|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1201 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014
|
|
|
|
#1202 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
LAURA Czekam na Ciebie z utęsknieniem, wśród tych miesięcy, dni i nocy przyjdziesz na świat z wielkim krzykiem by każdy poznał dzień narodzin. Miłością tą największą zrodzisz się w bólu swej matki, by wynagrodzić Jej czekanie i życia niedostatki. |
|
|
|
|
#1203 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
oby takich nocy więcej było ![]() Moja zasypia ok 2o później karmienie o 2-3 a następne o 5-7. Co do książeczek to my w dzień czytamy Tuwima Lokomotywe, Ptasie Radio, Rzepke itd. a wieczorem jakąś inną bajkę mniej melodyjną to dla Młodej a dla siebie obecie Czas honoru czytam.Cytat:
![]() Miłego dnia Mamusie
|
|||
|
|
|
#1204 |
|
Zakorzenienie
|
Moja tylko w nocy przesypia ciagiem 3-5h ale wydaje mi sie ze to moze byc krocej bo raz ja przylapalam jak sie obudzila przed 3 i sobie lezala cichutko.
Rano jak wyjde na spacer miedzy 10-11 to spi minimum 2h ii wieczorem miedzy 17-18 tez 2h Czasami zdaza sie 3h. Za to miedzy 14-17 ciezko mi ja uspac, chyba ze biore na kanape leze kolo niej trzymajac ja za reke i ogladam tv czasami przysne budze sie a ona spi ale takie dni nie zdazaja sie czesto - wiec popoludniami przenosze ja w lezaczku do kuchni i gotujemy obiad.Ksiazek jej nie czytam ale moze zaczne z tym ze nie przed snem bo my po kapieli puszczamy jej szum lasu z ptaszkami i ona wie ze to czas na sen bo tylko wieczorem jej to puszczamy. Zaxwyczaj zasypia po jednej turze mmelodyjki czyli po 20mina czasami po 3 takich turach... jak ja trzymam za raczke wtedy szybciej zasypia ale nie chce jej przyzwyczajac Wysyłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#1205 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie mamuśki
![]() Piękny dzień dzisiaj w Lublinie zazdroszczę wam trochę tych długich nocnych snów waszych brzdaców... U nas niestety, tak jak u niektórych, pobudka w okolicach 1-2 i potem 4-5 Z braku laku zaczęłam czytac Mikołajowi buszującego w zbożu ewidentnie Mikos lubi słuchać jak z mamy ust wydobywa sie słowotok :P W sumie sama chętnie sobie buszującego przypominam bo czytałam to wieeeeeki temu. Mam tez kilka takich typowo dziecięcych o kotku, o chorym kotku i Pinokio. Tego ostatniego nie lubi Będe chciała tez zakupić coś specjalnie dla mojego gamonia ale to jak poznam jego preferencje Miłego dnia! Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1206 |
|
Zakorzenienie
|
U nas pochmurno... wrocilam z 2h spaceru i siedze za domem na ogrodzie bo mala jeszcze spi a szkoda mi ja wybudzaac. Zastanawiam sie od kiedy dzieci powinny miec jedna drzemke w ciagu dnia - bo teraz wiadomo one sobie ustalaja. Prosze o wypowiedz mam ktore juz maja starszaki
Wysyłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#1207 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() O 9:00 wyszliśmy i dopiero dwadzieścia minut temu wróciliśmy ![]() Jimmy od 7:30 nie spał, przed chwilą zasnął. Niech się wyśpi porządnie, obudzi się, zjemy i lecimy znowu W Warszawie dzis pieknie! Cieplutko, słonecznie - bosko.Wysłane z iPhone
|
|
#1208 |
|
Raczkowanie
|
U nas dzis pochmurno do tego Mala ma katar
kurcze po szczepieniu by mogla go dostac? myslicie ze moge z nia wyjsc na spacer? ![]() Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1209 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiscie! To nawet wskazane ![]() Wysłane z iPhone
|
|
|
#1210 |
|
Raczkowanie
|
No to lecimy
a na katar stosujecie tylko wode morska czy np nasivin lub masc majerankowa tez? Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1211 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ile bawicie się ze swoimi dziećmi jak nie spią?? ja nie mam za bardzo czasu, rano spacer na którym śpi po spacerze karmienie i godzinke z nią siedzę i gadamy a jak zaczyna marudzić to wkładam do leżaczka i staram uśpić albo ogarniam dom i obiad dla tż a ona leży spokojnie i słucha co tam do niej gadam .. pozniej spacer i znów maks godzinke z tż ją zabawiamy - kąpiel i spanie |
|
|
|
|
#1212 |
|
Zakorzenienie
|
9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014
malwiska, ja poświęcam Jeremiemu jakies 95% czasu, kiedy nie śpi. Pozostałe 5% to czas, kiedy zmywam/gotuję cały czas do Niego mówiąc
W ciągu tego czasu, ktory poświęcam Jemu całkowicie bawimy się pacynkami, śpiewam Mu, czytam bajki albo moje czasopisma, wyglądamy przez okno, bujamy się w fotelu bujanym, robimy cwiczenia, które pokazał Nam Zawitkowski ![]() Jeremi teraz juz zazwyczaj spi w dzien raz albo dwa (po 2 - 3 godziny). Przez ostatnie dwa tygodnie spi w dzien raz. Pozniej kąpie Go około 21:00 (wczesniej kąpalismy Go 19:30 - 20:30, ale wtedy zazwyczaj budził się około 01:00 na jedzenie), a teraz zjada o 21:30 i spi do 4:30 - 5:00, pozniej zjada i do 8:00 - 9:00 spi Wysłane z iPhone
13.06.2014 rok - najszczęśliwszy piątek Edytowane przez mamaya Czas edycji: 2014-09-12 o 15:38 |
|
|
|
#1213 |
|
Rozeznanie
|
O to widze, ze Polska podzielona pogodowo. Jest tak gorąco na dworze, ze aż w szoku jestem.
malwiska to mi ćwieka zabiłaś tym pytaniem. Jakoś sie nie zastanawiałam Na pewno co najmniej raz dziennie kładę go na brzuchu i obserwuje co robi dzisiaj pierwszy raz przekręcił sie na plecy ![]() A inne zabawy to jak sie uda bo czasami niestety on nie spi a ja muszę prac, gotować, prasować, odkurzać, robic zakupy i wieeeeeele innych
Edytowane przez Iza188 Czas edycji: 2014-09-12 o 15:54 |
|
|
|
#1214 |
|
Rozeznanie
|
Mój starszy syn na jedna dzienna drzemkę przeszedł jak skończył rok.
Kinga ustaliła sobie godziny posiłków tak jak ja kazałam w ciąży czyli 7, 10, 13, 16, 19 kąpiel potem 20 i 3-4 w nocy, czasem zdażają się pol godzinne odstępstwa. Przerwy na aktywność ma krótkie z jedzeniem to pol do max godziny. A reszta to sen ale niestety niespokojny i musze do niej zaglądać bo się wybudza. A jak chce ja cos.dłużej zabawić to wpada w taki płacz ze zmęczenia ze trudno mi uspokoić. A po kąpieli zasypia zaraz po odbiciu i spi bardzo mocno. |
|
|
|
#1215 |
|
Raczkowanie
|
Malwiska mam podobnie
rano od 6-11 spi z przerwami na jedzenie w trakcie ktorego gadam z nia a ona czasem warknie jak na nia nie patrze potem lezymy troche sie wyglupiamy, zasypia. Potem od 11 zaczynamy karmieniem potem czas dla siebie i oglada malpki w bujaczku :p a ja moge sobie troche ogarnac/ ugotowac . Ok 15 spacer jak jestem sama to w chuscie ze wzgledu na psa, na ktorym spi wracamy kolo 17 jedzenie i siedzimy sobie, gadamy pokazuje jej cos albo zasypia. 19 kapiel usypiajac nuce jej kolysanki, bo nie pamietam nigdy slow zwrotek i od 4/5 powtorka Jestem na spacerze, myslalam ze jest zimno a tu duchota ze masakra... Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1216 |
|
Rozeznanie
|
Hej Dziewczyny
Mamaya, rzeczywiście w Warszawie dziś pięknie i taki też ma być weekend Ja z Młodą spędzam ok 12 godzin dziennie sama. I w tym czasie mówię do niej, pokazuję zabawki, bawimy się w akuku, śpiewam, tańczę, puszczam muzykę. Kładę dość często na brzuszku. Mało ją noszę. Generalnie mogę przy niej zrobić wszystko, posprzątać, ugotować, wyprać. Spędza tez trochę czasu w lezaczku i bawi się maskotka lwa i żyrafy Kiedy Tż wraca z pracy też ją zabawia, rozsmiesza. Potem kąpiel ok 20, jedzonko i śpi całą noc. Nie mogę powiedzieć, że spędzam 100 procent czasu na zajmowaniu się Dzieckiem, ale zawsze mam ja obok siebie, nawet pod prysznic biorę leżaczek Byłam dziś u mojego ginekologa wreszcie. Wszystko pięknie się zagoilo i mogę trenować. Nie muszę się nawet specjalnie oszczędzać Jutro zaczynam Jeśli chodzi o książki to wkrecilam się w kryminały skandynawskie. Zaczęłam od Larssona i "Trylogii Millenium",teraz Camila Lackberg No i niezmiennie Paul Auster mnie kręci Aha i sprawa nosków. Pewnie mnie zlinczujecie ale ja nie używam ani soli morskiej ani niczego innego. Gruszki, fridy i aspiratora tez nie Wyciągam wydzielinę z noska zwinietym kawałkiem papieru toaletowego. Raz dziennie wystarcza, Młoda oddycha swobodnie. Robie to tak delikatnie, że nawet nie marudzi Jeśli pojawi się katar, wtedy pewnie w ruch pójdą inne środki. Gruszkę mam, ale Młoda jej nie cierpi...Kularek, mam nadzieję, że jakoś się trzymasz. ..
|
|
|
|
#1217 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej my już po wizycie u ortopedy i kręczu brak
Układać Laurę mam na lewą stronę , spać ma na lewej stronie i wszystko skupiać po lewej i będzie ok bo nie jest to w jakimś wielkim stopniu tak powiedział . Ulżyło mi strasznie bo bałam się, że jeszcze coś się przypląta , przy okazji sprawdził jeszcze raz bioderka i wszystko ok uff Malwiska co do poświęcania czasu dziecku to uważam , że każda z nas poświęca swoje maximum bo nie ma co porównywać osób , które mają jedno dziecko albo mieszkają z rodzicami do osób, które mają więcej dzieci i mieszkają sami Każda z nas jest dla swojego dziecka najlepszą mamą , która skupia na nim całą swoją uwagę Poza tym wolę bawić się z małą niż sprzątać Więc kochana nie przejmuj się na pewno poświęcasz malutkiej dużo czasu ![]() Byłam dziś w SuperPharm i zobaczyłam, że Max Factor wypuścił nową serię Skin Luminizer , czy któraś z was miała ten specyfik ? Podkład z rozświetlaczem jestem ciekawa jak się sprawdza ?
LAURA Czekam na Ciebie z utęsknieniem, wśród tych miesięcy, dni i nocy przyjdziesz na świat z wielkim krzykiem by każdy poznał dzień narodzin. Miłością tą największą zrodzisz się w bólu swej matki, by wynagrodzić Jej czekanie i życia niedostatki. |
|
|
|
#1218 |
|
Zadomowienie
|
Mój mały ma prawie 5miesiący i może jestem dziwolągiem ale mam zamiar cieszyć się tym że Aruś jest mały fakt je już deserki i siada ale nie rozumie czytanych bajek łapie niezdarnie jeszcze zabawki a co do snu wytrzymuje bez spania jedynie 4godz dziennie reszta to sen ale ja wiem że jest jeszcze mały a jak śpi to się rozwija i ma czas na poznawanie świata kocham go za to jaki jest i żal mi że tak szybko rośnie bo te pierwsze miesiące są jak bajka ten zapach to coś w oczkach co mówi że jestem jego całym światem pierwsze sylaby niezdarnie wymawiane ten uścisk jego łapki i prześliczny niewinny uśmiech To jest bezcenne.......
|
|
|
|
#1219 |
|
Wtajemniczenie
|
O kurcze... Młoda dziś wariuje od 13 ma jazdy z płaczem kompletnie nie wiem co jej jest. Dopiero w samochodzie przysnęła.
![]() I chyba jednak szukam wózka. Możecie z perspektywy czasu podpowiedzieć coś o swoich modelach? Proszę. |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1220 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
O kurcze to może ma skok rozwojowy że taka marudna? Moja też dziś marudzila pół dnia a pod wieczór się uspokoiła. Ja kupiłam używany Mutsy 4Rider 3 w 1 i jestem mega zadowolona. Jest bardzo zwrotny i lekko się prowadzi mam duży kosz podwieszany na zakupy. No i gondola jest duża więc jeszcze posłuży trochę. Fotelik też fajny a spacerówki nie miałam okazji wypróbować niestety ;-) Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
|
#1221 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja mam bebetto silvia i jestem bardzo zadowolona. Ma duze pompowane kola sprawdzillam go na polnych lesnych drogach i daje sobie na nich rade. Koszyk mam zamykany nic mi nie wypadnie bardzo latwo sie go sklada i wypina/wpina czesci do stelaza. Gondola jest duza fotelik super co do spacerowki nic jeszcze nie moge powiedziec. Gdybym miala kupowac jeszcze raz nie zmienilabym zdania i wybralabym ponownie ten model.Wysłane przez HTC 7 Mozart przy użyciu Tapatalk |
|
|
|
|
#1222 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My Naszego Joolza uwielbiamy! Gondola - 80 cm, gdybym zdecydowała sie na Mutsy (ok. 75 cm gondola) to Jeremi za chwile by sie do niej nie zmieścił, a tak mamy te dodatkowe 5 cm, które u Nas jest baaardzo wazne. Kosz na zakupy - zamykany (to jest dla mnie ogromny plus, nie lubię jak ktoś zaglada, co mam w koszyku). Łatwość składania stelaża to kolejny plus. No i fakt, ze składa się do naprawde niewielkich rozmiarów. Mamy co prawda samochód kombi, ale do bagażnika spokojnie mieści sie stelaż, gondola bez złożenia i nawet duże zakupy. Joolz jest bardzo lekki. Ma wprost idealną amortyzację - wozek na wynikach zachowuje sie swietnie. Dzieckiem nie telepie jak w przypadku na przykład Stokke, ktory amortyzacji nie ma wcale czy wręcz przeciwnie - w wózkach typu Emaljunga, gdzie to wszystko jest „rozhulane” ![]() Tapicerkę odpina się za pomocą suwaka, więc jest to banalnie proste. Ja uwielbiam Nasz jeansowy kolor Jest idealny ![]() No i, nie ukrywając, Joolz zwraca uwagę na ulicach. Jest zupełnie wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. Jedynym jego minusem jest stosunkowo krótka buda, ale my kupiliśmy joolzową osłonę UV, ktora jest przedłużeniem budki + jak jest potrzebna, chroni Jeremiśka przed słońcem. Więc problem krótkiej budki rozwiązał się. Joolzowa spacerówka rownież sprawia bardzo fajne wrażenie. Kubełkowe siedzisko jest, moim zdaniem, super dla Dziecka. W takiej spacerówce mogą jeździć spokojnie Dzieciaczki, które jeszcze nie siedzą. Na dodatek mozna dokupić wkładkę niemowlęcą do spacerówki i wtedy nie trzeba mieć juz gondoli ![]() Gdybym wiedziała, ze trafi mi się tak ciekawy swiata egzemplarz na pewno tak bym zrobiła ![]() Podsumowując, dla mnie Joolz nie ma wad. Nieco krótka budka to pikuś, naprawdę. Wystarczy mieć dodatkowo osłonę UV. A z racji, że idzie jesień i zima, nawet ona jest zbędna. Bo buda radzi sobie dobrze. Nie ma chyba takiej budy w żadnym wózku, ktora oslanialaby Dziecko przed słońcem pod każdym kątem ![]() Wysłane z iPhone ---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ---------- Miało byc oczywiscie „na wertepach” a nie „na wynikach” ![]() Wysłane z iPhone
|
|
|
#1223 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
poza tym ma to co wszystkie wózki teraz, wiec tu nie będę się rozpisywać![]() Aha i jeszcze dość ważna sprawa, bo poprzedni wózek Wam się popsuł, tak? Tako jest polską firmą i jakby coś się działo to nie ma najmniejszego problemu z serwisem, co uważam za dość ważną kwestię
Edytowane przez Domi_00 Czas edycji: 2014-09-12 o 22:29 |
|
|
|
|
#1224 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Dzięki dziewczyny za polecenie książek dla mnie i dla małej :---------- Dopisano o 23:47 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ---------- A co do poswiecania czasu to wydaje mi się, moze tak jakoś 75 % w ciągu dnia jest tylko dla Sonki reszta to pranie, sprzątanie itp oraz czas dla mnie np.na wizaz |
||
|
|
|
#1225 |
|
Raczkowanie
|
Widze, ze wiekszosc zadowolona ze swoich wozeczkow. Ja tez polecam swoj. Mam Teutonie Cosmo. Zwrotny skladajacy sie do niewielkich rozmiarow, dosyc lekki. Dobra amortyzacja i piankowe nie niszczace sie kola. Spacerowka rozkladana na plasko. Jz mam do tego tzw. Gondole soft czyli wkladana w spacerowke. Cena wysoka ale mozna trafic na uzywki w niskiej cenia a sa to wozki nie do zdarcia.
|
#1226 |
|
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny. Nie mialam od wczoraj internetu a sporo napisalyscie.
Ja smialo moge polecic wozek tako extreme. Jestem bardzo zadowolona z niego. Doradzcie mi, bo Laura dostala kataru, słychać jak jej tam charczy a do tego czasem zakaszle tak, ze boje się, ze sie zakrztusi. Zapowiada sie nieprzespana noc bo boje sie, ze jak bede spala to cos się stanie. I nie wiem czy nie pojechać z nia teraz na NPL czy czekac do rana.. nie wiem tez czy to nie jest jakis pseudo katar bo po jedzeniu Laura konkretnie zwymiotowalo, ze poszlo jej tez nosem... Edytowane przez cinnilla88 Czas edycji: 2014-09-13 o 01:02 |
|
|
|
#1227 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam camarelo i jedyne co moglabym w nim zmieniac to kolory obudowy i stelaza hehe postawilam na uniwersalny ale widzialam juz na miescie inne kolorki i tym razem wybralabym inny kolor. Jeszcze mnie nie zawiodl. Nigdy nie porownywalam go z innymi bo od poczatku mi sie podobal. Gondola 80cm to wielki plus i dodatkowo na moje oko jest dosc gleboka w porownaniu do innych wozkow, ma mozliwosc regulowania podparcia i mozna ja zlozyc( zrobic z niej plaszcza gondondole) aby np wlozyc do bagaznika. Choc wozek jest gabarytowo duzy to po zlozeniu miesci sie nam do bagaznika 3 trzydrzwiowej bmw.
Nie prowadzilam innych wozkow wiec nie mam porownania ale dla mnie jest ok i cena tez przystepna (1260zl) debesciara miala sprzedawac swoj nowy wozek ktory wygrala (moze juz sprzedala - wybacz jesli pisalas ze juz sprzedalas a ja nie pamietam) tez mi sie bardzo podobal wizualnie. Wysyłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk 2 ---------- Dopisano o 01:25 ---------- Poprzedni post napisano o 01:24 ---------- No i wykrakalam wstawanie swojej corki Wysyłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#1228 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziewczyny mega dzięki! Teraz przynajmniej wiem po czym się rozglądać. My mieliśmy/mamy emmaljungę ale, że ją odziedziczyliśmy i Jagoda jest chyba 3 dzieckiem użytkującym to chyba po prostu przyszedł kres na nią. ( łamie się pręt stabilizujący przy koszyku) I mimo dorobienia części przez tż znowu się rozwalił. No nic będziem szukać. Jeszcze spytam w serwisie ale przy ten marce czuję że to będzie niezły koszt
|
|
|
|
|
#1229 |
|
Raczkowanie
|
Celebrinfea katar jest przezroczysty i scieka a temperatury nie mamy. Prywatnie bede szukać dzisiaj lekarza. Laure chyba zarazil tatus jakas franca bo sam kicha, ma katar...
---------- Dopisano o 07:09 ---------- Poprzedni post napisano o 06:50 ---------- Jednak gile sa juz biale i geste... |
|
|
|
#1230 |
|
Wtajemniczenie
|
Oj trzymam kciuki za Laurę
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:55.

"Wyścig ze śmiercią " i " Labirynt białego królika" 

oby takich nocy więcej było 
W Warszawie dzis pieknie! Cieplutko, słonecznie - bosko.

kurcze po szczepieniu by mogla go dostac? myslicie ze moge z nia wyjsc na spacer? 
wreszcie. Wszystko pięknie się zagoilo i mogę trenować. Nie muszę się nawet specjalnie oszczędzać
Jutro zaczynam
No i niezmiennie Paul Auster mnie kręci
, przy okazji sprawdził jeszcze raz bioderka i wszystko ok
Więc kochana nie przejmuj się na pewno poświęcasz malutkiej dużo czasu