/ co mnie nie cieszy, bo wczesniej miałam duze piersi a po tych tab jeszcze wieksze ale na szczescie nie jak u Pameli A. muszę zrobić badania na żyły, bo jakoś ostatnio pojawiło mi się więcej takich pajączków na nogach, ale moja mama i babcia też takie mają wiec pewnie zaczyna u mnie sie pojawiac, chociaz miałam nadzieje ze mnie to ominie bo brzydko nogi wyglądają z tym

nurtuje mnie jedna sprawa - jedna pani ginekolog powiedziala mi ze tych tab nie bierze sie dluzej jak 9 mies, poszłam do innego lekarza a tamten powiedział ze pierwsze slyszy takie cos i ze przepisuje od lat je pacjentkom i zadna sie na nic nie skarzyla, slyszalyscie moze jakies opinie na ten temat? bo jednak w kazdej bujdzie jest ziarnko prawdy wiec zastanawia mnie jaki moze byc powod takiego przeciwwskazania

Pozrawiam
Pierwsze słyszę.... Tabletki jak każde inne.
Stary 2009-11-02, 14:24   #1212
Alexandre
Zadomowienie

Mam 3 pytania odnośnie Cyprestu.
1.Przeczytałam na ulotce,że najlepiej lek brać popołudniu a ja wzięłam o 10:02.Dzisiaj wzięłam o 10:05.Czy mogę sobie przesuwać dawki tak o 3 minuty żeby w końcu za kilkadziesiąt dni brać popołudniu?
2.Czy alkohol od czasu do czasu bardzo obniża właściwości Cyprestu?Generalnie jest lepiej pić przed czy po wzięciu tabletki?
3.Okres niby dostałam w sobotę późnym wieczorem,ale było to takie minimalne krwawienie,że wzięłam tabletkę w niedzielę kiedy brzuch mnie bolał i krwawienie było znaczne.Dobrze zrobiłam i lek już działa,czy powinnam była go wziąść jak odrazu zauważyłam kilka kropelek krwi?
Z góry wam dziękuję,jestem tym wszystkim bardzo przerażona ale i również podekscytowana.

Alexandre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-02, 14:35   #1213
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alexandre Pokaż wiadomość
Mam 3 pytania odnośnie Cyprestu.
1.Przeczytałam na ulotce,że najlepiej lek brać popołud2.niu a ja wzięłam o 10:02.Dzisiaj wzięłam o 10:05.Czy mogę sobie przesuwać dawki tak o 3 minuty żeby w końcu za kilkadziesiąt dni brać popołudniu?
2.Czy alkohol od czasu do czasu bardzo obniża właściwości Cyprestu?Generalnie jest lepiej pić przed czy po wzięciu tabletki?
3.Okres niby dostałam w sobotę późnym wieczorem,ale było to takie minimalne krwawienie,że wzięłam tabletkę w niedzielę kiedy brzuch mnie bolał i krwawienie było znaczne.Dobrze zrobiłam i lek już działa,czy powinnam była go wziąść jak odrazu zauważyłam kilka kropelek krwi?
Z góry wam dziękuję,jestem tym wszystkim bardzo przerażona ale i również podekscytowana.
1. Nie musisz przesuwac co 3 minuty.Mozesz przesunac na 2 razy. Czyli jutro bierzesz juz o 14 a poźniej o 17 i git. Nie ma jednej dobrej godziny na branie bo wszystkie są dobre, zalezy jak Tobie pasuje.
2.Alkohol nie obniża skutecznosci.
3.Masz 24 godziny od kiedy dostaniesz krwawienie. Jeśli zdązylas to ok.
Stary 2009-11-02, 18:21   #1214
zabuch
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez jennuś Pokaż wiadomość

Pozrawiam
ja biorę od roku i moja ginekolog nie widzi przeciwwskazań abym mogła zażywać je dalej. A ja nie widzę potrzeby abym miała zmienić na inne, po tych tabletach nie mam skutków ubocznych
zabuch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-02, 18:48   #1215
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez _Emi_ Pokaż wiadomość
1. Nie musisz przesuwac co 3 minuty.Mozesz przesunac na 2 razy. Czyli jutro bierzesz juz o 14 a poźniej o 17 i git. Nie ma jednej dobrej godziny na branie bo wszystkie są dobre, zalezy jak Tobie pasuje.
2.Alkohol nie obniża skutecznosci.
3.Masz 24 godziny od kiedy dostaniesz krwawienie. Jeśli zdązylas to ok.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-11-02, 21:13   #1216
Alexandre
Zadomowienie

Dziękuję bardzo A czy leki na grzybicę mogą osłabić ich działanie?Bo biorę w między czasie i doustne i dopochwowe i nie mam pojęcia czy mogą one osłabić działanie Cyprestu.

Edytowane przez Alexandre
Czas edycji: 2009-11-04 o 17:55
Alexandre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 13:38   #1217
milusia1991
Rozeznanie

Ja biore teraz 4 opakowanie. Z cerą się poprawiło ale przed okresem jeszcze coś wyskoczy. Oprócz tego urosły mi piersi (tak powiedział chłopak wiec chyba to prawda ;p ) no i co by tu jeszcze napisac. Osobiscie jestem z nich bardzo zadowolona. Hm... powiedziałabym tylko ze mam po nich wiekszy apetyt ale nie przytyłam bo staram sie ograniczac
Stary 2009-11-04, 11:49   #1218
wera921
Raczkowanie

Dziewczyny, syndi 35 stosuję już od 7 dni, zaczęłam z pierwszym dniem okresu jak było podane na ulotce. To jest moje pierwsze opakowanie w życiu. Mój problem polega na tym, że przez ten tydzień okres jeszcze się nie skończył... Nawet mogę stwierdzić, że jest coraz gorzej tzn dzisiaj mam bardzo mocne krwawienie i bóle brzucha, podczas gdy dwa dni temu krwawienie było minimalne. Zastanawiam się czy zgłosić to lekarzowi a może wy też tak miałyście?
wera921 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 15:21   #1219
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez wera921 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, syndi 35 stosuję już od 7 dni, zaczęłam z pierwszym dniem okresu jak było podane na ulotce. To jest moje pierwsze opakowanie w życiu. Mój problem polega na tym, że przez ten tydzień okres jeszcze się nie skończył... Nawet mogę stwierdzić, że jest coraz gorzej tzn dzisiaj mam bardzo mocne krwawienie i bóle brzucha, podczas gdy dwa dni temu krwawienie było minimalne. Zastanawiam się czy zgłosić to lekarzowi a może wy też tak miałyście?
przejrzy wątek i przeczytaj ulotkę a znajdziesz odpowiedź

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-11-05, 05:06   #1220
wioletap
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wera921 Pokaż wiadomość
ja miałam okres przez całe pierwsze opakowanie. przy rozpoczęciu drugiego się unormalizowało. don't worry
wioletap jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-05, 10:12   #1221
wera921
Raczkowanie

wioletap dzięki za odpowiedź dzisiaj w nocy miałam starszne bóle podbrzusza, biorę jakieś prochy ale nic nie pomaga ... zastanawiam się czy nie odstawić syndi...
wera921 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-05, 12:50   #1222
zły jeż
Raczkowanie

Cześć! Mam takie pytanie, brałam przez dłuższy czas Yasmin, a teraz ginekolog przepisała mi Cyprest, na problemy z policystycznymi jajnikami. Rozumiem, że powinnam zrobić normalnie przerwę 7-dniową i potem zacząć brać Cyprest? Jeszcze nie wykupiłam recepty i nie mam ulotki.

OK, tekst z ulotki uniwersalnej by wyjaśniał moje wątpliwości, sorry za bałagan.

"2.Jeżeli wcześniej przyjmowano złożony środek antykoncepcyjny
Może Pani rozpocząć przyjmowanie pigułki antykoncepcyjnej następnego dnia po przyjęciu ostatniej tabletki dotychczas stosowanego preparatu (oznacza to brak przerwy w przyjmowaniu tabletek). Jeżeli preparat ten zawiera również tabletki nieaktywne (bez zawartości hormonów), może Pani rozpocząć przyjmowanie preparatu następnego dnia po przyjęciu ostatniej tabletki zawierającej hormony (jeżeli nie jest Pani pewna, która to tabletka, należy zapytać o to lekarza albo farmaceutę). Możne Pani również rozpocząć przyjmowanie preparatu później, ale nigdy nie później niż w dniu, w którym po 7-dniowej przerwie należałoby przyjąć dotychczas stosowaną tabletkę (lub następnego dnia po ostatniej nieaktywnej tabletce dotychczas stosowanego preparatu)."

Edytowane przez zły jeż
Czas edycji: 2009-11-05 o 12:59 Powód: nowe dane ;]
zły jeż jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-06, 23:59   #1223
KochankaM
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do KochankaM Send a message via Skype™ to KochankaM

Czesc Dziewczyny Ja mam pytanie z zupelnie innej beczki, przesledzilam watek i nie znalazlam na nie odpowiedzi, wiec raczej unikne powtorzenia. Wlasnie zaczynam 4 opakowanie Syndi 35, nastepna miesiaczka wypadnie mi w bardzo niekorzystym dla mnie czasie, przy wczesniejszych tabletkach po prostu nie robilam 7 dniowej przerwy, nie mialam tez wtedy plamien. (Bralam Harmonet, a potem Novynette). Ulotka niewiele wyjasnia na ten temat, w zasadzie w ogole nie wymienia takiej ewentualnosci, w przeciwienstwie do poprzednich tabletek jakie przyjmowalam. Chcialabym wiedziec jak to wyglada w praktyce, mam na mysli plamienia, czy wystepuja. Czy wszystko potem wrocilo do normy?

Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie. [COLOR="Silver"]

Edytowane przez KochankaM
Czas edycji: 2009-11-07 o 00:06
KochankaM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-07, 11:23   #1224
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez KochankaM Pokaż wiadomość
Czesc Dziewczyny Ja mam pytanie z zupelnie innej beczki, przesledzilam watek i nie znalazlam na nie odpowiedzi, wiec raczej unikne powtorzenia. Wlasnie zaczynam 4 opakowanie Syndi 35, nastepna miesiaczka wypadnie mi w bardzo niekorzystym dla mnie czasie, przy wczesniejszych tabletkach po prostu nie robilam 7 dniowej przerwy, nie mialam tez wtedy plamien. (Bralam Harmonet, a potem Novynette). Ulotka niewiele wyjasnia na ten temat, w zasadzie w ogole nie wymienia takiej ewentualnosci, w przeciwienstwie do poprzednich tabletek jakie przyjmowalam. Chcialabym wiedziec jak to wyglada w praktyce, mam na mysli plamienia, czy wystepuja. Czy wszystko potem wrocilo do normy?

Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie. [COLOR="Silver"]
Możesz połączyć opakowania ale gwarancji braku plamień nie masz, chociaż jeśli przy innych tabsach nie było to teraz też moze nie być

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-11-07, 21:16   #1225
modli_shka
Przyczajenie

Rzeczywiście nie ma gwarancji, że plamienie nie wystąpi. Zdarzyło mi się, że z powodu pominięcia jednej tabletki w okresie 7 dni do przerwy musiałam wziąć jedno opakowanie po drugim. Nie wystąpiły jednak u mnie żadne niepożądane objawy (plamienie, ból brzucha itp.). Natomiast lekarz poinformował mnie, że takie postępowanie wskazane jest tylko w przypadku pominięcia tabletki, jeśli do konca opakowania zostało mniej niż 7 tabletek lub w przypadku stosowania antybiotyków (również tylko wtedy gdy zostaje w opakowaniu mniej niż 7 tabletek)- jest to zresztą przedstawione w ulotce. Lekarz zaznaczył też, że nie powinno się łączyć opakowań częściej niż raz na 3-4 miesiące.
modli_shka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-08, 15:26   #1226
KochankaM
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do KochankaM Send a message via Skype™ to KochankaM

Będę łączyć te opakowania po raz pierwszy, z poprzednimi nie miałam absolutnie żadnych problemów, choć też nie robiłam tego często.
Zaskoczyło mnie to, że w ulotce nie ma nic o możliwości łączenia opakowań (a wydaje mi sie, że w poprzednich tabletkach było to zawarte, ale nie w Syndi), stąd obawiam się o to co może się stać. Wydawało mi sie, że można łączyć opakowania każdych antykoncepcyjnych, stąd wolałam zapytać doświadczonych z Syndi. Dzięki
KochankaM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-08, 22:51   #1227
magdalenasss
Przyczajenie

dziewczyny! przeczytałam kilka postów, miedzy innymi tą uniwersalną ulotkę i jestem przerażona! nie wziełam 1szej tabletki 3tyg. nie wiem dlaczego popie*rzylo mi sie ze nie wolno brac podwójnej dawki i ją pominęłam czyli przed wzieciem kolejnej tabletki miałam ok 48h przerwy... ( pominełam w piatek... ) w sobote i dziś wziełam tabletki o tej godz co zawsze czyli ok 19. (niestety) pozniej uprawialam sex .. a teraz to się boje... czy istnieje prawdopodobieństwo, że zaszłam w ciąże?
magdalenasss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-09, 08:03   #1228
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez magdalenasss Pokaż wiadomość
dziewczyny! przeczytałam kilka postów, miedzy innymi tą uniwersalną ulotkę i jestem przerażona! nie wziełam 1szej tabletki 3tyg. nie wiem dlaczego popie*rzylo mi sie ze nie wolno brac podwójnej dawki i ją pominęłam czyli przed wzieciem kolejnej tabletki miałam ok 48h przerwy... ( pominełam w piatek... ) w sobote i dziś wziełam tabletki o tej godz co zawsze czyli ok 19. (niestety) pozniej uprawialam sex .. a teraz to się boje... czy istnieje prawdopodobieństwo, że zaszłam w ciąże?
niewielkie ale istnieje, zrób test a na przyszlosc czytaj ulotke

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-11-14, 17:28   #1229
ann_39
Przyczajenie

Miałam silne bóle brzucha i okazało się, że mam torbiele na jajnikach, lekarka przepisała Cyprest. Ma on zatrzymać u mnie jajeczkowanie i torbiele maja się "wygoić" (czy jakoś tak, nie pamiętam, jak ona to określiła...). Dostałam receptę na 3 opakowania. Do 3 opakowania organizm przyzwyczaja się do tego leku, prawda? Moje pytanie brzmi: jak po skończeniu 3 opakowania pójdę do lekarza, to bez problemu przepisze mi następne opakowania, jeśli nie wystąpią żadne niepożądane objawy, czy raczej nie?
ann_39 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-14, 19:51   #1230
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ann_39 Pokaż wiadomość
Miałam silne bóle brzucha i okazało się, że mam torbiele na jajnikach, lekarka przepisała Cyprest. Ma on zatrzymać u mnie jajeczkowanie i torbiele maja się "wygoić" (czy jakoś tak, nie pamiętam, jak ona to określiła...). Dostałam receptę na 3 opakowania. Do 3 opakowania organizm przyzwyczaja się do tego leku, prawda? Moje pytanie brzmi: jak po skończeniu 3 opakowania pójdę do lekarza, to bez problemu przepisze mi następne opakowania, jeśli nie wystąpią żadne niepożądane objawy, czy raczej nie?
Jeśli chcesz go używać jako antykoncepcji, powinna przepisać kolejne.
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości