|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Druga część wątku na odchowalni będzie nosić tytuł: | |||
| Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 |
|
1 | 2,56% |
| Zmieniamy pieluchy, karmimy co chwilę, lecz na wizażu przyjemne są chwile |
|
6 | 15,38% |
| Za mało pokarmu, znów skok rozwojowy, a ja już nie mam do tego głowy |
|
3 | 7,69% |
| Za małe ubranka, już pierwsze uśmiechy, szybko nam rosną te nasze pociechy |
|
19 | 48,72% |
| Naturalnie czy przez cięcie, każda mama ma już wzięcie |
|
5 | 12,82% |
| Głośno wrzeszczy mały ludzik, tak że i sąsiadów budzi |
|
1 | 2,56% |
| Piję mleczko, robię kupkę, już niedługo czas na zupkę |
|
4 | 10,26% |
| Głosujący: 39. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1201 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. I
Cytat:
Ja nie mam dziś siły, a ostatnio codziennie i długo byłyśmy na zewnątrz ![]() ---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ---------- http://allegro.pl/show_item.php?item=3652143949 Kupiłam młodej kombinezon ciepły 62
|
|
|
#1202 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#1203 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Pięknie Wam dziękujemy za kciuki i życzenia powrotu do zdrowia!
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Papalinko wybacz za wprowadzenie w błąd ![]() motylku zdrówka dla Tusi Cytat:
![]() Cytat:
Teacherka dirtymagic |
||||||
|
|
|
#1204 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- Ja przy takiej temp daję body z krótkim rękawem oraz pajac/śpiochy plus koszulka i wrzucam dziecia do przejściowego kombinezona. |
|
|
|
|
#1205 |
|
Zakorzenienie
|
Dodałam zdjęcia Zuzki do K. Na razie 2, potem może coś ze spacerku wskoczy.
Trzymajcie kciuki, zaraz sie wybierzemy!
|
#1206 |
|
Zakorzenienie
|
http://allegro.pl/fisher-price-husta...634184087.html
Jak myślicie od jakiego wieku można w nią sadzać maluszka? Kupiłam i w sumie zapomniałam że ona taka "głęboka". Już nie pamiętam kiedy Filipa sadzaliśmy, niby w opisie że od 0 ale wiem, że do tych trzeba było poczekać. |
|
|
|
#1207 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale świetna! Gdybym nie miała od brata to bym też taką chciała ![]() Jest fajna, bo leżąca pozycja, a w naszej taka półsiedząca:/ Także myślę,że możesz już kłaść, ja jeszcze muszę poczekać.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1208 |
|
Zakorzenienie
|
JULIA KONCZY DZIS DWA MIESIACE ![]() my juz po spacerku, po zakupach. a no i ja i D. mamy dzis dwa lata zwiazku i pol roku zareczyn ![]() mi pampy zielone nie przeciekaja ![]() inwersja ale kropelki sajesz do butelki do mm my karmimy sie Enfamilem plus Deicol do kazdego karmieniaa, neta dalej nie mam
|
#1209 |
|
dryfuję słowami
|
w ogole to wiekszosc dzieci ma w mniejszym badz wiekszym stopniu alergie na laktoze, ale o tym sie nie mowi, bo by sie okazalo nagle, ze rodzice moga miec mleko za grosze.
a tak po co, lepiej kupowac jakies drozsze zamienniki, które i tak ładują w sklad laktoze tylko troche mniej, a droższe są niz te mleka typowo na alergie. lepiej firmom nabijac kase, nfz ma oszczednosci, a my sie smiejmy z nieświadomych rodziców, którzy dają sie w balona robić.
|
|
#1210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Julka
|
|
#1211 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
tak w ogóle to ten Hipp Comport wkurza, bo slabo sie rozpuszcza, trzepac tym trzeba na calego, a potem czekac az sie odgazuje zielone pampki fajne są, ale małe porównując do białych i do dad
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1212 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a wam ten delicol przepisuje pediatra czy wszyscy tak na wlasna reke? mamy ktore stosuja robia to zapobiegawczo czybyly kolki? |
|
|
|
|
#1213 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
A kropelki antykolkowe daje na smoczek bo mam wrażenie, że lepiej działają niż w mleku |
|
|
|
|
#1214 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja sprzedałam taką po pół roku, bo Eda już nie był nią zainteresowany. I niestety pozycja mocno siedząca w tej huśtawce jest. Plus taki, że samo buja i dziecko szybko zasypia. Na własną rękę, to jest laktaza, enzym trawiący laktozę, więc zaszkodzić nie może. Maluszki mają go za mało.
|
|
|
#1215 |
|
Zakorzenienie
|
ja delicol daje po konsultacji z pediatra
|
#1216 |
|
Zakorzenienie
|
wrocilismy ze spacerku... tylko chwile bylismy bo zimno... mialam nadzieje ze maly pospi troche a tu juz znowu wolanie z wozka dochodzi... probuje sie dodzwonic do polskiego konsulatu...od razu widac ze to polska placowka...
Maharet jedziecie wyrabiac paszport? |
|
|
|
#1217 |
|
Zakorzenienie
|
a no i na gazy herbatka
|
#1218 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ja nie mam niestety tesciowej a moja mama jest za granica, przydal by mi sie ktos chetny do zostania z dzieckiem jak narazie od cioc i od taty slysze tylko ze mała jest za mała i jej nawet na rece nie wezmą![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1219 |
|
Zakorzenienie
|
Matal u nas się ona z kolei super sprawdzała, dlatego wzięłam podobną , ale zapomniałam że chyba nie da się za szybko sadzać.
http://allegro.pl/fisher-price-lezac...666822056.html ale w ten to już chyba bym mogła kłaść prędzej i na dłużej? |
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1220 |
|
BAN stały
|
Na razie nie, w sumie nie mamy zamiaru wyjeżdzać z DE na razie wiec nam nie potrzebny.Nie wiem czy dopiero po umiejscowieniu aktu ur. w PL i wyrobienie Peselu nie postaray sie od razu o 5-cio letni.Na razie nam sie nie spieszy.
A pod który konsulat podlegasz?Koln? Edytowane przez maharet1092 Czas edycji: 2013-10-30 o 14:12 |
|
|
|
#1221 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
hej
![]() W koncu udało mi się dostać. U nas noc była ciężka, mały jak wstał o 18.10 to zasnął tak naprawdę o 5.00 nad ranem ![]() w międzyczasie przesikał pampa i wszystkie ciuszki 2 razy. oprócz tego nie wiem jak mu bandażować te piersi, bo ciągle mi zjeżdża ten bandaż na pępuszek ![]() Cytat:
Ale ja mam mało pokarmu. Dziś udało mi się ściągnąć 50 ml., po nocy nie karmienia ![]() nie wiem ile jeszcze będę miała sił żeby walczyć o kp. o dziękuję za tak miłe powitanie kochana Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
ale ładnie podnosił główkę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() a ja pyt. położnej i o tej porze roku radziła na pierwszy spacer po 2 tyg wyjść?
|
|
#1222 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiadomo, że to decyzja rodzica, po prostu taki maluszek jest za mały do pozycji półleżącej i może, ale nie musi, źle wpłynąć to na jego kręgosłup. Ja mam dosyć płaski, ale sadzam tylko jeśli naprawdę muszę. I na max. 15 minut. Co kilka dni.
|
|
|
#1223 |
|
Zakorzenienie
|
a u mnie dzis na rocznicowa kolacje schab ze slieka z kasza i ogorkiem kiszonym a dla Dawida dodatkowo z sosem
|
#1224 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A pogoda też ma znaczenie? ![]() Bo mi się te babcie skojarzyły, co pytają, czemu dziecko nie ma czapki pod koniec października. Bo prawie 20 stopni jest, droga pani ![]() My byliśmy po 4 dniach A było może 15 stopni
|
|
|
#1225 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() podziwiam mamy które ogarniają 2 dzieci... ja teraz z 1 wymiękam, a (odpukać) nie jest mega absorbujący i uciążliwy Cytat:
![]() i teraz się skłaniam ku opcji 5w1 + rota + pneumo z tym że teraz bym wzięła 5w1 + rota + osobno żółtaczka (czyli 2 ukłucia) a przy następnym szczepieniu chyba dopiero pneumo :mysli: bo już bez żółtaczki to z pneumo znowu 2 ukłucia ja pierdziele już się zaczynam w tym wszystkim motać ![]() a na pneumo bierzecie tą która chroni przed 13 szczepami ? Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() dobrze że nic mu nie zrobiłam ![]() sama się siebie boje
|
|
|
#1226 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
A mi się skojarzyło z moją T. Kiedyś na przełomie sierpnia/września się ochłodziło, było jakieś 12 stopni a ona w sandałkach., a na Wszystkich Świętych przygrzało, było prawie 20 stopni to poszła w wełnianych skarpetkach i kozczkach |
|
|
|
|
#1227 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Dzieciom do lat 13 wydaje się: a) paszporty z okresem ważności 5 lat, jeżeli dziecku nadano już nr ewidencyjny PESEL lub gdy przedłożony zostanie odpis polskiego aktu urodzenia i nadany zostanie przez konsula - na wniosek rodziców - numer ewidencyjny PESEL. b) paszporty tymczasowe z ważnością na 1 rok. Tylko pierwszy paszport tymczasowy dla dziecka urodzonego w Niemczech może być wydany na podstawie niemieckiego aktu urodzenia i bez numeru ewidencyjnego PESEL." i chcialam sie dowiedziec jak wyglada ta 1 opcja z nadaniem peselu przez konsula... bo zeby nadali numer pesel w polsce to musi byc tam zameldowany, mozemy go zameldowac u babci czy dziadka, ale bez sensu taka fikcja...my jestesmy z pl wymeldowani... no ale nie moge sie dodzwonic... |
|
|
|
|
#1228 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko ze moj sie obudzil bez kocyka...dlatego juz go w nocy nie klade sobie na klacie bo wlasnie wydaje mi sie ze zsunelam go delikatnie bo obudzilam sie z nim przytulonym i caly czas lezal glowka na mojej rece...ale strach sie bac co by bylo gdybym zsunela go w druga strone...
|
|
|
|
|
#1230 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Do Peselu trzeba mieć polski akt ur.Tzn wziac z Niemiec ten na druku międzynarodowym i pójść do polskiego USC w ostatnim miejscu zamieszkania jednego z rodziców.Nie wiem dokładnie jak to wygląda, trzeba się w danym USC zapytać. Potem z tym aktem do konsulatu plus wniosek o nadanie nr.Pesel i ono to załatwiają. Ale na wszelki wypadek przemailuj bo nie dam sobie głowy uciąć że te informacje są pewne, mogło sie też coś zmienić przez parę miesięcy. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:24.

Wyszła tylko lekka alergia na soję, ale... u dzieci prawie nigdy nie wychodzi alergia z krwi, a reakcja jest. Miał kolki do 1,5 roku i plamy alergiczne. Do tej pory używamy tylko emolium i nie pije mleka. Nie wiadomo ani co miał, ani nic. I nic nie pomagało, co prawda było nieco lepiej na pepti, kolki były rzadziej, ale to nie znaczy, że ich nie było wcale...

my karmimy sie Enfamilem plus Deicol do kazdego karmienia

także zjazd miałam ostry 

1 i 1/2 saszetki Actiferolu(żelazo) ,5kropli cebionumulti, 1 tab. kwasu foliowego(5mg) ,1/2 tab. wit. B6-na anemię i na katar -3ml Calcium, 2x5kropli cebionu, do noska Euphorbium no i kapsułkę wit. D3...
Jest cudowna, niesamowity z niej ssaczek, pospać też lubi (chyba - 14h na dobę - słusznie sie ciesze czy nie? potrafi przespać ciągiem ze 4h)