Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-02-08, 21:41   #1201
ukrycior
Zakorzenienie

Dot.: Pierwsze opak. tabletek anty - czy skuteczne?

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Pierwsze opakowanie Harmonetu rozpoczęłam w pierwszym dniu okresu, więc i tak w tym czasie nie mogłam się z moim TŻem kochać. Jak się kilka dni później skończył, automatycznie miałam za sobą te kilka dni przyjmowania hormonów za sobą, więc byłam zabezpieczona.
I owszem. Sęk w tym, ze dziewczyny twierdzą, że przez pierwsze opakowanie trzeba uważać! A nie przez pierwsze dni...
ukrycior jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-08, 21:46   #1202
chilligirl
Rozeznanie

Dot.: Wywołanie okresu a rozpoczecie brania tabletek

a no to jest problem:P heh

a tak swoja droga - lekarze strajkuja bo rzekomo maja niskie pensje a na Teneryfe ich stac...:/

"Live as if you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever"
chilligirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-08, 21:51   #1203
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez ukrycior Pokaż wiadomość
I owszem. Sęk w tym, ze dziewczyny twierdzą, że przez pierwsze opakowanie trzeba uważać! A nie przez pierwsze dni...
Może tak jest w przypadku tabletek niejednoskładnikowych? Mi lekarz, przepisując Harmonet, powiedział, że od pierwszej tabletki jestem zabezpieczona.
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-08, 21:58   #1204
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Może tak jest w przypadku tabletek niejednoskładnikowych? Mi lekarz, przepisując Harmonet, powiedział, że od pierwszej tabletki jestem zabezpieczona.
Wystarczy czytać ulotki po prostu. Właśnie dziewczyny pisały o jednoskładnikowych, np. Yasminelle.
Stary 2008-02-08, 22:07   #1205
aneczka8
Zadomowienie

Przecież yasminelle yasmin harmonet ciles logest novynette regulon i wiele podobnych są to tabletki dwuskładnikowe tzw. złożone... zawierają dwa hormony.
Tabletką jednoskładnikową jest minipugułka która zawiera jednen hormon.

Mylicie pojęcie jednoskładnikowe z jednofazowymi.

Są tez dwuskładnikowe dwu lub trzyfazowe.
aneczka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-08, 22:12   #1206
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aneczka8 Pokaż wiadomość
Przecież yasminelle yasmin harmonet ciles logest novynette regulon i wiele podobnych są to tabletki dwuskładnikowe tzw. złożone... zawierają dwa hormony.
Tabletką jednoskładnikową jest minipugułka która zawiera jednen hormon.

Mylicie pojęcie jednoskładnikowe z jednofazowymi.
Masz rację. Nie mylę tych pojęć tylko się przejęzyczyłam. Jasne, że tak jest jak piszesz. Wybaczcie - stan podgorączkowy i antybiotyk widać robią swoje.
Stary 2008-02-08, 23:19   #1207
carmelova
Zakorzenienie

To jest lekarka przyjmujaca prywatnie Zreszta bardzo dobra, po to studiowala kilka dobrych lat, zeby miec fajne wakacje

Awracajac do tematu, to dzisiaj pojawila sie taka "czysta" krew a nie brunatna w śluzie, z tym, ze bylo jej bardzo niewiele jak na okres. Mimo to wzielam pierwsza tabletke, najwyzej przez ten miesiac bede uwazac.
carmelova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-08, 23:25   #1208
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carmelova Pokaż wiadomość

Awracajac do tematu, to dzisiaj pojawila sie taka "czysta" krew a nie brunatna w śluzie, z tym, ze bylo jej bardzo niewiele jak na okres. Mimo to wzielam pierwsza tabletke, najwyzej przez ten miesiac bede uwazac.
myślę, że dobrze zrobiłaś, tzn ja też bym tak postąpiła:p i ewentualnie wstrzymała się od współżycia w pierwszym tygodniu ;p

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-09, 00:00   #1209
Suuuzi
Rozeznanie

Ja mam trójfazowe- i pisze wyraźnie, że zabezpiecza już od pierwszej prawidłowo przyjętej tabletki!
Suuuzi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-09, 00:02   #1210
Suuuzi
Rozeznanie

DUBEL, przepraszam wina komputera!

Edytowane przez Suuuzi
Czas edycji: 2008-02-09 o 00:02 Powód: dubel
Suuuzi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-11, 09:57   #1211
Fuxia83
Zadomowienie

Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami - wątek zbiorczy

Potrzebuje informacji na temat interacji plastrów EVRA ( NORELGESTROMIN I ETYNYLOESTRADIOL)
z kroplami homeopatycznymi Psorinoheel N
Skład: (100 g kropli)
Psorinum-Nosode D10
Medorrhinum-Nosode D12
Sulfur D6
Thuja occidentalis D6
Bufo bufo D10
Natrium chloratum D12
Vaccininum-Nosode D8 aa 10 g
Bismutum kalium jodidum D5
Nerium oleander D4
Cicuta virosa D5
Bacillinum-Nosode D12 aa 5 g
Zawiera 35% obj. alkoholu.

Kupiłam te krople niedawno i brałam w przerwie stosowania tabletek, teraz mam plastry i nie wiem czy dalej moge używać tych kropelek
Fuxia83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-11, 10:33   #1212
xal
Zakorzenienie

Fuxia, wydaje mi się, że homeopaty mają tak małą dawkę czegokolwiek że nie powinno być problemu. Niektórzy nawet nie uważają tego za leki tylko za "czary-mary" bo takie stężenie, którego nawet może nie być w buteleczce nie może działać ...
Najlepiej zapytaj ginekologa, ale mi się wydaje, że nie powinno wpływać, ale to tylko taka moja dedukcja.

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-11, 11:12   #1213
Fuxia83
Zadomowienie

Heh mówisz że nie może działać?? No ja kupiłam te krople bo zasugerowałam sie recenzją kilku osób które je stosowały i po paru miesiacach nie mają śladu po trądziku
Pytam bo widziałam na ulotce plastrów ze nie powinno sie używac dziurawca bo osłabia działanie preparatu
Co prawda Psorinoheel chyba dziurawca nie ma, ale za to pełno innych ziół
Dzięki za odpowiedź, do ginekologa ide pod koniec miesiaca wiec napewno dla większej pewności zapytam
Stary 2008-02-11, 11:18   #1214
xal
Zakorzenienie

To nie jest tak, że nie działa.
Na jednych działają homeopaty, na innych nie.
Ja osobiście używam, koleżanka z pracy też, mój tata wręcz lubuje się w leczeniu tego typu środkami.
Co do niedziałania to kiedyś rozmawiałam z "nawiedzonym katolikiem" co słuchał radia M i powiedział, że jak w to wierzyć, skoro to nawet nie ma kropli tego preparatu ... że to herezje.
Chyba wiesz, jak działają homeopaty? W skrócie to trucizna bardzo, bardzo bardzo rozcieńczona, coś a'la szczepionka.
Dlatego właśnie wydaje mi się, że nie powinno przeszkadzać w działaniu środków anty, skoro jest tak rozcieńczone.

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-12, 21:43   #1215
madziulatek
Przyczajenie

Witam, mam pytanie obecnie kończe leczenie żołądkowe, biorę debridat, duspatalin retard oraz gasec. Gdy byłam u ginekologa pytał o poważne choroby, na myśl mi przyszło, ze chodzi własnie o to. Leczę się od czerwca tamtego roku i kończę kuracje w marcu. Miałam zapalenie żołądka, przepuklinę. Teraz mam ważne pytanie - czy mogę brać Harmonet? Pojutrze wyjeżdżam na super wyjazd, jutro powinien pojawić się okres i chciałam zacząć je brac.
bardzo proszę o odpowiedz!
z góry dziękuje i pozdrawiam - madziulat

ps. co do składników - nie posiadają one tych substacji wymienionych na stronie 1.
madziulatek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-12, 22:35   #1216
Fuxia83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez madziulatek Pokaż wiadomość
Witam, mam pytanie obecnie kończe leczenie żołądkowe, biorę debridat, duspatalin retard oraz gasec. Gdy byłam u ginekologa pytał o poważne choroby, na myśl mi przyszło, ze chodzi własnie o to. Leczę się od czerwca tamtego roku i kończę kuracje w marcu. Miałam zapalenie żołądka, przepuklinę. Teraz mam ważne pytanie - czy mogę brać Harmonet? Pojutrze wyjeżdżam na super wyjazd, jutro powinien pojawić się okres i chciałam zacząć je brac.
ps. co do składników - nie posiadają one tych substacji wymienionych na stronie 1.

Powinnaś zapytać lekarza, to bardzo ważne w twoim przypadku

Z tego co słyszałam to tabletki podrażniają przewód pokarmowy, dlatego lepiej używać plastrów gdyż wtedy tabletka "omija układ pokarmowy"

Może lepiej bedzie jak pójdziesz jeszcze raz do ginekologa i zapytasz co w tej sytuacji zrobic, w razie czego moze ci przepisac plastry

Ja mam kolejne pytanko odnośnie interakcji tym razem z preparatem Zorac, ide do lekarza dopiero pod koniec miesiaca ale juz od dzisiaj bede sie smarowac tym żelem. Czy retinoidy stosowane miejscowo na skórę zmniejszają działanie plastrów antykoncepcyjnych??
Stary 2008-02-12, 22:41   #1217
madziulatek
Przyczajenie

No właśnie ja też słyszałam, ze objawy mogą się nasilić, ale chcę mieć pewność. PRoszę o wypowiedzenie się lekarza ginekologa albo kogoś kto wie coś konkretnego
Stary 2008-02-12, 23:05   #1218
Justy
Zakorzenienie

żadne retinoidy nie wpływają na pigułki anty/plastry (nie przyklejaj jednak plastrów na skórę traktowaną zorakiem, bo pojawi sie podrażnienie itp sensacje; plastry nakłada sie na czystą zdrową skórę)
Justy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-13, 11:07   #1219
madziulatek
Przyczajenie

bardzo Ci dziękuje za informacje!
Stary 2008-02-13, 13:02   #1220
Fuxia83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Justy Pokaż wiadomość
żadne retinoidy nie wpływają na pigułki anty/plastry (nie przyklejaj jednak plastrów na skórę traktowaną zorakiem, bo pojawi sie podrażnienie itp sensacje; plastry nakłada sie na czystą zdrową skórę)

Dziękuje za odpowiedź
Stary 2008-02-13, 13:51   #1221
ewka511
Przyczajenie

Dot.: antykoncepcja a odchudzanie

czesc dziewczyny czy po tabletkach zgrune i ine w 2 miesiace i czy moje piersi beda wieksze piszcze na moj emil ewelina114@op.pl
ewka511 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-13, 21:00   #1222
Carmel Choco
Rozeznanie

czy Keflex wpływa na skuteczność tabletek (Yasminelle)??
Carmel Choco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-13, 23:11   #1223
flybird
BAN stały

chyba tak, ale głowy nie dam...
flybird jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-13, 23:31   #1224
Carmel Choco
Rozeznanie

czy jeżeli jutro (z czwartku na piątek) będę współżyć i przykładowo w piątek wieczorem wzięłabym Keflex i od tej pory stosowala prezerwatywy (+ 7 dni po skończeniu), to czy nie muszę obawiać się ciąży?
Stary 2008-02-14, 12:55   #1225
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez madziulatek Pokaż wiadomość

Cytat:
Napisane przez Fuxia83 Pokaż wiadomość
Powinnaś zapytać lekarza, to bardzo ważne w twoim przypadku

Z tego co słyszałam to tabletki podrażniają przewód pokarmowy, dlatego lepiej używać plastrów gdyż wtedy tabletka "omija układ pokarmowy"

No właśnie ja też od jakiegoś czasu biorę Debridat i Kreon 25000. Jak parę lat temu zaczęłam chorować to ginekolog nie widział przeciwwskazać do brania tabletek anty (zalecił jedynie bym brała je wieczorem) i podobnie gastrolog kiedy mu powiedziałam że biorę tabletki anty nic nie wspomniał że nie mogę ich brać. Ale teraz już zwątpiłam.

Madziulatek jak będziesz coś wiedziała konkretnego od swojego lekarza to odezwij się i napisz czy Ci odradzał tabletki czy nie.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-14, 15:12   #1226
flybird
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Carmel Choco Pokaż wiadomość
czy jeżeli jutro (z czwartku na piątek) będę współżyć i przykładowo w piątek wieczorem wzięłabym Keflex i od tej pory stosowala prezerwatywy (+ 7 dni po skończeniu), to czy nie muszę obawiać się ciąży?
myślę, że powinno być ok. z drugiej strony plemniki w drogach rodnych mogą przeżyć jakieś 3 dni, ale chyba jedna dawka antybiotyku nie wpłynęłaby jeszcze na to. w ogóle w jednych miejscach piszą, że keflex obniża a w innych nie, więc nawet tego nie jestem pewna
Stary 2008-02-20, 18:24   #1227
Carmel Choco
Rozeznanie

już 2 raz zostalam wprowadzona w bład przez lekarza ;/ raz z Keflexem (lekarka powiedziała, że nie wpływa). Teraz przepisany mam Amoksiklav, który zawiera amoksycylinę,z tego co wiem, obniża skuteczność. no i oczywiscie gdy dobitnie spytalam lekarkę o to, najpierw udala, ze nie slyszy. Gdy powtorzylam odpowiedziala "ten antybiotyk nie wplywa na skuteczność antykoncepcji" :/ no po prostu iść i rozstrzelać ich wszystkich. tak sie zdenerwowałam... i jeszcze to spojrzenie, jakby to było coś tak dziwnego, że prawie 18 latka i pyta o takie rzeczy:/

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-21, 17:52   #1228
flybird
BAN stały

ano. z amoksycyliną to jest w ogóle szał, bo na ulotce amoksiklavu chyba nie ma napisane, że wpływa na anty a wpływa. to jest dopiero chamstwo
Stary 2008-02-22, 13:38   #1229
Kobietka91
Przyczajenie

Jakie tebletki antykoncepcyjne?

Witam! Mam 16 lat! Mam pytanka! Jakie są najbezpieczniejsze tabletki antykoncepcyjne dla osób w moim wieku? Czy tabletki antykoncepcyjne wstrzymują miesiączkowanie? Czy biorąc tabletki można odłożyć prezerwatywy zupełnie na bok, bo jak dotąd używaliśmy tylko ich ? Proszę o odpowiedz.
Kobietka91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-22, 13:57   #1230
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: Jakie tebletki antykoncepcyjne?

Cytat:
Napisane przez Kobietka91 Pokaż wiadomość
Witam! Mam 16 lat! Mam pytanka! Jakie są najbezpieczniejsze tabletki antykoncepcyjne dla osób w moim wieku? Czy tabletki antykoncepcyjne wstrzymują miesiączkowanie? Czy biorąc tabletki można odłożyć prezerwatywy zupełnie na bok, bo jak dotąd używaliśmy tylko ich ? Proszę o odpowiedz.
1. Wyszukiwarka!!!! masz nawet przyklejony temat z uniwersalna ulotką tabletek antykoncepcyjnych

2. To jakie tabletki sa dla Ciebie odpowiednia zdecyduje GINEKOLOG po badaniach a nie dziewczyny na forum internetowym...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości