|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1201 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsze opak. tabletek anty - czy skuteczne?
I owszem. Sęk w tym, ze dziewczyny twierdzą, że przez pierwsze opakowanie trzeba uważać! A nie przez pierwsze dni...
|
|
|
|
#1202 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Wywołanie okresu a rozpoczecie brania tabletek
a no to jest problem:P heh
a tak swoja droga - lekarze strajkuja bo rzekomo maja niskie pensje a na Teneryfe ich stac...:/
|
#1203 |
|
Zakorzenienie
|
Może tak jest w przypadku tabletek niejednoskładnikowych? Mi lekarz, przepisując Harmonet, powiedział, że od pierwszej tabletki jestem zabezpieczona.
|
#1204 |
|
Zakorzenienie
|
Wystarczy czytać ulotki po prostu. Właśnie dziewczyny pisały o jednoskładnikowych, np. Yasminelle.
|
|
|
|
#1205 |
|
Zadomowienie
|
Przecież yasminelle yasmin harmonet ciles logest novynette regulon i wiele podobnych są to tabletki dwuskładnikowe tzw. złożone... zawierają dwa hormony.
Tabletką jednoskładnikową jest minipugułka która zawiera jednen hormon. Mylicie pojęcie jednoskładnikowe z jednofazowymi. Są tez dwuskładnikowe dwu lub trzyfazowe. |
|
|
|
#1206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1207 |
|
Zakorzenienie
|
To jest lekarka przyjmujaca prywatnie
Zreszta bardzo dobra, po to studiowala kilka dobrych lat, zeby miec fajne wakacje Awracajac do tematu, to dzisiaj pojawila sie taka "czysta" krew a nie brunatna w śluzie, z tym, ze bylo jej bardzo niewiele jak na okres. Mimo to wzielam pierwsza tabletke, najwyzej przez ten miesiac bede uwazac. |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1208 |
|
Zakorzenienie
|
myślę, że dobrze zrobiłaś, tzn ja też bym tak postąpiła:p i ewentualnie wstrzymała się od współżycia w pierwszym tygodniu ;p
|
|
|
|
#1209 |
|
Rozeznanie
|
Ja mam trójfazowe- i pisze wyraźnie, że zabezpiecza już od pierwszej prawidłowo przyjętej tabletki!
|
|
|
|
#1210 |
|
Rozeznanie
|
DUBEL, przepraszam
wina komputera!
Edytowane przez Suuuzi Czas edycji: 2008-02-09 o 00:02 Powód: dubel |
|
|
|
#1211 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami - wątek zbiorczy
Potrzebuje informacji na temat interacji plastrów EVRA ( NORELGESTROMIN I ETYNYLOESTRADIOL)
z kroplami homeopatycznymi Psorinoheel N Skład: (100 g kropli) Psorinum-Nosode D10 Medorrhinum-Nosode D12 Sulfur D6 Thuja occidentalis D6 Bufo bufo D10 Natrium chloratum D12 Vaccininum-Nosode D8 aa 10 g Bismutum kalium jodidum D5 Nerium oleander D4 Cicuta virosa D5 Bacillinum-Nosode D12 aa 5 g Zawiera 35% obj. alkoholu. Kupiłam te krople niedawno i brałam w przerwie stosowania tabletek, teraz mam plastry i nie wiem czy dalej moge używać tych kropelek |
|
|
|
#1212 |
|
Zakorzenienie
|
Fuxia, wydaje mi się, że homeopaty mają tak małą dawkę czegokolwiek że nie powinno być problemu. Niektórzy nawet nie uważają tego za leki tylko za "czary-mary" bo takie stężenie, którego nawet może nie być w buteleczce nie może działać ...
Najlepiej zapytaj ginekologa, ale mi się wydaje, że nie powinno wpływać, ale to tylko taka moja dedukcja.
|
#1213 |
|
Zadomowienie
|
Heh mówisz że nie może działać?? No ja kupiłam te krople bo zasugerowałam sie recenzją kilku osób które je stosowały i po paru miesiacach nie mają śladu po trądziku
Pytam bo widziałam na ulotce plastrów ze nie powinno sie używac dziurawca bo osłabia działanie preparatu Co prawda Psorinoheel chyba dziurawca nie ma, ale za to pełno innych ziół Dzięki za odpowiedź, do ginekologa ide pod koniec miesiaca wiec napewno dla większej pewności zapytam |
|
|
|
#1214 |
|
Zakorzenienie
|
To nie jest tak, że nie działa.
Na jednych działają homeopaty, na innych nie. Ja osobiście używam, koleżanka z pracy też, mój tata wręcz lubuje się w leczeniu tego typu środkami. Co do niedziałania to kiedyś rozmawiałam z "nawiedzonym katolikiem" co słuchał radia M i powiedział, że jak w to wierzyć, skoro to nawet nie ma kropli tego preparatu ... że to herezje. Chyba wiesz, jak działają homeopaty? W skrócie to trucizna bardzo, bardzo bardzo rozcieńczona, coś a'la szczepionka. Dlatego właśnie wydaje mi się, że nie powinno przeszkadzać w działaniu środków anty, skoro jest tak rozcieńczone.
|
#1215 |
|
Przyczajenie
|
Witam, mam pytanie obecnie kończe leczenie żołądkowe, biorę debridat, duspatalin retard oraz gasec. Gdy byłam u ginekologa pytał o poważne choroby, na myśl mi przyszło, ze chodzi własnie o to. Leczę się od czerwca tamtego roku i kończę kuracje w marcu. Miałam zapalenie żołądka, przepuklinę. Teraz mam ważne pytanie - czy mogę brać Harmonet? Pojutrze wyjeżdżam na super wyjazd, jutro powinien pojawić się okres i chciałam zacząć je brac.
bardzo proszę o odpowiedz! ![]() z góry dziękuje i pozdrawiam - madziulat ![]() ps. co do składników - nie posiadają one tych substacji wymienionych na stronie 1. |
|
|
|
#1216 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Powinnaś zapytać lekarza, to bardzo ważne w twoim przypadku Z tego co słyszałam to tabletki podrażniają przewód pokarmowy, dlatego lepiej używać plastrów gdyż wtedy tabletka "omija układ pokarmowy" Może lepiej bedzie jak pójdziesz jeszcze raz do ginekologa i zapytasz co w tej sytuacji zrobic, w razie czego moze ci przepisac plastry Ja mam kolejne pytanko odnośnie interakcji tym razem z preparatem Zorac, ide do lekarza dopiero pod koniec miesiaca ale juz od dzisiaj bede sie smarowac tym żelem. Czy retinoidy stosowane miejscowo na skórę zmniejszają działanie plastrów antykoncepcyjnych?? |
|
|
|
|
#1217 |
|
Przyczajenie
|
No właśnie ja też słyszałam, ze objawy mogą się nasilić, ale chcę mieć pewność. PRoszę o wypowiedzenie się lekarza ginekologa albo kogoś kto wie coś konkretnego
|
|
|
|
#1218 |
|
Zakorzenienie
|
żadne retinoidy nie wpływają na pigułki anty/plastry (nie przyklejaj jednak plastrów na skórę traktowaną zorakiem, bo pojawi sie podrażnienie itp sensacje; plastry nakłada sie na czystą zdrową skórę)
|
|
|
|
#1219 |
|
Przyczajenie
|
bardzo Ci dziękuje za informacje!
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1220 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1221 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: antykoncepcja a odchudzanie
czesc dziewczyny czy po tabletkach zgrune i ine w 2 miesiace i czy moje piersi beda wieksze piszcze na moj emil ewelina114@op.pl
|
|
|
|
#1222 |
|
Rozeznanie
|
czy Keflex wpływa na skuteczność tabletek (Yasminelle)??
|
|
|
|
#1223 |
|
BAN stały
|
chyba tak, ale głowy nie dam...
|
|
|
|
#1224 |
|
Rozeznanie
|
czy jeżeli jutro (z czwartku na piątek) będę współżyć i przykładowo w piątek wieczorem wzięłabym Keflex i od tej pory stosowala prezerwatywy (+ 7 dni po skończeniu), to czy nie muszę obawiać się ciąży?
|
|
|
|
#1225 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
No właśnie ja też od jakiegoś czasu biorę Debridat i Kreon 25000. Jak parę lat temu zaczęłam chorować to ginekolog nie widział przeciwwskazać do brania tabletek anty (zalecił jedynie bym brała je wieczorem) i podobnie gastrolog kiedy mu powiedziałam że biorę tabletki anty nic nie wspomniał że nie mogę ich brać. Ale teraz już zwątpiłam. Madziulatek jak będziesz coś wiedziała konkretnego od swojego lekarza to odezwij się i napisz czy Ci odradzał tabletki czy nie. |
||
|
|
|
#1226 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1227 |
|
Rozeznanie
|
już 2 raz zostalam wprowadzona w bład przez lekarza ;/ raz z Keflexem (lekarka powiedziała, że nie wpływa). Teraz przepisany mam Amoksiklav, który zawiera amoksycylinę,z tego co wiem, obniża skuteczność. no i oczywiscie gdy dobitnie spytalam lekarkę o to, najpierw udala, ze nie slyszy. Gdy powtorzylam odpowiedziala "ten antybiotyk nie wplywa na skuteczność antykoncepcji" :/ no po prostu iść i rozstrzelać ich wszystkich. tak sie zdenerwowałam... i jeszcze to spojrzenie, jakby to było coś tak dziwnego, że prawie 18 latka i pyta o takie rzeczy:/
|
|
|
|
#1228 |
|
BAN stały
|
ano. z amoksycyliną to jest w ogóle szał, bo na ulotce amoksiklavu chyba nie ma napisane, że wpływa na anty a wpływa. to jest dopiero chamstwo
|
|
|
|
#1229 |
|
Przyczajenie
|
Jakie tebletki antykoncepcyjne?
Witam! Mam 16 lat! Mam pytanka! Jakie są najbezpieczniejsze tabletki antykoncepcyjne dla osób w moim wieku? Czy tabletki antykoncepcyjne wstrzymują miesiączkowanie? Czy biorąc tabletki można odłożyć prezerwatywy zupełnie na bok, bo jak dotąd używaliśmy tylko ich ? Proszę o odpowiedz.
|
|
|
|
#1230 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jakie tebletki antykoncepcyjne?
Cytat:
2. To jakie tabletki sa dla Ciebie odpowiednia zdecyduje GINEKOLOG po badaniach a nie dziewczyny na forum internetowym...
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:29.

Zreszta bardzo dobra, po to studiowala kilka dobrych lat, zeby miec fajne wakacje
wina komputera!