|
|
#1201 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
no może ślina faktycznie troche się zbiera. Raz się tylko zapędziłam i serio oplułam, ale obróciłam to w żart.
Językiem czasem warto przejechać po zębach
|
#1202 |
|
Raczkowanie
|
No to może teraz ja zawalę was swoim pytaniem?
![]() Zbliża mi się małymi krokami termin zdjęcia aparatu ( jakieś pół roku? ). Aktualnie mam wyciągi żeby wyrównać zgryz ( upierdliwe to to jest, nie powiem że nie ). Ale ten zgryz mi się nie równa trochę bo jakby cała szczęka opiera mi się na siódemkach i jedynki stykają się z jedynkami. Reszta totalnie nic! To normalka czy odstaję od reszty? ![]() Edit : Zapomniałam dodać że jak się patrzy to wszystko wygląda ok ( w sensie że się wszystkie stykają, ale ja nie mam takiego uczucia ). Edytowane przez Agnesik_ Czas edycji: 2010-11-01 o 18:04 |
|
|
|
#1203 |
|
Rozeznanie
|
a ja faceta 5 lat starszego
|
#1204 |
|
Przyczajenie
|
Hej
![]() piszę bo niedługo również dołącze do waszego grona aparatek ![]() w czwartek będe miała zakładany aparat metalowy i zastanaiam sie nad kolorem gumek mam dość małe zęby dlatego chciałabym żeby wszytsko wyglądało dość estetycznie moja wada nie jest dosc duza ale musze nosic ok 2 lat moze ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami i udzieli jakiś cennych porad w przetrwaniu tego okresu ![]() pozdrawiam
|
|
|
|
#1205 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
aż tak krzywych zębów nie masz więc myślę że 1,5-2 lat mi też czasami zbiera się ślina w aparacie
|
|
#1206 |
|
Raczkowanie
|
Pocieszyłaś mnie
do balu na pewno nie będę olśniewająca, ale do liceum zrzucę kilka kg, proste ząbki i aaah ! I będę się śmiała z tych co mi dogryzali gadałam dziś z rodzicami o tym aparacie. jeżeli dobrze pójdzie to mnie zapiszą na wiosnę do ortodonty (luty/marzec) Ile mniej więcej czeka się na aparat ? Ile czasu/wizyt trzeba przejść, żeby został założony? Od wtorku zaczynam leczyć ząbki. |
|
|
|
#1207 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1208 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Chyba musze straszego faceta se znalezc. wogole co ja mowie, ja zawsze wolalam tarszych bo w miom wieku to mi sie takie smarkacze wydaja.... za 2 dni wizyta
|
|
#1209 |
|
Rozeznanie
|
Ja mialam na 2 wizycie po 2 miesiacach
a teraz w piatek juz kolejna wizyta na ktorej splace aparat do konca i juz tylko za wizyty bede placic chcialabym moc miec teraz kolorki znow ![]() kochane jak scie sciaga metalowe ligatury? ...bo przeciez nie da sie ich rozciagnac ani nic...
|
#1210 |
|
Raczkowanie
|
Ja również miałam zakładany aparat na 3 wizycie, czyli po 9 dniach
![]() Ja mam wizytę jutro. Zobaczymy czy orto nadal trzyma się tego, że kończymy przygodę z aparatem w styczniu...
|
|
#1211 |
|
Raczkowanie
|
ja się właśnie boje reakcji facetów i koleżanek :/
dlatego chyba zdecyduje się na estetyczny. ale 2000 za jeden łuk?! i podobno dłuższy czas leczenia, czy to prawda? |
|
|
|
#1212 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja właśnie słyszałam że metalowy jest mocniejszy... mi jeszcze nigdy nic się nie urwało ani nie ułamało, a tutaj wiele razy przewijał się temat że niektórym orto w kosmetycznym ułamała skrzydełko albo coś...
|
|
#1213 |
|
Zakorzenienie
|
szczerze, ja nie wiem co w aparacie dziwnego, strasznego. Owszem na początku sensacja dla kolegów niektórych w klasie. No ale bez przesady. Mam metalowy, ostro zielone ligaturki założone i nie wstydze się ani uśmiechać, ani mówić, ani nic. Dla mnie to żadna ujma nosić aparat! Mam wadę poważną. Koło 3 lat pewnie będę nosić. Naprawdę to nic strasznego
|
#1214 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1215 |
|
Rozeznanie
|
kasia_no87 jak zamki sie odklejaja to wina kleju a nie zamka
tak jakbys nakleilam cyrkonie na zeba i by ci odpadl i bys stwierdzila ze twoje zeby sa do niczego bo cyrkonia sie ich nie trzyma ![]() metalowe sa silniejsze i wytrzymalsze jakby nie patrzec metal jest mocniejszym tworzywem. Wiec zamki ceramiczne itp beda slabsze leczenie tez trwa troszke dluzej ale nie widac ich tak bardzo. Cos kosztem czegos
|
#1216 |
|
Raczkowanie
|
A ja już sama nie wiem, który aparat jest lepszy.
Ja zanim zdecydowałam się jaki chcę aparat, to usłyszałam, że oba są tak samo wytrzymałe, działają z taką samą siłą itd., i że różnica tylko tkwi w wyglądzie :P
|
|
#1217 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wogole wydaje mi sie, ze czesciej sie odkleja w metalowych, bo kosmetyczne sa wieksze i maja wieksza powierzchnie przyklejona...To wiadomo, ze metal mocniejszy i szybciej te haczyki w kosmetycznym zlamac Co do dlugosci leczenia to wydaje mi sie, ze zalezy od zamka. Niektore kosmetyczne sa calkowicie zrobione z porcelany czy czegosc tam i one moga wolniej dzialac, a niektore maja te miejsca gdzie przechodzi drut metalowe (ja tak mam) i wydaje mi sie, ze dzialaja one identycznie. A tak wogole to nie wiem o co chodzi z tym wolniejszym dzialaniem, przeciez zeby nie przesuwaja siecaly czas przez te 6tyg (albo ile czas jest miedzy wizytami) tylko na poczatku a pozniej juz sie tylko usztywniaja (kurde slowa mi brakuje), bo gumki robia sie slabsze itp... wiec wedlug nie na jedno wychodzi. Chyba ze zle mysle i jednak to dziala caly czas, aczkolwiek ja widze 'dzialanie' tylko na poczatku po wizycie, pozniej juz nic sie nie dzieje z moimi zebami.... A co do koszta to 2000 to tanio masz jak na kosmetyczny, ja dalam 2500zl a 1800 zwykly metal u mnie kosztuje ![]() ---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- Cytat:
|
|
#1218 |
|
Zakorzenienie
|
Ja za bez niklowy metal płaciłam 1500 zł. Normalny jest za 1400.
|
#1219 |
|
Zadomowienie
|
W Warszawie dużo drożej niestety
Ja za szafir zapłaciłam 2500,metal był za 1900.
|
|
#1220 |
|
Przyczajenie
|
hallo
![]() ![]() Hej ![]() piszę bo niedługo również dołącze do waszego grona aparatek ![]() w czwartek będe miała zakładany aparat metalowy i zastanaiam sie nad kolorem gumek mam dość małe zęby dlatego chciałabym żeby wszytsko wyglądało dość estetycznie moja wada nie jest dosc duza ale musze nosic ok 2 lat moze ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami i udzieli jakiś cennych porad w przetrwaniu tego okresu ![]() pozdrawiam [/QUOTE]
|
|
|
|
#1221 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1222 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
po pirwszej wizycie w sumie było ustalone
|
|
|
|
|
#1223 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja mam na gorze duze a na dole mini bo mam waskie zeby i by sie te duze nie zmiescily te porcelaone itp dzialaja wolniej bo mniejsza sila sie na nie dziala bo mogla sie uszkodzic, zwroc uwage na to ze skrzudelka sie odlamuja i haczyki jak sie na nie silniej zadziala a zamek zrobiony jest z tgo samego tworzywa (ale czy to w 100% prawda jest to nie wiem jednak moja dentystka robi teraz jakis kurs ortodontyczny i taka najnowsza widze im przekazuja[kurs robi w niemczech]). Zeby pracuja caly czas tylko zeby np ktorys mogl sie ruszyc najpierw inny musi sie ruszyc... np ja jestem miesiac ponad po wizycie w piatek nastepna a mnie dzis zaczela 5 dolna bolec i 3 i teraz patrze a tam miedzy nimi szpary juz nie ma u gory wogole. Dzis sie zamknela dopiero. Wiele razy takie zachowanie moich zabkow zaobserwowalam:P one sie chyba przed wizyta boja dlatego sie ruszaja tak intensywnie wtedy ;p---------- Dopisano o 00:32 ---------- Poprzedni post napisano o 00:31 ---------- Cytat:
w tym miejscu gdzie drut trzyma? ![]() ---------- Dopisano o 00:32 ---------- Poprzedni post napisano o 00:32 ---------- Cytat:
metal a inne tworzywo to nie to samo
|
|
#1224 |
|
Raczkowanie
|
A ja dziś mam wizytę i zakładam dolny łuk! Wreszcie pozbędę się tych separacji wstrętnych
Chcę turkusowe gumki ale nie wiem czy będą...A co do metalowych i niemetalowych, to metalowe na pewno działają z większą siłą bo mi orto na samym początku rzekła, że przy mojej wadzie tylko metalowy wchodzi w grę, bo ceramiczny czy jakiśtam po prostu nie da rady przesunąć zębów mych
|
|
#1225 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Po za tym jest kilka rodzai aparatów co widać tutaj: http://www.ortodonta.info/aparaty.html Więc ja zakładam na górę estetyczny, a na dół metalowy ^^ Już nie mogę się doczekać, a termin dopiero 19.11
|
|
#1226 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
bo chyba nie skoro uwazasz ze dziala tak samo. ceramiczne z metalowym slotem http://www.ortodonta.info/images/zam...ne_z_metsl.jpg
wiec tylko te sa zblizone do metalowych kompozytowo-ceramiczne http://www.ortodonta.info/images/zamki_kompozytowe.jpg
ceramiczne http://www.ortodonta.info/images/zamki_ceramiczne.jpg
wiec moim zdaniem ceramika i metal sa najlepsze ![]() oczywiscie kazdy ma swoje zdanie na ten temat ale poprostu niektore aparaty sa slabsze. Sama jedna z wizazanek napisala ze przy jej wadzie kosmetyczny by nie zdal egzaminu :P Ale jesli masz mozliwosc i orto CI powiedziala ze bedzie ok to bierz kosmetyczny jak chcesz mnie sye moja pytala czy tylko metalowe chce czy tak jak wiekszosc gora ladna. Powiedziala mi ze z tym ladniejszym leczenie bedzie troszke dluzej trwalo a mi zalezy na tym zeby to bylo jak najszybciej te z kompozytem metalowym ceramiczne tez pewnie sa dobre ale moja orto takich nie miala ![]() ---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- Cytat:
zobaczysz
Odcieli aniołom skrzydła... bo dawały im wolność. Aparatka sobie jestem Góra->28.05.10 Dół->14.08.10 Koszta - 3860 Edytowane przez Lilllith Czas edycji: 2010-11-02 o 15:27 |
||
|
|
|
#1227 | |
|
Wtajemniczenie
|
ja zapłaciłam za bezniklowy 1350 zł, zwykły był za 1200
Cytat:
to zależy gdzie, ja też się leczę w Warszawie i metal u mnie był za 1200
|
|
#1228 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A wracając do poprzedniej mojej wypowiedzi, to po prostu napisałam to co mi orto powiedziała Może jej chodziło o to, że w moim przypadku zadziałają tak samo Mam nadzieję, że szybko zleci Bo jeszcze tylko jeden ząbek do wyrwania i zakładamy! ^^
|
|
#1229 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
zleci zleci zobaczysz :P no moze masz mala wade i dlatego tak Ci powiedziala ja lecze duza asymetrie przede wszystkim
|
|
#1230 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam mocno stłoczone zęby, więc musiałam wyrwać górne 4 Na szczęście nie mam wady zgryzu ( nosiłam 3 lata aparat ruchomy jako dziecko), więc może przez to, że jedynym problemem są krzywe zęby to nie ma różnicy Kurczę nie znam się na tym,więc słucham co mi mówią. A jednak pani orto jest lekarzem, do tego wykładowcą na medycznej, więc na pewno wie lepiej ^^
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:51.

klask i:

zobaczysz