|
|
#1201 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Niemcy :)
ja mam te klasyczne Mysthic czy jak one sie nazwywaja te z zielonymi kulkami i te nowe zimowe limitowane Perles de Velurs. Musialam je tylko rozebrac , powyciagalam rozowe i bordowe kuleczki bo mi za rozowe byly, teraz mam cos w rodzaju beige chic tylko bardziej blyszczace.
|
|
|
|
#1202 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Przezyc w Niemczech (Kramada, ale nie tylko !)
eternalvoyageur masz w moim miescie sobowtora!!!!!Ogladalam twoje zdjecia na watku Metamorfoza i zaniemowilam!No i co znalazlas te czeresnie?
A ty Kwiecien eternalvoyageur? |
|
|
|
#1203 |
|
Zakorzenienie
|
A ile kosztuja te Mateoryty?
Tylko,ze rozowe to by mi tez nie pasily...Ja to wolalabym jakies w zloto wpadajace... Hmm,musze sie wybrac do Douglasa
|
|
|
|
#1204 |
|
Zakorzenienie
|
Przychodzę tu prosto z wątku o Zambii.
Dziekuje wszystkim, którzy wysyłaja paczki S. Józefie albo w inny sposob jej pomagaja. Wielkie dzieki!!! A przyznac się kobiety, która to pani Ewa i pani Katarzyna? Wasze paczki doszły do Zambii!
|
#1205 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny!
Ciesze sie, ze jest na tu coraz wiecej, przepraszam, ze dlugo nie pisalalam ale mam problemy z komputerem, ale juz za 2 tygodnie bede pisac z Niemiec wiec napewno znajda sie tematy do plotek ![]() Trzymajcie kciuki za moja "przeprowadzke" buzka |
|
|
|
#1206 |
|
Zadomowienie
|
kramada az mi ciebie zal dziewczyno,ja pamietam moja przeprowadzke nach Deutschland!oh oh oh.....Ile tych toreb,walizek itp.bylo???Nigdy
wiecej,brr... |
|
|
|
#1207 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1208 |
|
Raczkowanie
|
hehe, dzieki, mysle, ze nie bedzie tak zle
W zeszlym tygodniu wszystkie moje rzeczy zabral moj TZ, a zostaly tylko te najpotrzebniejsze do wziecia...bardziej martwie sie co bedzie jak juz wsiade do samlotu i uzmyslowie sobie, ze opuszczam moj kochany Gdansk, rodzicow i przyjaciol...brrrr
|
|
|
|
#1209 |
|
Konto usunięte
|
zgadza sie , ok 40€. Moje limitowane byla w Douglasie po 38€, ale ja zalpacilam 32€ mialam Gutschein. Wczesniej ta klasyki przyjechaly do mnie z Francji za 35€, to bylo ponad dwa lata temu.
Majka jak chcesz cos w zloto to Beige Chic, rozswietlaja tak jak te Mythic czyli satynowo nie widac blyszczacych drobinek. Zreszta wyprobowac Mythic tez mozesz, ty nie ma sz naczynkowej cery wie u ciebie nie beda podkreslac zarozowien, moga pobielic bo ty masz ciemna cere, ale tego sie duzo nie kladzie, a one sa jednak transparentne. Przyjedz wkoncu do mnie na kawke to sobie obejrzysz te Mythic i te limitowane. Limitowki zawsze sa bardziej bylszczace. Ale ogolem beige chic to mysle moze byc cos dla ciebie, zreszta one sa tez transparentne, wiec dla kazdego sie nadadza. W sklepie mozesz poprosic pania, zeby ci maznela na lapce czy odrazu na twarzy tymi meteoritkami . Albo przejezdzaj do mnie. Obejrzysz w spokoju i zdecydujesz , ktore kupic. |
|
|
|
#1210 |
|
Raczkowanie
|
eternalvoyageur - przepraszam, ze pytam ale tak mnie zżera od jakiegos czasu ciekawosc, jak radzisz sobie bedac w ciazy z wizytami u lekarza itd, bo pislalas , ze to sporo kosztuje, jak jestes teraz ubezpieczona??
Ja siedze i mysle jak to bedzie w roznych przypadkach, w koncu roznie to w zyciu bywa , jestem zareczona ale o slubie porozmawiamy powaznie z moim Tz jak juz osiade na miesjcu ![]() pozdrawiam |
|
|
|
#1211 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1212 |
|
Raczkowanie
|
eternalvoyageur - to niesamowiete, bo mieszkamy naprawdę bardzo blisko siebie, a kafejka internetowa jest przy głównej ulicy, chyba wiem, która to.Jestem bardzo ciekawa, kiedy na siebie wpadniemy... Podasz mi swoje imię, żebym mogła - w razie rozpoznania obiektu - zawołać?
Co do czereśni, to już nie ma, przerzucili się na liczi - zresztą też bardzo smaczne, ale ostatnio trochę mi się przejadły. A co jeszcze tutaj poznałam, a wcześniej nie znałam? Pomelo, mmmm....Pychotka. W Augsburgu dzisiaj baaaaardzo nieciekawa pogoda-szaro, pada jakiś śnieg z deszczem... Synek w domu z mamusią, bo trochę zasmarkany a nie chcę, żeby doprawił mi się w przedszkolu.Kiedyś był takim zdrowym dzieckiem, a odkąd poszedł do przedszkola, to non stop coś. Ale to ponoć normalka, musi przez to przejść. Dziewczyny - a z jakich polskich miast pochodzicie? Bo my z Zielonej Góry - ja wcześniej mieszkałam w Gorzowie Wlkp., ale po studiach zostałam w Zielonej, tam dorwałam męża;-) Zauważyłam, że tu jest dużo Ślązaków. Pozdrowienia Ela |
|
|
|
#1213 |
|
Raczkowanie
|
Kramada - sr.johanna mówi prawdę, tęski się bardzo, przynajmniej ja tak mam.Wprawdzie nie ryczę, ale żyję od wyjazdu do wyjazdu. Szczęście w nieszczęściu, że nie pracuję, więc pozostaje nam co roku ustalać tylko urlop u męża, parę dni więcej ma za nadgodziny, więc jakoś to jest. Do Rodziców dzwonię co drugi dzień. Zresztą zawsze byłam z nimi blisko, na studiach często i chętnie jeźdźiłam do domu - taki typ...Wolałabym mieszkać bliżej granicy, wtedy wskoczenie do domu na weekend nie byłoby problemem, ale cóż....tak wyszło.
Ela |
|
|
|
#1214 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny!
Ja jestem z pomorza, mieszkam kolo Gdyni. Moj ukochany jest niemcem wiec skoro milosc nas polaczyla to ktos musial pojsc na kompromis..padlo na mnie, bo w sumie nie mam tu nic do stracenia (jestem nauczycielka angielskiego, studia juz skonczylam, no a ze jestem w miare mloda, wiec raz kozie smierc- zaryzykuje i wyjade ![]() Moj Tz ma bardzo dobra prace, wiec narazie ja zajme sie jezykiem i bede sie uczyc choby sama, ale minus jest taki, ze nie wim gdzie bedziemy mieszkac, bo Tz ma kontrakty w roznych miastach. Aktualnie bede na poludniu, w jego rodzinnych stronach a potem to kombinujemy jak najblizej Polski..Berlin bylby idealny ![]() No i mam nadzieje, ze nie bedzie tak zle, o ile czas pozwoli bedziemy czesto tu przyjezdzac (licze ze raz na 2 miesiace) bo Tz bardzo lubi Polske i chetnie tu jezdzi ( bynajmnie narazie ![]() Pozdrawiam, a juz za tydzien napisze do Was z Niemiec
|
|
|
|
#1215 |
|
Raczkowanie
|
Jak rozmawiacie o kosmetykach to ja sie chce wtracic ... Mam super i niedrogi puder brazujacy ... Dostepny tylko w Douglasie, siostra mi polecila i tak zuzylam juz trzy pudelka. Jezeli ktos lubi zloto-brazowe kolory to jest idealny. Nazywa sie TERRA DEL SOL i kosztuje ok 7 euro (wiec jest nie drogi). Odcien mam 3, jeden z ciemniejszych, chociaz mam jasna karnacje, ale uzywam go w malych ilosciach na twarz i jako roz na policzki. Wygladam wtedy na lekko opalona. A jesli jestescie opalone, to opalenizna jeszcze bardziej wam sie poglebia. Uwazac tylko trzeba, zeby nie przesadzic, bo jest bardzo wydajny ... A moze ktoras go juz miala??
|
|
|
|
#1216 |
|
Wtajemniczenie
|
Berlin jest podobno super... tani, i jest tam wszystko... Bawaria to dziura ! Moj chlopak nie lubi tego miasteczka, ale coz, na razie tu jestesmy...
Wiesz, wiele Niemcow mysli ze Polska to taki kraj 3-go swiata, i dziwia sie jak przyjezdzaja i zobacza prawde... i bardzo sie dziwia ze Polska jest tak podobna do Niemiec ! No, masz szczescie ze emigrujesz do sasiedniego kraju, masz blisko do rodziny ! Ja przedtem mieszkalam w Indiach, i przez 15 lat bylam w Polsce tylko 3 razy... pierwszy raz wrocilam po 11 latach, bo przedtem nie bylo nas na to stac ! Wyobrazasz sobie jak to bylo... wszystko sie tak zmienilo... no i dziadkow nie widzialam przez caly ten czas, mialam szczescie ze zyja wystarczajaco dlugo ze moglam sie jeszcze z nimi spotkac...
|
#1217 |
|
Raczkowanie
|
A jak sie zyje w Indiach?? Nigdy nie znalam nikogo, ktoby pochodzil z tamtych stron. Jestem bardzo ciekawa jaka kuchnia, obyczaje, kultura i sklepy? Czy zyja tam tak jak w Polsce, czy w Niemczech?? Czy moze inaczej?? Jakbys miala chwile czasu to napisz prosze, bo mnie ciekawosc zzera!
|
|
|
|
#1218 |
|
Zadomowienie
|
No hi dziewczyny.Troszku mnie nie bylo, ale was jak widze tez nie.Co jest,czyzby keine lust am schreiben?Napiszcie cosik!Aha-ja jestem z Chorzowa.Indie tez mnie interesuja,to napisz cos eternalvoyageur!
|
|
|
|
#1219 |
|
Przyczajenie
|
Witam Was serdecznie
Mam pytanie i bardzo prosze o odpowiedz (jesli to mozliwe). Pozwolcie, ze najpierw po krotce wytlumacze sytuacje. Otoz, moja siostra od paru lat mieszka w Niemczech, niestety nielegelanie (EU wciaz nie pomaga nic w tej sprawie). Aby sytuacja byla bardziej skomplikowana, jej narzeczony jest Portugalczykiem, ktory jest tam obecnie na leczeniu. Kiedy przyjechal do kraju (okolo 7 lat temu) musial podpisac dokument, ze nie bedzie sie staral o zadne zapomogi, a nie jest fizycznie zdolny do pracy. Planuja sie pobrac, jeszcze nie zdecydowali kiedy i gdzie. A wiec, czy ONA BEDZIE MIALA PRAWO DO PRACY W NIEMCZECH? Wkoncu Portugalczycy moga tam pracowac legalnie. Jestesmy bardzo zdezorientowane a konsulat jak same wiecie nie jest zbyt pomocy Poszukujac odpowiedzi na internecie znalazlam to forum. Mam nadzieje, ze ktos z Was bedzie mi w stanie pomoc. Z gory serdecznie dziekuje!
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1220 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Okolice fajne, ładne, latem pełno jezior dookoła, zimą lasy, fajne place zabaw dla dzieci, dalej Alpy...Czego chcieć więcej? Augsburg dla mnie jest w sam raz - nie jest to kolos, w którym aby dojechać na drugi koniec miasta trzeba się przeciskać w ogromnych, godzinnych korkach. No i ładne to miasto.Co do tego, czy jest drogo, to nie mam porównania, ale faktycznie obiło mi się o uszy, że Bawaria jest najdroższym landem - ale, co za tym idzie, ponoć pensje są tu także wyższe. Nie wiem tego na sto procent, tak gdzieś ktoś...Może któraś z dziewczyn wie coś więcej na ten temat. Ela |
|
|
|
|
#1221 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wlasnie Was wysledzilam Johanna Wiem,ze tak od razu nie wypada z bacikiem,ale nalezy Ci sie za to "wpraszanie" Kazdy jest tam mile widziany Pozdrawiam serdecznie z NRW |
|
|
|
|
#1222 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
co do tych zarobkow to masz racje akurat w Berlinie sa najnizsze w innych landach, tych "bogatszych" sa wyzsze przez co i zycie jest drozsze pozdrawiam wszystkie Emigrantki
|
|
|
|
|
#1223 |
|
Raczkowanie
|
To fakt, ze w nowych landach zycie jest drozsze, ale tu chodzi glownie o ceny mieszkan. Mieszkalam wczesniej w Saarlandzie, teraz mieszkam w okolicach Stuttgartu. Za mieszkanie placimy prawie podwojnie ... a i to tak mi sie wydaje, ze malo. Mielismy farta
A jezeli chodzi o normalne zycie tzn. jedzenie, zakupy itd. to wszedzie jest tak samo (Aldi, Lidl, Kaufland ...) Ale zarobki tez, sa proporcjonalnie wyzsze ... dla mnie to na jedno i to samo wychodzi ... wieksze miasto - wieksze mozliwosci, wieksze moje ulubione przeceny i Angeboty itd itd. ![]() ![]() Tez pozdrawiam wszystkie Emigrantki
|
|
|
|
#1224 |
|
Raczkowanie
|
Grono sie bardzo poszerza.
Z kontaktami chyba wszystkie mamy problemy. Ja znalazlam jedna Wizazanke ktora mieszka bardzo blisko mnie i mi ulzylo. Zaraz bede szukac pracy w gazecie. Moze cos sie znajdzie na poczatek cos fizycznego. Pozdrawiam z Leimen(kolo Heidelbergu)
|
#1225 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja od siebie dodam, że w Niemczech najbardziej podobają mi się .. wyprzedaże ! Coś wspaniałego! Np torebka z 20 euro na 2... W Polsce takich wyprzedaży nigdy nie było.
|
#1226 |
|
Konto usunięte
|
I co z naszym spotkaniem?
|
|
|
|
#1228 |
|
Zadomowienie
|
To ja się też podczepie
Jestem od roku, ale nadal mi tu obco . Też południe -Villingen. A od 3 miesięcy mama brzdąca Paulinki . Rodziłam tutaj więc, może czasem pomoge Elissa,co do pozwolenia na prace, żona i członkowie rodziny na utrzymaniu dostają pozwolenie na prace.Czyli jak mąż ma pozwolenie to ty też takie otrzymasz. Jednak każdy land ma inne prawo i można otrzymać pozwolenie od razu tak jak w BW, lub np po trzech latach lub roku. Siostra musi sprawdzić czy ma narzeczony taki papierek. Bo w urzędzie trzeba pokazać. |
|
|
|
#1229 |
|
Raczkowanie
|
szkoda ze wy tak daleko mieszkacie bo ja w Berlinie a tez za wiele osob tu nie znam
![]() mam pytanko do mezatek-emigrantek na ktorej rece nosicie tu obraczki bo widzialam wiele na lewej i nie wiem czy polskim zwyczajem zalozyc na prawa czy niemieckim na lewa? niedlugo biore slub stad to pytanie pozdrawiam |
|
|
|
#1230 |
|
Raczkowanie
|
aaaa i skoro tak o kosmetykach piszecie to moze mozecie polecic jakis dobry samoopalacz lub cos co przyciemni naturalnie cialo?
nie moge na razie isc na solarium a troszke chcialabym byc mniej blada dzieki
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:41.

Poszukujac odpowiedzi na internecie znalazlam to forum. Mam nadzieje, ze ktos z Was bedzie mi w stanie pomoc. Z gory serdecznie dziekuje!

Wiem,ze tak od razu nie wypada z bacikiem,ale nalezy Ci sie za to "wpraszanie"
. Też południe -Villingen. A od 3 miesięcy mama brzdąca Paulinki