Niemcy :) - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-02-02, 17:07   #1201
201608040942
Konto usunięte

Dot.: Niemcy :)

ja mam te klasyczne Mysthic czy jak one sie nazwywaja te z zielonymi kulkami i te nowe zimowe limitowane Perles de Velurs. Musialam je tylko rozebrac , powyciagalam rozowe i bordowe kuleczki bo mi za rozowe byly, teraz mam cos w rodzaju beige chic tylko bardziej blyszczace.
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-02, 19:08   #1202
sr.johanna
Zadomowienie

GG do sr.johanna
Dot.: Przezyc w Niemczech (Kramada, ale nie tylko !)

eternalvoyageur masz w moim miescie sobowtora!!!!!Ogladalam twoje zdjecia na watku Metamorfoza i zaniemowilam!No i co znalazlas te czeresnie?
A ty Kwiecien eternalvoyageur?
sr.johanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-02, 20:21   #1203
*majka*
Zakorzenienie

A ile kosztuja te Mateoryty?
Tylko,ze rozowe to by mi tez nie pasily...Ja to wolalabym jakies w zloto wpadajace...
Hmm,musze sie wybrac do Douglasa
Stary 2007-02-02, 20:47   #1204
Luba
Zakorzenienie

Przychodzę tu prosto z wątku o Zambii.
Dziekuje wszystkim, którzy wysyłaja paczki S. Józefie albo w inny sposob jej pomagaja.
Wielkie dzieki!!!
A przyznac się kobiety, która to pani Ewa i pani Katarzyna? Wasze paczki doszły do Zambii!

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-02, 21:12   #1205
kramada
Raczkowanie

Dziewczyny!
Ciesze sie, ze jest na tu coraz wiecej, przepraszam, ze dlugo nie pisalalam ale mam problemy z komputerem, ale juz za 2 tygodnie bede pisac z Niemiec wiec napewno znajda sie tematy do plotek
Trzymajcie kciuki za moja "przeprowadzke"

buzka
kramada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-02, 22:19   #1206
sr.johanna
Zadomowienie

GG do sr.johanna

kramada az mi ciebie zal dziewczyno,ja pamietam moja przeprowadzke nach Deutschland!oh oh oh.....Ile tych toreb,walizek itp.bylo???Nigdy
wiecej,brr... Ale trzymam mocno,mocno kciuki!Zamelduj sie!
Stary 2007-02-02, 23:45   #1207
mimbi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez *majka* Pokaż wiadomość
A ile kosztuja te Mateoryty?
Tylko,ze rozowe to by mi tez nie pasily...Ja to wolalabym jakies w zloto wpadajace...
Hmm,musze sie wybrac do Douglasa
W Polsce w Sephorze 180 zl, w Tagomago 150, a wedlug kuzyna w Niemczech ok.40E.
mimbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-03, 08:28   #1208
kramada
Raczkowanie

hehe, dzieki, mysle, ze nie bedzie tak zle W zeszlym tygodniu wszystkie moje rzeczy zabral moj TZ, a zostaly tylko te najpotrzebniejsze do wziecia...bardziej martwie sie co bedzie jak juz wsiade do samlotu i uzmyslowie sobie, ze opuszczam moj kochany Gdansk, rodzicow i przyjaciol...brrrr
Stary 2007-02-03, 13:06   #1209
201608040942
Konto usunięte

zgadza sie , ok 40€. Moje limitowane byla w Douglasie po 38€, ale ja zalpacilam 32€ mialam Gutschein. Wczesniej ta klasyki przyjechaly do mnie z Francji za 35€, to bylo ponad dwa lata temu.

Majka jak chcesz cos w zloto to Beige Chic, rozswietlaja tak jak te Mythic czyli satynowo nie widac blyszczacych drobinek. Zreszta wyprobowac Mythic tez mozesz, ty nie ma sz naczynkowej cery wie u ciebie nie beda podkreslac zarozowien, moga pobielic bo ty masz ciemna cere, ale tego sie duzo nie kladzie, a one sa jednak transparentne. Przyjedz wkoncu do mnie na kawke to sobie obejrzysz te Mythic i te limitowane. Limitowki zawsze sa bardziej bylszczace. Ale ogolem beige chic to mysle moze byc cos dla ciebie, zreszta one sa tez transparentne, wiec dla kazdego sie nadadza. W sklepie mozesz poprosic pania, zeby ci maznela na lapce czy odrazu na twarzy tymi meteoritkami . Albo przejezdzaj do mnie. Obejrzysz w spokoju i zdecydujesz , ktore kupic.
Stary 2007-02-03, 14:44   #1210
kramada
Raczkowanie

eternalvoyageur - przepraszam, ze pytam ale tak mnie zżera od jakiegos czasu ciekawosc, jak radzisz sobie bedac w ciazy z wizytami u lekarza itd, bo pislalas , ze to sporo kosztuje, jak jestes teraz ubezpieczona??
Ja siedze i mysle jak to bedzie w roznych przypadkach, w koncu roznie to w zyciu bywa , jestem zareczona ale o slubie porozmawiamy powaznie z moim Tz jak juz osiade na miesjcu

pozdrawiam
Stary 2007-02-03, 22:56   #1211
sr.johanna
Zadomowienie

GG do sr.johanna

Cytat:
Napisane przez kramada Pokaż wiadomość
hehe, dzieki, mysle, ze nie bedzie tak zle W zeszlym tygodniu wszystkie moje rzeczy zabral moj TZ, a zostaly tylko te najpotrzebniejsze do wziecia...bardziej martwie sie co bedzie jak juz wsiade do samlotu i uzmyslowie sobie, ze opuszczam moj kochany Gdansk, rodzicow i przyjaciol...brrrr
Kramada tesknic za twoim miastem,rodzicami i reszta bedziesz zawsze!To strasznie glupie uczucie,mowie ci.Ja ryczalam jak glupia(wtedy,jak opuszczalam Polske) a i teraz(jestem w polsce 2-3 razy w roku)rycze jak .......gdy sie zegnam!Wszedzie dobrze ale nie ma jak na SWOIM CZYLI W POLSCE!!!!!!!!!
Stary 2007-02-06, 09:51   #1212
kwiecień
Raczkowanie

eternalvoyageur - to niesamowiete, bo mieszkamy naprawdę bardzo blisko siebie, a kafejka internetowa jest przy głównej ulicy, chyba wiem, która to.Jestem bardzo ciekawa, kiedy na siebie wpadniemy... Podasz mi swoje imię, żebym mogła - w razie rozpoznania obiektu - zawołać?
Co do czereśni, to już nie ma, przerzucili się na liczi - zresztą też bardzo smaczne, ale ostatnio trochę mi się przejadły. A co jeszcze tutaj poznałam, a wcześniej nie znałam? Pomelo, mmmm....Pychotka.
W Augsburgu dzisiaj baaaaardzo nieciekawa pogoda-szaro, pada jakiś śnieg z deszczem... Synek w domu z mamusią, bo trochę zasmarkany a nie chcę, żeby doprawił mi się w przedszkolu.Kiedyś był takim zdrowym dzieckiem, a odkąd poszedł do przedszkola, to non stop coś. Ale to ponoć normalka, musi przez to przejść.
Dziewczyny - a z jakich polskich miast pochodzicie? Bo my z Zielonej Góry - ja wcześniej mieszkałam w Gorzowie Wlkp., ale po studiach zostałam w Zielonej, tam dorwałam męża;-) Zauważyłam, że tu jest dużo Ślązaków.
Pozdrowienia
Ela
kwiecień jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-06, 09:58   #1213
kwiecień
Raczkowanie

Kramada - sr.johanna mówi prawdę, tęski się bardzo, przynajmniej ja tak mam.Wprawdzie nie ryczę, ale żyję od wyjazdu do wyjazdu. Szczęście w nieszczęściu, że nie pracuję, więc pozostaje nam co roku ustalać tylko urlop u męża, parę dni więcej ma za nadgodziny, więc jakoś to jest. Do Rodziców dzwonię co drugi dzień. Zresztą zawsze byłam z nimi blisko, na studiach często i chętnie jeźdźiłam do domu - taki typ...Wolałabym mieszkać bliżej granicy, wtedy wskoczenie do domu na weekend nie byłoby problemem, ale cóż....tak wyszło.
Ela
Stary 2007-02-06, 10:42   #1214
kramada
Raczkowanie

Dziewczyny!
Ja jestem z pomorza, mieszkam kolo Gdyni. Moj ukochany jest niemcem wiec skoro milosc nas polaczyla to ktos musial pojsc na kompromis..padlo na mnie, bo w sumie nie mam tu nic do stracenia (jestem nauczycielka angielskiego, studia juz skonczylam, no a ze jestem w miare mloda, wiec raz kozie smierc- zaryzykuje i wyjade
Moj Tz ma bardzo dobra prace, wiec narazie ja zajme sie jezykiem i bede sie uczyc choby sama, ale minus jest taki, ze nie wim gdzie bedziemy mieszkac, bo Tz ma kontrakty w roznych miastach. Aktualnie bede na poludniu, w jego rodzinnych stronach a potem to kombinujemy jak najblizej Polski..Berlin bylby idealny
No i mam nadzieje, ze nie bedzie tak zle, o ile czas pozwoli bedziemy czesto tu przyjezdzac (licze ze raz na 2 miesiace) bo Tz bardzo lubi Polske i chetnie tu jezdzi ( bynajmnie narazie
Pozdrawiam, a juz za tydzien napisze do Was z Niemiec
Stary 2007-02-07, 12:53   #1215
delicja26
Raczkowanie

GG do delicja26
Thumbs up Dot.: Niemcy :)

Jak rozmawiacie o kosmetykach to ja sie chce wtracic ... Mam super i niedrogi puder brazujacy ... Dostepny tylko w Douglasie, siostra mi polecila i tak zuzylam juz trzy pudelka. Jezeli ktos lubi zloto-brazowe kolory to jest idealny. Nazywa sie TERRA DEL SOL i kosztuje ok 7 euro (wiec jest nie drogi). Odcien mam 3, jeden z ciemniejszych, chociaz mam jasna karnacje, ale uzywam go w malych ilosciach na twarz i jako roz na policzki. Wygladam wtedy na lekko opalona. A jesli jestescie opalone, to opalenizna jeszcze bardziej wam sie poglebia. Uwazac tylko trzeba, zeby nie przesadzic, bo jest bardzo wydajny ... A moze ktoras go juz miala??
delicja26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-07, 13:48   #1216
eternalvoyageur
Wtajemniczenie

Berlin jest podobno super... tani, i jest tam wszystko... Bawaria to dziura ! Moj chlopak nie lubi tego miasteczka, ale coz, na razie tu jestesmy...

Wiesz, wiele Niemcow mysli ze Polska to taki kraj 3-go swiata, i dziwia sie jak przyjezdzaja i zobacza prawde... i bardzo sie dziwia ze Polska jest tak podobna do Niemiec !

No, masz szczescie ze emigrujesz do sasiedniego kraju, masz blisko do rodziny ! Ja przedtem mieszkalam w Indiach, i przez 15 lat bylam w Polsce tylko 3 razy... pierwszy raz wrocilam po 11 latach, bo przedtem nie bylo nas na to stac ! Wyobrazasz sobie jak to bylo... wszystko sie tak zmienilo... no i dziadkow nie widzialam przez caly ten czas, mialam szczescie ze zyja wystarczajaco dlugo ze moglam sie jeszcze z nimi spotkac...
Stary 2007-02-07, 15:48   #1217
delicja26
Raczkowanie

GG do delicja26

A jak sie zyje w Indiach?? Nigdy nie znalam nikogo, ktoby pochodzil z tamtych stron. Jestem bardzo ciekawa jaka kuchnia, obyczaje, kultura i sklepy? Czy zyja tam tak jak w Polsce, czy w Niemczech?? Czy moze inaczej?? Jakbys miala chwile czasu to napisz prosze, bo mnie ciekawosc zzera!
Stary 2007-02-08, 21:16   #1218
sr.johanna
Zadomowienie

GG do sr.johanna

No hi dziewczyny.Troszku mnie nie bylo, ale was jak widze tez nie.Co jest,czyzby keine lust am schreiben?Napiszcie cosik!Aha-ja jestem z Chorzowa.Indie tez mnie interesuja,to napisz cos eternalvoyageur!
Stary 2007-02-09, 12:16   #1219
Elissa781106
Przyczajenie

Witam Was serdecznie Mam pytanie i bardzo prosze o odpowiedz (jesli to mozliwe). Pozwolcie, ze najpierw po krotce wytlumacze sytuacje. Otoz, moja siostra od paru lat mieszka w Niemczech, niestety nielegelanie (EU wciaz nie pomaga nic w tej sprawie). Aby sytuacja byla bardziej skomplikowana, jej narzeczony jest Portugalczykiem, ktory jest tam obecnie na leczeniu. Kiedy przyjechal do kraju (okolo 7 lat temu) musial podpisac dokument, ze nie bedzie sie staral o zadne zapomogi, a nie jest fizycznie zdolny do pracy. Planuja sie pobrac, jeszcze nie zdecydowali kiedy i gdzie. A wiec, czy ONA BEDZIE MIALA PRAWO DO PRACY W NIEMCZECH? Wkoncu Portugalczycy moga tam pracowac legalnie. Jestesmy bardzo zdezorientowane a konsulat jak same wiecie nie jest zbyt pomocy Poszukujac odpowiedzi na internecie znalazlam to forum. Mam nadzieje, ze ktos z Was bedzie mi w stanie pomoc. Z gory serdecznie dziekuje!
Elissa781106 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-09, 14:17   #1220
kwiecień
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez eternalvoyageur Pokaż wiadomość
Berlin jest podobno super... tani, i jest tam wszystko... Bawaria to dziura ! Moj chlopak nie lubi tego miasteczka, ale coz, na razie tu jestesmy...

Wiesz, wiele Niemcow mysli ze Polska to taki kraj 3-go swiata, i dziwia sie jak przyjezdzaja i zobacza prawde... i bardzo sie dziwia ze Polska jest tak podobna do Niemiec !

No, masz szczescie ze emigrujesz do sasiedniego kraju, masz blisko do rodziny ! Ja przedtem mieszkalam w Indiach, i przez 15 lat bylam w Polsce tylko 3 razy... pierwszy raz wrocilam po 11 latach, bo przedtem nie bylo nas na to stac ! Wyobrazasz sobie jak to bylo... wszystko sie tak zmienilo... no i dziadkow nie widzialam przez caly ten czas, mialam szczescie ze zyja wystarczajaco dlugo ze moglam sie jeszcze z nimi spotkac...
To ja pozwolę sobie mieć odmienne zdanie na temat Bawarii w ogóle, czy też Augsburga Okolice fajne, ładne, latem pełno jezior dookoła, zimą lasy, fajne place zabaw dla dzieci, dalej Alpy...Czego chcieć więcej? Augsburg dla mnie jest w sam raz - nie jest to kolos, w którym aby dojechać na drugi koniec miasta trzeba się przeciskać w ogromnych, godzinnych korkach. No i ładne to miasto.
Co do tego, czy jest drogo, to nie mam porównania, ale faktycznie obiło mi się o uszy, że Bawaria jest najdroższym landem - ale, co za tym idzie, ponoć pensje są tu także wyższe. Nie wiem tego na sto procent, tak gdzieś ktoś...Może któraś z dziewczyn wie coś więcej na ten temat.
Ela
Stary 2007-02-09, 21:28   #1221
*majka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sr.johanna Pokaż wiadomość
Hallo Mädels!(czyt.dziewuchy)Ci esze sie ze piszecie,Szkoda ze jestesmy narazie tylko w trojke,ale mysle ze znajda sie dziewczyny ktore dopiero co przyjechaly albo sa krotko tutaj.Jest tu na wizazu juz watek Niemcy,ale to juz wizazanki ktore znaja sie dlugo i troche mi tak glupio bylo sie wpraszac.Ale itam sie przywitalam!
Czesc dziewczyny
Wlasnie Was wysledzilam

Johanna Wiem,ze tak od razu nie wypada z bacikiem,ale nalezy Ci sie za to "wpraszanie" Kazdy jest tam mile widziany

Pozdrawiam serdecznie z NRW
Stary 2007-02-09, 23:13   #1222
Engelchen
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kwiecień Pokaż wiadomość
To ja pozwolę sobie mieć odmienne zdanie na temat Bawarii w ogóle, czy też Augsburga Okolice fajne, ładne, latem pełno jezior dookoła, zimą lasy, fajne place zabaw dla dzieci, dalej Alpy...Czego chcieć więcej? Augsburg dla mnie jest w sam raz - nie jest to kolos, w którym aby dojechać na drugi koniec miasta trzeba się przeciskać w ogromnych, godzinnych korkach. No i ładne to miasto.
Co do tego, czy jest drogo, to nie mam porównania, ale faktycznie obiło mi się o uszy, że Bawaria jest najdroższym landem - ale, co za tym idzie, ponoć pensje są tu także wyższe. Nie wiem tego na sto procent, tak gdzieś ktoś...Może któraś z dziewczyn wie coś więcej na ten temat.
Ela
Berlin rzeczywiscie jest kolosem ale dojedzie sie w kazde miejsce bo komunikacja super (chiciaz czasami trwa to godzine)
co do tych zarobkow to masz racje
akurat w Berlinie sa najnizsze
w innych landach, tych "bogatszych" sa wyzsze przez co i zycie jest drozsze
pozdrawiam wszystkie Emigrantki
Engelchen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-10, 07:42   #1223
delicja26
Raczkowanie

GG do delicja26

To fakt, ze w nowych landach zycie jest drozsze, ale tu chodzi glownie o ceny mieszkan. Mieszkalam wczesniej w Saarlandzie, teraz mieszkam w okolicach Stuttgartu. Za mieszkanie placimy prawie podwojnie ... a i to tak mi sie wydaje, ze malo. Mielismy farta A jezeli chodzi o normalne zycie tzn. jedzenie, zakupy itd. to wszedzie jest tak samo (Aldi, Lidl, Kaufland ...) Ale zarobki tez, sa proporcjonalnie wyzsze ... dla mnie to na jedno i to samo wychodzi ... wieksze miasto - wieksze mozliwosci, wieksze moje ulubione przeceny i Angeboty itd itd.
Tez pozdrawiam wszystkie Emigrantki
Stary 2007-02-10, 14:47   #1224
Rank
Raczkowanie

GG do Rank

Grono sie bardzo poszerza.
Z kontaktami chyba wszystkie mamy problemy. Ja znalazlam jedna Wizazanke ktora mieszka bardzo blisko mnie i mi ulzylo. Zaraz bede szukac pracy w gazecie. Moze cos sie znajdzie na poczatek cos fizycznego.
Pozdrawiam z Leimen(kolo Heidelbergu)
Stary 2007-02-11, 08:18   #1225
Audacieux
Wtajemniczenie

Ja od siebie dodam, że w Niemczech najbardziej podobają mi się .. wyprzedaże ! Coś wspaniałego! Np torebka z 20 euro na 2... W Polsce takich wyprzedaży nigdy nie było.

Audacieux jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-11, 11:16   #1226
201608040942
Konto usunięte

I co z naszym spotkaniem?
Stary 2007-02-11, 11:35   #1227
*majka*
Zakorzenienie

Chetnych brak
Stary 2007-02-11, 13:15   #1228
kiciamała
Zadomowienie

To ja się też podczepie

Jestem od roku, ale nadal mi tu obco . Też południe -Villingen. A od 3 miesięcy mama brzdąca Paulinki . Rodziłam tutaj więc, może czasem pomoge .

Elissa,co do pozwolenia na prace, żona i członkowie rodziny na utrzymaniu dostają pozwolenie na prace.Czyli jak mąż ma pozwolenie to ty też takie otrzymasz. Jednak każdy land ma inne prawo i można otrzymać pozwolenie od razu tak jak w BW, lub np po trzech latach lub roku. Siostra musi sprawdzić czy ma narzeczony taki papierek. Bo w urzędzie trzeba pokazać.
kiciamała jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-11, 15:48   #1229
Engelchen
Raczkowanie

szkoda ze wy tak daleko mieszkacie bo ja w Berlinie a tez za wiele osob tu nie znam
mam pytanko do mezatek-emigrantek
na ktorej rece nosicie tu obraczki bo widzialam wiele na lewej i nie wiem czy polskim zwyczajem zalozyc na prawa czy niemieckim na lewa?
niedlugo biore slub stad to pytanie
pozdrawiam
Stary 2007-02-11, 15:51   #1230
Engelchen
Raczkowanie

aaaa i skoro tak o kosmetykach piszecie to moze mozecie polecic jakis dobry samoopalacz lub cos co przyciemni naturalnie cialo?
nie moge na razie isc na solarium a troszke chcialabym byc mniej blada
dzieki
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości