Mamusie Kwietniowe 2015! cz. 1 - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-05-13, 16:41   #1201
gossip_girl21
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Kwietniowe 2015! cz. 1

Matko co się u mnie dzieje młoda wyje na całe osiedle, jadła godz temu, co chwila ryk

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nasz skarb 26.04.2015
gossip_girl21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 16:42   #1202
violka848
Zakorzenienie

Moja gnidka jak zasnęła o 15 tak spała w bujaczku, przepakowałam ja do fotelika i poszłam do rodzicow i sie nawet nie obudziła , na chwile potem oczy pokazała i kimala dalej do domu przyniosłam tez kimała teraz po pampku i cycku i kima - kochana moja ❤️ Mielismy z Tż na spacer iść ale juz stwierdziłam że zmęczona jestem jednak za bardzo, idę obiad zrobię i może poleżę w końcu
Stary 2015-05-13, 16:43   #1203
madzixx88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pavlinecka_21 Pokaż wiadomość
moje dziecko dziś odsypia chyba stresy. Obudziłam na pampersa, pobawiłam się z nią trochę, popróbowałyśmy różnych pozycji do jedzenia z prawej piersi - chciałabym na leżąco, nawet filmik oglądałam, ale jakoś nam niewygodnie - jej ciężko złapać i puszcza co chwilę, a mi szew ciągnie. Później znów pochodziłyśmy po domu, trochę z TŻetem posiedziała i dalej chciała jeść, a mój jeden sutek krwawi i nie chciałam jej takiego dawać, to dostała buteleczkę MM i śpi znów.

I tu narodziło się pytanie - jak poznać, czy pierś jest już pusta?
I czy Wasze dzieci też tak mają - moja je, puszcza pierś, coś tam sobie robi, później znów poje, już puszcza i się nią nie interesuje, a po zmianie pampersa jest ryk i trzeba dać mm. Zjada może 20 ml i idzie wtedy spać jakby ktoś ją od prądu odłączył. Czy ja jej nie przekarmiam? Albo może właśnie nie do końca zjada wszystko z cycki? Rano jak dałam jej dwie to spała 4 godziny...
moja ciągnie najpierw zapalczywie przez ok 5 min a potem ciumka sobie wolniej i zdarzy jej się przysnąć w trakcie, albo puści pierś i zasypia a za chwilę się obudzi i szuka daje jej wtedy tą samą, nawet jak już jest flaczek, mi się wydaje, że tam już nic nie ma ale słyszę, że przełyka a i jak ścisnę to mleko wypływa

Cytat:
Napisane przez sunny_eyes Pokaż wiadomość
Co zrobic jak maly uparcie okreca glowke na jedna strone? Nawet jak spi i mu przekrece to za chwile i tak zrobi po swojemu.
może podłóż mu coś aby nie mógł się tam obkręcić??

Cytat:
Napisane przez violka848 Pokaż wiadomość
Ja rozłożony na przewijaku do połowy mam podkład taki co na łóżko się stosuje - kupuje takie najmniejsze i się super sprawdzają
ja mam na przewijaku podkłady do przewijania dla dzieci i super sprawa
madzixx88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 16:45   #1204
rosarioV
Zakorzenienie

Cytat:
Zdążyłam rozwiesić pranie, wypić herbatkę, zjeść drodżówke, włosy umyte, paznokcie zrobione... Całkiem nieźle, jeszcze girki bym ogoliła, ale poczekam bo zaczyna się wiercenie i pewnie za chwilę mój ssaczek będzie cycać

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ----------

Hmm pytanie, po jakim czasie od porodu wraca okres?
różnie podobno, może wrócić miesiac po zakończeniu okresu połogu albo po skońćzonym kp i na początku może być bardzo nieregularny, czyli pojawić się a potem przez dwa miesiące cisza
Cytat:
Któraś pisała, że ma termometr z lidla - jak się sprawdza jesli chodzi o dokładność pomiaru?
ja mam, jak na razie go testuje i zauważylismy, że temperatura w uchu mierzona jest dokładniesza niż ta na czole, alee cały czas srawdzam nim temp. mleka
Cytat:
moje dziecko dziś odsypia chyba stresy. Obudziłam na pampersa, pobawiłam się z nią trochę, popróbowałyśmy różnych pozycji do jedzenia z prawej piersi - chciałabym na leżąco, nawet filmik oglądałam, ale jakoś nam niewygodnie - jej ciężko złapać i puszcza co chwilę, a mi szew ciągnie. Później znów pochodziłyśmy po domu, trochę z TŻetem posiedziała i dalej chciała jeść, a mój jeden sutek krwawi i nie chciałam jej takiego dawać, to dostała buteleczkę MM i śpi znów.

I tu narodziło się pytanie - jak poznać, czy pierś jest już pusta?
I czy Wasze dzieci też tak mają - moja je, puszcza pierś, coś tam sobie robi, później znów poje, już puszcza i się nią nie interesuje, a po zmianie pampersa jest ryk i trzeba dać mm. Zjada może 20 ml i idzie wtedy spać jakby ktoś ją od prądu odłączył. Czy ja jej nie przekarmiam? Albo może właśnie nie do końca zjada wszystko z cycki? Rano jak dałam jej dwie to spała 4 godziny...
Moje tez tak ma... je z jednej piersi, puści odbije mu się, przekima albo przeczeka 5 min i znowu szuka jedzenia to dostaje drugą pierś i przy drugiej zazwyczaj mi marudzi bo ma problem ze złapaniem zje z niej 5 min i znowu głodny to dostaje mm i zazwyczaj zjada od 20 do 40 ml mm i wtedy jest spokój... moje mleko chyba jest bardzo wartościowe jak dwa cycki i jeszcze się nie najada ;/
Cytat:
Napisane przez boleczka93 Pokaż wiadomość
Ej a ja mam pytanie jak szybko odmrozic mieso?
jak mielone to odmrażam zawsze w mikrofali a inne albo w wodzie zimnej a w okresie zimowym na grzejniku

Pospałam przyszła mama poszłam w kime na 2,5 godz wstałam i cycki troche bolą i napęczniałe są a dziecko śpi jak aniołek zjadłam obiadek, tż pojechał do sklepu i czekam aż wróci co bym mogła sobie włosy pofarbować zobaczymy czy wyjdzie

Razem: 21.05.2010
Ślubujemy: 21.10.2017
rosarioV jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 16:46   #1205
madzixx88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
TMy dzis jemy co 3 godz.jak w zegarku - 6, 9, 12, 15
u nas 7:20, 10, 14 i jeszcze śpi..
niby nie każą budzić na jedzenie ale w porównaniu do Was mniej karmień mi wychodzi:/
Stary 2015-05-13, 16:48   #1206
sunny_eyes
Zakorzenienie

Cytat:
A druga ściągasz? To podawaj wtedy to swoje mleczko. Będzie dobrze. Zmasakrowanie skutków minie sa kilka dni

---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:28 ----------

Nic na siłę. Tylko zachęcanie
no to będziemy próbować

Czy macie przy wózkach parasolki? Bo mnie drażniło na spacerze jak co skręciłam to słońce świeciło i tak się zastanawiam nad parasolką, tylko czy to praktyczne...
sunny_eyes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 16:49   #1207
madzixx88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rosarioV Pokaż wiadomość
Moje tez tak ma... je z jednej piersi, puści odbije mu się, przekima albo przeczeka 5 min i znowu szuka jedzenia to dostaje drugą pierś i przy drugiej zazwyczaj mi marudzi bo ma problem ze złapaniem zje z niej 5 min i znowu głodny to dostaje mm i zazwyczaj zjada od 20 do 40 ml mm i wtedy jest spokój... moje mleko chyba jest bardzo wartościowe jak dwa cycki i jeszcze się nie najada ;/
:
a skąd wiesz, że głodny jest??
może po odbiciu daj tą samą pierś

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-05-13, 16:59   #1208
Pavlinecka_21
Zakorzenienie

Wiem, ze to zdanie sie tu powtarza, ale jak dobrze, ze jesteście ;* mozna o wszystko zapytać i nie czuć sie jak głupek ściągam z tej piersi poranionej, ale dzis TZet niechcący wylał bo butelka była niedokręcona a chciał nakarmić dziecko
Pavlinecka_21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 17:00   #1209
FlightlessBird
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez soniuska Pokaż wiadomość
Gossip moj je 60ml jeszcze. Jak mega glodny to 90 robie.

Gosiu poprosze moj maly przez brzuszek mi uniemozliwia wszystko. Dzis duzo spi i juz widze noc
o to malutko zjada
nam kazały położne każdego dnia zwiększać o 10ml i w 10 dobie życia żeby zjadała 100ml. W praktyke oczywiście tak nie było - teraz Tatiana zjada pomiędzy 70-100 (najczęsciej 90-100ml)
no i mamy starać się nie dawać jeść częściej niż co 3 godziny. To jednak nie problem dziś w nocy aż w szoku byłam, bo obudziłam się po 4,5godz od ostatniego karmienia i obudziłam małą, bo spała w najlepsze

spacerek zaliczony, teraz po karmieniu mąż z Tatianą padli i śpią

Edytowane przez FlightlessBird
Czas edycji: 2015-05-13 o 17:01
FlightlessBird jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 17:08   #1210
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzixx88 Pokaż wiadomość
niby nie każą budzić na jedzenie ale w porównaniu do Was mniej karmień mi wychodzi:/
Ile karmien na dobę?

U mnie średnio 8. Min.7 maks 9

Cytat:
no to będziemy próbować

Czy macie przy wózkach parasolki? Bo mnie drażniło na spacerze jak co skręciłam to słońce świeciło i tak się zastanawiam nad parasolką, tylko czy to praktyczne...
Mam sle nie montowalam. Chce kupic taka osłonke montowana od budki do rączki
Stary 2015-05-13, 17:11   #1211
gosiak0512
Zakorzenienie

ROSI po 5 min dajesz druga piers? Jak dla mnie to za szybko bo on spija co rzadkie i sie nie najada to moja teza. Martyna je ok 20min a wieczorem nawet 30min z jednej piersi.

gosiak0512 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-13, 17:14   #1212
Hanka20
Zakorzenienie

Cytat:
różnie podobno, może wrócić miesiac po zakończeniu okresu połogu albo po skońćzonym kp i na początku może być bardzo nieregularny, czyli pojawić się a potem przez dwa miesiące cisza

ja mam, jak na razie go testuje i zauważylismy, że temperatura w uchu mierzona jest dokładniesza niż ta na czole, alee cały czas srawdzam nim temp. mleka

jak mielone to odmrażam zawsze w mikrofali a inne albo w wodzie zimnej a w okresie zimowym na grzejniku

Pospałam przyszła mama poszłam w kime na 2,5 godz wstałam i cycki troche bolą i napęczniałe są a dziecko śpi jak aniołek zjadłam obiadek, tż pojechał do sklepu i czekam aż wróci co bym mogła sobie włosy pofarbować zobaczymy czy wyjdzie
Dawaj do końca z tej samej piersi. Pokarm na początku jest wodnisty wiec jeśli pociamka z jednej trochę a potem z drugiej to tylko ugasić pragnienie a nie naje się do porządku stąd masz wrażenie ze jest stale glodny.

Cytat:
no to będziemy próbować

Ja nie mam staram się tak jeździć żeby nie było pod słonko.

Cytat:
To samo napisałam

Nasz Filipek jest z nami od 19.04
Hanka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 17:15   #1213
boleczka93
Zakorzenienie

Cytat:
no to będziemy próbować

Ja nie mam parasolki, narzucam tetre na daszek i ma przewiewnie a i slonce na nia nie swieci i smiac mi sie chce jak ktos kuka do wozka a tu zasloniete

Cytat:
Wiem, ze to zdanie sie tu powtarza, ale jak dobrze, ze jesteście ;* mozna o wszystko zapytać i nie czuć sie jak głupek ściągam z tej piersi poranionej, ale dzis TZet niechcący wylał bo butelka była niedokręcona a chciał nakarmić dziecko
Noo ja tez doceniam Was bardzo

Jestem dumna z siebie i z corci. Spi ladnie tak ze zdarzylam sie wykapac, zrobic i zjesc obiad, umyc stos naczyc, wyprasowac pranie, podlac kwiatki a teraz jeszcze ide cwiczyc

Nasza córcia - Nikola
30.04.15
boleczka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 17:22   #1214
sunny_eyes
Zakorzenienie

Cytat:
Ile karmien na dobę?

Mam sle nie montowalam. Chce kupic taka osłonke montowana od budki do rączki
Hmm cóż to za osłonka?
Stary 2015-05-13, 17:25   #1215
rosarioV
Zakorzenienie

Cytat:
Bo szuka i marudzina jak sie przyssa to pije

Cytat:
Napisane przez gosiak0512 Pokaż wiadomość
ROSI po 5 min dajesz druga piers? Jak dla mnie to za szybko bo on spija co rzadkie i sie nie najada to moja teza. Martyna je ok 20min a wieczorem nawet 30min z jednej piersi.
Mały z jednej piersi też mi pije ok 15-20 min nie krócej, może 5 min przesądziła ale odstep miedzy karmieniami to 10-15 min. Odpocznie i chce znowu
Cytat:
Napisane przez Hanka20 Pokaż wiadomość
Dawaj do końca z tej samej piersi. Pokarm na początku jest wodnisty wiec jeśli pociamka z jednej trochę a potem z drugiej to tylko ugasić pragnienie a nie naje się do porządku stąd masz wrażenie ze jest stale glodny.

Ja nie mam staram się tak jeździć żeby nie było pod słonko.

To samo napisałam
Tylko jak dam mu drugi raz tą samą pierś to jej nie chce bommu nic nie leci albo słabo jak dam drugą to się przyssa i pije z niej przez 15-20 min tak jak przy pierwszym cycki i potem znowu chwilke odpocznie i nadal głodny
Nie dziwie się jak ja sciagam maks z dwóch 60 ml a on powinien zjadać ok 90-120 ml dziennie....

Stary 2015-05-13, 17:56   #1216
sunny_eyes
Zakorzenienie

Cytat:
Bo szuka i marudzina jak sie przyssa to pije

Mały z jednej piersi też mi pije ok 15-20 min nie krócej, może 5 min przesądziła ale odstep miedzy karmieniami to 10-15 min. Odpocznie i chce znowu

Tylko jak dam mu drugi raz tą samą pierś to jej nie chce bommu nic nie leci albo słabo jak dam drugą to się przyssa i pije z niej przez 15-20 min tak jak przy pierwszym cycki i potem znowu chwilke odpocznie i nadal głodny
Nie dziwie się jak ja sciagam maks z dwóch 60 ml a on powinien zjadać ok 90-120 ml dziennie....
Rosi Michaś też wybrzydza jak dam mu tego samego cycka i muszę przytrzymać palcami pierś. Doszłam do wniosku, że taki wycyckany sutek mu się nie podoba i cieżej mu chwycić jak go tak wyciamka, ale jak mu pomogę to go chwyca i je.
Stary 2015-05-13, 18:05   #1217
madzixx88
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem, ze to zdanie sie tu powtarza, ale jak dobrze, ze jesteście ;* mozna o wszystko zapytać i nie czuć sie jak głupek
Podpisuje sie pod tym

Cytat:
Ile karmien na dobę?

To u mnie średnio 7. Dzis więcej spała, średnio 4h miedzy karmieniami, wczoraj 3h wiec wyszło jedno karmienie więcej. Teraz jestesmy po 5-tym, 6-te na pewno bedzie ok 22 a co do 7ego to koło północy to bym musiała wybudzić..
Nie wiem co o tym myślec, polozna mówiła, ze 7 jest ok i ze jak spi tak ładnie to znaczy, ze sie najada

Cytat:
Napisane przez gosiak0512 Pokaż wiadomość

Cytat:
Napisane przez Hanka20 Pokaż wiadomość
Dawaj do końca z tej samej piersi. Pokarm na początku jest wodnisty wiec jeśli pociamka z jednej trochę a potem z drugiej to tylko ugasić pragnienie a nie naje się do porządku stąd masz wrażenie ze jest stale głodny
Tez tak myśle
Stary 2015-05-13, 18:06   #1218
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

Cytat:

Moje tez tak ma... je z jednej piersi, puści odbije mu się, przekima albo przeczeka 5 min i znowu szuka jedzenia to dostaje drugą pierś i przy drugiej zazwyczaj mi marudzi bo ma problem ze złapaniem zje z niej 5 min i znowu głodny to dostaje mm i zazwyczaj zjada od 20 do 40 ml mm i wtedy jest spokój... moje mleko chyba jest bardzo wartościowe jak dwa cycki i jeszcze się nie najada ;/:
ja mam taka teze jak Gosiak,zresztą chyba Koperco kiedys pisała rade z poradni laktacyjnej, żeby jedną pierś starac sie podawac na jedno karmienie,nawet jak sie wydaje, że nie ma tam mleka. Zwłaszcza po tak krotkim ssaniu

TZ pojechal po termometr z lidla,ciekawe czy upoluje.
Corka mi wyrosla z ubranek 56,a kilku wcale nie uzylam
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 18:13   #1219
boleczka93
Zakorzenienie

Mala wstala, zjadla, zrobila kupe i poszla spac dalej wiec ja zabieram sie za skonczenie cwieczen

Nasza córcia - Nikola
30.04.15
boleczka93 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-13, 18:17   #1220
rosarioV
Zakorzenienie

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;51389355]ja mam taka teze jak Gosiak,zresztą chyba Koperco kiedys pisała rade z poradni laktacyjnej, żeby jedną pierś starac sie podawac na jedno karmienie,nawet jak sie wydaje, że nie ma tam mleka. Zwłaszcza po tak krotkim ssaniu

TZ pojechal po termometr z lidla,ciekawe czy upoluje.
Corka mi wyrosla z ubranek 56,a kilku wcale nie uzylam [/QUOTE]
Ale on dlugo ssa jednego cycka bo ok 20 min.
U nas wczoraj już termometrow nie było.

Stary 2015-05-13, 18:19   #1221
MaŁa_Sylwia
Zakorzenienie

Cytat:
no to będziemy próbować

ja dokupilam

To łaskotanie w brzuchu, którego nigdy się nie zapomni,

przybrało ludzką postać ...
JAŚ

MaŁa_Sylwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 18:25   #1222
cashmere
Zakorzenienie

Cytat:

Mi polozna powtarzala ze noworodek musi jesc minimum 8 razy na dobe.

Cytat:
no to będziemy próbować

Ja narazie uzywal tetry ale mysle nad kupnem parasolki. Tez sie chetnie dowiem czy sie sprawdza

jestem mamą
cashmere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 18:25   #1223
DomimaZet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez violka848 Pokaż wiadomość
Dobre słowa podnoszące na duchu

Też szukałam tylko muszę taki zwykły na wodę bo nie mamy mikrofalówki.

Ja rozłożony na przewijaku do połowy mam podkład taki co na łóżko się stosuje - kupuje takie najmniejsze i się super sprawdzają

Ja przed porodem dokupiłem drugą, polecam pionową mniej miejsca zajmuje - ja na balkonie teraz trzymam.

---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ----------

Dokładnie mnie też mega bolały sutki na początku i miałam pęknięty jeden ale jakos masłem i mlekiem zaleczyłam i tez nakładkę na niego stosowałam.
Można go jeszcze do piekarnika dać
DomimaZet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 18:31   #1224
gossip_girl21
Zakorzenienie

Matko od godz 16 nianczylam Amelke, non stop co chwilę płacz, leżała na mnie prawie 2h i co chwilę histeria, matko jestem padnieta

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nasz skarb 26.04.2015
gossip_girl21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 18:41   #1225
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm cóż to za osłonka?
Kiedyś na all widziałam. Jak teraz znajdę to link wrzucę
Stary 2015-05-13, 18:43   #1226
DomimaZet
Zakorzenienie

Rosi- paczka do Ciebie juz leci mezus wlasnie wrócił z poczty-proszę się nie śmiać z tego w jaki fachowy sposób opakowalam przesyłkę he he mam nadzieje ze nie będziesz bardzo przeklinać na rozpakowywanie; -)
Stary 2015-05-13, 18:43   #1227
Majka232
Zakorzenienie

Ja mam taki termofor z pestkami czereśni
Stary 2015-05-13, 18:44   #1228
DomimaZet
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam taki termofor z pestkami czereśni
O właśnie sprawdza się? Jest ok? - tylko nie mow ze nie bo juz zamówiłam. .. :-P
Stary 2015-05-13, 18:57   #1229
rosarioV
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DomimaZet Pokaż wiadomość
Rosi- paczka do Ciebie juz leci mezus wlasnie wrócił z poczty-proszę się nie śmiać z tego w jaki fachowy sposób opakowalam przesyłkę he he mam nadzieje ze nie będziesz bardzo przeklinać na rozpakowywanie; -)
Haha dzięki spoko lubię rozpakowywac paczki nawet te dziwnie zapakowane napisz na priv nr konta i ile za przesyłkę

Stary 2015-05-13, 18:57   #1230
cashmere
Zakorzenienie

Cytat:
Kiedyś na all widziałam. Jak teraz znajdę to link wrzucę
Chyba znalazlam te oslonki, tylko na tel.nie umiem dac linku.
Hmmm... mysle co wybrac.

jestem mamą
cashmere jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości