![]() |
#1201 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wegetarianki/wegetarianie
dziewczyny znalazłam taki oto sklep internetowy.Zastanawim sie czy nie zamowic cos??
Znacie??? http://sklepwegetarianski.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1202 |
Konto usunięte
|
jeszcze nigdy nie próbowałam zamawiać przez internet jedzenia
![]() jestem tylko ciekawa, czy niektórych z ich towarów nie trzeba przetrzymywać w warunkach chłodniczych? niektóre z ich towarów kupowałam w marketach i tam były przechowywane na tych wielkich lodówko-półkach. a poczta polska czy kurierzy nie wożą paczek w lodówkach nawet na życzenie klienta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1203 |
Zadomowienie
|
Ja też nigdy jedzenia nie kupowałam przez neta. Powiem szczerze, że mnie akurat odrzuca coś 'o smaku kurczaka' czy czegoś tam... Nie mam ochoty czuć umarłego w ustach
![]() Chociaż kiełbaski roślinne to dobry pomysł na jakieś ogniska czy coś. Będę musiała spróbować ![]() Ja nie mogę wytrzymać jak mój kolega siedzi obok mnie i wsuwa kanapki z szynką, a raczej ogromną jej ilością. Daje nieźle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1204 |
Konto usunięte
|
tak, mnie także odpychają produkty "o smaku prawdziwego mięsa". tym bardziej że sen spędza z powiek tajemniczy napis "aromaty" w składzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1205 |
Zakorzenienie
|
u mnie w rodzinie wiedzą, ze nie jem mięsa(trudno nie zauwazyc) ale nie wiedzą, ze z powodu moich przekonan, moga sie jedynie domyslac, ale nie wiedza, ze przeszkadza mi mięso w zupie którego nie widac, podpuszczka, zelatyna itd
moja mama nigdy nei robi barszczu na samej wodzie, zawsze jakas kostak rosołowa czy cos;/ ryby i tak nie jadłam, bede musiała sama ugotowac, choc kucharka to ze mnie zadna... zastępuje sie czyms mięso w zupach? czy same warzywa, przyprawy i woda? ---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ---------- a jak obwarzanki moga byc smazone na tłuszczu to drozdżówki tez czy drożdżówki moge jesc? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1206 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do gotowania, to rzeczywiście lepiej, jakbyś zaczęła się uczyć. Lepiej być samodzielnym w kuchni, zwłaszcza jak nie można za bardzo liczyć na mięsożerną rodzinę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1207 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ja sobie sama gotuje tylko zawsze nigdy nie gotowałam żadnej zupy ![]() ![]() tłuszcz? zajrzałam w przepisy na barszcz czerwony i tam żadnego tłuszczu nie dodawali.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1208 |
Rozeznanie
|
z tym tłuszczem chodziło mi o Twoje pytanie, czym zastępować mięso w zupach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1209 |
Zakorzenienie
|
acha
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1210 |
Zakorzenienie
|
Nie jem miesa od 8 lat, powod cholernie wrazliwa na punkcie zwierzat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1211 |
Zakorzenienie
|
dzis jak rano weszłam do łazienki to zobaczyłam zabite karpie
![]() masakra i teraz jeszcze leżą u mnie na balkonie, nawet sie nie odwaze na ten balkon wyjsc, masakra jakas ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1212 |
Konto usunięte
|
paskudny widok, mnie nadal przyprawia o mdłości. a serwowany z namiętną natrętnością co tydzień czy co dwa
![]() ale zażarcie z tym walczę ![]() mi, jako wegetariance, udało się już na większe święta wyprzeć niemal całkowicie na świątecznym stole dania mięsne. ograniczenie do jednego dania, ot co, a w wigilię wszystko wege ![]() ze mną nie mają łatwo, ale co prawda muszę większość dań wówczas sama przygotowywać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1213 |
Konto usunięte
|
ech, u mnie niestety się nie da...ale matka zawsze przygotuje jakies bezrybne dania specjalnie dla mnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1214 |
Konto usunięte
|
błagam, tylko nie per matka lub stara
![]() kobieta często traci figurę, czasami zdrowie, aby urodzić dziecko. zdarza się, że nie jest później w stanie dojść do poprzedniego stanu. wychowanie małego berbecia spędza jej sen z powiek, praktycznie nie ma wcale czasu dla siebie, a mimo to dziecko kocha i otacza opieką. bywa, że cierpi razem z chorym dzieckiem, wolałaby oddać swoje zdrowie w zamian za zdrowie malucha. stara się na swoje, czasami nie do końca trafione, sposoby, ale się stara, aby jej dziecko miało dobry start w życiu. stara się o dobre wychowanie, bierze nadgodziny / pracuje na drugim etacie, aby dziecku niczego nie zabrakło. i po tym wszystkim myślę, że niezależnie od wszystkiego, szacunek mamie się należy. odzywanie się per "moja matka", "moja stara" uwłacza nie tylko szacunkowi do matki, ale także szacunkowi do kobiet i do samego siebie. bo skoro samej mówi się w ten sposób o rodzicach, daje się ciche przyzwolenie na to, aby tak postępowały następne pokolenia, nawet w stosunku do siebie. mogłabym wywodzić dalej, ale chyba potrzebne to nie jest. chciałam przekazać tyle: zanim powie się "moja matka", "mój stary" trzeba się 3-kroć a nawet więcej zastanowić, czy sami później tego nie pożałujemy albo czy nie uwłacza to komuś. i nie mierzę tego bezpośrednio do jednej osoby, to był mój impuls, który często się zgłasza, gdy słyszę wszelakie kolokwializmy czy wulgaryzmy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1215 |
Zakorzenienie
|
u mnie mięso / wędliny itp serwowane są codziennie, mój tata codziennie je mięso itp;/
dziewczyny nie chodzicie ze znajomymi w ogóle na żadne grile czy np mc donalda? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1216 |
Konto usunięte
|
a co ja bym jadła w macdonaldzie?
poza coca colą, której nie pijam, nie widzę tam nic wegetariańskiego ![]() w ostatnie lato nawet kilka razy sama robiłam grilla, nikt o dziwo nie wybrzydzał, choć wcześniej się opowiadali wyłącznie za kiełbasą i kaszanką ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1217 |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;1595805 5]a co ja bym jadła w macdonaldzie?
poza coca colą, której nie pijam, nie widzę tam nic wegetariańskiego ![]() w ostatnie lato nawet kilka razy sama robiłam grilla, nikt o dziwo nie wybrzydzał, choć wcześniej się opowiadali wyłącznie za kiełbasą i kaszanką ![]() nie o to mi chodziło ![]() miałam na mysli, czy chodzicie ze znajomymi do miejsc w których wszyscy zajadaja się miesem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1218 |
Zadomowienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;1595805 5]a co ja bym jadła w macdonaldzie?
poza coca colą, której nie pijam, nie widzę tam nic wegetariańskiego ![]() [/QUOTE] W tych 'kotletach' nie ma dużo mięsa ![]() Ja tam lubię McFlurry czy jakoś tak ![]() Co do wigilii... Jadam wtedy kolację w trzech domach ![]() Wszystkie moje mięsne smutki leczy dzielenie się opłatkiem ze zwierzętami ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1219 |
Konto usunięte
|
ale jednak mięso tam jest.
a ja nie jem mięsa nie tylko z takiego "ot tak po prostu", "dla zasady" ![]() u mnie jest tradycja, że na stole musi być 12 potraw. ile potraw się skosztuje, przez tyle miesięcy w kolejnym roku będzie się miało szczęście. ot taki bożonarodzeniowy zabobon, a ponoć wiara w zabobony także jest grzechem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1220 |
Konto usunięte
|
u mnie juz od 2 lat są potrawy bezmięśne spacjalnie dla mnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1221 |
Raczkowanie
|
To opowiem wam moją historię ...
10 lat nie jadłam mięsa .. wszystko było w porzadku nagle z dnia na dzien po ładnych kilku latach dokładniej po 9 zaczeło coś się ze mną dziać czułam się ciągle zmęczona byłam biała jak ściana strasznie się męczyłam wchodząc po schodach ![]() ![]() ![]() dzisiaj staram się jeśc mięso ale trudno jest się do tego przekonać ... Jesli nie chcecie jeśc mięsa nie jedzcie ale chodźcie do lekarza i raz w miesiącu róbcie badania krwi ... (ja miałam robione raz w roku poniewaz mój lekarz twierdził ,że z takim wyglądam to mi nic na pewno nie jest) .. pozdrawiam
Umrzeć to zbyt mały powód aby przestać kochać ... Edytowane przez Kathrin77 Czas edycji: 2009-12-21 o 17:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1222 |
Konto usunięte
|
współczuję Ci całym sercem
![]() ale mam pytanie - czemu całą tę historię podciągasz pod dietę wegetariańską? niewątpliwie problemy zdrowotne są wynikiem nieprawidłowej diety, ale przecież to nie jest wina diety wegetariańskiej samej w sobie. trzeba pamiętać, aby na co dzień starać się o zbilansowanie swojej diety, niezależnie od tego, czy jest się wegetarianinem czy nie. mięso samo w sobie nie ratuje człowieka, jedząc mięso także można mieć niedobory że ho ho, czego jestem dobrym przykładem ![]() Edytowane przez 788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 Czas edycji: 2009-12-21 o 18:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1223 |
Zadomowienie
|
Zgadzam się z tatty.
Moja ciocia wsuwa mięso i wszystko co ma dużo żelaza, a ma dużą anemię(miała nawet podejrzenie o białaczkę). 4 lata temu poroniła. Wygląda świetnie i nic nie zdradza jej choroby. Nie wolno wszystkiego zrzucać na dietę wegetariańską. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1224 |
Raczkowanie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;1598611 1]mięso samo w sobie nie ratuje człowieka, jedząc mięso także można mieć niedobory że ho ho, czego jestem dobrym przykładem
![]() ja jestem dobrym przykładem, że może być jeszcze inaczej ![]() praktycznie od urodzenia miałam anemię, skrajnie niskie żelazo, grożono mi wielokrotnie przetaczaniem krwi właśnie. przypisywali mi tabletki, przerzuciłam się na czarne pieczywo, soki z buraków i inne cuda, ale za wiele to nie dało. kiedy oznajmiłam przejście na wegetarianizm, wróżono mi oczywiście śmierć w męczarniach ;P ale po 6 miesiącach poszłam na badania i chyba pierwszy raz w życiu wszystko miałam w jak najlepszym porządku ![]() oczywiście nie twierdzę, że to wyłącznie przez wykluczenie mięsa, ale właśnie przez wprowadzenie bogatej, zdrowej i zbilansowanej diety - a nie, jak wcześniej, codziennie schabowe + ziemniaki i ew. surówka ![]() grunt to dbać o siebie i odżywiać się z głową : )
![]() |
![]() |
#1225 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1226 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1227 |
Konto usunięte
|
koleżankę to ja pamiętam z wątku
![]() gratuluję odwagi, niewielu ma taką. u mnie była w sumie podobna sytuacja - dosłownie odrobinę mi brakowało do anemii, miałam niedobory żelaza, i miałam tak od dzieciństwa. "nawet pomimo jadania mięsa" jak to powiadała lekarka. gdy powiedziałam mamie, że przeszłam na zieloną stronę życia... ło matko, ten jej wzrok, niemal jak żądza mordu ![]() ale przeżyłam, i wytrwałam wymyślne szlabany, zakazy i odgórnie nakładane ascezy i opłaciło się - już po kilku miesiącach miałam o niebo lepsze wyniki, które nie chciały się od lat poprawiać. ale mała pamiątka z dzieciństwa i tak już pozostanie dla mnie - słabe kości. z tego już się chyba nie wyleczę żadnym sposobem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1228 |
Konto usunięte
|
właśnie!!! kiedyś byłam na diecie i prawie załapałam anemię, ale wtedy jadłam mięso i ryby.
![]() a teraz mam świetne wyniki, mimo ze ciągle jestem blada. ba, przynajmniej nie musze kupować pudru ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1229 |
Raczkowanie
|
Ja nie chciałam nikogo przerazic bardziej skłonić do czestego badania krwi.
WQiem ,że każdy na wegetarianizm reaguje inaczej , napisałam to tylko dla tego ,że jestem zywym przykłądem złych skutków wegetarianizmu , mięsa nie da się niczym innym zastapic niestety ... teraz sama ledwo jem piers z kurczaka bo nic innego nie przechodzi mi przez gardło. Przepraszam jesli zabrzmiało jak zanegowanie wegetarianizmu. miałam tylko nadzieję ,że moja opowiesc skłoni dziewczyny do badań ... A co do dobrego samopoczucia jeszcze kilka lat temu siostra mówiła mi ,żebędzie ze mną źle tak jak z Nią śmiałam się bo mi przeciez nic nie było ale niestety skutki nie jedzenia mięsa odkrywają się po wielu wielu latach ... Na pytanie czemu oskarżam o wszystko nie jedzenie mięsa odpowiem tak cały rok spędziłam na jeżdżeniu po lekarzach , klinikach , specjalistach nie wykryto u mnie żadnej choroby bądź "skrzywienia" organizmu , które powodowałoby tak wysoka anemię odpowiedź była tylko jedna brak mięsa. Wy macie w sumie lepiej bo kiedy ja przestawałam jeśc mięso nie było az tak wielkiego destępu do internetu a lekarza jedynie co potrafili doradzić to : jedz mięso po co Ci to za kilka lat zobaczysz.... Naprawdę nie chcę nikogo zrażac ale zrówcić uwagę ,że trzeba naprawde przy wegetarianiźmie uważać a jeszcze bardziej kiedy się jest w okresie dorastania ... Bo dzisiaj może być dobrze ale za kilka lat... Pozdrawiam i zycze powodzenia i zdrowia
![]() |
![]() |
#1230 |
Konto usunięte
|
ale takie zaniedbania organizmu nie wychodzą przecież od diety wegetariańskiej samej w sobie. prędzej od źle zbilansowanej diety, co nie jest równoznaczne z tym, że dieta wegetariańska jakkolwiek ułożona jest źle zbilansowana.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:29.