Grudniowe mamusie 2014 cz. III - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-31, 19:29   #1201
Linka1984
Zakorzenienie

Dot.: Grudniowe mamusie 2014 cz. III

zazwyczaj duze zaklady pracy wysyłają i zus im zwraca. Małym wysyła zus kasę z numerkami - dzwoni sie na infolinię i mowią za jaki to okres

3690 gram szcześcia <3
Linka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-31, 19:38   #1202
Suqub
Zakorzenienie

Bo to chyba też zależy od tego jak dużo pracowników jest zatrudnionych i dlatego raz Zus raz zakład pracy.
Zus ma 30 dni na wypłatę, wyjątki zazwyczaj robią tylko przy zasiłkach pogrzebowych.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-31, 19:52   #1203
alekaz1
Zakorzenienie

Ja na szczescie mam placone przez zaklad pracy zawsze na czas
Stary 2014-08-31, 20:16   #1204
skrzatek24
Rozeznanie

Basjena mnie też ZUS płaci przez zakład pracy. Chciałabym miec czarno na białym pokazane za jaki okres wypłacają, jak wyliczają itd. Może przejdę się do ZUSu, w tym tygodniu, niech mi wyjaśnią. U mnie te różnice są tak jak pisałam dosyć duże. Nawet 400 zł między jedną a drugą wypłatą.
skrzatek24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-31, 20:20   #1205
bimbunia_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Basjenia Pokaż wiadomość
Bimbunia robię ciasto czekoladowe na kaszy mannie które podesłałaś...jeszcze musi ostygnąć ale już łyżkę lizałam.... normalnie uwielbiam cię już za ten przepis i ślę pokłony
Cieszę się Ja dziś zjadłam 4 różne torty i wychodzi mi zgaga uszami aż zatęskniłam za prostym mannowym
bimbunia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-31, 20:37   #1206
Basjenia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bimbunia_ Pokaż wiadomość
Cieszę się Ja dziś zjadłam 4 różne torty i wychodzi mi zgaga uszami aż zatęskniłam za prostym mannowym
a dzisiaj wymysliłam szarlotkę z manną. ale jakiś chyba przepis średni bo zrobiła się jakoś tak nie zupełnie....może ty masz jakiś sprawdzony mannowy na jabłka?
byłam ostatnio na bazarku z myślą że może taniej koszule do karmienia mają ale ceny jak w sklepach.... któraś z was wrzucała link kompletu-koszula i szlafrok...można jeszcze raz?

---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ----------

Linka chyba ty wrzucałaś ostatnio tą torbę...http://allegro.pl/babyono-pojemna-to...549848304.html

trafiłam przypadkiem ale cena chyba wyjątkowo atrakcyjna?bo normalnie to widziałam po 150zł
Basjenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-31, 20:43   #1207
Linka1984
Zakorzenienie

Cytat:
Linka chyba ty wrzucałaś ostatnio tą torbę...http://allegro.pl/babyono-pojemna-to...549848304.html

trafiłam przypadkiem ale cena chyba wyjątkowo atrakcyjna?bo normalnie to widziałam po 150zł
cena extra

3690 gram szcześcia <3

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-31, 21:03   #1208
sasia25
Rozeznanie

W home&you jest do dzisiaj promocja -druga, tańsza rzecz za 10zł. Właśnie zamówiłam z mamą 2 koce-jeden ogromny 200x220 dla mnie w prezencie

Byłam na zakupach, oczywiście nic nie znalazłam fajnego. Łaziłam chyba 5h! po dwóch CH i kupilam az JEDNĄ bluzkę (nie z działu ciążowego, bo tam sa ubrania naprawdę dla jakichś starszych kobiet
I dla małej kupilam czapkę w kappahl. koniec zakupów.

A pies z kotem sa już nierozłączni. Pies wylizuje tego kota, a ten drze się jak pies pójdzie na dwór załatwić swoje potrzeby Kot śpi w koszyku, a pies stoi/siedzi obok i patrzy po prostu...Dzisiaj zostali sami w domu i żadnemu krzywda się nie stala więc jest ok

Cytat:
Napisane przez jusssi Pokaż wiadomość
Jestem pokręcona, ale od rana oglądam książeczki dla dzieci Zamiast myśleć o pieluchach to ja już bratnią duszę widzę w mojej Hani
Właśnie zastanawiałam się ostatnio jakie książki kupić, żeby czytać małej. Może jesteś bardziej w temacie?

Cytat:
Napisane przez alekaz1 Pokaż wiadomość
Hej.

Ja w lesie nienawidze pajakow. A jak bym miala sie bac kleszczy ro przed ciaza tez bym nie poszla do lasu. A kleszcze mozna wsumie teraz wszedzie zalapac w tygodniu musze pojechac na grzyby nie ma bata
Wiesz mi bardziej chodzi o bolerioze niż o samego kleszcza jako obrzydliwego robala. Przed ciążą mogłam tylko ja to zalapać, a teraz nie jestem sama więc...nie chcę później się denerwować czy nas ten robal niczym nie zaraził i pewnie obwinialabym za to siebie

Cytat:

[/COLOR]Linka chyba ty wrzucałaś ostatnio tą torbę...http://allegro.pl/babyono-pojemna-to...549848304.html

Ta torba w necie jest od 80 kilku złotych.
sasia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-31, 21:05   #1209
Basjenia
Zadomowienie

tak myślę o jakiejś lampce dla boba i....co myślicie o takich zwykłych białych lampkach choinkowych? można je dowolnie upinać np. na druciku w danym kształcie gwiazdki czy księżyca...ot takie trochę DIY
Stary 2014-09-01, 07:04   #1210
maczuma
Rozeznanie

Cytat:
a dzisiaj wymysliłam szarlotkę z manną. ale jakiś chyba przepis średni bo zrobiła się jakoś tak nie zupełnie....może ty masz jakiś sprawdzony mannowy na jabłka?
1. Masło/Margaryna ląduje w zamrażarce.
2. miska 1 - kasza manna, cukier brązowy, mąka (po tyle samo, np.szklanka), proszek do pieczenia. mieszamy
miska 2 - starte jabłka na grubo, cynamon, ewent. bakalie. mieszamy
3. formę wysmarować grubo masłem i wysypać bułką
4. wysypać trochę zawartości miski 1, potem 2, potem 1, potem 2, potem jeszcze troszkę 1.
5. na koniec zetrzeć na tarce zmarznięte masło prosto na ciasto, rozłożyć to w miarę równo i piec w 180 st aż się ładnie zarumieni czyli niecałą godzinę.
Stary 2014-09-01, 07:49   #1211
Ollliwka
Zakorzenienie

hej. Ja w stresie żyję od wczoraj bo córa dzisiaj debiutuje w przedszkolu. Już odprowadzona jest, obyło się bez płaczów więc o tyle lepiej i lżej jednak Wierzę, że da radę te kilka h.

Później nadrobię trochę wątek bo zaraz do dentysty jadę
Stary 2014-09-01, 07:51   #1212
miskowa
Zakorzenienie

cześć,

Orientujecie się, czy w ciąży można coś brać na jelitówkę (poza probiotykami) ?
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-01, 08:02   #1213
alekaz1
Zakorzenienie

Hej. Niedlugo tz wyprawiam w trase. Musze mu jeszcze kanapki zrobic. Bo przyjedzie tylko po jedzonko i leci w trase. Eh jak ja bede spala te nocki bez niego eh eh eh
Stary 2014-09-01, 08:06   #1214
Basjenia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez maczuma Pokaż wiadomość
1. Masło/Margaryna ląduje w zamrażarce.
2. miska 1 - kasza manna, cukier brązowy, mąka (po tyle samo, np.szklanka), proszek do pieczenia. mieszamy
miska 2 - starte jabłka na grubo, cynamon, ewent. bakalie. mieszamy
3. formę wysmarować grubo masłem i wysypać bułką
4. wysypać trochę zawartości miski 1, potem 2, potem 1, potem 2, potem jeszcze troszkę 1.
5. na koniec zetrzeć na tarce zmarznięte masło prosto na ciasto, rozłożyć to w miarę równo i piec w 180 st aż się ładnie zarumieni czyli niecałą godzinę.
dokładnie to zrobiłam tylko w przepisie który miałam piekło się na papierze.domyślasz się jak to się skończyło?spód cały mąkowy niezwiązał:/i stwierdzam że dużo roboty z tym masłem....domyć potem tarkę to mistrzostwo świata-wszystko miałam w maśle:P
dobrze że wyciągnęłam to ciasto chwile przed tym jak goście przyszli bo bym podała takie do połowy z sypką mąką!ale by było....

dzień dobry kobietki
Stary 2014-09-01, 08:12   #1215
jusssi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sasia25 Pokaż wiadomość

Właśnie zastanawiałam się ostatnio jakie książki kupić, żeby czytać małej. Może jesteś bardziej w temacie?
Są dwie grupy książek dla dzieci. Tych, które czyta mama i tych, którymi dziecko się bawi.

Dużo się naczytałam o czytaniu niemowlakom. Ja zamierzam zacząć jak najwcześniej, najpierw w ramach usypiacza. Dziecko kocha głos mamy i czuje się bezpieczne, a że ja nie zamierzam małej brać do swojego łóżka to chcę jej to jakoś zrekompensować Nawyk czytania przed snem jest genialny. Mam nadzieję, że robiąc z lektury rytuał, dziecko zapamięta schemat. Kąpanie, książka i kołderka Na takie wieczorne czytanie wybrałabym np. książeczki z serii Poczytaj mi mamo http://nk.com.pl/z-biblioteki-wydawn...171/seria.html Świetne będą nawet książeczki dla starszych dzieci, wszelkie baśnie i bajki. To dla mamy.

Całkowicie inne książki wybieramy dla niemowlaków, jako zabawki. Ja bym zaczęła od tych czarno-białych książeczek z twardą oprawą. Przyciągają wzrok dziecka i uczą skupienia. Jasne, takie maluszki skupiają uwagę na kilka sekund, ale nawyk obcowania z książką się wyrabia.

Jak maluszek skończy pół roku, może i wcześniej jak wyrazi zainteresowanie, przeszłabym do książek-zabawek, wydających dźwięk, mających różną fakturę. Jak byłam ostatnio w księgarni to się za głowę złapałam, ile tego jest. Ja bym chyba z ilością nie przesadzała. No i ważne, żeby dziecku nie zabraniać brania do buzi książek (tych z twardą oprawą) czy zabierania do łóżka tych książek-maskotek. Książka musi się kojarzyć z dobrą zabawą.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg beznazwy.jpg (16,1 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 9caa2793658f3cc387f216157300b1ce_M.jpg (21,8 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ksiazka maskotka.jpg (12,2 KB, 7 załadowań)
jusssi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-01, 08:23   #1216
Justyssia87
Rozeznanie

Dzieńdoberek

u nas dzis coś brzydko, mgła i deszcz..no ja idzie jesień

oliwka- 3mam kciuki za córe na pewno da rade i będzie jej sie podobać Mój synus tez dzis w przedszkolu, no ale on juz w zeszłym roku chodził.

sasia- my tez bylismy na zakuapch wczoraj i mało owocnych :/ szukałam małemu butów ehh.. jak sie nie ma pare stów w portfelu to ne idzie nic kupic Teraz chodzi w trampkach ale jest deszcz wiec ma to za cienkie i szukam takich na teraz adidasków jakby no ale na strikte jesien musialby miec juz inne wiec 2ga para?a na mrozy 3cia? były fajne takie wysokie modniarskie ale 90zł a zwykle jakies adidaski 70zł i tak sie najeździlismy z atymi gupimi butami tam i spowrotem i nic nie kupilismy, zła jestem :/ Dzis znow z nim jade, już bez męza bo on gorzej jak dziecko na zakupach! wezme małego i kupie mu 1pare na razie.

Gdzie lindsey,paprika,kasiulka i inne dziewczyny sie zgubiły? czy ja niezauwazylam jak pisały

Dzis na obiad robie pasztet, wlansie gotuje sie mięsko, a do tego pasuje kasza i jakis sos grzbowy? chyba bedzie git. Pranie tez sie juz robi...a potem znówwwwww z aronią bede sie bawic :P

jussi- polec mi jakas ksiazke lubie kryminały psychologiczne takie, o seryjnych mordercach, no ewentualnie moze byc jakas babska ale nie taka ckliwa i głupia plis Aaa i niezbyt droga

potem wkleje te obiecane zdj kurtki, na razie mi sie nie chce
Dziewczyny pokazcie swoje aktualne zdjecie brzuszkowe na mailu ja coprawda jeszcze ani jednego takiego nie dałam hehe ale dam jak zrobie
Justyssia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-01, 08:26   #1217
19Inka90
Wtajemniczenie

Dzien dobry

Witam sie w 27 tygdoniu
moj asystent ciazowy na telefonie wskazuje ze do porodu zostalo 100 dni a jak wiemy od studniowki do mety juz naprawde nie daleko

Ollliwka za Twoja coreczke Oby jej sie spodobalo

Miskowa Ja Ci nie pomoge bo nawet bez ciazy nie biore nic na jelitowke po za domowymi sposobami... Aczkolwiek wspolczuje

Jusssi Ja rowniez uwielbiam czytac i tak jak Ty ksiazki pochlaniam tonami,dlatego rownie wazne bedzie dla mnie zeby Ems czytac od malegoi uczyc dobrychnawykow,Ja dziele ta pasje z moja mama i mam nadzieje ze moja corka rowniez pokocha ksiazki

Emilka
19Inka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-01, 08:29   #1218
basiabasia989
Rozeznanie

dzień dobry
mam nadzieję, że Wasz lepszy niż mój...jakoś mi tak słabo, poszłabym już na zwolnienie ale wizyta dopiero 17 września więc jakoś muszę się przemęczyć jeszcze w pracy...

Cytat:
dokładnie to zrobiłam tylko w przepisie który miałam piekło się na papierze.domyślasz się jak to się skończyło?spód cały mąkowy niezwiązał:/i stwierdzam że dużo roboty z tym masłem....domyć potem tarkę to mistrzostwo świata-wszystko miałam w maśle:P
dobrze że wyciągnęłam to ciasto chwile przed tym jak goście przyszli bo bym podała takie do połowy z sypką mąką!ale by było....

dzień dobry kobietki
też próbowałam taką szarlotkę zrobić ale wyszła mi taka rozlazła...od tej pory robię zawsze tradycyjnie na kruchym cieście i znika w mgnieniu oka jeszcze ciepła jednak ostatnio u mnie faza na ciasto ze śliwkami bo mamy duuuużo śliwek w tym roku
Stary 2014-09-01, 08:30   #1219
19Inka90
Wtajemniczenie

Justysia Paprika to zaczyna juz mnie martwic,tak dlugo sie nie odzywa,Lindsley bardziej na klubie sie udziela,a kasiulka wydaje mi sie ze jeszcze pare dni temu sie odzywala, zaginely tez blow i antosia...

Emilka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-01, 08:34   #1220
Justyssia87
Rozeznanie

koleżanka urodziła tydzien temu synusia, ona tez miala toxoplazmoze ale mały zdrowy, wiec i dla mnie jest nadzieja. A widze ze juz z nim na spacerze była, szybko on ma tylko tydzień ale kto wie moze ja tez tak szybko małego wystawie na dwór, no ale byłam zdziwiona
Justyssia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-01, 08:39   #1221
Linka1984
Zakorzenienie

Nieśmiało się witam w III trymestrze...przerażona!! !!!

3690 gram szcześcia <3
Stary 2014-09-01, 08:40   #1222
maczuma
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość
Dzien dobry
Witam sie w 27 tygdoniu
moj asystent ciazowy na telefonie wskazuje ze do porodu zostalo 100 dni a jak wiemy od studniowki do mety juz naprawde nie daleko
Ja mam studniówkę w piątek

Cytat:
Napisane przez jusssi Pokaż wiadomość
Ja bym zaczęła od tych czarno-białych książeczek z twardą oprawą.
Fajne są te czarno-białe książeczki!

Ja ostatnio wsiąkłam w "Alibi na szczęście", bardzo mi się ułagodził gust czytelniczy w ciąży, nie ogarniam niczego ambitniejszego

Basjenia, sprawdzę jeszcze ten przepis dokladnie jak będę u mamy, bo pisałam z pamięci.
Stary 2014-09-01, 08:50   #1223
19Inka90
Wtajemniczenie

Linka to jeszcze troche,po za tym mysl ze bedziesz miala cesarke nie uspokaja Cie ??

Emilka
Stary 2014-09-01, 08:56   #1224
katherine13
Raczkowanie

GG do katherine13

hej u mnie pogoda do niczego od tego nic nierobienia nawet humoru nie mam tż od rana do wieczora w pracy.... a czekam aż mi kurier łóżeczko dla Hanuli przywiezie więc może troche sie ożywie.
katherine13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-01, 08:57   #1225
Basjenia
Zadomowienie

Basiabasia ojjj...ja ze śliwkami też niedawno robiłam-miałam niedużo a że tak ot nie szły to wsadziłam w ciasto i od razu zniknęły robiłam wg tego przepisu http://www.kwestiasmaku.com/zielony_...i/przepis.html

zresztą gorąco go polecam do wszystkich owoców-ciasto wychodzi takie lekko wilgotne miękkie można powiedzieć mięsistei przepis prosty szybki jednogarowy co bardzo sobie cenie potem przy zmywaniu:P

Maczuma to na pewno ten przepis bo jak pogrzebałam w necie to i z opcja masła na dolnej warstwie znalazłam. więc to to na 100%

Paprika martwię się coraz bardziej... mam nadzieję że skupiła się na wyprawce albo ma jakieś inne przyjemniejsze koleżanki jak my:P
Stary 2014-09-01, 08:58   #1226
alekaz1
Zakorzenienie

Linka klaski za 3 trymest
kurde musze w tym tygodniu ogarnac to zaswiadczenie na cesarke ale jakos nie spieszy mi sie isc do psychiatry po to

dzis nie czuje sie najlepiej jest mi nie dobrze masakra jakas.
Stary 2014-09-01, 09:11   #1227
basiabasia989
Rozeznanie

alekaz ja też dzisiaj dziwnie się czuję

i w przeciwieństwie do dziewczyn chciałabym już urodzić i mieć to maleństwo...jakoś chodzenie w ciąży mi nie służy i męczy a perspektywa porodu nie napawa mnie optymizmem.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-01, 09:18   #1228
jusssi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Justyssia87 Pokaż wiadomość
jussi- polec mi jakas ksiazke lubie kryminały psychologiczne takie, o seryjnych mordercach, no ewentualnie moze byc jakas babska ale nie taka ckliwa i głupia plis Aaa i niezbyt droga
W takim razie polecam starsze pozycje, jakie sprzed 2-3 lat. Łatwo znaleźć je w bibliotece. Przeczytałam tony książek, ale jest kilka które pamiętam po dziś dzień, te zawsze polecam

Wyliczanka - John Verdon
Krąg - Bernard Minier
Lubię też Camillę Lackberg

Z babskich to zawsze Elif Safak, pisze bardzo niejednoznaczne powieści. Próbuje połączyć świat wschodu i zachodu. Ma świetne pióro

Ostatnio przypomniało mi się o książce, którą czytałam kilka lat temu. O kobiecie, która urodziła dziewczynkę z zespołem Downa. Pamiętam, że ryczałam jak bóbr i próbowałam się wczuć w sytuację. Opisywała wszystkie etapy "miłości" Wcale nie było od razu tak kolorowo. Oprócz miłości był też wstyd, żal, wyparcie. Tytuł to Piękno nieoczekiwanego. Fajna, uczy kochać ponad wszystko. Nam teraz takie emocje nie potrzebne, ale nie mogę o niej zapomnieć.
jusssi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-01, 09:25   #1229
basiabasia989
Rozeznanie

a co myślicie o używanych pieluszkach tetrowych? ktoś chce mi dać bo mówi, że takie mało używane, nie sprane...i nie wiem co myśleć. To tak jakby ktoś mi chciał dać majtki używane...a może to ja mam złe podejście to używanych rzeczy??
Stary 2014-09-01, 09:25   #1230
LoLcIa123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basiabasia989 Pokaż wiadomość
alekaz ja też dzisiaj dziwnie się czuję
Ja też, źle mi się oddycha

Cytat:
Napisane przez basiabasia989 Pokaż wiadomość
i w przeciwieństwie do dziewczyn chciałabym już urodzić i mieć to maleństwo...jakoś chodzenie w ciąży mi nie służy i męczy a perspektywa porodu nie napawa mnie optymizmem.
Czuję to samo, moja ciąża to jakaś lawina problemów zdrowotnych, zaczęło się od podejrzenia zakrzepicy no i szpital, całe święta tam przeleżałam, okazało się też, że do końca ciąży muszę brać zastrzyki, potem bóle brzucha stale, martwiłyśmy się z lekarką czy nie poronię, była chwila spokoju i podejrzenie cukrzycy ciążowej, potem znów skracająca się szyjka i pessar, zagrożenie porodem przedwczesnym, teraz mam leżeć jak warzywo, mogę siku i prysznic.
Szlag mnie już trafia w domu, ciągle jem to samo, bo tż-et nie specjalnie umie gotować :/ jeszcze mi brakuje cukrzycy to będzie komplet.
Ciągle chodzę w pidżamie, kapciach, włosy jakby mi ktoś nasrał, nie pomalowana, no bo po co ? nogi nie ogolone... bo ciężko się schylać, a nawet nie powinnam.
Nawet jakbym przy porodzie dosłownie miała się zesrać z bólu, to będę mega szczęśliwa, ot.co.

Tymoteusz
23.11.2014r

LoLcIa123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości