ciąża mimo tabletek anty? - wątek zbiorczy - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-26, 08:44   #1201
P-o-n-y
Zakorzenienie

Dot.: ciąża mimo tabletek anty? - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez sandrunia1511 Pokaż wiadomość
tak mi powiedziała Pani ginekolog jak mi przepisywała tabletki antykoncepcyjne, więc nie wiem czemu się czepiasz..
pow, że tabletki przeciwbólowe zmniejszają antykoncepcje..
to chyba raczej ona se tego nie wymyśliła.. ;]
to chyba raczej ona se ciebie w blad wprowadzila.
P-o-n-y jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-26, 08:49   #1202
sandrunia1511
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez P-o-n-y Pokaż wiadomość
to chyba raczej ona se ciebie w blad wprowadzila.
a czemu miałaby to robić .. ?
mi tak powiedziała ..
więc ja się tego trzymałam ..
i powiedziałam to co ona mi powiedziała ..
sandrunia1511 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-26, 09:23   #1203
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
a czemu miałaby to robić .. ?
mi tak powiedziała ..
więc ja się tego trzymałam ..
i powiedziałam to co ona mi powiedziała ..
Nie wierz we wszystko co mówią lekarze, ja każdą informację sprawdzam jeszcze w kilku miejscach i absolutnie nie traktuję medyków jako wyroczni, bo nie oszukujmy się, oni nie wiedzą wszystkiego.
Jednak po części masz rację - paracetamol, środek przeciwbólowy MOŻE obniżyć częściowo antykoncepcję, jeśli się go przedawkuje (zażyje powyżej 3g). Oczywiście żadna rozsądna osoba nawet nie stosująca antykoncepcji, nie będzie zażywała większej niż dozwolona dawki tego leku.
Co do gripexów i polopiryny jakie wymieniła anulka09, mają one obojętny wpływ na antykoncepcję hormonalną.
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-26, 13:44   #1204
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
tak mi powiedziała Pani ginekolog jak mi przepisywała tabletki antykoncepcyjne, więc nie wiem czemu się czepiasz..
pow, że tabletki przeciwbólowe zmniejszają antykoncepcje..
to chyba raczej ona se tego nie wymyśliła.. ;]
i mówię co mi powiedziała ..
a Ty chyba nie jesteś ginekologiem ..
Nie jestem a wiem lepiej, ciekawe.

Leki przeciwbólowe są tak rozpowszechnione, że gdyby obniżały skuteczność, to informacja byłaby w ulotce! Albo źle zrozumiałaś gin (wytłumaczyła cerveza), albo zmień gina na takiego co wie.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-26, 14:22   #1205
morissa
Przyczajenie

wziełam tabletke do 72 godzin okazało sie że jestem w ciąży lekarz powiedział ze zarodek jest za mały i ze trzeba sprawdzić czy ciąża rozwija sie prawidłowo,na koniec dodał ze spotkamy sie albo w gabinecie albo w szpitalu,czuje skurcze a pozatym nie mam żadnych objawów.Czy ktoś był w podobnej sytuacji?Z góry dzięki
morissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-26, 14:31   #1206
201610310857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez morissa Pokaż wiadomość
wziełam tabletke do 72 godzin okazało sie że jestem w ciąży lekarz powiedział ze zarodek jest za mały i ze trzeba sprawdzić czy ciąża rozwija sie prawidłowo,na koniec dodał ze spotkamy sie albo w gabinecie albo w szpitalu,czuje skurcze a pozatym nie mam żadnych objawów.Czy ktoś był w podobnej sytuacji?Z góry dzięki
CZEŚĆ
przykro mi, że zaistniala taka sytuacja.
Nie mialam nigdy takowej sytuacji.
Być może, a raczej bardzo prawdopodobne, że tableka "po" uszkodziła płód.
Nie martw się! Będzie dobrze.
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-27, 13:30   #1207
simonee
Zakorzenienie

Czesc dziewczyny
Ufff udalo mi sie odnales odpowiedni watek
Dzis na jednym z portali czytalam komentarze i jedna z osob napisala, ze jej znajoma mimo brania tabletek zaszla w ciaze. Ja osobiscie jakos w to nie moglam uwierzyc, oczywiscie juz nie raz czytalam tego typu historie, tak na dobra sprawe wychodzi na to, ze jest bardzo duzo dziewczyn, ktore w taki sposob zaliczyly wpadke. Ja biorac tabletki przez prawie 10lat nie zaliczylam wpadki ani zadna ze znajomych. Musze sobie poczytac ten watek, pewnie bedzie ile wypowiedzi tyle roznych zdan, sadze ,ze jednak warto zweryfikowac to... no bo jakie moga byc faktyczne przyczyny brania anty a zajscia w ciaze?? hmmm
pozdrawiam
simonee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-27, 13:35   #1208
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez simonee Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny
Ufff udalo mi sie odnales odpowiedni watek
Dzis na jednym z portali czytalam komentarze i jedna z osob napisala, ze jej znajoma mimo brania tabletek zaszla w ciaze. Ja osobiscie jakos w to nie moglam uwierzyc, oczywiscie juz nie raz czytalam tego typu historie, tak na dobra sprawe wychodzi na to, ze jest bardzo duzo dziewczyn, ktore w taki sposob zaliczyly wpadke. Ja biorac tabletki przez prawie 10lat nie zaliczylam wpadki ani zadna ze znajomych. Musze sobie poczytac ten watek, pewnie bedzie ile wypowiedzi tyle roznych zdan, sadze ,ze jednak warto zweryfikowac to... no bo jakie moga byc faktyczne przyczyny brania anty a zajscia w ciaze?? hmmm
pozdrawiam
niestosowanie się do ulotki

ach te historie znajoma moja, znajoma znajomej, kuzynka znajomej

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-27, 14:07   #1209
simonee
Zakorzenienie

Tez tak myslalam...
Tylko wiele lasek sie zarzeka, ze sumiennie bralo tabl itd... wiec gdzie lezy bład??
Stary 2010-01-27, 14:25   #1210
201610310857
Konto usunięte

Moim zdaniem dziewczyny, które zaszły przy braniu tabsów nie stosowały się do ulotki.
a mówią, że wszystko zawsze sumeinnie, bo jest im głupio, (tak mi się zdaje):P
Stary 2010-01-27, 14:41   #1211
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Tez tak myslalam...
Tylko wiele lasek sie zarzeka, ze sumiennie bralo tabl itd... wiec gdzie lezy bład??
mogły wziąc antybiotyk, wypić ziele dziurawca i o tym zapomnieć. Mogły też zmieniać rodzaj tabletek - słyszałam, że wtedy coś się może poprzestawiać i ciąża gotowa.
A może po prostu miały sporą nadwagę- u kobiet, które przy obfitej tuszy biorą tabletki, skuteczność jest w małym stopniu mniejsza, niż u kobiet z prawidłowym BMI.
Stary 2010-01-27, 15:47   #1212
AgaPa1985
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cerveza Pokaż wiadomość
Nie wierz we wszystko co mówią lekarze, ja każdą informację sprawdzam jeszcze w kilku miejscach i absolutnie nie traktuję medyków jako wyroczni, bo nie oszukujmy się, oni nie wiedzą wszystkiego.
Jednak po części masz rację - paracetamol, środek przeciwbólowy MOŻE obniżyć częściowo antykoncepcję, jeśli się go przedawkuje (zażyje powyżej 3g). Oczywiście żadna rozsądna osoba nawet nie stosująca antykoncepcji, nie będzie zażywała większej niż dozwolona dawki tego leku.
Co do gripexów i polopiryny jakie wymieniła anulka09, mają one obojętny wpływ na antykoncepcję hormonalną.
Z ulotki Gripex Control: "W przypadku równoczesnego stosowania ..., doustnych srodkow antykoncepcyjnych, ... przed przyjeciem leku nalezy zasiegnac opinii lekarza." ;]
AgaPa1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-27, 16:46   #1213
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AgaPa1985 Pokaż wiadomość
Z ulotki Gripex Control: "W przypadku równoczesnego stosowania ..., doustnych srodkow antykoncepcyjnych, ... przed przyjeciem leku nalezy zasiegnac opinii lekarza." ;]
Na ulotce nie ma informacji o obniżeniu skuteczności antykoncepcji hormonalnej, więc nie rób zamieszania Napisano tak, ponieważ ten lek zawiera paracetamol, o którym pisałam w zacytowanym poście "paracetamol, środek przeciwbólowy MOŻE obniżyć częściowo antykoncepcję, jeśli się go przedawkuje (zażyje powyżej 3g)."

Tak więc przedawkowanie gripexu może być równoznaczne z przedawkowaniem paracetamolu, a co za tym idzie skuteczność antykoncepcji może nie zostać zachowana.

Ale przyjmowanie obu leków zgodnie z zalecanymi dawkami NIE WPŁYWA na obniżenie antykoncepcji.
Stary 2010-01-27, 17:24   #1214
Neciak89
Zakorzenienie

Po to tam jest wzmianka o opinii lekarza, żeby właśnie nie było cyrków, że laska weźmie za dużo gripexu i w ciąże zajdzie.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
Stary 2010-01-28, 10:51   #1215
travis
Zakorzenienie

GG do travis

przyczutalam kilka ostatnich i kilka pierwszych stron. nie dam rady wszystkego przeczytac
znalazla sie w koncu jakas dziewczyna, ktora brala tabsy jak trzeba a ma dzidzke?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-28, 13:08   #1216
201610310857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez travis Pokaż wiadomość
przyczutalam kilka ostatnich i kilka pierwszych stron. nie dam rady wszystkego przeczytac
znalazla sie w koncu jakas dziewczyna, ktora brala tabsy jak trzeba a ma dzidzke?
Myślisz, że któraś by się przyznałą, ze nie brałą ok i zaszła?
zawsze się wszystkie zarzekają, że wszystko regularnie, żadnych "niebezpiecznych" sytuacji.;/
Stary 2010-01-28, 14:35   #1217
simonee
Zakorzenienie

Hej laseczki
Ja własnie tez przeczytalam kilka stron, ale nie znalazlam zadnej co by napisala, ze ona brala i zaszla... hmmm...
Stary 2010-01-30, 15:41   #1218
anjax89
Raczkowanie

mimo, że bym była w ciąży to mogę dostać krwawienie z odstawienia, czy to krwawienie od razu wyklucza ciążę?
anjax89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-30, 15:44   #1219
201610310857
Konto usunięte

może się tak zdarzyć, że krwawienie będziesz miała, ale nie musi.
Stary 2010-01-31, 20:55   #1220
malina_
Raczkowanie

Cytat:
Hej laseczki
Ja własnie tez przeczytalam kilka stron, ale nie znalazlam zadnej co by napisala, ze ona brala i zaszla... hmmm...
Ja rowniez. Jezeli stosujemy je zgodnie z ulotka wszystko powinno byc ok. I prawdopodobienstwo ciazy jest bardzo malutkie.

malina_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-31, 21:00   #1221
201610310857
Konto usunięte

ja też stosuje jak trzeba i dziecka jeszcze nie ma.
Kiedyś rozmawiałam z pewnym lekarzem i powiedzial, że przy prawidłowym stosowaniu nie ma możliwości, a ten niewielki procent wpadek przy tabsach to wina nieodpowiedzialnosci i głupoty osób biorących i ja się pod tym w pełni podpisuje.
Stary 2010-01-31, 21:10   #1222
malina_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Edeldredzia Pokaż wiadomość
ja też stosuje jak trzeba i dziecka jeszcze nie ma.
Kiedyś rozmawiałam z pewnym lekarzem i powiedzial, że przy prawidłowym stosowaniu nie ma możliwości, a ten niewielki procent wpadek przy tabsach to wina nieodpowiedzialnosci i głupoty osób biorących i ja się pod tym w pełni podpisuje.

Popieram, bo też usłyszałam to od swojego gina

Stary 2010-02-05, 01:21   #1223
ania311
Przyczajenie

witam!
kolejne banalne pytanie,pisze bo zaczynam sie martwic....nie wiem czy to moja glowa czy tez cos nie tak ze mna,wiec chodzi o to ,iz zaczelam od15 grudnia brac tablety,wedlug przepisow!po pierwszym op. na 2 dzien wystapilo lekkie krwawienie,(w ciagu 7 wolnych dni)czyli ok!...kolejne op.rozpoczelam na 9 dzien(a nie na 8!jak powinnam)w polowie brania tego cuownego srodka,zaczelam odczowac dziwne bole (przypominajace bole przedmiesiaczkowe)brzucha ,glowy.lekke nunosci,bol piersi...czy tez wrazliwosc ich...itp!i niby wszystko wedlug ulotki mialo prawo wystapic,ale niepokoi mnie fakt,ze jest juz 3 ,,dzien ,,bez tablety..skutki uboczne tez sa,a krwawienia ani sladu!!!!powinnam sie tym powaznie zamartwiac???
ania311 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-05, 02:12   #1224
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania311 Pokaż wiadomość
witam!
kolejne banalne pytanie,pisze bo zaczynam sie martwic....nie wiem czy to moja glowa czy tez cos nie tak ze mna,wiec chodzi o to ,iz zaczelam od15 grudnia brac tablety,wedlug przepisow!po pierwszym op. na 2 dzien wystapilo lekkie krwawienie,(w ciagu 7 wolnych dni)czyli ok!...kolejne op.rozpoczelam na 9 dzien(a nie na 8!jak powinnam)w polowie brania tego cuownego srodka,zaczelam odczowac dziwne bole (przypominajace bole przedmiesiaczkowe)brzucha ,glowy.lekke nunosci,bol piersi...czy tez wrazliwosc ich...itp!i niby wszystko wedlug ulotki mialo prawo wystapic,ale niepokoi mnie fakt,ze jest juz 3 ,,dzien ,,bez tablety..skutki uboczne tez sa,a krwawienia ani sladu!!!!powinnam sie tym powaznie zamartwiac???
Nie. Krawienie ma przyjść w ciągu tych 7 dni, co oznacza, że może być nawet dopiero siódmego. I jak raz się krawienie nie pojawi to też jeszcze nie trzeba się martwić.

Kosmetycznie

Cytat:
Stary 2010-02-05, 10:13   #1225
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Neciak89 Pokaż wiadomość
Nie. Krawienie ma przyjść w ciągu tych 7 dni, co oznacza, że może być nawet dopiero siódmego. I jak raz się krawienie nie pojawi to też jeszcze nie trzeba się martwić.
Ale ona pominęła tabletkę z pierwszego tygodnia. Jeśli w tym czasie współżyła bez dodatkowego mechanicznego zabezpieczenia, to jest ryzyko ciąży.
Stary 2010-02-05, 10:21   #1226
malina_
Raczkowanie

Dziewczyny nie wiem jak to zrobic, boje sie ze moze cos sie stac...
Otorz wczoraj wzielam ostatnia tabletke z blistra i mialam zrobic 7 dniowa przerwe wzielam ja o 13 i pozniej zjadlam obiad nastepnie dostalam biegunki tylko raz bylam w toalecie (ok godz 15) ale boje sie ze tabletka sie nie wchlonęła. Wiec nie wiem jak to potraktowac wliczajac ten wczorajszy dzien do 7dniowej przerwy musialabym wtedy wziasc szybciej pierwsza tablete z blistra czy po prostu od dzisiaj ja liczyc tak jak powinno byc?

Stary 2010-02-05, 11:23   #1227
ania311
Przyczajenie

wlasnie!!
zawsze bralam wieczorem okolo 22 magiczna tableteczke,na 8 dzien zapomnialam jej wziac i przypmnialam sobie na nastepny dzien w poludnie okolo13 i zaraz ja wzielem...kolejna wzielam okolo 23 tego samego dnia i potem bralam je zawsze okolo23!!martwi mnie jednak to iz po pierwszym op.mialam tylko jedno-dniowe jakby ,,lekkie plamnienie,,a od polowy brania 2 opakowania zle sie czuje..tzn niby z opisu w ulotce,moze tak sie dziac,ale przypominam sobie, ze tak sie czulam jak bylam w ciazy i to oczekiwanie....!!Mam nadzieje,ze to wszystko przez moja glowe i myslenie o nie chcianej ciazy!!!pozr.i dzieki za jakies slowa otuchy!!
ania311 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-05, 13:42   #1228
malina_
Raczkowanie

Wzięłaś tabletki prawidłowo tak jak pisze w ulotce (o zaponieniu) ja przez pierwsze dwa blistry miałam palmienia także nie ma co się martwic organizm sie przyzwyczaja a jezeli chodzi o zle samopoczucie to ja np. biore od 5 mies i nie raz mialam wahania nastroju, bol brzucha czy zle sampoczucie to musi byc po prostu skutrk uboczny Bez obaw moim zdaniem jezeli tabletki bralas prawidlowo jest ok

Stary 2010-02-05, 13:47   #1229
201610310857
Konto usunięte

Cytat:
wlasnie!!
zawsze bralam wieczorem okolo 22 magiczna tableteczke,na 8 dzien zapomnialam jej wziac i przypmnialam sobie na nastepny dzien w poludnie okolo13 i zaraz ja wzielem...kolejna wzielam okolo 23 tego samego dnia i potem bralam je zawsze okolo23!!martwi mnie jednak to iz po pierwszym op.mialam tylko jedno-dniowe jakby ,,lekkie plamnienie,,a od polowy brania 2 opakowania zle sie czuje..tzn niby z opisu w ulotce,moze tak sie dziac,ale przypominam sobie, ze tak sie czulam jak bylam w ciazy i to oczekiwanie....!!Mam nadzieje,ze to wszystko przez moja glowe i myslenie o nie chcianej ciazy!!!pozr.i dzieki za jakies slowa otuchy!!
zabezpieczałaś się po zapomnianej tabletce?
Ile dni po tym współżyłaś?
Proponuje ustawić przypomnienie w telefonie.
a co do dalszj części może to byćź skutek uboczny, a nie ciąża.

---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ----------

Cytat:
Napisane przez malina_ Pokaż wiadomość
Otorz wczoraj wzielam ostatnia tabletke z blistra i mialam zrobic 7 dniowa przerwe wzielam ja o 13 i pozniej zjadlam obiad nastepnie dostalam biegunki tylko raz bylam w toalecie (ok godz 15) ale boje sie ze tabletka sie nie wchlonęła. Wiec nie wiem jak to potraktowac wliczajac ten wczorajszy dzien do 7dniowej przerwy musialabym wtedy wziasc szybciej pierwsza tablete z blistra czy po prostu od dzisiaj ja liczyc tak jak powinno byc?
Nigdy nie wiadomo ile się wchłonęło, więc dla pewności skróć przerwę o jeden dzień
Stary 2010-02-05, 13:57   #1230
ojejka89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malina_ Pokaż wiadomość
jednorazowa wizyta w toalecie to nie jest biegunka;p
Cytat:
wlasnie!!
powinnas sie zabezpieczac dodatkowo przez ten pierwszy tydzien w ktorym zapomnialas tabletki. poza tym stosunki z przerwy byly niezabezpieczone. zrob test, jesli nie pojawi sie krwawienie w przerwie.
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości