Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-28, 12:32   #1201
MariaFrancesca
Zakorzenienie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II

Cytat:
Napisane przez Alillah Pokaż wiadomość
Ja mam arkusz excela. Mam poustawiane sumy, limity itd. Jestem z siebie dumna, bo w styczniu już udało mi się zaoszczędzić samej 4 tys zł
Wow, jak udało Ci się tego dokonać?

W avatarze Andie MacDowell.
MariaFrancesca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 13:03   #1202
tamtaglista
Zakorzenienie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II

Cytat:
Ja mam arkusz excela. Mam poustawiane sumy, limity itd. Jestem z siebie dumna, bo w styczniu już udało mi się zaoszczędzić samej 4 tys zł
Nawet nie mam tyle w planach na wydanie
Stary 2015-01-28, 13:13   #1203
201708160922
Konto usunięte

Ja nie zarabiam połowy tego
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 13:25   #1204
GrumpyCat
Wredny kotecek

Hejo Zupełnie zapomniałam o tym wątku... musiałam chyba niechcący korzystając z telefonu wyłączyć suba :P

Od początku stycznia mamy konto oszczędnościowe i ładna sumka na nim rośnie jedyne czego możemy załować... to czemu nie założyliśmy go wcześniej kasa rozpływała się nie wiem na co Teraz żyjemy tak samo, nie odmawiamy sobie a jednak coś się oszczędza, nie wiem jakim cudem wcześniej się "nie dało"
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 13:28   #1205
Antii89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Hejo Zupełnie zapomniałam o tym wątku... musiałam chyba niechcący korzystając z telefonu wyłączyć suba :P

Od początku stycznia mamy konto oszczędnościowe i ładna sumka na nim rośnie jedyne czego możemy załować... to czemu nie założyliśmy go wcześniej kasa rozpływała się nie wiem na co Teraz żyjemy tak samo, nie odmawiamy sobie a jednak coś się oszczędza, nie wiem jakim cudem wcześniej się "nie dało"
Jak czlowiek się nie przypilnuje to pieniądze szybko się rozchodzą...
Stary 2015-01-28, 13:39   #1206
GrumpyCat
Wredny kotecek

A tak z oszczędzania jeszcze... Powystawiałam na allegro swoją kolorówkę i trochę ciuchów. Coś tam się już sprzedało Przechodzę na minimalizm, chcę żeby mi zostało tylko kilka ulubionych paletek cieni i około 10 lakierów do paznokci ( a mam ponad 50) :P Trochę może i tracę na tych kosmetykach, ale lepiej dostać parę złotych za nie niż mają się przewalać i zbliżać do końca daty ważności i zebym je wywaliła ;p
Stary 2015-01-28, 13:48   #1207
rybkaa90
Zakorzenienie

Cytat:
A tak z oszczędzania jeszcze... Powystawiałam na allegro swoją kolorówkę i trochę ciuchów. Coś tam się już sprzedało Przechodzę na minimalizm, chcę żeby mi zostało tylko kilka ulubionych paletek cieni i około 10 lakierów do paznokci ( a mam ponad 50) :P Trochę może i tracę na tych kosmetykach, ale lepiej dostać parę złotych za nie niż mają się przewalać i zbliżać do końca daty ważności i zebym je wywaliła ;p

Sprzedajesz używane lakiery? Schodzą?
Też muszę zrobić porządek, bo za dużo mam wszystkiego.

06.09.2014
rybkaa90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 13:51   #1208
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez rybkaa90 Pokaż wiadomość

Sprzedajesz używane lakiery? Schodzą?
Też muszę zrobić porządek, bo za dużo mam wszystkiego.
Lakierów jeszcze nie wystawiałam Ale dziś wieczorem może się za to wezmę

---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ----------

Wystawię wszystkie w kupie i po prostu zrobię licytację od 1zł Niech idą w cholerę Bo tak to nawet oddać nie mam komu.
Stary 2015-01-28, 14:01   #1209
Alillah
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MariaFrancesca Pokaż wiadomość
Wow, jak udało Ci się tego dokonać?
Bardzo dużo pracuję, dorabiam też Mam strasznie mało czasu dla siebie – ale z drugiej strony za powiedzmy rok, może dwa nie będę musiała już tyle pracować. Chciałabym mieć tyle oszczędności, żeby nie musieć już tyrać w korpo
Alillah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 14:06   #1210
rybkaa90
Zakorzenienie

Cytat:
Lakierów jeszcze nie wystawiałam Ale dziś wieczorem może się za to wezmę

---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ----------

Wystawię wszystkie w kupie i po prostu zrobię licytację od 1zł Niech idą w cholerę Bo tak to nawet oddać nie mam komu.
I bardzo dobrze, szkoda wyrzucić, a jakiś $ może wpaść.

06.09.2014
rybkaa90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 14:45   #1211
ineska86
Rozeznanie

Cytat:
Bardzo dużo pracuję, dorabiam też Mam strasznie mało czasu dla siebie – ale z drugiej strony za powiedzmy rok, może dwa nie będę musiała już tyle pracować. Chciałabym mieć tyle oszczędności, żeby nie musieć już tyrać w korpo
4 tys. - Brawo! Z tego co pamiętam oszczędzasz też na mieszkanko? Dobrze jest mieć plan finansowy i czasem pracować więcej żeby później pracować mniej, gorzej jak napędza się spirala i chce się mieć więcej i więcej.... Też przydałoby mi się zorganizwoać dodatkowe dochody, bo praca na etat nie zabiera mi aż tak dużo czasu i mogłabym być bliżej celu gdybym pracowała jeszcze gdzieś... A przy moich zarobkach to 10 lat co najmniej oszczędzania chyba że będzie krach na rynku nieruchomości Ale dla mnie lepsze to niż kredyt.

---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ----------

Cytat:
Przechodzę na minimalizm, chcę żeby mi zostało tylko kilka ulubionych paletek cieni i około 10 lakierów do paznokci ( a mam ponad 50) :P
Ja nie mam ani jednego lakieru :P nie pamiętam kiedy malowałam paznokcie co ze mnie za Kobieta
Stary 2015-01-28, 18:15   #1212
Alillah
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ineska86 Pokaż wiadomość
4 tys. - Brawo! Z tego co pamiętam oszczędzasz też na mieszkanko? Dobrze jest mieć plan finansowy i czasem pracować więcej żeby później pracować mniej, gorzej jak napędza się spirala i chce się mieć więcej i więcej.... Też przydałoby mi się zorganizwoać dodatkowe dochody, bo praca na etat nie zabiera mi aż tak dużo czasu i mogłabym być bliżej celu gdybym pracowała jeszcze gdzieś... A przy moich zarobkach to 10 lat co najmniej oszczędzania chyba że będzie krach na rynku nieruchomości Ale dla mnie lepsze to niż kredyt.
Tak, oszczędzam na mieszkanie kurcze, tak sobie myślę, że jak je już kupię i w miarę urządzę, to tyle kasy mi zostanie ale dalej będę oszczędzać, moim marzeniem jest kiedyś zwolnić się z korpo i założyć własną działalność.
Stary 2015-01-28, 19:42   #1213
Personal_Jesus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Ja nie zarabiam połowy tego
Ja tak samo, żałuję,że wybrałam głupie studia i w moim zawodzie nie ma jak dorobić... Sama nie wiem jak na mieszkanie samodzielne zarobię, nawet na wynajem?
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin

Mój kulinarny kącik
Personal_Jesus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 19:49   #1214
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Personal_Jesus Pokaż wiadomość
Ja tak samo, żałuję,że wybrałam głupie studia i w moim zawodzie nie ma jak dorobić... Sama nie wiem jak na mieszkanie samodzielne zarobię, nawet na wynajem?
U mnie rozchodzi się nawet nie tylko o głupie studia (znam z autopsji), ale o to, że ja mam dryg do tych niepopłatnych rzeczy. Nie będę handlowcem, prawnikiem, lekarzem, matematykiem.
Stary 2015-01-28, 19:49   #1215
Dorotti666
❤ bee happy ❤

Cytat:

Podpowiesz w jakim banku?
Stary 2015-01-29, 09:24   #1216
Ojoanna29
Zakorzenienie

Cytat:
Witam w klubie Ja bym nawet chętnie znalazła sobie jakąś dodatkową pracę, ale nie mam siły po 8 godzinach spędzonych na nogach, całodziennym lataniu pomiędzy regałami z towarem a kasą (jestem kierownikiem, cały czas ktoś coś chce, a to klient porozmawiać o rabaciku, a to kasjerowi coś się źle nabije). Poza tym jakoś nie mam pomysłu czym mogłabym się dodatkowo zajmować. Pluję sobie w brodę i walę się po pysku za rzucenie studiów

Zrobiliśmy budżet na luty i wyszło nam 5,5 tys Modlę się, żeby nic nie wpadło, bo mamy akurat tyle, jak coś się zepsuje (odpukać) to trzeba będzie pożyczać
Ojoanna29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-29, 09:38   #1217
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ojoanna29 Pokaż wiadomość
Witam w klubie Ja bym nawet chętnie znalazła sobie jakąś dodatkową pracę, ale nie mam siły po 8 godzinach spędzonych na nogach, całodziennym lataniu pomiędzy regałami z towarem a kasą (jestem kierownikiem, cały czas ktoś coś chce, a to klient porozmawiać o rabaciku, a to kasjerowi coś się źle nabije). Poza tym jakoś nie mam pomysłu czym mogłabym się dodatkowo zajmować. Pluję sobie w brodę i walę się po pysku za rzucenie studiów

Zrobiliśmy budżet na luty i wyszło nam 5,5 tys Modlę się, żeby nic nie wpadło, bo mamy akurat tyle, jak coś się zepsuje (odpukać) to trzeba będzie pożyczać
Nie lubię tez strasznie jak czasem z kasa na styk, ale dzięki kilku sprawnym manewrom trochę rożne wydatki w skali roku porozkladalam. Np. Przegląd samochodu wypadał miedzy świetami i nowym rokiem - jak okazywało sie, ze coś naprawić trzeba to kasowo do chrzanu po świętach, a z kolei za zimno zeby sie samemu w naprawy bawić. Raz jak sie coś zepsuło w październiku to wyperswadowalam TZtowi opłakiwanie tej wielkiej straty 2/12 przeglądu i od tej pory lepiej to wychodzi. Jakoś sie poukładało ze większe planowane wydatki typu ubezpieczenie samochodu wychodzą co 2 mce, także pomiędzy mozna inne planować, nie rzucając sie na oszczędności.

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-29, 10:03   #1218
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez dorotti66 Pokaż wiadomość
Podpowiesz w jakim banku?
Emax w mBanku. Tyle, że ono nie jest oprocentowane Założyliśmy w tym bo już od kilku lat mamy tam konta i wygodniej
Stary 2015-01-29, 10:17   #1219
Ojoanna29
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Nie lubię tez strasznie jak czasem z kasa na styk, ale dzięki kilku sprawnym manewrom trochę rożne wydatki w skali roku porozkladalam. Np. Przegląd samochodu wypadał miedzy świetami i nowym rokiem - jak okazywało sie, ze coś naprawić trzeba to kasowo do chrzanu po świętach, a z kolei za zimno zeby sie samemu w naprawy bawić. Raz jak sie coś zepsuło w październiku to wyperswadowalam TZtowi opłakiwanie tej wielkiej straty 2/12 przeglądu i od tej pory lepiej to wychodzi. Jakoś sie poukładało ze większe planowane wydatki typu ubezpieczenie samochodu wychodzą co 2 mce, także pomiędzy mozna inne planować, nie rzucając sie na oszczędności.
U nas to jedynie rachunki co 2 miesiące, niby niewiele, bo 2 stówy, ale jak jeszcze dojdzie dopłata za wodę Za to za miesiąc trzeba będzie pokupować trochę ubrań, koszulki dla tż, dla mnie jakieś leginsy - przerzuciłam się z dżinsów, bo ciągle robią mi się dziury na prawym kolanie, chyba jakoś krzywo chodzę Nie znam żadnych innych dorosłych ludzi, którym się przecierają kolana w spodniach
Ojoanna29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-29, 10:22   #1220
Alillah
Raczkowanie

Cytat:
Ja też wybrałam głupie studia - filologię obcą i psychologię. Dobrze chociaż że znam języki obce, bo to jest całkiem niezłe narzędzie pracy jak się ktoś zakręci koło tego - tłumaczenia, szkoły językowe itd. No ale z drugiej strony pewnego pułapu się nie przeskoczy, doba na tylko 24 h. A jak ktoś dorobi się fajnego stanowiska w dużej firmie, to może bardzo ładnie zarabiać.
szkoda że nie wymyślili pracy polegającej na czytaniu ksiażek za pieniądze to byłby mój wymarzony zawód!
Stary 2015-01-29, 11:37   #1221
scarlett26
Zakorzenienie

Ooooo tak, tez sie pisze na siedzenie na dupce i czytanie książek za kase - byle nie kryminały, sensacja, horrory i thrillery - przy reszcie mogę nawet nadgodziny robic

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-29, 11:53   #1222
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ojoanna29 Pokaż wiadomość
U nas to jedynie rachunki co 2 miesiące, niby niewiele, bo 2 stówy, ale jak jeszcze dojdzie dopłata za wodę Za to za miesiąc trzeba będzie pokupować trochę ubrań, koszulki dla tż, dla mnie jakieś leginsy - przerzuciłam się z dżinsów, bo ciągle robią mi się dziury na prawym kolanie, chyba jakoś krzywo chodzę Nie znam żadnych innych dorosłych ludzi, którym się przecierają kolana w spodniach
Mi się przecierają, ale to od zabawy z dziećmi na podłodze.

Cytat:
Ja też wybrałam głupie studia - filologię obcą i psychologię. Dobrze chociaż że znam języki obce, bo to jest całkiem niezłe narzędzie pracy jak się ktoś zakręci koło tego - tłumaczenia, szkoły językowe itd. No ale z drugiej strony pewnego pułapu się nie przeskoczy, doba na tylko 24 h. A jak ktoś dorobi się fajnego stanowiska w dużej firmie, to może bardzo ładnie zarabiać.
szkoda że nie wymyślili pracy polegającej na czytaniu ksiażek za pieniądze to byłby mój wymarzony zawód!
W życiu bym nie powiedziała, że to głupie studia.
Stary 2015-01-29, 12:12   #1223
Personal_Jesus
Zakorzenienie

Cytat:
Ja z moją czytelniczą pasją byłabym szybko milionerem
W sumie jestem nauczycielem historii, mało kto korepetycje bierze z tego przedmiotu, a pracuję i tak nie w zawodzie i kurcze szans na awans nie mam, bo musiałabym wygryźć własnego tatę. W sumie cieszę się,że w ogóle mam stałą pracę, większość osób z mojego roku siedzi na bezrobociu, ale z drugiej strony moja przyszłość to bogaty książę
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin

Mój kulinarny kącik
Personal_Jesus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-29, 12:22   #1224
ineska86
Rozeznanie

Cytat:
Ja z moją czytelniczą pasją byłabym szybko milionerem
W sumie jestem nauczycielem historii, mało kto korepetycje bierze z tego przedmiotu, a pracuję i tak nie w zawodzie i kurcze szans na awans nie mam, bo musiałabym wygryźć własnego tatę. W sumie cieszę się,że w ogóle mam stałą pracę, większość osób z mojego roku siedzi na bezrobociu, ale z drugiej strony moja przyszłość to bogaty książę

Historia - możliwość zarobienia w tym zawodzie, jeśli mieszkasz w jakimś zabytkowym lub ciekawym miejscu mogłabyś spróbować zrobić kurs na przewodnika plus pilota wycieczek - można na tym dorobić, choć nie wiem jakiego typu masz pracę, bo może nie daje dużych możliwości czasowych....

---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ----------

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Ooooo tak, tez sie pisze na siedzenie na dupce i czytanie książek za kase - byle nie kryminały, sensacja, horrory i thrillery - przy reszcie mogę nawet nadgodziny robic
hehe to można zatrudnić się w mało uczęszczanym muzeum i "pilnować" wystaw te panie z reguły są zaczytane

---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ----------

Cytat:
Emax w mBanku. Tyle, że ono nie jest oprocentowane Założyliśmy w tym bo już od kilku lat mamy tam konta i wygodniej

Też mam e-maxa w mBanku, nie wiem jak kiedyś mogłam żyć bez subkonta
Stary 2015-01-29, 12:30   #1225
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Ja dzisiaj pokłóciłam się z małżonem o pieniądze - nienawidzę tego. To jeszcze gorsze niż kłótnie o kościół i politykę...

Generalnie po styczniowej wypłacie nie dopilnowałam tego, by razem usiąść, podliczyć miesięczne wydatki, podzielić kasę na tygodnie itd. Dużo zakupów robiłam za macierzyński [który miał iść cały na oszczędnościowe] i teraz wszystko się rozpłynęło... Strasznie mnie to wkurza, bo u M. w firmie jest tak, że co dwa lata pracowników zwalnia się na zimę, i to miało być nasze zabezpieczenie na przyszły rok. No, ale ciul, jak ja nie upilnuję, to nic z tego nie będzie...
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-29, 12:45   #1226
Antii89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj pokłóciłam się z małżonem o pieniądze - nienawidzę tego. To jeszcze gorsze niż kłótnie o kościół i politykę...

Generalnie po styczniowej wypłacie nie dopilnowałam tego, by razem usiąść, podliczyć miesięczne wydatki, podzielić kasę na tygodnie itd. Dużo zakupów robiłam za macierzyński [który miał iść cały na oszczędnościowe] i teraz wszystko się rozpłynęło... Strasznie mnie to wkurza, bo u M. w firmie jest tak, że co dwa lata pracowników zwalnia się na zimę, i to miało być nasze zabezpieczenie na przyszły rok. No, ale ciul, jak ja nie upilnuję, to nic z tego nie będzie...
Płać najpierw sobie. Po otrzymaniu wyplaty od razu policz ile potrzeba na zycie, ile jesteś w stanie odłożyć i OD RAZU przelej to na konto oszczędnościowe.
Stary 2015-01-29, 12:45   #1227
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Ale wiecie co, mając może gorzej płatną pracę w budżetówce przynajmniej się ma umowę na czas nieokreślony A ja pod koniec kwietnia kończę 26 lat kiedy mi się kończą ulgi studenckie i co z tego że zarabiam fajnie jak na umowie zleceniu nie przysługuje mi nawet urlop

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-29, 12:49   #1228
MiniMonix
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Ale wiecie co, mając może gorzej płatną pracę w budżetówce przynajmniej się ma umowę na czas nieokreślony A ja pod koniec kwietnia kończę 26 lat kiedy mi się kończą ulgi studenckie i co z tego że zarabiam fajnie jak na umowie zleceniu nie przysługuje mi nawet urlop
Ja juz przerabiałam różne umowy. Teraz po próbnym okresie dostanę umowę na rok, a co dalej to jedna wielka zagadka. A jak widzę na koncie 1100zl miesięcznie to nie wiem co z nimi zrobić.

4 V 2013
Żona
31.III.2016 Córeczka !

MiniMonix jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-29, 12:57   #1229
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Napisane przez Antii89 Pokaż wiadomość
Płać najpierw sobie. Po otrzymaniu wyplaty od razu policz ile potrzeba na zycie, ile jesteś w stanie odłożyć i OD RAZU przelej to na konto oszczędnościowe.
Zawsze tak robimy. Już kiedyś to opisywałam: od wypłaty odliczamy stałe opłaty i wydatki czasowe [np. prezenty], resztę dzielimy na 4 tygodnie, a wszystko, co wykracza ponad naszą tygodniową normę od razu wpłacamy na oszczędnościowe [zazwyczaj jest to 200-300zł]. Tyle że tym razem tego nie upilnowałam, Mar się tym nie zajął [choć twierdził, że tak] i mamy klops
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-29, 13:16   #1230
wiolusia00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MiniMonix Pokaż wiadomość
Ja juz przerabiałam różne umowy. Teraz po próbnym okresie dostanę umowę na rok, a co dalej to jedna wielka zagadka. A jak widzę na koncie 1100zl miesięcznie to nie wiem co z nimi zrobić.
Mam tak samo. Tylko juz jestem po próbnym, umowę dostałam na 7 miesięcy, czyli do lipca, ale co z tego jak takie marne pieniądze.
wiolusia00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości