![]() |
#1201 |
Zadomowienie
|
Dot.: Lutowo marcowe mamusie - zgłoście się!
Kostka nie przejumuj sie tym, ze mozesz nie mieć rozwarcia. Podobno rozwarcie 1-2 cm jest normalne juz 2-3 tyg przed terminem ale wcale nie znaczy. ze szykja w trakcie samego porodu bedzie sie szybko otwierać Czytałam, ze u pierwiastek otwieranie sie szyjki trwa zazwyczaj długo, dlatego poród jest dłuższy i bolesny, ale też zdarza sie ,ze ta właśnie faza zwana urytą czy jakos tak, przechodzi od razu do fazy aktywnej i tym momencie szyjka otwiera sie w kosmicznym tempie - patrz ja i mój poród, z 2 cm do 10cm otwarła się w 4.5h. Niektóre kobiety podobno nawet nie wiedzą że przechodzą przez tą całą ukrytą faze, tylko od razu wpadaja w tą aktywną mi sie tak udalo), może u ciebie też tak bedzie? Ja też bynajmniej "nie poczuwałam sie" do porodu i pewnie żyłabym sobie dalej w takiej nieświadomosci dgyby nie czop sluzowy. A jak z tym u ciebie? Wysokoscia brzucha tez sie nie sugeruj, ja do końca miałam calkiem wysoko, choć musze przyznać, ze troszkę sie obniżył, ale nawet teraz dla mnie trudno to zauważyc na zdjęciach, ktoóre miałam robione w Walentynki dzien przed porodem.
#1202 |
Zakorzenienie
|
Kostko ja tez przed porodem nie chodziłam do lekarza bo nie widział takiej potrzeby, czułam sie w sumie dobrze, a co do rozwarcia to i tak nie masz na to wiekszego wpływu, nie stresuj sie tym
![]() DZiewczyny czy Wasze malenstwa śpią w dzien? Jak to u Was wygląda? Bo Oliwka nie chce spac w dzien ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1203 |
Zakorzenienie
|
Ja jak byłam u gina 15.03 to jeszcze nie miałam rozwarcia. Do szpitala trafiłam 19.03 i miałam tylko rozwarcie na 2,5 palca
![]() Kasiulka mój dziubek śpi bardzo różnie. Raz śpi po 4-5 godzin bez przerwy i później co jakiś czas się budzi, nie mamy tego jeszcze unormowanego. Zazwyczaj większość dnia przesypia, chociaż wczoraj troche walczyliśmy, nie chciał w dzień spać. |
![]() ![]() |
![]() |
#1204 |
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny za wsparcie
![]() Co do czopu, to obserwuję się za każdym razem jak jestem w toalecie, ale na razie nic. Jedyne co zauważyłam to spadek energii i straszna ochota na spanie. Dziś zdrzemnęłam się popołudniu na 2 godziny. W ogóle jestem od dwóch dni bardzo senna i nic mi się nie chce, tylko leżałabym i gapiła sie w telewizor, albo siedziała na wizażu ![]() I jeszcze jedno, odkąd pojawiło się zmęczenie to wieczorami mam dosyć duży ból podbrzusza ![]() ![]() A propo co się dzieje z Malinką ![]() ![]()
"Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego się pragnie." Paulo Coelho ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1205 |
Zakorzenienie
|
Kostko wydaje mi się że to już bardzo blisko. Ja dwa dni przed porodem byłam strasznie zmęczona i sennna, też mi się nic nie chciało i myślałam juz tylko o jednym
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1206 |
Zadomowienie
|
Witaj Płatku. Tak będziemy mieć poród rodzinny. Mój mąż załatwił sobie teraz podwójne zmiany w pracy tzn. oprócz niego jest jeszcze ktoś, aby w każdej chwili mógł wyjść z pracy, gdybym zaczęła rodzić. Nie chcieliśmy żeby niepotrzebnie brał wcześniej urlop, bo szkoda byłoby tych "straconych" dni. A tak to będzie ze mną cały miesiąc od porodu. To bardzo dużo, przynajmniej razem nauczymy się wszystkiego co związane z pielęgnacją maleństwa i oczywiście będziemy sie "uczyć" naszego dziecka.
Ja jestem bardzo emocjonalna, więc jak sobie pomyślę że to już niedługo to mi się łzy cisną do oczu, a co dopiero jak Natalkę poczuję na piersi i Ją zobaczę.....będę ryczeć jak bóbr....jestem o tym przekonana.
"Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego się pragnie." Paulo Coelho ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1207 |
Zakorzenienie
|
to fajnie Kostko naprawde warto mieć poród rodzinny ja jestem bardzo zadowolona, że się na niego zdecydowałam. Miesiąc czasu to bardzo dużo, ale czas tak szybko leci, że nawet chwili nie będziecie mieć aby się nudzić. Mój TŻ miał tydzień wolny i bez niego to bym się załamała, bardzo mi pomagał i nadal pomaga, gdyby nie on nie dałabym rady. Życze Wam powodzenia
![]() ![]() Mój dziubek dzisiaj ma dzień na spanie więc wykorzystuje to i mogę trochę posiedzieć w wizażu. Denerwuje się tylko, że dzisiaj znowu mało je, a mnie cycki bolą niemiłosiernie. |
![]() ![]() |
![]() |
#1208 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Matko ja mam jakąs totalną hustawke nastrojów. Albo totalny dół albo niesamowity przypływ energii. Kostka napewno wszystko łatwiej zniesiesz jeśli mąż będzie z Tobą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1209 |
Zadomowienie
|
witajcie nie bylo mnie kilka dni a to dlatego ze mielismy awarie prądu
![]() Co do spania w dzien to była to naprawde róznie raz spi cały dzien z przerwami na jedzenie a nieraz bywa tak ze od godziny 14 do 20 nie spi wcale mało tego bez przerwy chce sie nosic i bawic ale szczerze wole zeby robił to w dzien kiedy mam na to siły niz w nocy a czasem tak bywa kiedy jestem kompletnie nie do zycia. Kosteczko a ty juz na porodoowke bo masz ostatni dzien jako marcowa mamcia ![]() żartuje nie spiesz sie odpoczywaj puki jeszcze mozesz sobie na to pozwolic ![]()
#1210 |
Zadomowienie
|
Witajcie dziewczyny!
kostka dobzre robisz biorąc męża na porodówkę! My przed porodem ustaliliśmy że TŻ będzie ze mną jedynie przez okres otwierania sie szyjki (myślałam, że tak jak wszedzie pisza to bedzie bardzo długo trwało i nie chcilam być sama przez ten czas w szpitalu), a potem miał sie juz "stlenić". Ja w ogóle to sobie wyobrażałam, ze jak mi sie szyjka będzie otwierać to sobie bede spacerować z TŻ pod rączkę po hallu i fajnie bedzie az nagle wezma mnie skurcze parte i powiem mu "papa kochanie, teraz idę rodzić" (5 pkt dla mnie samej za wyobraźnie, mój brat by powiedział "tyś poród widziła"), poza tymcały czas mi się zdawało, że bede rodzic za dnia. Tymczasem wzięło mnie w nocy w kosmicznym tempie i kompletnie nie miałam ani siły ani nie było potrzeby żebym chodziła w kółko po korytarzu, bo szyjka tak szybko sie otwierała! W ogóle wszystko działo sie w tak zastraszającym tempie, że ani ja ani TŻ, że panowalismy nad "moim super planem". Tym sposobem Rafał był ze mną prawie do samiuteńkiego końca, przez 15 min parcia też (mimo, ze tego najbardziej sie bał), w końcu jednak biedak nie wytzymał i wyszedł przed samym końcem, ale nie mam mu tego za złe, bo ja juz nie kontaktowałam, nawet nie czułam, ze jgo nie ma, słuchałam tylko położnych i lekarki i chciałam mieć Filipka jak najszybciej rzy sobie. Suma sumarum, nie planowalismy rodzić a razem a dokładnie tak sie stalo! I bardzos ie cieszę, zwłaszcza, że miałam tak intesywny poród, że gdyby nie mój mąż, to bym sie utopiła w wannie do której mnie położyli! ![]() Kasiulka a propos spania w ciagu dnia, To Felipe mamrota zwykle od 8- 12,13 ( przez co mi trudno cokolwiek zrobić) potem zasypia, przebudza sie pare razy na jakies papu i śpi az do wieczora, zeby obudzic sie na kąpiel i pójsć spać daalej... ![]() A teraz kochaniutkie musze sie was poradzić, bo dziwna rzecz sie ze mną dzieje (jakby tego było mało pzrecież!). No wiec od wczoraj "zanotowałam" kłujący ból z prawe strony brzucha, bardzo nisko. Ból jest mi znajomy nie od dziś, i przychodzą mi jedynie 2 możliwosci: 1-wyrostek, 2- jajeczkowanie. Zawsze wiedziałam, kiedy takowe mam, bo zawsze bolał mnie prawy jajnik, własnie takie kłucie. Wszystko fajnie, tylko, ze precież przy karmieniu podobno nie ma owulacji!!!! ![]() Powiedzcie co o ty sądzicie? Zaczynma sie denerwować, że jeszcze tfu tfu znowu do szpitala mnie wezmą!
#1211 |
Zadomowienie
|
Właśnie posprzątałam, upiekłam dwa ciasta drożdżowe, co by mój TŻ miał na weekend do kawki
![]() ![]() Natalka daje czadu, kopie jak najęta, brzuch lata tam i z powrotem ![]() ![]() Co do porodu to zawsze planowaliśmy wspólny. Na dodatek TŻ bierze aparat z funkcją filmowania i ustaliliśmy, że ten najważniejszy moment zfilmujemy. To dla samych siebie i w przyszłości dla naszej Natalki, żeby kiedyś zobaczyła jak się urodziła. Ale czy uda nam się to zrealizować to wszystko wyjdzie dopiero w swoim czasie....
![]() ![]() |
![]() |
#1212 |
Zadomowienie
|
heheh! Siedzę sobie właśnie sama w domu, bo TŻ ma dzis super extra spotkanie inaugaracyjne z pracy z okazji ilus tam lecia...fajnie...ja z tej okazji wypiłam sobie juz pół butelki piwa i zaczyna mi byc wesoło....a co! Nic kurna chata dziwnego ze mi pokarm zanika...A tak poza tym, to bardzo Wam moj kochane dziękuję za te pozytywne karmy! Ja też bym bardzo chciała dodać cos od sibie dla Was, ale za cholerę nie umiem tego zrobić! Atechiczna to ja jestem na maxa! Cóż, jedyne co moge zrobic teraz to wypić zdrowie Drogich Pań! Wase zdrówko Kochane Mamusie i obysmy sie tak trzymałay razem jak sie nam to do teraz udaje! No i obysmy się spotkały latem!
![]() ![]()
#1213 |
Wtajemniczenie
|
Meme, to ja się przyłączam do toastu
![]() Mnie co prawda zanikać nie ma co, chyba, że rozumek ![]() ale ponarzekam sobie a co- mam grype i to wirusową, więc leki mi i tak guzik pomogą, to i nie biorę nic, ślepka mi się zwęziły do rozmiaru łebka od szpilki, nochal mam jak Bouli z opcją niagara, gardło piecze jak po syropie z kwasem solnym, kości bola jak w lkumbago ![]() ![]() Teraz też sączę procenty, jak nie pomogą zabić wiruska, to przynajmniej nastrój poprawią ![]() ![]()
![]() |
#1214 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mariqa to nam się szybko wykuruj cobyś przez tą chorobe wizażu nie zaniedbała ![]()
![]() |
#1215 |
Rzabbocop
|
Meme nie ma to jak babska intuicja
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1216 |
Wtajemniczenie
|
To ja też się ujawnie
![]() ![]() ![]() Pozdrówki ![]() ![]()
#1217 |
Wtajemniczenie
|
Ale tu wczoraj wesoło było. Piwko na laktacje dobra rzecz podobno.
Nasza Kochana Pani Moderator kuruj się ![]() U Was też taka śliczna pogoda? Robie obiad i znowu zmykam z Jula na spacer. Jak wasze samopoczucie? U mnie tendencja zwyzkowa. To chyba zasługa wiosny. |
![]() ![]() |
![]() |
#1218 |
Zadomowienie
|
Meme ZAZDROSZCZĘ Ci tego piwa, też sama z ochotą chlapnęłabym sobie....
![]() W Krakowie też pogoda jest rewelacyjna, w sam raz na spacer ![]() ![]() ![]() Trzymajcie kciuki dziewczyny, bo chciałabym żeby to było już to...
![]() ![]() |
![]() |
#1219 |
Wtajemniczenie
|
czesc dziewczyny. widze ze tu impreska za calego. ja wlasnie wrocilam ze spacerku, trwal dwie godzinki a pewnie trwalby dluzej gdyby mnie deszcz nie przygonil do domu. na szczescie zawsze mam przy sobie folie - polecam bo to bardzo przydatna rzecz. od czasu jak pierwszy raqz mnie ulewa zastala i to tak nagle ze nikt sie nie spodziewał. po prostu ekstra pogoda, slonce prazy zero chmur na niebie. a tu ulewa jak sie patrzy. teraz juz zawsze mam ja przy sobie. a teraz slonce za oknem ale juz glupia nie bede siedze w domciu.
Kostka jak tam brzusio ![]() a jak z waszym karmieniem dziewczyny. jestem ciekawa ile z was juz zaakceptowala butelke i uznala ja za "czlonka rodziny" i niezbedna podczas codziennego rytualu dnia.
Panie! Daj mi siłę -do akceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić, -odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować, -i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli. http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1220 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Panie! Daj mi siłę -do akceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić, -odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować, -i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli. http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1221 |
Rzabbocop
|
Kostko, mi czop odszedł po około 13 godzinach skurczy, jak już miałam co około 2 minuty a wody to większośc razem z córą
![]() Trzymam kciuki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1222 |
Wtajemniczenie
|
Moje dziecko. Świat na opak. Na zewnatrz chciala wyjść drugą stroną, gardłem?? Zorientowała się po co matka ma piersi po dwóch tygodniach jak już nie miałam pokarmu. Teraz stwierdziła że 6h snu na dobe dla dwumiesięcznego dziecko to wystarczy (poszła spać o północy wstała o 6). Mój mąż przez całodobowy kontakt z komputerami spłodził cyborga. Na kogoś trzeba zwalić winę :P
Kostka cos czuje że to już!! Trzymaj się kochana, daj nam znać jak Cie weźmie. Trzymam z Julką kciuki żeby wszystko poszło gładko i sprawnie. Zobaczysz jakie przyjemności czekają Cie później! Kupiłam wczoraj pampersy 3 od 4 do 9 kg. Czy któraś z Was tez już przeszła na kolejny numer czy tylko ja mam dziecko kolosa? Kasiulka gdzie jesteś? Czy Oliwka aż tak daje popalić? Mam jeszcze jedno pytanie. Moja Julka zaczyna szaleć za kolorowymi zabawkami. Jak ją cos zainteresuje to mam spokój przez 20-30 minut. Możecie mi coś ciekawego polecić? Tiaara Ty napewno masz w tej kwestii doświadczenie. Narazie mam karuzele i kilka zabawek edukacyjnych tzn takie kolorowe szeleszcząco-piszczące przytulanki. |
![]() ![]() |
![]() |
#1223 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() co do drzemek to znam ten bol. po dwoch miesiacach zycia moje dziecko stwierdzilo ze nie ma potrzeby robic sobie dluzszych drzemek w ciagu dnia. przeciez 20 minut snu w zupelnosci wystarczy. jedynym wyjsciem sa nasze polskie chodniki. i dlatego jak tylko zrobi sie na tyle cieplo wyruszamy zawsze rano a wracamy po poludniu. w domu nigdy nie pospi dluzej. a co do nocy to im pozniej pojdzie spac tym wczesniej wstaje. a co tam z Kostka?? ciekawe czy juz ja powiezli czy moze dziewczyna siedzi na tych walizkach i sie zadrecza. co by nie bylo to z Wiktoria trzymamy kciuki.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1224 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nie ma już ciężarnej wśród nas
![]() ![]() ![]() Ja mam ciężki dzień, mieliśmy gości od wczoraj i jesteśmy z TŻ padnięci. Na dodatek mały strasznie marudzi i ręce mi odpadją od noszenia i bujania. Bycie mamą bywa czasami bardzo ciężkie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1225 |
Zadomowienie
|
gratulacje dla Kostki
![]() ![]() co do padnięcia płatku to mam to samo mały wczoraj cały dzien kazał sie nosic normalnie rece to mnie tak bolą jakbym conajmnie tone węgla przerzuciła myslałam chociaz ze jak juz nie spał cały dzien to pospi sobie w nocy niestety myliłam sie wcale nie spał jestem wykonczona ale na szczescie maluszek usnął 1h temu i jak narazie spi wiec zdążyłam sie wykąpac i posprzątac mam nadzieje ze pospi jeszcze jakies 3h to moze ja tez troszke odpoczne zajze poozniej pa ![]()
#1226 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Joasiu, jesli chodzi o Pampersy 3, to ja tez juz sie nad nimi zastanawiam ,bo mojemu Fifkowi zdarza sie, ze zawartosc opuszcza pieluche przez plecki...poza tym czasami udaje mu sie ja przesikac, co dla mnie jest mega wyczynem, pielucha swiezo załozona ( i prawodłowo, to wazne), a wszystko mokre. Nie wiem czy mu sie siusiak jakos tak układa czy co? Mamy jeszcze Huggies 2,3-6kg ,ale te to juz makabra nie pieluchy ![]() ![]() a tak poza tym to poradzcie mi kobiety, bo mi sie fifek czesto odparza, mimo, ze pieluchy ma czesto zmieniane, w nocy tez. sudocrem i bepanthen na niego nie działaja, jedynie nivea p/odparzeniom i zwykla oliwka z Bambino,ale czemu tak mu sie robi? Poza tym nie wykauje jakiegos wiekszego zainteresowania grzechotkami, w srode bedzie mił 7 tyg, wiec nie wiem czy to juz czas na takie zabawy? Chwytac umie jedynie smoczek i rzuac na ziemie ![]() Poza tym musze mu coraz czesciej dawac butelke, czy w takim przypadku, powinnam go dopajac ,jesli tak to czym? Ide jutro na szczepienie, to sie czegos dowiem. Joasiu, jak tam twoje zdrówko? Infekcja poszła precz? U mnie juz było dbrze ale chyba mam nawrót....chyba znów musze isc do ginki...cholerka, znowun tyle kasy mi pójdzie ![]() ![]()
![]() |
#1227 |
Wtajemniczenie
|
Meme wietrz Filipkowi pupe. To bardzo pomaga na odparzenia. Połóż go na przewijaku przykrytego tetrą aby wszystkiego nie zasikał i niech tak troche poleży. Jesli chodzi o dopajanie to raczej powinnaś to robić. Kup herbatke np z Hippa rumiankową albo koperkową - ja takie daje Julce.
Moja infekcja poszła precz. Jak się nic strasznego nie dzieje to może jeszcze poczekaj z tym lekarzem. Tym sposobem Kostka zamknęła nasz porodowy maraton ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1228 |
Zadomowienie
|
Meme!!!!!!!!!!! mooj Tomcio tez zaczął sie odparzac własnie przez Huggiesy! u lekarza dowiedziałam sie ze Huggies najczesciej uczula dzieci a raczej jest najczęstszą przyczyną zapalenia pieluszkowego lekarka przepisała mi specjalnie robiona masc apteczna i kazała wroocic do poprzednich peluszek no wiec spowrotem jestem przy pampersach i od kilku dni znoow wszystko jest ok z pupcia dziubeczka polecam ci tez zrobic mu kąpiel w kali daje dziecku natychmiastową ulgę.
a co do pytania Joasi o zmiane pieluszek to mimo iz tomcio nie wazy jeszcze pełne 5kg to ja od przyszłego tyg <tomcio bedzie miec wtedy 6tyg>tez na nie przechodze bo nie ma sensu trzymac pupci w takiej małej pieluszce bo jak moowiła meme siuski sa wszedzie tylko szkoda ze nie w pieluszce ktoora juz przecieka ![]()
#1229 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny ja mam dzisiaj doła
![]() ![]() Właśnie wyszła ode mnie lekarka, mały ma sapke i prawdopodobnie przez to jest tak strasznie marudny. Na szczęście nie ma żadnej infekcji przepisała mu witaminki i coś na lepsze trawienie. Kazała mi zrezygnować z żółtego sera, twarożków i mleka. Zostały mi jedynie jogurty. Najgorsze jest to, że ja nabiałem żyje ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mam do Was pytanie czy kładziecie swoje pociechy już na poduszeczke, bo mój synek bardzo lubi spać na poduszce. |
![]() ![]() |
![]() |
#1230 |
Zakorzenienie
|
Przesyłam fotki mojego dziubka:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:08.