Jesienne odchudzanie :) - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-15, 20:05   #1201
1992MaDziuLeK
Wtajemniczenie

Dot.: Jesienne odchudzanie :)

Cytat:
Napisane przez 88agnik Pokaż wiadomość
Od napisania Wam o tym nie zjadłam nic słodkiego i raczej jadłam posiłki a, b, c a nie cały czas. Nie powiem, że były to super zdrowe posiłki, bo na późny obiad miałam pierś z kurczaka smażoną z dodatkami, ale lepsze to niż ciągłe mielenie gębą i podchodzenie do lodówki, albo ukrywanie papierków po kinderkach przed rodziną
Już zrobiłaś pierwszy krok!
Napisałaś i się powstrzymałaś

Jutro żebyś mi się nie próbowała głodzić, bo kolejny napad murowany... Normalnie jedz sobie - było minęło

1992MaDziuLeK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-16, 07:41   #1202
Infernallullaby
Wtajemniczenie

GG do Infernallullaby

U mnie nie robi się 12 potraw gdyż wiadomo że nikt by tego nie zjadł a ja nie toleruje wyrzucania jedzenia Jeżeli chodzi o mięso to jest to głównie ratunek dla mnie - nie przepadam wręcz nie lubię ryb i większości dań które podaje się na wigilii - no moze oprócz sałatki warzywnej której w tym roku z wiadomych powodów nie zjem raczej

Ja jestem zwolennikiem radzenia sobie z problemami natury psychologicznej samemu bo tylko każdy z nas osobiście przebywa ze sobą na tyle długo że jest w stanie się zrozumieć. Ja staram się eliminować czynniki które mnie smucą, denerwują itp. W liceum rozważałam samobójstwo w powodu wagi - niby brzmi zabawnie i dziecinnie- bo jednak trudno żyć wysłuchując przez 5 dni w tygodniu i 8 godzin każdego dnia obelg od 30 osób że jest się grubą świnią, spasłym kujonem, czy bicia braw za to że siedzi się na jednym krześle ( nie byłam najgrubsza w klasie - ważyłam 66 kg przy wzroście 164 cm ! ) Wtedy postanowiłam że nie dam się i nie dość że schudnę i na zakończenie roku będę nosić rozmiar 38 założę mini i szpilki to na dodatek znalazłam sobie cel i motywację w nauce - skończyłam LO z wyróżnieniem.

77 kg->70 kg->59 kg

Dziewucha Policjanta
Infernallullaby jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-16, 11:01   #1203
skazana_na_bluesa
.

nie wszystkie problemy da się samodzielnie przepracować. czasem trudno jest ustalić samodzielnie źródło tego problemu. powiedzmy, że w moim otoczeniu robię za psychologa/terapeutę, także takiego związkowego :p ale o jednym moim problemie do przepracowania dowiedziałam się od psychiatry jak trafiłam do niego z depresją. niby przeczytałam mnóstwo książek do psychologii i psychiatrii, ale sama u siebie nie zauważyłam tej ważnej rzeczy. albo zwyczajnie brakowało mi innego punktu odniesienia.

żeby iść do psychologa na NFZ trzeba mieć skierowanie, ale myślę, że lekarz rodzinny nie powinien mieć fochów. gorzej jest zawsze ze skierowaniami na badanie a jeśli masz możliwość zapłacić to bez skierowania się chodzi.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-16, 19:00   #1204
88agnik
Rozeznanie

Przeziębienie samemu też można leczyć w domu, ale jak się to zrobi nieudolnie, albo źle się rozpozna i pomyli przeziębienie z grypą na przykład to komplikacje mogą być poważnie. Ja też próbuję się ogarnąć sama, ale jak nie dam rady to będę musiała skorzystać z pomocy specjalisty.
Stary 2014-12-20, 08:21   #1205
88agnik
Rozeznanie

Co tutaj taka cisza? Pewnie przygotowania do swiat pelna para, ja wlasnie robie liste zakupow i mam nadzieje, ze uda mu sie wszystko kupic za jednym podejsciem. Dobrze, ze chociaz prezenty mam juz kupione
Stary 2014-12-20, 14:24   #1206
1992MaDziuLeK
Wtajemniczenie

Hej

Ja to niestety myślę, że ten wątek umrze śmiercią naturalną

I tak się stanie... albo będzie wielkie "bum" na nowy rok Zobaczymy

Buziaki

Stary 2014-12-20, 14:31   #1207
88agnik
Rozeznanie

Fakt, niestety nie dalo nam sie go reanimowac. Trzeba poszukac gdzies indziej motywacji, zeby nie poplynac w te swieta.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-20, 14:46   #1208
1992MaDziuLeK
Wtajemniczenie

Ty? Dasz radę!

Jak nie Ty to kto? Powiedz mi, mała

Stary 2014-12-20, 20:04   #1209
skazana_na_bluesa
.

ja się podłączyłam do wątku 40kg mniej trochę więcej tam piszą niż my tutaj, ale mam nadzieję, że ten wątek nie zdechnie.

Stary 2014-12-20, 20:13   #1210
rombek
Wtajemniczenie

To może ja się dołączę i pomogę rozruszać wątek? Odchudzam się od tygodnia, dzisiaj zanotowałam jednokilogramowy spadek, szału nie ma, ale nawet tak wolę, powoli, ale na stałe. Szkoda tylko, że to jeden kilogram, a nie centymetr
Stary 2014-12-21, 09:31   #1211
1992MaDziuLeK
Wtajemniczenie

Zapraszamy wszystkich chętnych

Szkoda, żeby nie przetrwał ten wątek...
Ja piszę od początku w innym wątku, już mamy drugą część i wątek żyje, ale po prostu trzeba się udzielać

Buźki!

Stary 2014-12-21, 10:25   #1212
88agnik
Rozeznanie

Madziulek ja to akurat problemu z udzielaniem się nie mam
Wiem, że czasem ciężko jest się wbić w wątek, który jest w trakcie, ale zachęcam nowe osoby, my tu nie gryziemy

Skazana 40kg mniej???????? To raczej wątek dla mnie, z tego co pamiętam to z Tobą jest lepiej wagowo niż ze mną ale jak tam fajni ludzie to tytuł wątku się nie liczy

rombek witam gratuluję spadku, a 1kg na tydzień co bardzo dobry wynik napisz coś więcej o sobie.
Stary 2014-12-21, 13:07   #1213
1992MaDziuLeK
Wtajemniczenie

Dziewczyny, my już działamy!
Nie jest ważne to, że podjadamy (piszę obecnie za siebie ), ale że się nie poddajemy i walczymy
Niedługo Nowy Rok, nowe wyzwania - my walczymy, do końca!

Stary 2014-12-21, 13:35   #1214
Katalonkaaa
Zadomowienie

GG do Katalonkaaa

Omg dziewczyny, było ze mną tak dobrze a znowu jestem mega pulpetem, obżerałam się jak świnia i nie ćwiczyłam Teraz od poniedziałku wróćiłam na dobre tory, co z tego skoro 2 miesiące zniszczyły kilka miesięcy pracy
Katalonkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-21, 14:04   #1215
1992MaDziuLeK
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Katalonkaaa Pokaż wiadomość
Omg dziewczyny, było ze mną tak dobrze a znowu jestem mega pulpetem, obżerałam się jak świnia i nie ćwiczyłam Teraz od poniedziałku wróćiłam na dobre tory, co z tego skoro 2 miesiące zniszczyły kilka miesięcy pracy

Co to znaczy, że zniszczyły?

Co znaczy, że jesteś pulpetem znowu?

Ej... pisz do nas, bo nas totalnie olałaś...

Stary 2014-12-21, 14:56   #1216
skazana_na_bluesa
.

jak to powiedzieć... gdybym zrzuciła 40kg to nadal miałabym wagę "w normie". wprawdzie tej dolnej granicy normy, ale jednak

Stary 2014-12-21, 15:09   #1217
Katalonkaaa
Zadomowienie

GG do Katalonkaaa

Nie olałam, naprawdę nie mam czasu na nic, moje studia mnie wykańczają, śpię 4 godziny dziennie, codziennie, i do tego ciągłe uczucie stresu nie wpływa dobrze na chudnięcie. Nie ważę się już ani nie mierzę, ale widzę że wyglądam tak jak przed wakacjami, ciuchy znowu za małe, pochłaniam koło 3000-4000kcal dziennie na zmianę z głodówką, nie radzę sobie ;(
Stary 2014-12-21, 15:42   #1218
rombek
Wtajemniczenie

Cytat:
Madziulek ja to akurat problemu z udzielaniem się nie mam
Wiem, że czasem ciężko jest się wbić w wątek, który jest w trakcie, ale zachęcam nowe osoby, my tu nie gryziemy

Skazana 40kg mniej???????? To raczej wątek dla mnie, z tego co pamiętam to z Tobą jest lepiej wagowo niż ze mną ale jak tam fajni ludzie to tytuł wątku się nie liczy

rombek witam gratuluję spadku, a 1kg na tydzień co bardzo dobry wynik napisz coś więcej o sobie.
No niby niezły, ale ja wagę to tylko tak orientacyjnie sprawdzam, żeby wiedzieć, ile spalam przy ćwiczeniach, na spadkach zależy mi w cm

Mam 22 lata, studiuję i pracuję, od paru miesięcy szczęśliwie mieszkam ze swoim TŻ Tzn., szczęśliwie pod każdym względem poza wagowym, bo to od momentu zamieszkania z nim zaczęło mnie przybywać W ten weekend też dużo grzechów wpadło, bo świętowaliśmy moje oddanie pracy inżynierskiej, ale od jutra wracam na właściwe tory

Najiwększy problem mam ze słodyczami, jestem wielkim łasuchem, ale zauważyłam postęp w tym zakresie, dużo mniej obecnie trzeba, żeby mnie zasłodzić Jedzenie "gotowców" (pierogi z paczki, kupne naleśniki, itp.) przypłacam bólem brzucha, więc w tym kierunku w ogóle mnie nie ciągnie. Bardziej mam problem z ogólnym ograniczeniem się, bo naprawdę lubię jeść i gotować Ale nie chcę z tym walczyć, bo to prosta droga do jojo, raczej zmienić nawyki, jakoś się nauczyć jeść tak, żeby być z jedzenia zadowoloną, ale nadal chodzić, a nie się toczyć Tak, jak pisałam wcześniej, powoli, ale na stałe!
Stary 2014-12-21, 17:34   #1219
1992MaDziuLeK
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
jak to powiedzieć... gdybym zrzuciła 40kg to nadal miałabym wagę "w normie". wprawdzie tej dolnej granicy normy, ale jednak
Nie przesadzasz troszeczkę?

---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ----------

Cytat:
Nie olałam, naprawdę nie mam czasu na nic, moje studia mnie wykańczają, śpię 4 godziny dziennie, codziennie, i do tego ciągłe uczucie stresu nie wpływa dobrze na chudnięcie. Nie ważę się już ani nie mierzę, ale widzę że wyglądam tak jak przed wakacjami, ciuchy znowu za małe, pochłaniam koło 3000-4000kcal dziennie na zmianę z głodówką, nie radzę sobie ;(

Miałam tak samo, dlatego Cię rozumiem

Są święta - odpuść dietę, nie myśl o tym i nie piszę tego chamsko, tylko dla Twojego zdrowia i fizycznego i psychicznego, a to jest najważniejsze

Pisz! To pomaga! Pisz jak Ci źle i jak dobrze... Jestem z Tobą

---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ----------

Cytat:
Napisane przez rombek Pokaż wiadomość
No niby niezły, ale ja wagę to tylko tak orientacyjnie sprawdzam, żeby wiedzieć, ile spalam przy ćwiczeniach, na spadkach zależy mi w cm
A ile masz wzrostu i ile ważysz?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-21, 17:45   #1220
rombek
Wtajemniczenie

1.73m, 66kg

A w pasie 93cm i 60cm w udzie
Stary 2014-12-21, 18:36   #1221
88agnik
Rozeznanie

Cytat:
Trzymaj się, my jesteśmy z Tobą.
Ja podobnie jak Madziulek myśle, że w święta nie ma co stosować jakieś restrykcyjnej diety, ale żyby też nie przesadzić w drugą stronę
W święta si pilnujemy, żeby się nie przejadać a od nowego roku ruszamy wszystkie razem
Stary 2014-12-21, 19:26   #1222
Katalonkaaa
Zadomowienie

GG do Katalonkaaa

Dzięki dziewczyny strasznie doskwiera mi zmęczenie, dobrze że teraz trochę wolnego, muszę się ogarnąć. Cały tydzień już przećwiczyłam, dietki w miarę pilnowałam, potrzebny jest spokój w głowie żeby był spokój na talerzu, a o to na co dzień ciężko. Co u Was? Jak przygotowania do świąt? Spadnie śnieg czy nie?

Moje dzisiejsze menu:
I- owsianka z bananem
II pierś z kurczaka, ogórek zielony z jogurtem
III 3 mandarynki
IV serek wiejski 200g, pomidor, kawałek wędliny
V garść orzeszków ziemnych

Edytowane przez Katalonkaaa
Czas edycji: 2014-12-21 o 21:54
Stary 2014-12-21, 23:27   #1223
1992MaDziuLeK
Wtajemniczenie

Cytat:
Trzymaj się, my jesteśmy z Tobą.
Ja podobnie jak Madziulek myśle, że w święta nie ma co stosować jakieś restrykcyjnej diety, ale żyby też nie przesadzić w drugą stronę
W święta si pilnujemy, żeby się nie przejadać a od nowego roku ruszamy wszystkie razem
Dokładnie - umiar to podstawa, bo nie problem nie jeść nic. Problemem jest zjeść tyle, ile potrzebujemy żeby się nie przejeść, a nie jeść tyle, ile widzimy
Będzie dobrze, bo jesteśmy razem...

---------- Dopisano o 00:25 ---------- Poprzedni post napisano o 00:20 ----------

Cytat:
Dzięki dziewczyny strasznie doskwiera mi zmęczenie, dobrze że teraz trochę wolnego, muszę się ogarnąć. Cały tydzień już przećwiczyłam, dietki w miarę pilnowałam, potrzebny jest spokój w głowie żeby był spokój na talerzu, a o to na co dzień ciężko. Co u Was? Jak przygotowania do świąt? Spadnie śnieg czy nie?

Moje dzisiejsze menu:
I- owsianka z bananem - ok
II pierś z kurczaka, ogórek zielony z jogurtem no i brak węglowodanów
III 3 mandarynki - przecież to żaden posiłek
IV serek wiejski 200g, pomidor, kawałek wędliny - a gdzie jakieś węgle się pytam?
V garść orzeszków ziemnych - to jest kolacja?
My już w górach śnieg mamy - mało, bo mało ale jest... klimat

Co do jadłospisu, to niestety nie dziwię się, że masz napady obżarstwa - zero węglowodanów złożonych (oprócz owsianki)! I Ty jeszcze ćwiczysz... a gdzie paliwo?

Dla mnie to nie jest dobry jadłospis i nie będę chwalić takiego dziadostwa...

---------- Dopisano o 00:27 ---------- Poprzedni post napisano o 00:25 ----------

Cytat:
Napisane przez rombek Pokaż wiadomość
1.73m, 66kg

A w pasie 93cm i 60cm w udzie
Waga chyba w porządku, więc z czego się odchudzać?
Wysoka w sumie jesteś

Stary 2014-12-21, 23:31   #1224
Katalonkaaa
Zadomowienie

GG do Katalonkaaa

Wstałam bardzo późno więc ten serek to była kolacja, bez węgli orzeszki wpadły nadprogramowo, na razie nie umiem inaczej jeść, jeszcze w październiku trzymałam zdrową, zbilansowaną dietę a i tak miałam kompulsy, także to nie ma wpływu. Przyjdzie wigilia i pewnie wsunę milion pierogów Węgli chcę unikać jak ognia, to najgorsze zło. Zobaczymy jak jutro będzie, tymczasem idę spać
Stary 2014-12-21, 23:39   #1225
rombek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 1992MaDziuLeK Pokaż wiadomość
Dokładnie - umiar to podstawa, bo nie problem nie jeść nic. Problemem jest zjeść tyle, ile potrzebujemy żeby się nie przejeść, a nie jeść tyle, ile widzimy
Będzie dobrze, bo jesteśmy razem...

---------- Dopisano o 00:25 ---------- Poprzedni post napisano o 00:20 ----------

My już w górach śnieg mamy - mało, bo mało ale jest... klimat

Co do jadłospisu, to niestety nie dziwię się, że masz napady obżarstwa - zero węglowodanów złożonych (oprócz owsianki)! I Ty jeszcze ćwiczysz... a gdzie paliwo?

Dla mnie to nie jest dobry jadłospis i nie będę chwalić takiego dziadostwa...

---------- Dopisano o 00:27 ---------- Poprzedni post napisano o 00:25 ----------

Waga chyba w porządku, więc z czego się odchudzać?
Wysoka w sumie jesteś
Pisałam, że waga ma dla mnie znaczenie tylko informacyjne, zależy mi na spadku centymetrów, bo obwód pasa powyżej 90cm to jeden z wyznaczników otyłości, niezależnie od BMI.
Stary 2014-12-22, 07:20   #1226
Infernallullaby
Wtajemniczenie

GG do Infernallullaby

Ja zostałam wyklęta już tutaj ale napiszę że zaczynam drugi tydzień diety schudłam już 1,5 kg i jestem umówiona na przebilansowanie diety żeby móc zacząć ćwiczyć na siłowni

Co do pierogów na święta - polecam alternatywną wersję z mąką razową , ja takie zrobiłam

77 kg->70 kg->59 kg

Dziewucha Policjanta
Stary 2014-12-22, 09:47   #1227
Katalonkaaa
Zadomowienie

GG do Katalonkaaa

Tylko ciężko przemówić babci żeby zrobiła pierogi z taką mąką ;p pozostaje mi liczyć na moją silną wolę rosi:

Dzisiejsze śniadanie- serek wiejski 200g z miodem i suszonymi śliwkami, kubek gorzkiego kakao Deco Morreno na mleku 3,2. Dostałam @ więc była ochota na słodkie śniadanie :-D

Teraz czas na relaks z książką Nie mogę od rana otwierać komputera bo jestem uzależniona od gier na facebooku a jakie Wasze plany na dziś? ;-)
Stary 2014-12-22, 10:10   #1228
rombek
Wtajemniczenie

U mnie dzisiaj były kotlety indyczo-jaglane z wczorajszego obiadu I nawet już poćwiczyłam, więc jest na razie bardzo dobrze
Stary 2014-12-22, 10:18   #1229
skazana_na_bluesa
.

nie zostałaś wyklęta, bez przesady. zwyczajnie zwrócono ci uwagę, że masz dietę głodówkową, bo dietetycy się nie znają na kaloryczności. wszystkim chcą wciskać diety rzędu 1000 kalorii, bo są efekty, ale trudno utrzymać później niską wagę. przy treningach na siłowni trzeba dodatkowo dodać kalorie. czyli w zasadzie trzeba jeść zgodnie ze swoim zapotrzebowaniem BMR (polecam policzyć) + dodać to, co się spala na siłowni.

a węglowodany nie muszą być złem największym. kiedyś tak mówiono, ale warto je włączać do diety. mowa oczywiście o pełnowartościowych węglowodanach często źle zbilansowana dieta może powodować kompulsywne jedzenie.

Stary 2014-12-22, 11:50   #1230
Infernallullaby
Wtajemniczenie

GG do Infernallullaby

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
nie zostałaś wyklęta, bez przesady. zwyczajnie zwrócono ci uwagę, że masz dietę głodówkową, bo dietetycy się nie znają na kaloryczności. wszystkim chcą wciskać diety rzędu 1000 kalorii, bo są efekty, ale trudno utrzymać później niską wagę. przy treningach na siłowni trzeba dodatkowo dodać kalorie. czyli w zasadzie trzeba jeść zgodnie ze swoim zapotrzebowaniem BMR (polecam policzyć) + dodać to, co się spala na siłowni.

a węglowodany nie muszą być złem największym. kiedyś tak mówiono, ale warto je włączać do diety. mowa oczywiście o pełnowartościowych węglowodanach często źle zbilansowana dieta może powodować kompulsywne jedzenie.
Na szczęście u mnie nie było nawrotu wagi bo przez wiele miesięcy dopóki nie wróciłam do szybkiego jedzenia z miasta moja waga i wymiary stały, ani nie pojawiły się żadne dolegliwości psychiczne czy fizyczne typu kompulsje Szkoda, że ocenia się ludzi na podstawie sztywnej wiedzy - konsultowałam swoją dietę również z innym trenerem/dietetykiem który przyznał że przy moim obecnym trybie życia dieta jest faktycznie niskokaloryczna ale jest ułożona tak że zaspokaja wszelkie zapotrzebowania dzienne więc jest ok Natomiast jeżeli ktoś uważa się za mądrzejszego niż wykształceni w tych kierunkach ludzie no to - tylko tyle w temacie

Tak wiem, że do siłowni trzeba dodać kcal - wystarczyło doczytać mój post do końca aby wiedzieć, że jestem umówiona na przebilansowanie

Katalonkaaa a może przygotuj jedynie kilka sztuk dla siebie ? Przygotowanie takich pierogów jest naprawdę proste (mogę posłużyć przepisem z którego ja korzystałam) i jeżeli domownicy nie dają się namówić na spróbowanie fit wersji to możesz pokazac im że twoje pierogi są ładniejsze Bo ciemne wyglądają bardziej zachęcająco i ciekawie ( przynajmniej dla mnie )

77 kg->70 kg->59 kg

Dziewucha Policjanta
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości