Kiedy zrobić test ciążowy? - wątek zbiorczy - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-04, 12:31   #1201
w_isienka
Zadomowienie

Dot.: Kiedy zrobić test ciążowy? - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez kukimonster Pokaż wiadomość
ale co Cię tak śmieszy? dokładnego dnia zapłodnienia nigdy się nie dowiesz, ale jest to do paru dni po stosunku przecież, jakoś to trzeba określać...
A na USG to nie wiem co byś ty chciała widzieć
Tylko podczas stałego monitoringu USG widac dokładnie moment jajeczkowania - co nie jest też wcale momentem zapłodnienia, bo komórka jajowa od momentu jaeczkowania zycje tylko 24h i tylko porzez te 24h może dojśc do zapłodnienia. Rozumiem iż w warunkach domowych byłas w stanie dokładnie określić moment zapłodnienia?
W każdym razie gratulacje, bo poza in-vitro to nawet lekarze nie są w stanie dokładnie tego okreslić

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ----------

Cytat:
Napisane przez ziomalpluto Pokaż wiadomość
Hej... błagam pomóżcie mi... opowiem całą moją sytuację.. w czerwcu zostałam zgwałcona ale poszłam do lekarza wzięłam escapelle i gdy po miesiącu zrobiłam test wyszedł negatywny. była wyraźna 1 czerwona kreska po drugiej ani śladu. to był mój pierwszy stosunek ( nie zbyt wymarzony ) . 18 lipca uprawiałam sex z facetem.. to już nie był gwałt chciałam tego. to była chwila zapomnienia.. bez zabezpieczenia ale był to sex przerywany... jeśli można to tak nazwać... nie skończył we mnie ale ( przepraszam za określenie ) spuścił mi się na wewnętrzną stronę uda... odrazu się odsunęłam ale nie było jak się umyć... dziś jest chyba 18 czy 19 dzień od stosunku... zrobiłam test i zaczynam schizować ponieważ jedna kreska wyszła bardzo widoczna... ale jak się bliżej przyjrzałam to zauważyłam tam 2 kreske ale taką choćby przezroczystą jakby to było tylko miejsce na ta 2 kreskę.. nie wiem czy mnie rozumiecie... ale wcześniej przy tym pierwszym tak nie miałam.. boje się że to ciąża... nie moge w niej być ponieważ mam 19 lat teraz ide do 4 technikum czeka mnie matura i test zawodowy.. mam całe życie przed sobą a nie widzę się w roli matki... a co gorsza facet z którym to zrobiłam nie jest moim chłopakiem... ma rodzine.. wiem jestem potworem ale to było silniejsze ode mnie... ona ma żonę i 2,5 letnie dziecko... jestem straszna.. ale też ze względu na to nie mogę być.. proszę o pomoc... błagam...

---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------

dodam że na moim okresie nie można polegać w takich sprawach bo nie wiem nigdy kiedy go mam dostać... mam BARDZO nieregularne.. mówiąc bardzo nie chodzi mi o dni tylko o miesiące.. czasem zdarza się nawet co pół roku czasem co 3 miesiące... teraz nie miałam okresu od maja ale w czerwcu po tej tabletce escapelle wystąpiło krwawienie ale spowodowane tabletką.. to nie był okres...
Trudno uznać stosunek z gwałtu za wymarzony. Aż dziw bierze, że po tym miałaś ochotę na więcej?
Zrób test minimum 14 dni po stosunku i będziesz wiedzieć. Szanse na ciążę masz, ale raczej małe. Jak tak dalej pójdzie to jakieś choróbsko załapiesz...
Współczucia...
w_isienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-04, 12:53   #1202
ziomalpluto
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Kiedy zrobić test ciążowy? - wątek zbiorczy

cytat :

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ----------

Trudno uznać stosunek z gwałtu za wymarzony. Aż dziw bierze, że po tym miałaś ochotę na więcej?
Zrób test minimum 14 dni po stosunku i będziesz wiedzieć. Szanse na ciążę masz, ale raczej małe. Jak tak dalej pójdzie to jakieś choróbsko załapiesz...
Współczucia...[/QUOTE]

nie był wymarzony.a a to że miałam ochotę za 2 razem zależało tylko od tego mężczyzny.. to nie był jakiś nieznajomy.. dobrze go znałam... i stało się... ale ja robiłam test... 18 dni po stosunku... i wyszła jedna kreska czerwona a druga taka choćby przezroczysta bez koloru... musiałam wysilić wzrok żeby ją zobaczyć...... i nie wiem co o tym myśleć.... boję się...

Edytowane przez ziomalpluto
Czas edycji: 2009-08-04 o 12:56
ziomalpluto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-04, 13:51   #1203
w_isienka
Zadomowienie

Cytat:

nie był wymarzony.a a to że miałam ochotę za 2 razem zależało tylko od tego mężczyzny.. to nie był jakiś nieznajomy.. dobrze go znałam... i stało się... ale ja robiłam test... 18 dni po stosunku... i wyszła jedna kreska czerwona a druga taka choćby przezroczysta bez koloru... musiałam wysilić wzrok żeby ją zobaczyć...... i nie wiem co o tym myśleć.... boję się...
Jeśli patrzałaś na test po (dokładnie co do minuty) tym czasie co zaleca producent w ulotce, (a nie później!) to nawet blada druga kreska oznacza ciążę. Jeśli zaś ta drugą krechę zauważyłaś dopiero po dłuższym czasie niż zalecany w ulotce to nie jest to ciąża.
Dziwię ci się, że u ciebie współżycie zależy nie od ciebie, ale od mężczyzny
Dla pewności powtórz test - i tak to już nic nie zmieni - jak jesteś w ciąży to jesteś i już.
Jak nie - to nie. I na drugi raz pomyśl o tym co robisz...

Edytowane przez w_isienka
Czas edycji: 2009-08-04 o 13:54
Stary 2009-08-04, 14:42   #1204
ziomalpluto
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez w_isienka Pokaż wiadomość
Jeśli patrzałaś na test po (dokładnie co do minuty) tym czasie co zaleca producent w ulotce, (a nie później!) to nawet blada druga kreska oznacza ciążę. Jeśli zaś ta drugą krechę zauważyłaś dopiero po dłuższym czasie niż zalecany w ulotce to nie jest to ciąża.
Dziwię ci się, że u ciebie współżycie zależy nie od ciebie, ale od mężczyzny
Dla pewności powtórz test - i tak to już nic nie zmieni - jak jesteś w ciąży to jesteś i już.
Jak nie - to nie. I na drugi raz pomyśl o tym co robisz...

zrobie jeszcze za dwa dni i zobacze ale nie rozumiem czemu jestes tak zle do mnie nastawiona... to ze popelnilam blad nie znaczy ze musisz w ten sposob do mnie pisac... ale mimo wszystko dziekuje za odpowiedz.. wydaje mi se ze kreska byla na pograniczu czasu ktory byl na ulotce.... juz sama nie wiem... i nie zalezy to od mezczyzny... zle zrozumialas... napisalam ze chcialam tego a to jak on sie zachowywyal to jeszcze bardziej mnie tylko uswiaddomilo w tym ze tego chce...
Stary 2009-08-04, 14:51   #1205
w_isienka
Zadomowienie

Cytat:
zrobie jeszcze za dwa dni i zobacze ale nie rozumiem czemu jestes tak zle do mnie nastawiona... to ze popelnilam blad nie znaczy ze musisz w ten sposob do mnie pisac... ale mimo wszystko dziekuje za odpowiedz.. wydaje mi se ze kreska byla na pograniczu czasu ktory byl na ulotce.... juz sama nie wiem... i nie zalezy to od mezczyzny... zle zrozumialas... napisalam ze chcialam tego a to jak on sie zachowywyal to jeszcze bardziej mnie tylko uswiaddomilo w tym ze tego chce...
Nie jestem do ciebie źle nastawiona (przezież nawet cie nie znam).
Jak chciałaś tego - to Twoja sprawa. Tylko nie pisz wtedy że to był gwałt - bo to podlega pod prokuraturę.
Stary 2009-08-04, 16:31   #1206
ziomalpluto
Przyczajenie

Cytat:
Nie jestem do ciebie źle nastawiona (przezież nawet cie nie znam).
Jak chciałaś tego - to Twoja sprawa. Tylko nie pisz wtedy że to był gwałt - bo to podlega pod prokuraturę.

pierwszy stosunek o ile mozna to tak nazwac byl gwaltem... ja przez gwalt rozumiem jesli ktos zmusza cie do sexu i tak bylo... teraz to byl inny chlopak i inaczej to wszystko wygladalo... ten drugi raz to nie byl gwalt zle przeczytalas mojego posta... drugi raz byl za wiedza i zgoda i checia obu stron... w przeciwienstwie do pierwszego... ale ten co mnie zgwalcil to byl gnojem i na szczescie od tego zdarzenia gonie widzialam gdybym spotkala to bym zabila...
Stary 2009-08-04, 19:40   #1207
kukimonster
BAN stały

Cytat:
Tylko podczas stałego monitoringu USG widac dokładnie moment jajeczkowania - co nie jest też wcale momentem zapłodnienia, bo komórka jajowa od momentu jaeczkowania zycje tylko 24h i tylko porzez te 24h może dojśc do zapłodnienia. Rozumiem iż w warunkach domowych byłas w stanie dokładnie określić moment zapłodnienia?
W każdym razie gratulacje, bo poza in-vitro to nawet lekarze nie są w stanie dokładnie tego okreslić
Przecież wlaśnie to napisałam w swoim poście Że nie da się określić dokładnie zaplodnienia, ale uwazam, że przyjmowanie, że do zapłodnienia doszło w przeciągu paru dni po stosunku jest sensowne, bo inaczej się nie da, więc nie rozumiem czemu wyśmiałaś tą dziewczynę...

do ziomalpluto zglosiłaś na policję, że ten koleś (pierwszy) Cię zgwałcił?
kukimonster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-04, 19:52   #1208
w_isienka
Zadomowienie

Cytat:
Przecież wlaśnie to napisałam w swoim poście Że nie da się określić dokładnie zaplodnienia, ale uwazam, że przyjmowanie, że do zapłodnienia doszło w przeciągu paru dni po stosunku jest sensowne, bo inaczej się nie da, więc nie rozumiem czemu wyśmiałaś tą dziewczynę...
Bo robienie testu tak szybko po stosunku to strata kasy i tyle. Ale jak ktoś lubi - proszę bardzo - tylko niech nie pisze, że wie dokładnie kiedy był moment zapłodnienia.
Stary 2009-08-04, 22:50   #1209
ziomalpluto
Przyczajenie

Cytat:

do ziomalpluto zglosiłaś na policję, że ten koleś (pierwszy) Cię zgwałcił?
nie nie zgłosiłam ponieważ nie chce żeby moi rodzice się dowiedzieli... teraz chcę już tylko o tym zapomnieć...
Stary 2009-08-14, 11:15   #1210
szancik
Raczkowanie

hej dziewczyny
mi tez sie spoznia okres, ale bralam leki i mam nadzieje ze to z tego powodu - chcialabym juz miec dzidzie, ale ostatni okres byl ciezki i boje sie ze jesli zaszlam to leki moglyby cos uszkodzic spodziewana miesiaczka mialabyc 08.08.09 wiec juz w zasadzie tydzien i nic :/ troche sie boje...

Edytowane przez szancik
Czas edycji: 2009-08-14 o 12:43
szancik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-14, 12:31   #1211
sunset girl
Rozeznanie

hej...
mam 19 lat. raz w życiu spóźnił mi się okres. mój cykl normalnie trwa 28 dni, dziś mam 30 dzień, a 6 dni temu współżyłam z moim chłopakiem przekonana, że mam dni niepłodne, bo było sucho, a wcześniej w połowie miesiąca odczuwałam kłucie takie jak zawsze w okolicach dnia owulacji.
jednak okresu nie ma. wiem, że to wcześnie, żeby coś obstawiać. nadal jest we mnie sucho... tylko słabo się czuję, ciągle chce mi się spać. biorę też pod uwagę fakt, że ten miesiąc był dla mnie dość ciężki, i że 2 tygodnie temu musiałam bardzo wcześnie wstać do pracy (jako fotograf na zawodach) i stałam pół dnia na słońcu, a jak wróciłam do domu, było mi niedobrze, miałam dreszcze itd. ... Poza tym był to miesiąc bardzo nerwowy. I gdyby nie ten stosunek tydzień temu, to bym była pewna, że nie trzeba robić testu....

sunset girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-14, 12:44   #1212
szancik
Raczkowanie

Hej sunset girl u Ciebie obstawiam stres i zmęczenie powodem braku miesiaczki ale... wiadomo! do końca nie wiadomo !!
Stary 2009-08-14, 12:51   #1213
sunset girl
Rozeznanie

oby... nigdy więcej takiej sytuacji...
Stary 2009-08-14, 13:05   #1214
Sarrai
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sunset girl Pokaż wiadomość
hej...
mam 19 lat. raz w życiu spóźnił mi się okres. mój cykl normalnie trwa 28 dni, dziś mam 30 dzień, a 6 dni temu współżyłam z moim chłopakiem przekonana, że mam dni niepłodne, bo było sucho, a wcześniej w połowie miesiąca odczuwałam kłucie takie jak zawsze w okolicach dnia owulacji.
jednak okresu nie ma. wiem, że to wcześnie, żeby coś obstawiać. nadal jest we mnie sucho... tylko słabo się czuję, ciągle chce mi się spać. biorę też pod uwagę fakt, że ten miesiąc był dla mnie dość ciężki, i że 2 tygodnie temu musiałam bardzo wcześnie wstać do pracy (jako fotograf na zawodach) i stałam pół dnia na słońcu, a jak wróciłam do domu, było mi niedobrze, miałam dreszcze itd. ... Poza tym był to miesiąc bardzo nerwowy. I gdyby nie ten stosunek tydzień temu, to bym była pewna, że nie trzeba robić testu....

pytanie tylko jak się zabezpieczyłaś podczas tego współżycia???
bo wiesz.. gdyby to byl np. przerywany, to ja bym zmeczenie stawiala na ostatnim miejscu
Sarrai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-14, 13:25   #1215
sunset girl
Rozeznanie

Nie... Normalnie. Byłam przekonana, że są niepłodne... Że to końcówka cyklu
Inaczej robimy to z prezerwatywą...

W ogóle najchętniej brałabym tabletki, ale nie mogę.

A tu taki psikus.... Nie mogę być mamą...

Jeśli nie dostanę dziś, to zrobię test...

Edytowane przez sunset girl
Czas edycji: 2009-08-14 o 13:29
Stary 2009-08-14, 16:22   #1216
alicja_29
Raczkowanie

GG do alicja_29

Czytam wasze posty i dochodzę do wniosku, że chyba nie powinnam się martwić. Miesiączka spóźnia mi sie 7 dni jednak zabezpieczaliśmy się prezerwatywą...więc chyba to tylko jakieś zaburzenie hormonalne...

alicja_29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-14, 22:34   #1217
w_isienka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sunset girl Pokaż wiadomość
hej...

Lada moment powinnaś dostać @, jak nie to teścik
Na Twoim miejscu już dawno bym zrobiła skoro termin @ już minął.
Stary 2009-08-15, 13:07   #1218
sunset girl
Rozeznanie

Zrobiłam. Wczoraj wieczorem i dziś rano dla potwierdzenia. Negatywne W moim przypadku to jeszcze dobra wiadomość!

A jak nie dostanę okresu w przeciągu tygodnia to zrobię test raz jeszcze.

Ale zasadniczo, chyba mogę już spać spokojnie?

Chłopak już wyluzował i przepowiada mi dzisiaj @
Stary 2009-08-15, 13:50   #1219
kasandra82
Wtajemniczenie

Okres powinnam dostać 10-11 sierpnia, nigdy mi sie nie spóżniał. Kochaliśmy sie z TŻtem 31 lipca bez zabezpieczenia. Dzisiaj zrobiłam dwa testy domowe, oba negatywne. Co mam o tym myśleć?

kasandra82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-15, 13:57   #1220
sunset girl
Rozeznanie

Sytuacja nieco podobna do mojej. Ja też czekam... Ale wierzę, że jest ok. Jaki test robiłaś?

Ja Quick View.
Stary 2009-08-16, 06:48   #1221
szancik
Raczkowanie

Ja zrobilam dzis test .... dwie mocna kreski na ile test moze sie myslic??
Na ulotce jest napisane ponad 99% skuteczności
boje sie, jesli jestem w ciazy i uszkodzilam płód przez tabletki??
w normalnych warunkach bylabym najszczesliwsza w tym momencie jestem przerazona

Edytowane przez szancik
Czas edycji: 2009-08-16 o 07:03
Stary 2009-08-16, 08:33   #1222
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szancik Pokaż wiadomość
Test się nie myli raczej.

Jakie tabletki?

Gratulacje
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-16, 09:45   #1223
szancik
Raczkowanie

brałam clotrimazolum, fluconazole, butapirazol i na nerki coś tam Pisało, że kobiety w ciąży nie powinny ich brać
Boże, żeby wszystko było w porządku

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-17, 13:22   #1224
chwilka83
Raczkowanie

Kasandra ja jestem w identycznej sytuacji. Powinnam okres dostać 8-10 i do dziś cisza. zrobiłam już 2 testy i jedna krechacodzień praktycznie rozrabiamy
chwilka83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-17, 13:26   #1225
sunset girl
Rozeznanie

dziewczyny, oby to była wina upalnej pogody, jak mi zasugerowała Wizażanka w innym wątku...

eh. boję się.
Stary 2009-08-17, 14:12   #1226
Eenax
Zakorzenienie

GG do Eenax

Cytat:
Cytat:
brałam clotrimazolum, fluconazole, butapirazol i na nerki coś tam Pisało, że kobiety w ciąży nie powinny ich brać
Boże, żeby wszystko było w porządku
Raczej nie powinno nic złego się stać.
Na wielu lekach jest informacja ze nie wolno stosowac w ciąży ale cześć z nich i tak jest przepisywana ciężarnym bo nie ma innego wyjścia.

Teraz to tylko należało by iść do lekarza i poinformować o zaistniałej sytuacji by zdecydował co dalej robić.
Dym kadzidlany. ...

czarne kredki
Eenax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 00:04   #1227
kasandra82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez chwilka83 Pokaż wiadomość
Kasandra ja jestem w identycznej sytuacji. Powinnam okres dostać 8-10 i do dziś cisza. zrobiłam już 2 testy i jedna krechacodzień praktycznie rozrabiamy
Dzisiaj rano zrobiłam test i znowu negatywny. W środę ide do ginekologa to się okaże co i jak

kasandra82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-18, 08:17   #1228
chwilka83
Raczkowanie

Kasandra jak będziesz już po wizycie daj znać, co Ci wyszło. Mój TŻ brak pozytywnego wyniku testu tłumaczy tym, że ciąży bliżniaczej test nie wykryjetłumaczenie faceta
chwilka83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 11:18   #1229
szancik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eenax Pokaż wiadomość
Raczej nie powinno nic złego się stać.
Na wielu lekach jest informacja ze nie wolno stosowac w ciąży ale cześć z nich i tak jest przepisywana ciężarnym bo nie ma innego wyjścia.

Teraz to tylko należało by iść do lekarza i poinformować o zaistniałej sytuacji by zdecydował co dalej robić.
Eenax, obyś miała racje dziś mam wizytę u ginekologa, trzymajcie kciuki
Stary 2009-08-18, 20:10   #1230
Eenax
Zakorzenienie

GG do Eenax

Też mam taka nadzieje ze wszystko będzie OK.

Ja podczas ciąży stosowałam leki (na nerki) które nie powinno się stosować w ciąży i miejscowe leki znieczulające na nerwobóle w 3 trymestrze (tez nie można stosować w ciąży a zwłaszcza w 3 trymestrze) i jedyne co dolega teraz mojemu dziecku to lekka marudność bo właśnie wyrzynaja sie 2 dolne czwórki.
Dym kadzidlany. ...

czarne kredki

Edytowane przez Eenax
Czas edycji: 2009-08-18 o 20:19
Eenax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości