![]() |
#1201 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Dziewczyny z Londynu- łączmy się! Część III
Cytat:
Powodzenia! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1202 |
Przyczajenie
|
Witam po przerwie.
![]() ![]() ![]() Będę wiozła znajomym torciki wedlowskie i Michałki (bo to ich ulubione polskie słodycze) i przyszło mi do głowy, by również do pracy zanieść (praca biurowa) np. pudełko Michałków. Czy to może być źle (z jakiegoś dziwnego nie znanego mi powodu) odebrane, czy może jest wskazane właśnie? Czy w UK praktykuje się coś takiego jak nasze 'wkupne'? ![]() Ogólnie atmosfera w tym biurze jest bardzo serdeczna/przyjemna (na pierwszy rzut oka przynajmniej), żadnego dresscode, a na rozmowie o prace nauczyłam swojego przyszłego szefa zamawiania piwa z pianą po polsku. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1203 |
Zadomowienie
|
U nas praktykujemy "wkupne" przy okazji urodzin, powrotów z wakacji i tak dalej. Myślę, że warto coś przynieść. Zawsze to okazja do rozmowy i poznania nowych współpracowników.
Gdzie dokładnie będziesz pracować? Jeśli to nie tajemnica ![]()
#1204 |
Zadomowienie
|
Nie wiem jak z torcikami wedlowskimi ale u mnie michalki sa ogólnie dostępne. W każdym polskim sklepie, Tesco itd.
I przyniesienie słodyczy czy ciasta jest chyba zawsze mile widziane ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#1205 |
Rozeznanie
|
Witajcie.
Już od miesiąca jestem w Polsce. Muszę się rozliczyć poprzez P50. Minęło już 5 tygodni, a nie dostałam P45 od kfc. Poradzicie coś w tej kwestii? Dodam, że nie przepracowałam ani jednej godziny w kfc na umowi, ale jak podpisałam papiery to zmienili mi kod podatkowy (bo wczesniej miał emergency) Proszę o pomoc. Zwłaszcza z tym P50, bo nie wiem co w tej sytuacji powinnam zrobić. Jest szansa dostania zwrotu bez wysyłania P45? Np. wysłałabym ksero payslipów z poprzedniej pracy? |
![]() ![]() |
![]() |
#1206 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1207 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co robić w tej sytuacji ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1208 |
Zakorzenienie
|
Mój tz juz 4 tydzień pracuje w pewnej pracy i cały czas nie dostał pay slipa. Nawet mejlowo. Czy jak pójdzie to wyjaśniać to maja obowiązek dać mu rownież te zAlegle a nie np. Tylko ten z obecnego tygodnia?
Wysłane przez tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#1209 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#1210 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1211 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak to wyglada od strony prawnej, natomiast z wlasnego doswiadczenia wiem, ze pisanie maili w takich sytuacjach jest strata czasu. Raczej dzwon, najlepiej jak zorientujesz sie w sytuacji, zeby nie mogli Cie zbyt latwo zbyc.
#1212 |
Konto usunięte
|
Hej, mam pytanie
![]() Jakiej wysokości (według Was) powinny być zarobki, żeby utrzymać się w UK na dobrym poziomie? Na dwie osoby. Zakładając, że wynajem wyniesie ok 700 funtów (od razu zaznaczę, że nie w Londynie ![]() I drugie pytanie - jakiej wysokości rachunków można się spodziewać co miesiąc, mieszkając w dwie osoby? Oczywiście tak plus/minus. Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc Czas edycji: 2015-02-19 o 21:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#1213 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jest w ogóle jakaś szansa na odzyskanie podatku, gdybym wysłała ksero moich payslipów z poprzedniej pracy? Chciałabym odzyskać te pieniądze. Wcześniej sporo mi odliczali podatku z wypłaty bo miałam emergency. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1214 |
Zakorzenienie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;5032829 6]Hej, mam pytanie
![]() Jakiej wysokości (według Was) powinny być zarobki, żeby utrzymać się w UK na dobrym poziomie? Na dwie osoby. Zakładając, że wynajem wyniesie ok 700 funtów (od razu zaznaczę, że nie w Londynie ![]() I drugie pytanie - jakiej wysokości rachunków można się spodziewać co miesiąc, mieszkając w dwie osoby? Oczywiście tak plus/minus.[/QUOTE] Wg mnie dwie osoby 2,5 tys to minimum. Ale każdy ma inne pojęcie dobrego poziomu. My za sam dom będziemy dawać 1200 xd wiec w sumie... Ja zarabiam 1400 a tz ok 1200 no i nie brakuje nam na nic. Wysłane przez tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#1215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do kosztow utrzymania, temat byl walkowany kilka razy, nie mam pojecia co jeszcze mozna by dodac.
![]() |
#1216 |
Zadomowienie
|
Na pewno za dwie minimalne w UK da się więcej ogarnąć niż za polskie minimalne
![]() Do 700 funtów za czynsz musisz dołożyć council tax (tu już musisz wpisać sobie dokładny adres w googla żeby wiedzieć jakie to koszta, ja w Londynie płacę około 1200 funtów rocznie) + woda + prąd + gaz (w zależności od zużycia, ofc). Do tego internety, telefony, telewizje itd.
#1217 |
Zadomowienie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;5032829 6]Hej, mam pytanie
![]() Jakiej wysokości (według Was) powinny być zarobki, żeby utrzymać się w UK na dobrym poziomie? Na dwie osoby. Zakładając, że wynajem wyniesie ok 700 funtów (od razu zaznaczę, że nie w Londynie ![]() I drugie pytanie - jakiej wysokości rachunków można się spodziewać co miesiąc, mieszkając w dwie osoby? Oczywiście tak plus/minus.[/QUOTE] Wszystko zalezy od tego jak chcecie zyc, do mieszkanie musisz doliczyc co miesiac council tax (to roznie bywa, placi sie go przez 11 miesiecy w marcu juz go nie bedziesz musiala oplacac), woda, prad, gaz, u nas na prad(nie mamy gazu) wychodzi miesiecznie 80£, internet teraz ostatnio poszedl w gore i tak 20£ musisz sobie policzyc, abonament na telefon zaczyna sie od 20-25£. Do tego dojda oysterki, lub koszt ubezpieczenia i auta. |
![]() ![]() |
![]() |
#1218 |
Zadomowienie
|
Ja mam ambitne plany zamieszkania z chłopakiem w Slough, taki test związku zeby zobaczyć czy warto zeby on sie dla mnie przeprowadzał do lincoln lub Brighton bo w jednym z tych miejsc bede studiować czy jednak nie zniesiemy mieszkania razem. Tutaj studio/ czasem one-bedroom kosztuje wlasnie ok 600-750 (czasem z rachunkami). I wydaje mi sie ze skoro sama moge sie utrzymać za jakieś 650 funtów (wliczając wszystko, pokoj, transport itd.) a powyżej to oszczędności/większe wydatki/moje głupotki to jakbym z chłopakiem miała mieszkać to ok. 1400 tym bardziej by wystarczyło (bo taniej jak sie kupuje dla 2 osob) na takie normalne przeżycie z miesiąca na miesiąc, żyjąc oszczędnie. Ale tak zeby miec i na większe wydatki (np. Wakacje i inne takie) to 2000-2500 na miesiąc powinno byc ok. Wiadomo - im wiecej tym lepiej i większy luksus i mniej stresu o głupoty. No i tutaj naprawde, ogromnie duzo zależy od waszych trybów zycia i tego na jakim poziomie chcecie życ.
Najpierw musi jednak moj TZ lecieć do swojego kraju, wrócić, znaleźć normalna prace i wtedy zacznę szukać i byc dowiem sie na własna rękę ile wszystko kosztuje. Tylko aż mi zal cztery litery ściska jak widzę ze za kasę za ktora tutaj moge miec studio, w Lincoln moge miec całe mieszkanie z dwiema sypialniami ;D Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#1219 |
Zakorzenienie
|
No tak, u mnie sa ceny jak w Londynie jeśli chodzi o mieszkania. Tutaj mam dom za np 1400 a w takim leicester byłby on za 700...
Wysłane przez tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#1220 |
Zadomowienie
|
Nikt nie każe mieszkać w Londynie
![]()
#1221 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1222 |
Zadomowienie
|
Chyba źle odebrałaś mój post
![]()
#1223 |
Zakorzenienie
|
No tez źle odebrałam, ale sadze, ze po prostu nie miał sensu w tym momencie.
Wysłane przez tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#1224 |
Konto usunięte
|
dziękuję wszystkim za odpowiedzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1225 |
Zadomowienie
|
Za to dobrze, że Twój miał sens i ma dalej ciągnięcie nieporozumienia
![]()
#1226 |
Zakorzenienie
|
No tak, sens był taki by ukazać, ze to nie kwestia niezrozumienia przez jedna użytkowniczke forum. Na forum takie kwestie bywają przeważnie istotne.
![]() Wysłane przez tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#1227 |
Rozeznanie
|
Hej Dziewczyny
![]() Chciałam sie przywitać, od 2,5 miesiąca jestem w Londynie, teraz dojechał do mnie TŻ i wynajmujemy studio flat na wschodzie. Pracuje pół tygodnia w Londynie a drugą cześć w Sevenoaks. Wszystko mnie tu denerwuje ale pewnie z czasem mi przejdzie... No to lecę poczytać wasz wątek. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#1228 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystko? Tzn co ![]() Wysłane przez tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1229 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny
![]() A ja mam pytanie. Gdzie wy takie tanie mieszkania do wynajecia znajdujecie? Obecnie wynajmujemy z TZ 2 bedroom flat za 1000 funtow + rachunki liczone osobno ale placimy tak malo tylko dlatego ze wynajmujemy od rodziny i zajmujemy sie wszystkimi drobnymi naprawami w domu w zamian. Niestety musimy sie wyprowadzic do lipca bo dom idzie na sprzedaz i jak zaczelam sie rozgladac za nowym mieszkaniem to zawalu dostalam takie ceny. Nie znalazlam nic tanszego niz 1200 funtow za 1 bedroom flat a dodatkowo musimy znalezc flat na parterze i z garazem. Teraz mieszkamy w okolicy Wembley/Perivale i chcielibysmy tu zostac, ewentualnie Ealing, Acton ale to jeszcze drozej wychodzi. Pomozcie ![]()
#1230 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jestem zaprzyjazniona od kilku miesziecy z Zoopla (i znowu bede sie przeprowadzac za niecale pol roku, wiec na biezaco patrze co sie dzieje na ryku) i niestety nie licze na wynajem za mniej. Prywatnie wynajem jest tanszy, ale ja nie podejme takiego ryzyka.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:08.